• Nem Talált Eredményt

Életünk labirintusa, és a kőbányai pincerendszer

In document Múzeumandragógiai a gyakorlatban (Pldal 49-53)

Sajátos nevelésigényű gyerekeknek tervezve, azonban bármilyen korosztálynál és nevelési igénynél alkalmazható

A foglalkozás koncepciója: Ismerje meg a foglalkoztató pedagógus a gyermekek lelkének rezdüléseit, miközben a sajátjával is ismerkedik. A gyermek saját gondolatai mentén, ismerje meg problémáit, amelyek foglalkoztatják. Találkozzon környezetének, lakóhelyének régi arcával Tapasztalja meg Kőbánya történelmi helyszíneit, az ezzel összekapcsolódó történeteket, anekdotákat és a köré kapcsolódó multidiszciplináris ismereteket. Segítségére van ebben a holisztikus folyamatban: a labirintus, a kijelölt út, és az út végén a tanácsok, amelyeket összegyűjthet, miközben munkálkodik egy közös célon, a kőbányai filmkészítésen. Találja meg helyét egy új idegen környezetében, ismerkedjen vele, csodálja, és használja a saját céljaira.

A foglalkozást megelőző feladatok:

o Tengeri hordalék, üledék előkészítése, „erőszavakkal”.

o Labirintusfelületek előkészítése, 4m x 4m-es lepedő, 20 m hajókötél, 100 m kötöző zsineg

o Pince előkészítése lámpásokkal

Kirándulás, amely emlékezetes: Indulás a kőbányai pincerendszerhez.

Indulás a bányába a föld alá. (Fejlámpák, mécsesek begyújtása). A járatban szándékosan sötét van, mindenki a saját fényére, illetve a társáéra van utalva.

50

Ez egy bátorságpróba, erősíti az egymásrautaltságot és a segítő szociális kompetenciát. Próba képen egy könnyed, de nem szakadó selyem szalaggal egymáshoz hurkoljuk mindannyiunkat 1,5-2 m-es távolságban. (Érdekes, hogy eszükbe sem jutott ezt a köteléket lebontani, pedig meglehetősen öntörvényű csapat.) A viselkedési szabályok ismerete és betartása egyébként is fontos a földalatti barlangi sétáknál.

Rácsodálkozás a látványra. A bányában mécsesekkel egy rövid, 25-30 perces út van jelölve. 2-3 perc gyaloglási periódus után hagyjuk őket csodálkozni, majd:

Motivációs mese: a Kőbánya szó jelentéséről, az építőanyagról, a városfalról, az ismert budapesti épületekről, a háborús búvóhelyről a bányaomlásokról, a közvetlen körülöttünk lévő gyerekeknek. (Figyelemre méltó, a néma csend és a visszhangos zajok váltakozása a viselkedésükben.) Misztikum, amely motivál: A földalatti kápolnához érkezve mese a miocén földtörténeti időszakról, amely 20 millió év üzenetét hordozza.

Ezeket az üzeneteket mi magunk is megkaphatjuk, ha elfogadjuk őket. Előkerülnek azok az előkészített és kézzel megírt tengeri kagylóvázak, amelyekbe úgynevezett erőszavakat írtunk minden résztvevő gyereknek, amelyeket az emberiség mióta világ a világ hordoz és mindig újra és újra megtanul. Erőszavaink például: bátorság, türelem, szeretet, gondosság, figyelem, becsület, szorgalom, igazság, irgalom, hősiesség, bölcsesség, tudás, remény, hit, család, alázat, haza… Ezt követően utasítást kaptak, hogy az előre meghatározott útvonalon – a félhomályos földalatti kápolna fala mentén – egy mécsessel megvilágított fülkéig menjenek, ahol véletlenszerűen választottak maguknak a végtelenidejű kövek, tengeri üledékek közül a rajta lévő üzeneteket. (Figyelemreméltó, hogy a viselkedészavaros vonuló gyerekek elcsendesedtek. Átvették az erőkövet és erősen szorították, olvasgatták, majd szó nélkül visszatértek a kápolna közepére. A csend rítusa igazolta a feltételezéseinket. A gyerek-operatőrök forgatása is abbamaradt. A hatás megdöbbentő volt. Ezt követően mindenki, hangosan felolvasta az erőszavát. Visszaindultunk.

