• Nem Talált Eredményt

és területfejlesztési miniszteri utasítás

Az önkormányzati és területfejlesztési miniszter 1/2007. (BK 1.) ÖTM

utasítása

az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium hivatali szervezete

Közszolgálati Szabályzatának kiadásáról A köztisztviselõk jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény (a továbbiakban: Ktv.) 106. §-ának (6) be-kezdésében kapott felhatalmazás alapján, tekintettel a köz-ponti államigazgatási szervekrõl, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2006. évi LVII. törvény (a továbbiakban: Kotv.) 5. §-ában foglaltak-ra, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium hivatali szervezete köztisztviselõinek közszolgálati jogvi-szonyából eredõ egyes jogainak és kötelezettségeinek ér-vényesítésére kiadom az alábbi

utasítást.

1. Az utasítás hatálya kiterjed az Önkormányzati és Te-rületfejlesztési Minisztérium hivatali szervezeti egységei-re és a velük közszolgálati jogviszonyban álló köztisztvi-selõkre, – ha törvény másként nem rendelkezik – állami vezetõi jogviszonyban álló vezetõire.

2. Az Önkormányzati és Területfejlesztési Miniszté-rium hivatali szervezeti egységei felsorolását a 2/2006.

(MK 94.) ÖTM utasítással kiadott Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium Szervezeti és Mûködési Szabályzata 1. számú függeléke tartalmazza.

3. Az Önkormányzati és Területfejlesztési Miniszté-rium hivatali szervezete Közszolgálati Szabályzatát (a to-vábbiakban: Szabályzat) az utasítás melléklete tartal-mazza.

4. A Szabályzatot a kiadását követõen, illetve a kineve-zésekor valamennyi érintett személynek át kell adni.

5. Ez az utasítás 2007. január 1-jén lép hatályba. Ezzel egyidejûleg hatályát veszti:

– a Belügyminisztérium hivatali szervezete Közszolgá-lati Szabályzatának kiadásáról szóló 7/2001. (BK 24.) KÁ intézkedés és az azt módosító 3/2003. (BK 8.) KÁ intézke-dés,

– a Nemzeti Sporthivatal Közszolgálati Szabályzata ki-adásáról szóló 14/B/2006. (VI. 12.) NSH utasítás,

(IV. 25.) és a 2/2006. (V. 2.) OLÉH elnöki intézkedés, – a Magyar Terület- és Regionális Fejlesztési Hivatal Közszolgálati szabályzatáról szóló 19/2004. (IV. 15.) MTRFH Elnöki Utasítás,

– az Országos Területfejlesztési Hivatal választható bé-ren kívüli juttatási (cafetéria) bé-rendszerérõl szóló 5/2006.

(II. 21.) OTH Elnöki Utasítás és az azt módosító 10/2006.

(VI. 15.) OTH Elnöki Utasítás,

– a Magyar Turisztikai Hivatal mûködéséhez szükséges szabályok ideiglenes alkalmazásáról szóló 1/2005. (I. 14.) MTH elnöki utasításmellékletének2. pontja.

Dr. Lamperth Mónikas. k.,

önkormányzati és területfejlesztési miniszter

Melléklet az 1/2007. (BK 1.) ÖTM utasításhoz

Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium Közszolgálati Szabályzata

Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium hivatali szervezeti egységeivel (a továbbiakban: Miniszté-rium) közszolgálati jogviszonyban állók jogaira és kötele-zettségeire, egyes juttatásaira, támogatásaira, a velük szembeni munkáltatói jogkör gyakorlására az Önkor-mányzati és Területfejlesztési Minisztérium Közszolgálati Szabályzatát (a továbbiakban: Szabályzat) a vonatkozó jogszabályokkal és egyéb rendelkezésekkel együttesen kell alkalmazni.

A Kotv. 6. §-ának (2) bekezdése alapján az állami veze-tõi szolgálati jogviszonyban álló vezetõkre [államtitkár, szakállamtitkárok] (a továbbiakban együtt: állami vezetõ) – ha törvény eltérõen nem rendelkezik – e Szabályzat ren-delkezéseit kell alkalmazni.

