• Nem Talált Eredményt

ÓKORI IRÁNI VALLÁSOK

In document KOVÁCS NEMERE (Pldal 162-190)

A mintegy 700-1200 méter átlagmagasságban elterülő Iráni Fennsíkot Északon az Elburz-hegység határolja, amelyhez a Hindukusban folytatódó Kopet-Dag peremhegysége csatlakozik, délen Mezopotámia, illetve a Zagrosz-hegység övezi, keleten a beludzsisztáni Szulejmán-hegység szegélyezi. A síkföld pusztai-sztyeppi vidék, lefolyástalan, vize kevés, talaja köves, sós, sivatagos. A fennsík belsejének hegyvidékei löszös, szűkön termő talajú oldalak. Ezzel szemben a peremvidékek külső oldalai termékenyek – innen származik például a meggy és a sárgabarack –, az Elburz lejtői pedig egyenesen szubtropikus, mezőgazdaságra, kertészetre, erdőgazdálkodásra kiváló vidék.

Az itt végzett ásatások sötét bőrű khuzisztáni és beludzsisztáni őslakó törzsekről tanúskodnak. A III. évezred végén a lulubeusok, a kassziták, nyugaton az elámiták, illetve a qutik népeiről beszélnek a források. A III. évezred elején a III. Uri dinasztia uralja Élamot, de ez viszonylagos.

Valamikor a Kr. e. II. évezred közepén indoeurópai törzsek, médek és perzsák özönlik el, akiket az elámiak – korábban a térség urai – nem tudnak feltartóztatni. Emléküket őrzi a Kr. e. IX. századi asszírok Parsua állama, a máig e nevet viselő Farsz tartomány.

Kr. e. 1300 körül megerősödik, majd legyengül Élam, ennek ellenére a VIII. században sokáig sikeresen védekezik az asszírok ellen.

Kr. e. 728-675, között a médek saját államot teremtenek DEIOKÉSZ uralkodása alatt.

Kr. e. 675-653 között az önálló méd (kis)királyságot PHRAORTESZ/KHSATRITA vezeti, HERODOTOSZ szerint leigázzák AKHAIMENÉSZ/HAKHÁMANIS perzsa király országát is.

A médek sikertelen asszírellenes felkelése után TEISZPÉSZ/CSISPIS, AKHAIMENÉSZ fia önállósítja magát, fiairaARIARAMÉSZRA és I.KÜROSZRA már terjedelmes országokat hagy. 645-benASSUR-BAN-APLI elpusztítja Súsát, Élam fővárosát,I.KÜROSZ fiát,ARUKKUT túszként viszik Ninivébe.

Kr. e. 610-ben megsemmisül Asszíria, átmenetileg Babilon erősödik meg, amely a hajdani élámi területeket is megszerzi.

ARIAMNÉSZ utóda fia ARSZAMÉSZ lesz, akit a perzsa trónról I. KAMBÜSZÉSZ, a család korábban nem uralkodói ágának egyik tagja szorít le. Ő dinasztikus házasságot köt a méd király, ASZTÜAGÉSZ lányával, utóda fia, II.(NAGY)KÜROSZ lesz.

Kr. e. 559-530 között II.KÜROSZ elfoglaljaASZTÜAGÉSZ méd királyságát, majd 5457-ben aKROISZOSZ uralta Lüdiát – egy Kis-Ázsia nyugati felén elterülő, Szardeisz fővárosú gazdag, tengeri kijárattal is rendelkező kisállamot – 339-ben hadvezére, GUBARU szinte ellenállás nélkül foglalja el Babilónt, ekkor települhetnek haza a babiloni fogságból a zsidók.

Kr. e. 530-ban fia, II. KAMBÜSZÉSZ követi a trónon, aki mindenekelőtt meggyilkoltatja trónját veszélyeztető öccsét, majd Kr. e. 525-ben elfoglalja Egyiptomot. Leveri a magát meggyilkoltatott öccsének, BARDIJÁNAK kiadóGAUMÁTA felkelését.

