• Nem Talált Eredményt

Épületben, építményben bekövetkezett elemi kár, baleset: az adott létesítmény (vagy egy részének)

HM HONVÉD VEZÉRKAR FÕNÖKI RENDELKEZÉSEK

II. fejezet Általános rendelkezések

28. Épületben, építményben bekövetkezett elemi kár, baleset: az adott létesítmény (vagy egy részének)

vá-ratlan megsemmisülése, értékvesztése baleset vagy termé-szeti jelenség folytán.

29. Ingatlanfelújítás: a HM vagyonkezelésû ingatla-non végrehajtott, aSztv. 3. § (4)bekezdés szerinti tevé-kenység.

30. Beruházás:a HM vagyonkezelésû ingatlanon vég-rehajtott, aSztv. 3. § (4)bekezdés szerinti tevékenység.

31. Birtokba adás: Átadás esetén az utalási intézke-dés-, eladás, vagyonkezelõi jog átadás, illetve vagyonke-zelõi jog átruházási megállapodás esetén az adásvételi szerzõdés, megállapodás rögzíti az idõpontját és a feltéte-leit. Ettõl kezdve használja az új használó az ingatlant, il-letve viseli az új tulajdonos (vagyonkezelõ) annak terheit és szedi hasznait.

32. Birtokba vétel: Átvétel esetén az utalási intézke-dés, vásárlás vagyonkezelõi jog átvétel esetén az adásvé-teli szerzõdés, megállapodás rögzíti az idõpontját és a fel-tételeit. Ettõl kezdve használja az új használó az ingatlant, illetve viseli az új tulajdonos (vagyonkezelõ) annak terheit és szedi hasznait.

33. Ingatlanjogi (tulajdonjogi) átvezetés: Eladás-vá-sárlás esetén az adásvételi szerzõdés alapján az illetékes Földhivatal – határozattal – az ingatlan-nyilvántartásban módosítja az ingatlannal (tulajdonnal) kapcsolatos jogokat a változásnak megfelelõen.

Az ingatlan számviteli és ingatlan-nyilvántartásból történõ kivezetése csak az ingatlanjogi (tulajdonjogi) átvezetés megtörténte után, a határozat jogerõre emel-kedését követõen hajtható végre.

Ingatlanvásárlás, illetve -szerzés esetén a birtokba vételt követõen kell az ingatlant állományba venni.

34. Ingatlan végleges hasznosítás:A HM vagyonkeze-lésû ingatlan – a Vtv.-ben meghatározottaknak megfelelõ – elidegenítése, vagy térítésmentes átadása, melynek ered-ményeként az ingatlan kikerül a HM vagyonkezelésébõl, ideértve a HM bérlõkijelölési és a HM bérlõkiválasztási jogú lakások vonatkozásában a rendelkezési jogról történõ ingyenes, illetve visszterhes végleges jellegû lemondás, megváltás esetét is.

35. Ingatlan átmeneti hasznosítás:A HM vagyonke-zelésû ingatlan használati jogának – a Vtv.-ben

meghatá-rozottaknak megfelelõ módon történõ – idõleges átenge-dése, bérbeadása más gazdasági szervezet, vagy magán-személy részére térítéssel.

36. Ingatlanvásárlás:Valamely ingatlan tulajdonjogá-nak megszerzése térítéssel, vagy térítés nélkül a Magyar Állam számára, kincstári vagyonba vonása, és – a Vtv.-ben meghatározottaknak megfelelõ módon történõ – egyidejû HM vagyonkezelésbe vétele.