Mítosz: A kigondolt gondolat, a kimondott szó megvalósul mint a logosz: A kigondolt gondolat, a kimondott szó megvalósul.

Életünk labirintusa, amely elvezet a kijelölt úton. A labirintus nem útvesztő, mint a földalatti pincerendszer, amelyben egy rossz döntés alapján

51

akár örökre eltévedhet az utazó. A labirintus mutatja az utat, segít az eligazodásban, egy ősi életdiagram. Az előkészített 4x4 méteres lepedőre festett (2D-s) egy utas labirintus, valamint egy hajókötélből megformált labirintus, amely − a kötél jelentős vastagsága miatt − 3D-snek fogható fel − várta a gyerekeket. A 2D-s labirintussal sok gyerek nehezen küzdött meg, a hajóköteles labirintussal könnyebben megbirkóztak. Érdekes momentum, volt, hogy egymást segítették, vezették a labirintusban, ugyanazok a gyerekek, akiket láttam egymással agresszíven viselkedni.

Ismeretek szerzése: A mészkő létrejötte, a kőfejtés technikája, a kő, mint építőanyag.

Kompetenciák: narratív (beszédértési), feladat megértési, (kognitív) kommunikációs, problémakezelő, pozitív önértékelő, autonómiai és együttműködési, önértékelési valamint normatív, szabályalkotó és- elfogadó attitűd.

Konklúzió

Csupán három témát emeletem ki a foglalkozás-sorozatból. Mindhárom téma megvalósítható bármely korosztálynál. A résztvevők szinte azonosan viselkedtek. A pedagógusok és kísérő szülők (merthogy ők is csatlakoztak a második, harmadik alkalommal) nem játszottak felnőtt szerepet. A társaság teljes egészében összesimult. Mindenkinek meg kellett megmászni a tornyot, elcsendesedni a templomban, vagy fogni a társa kezét a pincében. Mindenki hajtogatta fejharangját. Mert a tudást cselekvéssel tanultuk meg. A mostanság oly divatos inkluzív oktatás látszott megvalósulni. De hát mit jelent ez?

Csupán annyit, hogy ez a foglalkozássorozat sokoldalú és sokrétű kommunikáció volt, és folyamatosan kooperáltak a résztvevők egymással.

Egyfajta összeolvadása történt a tanárnak és a gyermeknek. Teljes egységélményt éltek meg. A varázslatok közepette közösségi élmény született. Ez a fajta pedagógiai módszer igen közel áll az inkluzív

52

pedagógiához. Az egységélményhez, amikor egyformán csodálkozik, tapasztal, tanul a gyermek és a felnőtt, még akkor is ha egyikük „műveltebb”.

Fontos, hogy a pedagógusokat felkészítsük erre az attitűdre, hogy képes legyen átállni erre a kooperációs stratégiára. Nem könnyű. Ehhez a legkönnyebb út tapasztalatom szerint, ha néhány alkalommal (a továbbképzések mezsgyéjén a pedagógusok nem hallgatói, szemlélői, hospitálói a foglalkozásoknak, hanem végigcsináltatjuk velük az általunk kitűzött, megjelölt programot, úgy mint a gyerekekkel. Csodát tapasztaltam.

Nem kontrolálva gyökeres változás történt. Kreativitásuk előbukkant, a sémákat, betanult folyamatokat félretették. Egymásnak feszülnek ebben a konstellációban a mítoszok és logoszok. Higgyék el érdemes!

Irodalom

Dr. Kováts Dániel: Gondolatok a honismeret iskolai alkalmazásának lehetőségeiről című előadás (elhangzott: „Iskola és honismeret" című konferencián 2008. november 14-én).

Stratégia az ifjúsági kérdések kezelésére. Ifjúságkutatási jelentés Kőbánya 2010. (Belső használatú szociológiai tanulmány)

53

Deák Orsolya:

A MÚZEUMPEDAGÓGIA ÉS MÚZEUMANDRAGÓGIA

In document Múzeumandragógiai a gyakorlatban (Pldal 49-53)