Kr. e. 522-benII. KAMBÜSZÉSZ öngyilkos lesz – más források szerint baleset áldozata, saját tőrébe zuhan –, a hadsereg az arisztokrata I.DAREIOSZT/DAREIAHAWUST támogatja, aki leverve az ellene lázadókat, 520-tól a Nagybirodalom királya, KÜROSZ lányának férje. Az AKHAIMENIDA-dinasztia megalapítója 518-ban átszervezi országát: húsz közigazgatási körzet-re, satrapiára osztja a birodalmat, kötelezi az államapparátus írásbeliségét, helyi és központi hadsereget létesít, hivatalnok-hálózatot és egységes adó- meg pénzügyi rendszert teremt, arany és ezüstpénzt veret, 2680 kilométeres úthálózatot építtet, megszervezi a birodalmi gyors-futár- és posta-szolgálatot. Meghódítja Thrákiát, Macedoniát, Pandzsabot, Közép-Ázsiát, az Égei tenger partvidékét, Kis-Ázsiát. Világbirodalmat alakít ki. 512-ben hadat visel a nyugati – európai – szkíták ellen, amely hadjáratban 80 000 embert veszít. 500-ban hadai leverik a

kis-ázsiai görögök felkelését, ez jó ürügy arra, hogy 492-ben megtámadja a görög városokat, de flottája egy viharban elpusztul, szárazföldi hadserege pedig 490-ben Maratonnál vereséget szenved.

Egyiptomban, Babilonban és Núbiában a vereség hírére felkelések törnek ki, amelyeket csak az utód, I.XERXÉSZ tud leverni. 480-ban Thermopülainál győz ugyan LEONIDÁSZ spártai hadserege ellen, feldúlja Attikát és kifosztja Athént, de flottáját a szalamiszi ütközetben szétverik, és szárazföldi vereségeket is szenved.

Utódai, sorrendben I.ARTAXERXÉSZ,II.DARIUS,II.ARTAXERXÉSZ,III.ARTAXERXÉSZ alatt a birodalom lehanyatlik, III.DARIUS idejében NAGY SÁNDOR meghódítja az országot (Kr. e. 331)

Halála után a SZELEUKIDÁK birtokolják. 250 körül ARSZAKÉSZ fellázítja a parthus törzseket és létrehozza a független parthus birodalmat Ez Kr. u. 199-ig többször is konflik-tusba keveredik Rómával.

Kr. u. 220-ban I.ARDASIR fellázad az uralkodó ellen, legyőzi és megalapítja a SZASSZANI

-DÁK dinasztiáját, amely 651-ig uralja – Bizánc ellenében – a térséget. 651-ben az arabok elfoglalják Perzsiát. 750-től az ABBASZIDÁK kalifátusának része.

821-től helyi kormányzás Khoraszánban, később másutt is.

935 a türkBUJIDÁK állama Nyugat- és Délnyugat-Irakban . 1040. A szeldzsuk-törökök betörése.

1256-1353 mongol uralom aHÜLEGÜ-dinasztia alatt.

1381-1393.TIMUR LENK és a TIMURIDÁK uralma.

1504-1524 A SZEFEVIDA-dinasztia megalapítása, az iszlám síita irányzatának kötelezővé tétele.

1721-22. Perzsiát elfoglalják az afgánok, orosz-török beavatkozás.

1763. Az angol Kelet-Indiai Társaság vámmentességet kap Perzsiában. Nő az orosz és holland befolyás is.

1804-1813 orosz-perzsa háború.

1841. Előnytelen kereskedelmi szerződés Angliával, Három évvel később zajlik a rendszert megbuktatni akaró Babitsa felkelés.

1848-51. Reformok.

1901. Az első kőolaj-kitermelés engedélyezése.

1908. MOHAMED ALI államcsínye.

1921.REZA kán angoloktól is támogatott államcsínye.

1925. REZA PAHLAVIT sahnak – uralkodónak – választják.

1941. Fia, MOHAMMED REZA PAHLAVI követi a trónon.

1979. A KHOMEINI ayatollah – iszlám vallási vezető – vezette fundamentalista felkelés elkergeti a sahot és kikiáltja az iszlám köztársaságot.

1980. Háború Iránnal.

1988. Fegyverszünet.

1989. KHOMEINI ayatollah halála.

Iráni, pontosabban kezdetben indoiráni ősvallásnak tekintjük a Kr. e. II. évezred indo-európai népei indoiráni ágának ősvallását. Nevezik még árja (szanszkr. ‘ariasz’, nemes, az ág saját elnevezése) vallásnak is, alapja lesz az ó-iráni vallásnak, illetve az indiai védikus vallásnak.