A prémiumévek programban részt vevõ köztisztviselõre és ügykezelõre (a továbbiakban együtt: köztisztviselõ), ha az errõl szóló törvény másként nem rendelkezik, a Ktv. és e Szabályzat rendelkezéseit megfelelõen alkalmazni kell.

Az alapvetõ jogszabályokat és egyéb rendelkezéseket a Szabályzat függeléke tartalmazza.

I. Munkáltatói jogkörök

1. A Minisztérium Hivatali egységeinél a munkáltatói jogkörök gyakorlására a Kotv. vonatkozó rendelkezései szerint az ott említett, valamint az e Szabályzatban megha-tározott vezetõk jogosultak.

2. A Ktv. 6. §-a (1) bekezdése alapján a hivatalvezetõ az önkormányzati és területfejlesztési miniszter (a továbbiak-ban: miniszter).

vezetõi megbízásuk visszavonása, illetmény elté-rítésének engedélyezése kivételével,

ab)a kabinetfõnök felett,

ac) a fõosztályvezetõk, fõosztályvezetõ jogállású vezetõk (a továbbiakban: fõosztályvezetõ), fõosz-tályvezetõ-helyettesek, fõosztályvezetõ-helyettes jogállású vezetõk (a továbbiakban: fõosztályve-zetõ helyettes), osztályvefõosztályve-zetõk, osztályvefõosztályve-zetõ jogállású vezetõk (a továbbiakban: osztályvezetõ) felett a vezetõi megbízás, a megbízás visszavoná-sa vonatkozásában a Minisztérium Szervezeti és Mûködési Szabályzata (a továbbiakban: SZMSZ) alapján a felügyeletet gyakorló állami vezetõ, ka-binetfõnök, államtitkári titkárságvezetõ javaslata alapján;

b)javaslatot tesz: az állami vezetõk megbízására és az állami vezetõi megbízásuk visszavonására, illetményük eltérítésének engedélyezésére a miniszterelnöknek;

c)dönt:

ca) a hivatali szervezeti egység felett az SZMSZ alapján felügyeletet gyakorló állami vezetõ, kabi-netfõnök javaslata alapján a címzetes vezetõ-taná-csosi, címzetes fõtanávezetõ-taná-csosi, címzetes vezetõ-fõnácsosi és címzetes fõmunkatársi, szakmai ta-nácsadói, szakmai fõtanácsadói cím adományozá-sáról,

cb)állami vezetõ, köztisztviselõ – külön jogszabály-ban meghatározottak szerinti – elismerésben ré-szesítésérõl.

4. Az állami vezetõ, kabinetfõnök javaslatot tesz a mi-niszternek az alárendeltségében mûködõ hivatali szerve-zeti egységek fõosztályvezetõinek, illetve – a zetõk javaslatának figyelembevételével – fõosztályve-zetõ-helyetteseinek és osztályvezetõinek vezetõi megbízá-sára, a vezetõi megbízás visszavonására.

5. Az állami vezetõ, kabinetfõnök a Ktv. 6. §-ának (1) bekezdésében biztosított lehetõség alapján – átruházott hatáskörben – gyakorolja a munkáltatói jogköröket a Tit-kársága, az SZMSZ alapján felügyelete alá tartozó hivatali szervezeti egységeknél foglalkoztatott köztisztviselõk fe-lett a közszolgálati jogviszonyba való kinevezés és meg-szüntetés, megszûnés vonatkozásában, a vezetõi megbízás adása és visszavonása kivételével.

6. Az állami vezetõ, kabinetfõnök a Ktv. 6. §-ának (1) bekezdésében biztosított lehetõség alapján – átruházott hatáskörben – az alárendeltségében mûködõ hivatali szer-vezeti egységek állományában foglalkoztatott köztisztvi-selõkre vonatkozóan dönt:

a) köztisztviselõ alapilletményének a Ktv. 43. §-a (4)–(5) bekezdéseiben meghatározott %-os határok kö-zötti megemelésérõl, illetve csökkentésérõl, a teljesít-ményértékeléstõl függõen,

d) köztisztviselõvel tanulmányi szerzõdés megköté-sérõl,

e) köztisztviselõ kirendelésére irányuló megállapodás megkötésérõl és elrendelésérõl a Ktv. 40/B. § szerint,

f)köztisztviselõ eggyel magasabb besorolási fokozatba sorolásáról a Ktv. 27. §-ának (2) bekezdése szerint,

g)az általa irányított szervezeti egység fõosztályvezetõ-jének, fõosztályvezetõ-helyettesének, osztályvezetõfõosztályvezetõ-jének, titkárságvezetõjének szabadságáról és egyéb távollétének engedélyezésérõl.