37. Változási okmány:Az együttes intézkedés hatálya alá esõ ingatlanokkal kapcsolatos különféle folyamatokat az egyes nyilvántartások számára követhetõvé tevõ bi-zonylatok összessége. Ezek különösen:

a) Földterület állományba vételi bizonylat (2. számú melléklet)

b)Földterület állománycsökkenési bizonylat(3. számú melléklet)

c) Épület-, építmény állományba vételi bizonylat (4. számú melléklet)

d) Épület-, építmény állománycsökkenési bizonylat (5. számú melléklet)

e) Épület-, építmény kapacitásváltozási bizonylat (6. számú melléklet)

f) Lakás, helyiség állománybavételi adatlap (7. számú melléklet)

g)Lakás, helyiség állománycsökkenési adatlap(8. szá-mú melléklet)

h)Földterület használó váltás adatlap(9. számú mellék-let)

i) Épületek, építmények használó váltás adatlap (10. számú melléklet)

j) Változási vázlatrajz (földterület-, épület- és épít-ményváltozásnál, ha területi elhelyezkedést is érint a vál-tozás). A földhivatali vázrajzoknak megfelelõ minõség-ben, az érintett épületek körvonalrajzával együtt.

k)Az egyes változási okmányok elõírt formáját, a kitöl-téssel kapcsolatos kódokat, és kitöltésre vonatkozó útmu-tatót az intézkedés1–14. számú mellékleteitartalmazzák.

38. A 16–36. pontokban meghatározott ingatlanokkal kapcsolatos tényekben érintett szervezetek és a változások során végzendõ tevékenységük:

a)KVO – vezeti azingatlan-nyilvántartásta folyama-tok során az érintett szervezetek által készítendõ változási okmányok feldolgozásával. Vezeti aszámviteli nyilván-tartásta folyamatok során az érintett szervezetek által ké-szítendõ általa ellenõrzött változási okmányok feldolgozá-sával.

b) Használók – MH katonai szervezet, HM szervezet, bázisüzemeltetõ és nem katonai szervezet: bérlõ – az in-gatlan állományban bekövetkezett minden olyan változás-ról amely kívül esik a tervezhetõ változások körén (elemi kár, vagy egyéb károkozás) az esetre elõírt jelentési köte-lezettség teljesítésén túl a HM IÜ-t is tájékoztatnia kell.

Minden év június 15.-ig évente legalább egy alkalom-mal a bekövetkezett változásokról az56.pont szerint kéz-hez vett ingatlan-nyilvántartási adatokat össze kell vetnie a valósággal, és az eltérésekrõl – a megfelelõ változási nyomtatványok felhasználásával, vagy nemleges jelentés-sel – tájékoztatnia kell a HM IÜ-t.

A15.pontban ésa), b)alpontjaiban foglalt épület tarto-zékok mennyiségében történõ változásokról, a Használó a fenti idõpontig ugyancsak évente legalább egy alkalom-mal szolgáltasson adatokat elektronikus (Excel) formá-tumban a HM IÜ részére. A táblázatban fel kell tüntetni a tartozék állományt, a HETK számát, a megnevezését, az épület azonosító számát (EPAZ), amelybe a tartozék be-építésre került és a beépített mennyiségét.

c) A középirányító szervek: HM IÜ Központi, illetve Területi Üzemeltetés Felügyeleti Osztály(a továbbiakban:

KÜFO, illetve TÜFO) – a szakmai alárendeltségükben mûködõ használó szervezetek eseti jelentési kötelezettség teljesítését felügyelik, segítik. Ellenõrzik a használók in-gatlan-nyilvántartási adat egyeztetésének és az eltérések jelentésének végrehajtását. Feladatuk az együttes intézke-dés tárgyi hatálya alá esõ ingatlanokkal kapcsolatos tevé-kenység végrehajtásának helyszíni irányítása, segítése, ad-minisztrációja, a birtokba adással, birtokba vétellel kap-csolatos feladatok.