Mint már említettük, az írásbeliség lehetővé teszi, hogy a történelmi idők vallásos képzeteit kortárs, vagy későbbi írásbeli feljegyzések alapján tanulmányozzák a kutatók, így a sokszor ellentmondásos és nehezen értelmezhető régészeti-művészettörténeti leletek mellett írott dokumentumokra is lehet alapozni, sőt, a fejlődéstörténet későbbi időszakaiban elsősor-ban ezekre lehet a kutatást lehet alapozni.

Élám egykori mitológiája valószínű a mezopotámiaihoz hasonlított. A KIRIRSA/PINENKIR

nevű termékenység-istennőt, aHUMBAN nevű férfi főistent és HUTRAN nevű fiúkat tisztelik

leginkább, egy, az INNIN-DUMUZI legendakörhöz hasonlító mítosz-együttest fonva köréjük.

De tisztelik NAHUNTE napistent, aki egyben igazságisten is, NAPIR holdistent, az Alvilágban ISNIKARAB – akk. ‘Aki Meghallgatta a Könyörgést’ – és LAGAMAR – akk. ‘A Könyörtelen’ – istennők fogadják a holtakat, az Alvilág királya INSUSINAK isten.

Az indoiráni ősvallás legelső írott dokumentuma az a Kr. e. 1350 táján keletkezett békeszerződés, amelyben I. SUPPIULIUMA hettita uralkodó és MATTIVAZA, Mitanni trónjának örököse szerződnek – ezzel a békével kezdődik a hettita nagyhatalom kialakulása – és amely-ben a szerződés megtartását MITRA,VARUNA és INDRA vigyázzák.

Ezeknek az indoiráni népeknek a hite szerint a világot jó és rossz hatalmak, áhurák és daévák népesítik be, akik befolyásolják az emberek sorsát. A tűzben, vízben, földben, levegőben, állatokban, főként szarvasmarhákban lakó emberfölötti segítő erők áldozatokat követelnek, amelyet mágikus cselekedetek – ráolvasás, kultikus éneklés – kísérnek. Ennek kifejezéseként kimutatható az ős-iráni bikakultusz, a természeti erők és jelenségek tisztelete.

Az ó-iráni és ó-ind nyelv közös kultikus szavai bizonyítják a kétfajta ősvallás egységét:

áhura-aszura, daéva-déva, jó illetve gonosz szellem, haóma-szóma-áldozati ital, jaszna-jadzsna-áldozat, athravan-atharvan-áldozópap stb. Az istenek antropomorfizálódása kiemeli és személyes istenné változtatja a lényeges erőket; MITHRA a Napisten a társadalmi rend ura – ‘bhaga’ az osztó,RASNU a jog istene,ANÁHITA ARDVISZURA, A termékenység és a növényzet istennője – második neve egy korábbi, külön istennő meglétét bizonyítja–, INDRA, aki mindenekelőtt a védikus vallásban emelkedik nagyobb szerepre, de az indoiráni ős-vallásban az eget uralja és a harc istene,VARÚNA, az égbolt és a vizek istene, a világrend őre, a mindent látó, SZARASZVATI istennő ésNÁSZATIA ISTEN, az isteni ikerpár, akik a föld és a nyájak termékenységét testesítik meg.

A hatalom koncentrálódása eszmeileg az égi hatalom egy mitikus személyben ÁHURA -MAZDA – ATUDÁS URA, későbbi ejtésbenORMUZD/ORMAZD – alakjában való összpontosu-lását eredményezi, a segítő áhurák összeolvadnak. Nem véletlen, hogy a behisztuni domborművön I.DARIUS nagykirály és 12 vazallus uralkodó köszönti, a hosszú kísérőszöveg szerint „Én Dárius nagy király, a királyok királya, a perzsák uralkodója vagyok [...] aki Áhura-Mazda akaratából uralkodom és akinek Ahura Mazda adta a hatalmat”. Ellenpólusa a született rossz, ikertestvére, ZURVANNAK, az idő ősistenének másik ivadéka ANGRA-MAJNIU ROMBOLÓ SZELLEM –, aki azonban később kerül be az indoiráni istenek galériájába, az archaikus felírásokban nem szerepel.