A 6. ponta)–f)alpontokra vonatkozó döntés meghoza-tala elõtt az intézkedést a kabinetfõnökkel, valamint a Pénzügyi Erõforrás-gazdálkodási Fõosztály vezetõivel vé-leményeztetni kell.

7. A fõosztályvezetõ, titkárságvezetõ:

a)javaslatot tesz a felügyeletet ellátó állami vezetõnek, kabinetfõnöknek az általa irányított szervezeti egységnél közszolgálati jogviszony létesítésére, megszüntetésére, vezetõi megbízás adására, visszavonására,

b)dönt az általa közvetlenül irányított szervezeti egység köztisztviselõi szabadságának és egyéb távollétének enge-délyezésérõl,

c)javaslatot tesz az állami vezetõnek a 6. ponta)–f) al-pontokban felsoroltakra.

8. Fõosztályvezetõ, fõosztályvezetõ-helyettes, osztály-vezetõ az általa irányított köztisztviselõk tekintetében meghatározza a munkavégzéssel kapcsolatos feladatokat.

A fõosztályvezetõ-helyettes, osztályvezetõ javaslatot tesz az általa irányított köztisztviselõk tekintetében a fõosz-tályvezetõ munkáltatói jogkörébe tartozó intézkedések megtételére.

II. Közszolgálati jogviszony létesítése és megszûnése

A közszolgálati jogviszony létesítése

9. A közszolgálati jogviszony létesítésének szándékát – ha a munkakört pályázattal vagy álláshirdetés útján kíván-ja betölteni – a szervezeti egység vezetõje a Humánerõfor-rás és Civilkapcsolati Fõosztály vezetõje útján íHumánerõfor-rásban kezdeményezi a kabinetfõnöknél. A kinevezésrõl döntést hozni, érdemi nyilatkozatot tenni addig nem lehet, amíg a szakállamtitkár, kabinetfõnök elvi egyetértését nem adja, valamint, a hivatali szervezeti egység vezetõje a Humán-erõforrás és Civilkapcsolati Fõosztály illetékes munkatár-sával együttesen a jogviszony-létesítés jogszabályban elõírt feltételeinek fennállását nem állapította meg.

10. A közszolgálati jogviszony létesítéséhez, illetve a közszolgálati nyilvántartáshoz szükséges adatokat a köz-tisztviselõnek eredeti okirattal vagy közjegyzõ, illetve a kibocsátó szerv által hitelesített másolattal kell igazolnia.

gyakorlója, illetve a munkatársai jelenlétében szóban es-küt tenni és az eskü szövegét aláírni. Az eses-kütételt megelõ-zõen fel kell hívni a figyelmét, hogy meggyõzõdése sze-rint, ha akarja az eskü elmondásakor elmondhatja, illetve a szövegére rájegyezheti az „Isten engem úgy segéljen.”

mondatot és tájékoztatni kell arról, hogy emiatt vagy en-nek mellõzése miatt a közszolgálati jogviszonya fennál-lása alatt semmiféle hátrányos megkülönböztetés nem ér-heti.

12. A közszolgálati jogviszony létesítése, illetve új munkakörbe kinevezés elõtt a köztisztviselõvel közölni kell, ha a betölteni kívánt munkakör a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvényben, illetve a fontos és bizalmas munkakörökrõl, valamint a biztonsági ellenõrzés szintjérõl szóló külön jogszabály alapján fontos és bizalmas munkakörnek számít, ezért nemzetbiztonsági ellenõrzés alá tartozik és részére át kell adni a nemzetbiz-tonsági ellenõrzéshez szükséges kérdõívet. Ha a kitöltött kérdõívet a köztisztviselõ a munkáltatói jogkör gyakorló-jának átadta, azt úgy kell tekinteni, hogy a kinevezés e fel-tételét elfogadta.