Ha a KÜFO, illetve TÜFO a HM IÜLebonyolítási Osz-tály(a továbbiakban: LBO) megbízása alapján végzi a HM vagyonkezelésû ingatlanokon a kisebb létesítési, felújítási feladatok mûszaki ellenõrzését, akkor a KÜFO, illetve TÜFO készíti a változási bizonylatokat és az LBO útján küldi meg az érintettek részére.

d)HM IÜ Elhelyezési és Ingatlanhasznosítási Osztály (a továbbiakban: EIHO) – Szervezi az ingatlanok birtokba adását, birtokba vételét, részt vesz az ingatlanok hasznosí-tási folyamatában, eljár az érintett szervezetek felé az in-gatlanok vagyonkezelésbe vétele és a vagyonkezelésbõl történõ kikerülés érdekében. Vagyonkezelésbe vétel után az EIHO az ingatlanra vonatkozóan (földterület, épület, építmény) a Gazdálkodási utasításban foglaltak3alapján a használók részére az utalási intézkedést elkészíti. Kiállítja a feladata nyomán keletkezõ ingatlan állományváltozá-sokról a változási okmányokat.

e)HM IÜBudapesti Lakásgazdálkodási Osztály(a to-vábbiakban: BLO), HM IÜLakhatás Támogató Osztály (a továbbiakban: LTO) a feladatuk nyomán keletkezõ in-gatlan állományváltozásokról a változási okmányokat el-készítik.

f)HM IÜLebonyolítási Osztály(LBO) – a HM IÜ által a HM vagyonkezelésû ingatlanokon végzett beruházási, ingatlanlétesítési, -felújítási és -bontási feladatok végre-hajtását irányítja, lebonyolítja, adminisztrálja. Kiállítja a feladata nyomán keletkezõ ingatlan állományváltozások-ról a változási okmányokat.

3Jelenleg a 102/2007. (HK 18.) HM utasítás 37. § (5) bekezdése.

g)HM IÜKezelésfelügyeleti Osztály (a továbbiakban:

KFO) – a HM vagyonkezelésû ingatlanokon végzett üze-meltetési feladatok végrehajtását irányítja, adminisztrálja.

Továbbá a központi beruházásban újonnan épült, illetõleg ingatlanlétesítés keretében megvalósult lakásokat, irodá-kat, épületeket, építményeket, valamint a HM által vásá-rolt új és használt lakásokat az üzemeltetési körbe bevonja.

Kiállítja a feladata nyomán keletkezõ ingatlan állomány-változásokról a változási okmányokat.

h) HM IÜKörnyezetvédelmi Osztály(a továbbiakban:

KÖVO) – a HM vagyonkezelésû ingatlanokon végzett környezetvédelmi célú ingatlanlétesítési- és felújítási fel-adatok végrehajtását irányítja, bonyolítja, adminisztrálja.

Kiállítja a feladata nyomán keletkezõ ingatlan állomány-változásokról a változási okmányokat.

i)A HM részvénytársaságok, illetve egyéb HM alapítá-sú gazdálkodó szervezetek, valamint a HM más feljogosí-tott szervei (pl. HM FLÜ – NSIP beruházások) által a HM vagyonkezelésû ingatlanokon végzett beruházási, ingat-lanlétesítési- és felújítási munkák tekintetében a feladat végrehajtását irányító, lebonyolító, szervezet adminiszt-rálja és állítja ki a tevékenysége nyomán keletkezõ ingat-lan állományváltozásokról a változási okmányokat.

IV. fejezet

A változási folyamatok bizonylati rendje 39.Az ingatlanok nyilvántartásának alapját a37. pont-ban felsorolt és a45.pontban meghatározott helyen és idõ-ben kiállított bizonylatok képezik. A bizonylatokat kiállító és feldolgozó szervek feladatkörüknek megfelelõen fele-lõsek az ingatlan-nyilvántartás vezetésével kapcsolatos résztevékenységek végrehajtásáért.

40.A különféle gazdasági események hatásaként az in-gatlanállományban bekövetkezett változások és az ingat-lan-nyilvántartás egyes adataiban bekövetkezett változá-sok átvezetéséhez változásjelentési rendszert kell mûköd-tetni.