Mikor a Kr. e. VI. században az Iráni Fennsík a Közel-Kelet, Ázsia és a Kaukázus fordítókorongjává válik, Asszíria váratlanul letűnik a történelem színpadáról, Perzsia pedig a médek csatlósállamából egy évszázad alatt az ismert világ egyik nagyhatalmává lesz, új vallási eszmék alakulnak ki, létrejön a ZARATHUSZTRA/ZOROASZTER nevével fémjelzett felfogás. Neve ‘tevékben bővelkedő’ jelentésű, a fennmaradt legendák szerint a SZPITÁMA Fehér – nemzetségből származik, öt fiú közül harmadikként születik Kr. e. 630-ban, az ókori Baktriában, a mai afganisztáni Balhban. Apját PURUSÁSZPÁNAK hívják – ‘lovakban bővel-kedő’ jelentésű a név –, anyja DUGHDHÓVÁ. Szintén pap lesz, de szembekerül a MITHRA -kultusz papjaival, ugyanis elítéli a bikaáldozatokat. Hosszabb remetéskedés után VOHU

MANAH angyal közli vele, hogy ÁHURA-MAZDÁ kiválasztottja, az isteni üzenet közvetítője, fellép a szerinte haszontalan és fölösleges állatáldozatok ellen. Tíz év hatástalan prédikálás után el kell menekülnie, Kr. e. 590 körül a hagyomány szerint Khvárezmbe megy. Két év múlva megszerzi VISTÁSZPA/HÜSZTASZPÉSZ király támogatását elveszi annak DZSAMASZPA nevű lányát feleségül, talán magát II. KÜROSZT is sikerül megtérítenie. Kr. e. 553-ban, 77 éves korában FIRDUSZI szerint erőszakos halállal hal meg. Halála után fia, SZPITÁMA és kisebbik lánya, PORUTSISZTA terjeszti felfogását. Az AKHAMENIDÁK államvallássá teszik felfogását, NAGY SÁNDOR viszont betiltja azt, a zoroaszteri felfogás híveit üldözteti, szent könyvüket elégetteti. A szasszanidák idején zervanizmus néven ismét államvallás lesz, ennek lényege,

hogy ÁHURA-MAZDÁ és ANGRA-MAINJU magasabb minőségként a ‘zervan akaranát’ – a nem teremtett, örök Időt – rendeli, a monizmusnak a korábbi dualizmus feletti végső győzel-mét remélve ettől. Azonban az arabok győzelme, az Iszlám elterjedése, a zoroaszteri hit megtűrt volta miatt a hívők a tömeges kivándorlást választják.

A zarathusztrai tanításokat az Aveszta – A Tudás Könyve –, egy, a Kr. u. III. században véglegesített gyűjtemény foglalja össze. Legrégebbi része KERNBACH szerint még a méd királyok idejéből származik. A „régi Aveszta” a szasszanidák korából való és eredetileg 21 könyvből állott. Ma ezek mintegy negyede ismeretes, részei a 72 fejezetes Yaszna – a tűz-áldozat bemutatásának előírásai –, ebben a 17 fejezetben olvasható Gathák – verses prédiká-ciók, vallási himnuszok. Kiegészíti őket a Viszpered, amely litánia-szerű szertartási szöveg.

A Vendidad/Videvdath papi törvénykönyv, amely felsorolja az elkövethető bűnöket –, a Yasht – himnuszok MITHRÁHOZ, ANÁHITÁHOZ, TISTRYA esőistenhez, APAMNAPATHOZ, a férfierő és a vizek ősi istenéhez, a Naphoz, Holdhoz, a Tűzhöz, valamint a Khorda Aveszta – Kis Aveszta – a hitvallások könyve. A Zend – a Magyarázat – az Avesztához fűzött kom-mentárok gyűjteménye, a Zend-Aveszta a kommentált Aveszta. Csatlakozik az Avesztához az ún. pehlevi-iratok együttese, a Bundahisu kozmogóniai mítosz – Eredeti Teremtés –, a Dinkart/Dénkasz – Tanítások Könyve/Jámbor munkák, benne egy legendás ZARATHUSZTRA -életrajzzal. A Dadisztani Denig – A hit ismertetőjegyei – 92 kérdés és felelet a hittel kapcsolat-ban, a Minokherd – a Bölcs szellem nézetei – és a Sajaszt-la-Sajaszt – Szabad, nem szabad – etikai gyűjtemények, a Szaddar hitbuzgalmi könyv, végül a Zerdust náme ZARATHUSZTRA

történetét tartalmazza 1278-ból.