13. A hivatali szervezeti egység vezetõje a Humánerõ-forrás és Civilkapcsolati Fõosztály illetékes munkatársá-val együttmûködve gondoskodik arról, hogy a közszolgá-lati kinevezéskor a köztisztviselõnek a Szabályzat átadását követõen kézbesítés kerüljön a közszolgálati jogviszo-nyára, valamint a munkavégzésre vonatkozó legfontosabb szabályokat tartalmazó „Gyakornoki Kéziköny”.

14. A Ktv. 11. §-ának (7) bekezdésében elõírt tájékozta-tást a kinevezési okmány átadásakor a köztisztviselõ ré-szére írásban át kell adni. Ha jogszabály vagy belsõ rendel-kezés folytán a tájékoztatás tartalmi körébe vont jogok és kötelezettségek tekintetében változás történt, arról a Hu-mánerõforrás és Civilkapcsolati Fõosztály kiegészítõ tájé-koztatásban értesíti a köztisztviselõt. A tájétájé-koztatásban meg kell jelölni azt a jogszabályt vagy belsõ rendelkezést, amely az adott jogot vagy kötelezettséget meghatározza.

15. A köztisztviselõ részére a kinevezésére jogosult munkáltatói jogkört gyakorló vezetõ a kinevezésrõl szóló irattal együtt átadja a munkaköri leírását, melynek átvéte-lét igazoló egy példányát a Humánerõforrás és Civilkap-csolati Fõosztály a köztisztviselõ személyi anyagában a kinevezési okirat mellékleteként helyezi el.

16. A munkaköri leírás csak olyan jellegû és mértékû feladatokat állapíthat meg, amelyeket a munkakört betöltõ köztisztviselõ a közszolgálati jogviszonyára vonatkozó jogszabályok, így különösen a munkavégzésre és a mun-kaidõre irányuló rendelkezések alapján felelõsségteljesen, az elvárt szakmai színvonalon képes ellátni. A munkaköri leírás tartalmazhatja a hasznosítható ismereteket is.

töltésére, a jogszabályban meghatározott kötelezõ esete-ken túl, a hivatali egység vezetõjének kezdeményezésére, a kabinetfõnök jóváhagyásával a Humánerõforrás és Civilkapcsolati Fõosztály pályázatot ír ki, vagy a sajtóban álláshirdetést ad fel.

18. A pályázat kiírásakor és elbírálásakor a Ktv.

10. §-ának (2)–(9) bekezdéseiben meghatározottak szerint kell eljárni. A pályázat elbírálására létrehozott bizottság egyik tagja a Humánerõforrás és Civilkapcsolati Fõosztály képviselõje.

A munkakörátadás-átvétel

19. A munkáltatói jogkör gyakorlójának kell gondos-kodni arról, hogy az a köztisztviselõ, akinek bármely ok-ból a közszolgálati jogviszonya megszûnik, az utolsó munkában töltött nap elõtt a munkaköri feladatait, a nála levõ ügyiratokat, nyomtatványokat, a részére kiadott és a szervezeti egység leltárában levõ munkaeszközöket és fel-szerelési tárgyakat a munkáltatói jogkör gyakorlójának vagy az általa megbízott személy(ek)nek jegyzõkönyvi-leg átadja (munkakörátadás). A munkáltatói jogkör gya-korlója legalább két munkanappal elõbb értesíti a köztiszt-viselõt a munkakör átadásának idejérõl és az átvételre jo-gosult személy(ek)rõl.

20. A Humánerõforrás és Civilkapcsolati Fõosztály a közszolgálati jogviszony megszûnésekor a köztisztviselõt az utolsó munkában töltött napot megelõzõen ellátja a Le-szerelõ lappal. A köztisztviselõ köteles a LeLe-szerelõ lapon feltüntetett szerveknél, illetve hivatali szervezeti egysé-geknél megjelenni. Az egyes elszámolások elkészítését és kiadását, valamint az egyéb munkavégzéshez kiadott el-számolás-köteles dolgok leadását és annak a Leszerelõ la-pon történõ igazolását (a leszerelést) követõen a Humán-erõforrás és Civilkapcsolati Fõosztály a köztisztviselõ munkáltatói igazolványát bevonja és kiadja részére a köz-szolgálati igazolást.

