• Nem Talált Eredményt

Új Magyar Hiszekegy Prózavers Az én hitvallásom

In document FINTA KATA VERSEI (Pldal 128-131)

2010. május 19

Hiszek egy igazságos Istenben.

Hiszek benne, mert megteremtette a valamikor tejjel-mézzel folyó gyönyörű szép Nagy-Magyarországot; hiszem, hogy ezt Ő nem felejti el!

Hiszek az egyetlen, bennünket befogadó Hazában, ahol fűzfák árnyékában patakok csordogálnak, a vizet nagy folyókba gyűjtve viszi tovább a tenger ölelő karjaiba.

A zöldellő lankákon, erdőkben őzikék, és nyuszik futkosnak, fák ágain mókusok ugrándoznak, madarak dalolnak, fészkelnek, és költik ki, a fiókákat. A tavakban ficánkoló halak élnek, a réteken tarka virágok nyílnak, legelőkön hatalmasra nőtt, fehérszarvú magyar-marhacsordák legelésznek. A Magyar Alföld hatalmas síkságain aranyló búzatáblák kalászait lengeti a szellő, melengető napsugár érleli, és abból sütik a páratlanul finom kenyeret, amilyen sehol nincs a világon.

Nemzetünk hírneves tudósai világhírű találmányokkal ajándékozták meg az emberiséget. Írók, kötők, művészek különleges alkotásaikkal elismerést szereznek itthon, és a nagyvilágban. A dolgozó emberek gyárakban és földeken szorgalma-san végzik a fáradságos munkát. Városokban és falvakban élő szegények-gazdagok, idősek és fiatalok valahányan áhítják a békét, hogy munkájukat nyugalomban végezzék. Ifjaink abban reménykednek, hogy tanulmányaikat befejezve, mindnyájan a haza javára fejtsék ki megszerzett tudásukat.

Kisgyermekek a játszótéren, vidáman kergetőznek; mi higgyünk abban, hogy mire felnőnek, gyűlölködés helyett újra szeretet él minden ember szivében.

Istenem! Hiszek örök igazságosságodban, hiszem, hogy e sokat szenvedett nép sorsát jobbra fordítod és bűnbánó nemzetünk keserveit eloszlatod. Hiszem, hogy végre örömet és békességet hozol a sokat szenvedett embereknek.

Amen!

*

Ünnepeink 1848. március 15

54 2013. január 21

Ki ne vágyna békeségre, csendre e hazában? Ez az ünnep legyen emlék, a magyarok szent napja! Gondoljunk ma elődeinkre, a márciusi ifjakra, és nagy költőnkre: Petőfire; versével ébresszük fel hazánk alélt népességét!

Ünnep van ma, gyűljünk össze, minden magyar emlékezzen szavaira, ő kiáltja ma is az ifjúságnak: „Talpra magyar, hí a haza!”

Emlékezzünk, az aradi tizenhárom vértanúra, hajtsunk fejet előttük, kik a magyar hazáért ontották vérüket.

Elhagyott temetők sírjaiban porladó csontjukból nyíló sok virág tanúja annak:

ők a hazáért hullatták vérüket. Sokat szenvedtek őseink, békességre vágytak, de a véres tanúságból nekünk már túl sok kijárt! Ne feledjük, tudjuk mindig, mit kell tennünk: fogjunk össze, istenáldást ne szégyelljük, imádkozzunk kezeinket össze-téve.

54 Haibun.

Imában könyörögjünk magyar szentjeinkhez, tekintsenek le hazánkra, mostoha-sorban élő emberekre.

Gyermekeink-unokáink is a szabadságért kiáltnak! Jó lenne már végre, ha gyűlölködés helyett nyugodt élet, béke és megértés jönne, megvilágosodna minden magyar szivében a remény morzsája! Békesség és a szabadság szele lengje körül a magyar otthonokat, egész hazánkat!

Így emlékezzünk e napon a szabadság születésére! Legyünk büszkék Petőfink nevére, és hírnevet szerzett elődeinkre! Ha minden emberben feltámadna a remény, talán egyszer mi is érezhetnénk még, milyen lehet a nyugodt lét!