ZARATHUSZTRA tanítása az áhurák és daivák ellentétéből, dualizmusából indul ki.

ÁHURA-MAZDÁ – a fényes Ég – minden jó megtestesítője. Ellenpólusa, ANGRA-MAJNIU – minden rossz, a sötétség forrása, 9999 betegség okozója. ÁHURA-MAZDÁ fia SZPENTA

MAJNIU, a Szent Szellem, aki által cselekszik. Ksatra nevű birodalmában a jog – urta – uralkodik. ÁHURA-MAZDA egy-egy tulajdonságának megnyilvánulásai, de önálló lényeknek is felfoghatók, az őt körülvevő és a cselekvő emberekkel együtt az ÁHURA-MAZDA hadát alkotó halhatatlan szentek. Az amesha szpenták sorrendben: VOHU Manah (a Világrend)HSATHRA

VAHISZTA (az Erő, a Harc),ASA (az Igazság),SZPENTA ARMAITI (az Alázat),HAURVATÁT (az Üdv),AMERATAT (a Halhatatlanság).

Szintén az ő oldalán állnak a ‘jazaták’, a tiszteletreméltók. A keresztény hitvilág angyalainak felelnek meg, nagyobbrészt az ó-iráni hitvilág egykori istenei, közöttük MITHRA.

A jó szellemek harmadik csoportjába tartoznak a fravurtik, az emberek halhatatlan, személyes védőszellemei.

ANGRA-MAJNIU, – későbbi ejtésben AHRIMÁN –, a Rossz oldalán a gonosz erők képviselői, AKO MANAH – a Bűnös Gondolat – INDRA, SZAURA, NAONHAITHYA, TAURVI, ZAIRICSA fődémonok – az ember különböző megszemélyesített rossz tulajdonságai – harcol-nak, de alárendelt szellemei még AZESHMA (a Harag), BUSYASTA (az Álom), ASTO-VIDOTUS

(az Alvilág és a Halál), APAOSHA (a szárazság), ARASKA NASU (a hullák okozta járványok).

Alakja valószínűleg befolyásolta a keresztény Sátán fogalmának kialakulását.

Vannak alsóbbrendű démonok is, ilyen nő-déva – dévi – DRUD ‘hazugság, csalás’ és követői, a drugvanok. A harag és a sóvárgás dévája bekerült a bővebb, katolikus Ószövet-ségben szereplő TÓBIÁS könyvébe, a 3, 8 ASMODEUS/ASMODAI/ASMÓDI, aki SÁRA kérőit a nászéjszakán megöli, míg csak TÓBIÁS el nem űzi őt Rafael arkangyal parancsára hal szívének és májának a füstjével.

Ugyancsak gonosz női szellemek a pairikák/périk.

ÁHURA-MAZDÁ teremi a világ minden pozitív értékét, ANGRA-MAJNIU mindent, ami rossz, tisztátalan, káros.

Zarathusztra Áhura-Mazdához szóló hitvallása egyetlen óriási kérdés:

Szóljál hozzám, én Istenem, kérve-kérlek mondd meg nekem:

az igazságnak hogy honnan az ereje?

[...]

s a napnak, hogy nappal világoljon és éjjel a temérdek sok-sok csillagok remegő fényükkel ahogy lecsillognak megtartva, betartva csendes utaikat?!

És fogyva, növekedve,

a hold is, a csendes éjszakákon, [...]

reánk mosolyog szelíden, szépen.

[...]

Szóljál hozzám, én Istenem, kérve-kérlek mondd meg nekem:

mily csodálatos módon lebeg ez a föld itt, nagy-nagy biztonsággal,

s ahogy rajta keresztül

kél és nyugszik, még átfut a felhő, éltetve, lebegve,

s láthatatlan kezek ujja vonására, át, tova vitetve...

És ahogy a patak csillogó, hűs vize gyöngyözve fut tovább, -

ahogy a virágok nyílnak, -

ahogy a szélnek gyors paripája átfut az égen...

ahogy a felhőknek színesre megfestett szép, csodás hintaja keresztül gördül fenn a levegőégen...

