• Nem Talált Eredményt

írásbeli dolgozatok

In document ÉRTESITŐJE AZ 1901 902. TANÉVRŐL. (Pldal 150-157)

1. A magyar nyelvből a négy felső osztályban.

V. OSZTÁLY.

1. Mire intenek minket a lehulló falevelek. 2. Törté-ténelmi elbeszélés „Eger vár viadaljáról", Tinódi históriás éneke nyomán. 3. Mi teszi a rómaiakat történelmi neveze-tességű néppé? 4. A valódi honszeretet. 5. „Szegénynek drága kincs a hit. Tűrni és remélni megtanit". (Arany.) 6.

Emlékbeszéd Zrinyi, a költő felett. 7. Kerüld a rosz társa-ságot ! 8. Az állatok tanulékonysága. 9. A levélalak, mint prózai műfaj.

VI. OSZTÁLY.

1. Egy kép leirása feltüntetésével annak, hogy meny-nyiben van előnye a költészetnek a többi művészetek fe-lett. 2. Adtak-e kifejezést költőink a nemzet örömének és bánatának. 3. Tompa Mihály „A madár fiaihoz" cz. allegó-riájának széptani méltatása. 4. Petőfi hasonlatai hazafias költeményeiben. 5. A magyar nép érzelme és gondolat vi-lága dalai alapján. 6. A csodásság szerepe az epikában. 7.

Márczius 15. (szónoki beszéd.) 8. Gertrudis jelleme. 9. A költői igazságszolgáltatás „ Bánk-bán"-ban.

VII. OSZTÁLY.

I. Az igaz és szép viszonya a költészetben. 2. Petőfi dalai. 3. Berzsenyi valamelyik ódájának aesthetikai mélta-tása. 4. Balassi vallásos Irájának ismertetése. 5. Tompa regéi. 6. A „Zrinyiász" vallás-erkölcsi szempontból. 7. Eöt-vös József br. „A falu jegyzője" cz. regényének irányzatos-sága. 8. Bánk jelleme. 9. Magyarország államszervezete ösz-8zeliasonlitva Ausztriáéval.

VIII. OSZTÁLY.

I. Nemzeti irodalmunk tanulmányozásának haszna és fontossága. 2. A régi magyar énekcsrend s elenyészésének okai. 3. Az Árpádok érdemei. 4. Pázmány P. és a katli.

visszahatás. 5. Az irodalmi megújhodás nálunk társadalmi megújhodást is eredményezett. 6. Párhuzam Vörösmarty és Arany köz'Jtt különösen ethikai szempontból. 7. Miben áll

Magyarország jövendője? 8. Egy magán tanulmány alapján szabadon választott tétel.

2. Görögpótló irodalom.

V. OSZTÁLY.

1. Historiii est magistra vitae. 2. Hektor és Achilles jellemzése. 3. Herodotos élete és müvei az olvasottak alapján.

VI. OSZTÁLY.

Görögpótló irodalomból. 1. Valamely görög tragoedia tartalma. 2. A görög szinház lcirása. 3. A lyrai verselés tárgyi és formai kellékei.

VII. OSZTÁLY.

1. A kor-hangulat a kuruez költészetben. 2. A görög tragicum és végzethivás. 3. A görög lyra különös tekintet-tel Pindarosra.

VIII. OSZTÁLY.

1. Kemény Zsigmond br., mint politikus. 2. Sokrates jelleme az „Apologia" alapján.

3. Az érettségi vizsgálat tételei.

Magyarból: a) A magyar nemzeti eszmék Zrínyi, Ka-tona és Vörösmarty fómüveiben. b) A modern szabad al-kotmányosságért folytatott küzdelmei nemzetünknek 1825—

1848-ig. c) A villamosság gyakorlati alkalmazásai.

Németből-. Budai harezjáték. Kisfaludy Károly után.

Latinból: a) Magyarból latinra: A gallusok Rómát fel-dúlják. b) Latinból magyarra : Rómában Fülöp ellen hábo-rút határoznak. Livii: A. U. C. XXXI. 5., 30 sor.

150

Görögből: Odysseia : XI. 1—33. A halál országában.

Mennyiségtanból: a) Algebra. 3825 m. távolságban lévő két test egyszerre indul és egyenletesen gyorsuló mozgás-sal halad szembe egymásmozgás-sal. Az egyik az elsó perczben 4.6 méterrel többet tesz meg; a másik az első perczben 1Ş mé-tert és minden következőben 2'4 méterrel többet. Hány perez múlva találkozik a két test. b) Mértan. A tenger szine felett 8000 m. magasságból, a meddig léghajón felemel-kedni eikeriţlt, mekkorra területe látható be földünknek, ha ennek sugara 6877 km.?

Egyesületek.

1. Önképzőkör.

