• Nem Talált Eredményt

AZ ÖKOPOLISZ ALAPÍTVÁNY 2019. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL SZÓLÓ RÖVID TARTALMI ÖSSZEFOGLALÓ

A Nemzeti Zöld Koalíció párt 2019. évi pénzügyi kimutatása a pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló törvény szerint

VII. AZ ÖKOPOLISZ ALAPÍTVÁNY 2019. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL SZÓLÓ RÖVID TARTALMI ÖSSZEFOGLALÓ

Az alapítvány célja

Az Ökopolisz Alapítvány létrehozásának és működésének alapját az 1989. évi XXXIII. törvény a pártok működéséről és gazdálkodásáról, valamint a 2003. évi XLVII. törvény a pártok működését segítő tudományos, ismeretterjesztő, kutatási, oktatási tevékenységet végző alapítványokról képezi.

Az Ökopolisz Alapítvány célja az állampolgári tájékoztatás és tájékozódás javítása, a politikai kultúra fejlesztése és  a  közjó szolgálata, kiemelten az ökopolitikai gondolkodásmód elterjesztésére, az ökopolitikai alternatívák megfogalmazására, valamint az ökopolitika képviseletének elősegítésére a fenntarthatóság, a közügyekben való állampolgári részvétel és az igazságosság széleskörű népszerűsítése révén.

Az Alapítvány 2019. évi tevékenysége a következő főbb szempontoknak kívánt megfelelni:

– Az ökopolitika átfogó szemléleti keretének következetes képviselete és érvényesülésének elősegítése.

– Az ÖPA Alapító Okiratában foglalt célok elérésének elősegítése.

– Gyors reagálás az ökopolitikát érintő aktuális kérdésekre.

– A következetesség és ütemezett végrehajtás mellett megfelelő rugalmasság biztosítása a tervezés és a megvalósítás terén, tekintettel a társadalmi, gazdasági környezet alakulására.

A célok elérését az alapításkor lefektetett elvek mentén az alábbi tevékenységek szolgálták 2019-ben:

Az alapítvány az ökopolitikai célok elérését, a zöld gondolkodás elterjedését ösztönző tudásátadással, szemléletformálással valósítja meg, középpontba helyezve olyan, a magyar társadalom számára meghatározó jelentőségű témaköröket, mint a klímaváltozás, a fenntartható fejlődés, valamint az energiabiztonság.

Hazai és nemzetközi konferenciákkal, (öko)pódiumbeszélgetésekkel, közéleti folyóirat indításával, továbbá más, közösségi típusú rendezvényekkel, képzésekkel és kutatásokkal segítjük az ökopolitikai szemléletmód terjedését, megerősödését, valamint megjelenését a szak- és közpolitikai palettán.

Hasonlóan az előző évekhez az alapítvány tevékenységének legnagyobb részét a saját tervezésű események tették ki, de egyre nagyobb teret kapott az eseti kérelmek alapján történő támogatások mellett a 2019. évre meghirdetett

„Ökopolitikai kisprojektek” pályázati felhívásunk is.

Ebben az évben a klímaváltozás volt a fő témánk, februárban ökopódiumot szerveztük a katowicei klímacsúcs eredményeiről. Novemberben pedig megrendeztük a „Szavak helyett lépések – konferencia régiónk országaival”

elnevezésű nemzetközi rendezvényt, melyen az Európai Zöld Párt társelnöke is részt vett, a cseh és lengyel zöld párti tisztségviselők és a magyar szakértők mellett.

A konferencia meghívott előadói ismertették a régió kormányainak klímavállalásaival kapcsolatos álláspontjukat, megfogalmazták véleményüket és javaslataikat a legfontosabb társadalmi, környezeti és gazdasági teendőkről.

Az  alapítvány ezzel a rendezvénnyel kívánta felhívni a közvélemény és a sajtó figyelmét a globális és régiós klímaválság problémáira, illetve a lehetséges megoldásokra.

A klímaváltozás ügyét még számos rendezvény keretében dolgoztuk fel. A „Zöldre át Európa!” rendezvénysorozat keretében tizenkét helyszínen, a helyi ügy koordinátori programunk keretében pedig hét helyszínen rendeztünk a témával kapcsolatosan kerekasztal-beszélgetést.

2019. júniusában rendeztük meg Ökopolisz Nyári Akadémiánkat. Az immár hagyománnyá vált nyári akadémián közéleti témákat boncolgató plenáris pódiumbeszélgetéseket, érdekes műhelybeszélgetéseket, szabadidős és  kézműves kísérőprogramokat, esti kulturális programot és gyerekeknek szánt programokat kínáltunk az érdeklődőknek.