21. Ha a munkakör átadását, illetve a leszerelést nem si-került a munkában töltött utolsó nap befejezéséig elvé-gezni, az át nem adott feladatok és eszközök (dolgok) számbavételére a munkáltatói jogkör gyakorlója legalább kettõ fõbõl álló bizottságot hoz létre. Az elszámolásokat és a közszolgálati igazolást ebben az esetben is el kell készí-teni és azt a köztisztviselõnek meg kell küldeni. Ezzel egy-idejûleg a munkáltatói jogkör gyakorlója írásban 8 napos határidõ kitûzésével felszólítja – a Humánerõforrás és Ci-vilkapcsolati Fõosztály tájékoztatása, illetve a bizottság megállapításai alapján – az elszámolás-köteles dolgok, munkaeszközök leadására, illetve hiányuk esetén a megál-lapított értéküknek megtérítésére.

kerülés miatt történik.

III. Köztisztviselõi életpálya

A köztisztviselõ képzése, továbbképzése

23. A Humánerõforrás és Civilkapcsolati Fõosztály minden év november 1-jéig elkészíti és jóváhagyásra a ka-binetfõnök útján a miniszterhez felterjeszti a Minisztérium szervezeti egységeinek éves képzési és továbbképzési ter-vét (a továbbiakban: képzési terv). A képzési terv a vonat-kozó kormányrendeletben meghatározottakon túl szerve-zeti egységekre bontva a Minisztérium valamennyi köz-tisztviselõjére tartalmazza a köztisztviselõ képesítési kö-vetelményét, a személyét érintõ kötelezõ képzéseket és to-vábbképzéseket, a Minisztérium szervezésében indított nyelvi képzéseket, a tanulmányi szerzõdéssel vagy anélkül megkezdett egyéb iskolarendszerû képzéseket, valamint az egyes képzési programok rendeltetését, az azzal elérhe-tõ képzettséget, annak várható költségeit és forrását, idõ-tartamát, a képzést végzõ intézmény, szervezet megneve-zését.

24. Az éves képzési tervet a jóváhagyását követõen reá vonatkozó mértékben ismertetni kell a köztisztviselõvel, aki aláírásával igazolja annak tudomásulvételét.

25. A munkáltatói jogkör gyakorlójának a munkavég-zést úgy kell megszerveznie, hogy a köztisztviselõ a jog-szabályban elõírt képzésen, továbbképzésen részt tudjon venni, vizsgakötelezettségének eleget tudjon tenni és az ahhoz szükséges felkészülésre elegendõ idõ álljon rendel-kezésére. Ha a köztisztviselõ megjelenése halaszthatatlan feladat, hivatali kötelezettség miatt nem biztosítható, errõl a munkáltatói jogkör gyakorlója a képzés szervezõjét hala-déktalanul tájékoztatja.

A tanulmányi szerzõdés

26. A tanulmányi szerzõdés megkötéséhez a kabinetfõ-nök elõzetes jóváhagyása szükséges. Tanulmányi szerzõ-dés keretében a képzési költségek (tandíj, vizsgadíj, tan-könyv, jegyzet) legfeljebb 50%-a vállalható át.

27. A tanulmányi szerzõdésbe foglalt tanulmányok folytatásával összefüggõ más helységbe történõ utazás (MÁV II. osztályú, vagy Volán távolsági autóbusz menet-jegy árának megfelelõ) és a szállás (legfeljebb *** besoro-lású szálloda) költségeit is meg lehet téríteni, – ha a tanul-mányi szerzõdést megkötõ felek ebben megállapodnak – azzal, hogy

a) vonat igénybevétele esetén a megtérítendõ költség alapja a köztisztviselõt megilletõ 50%-os

díjkedvez-b) szállodai elhelyezés költségeként megtéríthetõ ösz-szeg a szállásköltség 50%-a,

c) az utazáshoz saját gépkocsi igénybevétele esetén is csak aza)alpont szerinti vonatjegy ára téríthetõ meg.

