• Nem Talált Eredményt

ő. Tanitóképezdei önképzőkör

1893. óta áll fenn. Czélja a tanitói hivatás szem előtt tartásával, aestheticai és irodalmi dolgozatokkal,

sza-valatokkal emelni a növendékek általános műveltségének szinvonalát. Az önképzés munkájának üdvös hatása Nagy Lajos igazgató tanár tapintatos és buzgó vezetése mellett, főleg az utóbbi 2 év alatt, szembetünöleg nyilvánult. Azóta a tanítóképző intézet ifjúságának szellemi színvonala benn az intézetben s künn a társadalomban is fokozatosan emelkedik s számottevő helyet foglal el; az utóbbi évek-ben egyesek a tanárkar által kitűzött pályakérdésekre is sikerrel pályáztak. Ezzel kapcsolatosan, ennek mellékhaj-tásakint, alakult és működik igen szép sikerrel, egy ké-pezdei növendék karnagyi vezetése alatt a

(i. Tanitóképezdei dalkar.

Feladata első sorban fejleszteni a müéneklést egyházi és müénekek tüzetes és szabatos betanulása által; más-felöl módot nyújtani a tehetséges ifjaknak arra, hogy magu-kat férfi-, vagy vegyes dalkarok szervezésében, tanításában és vezénylésében gyakorlatilag képezhessék; és az így szerzett ügyességet, mint tanítók, majd hivatásuk köré-ben, a társadalom életében is értékesíthessék.

7. Theologiai dalkar.

Ugyanazon időben alakult, mint az önsegélyző egye-sület, kezdetben az egyházi ének müvelése czéljából, az ugyanakkor alakult theologiai önképzőkör keretébe illesztve. Később, az egyesületi élet költségeinek fede-zésére, nyilvános hangversenyeket kellett rendezni; a mi az eredeti terv kibővítését vonta maga után, tért engedvén világi, de főleg hazafias dalok betanulásának is.

Felügyeletével a theologiai tanárkar valamelyik tagja volt megbizva. E tisztet az egyesület alakulásakor Hegedűs János vállalta el s viselte nagy buzgósággal, a zenekarok

felügyeletével együtt, egész haláláig. Azóta a theol. decan felügyelete alatt áll.

8. Gynmasiumi vegyes kar.

Az összes gymnasiumi osztályokból. Czélja a jobb hanggal és hallással megáldott tanulóknak alkalmat nyúj-tani e tehetségük teljesebb kifejtésére az összhangzatos ének által. Iskolai ünnepélyeken, templomban, s néha temetésen is szokott énekelni. Egyes nagyobb alkalmaknál

főiskolai dalkarrá alakul, a többi dalkarokkal egyesitve. — Hetenkint egyszer, rendesen vasárnap, szükség esetén több-ször is, tart próbát, a főiskolai zenetanitó vezetése mellett.

A tagok kiválasztása, az igazgató intézkedése folytán, év elején történik. Az alkalmasoknak talált tanulók az ilyen órákra kötelesek pontosan eljárni. A „müénekböl", mint rendkivüli tárgyból, év végén osztályzatot is nyernek.

9. Ifjúsági zenekarok.

Ezekről, mint a tanárkar közetlen felügyelete és rendelkezése alatt álló ifjúsági egyesületekről, szerveze-téről nagyjában már a zeneszertár czimén megemlé-keztünk. Ugyanott jeleztük ugy a nagy, vagy fuvó hang-szerekből alkotott, mint a kis, vagy vonó hangszerek-kel működő, zenekar czélját. Előbbinek mindig megvolt s megvan ma is a maga szerepe az iskolai élet minden nevezetesebb mozgalmában, ünnepélyes kivonulásokon, iskolai ünnepek megnyitásában és berekesztésében; még ma is gyakorlatban van az a régi időkből átöröklött szo-kás, hogy a nagyobb szorgalomidöket (diligentia) a nagy zenekar rekeszti be a curia közepén, örvendező tanuló-seregtől és gyermekeik után jött szülőktől környezve; ide tartozik a május köszöntése is május elsejének reggelén, a mikor vig zeneszóval ébresztik fel tanáraikat, hogy velők

együtt üdvözöljék az esztendő legszebb hónapját. Szomorú szerepe is van az elhalt társak vagy tanárok, gondnokok temetésén. Alig lehet szomorúbb és meghatóbb látványt képzelni, mint mikor élte virágjában elhalt szép reményű ifjút kisér a gyászoló társak némán haladó serege; csak a zenekar bánatos akkordjai szólanak a résztvevő közönséghez.