A szeptember hó 7-én tartott alakuló gyűlésen a tisz-tikar a- következőleg alakult meg : elnök Kardos Árpád VIII.

o. t., főjegyző: Bócz Kálmán VIII. o. t., titkár: Élthcs Gyula^VIII. o. t., biráló bizottsági tagok Bogády Gábor és Borcsa Gergely VIII. Pap Béla és Dávid Dénes VII.

o. tapulók, pénztáros: Kovács Miklós VII. o. t., aljegyzők Elekes Márton és Szultán János VII. o. tanulók, Szultán le-mondása miatt utóda Kugler Vilmos VII. o. tanuló lett. Az alakuló gyűlésen kivül volt 11 rendes, 3 nyilvános, 2 rend-kívüli és 2 diszgyiilés.

/ A tagok száma 105 volt, ezek közül, rendes — miután a VI? osztályosok is felvétettek — 79, rendkívüli 26. Ösz-szesen beérkezett 166 mii, még pedig 154 eredeti és 12 fordiţâs, ezek köziil 129 próza és 35 költemény. A prózai müvek között legtöbb az értekezés, azután van elbeszélés, rajz, alkalmi és védő beszéd, allegória, jellemrajz, önélet-rajz, népmonda. A fordítások közül 9 németből, 2 latinból és egy francziából készült. A költeményeknek majdnem fele dal, a többi legenda, elegia, epigramma, idyll, ballada, sza-tíra és románcz. A beadott müvek köziil első fokra és a Ha-ladás lapjaira méltó 15 mű, másod fokú 76 mű, a többi harmad cs negyed foku.

A megemlítésre méltó müvek és szerzőik a követke-zők: 1. Petőfi emlékezete, Apor Zoltán VI. o. t. 2. A hun-magyar mondakör rövid ismertetése, Kőváry József VIII. o.

t. 3. Petőfi költészetének jellemzőbb sajátságai, különös tekintettel lyrájának eszméire, Imre Kálmán VII. o. t. 4.

Siculicidium, Héjas József VII. o. t. 5. Mi a szerelem? Szabó Dénes VII. o. t. 6. A hazaszeretet példái a magyar

törté-152

nclcnt, Hajnód László VI. o. t. 7. Az ember tragoediája vallás-erkölcsi szempontból, Élthes Gyula VIII. o. t. 8. Ka-zinczy élete és működése, Fejér István VIII. o. t. 9. Petőfi hazaszeretete. Dénes Imre VI. o. t. 10. Buzditották-c, kor-holták-e a költqjc a nemzetet? Bodó József VI. o. t. 11.

Epigramm, Tompos Gábor VIII. o. t. 12. XIII. Leo, Baka János VIII. o. t. 13. Mohi puszta, Antal József VIII. o. t.

14. Non scholae, sed vitae discimus (ford. németből), Barts Jenő VI. o. t. 15. Porcia önkéntes halálára (latinból), Dávid Dénes VII. o. t. Ide kell sorozni Kardos elnöknek október 6-án és márczius 16-án, valamint Pap Béla VII. o. tanuló-nak márczius 16-án tartott szép beszédeit is.

A gyűléseken elhangzott összesen 65 szavalat. Kitün-tették magokat Antal Andor, Bardocz János, Bócz Kálmán és Csergő Gábor VIII., Botár Gáspár, Kugler Vilmos és Pál Gyula VII., Kovács Lajos VI. és Deák Gyula, Tarcsafalvy Lajos V. o. tanulók. A kör diszgyüléssel ünnepelte meg ok-tóber 6-ának és márczius 15-ének emlékét, a mikor sikerült szavalataikkal gyönyörködtették a szép szánni intelligens közönséget Antal Andor, Bardocz János, Bócz Kálmán és Orbán Mihály VIII. és Csergő Gábor VII. o. tanulók. Az ének- és zenekar közreműködése nagyban emelte ezen disz-gyülések sikerét. A rendes gyűléseken sikert arattak a he-gedű-duettel Kautz Gyula és Szultán János VII., a fuvola-duettel Fejér István és Kerekes Gyula VIII. és a hegedű-szólóval Orbán Mihály VIII. o. tanulók. Dicséretet érdemel a zenekar is, melynek tagjai (Bögözi Mihály, Fejér István, Kerekes Gyula, Orbán Mihály, Tompos Gábor VIII., Csergő Gábor VII., Gábor László V. o. tanulók) több gyűlésen pompás, összhangzó játékukkal gyönyörködtették a kör ifjú-ságát.

A szabad előadás ez évben is gyümölcsöző volt. Laka-tos Mihály VIII. o. t. Kossuthról és Deákról beszélt komoly megfigyelésre valló tanulmánynyal. Élthes Gyula VIII. o. t.

Széchenyi működését ismertette alapos készültséggel. Leg-sikerültebben Bogády Gábor VIII. o. t. ismertette Kölcseyt.

Szép szorgalmát a kör 5 koronával jutalmazta.