41.Az ingatlanállományban bekövetkezett az együttes intézkedésben meghatározott nyilvántartási adatok meg-változása esetén a változásról az adott változásnak megfe-lelõ változási bizonylatot (bizonylatokat) kell kiállítani a változás fordulónapját követõ 60 napon belül: felújítás esetén a használatba vétel-, beruházás, ingatlanlétesítés esetén az üzembehelyezés, vásárlás, szerzés esetén a bir-tokba vétel, használóváltás esetén az utalási intézkedés-, eladás, elidegenítés esetén a földhivatali határozat kézhez-vételének-, bontás, baleset, elemi kár esetén az eseményrõl szóló jegyzõkönyv elkészítésének napjától számítva.

42. A változásokról, földterület-, épület- és építmény-változásnál, a kiállított bizonylaton felül minden olyan esetben változási vázlatrajzot kell készíteni, ahol az adott

változás területi elhelyezkedést is érint. A vázrajzon fel kell tüntetni az érintett terület körvonalait, azonosító szá-mát, a helyrajzi számokat és határoló vonalaikat, a válto-zásban érintett épület, építmény körvonalát (nyomvonalát) és azonosító számait. A változási vázlatrajzon fel kell tün-tetni a változás elõtti és a változás utáni állapotot. A válto-zási vázlatrajzot méretarányosan – a változás áttekintésére még használható legkisebb méretben – kell elkészíteni.

(A változási vázrajz kiinduló alapjául szolgáló átnézeti rajzot szükség szerint az illetékes földhivataloktól lehet beszerezni az érintett helyrajzi számok megadásával.)

43.Az épületek-, építmények változásaival rendszerint az adott létesítmény kapacitásváltozása is együtt jár. Ezért az épületek-, építmények változási okmányainak kiállítá-sakor a kiállítónak vizsgálni kell, hogy szükséges-e, vagy sem kapacitás változási bizonylat készítése is egyúttal.

44.Abban az esetben amikor csak az ingatlant, épülete-ket, építményeket használó szervezet változik meg (hasz-náló váltás), de az ingatlanállomány vagyoni helyzetében nem történik változás sem jogi, sem érték tekintetében, ab-ban az esetben elegendõ (választható) az „Ingatlan-, épü-lethasználó-változás adatlap” kiállítása és az érintett szer-vek részére történõ megküldése.

45. A változási okmányokat a változást (I.) elindító (megrendelõ, meghirdetõ), azt (II.) végigvivõ (lebonyolí-tó), illetõleg azt (III.) lezáró (üzembe helyezõ, átvevõ, át-adó) – a változásban érintett szervezetek közül – a felsoro-lásból az elsõ olyan (az intézkedés személyi hatálya alá tartozó) szervezetnél kell elkészíteni, amely jogosult ilyen változási okmányt kiállítani. Amennyiben a változási ok-mányt a kiállításra kötelezett szervezet nem készítette el, a mulasztó elöljárójától kell kérni az intézkedést.

46.A16–36.pontokban foglalt egyes ingatlan változási folyamatok esetén a változási bizonylatokat kiállító szer-vezetek:

a)Vagyonkezelõ váltásnál, használó váltásnál, haszno-sításnál, átmeneti hasznohaszno-sításnál, illetve a tulajdoni lap-, vagy földhivatali határozat alapján (pl.: terület kiigazítás) bekövetkezett változások:EIHO.

b)Beruházásnál, vásárlásnál:a beruházó, vásárló.

c) Funkcióváltásnál, bontásnál, felújításkor: LBO, KÜFO, TÜFO vagy esetenként a használóattól függõen, hogy a változást ki indította, ki bonyolítja, illetve ki a lezáró.

d)Elemi kár, baleset vagy egyéb károkozás:a használó.