A 2018 decemberében útjára indított Ellensúly című, negyedévente megjelenő közéleti folyóiratunk alapításával tanulmányok, elemzések révén kívánunk teljesebb képet rajzolni a hazai közélet legfontosabb kérdéseiről.

2019-ben a folyóirat négy számát jelentettük meg, a megjelenésekhez kötődően lapszámbemutatókat szerveztünk.

Folytattuk az ENSZ 17 Fenntartható Fejlesztési Célja (Sustainable Development Goals) magyarországi megvalósítási lehetőségeinek vizsgálatát, és rendezvénysorozat formájában történő feldolgozását, valamint az előadások könyvsorozatban történő megjelentetését. Ebben az évben a nemek közötti egyenlőség, valamint az egészség és jóllét témakörét dolgoztuk fel konferencia keretében és jelentettük meg kötetben.

Képzéseinken mindig hangsúlyt fektetünk az ökopolitika alapelveire, fogalmaira, és XXI. századi trendjeire, dilemmáira. Célunk, hogy minél több, a politika és az önkormányzatiság iránt érdeklődő személyt vonjunk be és elmélyítsük a résztvevők ökopolitikai és közéleti tudását. Ennek érdekében tartottunk klímaképzést, ökopolitikai kommunikációs, valamint zöld önkormányzati tematikájú képzéseket 2019-ben.

Ökopolitikai kisprojektek pályázati felhívásunk négy fordulójának keretében összesen 17 szervezet és magánszemély által benyújtott projektet támogattunk. Többek között az Ökofilmklub Egyesület, Környezeti Tervezési és Nevelési Hálózat, Energia és Környezet Alapítvány, Kecskeméti Szatyor Közösség Egyesület, Egységben a Városért Egyesület, Védegylet Egyesület, TreeMission Klíma- és Környezetvédő Innovációs Egyesület pályázatát.

Támogatást nyújtottunk a Lehet Más a Jövő Egyesület által szervezett klímamenethez, és az egyesület nyári rendezvényeihez. Támogattuk a Kő a Mezőn Nonprofit Kft. médiafelületén ökopolitikai tartalmak megjelenését.

A társadalmi részvételt kívántuk elősegíteni klímakampányunk keretén belül forgatott ismeretterjesztő kisfilmjeinkkel, valamint „Hív a klíma!” címmel indított közösségi kihívássorozatunkkal, valamint az év folyamán elindított helyi ügy koordinátori programunkkal is.

Nemzetközi projektek

Az Alapítvány tagja a Zöld Európai Alapítványnak (GEF – Green European Foundation), melynek munkájában európai szinten képviselteti magát, és alapvetően tanulmányutak és konferenciák szervezésében működünk együtt.

2019-ben nemzetközi együttműködés keretében a GEF-19-20-HU számú, European Green Activist Training (EGAT, magyarul ÖkoTanoda EU+) elnevezésű projekt valósult meg. Ez a felhívás elsősorban az európai és a hazai közélet, civil és zöld gondolkodás iránt érdeklődő fiataloknak szólt, képzés és tanulmányút formájában. A 2019. novemberi háromnapos képzésen olyan, 18–26 év közötti, angolul legalább középfokon jól beszélő fiatalok vettek részt, akik érdeklődnek az európai ügyek iránt, de ugyanakkor a gondolkodásmódjuk közel áll a fenntarthatósághoz és a zöld

politikához. A képzés sikeres teljesítése után a program 2020. február végén brüsszeli tanulmányúttal folytatódott, ahol négy ország fiataljaival közösen vettek részt az európai zöld képzés következő állomásán.

Testületek működése

Az alapítvány kuratóriuma 2019-ben 5 alkalommal, a Felügyelő Bizottság 3 alkalommal ülésezett, minden ülésük határozatképes volt.

A Kuratórium éves költségvetést és szakmai munkatervet fogadott el, melyek az alapját képezték az Alapítvány 2019-es tevékenységének. A Kuratórium folyamatosan figyelemmel kísérte és értékelte a szakmai munkaterv megvalósításának előrehaladását.

Az Alapítvány felmérte a beszámoló lezárásának időpontjáig ismert COVID-19 járványügyi helyzet következményeit az Alapítvány pénzügyi és vagyoni helyzetére, valamint jövőbeni működőképességére vonatkozóan. A várható hatások nincsenek olyan jelentős, vagy számottevően negatív hatással az Alapítvány rövidtávú (a mérleg fordulónapját követő 12 hónapot átfogó időszakra vonatkozó) pénzügyi- és likviditási helyzetére, az eszközök mérlegben bemutatott értékelésére, amely lényegesen befolyásolná, vagy lényegesen bizonytalanná tenné a további működését.