Az ez évben kitűzött pályatételek eredménye a követ-kező : 1. Kossuth Lajos, mint szónok és államférfi, jutalma

10 korona, pályadijat Kugler Vilmos VII. o. t., 2. Miben áll

a hajcsövcsseg

tüneménye,

melyek gyakorlati előnyei és hát-rányai? Jutalma 10 korona, pályadijat nyert Sípos Lázár VIII. o. t. 3. Czuczor költészete, jutalma 10 korona, dicsé-rettel pályadijat nyert Kugler Vilmos VII. o, t., 5 korona jutalmdijat Tompos Gábor VIII. o. t. Csató János tanár 10 koronát tűzött ki a következő tételre: A természetrajzi me-taphorák vallásos dalköltészetünkben. A beérkezett pályamű szerzőjét Bogády Gábor VIII. o. tanulót 5 korona szorgalmi dijban részesítette. Fogadja e jótékonyságáért az Önképző-kör köszönetét. Vezető tanár 10 korona pályadíjban része-sítette a „Fratér György" czimü pályamunka szerzőjét Elthes Gyula VIII. o. tanulót.

A kör Kardos Árpád elnököt 15 koronával (melyből 10 koronát a pénztáros fizetett ki), Bócz Kálmán főjegyzőt és Élthes Gyula titkárt 5—5 koronával s az egész tisztikart jegyzőkönyvi dicsérettel jutalmazta meg buzgó

működésű-kért. Ugyancsak jegyzőkönyvi dicséretben részesült Fekete József V. o. tanuló, ki a körnek ajándékozta Petőfit ábrázoló szép rajzát. A gyűléseken többször megjelentek Pál Gábor igazgató, Jakab Antal, Herberger Béla, Fazakas Gáspár és Ráduly Simon tanárok. Fogadják érdeklődésükért a kör köszö-netét.:A kör járatta a Vasárnapi Újságot, Magyar Szemlét és Tanulók Lapját.

A pénztár állása:

a) Bevétel:

1. A niult évről maradt 246 kor. 38 fillér.

2. Begyült hátrálék 51 „ — 3. Ez évi bevétel 34 , 68 „

Összesen: 332 kor. 6 fillér.

h) Kiadás:

1. Jutalmakra 55 kor.

Vasárnapi Újság 15

3* Magyar Szemle 12

4. Tanulók Lapja . 9 60

5. Petőfi-kép rámázása 9

-6. Haladás és Jegyzőkönyv . . 5 20 7. Petőfi Hortobágyon, melodráma 2

8. Portóra . . . . 1 . 20

Összesen: 110 kor. — fillér.

Marad készpénzben 222 kor. 6 fillér.

Dr. Balló István,

az „Önképzőkör" vezetője.

154

2. Kiránduló egyesület.

A tanulmányi kirándulásuk rendezése czéljából 1896-ban alakult ifjúsági kiránduló egyesületnek van 15 tiszteletbeli tagja (a tanári kar), 13 alapitó, 47 rendes cs 9 pártoló tagja.

Elnökét a tanári kar választja a testület kebeléből, titkárt, pénztárnokot és ellenőrt a rendes tagok. Elnök: Csató János tanár, titkár: Pap Béla VII-., pénztárnok Kugler Vilmos VIL, ellqnőr Búzás József VI. oszt tanuló.

Az idén egy nagyobb tanulmányi kirándulás clőscgi-tésére, mely Arad, Szeged, Budapesten át Fiúméba tervez-tetett, Csikmegye törvényhatósági bizottsága 600 koronát ado-mányozott az egyesületnek oly feltétellel, hogy abból a kirándulásban részt vevő csikmegyei illetőségű tanulók vas-úti költségei fedeztessenek. Minthogy a 11—12 napot igénybe vevő kirándulást sem a hnsvéti, sem a pünkösti szünidőbe alkalmason beilleszteni nem lehetett, a tanév végére, junius 30-tól julius 12-ig terjedő időre kellett halasztani. Az előké-születek meg vannak téve és 23 tanuló indul a záróünnepélyt követő papon, négy tanár vezetése alatt, a fárasztó, de ta-nulságosnak Ígérkező útra. Az ütiterv a következő: Aradon a 13 vértanú emlékének megkoszorúzása; Szegeden egy napi időzés, a város nevezetességeinek megtekintése; Buda-pest székesfővárosban két napi időzés után a magyar ten-gerpart és Fiume megtekintése : kirándulás Abbáziába. Visz-szajövet Brassó és a millenáris emlék megtekintésével a tanulmányút véget ér.

Az egyesület vagyona a mult év végén volt 1179 kor. 4 fill.

A folyó évi gyarapodás:

1. Tagsági dijakból 34 — Adományokból:

a) A cs.-szeredai tak pénzt, ezidei adománya 100 b) Püspök űr ö mltga adománya a

tiszte-letére rendezett matiné alkalmából 80 — c) Ugyanekkor a matinén résztvevő

kö-zönség önkéntes adománya, a 18 k.

költség levonása után 111 , 60 ..

Az összes tőkésített vagyon : 1504 kor. 64 fill.

Csató János tanár,

egyesületi elnök.

In document ÉRTESITŐJE AZ 1901 902. TANÉVRŐL. (Pldal 150-157)