47. A változási okmányokat négy példányban (ha a használó a bizonylatkészítõ is egyben akkor csak három példányban) kell elkészíteni. Az 1–3. sz. példányokat a KVO-nak kell megküldeni. A KVO a csatolt dokumentu-mokat és kitöltött adatok helyességét a rendelkezésére álló adatokkal összevetve ellenõrzi. Az ellenõrzést követõen

az ingatlan-nyilvántartáson átvezeti a változást és a 2. sz.

példányt elhelyezi az archívumban. Az 1. sz. példány alap-ján a KVO számviteli nyilvántartásban is megtörténik az átvezetés és a számviteli dokumentációhoz az 1. sz. pél-dány kerül csatolásra. Ha nem a használó volt a változási bizonylat készítõje, akkor a KVO a 3. sz. példányt a hasz-náló szervezetnek küldi meg tájékoztatásul. Az irattári példány a kiállítónál marad.

48.A változás érintettjei a38.pontban foglaltak szerint kiegészülhetnek további szervezetekkel, ennek megfelelõ-en kell megnövelni az elkészítmegfelelõ-endõ változási okmányok példányszámát, de minden szervezet részére megküldésre kerülõ változási okmányt a KVO útján kell továbbítani, az ügyviteli záradékban megjelölve az egyes példányok cím-zettjeit.

49. Az ingatlanokon bekövetkezett értékváltozásokat hitelt érdemlõen kell dokumentálni, ezért a változási ok-mányokhoz csatolni kell azokat az eredeti dokumentumo-kat, melyek a változást dokumentálják (használatba vételi, üzembehelyezési, átadás-átvételi, birtokba adási jegyzõ-könyveket, földhivatali határozatokat stb.)

50.A változásokat a változási okmányok alapján kell az ingatlan-nyilvántartáson, és ezt követõen a számviteli nyilvántartáson átvezetni, továbbá a változásban érintett szervezeteket a változás adatairól tájékoztatni.

51.Az intézkedésben foglaltakat alkalmazni kell akkor is, ha az ingatlanok állományában bekövetkezett változást nem a HM-, MH-szervezetek gazdasági tevékenysége idézte elõ.

52.Az ingatlan-nyilvántartásban – a HM IÜ-nél – kell nyilvántartani az intézkedés hatálya alá tartozó vala-mennyi ingatlant.

53.A számviteli nyilvántartásban – a HM IÜ-nél – köz-ponti tagozatban kell nyilvántartani az intézkedés hatálya alá tartozó valamennyi ingatlant. A KVO a gazdasági ese-mények bekövetkezését követõen a megküldött állomány-változási bizonylatok és egyéb okmányok alapján gondos-kodik a fõkönyvi könyvelésen történõ átvezetésrõl. Az ér-tékcsökkenés kiszámítása és nyilvántartása a KVO fel-adata.

54.Az ingatlan-nyilvántartás és a számviteli nyilvántar-tás adatait negyedévente egyszer egyeztetni kell, minden negyedév lezárását követõ hónap 15.-ig.

55.A KVO – HM szintû – központi számítógépes ingat-lan-nyilvántartása a HM vagyonkezelésében lévõ, vagy bérbe vett, továbbá HM vagyoni értékû joggal terhelt más ingatlanok (az intézkedés tárgyi hatálya alá esõ ingatla-nok) összesített nyilvántartására szolgál. A nyilvántartás

az egyes épületek, építmények természetes mértékegység és rendeltetési egység megnevezésének és mennyiségének adatain túlmenõen adatokat szolgáltat ezek bruttó értéké-rõl, valamint az alapvetõ elhelyezési kapacitásadatokról.

56.A KVO – HM szintû – központi számítógépes ingat-lan-nyilvántartásból minden év március 31.-ig a használó katonai szervezet kérésére az „Egyedi nyilvántartás a földterület nagyságáról és értékérõl”, valamint az „Egye-di nyilvántartás az épület, építmény értékérõl és kapaci-tásadatairól” címû ingatlan-nyilvántartási adatállomány kivonatot a használó katonai szervezet részére elektro-nikus úton megküldi.

V. fejezet