28. A 26–27. pont a már megkötött tanulmányi szerzõ-désekre csak akkor alkalmazható, ha a szerzõdõ felek eb-ben megállapodnak.

29. Az utazás és a képzés helyén való megjelenés nem minõsül kiküldetésnek, ezért annak tartamára napidíj nem számolható el.

30. A tanulmányi szerzõdés alapján tanulmányokat folytató köztisztviselõ a tanulmányi idõszakonként (fél-évenként) az elõírt képzési kötelezettségek teljesítésérõl köteles az oktatási intézmény által kiállított igazolással tá-jékoztatni a munkáltatói jogkör közvetlen gyakorlóját. Ha a köztisztviselõ a tanulmányi és/vagy vizsgakötelezettsé-gének önhibájából nem tesz eleget és emiatt a tanulmányi idõszak megismétlésére kényszerül, a megismételt tanul-mányi idõszakra esõ képzési költségeket maga viseli.

31. Ha a felsõfokú végzettség megszerzését biztosító képzés feltétele nyelvvizsga letétele, a tanulmányi szerzõ-dés az ahhoz szükséges nyelvi képzésre is kiterjeszthetõ.

32. Tanulmányi munkaidõ-kedvezmény, illetve szabad-ság kizárólag a képzés szorgalmi és vizsgaidõszakában vehetõ igénybe.

33. A szerzõdésben vállalt tanulmányi kötelezettség nem teljesítése, vagy ha a közszolgálati jogviszonyt a köz-tisztviselõnek felróható okból vagy áthelyezés miatt szün-tették meg, az addig kifizetett képzési, valamint utazási és szállásköltségeket, továbbá az igénybe vett munka-idõ-kedvezmény és tanulmányi szabadság idejére esõ illet-ményt vissza kell téríttetni, kivéve, ha az áthelyezés esetén az új munkáltató az így kiszámított költségeket átvállalja és azt a Minisztériumnak megtéríti. Ha a köztisztviselõ át-helyezésére más az önkormányzati és területfejlesztési mi-niszter irányítása alatt álló szervhez történik és a más szerv a tanulmányi szerzõdés alapján kifizetett képzési költsége-ket a Minisztériumnak megtéríti, a szerzõdés felbontásá-ból származó egyéb megtérítési kötelezettségtõl el kell te-kinteni.

A minõsítés, teljesítményértékelés

34. A Humánerõforrás és Civilkapcsolati Fõosztály minden év január 31-ig írásban tájékoztatja a munkáltatói jogkör gyakorlóját a tárgyévben minõsítendõ köztisztvise-lõrõl és az esedékesség idõpontjáról.

35. A minõsítés elkészítése elõtt a munkáltatói jogkör gyakorlója kikéri a köztisztviselõ nyilatkozatát arról, hogy

15 napon belül az érintett köztisztviselõvel közölni kell a feladatellátásával összefüggõ elvárásokat.

37. A köztisztviselõ teljesítményértékelését a tárgyévre vonatkozóan meghatározott teljesítménykövetelmények alapján a munkáltatói jogkör gyakorlója a köztisztviselõ munkáját irányító vezetõ bevonásával minden év decem-ber 15-ig elkészíti és legkésõbb decemdecem-ber 31-ig a köztiszt-viselõvel ismerteti.

IV. A munkavégzés, pihenõidõ

38. A Minisztérium köztisztviselõi a Ktv. 39. §-ának (1) bekezdése szerinti hivatali munkarendben dolgoznak.

A munkaidõbe beszámít a napi 30 perces munkaközi szünet.

39. A szervezeti egység ügyrendjében meghatározott munkakörökben dolgozóknak a hivatali munkarendben meghatározottól eltérõ munkarend is kialakítható. Ez azonban nem jelentheti a munkaidõ olyan mértékû meg-változtatását, hogy az éjszakai pótlékra jogosító munka-idõnek minõsüljön.

40. A munkáltatói jogkör gyakorlója a köztisztviselõ kérelmére indokolt esetben – ha az a hivatali feladatok eredményes ellátását nem veszélyezteti – engedélyezheti a hivatali munkakezdés és befejezés idejének a hivatali munkarendtõl legfeljebb egy órával való eltérítését.