Szóljál hozzám, én Istenem, kérve-kérlek mondd meg nekem:

hogy miképp is van az,

ahogyan a fény és ahogyan az árnyék egymáshoz búva játszva enyelegnek?

Ahogy az ébrenlét követi az álmot, alá-fölé szállva.

magasból a mélybe...

S ahogy a reggel, a jó nap és az éjjel

vándorló útjukon meg-megállítanak, köszöntve minket s ujjmutatással figyelmeztetnek az elmúló időre.

(fordította ZAJTI FERENC)

A ZARATHUSZTRA-felfogás legfeljebb átértelmezi a régi istenfogalmakat, ezeket ÁHURÁ-MAZDA tevékenységének különféle megnyilvánulásaiként fogja fel. A megváltozó kultusz is ezt fejezi ki. Korábban az isteneknek véres áldozatokat mutattak be, a kultikus cselekményt himnuszok éneklése, imák elmondása, az áldozatot bemutató nemzetségfő szer-tartásos haóma-ivása – ez valószínűleg valamilyen alkoholos ital volt – színesítette. Mikor a méd főhatalom a kultusz irányítását a mágusok kezébe adta – az akk. ‘imga’→→→→ assz.

‘maga’→→→→ gr. ‘mageia’ →→→→ lat. ‘magus’, pap, áldozó jelentésű szóláncból, a rómaiaknál

‘perzsa pap’ értelemben. Eredetileg papi tisztségek betöltésére szakosodott törzs tagjai voltak.

Ők saját, olyan törzsi vallási képzeteiket is beépítik a ZARATHUSZTRA előtti perzsa vallásba, mint a papi nőközösség, a halottak csontjainak keselyük által való megtisztítása, a tűz és a

ÁHURA-MAZDÁT jelképező öröktüzű oltárt állítják, vértelen áldozattal helyettesítik a véres áldozatot – jusson eszünkbe, hogy ÁHURA-MAZDÁ fellépett a szerinte haszontalan és fölösle-ges állatáldozatok ellen –, a halottakat nem szabad se eltemetni, se elégetni mert ez be-szennyezné a Földet és a Tüzet, tehát a Hallgatás Tornyaiban rá kell bízni őket a keselyűkre és így tovább. A mágusok – funkcióiknak megfelelően – fokozatokban szerveződnek. Legfelül az athravanok – a Tűz áldozópapjai – vannak, náluk alacsonyabb rangúak az imák mondói – zot –, a még alacsonyabb funkciójúak a főmágusok – mobedh –, utánuk következnek a Tűz egyszerű papjai – hyrbedh –, legalul helyezkednek el rangban a Tűz táplálói – moghan.

Az emberiség története a Jó és a Rossz, ÁHURA-MAZDÁ ésAGRA-MAJNIU harca.ÁHURA

MAZDÁT főistenként segítők veszik körül, ezek második rangcsoportjába kerül a korábbi főisten MITHRÁ is. A Főgonoszt szintén hada veszi körül. A világmindenség története 12 000 évig tart, négy, egyenként 3 000 éves ciklusban, amelyek harcuk egy-egy szakasza.

Előzmény: ANGRA-MAJNIU előjön a Sötétség Birodalmából, de a főisten parancsára vissza kell mennie.

Az első időszakban ÁHURA-MAZDÁ megteremti a láthatatlan szellemi világot és az emberek ősképeit, a ‘frávasi’ – Létezők – képében.

A második időszakban a főisten megteremti az örök fényesség és az örök sötétség biro-dalma között levő anyagi világot. Ez 365 napig tart, 45 nap kell ÁHURA-MAZDÁNAK az Ég, 60 nap a vizek, 75 nap a Föld, 30 nap a fák, 80 nap az állatok, 75 nap, az ember megterem-téséhez. ANGRA MAJNIU támadását ÁHURA-MAZDA egy varázsigével – Ahunavairjó/Honover – megakadályozza.

A harmadik korszak a Jó és Rossz összecsapásáé. ANGRA-MAJNIU seregével megtámad-ja a Földet, megöli az ősbikát és GAJÓ MARATANT/GAJÓMARSZT –neve Halandót jelent –, az ősembert, akinek a magvából azonban új emberpár – MÁSJA és MÁSJAI – születik, illetve a házi marhák lesznek. Az utódokat maga a főisten tanítja meg a vallásra, a paradicsomi béke azonban nem tart soká, mert a YIMA nevű ősember hallgat a gonosz démonokra (Yasht XIX.).

