• Nem Talált Eredményt

Állami kötelezettségvállalás

In document HIVATALOS ÉRTESÍTÕ (Pldal 75-78)

a bányavállalkozót terhelõ kötelezettségek pénzügyi fedezetére szolgáló biztosítékadásról

F. Állami kötelezettségvállalás

4.42. Állami kötelezettségvállalás a bányászatért felelõs miniszter által kezelt, a bányabezárásra fordítandó központi költségvetési elõirányzat alapján, támogatási szerzõdéssel lekötött keretösszeg, mely a

a) Bányavagyon-hasznosító Nonprofit Közhasznú Kft. által a szénbányászati szerkezetátalakításból átvett, továbbá b) bányászatban jelentkezõ egyéb állami kötelezettségek – beleértve az állami tulajdonú meddõ szénhidrogén

kutak kezelését és a bánya-erõmû integrációs szerzõdések megkötésekor még nem ismert kötelezettségeket – vagyonértékesítésbõl nem fedezett részét finanszírozza.

5. A biztosítékadás idõtartama

5.1. A biztosítéki kötelezettség idõtartama, valamint a bankgarancia-szerzõdés és a bankgarancia-nyilatkozat, a biztosítói szerzõdés és a biztosítói kötelezvény, a készfizetõ kezességvállalásra, illetve a zálogjog vagy az óvadék alapítására irányuló szerzõdések végsõ megszûnésének napja a bányabezárási és tájrendezési MÜT végrehajtását elfogadó határozat jogerõssé és végrehajthatóvá válásáig terjed. Kutatás esetén az engedélyezett kutatási idõszak + 1 év.

Fedezeti megállapodás esetén – figyelemmel a jogintézmények sajátosságaira – a jóváhagyott MÜT hatálya + 1 év.

5.2. Amennyiben a bankgarancia-szerzõdés és bankgarancia-nyilatkozat, a biztosítói szerzõdés és biztosítói kötelezvény, a készfizetõ kezességvállalásra, illetve a zálogjog vagy óvadék alapítására irányuló szerzõdések határozott idõre szólnak, abban az esetben, a biztosítékadás módját és mértékét elfogadó bányakapitánysági határozatban a bányakapitányságnak köteleznie kell a bányavállalkozót, hogy

5.2.1. ezen határozott idõtartam lejártát megelõzõen legalább 60 nappal be kell nyújtani a bányakapitányságra a fedezeti megállapodás meghosszabbításának, vagy

5.2.2. új, az eredetivel megegyezõ mértékû fedezet megkötése tényének az igazolását.

Ennek hiányában a bányafelügyelet intézkedik a biztosíték lehívására, folyósítására.

6. Igényérvényesítés közös szabályai

6.1. Abban az esetben, ha a bányavállalkozó a bányakapitányság kötelezése ellenére nem tesz eleget az õt terhelõ kötelezettségeknek, a biztosíték igénybevételére sor kerül. Ennek keretében a bányakapitányság a Ket. végrehajtás elrendelésére vonatkozó szabályai szerint helyszíni szemle során megbizonyosodik arról, hogy a bányavállalkozó az õt terhelõ kötelezettségeknek nem tett eleget, majd a biztosíték igénybevételérõl a Vhr. 25. § (8) bekezdésében foglaltaknak megfelelõen a végrehajtást elrendelõ döntésében rendelkezik.

6.2. A bányakapitányság a végrehajtást elrendelõ döntését írásbeli igénybejelentésként megküldi a bankgaranciát nyújtó banknak, a biztosítói kötelezvényt kibocsátó biztosítónak, a készfizetõ kezességet vállaló hitelintézetnek vagy biztosítónak, az óvadék tárgyát õrzõ ügyvédnek vagy banknak.

6.3. Az írásbeli igénybejelentésként szolgáló döntésnek tartalmaznia kell:

a) a kötelezett bányavállalkozó azonosító adatait, úgy mint név, lakóhely vagy székhely, adószám, esetlegesen a jogutódlással kapcsolatos adatok, továbbá

b) a lehívni szándékozott számmal és betûvel is kiírt összeget,

c) a bányakapitányság közlését arra vonatkozóan, hogy a bányavállalkozót terhelõ, bányászati tevékenységbõl eredõ kötelezettségét a bányavállalkozó számára az elõírt határidõn belül nem teljesítette, az elõírt határidõ feltüntetése mellett,

d) a biztosítékot elfogadó, valamint a bányászati jog átruházásához hozzájáruló, a kutatást vagy kitermelést engedélyezõ bányakapitánysági határozat számát, és

e) azt az államháztartási bankszámlaszámot, amelyre a fizetést teljesíteni kell.

7. A biztosíték felszabadítása

7.1. A bányakapitányság a biztosíték felszabadításáról kérelemre vagy hivatalból határoz.

7.2. Kutatási tevékenységre vonatkozó biztosíték esetében, a bányavállalkozó kutatás befejezésére vonatkozó nyilatkozata vagy a kutatásra engedélyezett idõtartam leteltét követõen a bányakapitányság vizsgálja a kutatási tevékenységbõl származó kötelezettségek fennálltát. E körben vizsgálja a bányavállalkozó erre vonatkozó nyilatkozatát, szükség esetén nyilatkoztatja az ingatlantulajdonost (vagy az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett jogszerû használót). A tényállás tisztázását követõen dönt a Bányakapitányság a biztosíték felszabadításáról.