Jó lenne nyugalomban élni szeretett hazánkban, gyújtsunk ezért gyertyát, hogy az esti fényben lobogjanak, lángjuk világítson el a kivándorolt fiainkhoz, szolgál-janak tanulságul mindnyájunknak, hogy nekünk itt a legjobb: e véráztatta hazá-ban; ha majd megmunkálják mindenütt ismét országunk parlaggá alázott földjeit, akkor

nem lesz éhező, mindenkinek jut kenyér

ebbe a hazába’

nem maradnak fedél nélkül nyomorgó emberek. Amikor – nem csak ünnepeken jóllakva, jól érzi magát mindenki, majd akkor lesz jó itt élni!

Aki jót akar, szeme előtt lebegjen,

csak ezért küzdjön!

Elődeink-mártírjaink is ezt akarták, ezért ontották vérüket, ezt sose feledjük; ne árnyékoljuk be küzdelmüket, emlékezzünk rájuk hálával. A magyar nép hősi múltját elfeledni nem szabad, azzal saját magunk sírját ásnánk meg! Ők már akkor tudták, hogy

nem szabad csendben tűrni, a békességért

néha tenni kell!

*

Üvegerd

ő

...

55

Salgótarján, 1948. november 17

Álmaimból fölébredtem, kinéztem az ablakon: éjjel nagy puha hó lepte el a tájat, hófehér lett az egész környék. Sajnos, a hó nem maradt meg, olvadni kezdett, de nemsokára megint lehűlt a levegő, és a lecsöppenő vízszemcsék ráfagytak a fák ágaira, a kerítésekre, háztetőkre.

Olyan szép a város, mintha csillogó üveggel lenne bevonva minden, a ház körüli kiskert, az ablakomból látható park fái, a bokrok, háztetők.

Olyan, mint egy üvegerdő – üvegváros – meseváros...

55 Haibun.

Így indultam el otthonról, imát mondtam,

a kis templomban,

majd siettem, hogy el ne késsek az irodából, vár a munka, napestig kell dolgozni.

*

Vágyak

56

Szeretem a természetet, állatokat-növényeket, a gyönyörű virágokat, az elbűvölő tájat: a hatalmas hegyeket, csodálom a naplementét, bámulom a kék égen futó- és gomolygó fellegeket. Fiatalon sok feladat nyomta gyenge vállaimat, súlyos időkben neveltem fel mind a három gyermekemet, akik nemsokára felnő t-tek, majd önállóak lettek; én egyedül maradtam, új életet kezdhettem. Végre nyugdíjba mentem, magamról gondoskodtam, meleg otthont teremtettem, hogy időmet barátságos környezetben, a természet közelében tölthessem. Egy szép kertet próbáltam magam köré varázsolni; nyáron az erkélyem tele színes oleande-rekkel,

árnyékos helyen különleges növények

földig nyújtóznak enyhe szellőben muskátlik-petúniák

nekem intenek.

Udvaromban magas nyírfa nyújtózik a magasba, ágai közt a madarak fészkeket raktak, ahonnan egész nap nekem dalolnak. Mindez olyan érzés nekem: mintha kertben madarak, és virágok közt telne életem. Jó érzés az otthonomban egyedül és nyugalomban élni, mindig azt tehetek, amihez épp’ kedvet érzek: örömet lelek benne, hogy magamnak verseket, novellákat, regényeket írok, mivel engem ez éltet.

Mostanában minden nap és éjjel arról álmodom: jó lenne, ha írásaim nem lennének sokáig az íróasztal-fiókjába’ űzve, és

minden könyvemet bekötve és nyomtatva

szeretném látni!

Igen, azt szeretném, ha a kész műveim mihamarább az olvasókhoz eljutnának!

*

56 Készült: 2008. július 4-11. Haibun-nak átalakítva: 2009. április 10.

In document FINTA KATA VERSEI (Pldal 128-131)