És a közönség csakugyan mindig élénk és állandó érdeklődést tanusitott s tanusit ma is a „kollégium bandá"-ja iránt. Ennek a többi között legszebb bizonyitéka az az ala-pítvány, meyet 1822-ben gr. Bethlen Imréné sz. gr. Bethlen Rozalia tett „Musicale instrumentumok és kóták beszerzése, esetleg Bandae praeses jutalmazására". Az alapítvány (1000 m. frt) az 1849-ki vész alkalmával elveszett ugyan, de a

„Bandae praeses" intézménye a legutóbbi időkig megvolt. A karnagy ajánlatára a tanárkar nevezte ki a zenekar legidő-sebb és tehetségelegidő-sebb tagjai közül. Évi dija 40 frt volt a közpénztárból. Kötelessége vala próbákon, kivonulásokon gondoskodni a tagok pontos megjelenéséről s a karnagy-gyal egyetértve oda működni, hogy a rendszeres tanulás akadálytalanul folyhasson. Szükség esetén a zenefelügyelö tanár közbelépését veszik igénybe.

A vonós zenekar már a finomabb zeneigények kielégí-tését vallja czéljának; iskolai ünnepélyek műsorának közeit tölti ki, söt nyilvános előadásokon is szerepelget.

Említésre méltó, hogy a zenekarok fenntartására szük-séges költséget még ma is az u. n. büntetéspénz fedezi;

korszakunk elején erre a czélra rendezték az ifjúsági bált, melynek épen ezért „Banda-bál" volt a neve. Az utóbbi

„Ifjuság-bál" név alatt már évek óta az általános ifjúsági kör czéljaira jövedelmez; az előbbi is mihamarább elapad, miután a tanárkar, legalább elvben, kimondotta a bünte-tések e nemének eltörlését, vagy legalább a legcsekélyebb mértékre szállitását. S igy jövőre költségvetésileg kell gon-doskodni a fedezetről.

Megjegyzés. A zenekarok tagjai, a rendkivüli tárgyak közt, bizonyítványukba bevezetett osztályzatot is nyernek a zenéből.

10. A theologusok önsegélyző egyesülete.

Ez az egyesület voltaképen nem egyéb, mint a fejedelmi intézkedésen alapuló „principista intézmény" hajtása. Az 1872—3-ik évben épen a principisták (fejedelmi kegyletesek) alakultak egyesületté az önsegélyzés czéljából. Az egyesület működésének alapját is az u. n. „Principisták kertje", illetőleg ennek évi 200—250 frtot tevő jövedelme képezte. Addig az abban termett gyümölcsöt élvezték a principisták, azóta a haszonbérbe adott kert jövedelmét nyerik a jelzett czélra az elülj áróságtól.

Az egyesület az elülj áróságtól kiadott alapszabályok szerint működik, évről évre választott hivatalnokok veze-tése s a rector-professor felügyelete mellett. Hivatalnokai:

elnök, jegyző és pénztáros.

Tagjai a mindenkori principisták és az 1 frt évi tagdij befizetése alapján a többi theologusok is.

Jövedelmi forrásai, a kert haszonbérén kivül, önkén-tes adományok, társadalmi uton (a tanárkar engedélyével rendezett nyilvános előadások által) szerzett pénz, a tag-dijak, esetleg a kölcsönök kamatai, a mennyiben minden kölcsön kamat nélkül adatik s kamatozóvá csak akkor válik, ha a kölcsönvevő kölcsönét a kötelezvényben ki-kötött határidőre vissza nem fizeti. A segélyezés másik neme a visszafizetés kötelezettségével nem járó ingyen segély oly ifjak számára, kik más uton nagyon csekély, vagy épen semmi jövedelemhez nem juthattak. Az egyesület vagyona jelenleg készpénzben és kötvényekben 2400 frt.

S^JM^c)

«Xs eXs ^ eX» ^ «X$ eXs eX» ^L eXs ^ eXa ^eXs «X» ^L «X» ^eXs^eXs^eXs^eXs

MÁSODIK RESZ.