7.3. A kutatási terület visszaadása esetén az elõzõ pont rendelkezéseit megfelelõen alkalmazni kell. Amennyiben nem a teljes kutatási területet adja vissza a bányavállalkozó, a bányakapitányság a biztosíték arányos részének felszabadításához járulhat hozzá.

7.4. Bányászati jog átruházási vagy MÜT jóváhagyására irányuló eljárásban a korábban adott biztosíték akkor szabadítható fel, ha a bányavállalkozó másik biztosítékot szolgáltat, amely megfelel a jogszabályi elõírásoknak.

7.5. A bányavállalkozó jogosult arra, hogy MÜT módosítási kérelem nélkül, új ajánlattétellel a hatósági határozatban elfogadott biztosítékadási módozat módosítását kezdeményezze. A bányakapitányság a kérelemrõl határozatban dönt, amelynek meghozatala során vizsgálnia kell

7.5.1. az új biztosítékadási módozat jogszabálynak való megfelelõségét, és 7.5.2. a felajánlott biztosíték mértékének e szabályzat szerinti megfelelõségét.

7.6. A 7.5. pont szerinti döntésben kötelezni kell a bányavállalkozót, hogy a módosított biztosítékról nyújtson be igazolást.

8. Biztosítékadás során keletkezett dokumentumok elhelyezése, kezelése

8.1. A biztosítékra vonatkozó okirat eredeti példányát a jogerõs és végrehajtható határozat egy példányával együtt páncélszekrényben, a bányatelek védnevek alfabetikus sorrendjében kell õrizni.

8.2. A biztosítékra vonatkozó okirat fénymásolt példányát az eljárás irataival együtt kell elhelyezni a bányakapitányság irattárában.

8.3. A biztosítékokról és az iratmozgásról papíralapú nyilvántartást is kell vezetni.

8.4. A biztosíték adására vonatkozó okiratot a bányakapitány által megbízott személy kezeli.

8.5. A bányakapitány a feljogosított távollétében az okiratokat kezelheti.

8.6. A jóváhagyott, a bányavállalkozó által nyújtott, igazolt biztosítékokat és az azokkal kapcsolatos változásokat az ügyintézõk az „\\mbh01\works\Bányászati biztosíték” mappában elérhetõ központi nyilvántartásba kötelesek felvezetni.

8.7. A bányavállalkozó által nyújtott biztosítékok nyilvántartása az egységesség, teljesség, lekérdezhetõség szempontjait figyelembe véve, szilárdásvány és szénhidrogén bányászati tevékenység szerint bontva, az alábbi formában kerül kialakításra.

8.7.1. A kutatásra nyújtott biztosítékok nyilvántartása a biztosítékadásra vonatkozó adatokat a következõ csoportosításban tartalmazza:

a) Kutatási terület neve

b) Illetékes bányakapitányság c) Bányavállalkozó neve d) Biztosíték mértéke e) Biztosíték módja

f) Kutatási jogot adományozó határozat száma és jogerõre emelkedésének idõpontja

g) Kutatási Mûszaki Üzemi Tervet jóváhagyó határozat száma és jogerõre emelkedésének idõpontja h) Ügyintézõ neve

i) A biztosíték felszabadítását engedélyezõ határozat száma és jogerõre emelkedésének idõpontja j) A biztosíték lejáratának dátuma

k) Megjegyzés

8.7.2. A kitermelésre nyújtott biztosítékok nyilvántartása a biztosítékadásra vonatkozó adatokat a következõ csoportosításban tartalmazza:

a) Bányatelek neve

b) Illetékes bányakapitányság c) Bányavállalkozó neve d) Biztosíték mértéke e) Biztosíték módja

f) A bányatelek státuszára vonatkozó kód: (0 = Nincs megnyitva, 1 = Termel, 2 = Szünetel, 3 = Tájrendezést végez, 4 = Bezárt)

g) Biztosítékadást igazoló határozat száma: annak a legutóbbi határozatnak a száma, ami alapján a bányatelek elfogadott és igazolt biztosítékkal rendelkezik, továbbá jogerõre emelkedésének idõpontja

h) Ügyintézõ neve

i) A biztosíték felszabadítását engedélyezõ határozat száma és jogerõre emelkedésének idõpontja j) A biztosíték lejáratának dátuma

k) Megjegyzés

9. Átmeneti és záró rendelkezések

9.1. A bányakapitányságok kötelesek a központi nyilvántartásba az aktuális állapotnak megfelelõ adatokat, változásokat legkésõbb 2011. december 31-ig felvezetni.

9.2. Jelen elnöki utasítás a Hivatalos Értesítõben történõ közzététele napját követõ napon lép hatályba.

Jászai Sándor s. k.,

elnök

II. Személyügyi hírek

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium személyügyi hírei

In document HIVATALOS ÉRTESÍTÕ (Pldal 75-78)