41. A Minisztérium köztisztviselõi a 38–39. pontokban meghatározottakon, illetve az elrendelt rendkívüli munka-végzés esetén kívül, csak a munkáltatói jogkör gyakorlójá-nak elõzetes engedélyével tartózkodhatgyakorlójá-nak a Miniszté-rium épületeiben munkanapokon 6.00 óra elõtt és 18.30 (pénteken 16.00) óra után, valamint a pihenõ- és munka-szüneti napon.

A rendkívüli munkavégzés

42. Hivatali munkaidõn kívüli készenlétet vagy ügyeleti szolgálatot a munkáltatói jogkör gyakorlója csak a szerve-zeti egység ügyrendjében meghatározott esetekben és in-dokkal, rendkívüli esetben a kabinetfõnök engedélyével rendelheti el.

43. A rendkívüli munkavégzés tényleges idõtartamáról a szervezeti egységeknél naprakész névre szóló nyilván-tartást kell vezetni. A nyilvántartásnak tartalmaznia kell a munkavégzés idõtartamát, valamint az annak ellentétele-zéseként igénybe vett szabadidõ idõpontját.

44. A nyilvántartásban megfelelõ módon jelezni kell, ha a rendkívüli munkavégzés heti pihenõnapon, vagy

munka-A szabadság

45. A szervezeti egységeknél minden év február 28-ig szabadságolási tervet kell készíteni, továbbá a kiadott sza-badságról szabadságolási nyilvántartást kell vezetni.

A szabadságolási tervet a rá vonatkozó mértékben a köz-tisztviselõvel ismertetni kell.

46. A szabadságolásokat úgy kell ütemezni, hogy az egyidejûleg szabadság miatt távollevõk száma a szervezeti egység létszámának 50%-át ne haladja meg és valamennyi munkaterület (osztály) folyamatosan rendelkezzen megfe-lelõ felkészültségû ügyintézõvel, vagy a feladat ellátása más módon biztosítható legyen. Az 50%-os egyidejû lét-számmegtartási kötelezettség nem vonatkozik a Parla-menti Titkárságra az Országgyûlés szünetének tartama alatt.

47. A szabadságot az erre a célra rendszeresített nyom-tatványon kell igényelni és kiadni. A kitöltött nyomtat-ványt a szabadságolási nyilvántartás részeként kell kezelni és az irattári terv szerint 5 évig tárolni.

V. A köztisztviselõ díjazása

Az idegennyelv-tudási pótlék

48. A köztisztviselõ a Ktv. 48. § (6) bekezdésében meg-határozottakon túlmenõen a Ktv. 48. §-ának (5) bekezdése szerint jogosult a nyelvpótlékra, ha az Európai Közösség valamely hivatalos nyelvébõl jogszabály alapján elismer-hetõ közép- vagy felsõ fokú nyelvvizsgával rendelkezik.

49. Az egyéb nyelvekbõl szerzett nyelvvizsgával ren-delkezõk részére nyelvpótlék egyedi elbírálás alapján a ka-binetfõnök engedélyével állapítható meg.

A gépjármûvezetõi pótlék

50. A Ktv. 47. §-ának (4) bekezdés szerinti gépjármûve-zetõi pótlékra az a köztisztviselõ jogosult, aki a tárgyhó-napban a munkanapok több mint a felében szolgálati úton hivatali (Minisztériumi rendelkezésû) gépkocsit vezetett és azzal legalább 1500 km-t teljesített.

51. A számított kilométer teljesítménybe nem számít bele a lakhely és a munkahely között megtett útszakasz.

Nem jogosult a gépjármûvezetõi pótlékra, aki olyan gép-kocsit vezet rendszeresen, amelynek vezetésére gépkocsi-vezetõi munkakört létesítettek és a munkakör be van töltve.

ként havonta összesíteni kell a gépjármûvezetõi pótlékra jogosultakat a vezetés szempontjából figyelembe vehetõ munkanapok száma, a megtett kilométer mennyisége és a

ként havonta összesíteni kell a gépjármûvezetõi pótlékra jogosultakat a vezetés szempontjából figyelembe vehetõ munkanapok száma, a megtett kilométer mennyisége és a