Hazudik a főistennek, ezért a kígyódémon, AZHIU DAHÉKA kiűzi birodalmából. ÁHURA -MAZDA azonban kegyes hozzá, bejelenti neki az özönvizet, s megparancsolja, hogy hozza a Paradicsomkertbe az emberek, állatok, és növények leszármazottjait.

A világ fennállásának kilencedik ezredévében megszületik ZARATHUSZTRA. Vele kezdődik a Sötétség hatalmának bukása. Minden ezredév végén új próféta, megváltó születik míg aztán a negyedik korszak végén, a tizenkétezredik évben egy, ZARATHUSZTRA halhatatlan férfi erejétől megfogant szűz lány, EREDATFEDHRI/VISPATAURVA megszüli a 12 csillaggal megkoronázott, a feltámadott jó szellemektől támogatottSZAOSZHYANTOT, a végső megváltót, aki 57 évig tartó harcban, MITHRA segítségével végleg legyőzi a Rosszat. Megszületésekor az égből lehullik a GURZ-SEHRT meteor, tüzétől megolvadnak az ércek és a sziklák, ezen kell hűsítő tejáramlatok védelmében átúszniuk az embereknek. A meteor tüzétől elpusztul DAHÉKA is,ANGRA-MAJNIJUT pedig örök időkre a feneketlen mélységekbe vetik.

A világkép tekintetében a perzsa felfogás három szintet ismer. A legfelső a Fény Országa, ÁHURA-MAZDÁ birodalma, ahol a hősök is lakoznak, a legalsó ennek ellentéte, az Örök Sötétség Hona, ANGRA-MAJNIU országa, a gonosz lelkek lakóhelye. A kettő között van az emberek és más élőlények lakóhelye, a Jó és Rossz harcának színtere. Ennek a tetején vannak a Nap, a Hold és a csillagok, amelyek ÁHURA-MAZDA akaratából keringenek és világítanak, távol tartva a Földtől a Sötétség hatalmait. Tőlük függ az emberiség jóléte és egzisztenciája, mindent ezek határoznak meg.

A Föld is három részből áll, kemény, illetve lágy anyagból és homokból, lapos, tányér formájú, vízen, a világóceánon úszik. A hegyek magokból keltek ki, az égbolt átlátszó fém, védőpajzsként választja el az emberek világát a Fény Országától.

Az élőlényeket, közöttük az embert is agyagból formázták, az őselemek, a tűz, a föld, a víz, a szél egymásból származnak, az Örök Fényből.

A halál következtében a lélek kiszabadul korábbi foglalatából, az emberi testből és a levegőben rátámadó gonosz szellemekkel megküzdve MITHRA széke elé kerül, az utolsó ítélet után pedig a jók a Fény Országába, a rosszak meg az Örök Sötétség Honába kerülnek.

Az ó-iráni rítus szerint a halottakat elégették, vagy eltemették, esetleg, mint egyes mai természeti népek, az erdőkben, emelvényekre kitették. A mágusok kultuszai átvétele után az elhunytak tetemét kör alaprajzú tornyokba, az ún. Hallgatás Tornyaiba – dakhmákba – vitték, csontjaikról a keselyűk takarították le a húst. A tornyok kb. 4 m magas, henger alakú építmények, középen üreggel a csontok számára. Napjainkban – közegészségügyi okokból – tilos a levegőtemetés.

A zarathusztrai felfogás jelenlegi hívei a párszik. Ma a Kr. u. VIII. században kivándo-rolt Zarathusztra-követők főképp Indiában, Gudzsarátban, Bombayban és a város környékén élnek, a felfogásnak 10 országban, mintegy 170 000 híve van, Perzsiában mintegy 30 000

A zarathusztrai felfogás jelenlegi hívei a párszik. Ma a Kr. u. VIII. században kivándo-rolt Zarathusztra-követők főképp Indiában, Gudzsarátban, Bombayban és a város környékén élnek, a felfogásnak 10 országban, mintegy 170 000 híve van, Perzsiában mintegy 30 000

In document KOVÁCS NEMERE (Pldal 162-190)