• Nem Talált Eredményt

Eszmény és valóság

20. ábra

jelzik. Az érzelmek tehát az ember világi létének ontikus egzisztenciái, és egyben az ember–környezet kezdeti viszonyában felfogott információk elemi szinten általánosított gnosztikus absztrahálása. A felfogott infor-mációk az érzelmek különbözõ fázisain és szûrõjén haladnak át, míg vé-gül az eszmék szférájába jutnak, amint a következõ ábra is szemlélteti:

A fenti információlánc az általában jól ismert objektum–szubjektum kettõségében kifejezett viszony „alfájá”-ra és „omegájá”-ra utal. Ontikus szemszögbõl nézve viszont az eszmék világa is egzisztenciává és ekkép-pen az ember milyenségére ható cselekvés területévé, második világává válik: az eszmék, átélt eszmék formájában történõ elgondolása ismét di-namikussá teszi az érzelmi szférát:

és az érzelmi feed-back, az affektivitás közvetítõi minõségében, az objek-tum–szubjektum viszony tengelyének fordított irányát követi, el egészen az ember külsõ világáig, míg végül az egyéni–univerzális közti kétoldalú és polivalens közvetítést eredményezi.

A mûvészi tevékenység egyaránt hivatkozik az emberi érzelmek ontikus és gnosztikus tulajdonságaira is: a valóságpóluson (ontikus) újra-alkotja az érzelmeket, azért hogy az emóciókba foglalt üzenetet konkrét-érzéki úton az eszménypólushoz (gnosztikus) továbbítsa.

Hiszen a humán általánosítás folyamata nem áll meg az érzékek szint-jén kidolgozott és állandósult külsõ információk között. Az információk

tulajdonképpeni absztrahálása alig emocionális stádiumuk után kezdõ-dik. A tudományok az univerzális fogalmi absztrakció kialakításának ér-dekében ennek a stádiumnak a meghaladását, sõt elhagyását szorgalmaz-zák. Az esztétikai mezõben viszont az emocionális stádium értelmében minden üzenet feltétel nélküli, még akkor is ha az eszme, melyet jelképez, meghaladja az affektív általánosítás fokát, és az egyetemes absztrakt szint-jére jut. Az érzelmek közvetítõ jellege kétoldalúan hat, nemcsak az eszmé-nyi belsõ felé, hanem a konkrét érzéki felé is, ekképpen újra-érzékivé té-ve az átélés vagy újraélés pillanatának absztrakt eszméit is.

Az ember valóságviszonyulásában kiváltott feszültségek és/vagy ol-dások, valamint a gondolkodását és átélését kísérõ eszméinek újra-érzé-kivé tétele folyamán az érzelem közvetítõ funkciója plurivalens módon konkretizálódó esztétikai jelzõvé válik, és többek között a következõ esz-tétikai szerkezeti jellegzetességeket biztosítja az érzelmek számára:

– az ember valóság iránti érdeklõdésének felkeltése: az érzelmek esz-tétikai startja;

– a konkrét-érzéki partikuláris absztrahálása: az érzelmek esztétikai átvitele;

– az absztrakt univerzális partikuláris újrakonkrétizálása: az érzel-mek esztétikai vége;

– a konkrét-érzéki és az absztrak univerzális partikuláris egyesítése:

az érzelmek esztétikai kondicionálása.

A fenti esztétikai szerkezeti jellegzetességek az érzelmek alapvetõ al-kotó jellemvonásaiból erednek:

– az érzelmek esztétikai kapcsolatai az emberi tevékenységekkel;

– az érzelmek érzéki és absztrakt létezésének kétértékû kialakulása;

– az érzelmek vektorialitása;

– az érzelmek kétértékû dinamizmusa;

– az érzelmek viszonylagos önállósága;

– az érzelmek közvetlen-közvetett stádiumainak dialektikája és mû-vészi megmódolásuk.

A felsorolt, általánosan érvényes érzelmek esztétikai jellemvonásain kívül más partikuláris jellegzetességei is léteznek, melyek az értékek szintjén jelentkeznek és mûködnek mint a szépet, fenségest, tragikusat stb. kísérõ érzelmek meghatározó jellemvonásai. Éppen ezért az esztéti-kai kategóriákat tárgyaló fejezetben elemezzük majd õket.

Mielõtt a fent említett érzelmek alapvetõ tulajdonságainak elemzésé-re térnénk, néhány általános esztétikai problémára hívjuk fel a figyelmet, ami az érzelmek mûvészi-esztétikai kimenetelét illeti.

Az érzelmek mûvészi-esztétikai szerepének megértéséhez mind a közvetítõ funkció meghatározását, mind esztétikai strukturálódásuk sajá-tosságait is figyelembe kell vennünk. Kiindulópontunk mindenekelõtt az emocionális-akarati szféra fõbb mozzanatainak a meghatározása.

Az emóció (emovere lat. = megindítani) saját eszmefuttatásainknak megfelelõen az érzelmi szféra átfogó elnevezése, és meghatározó minõsé-gét ennek direkt kondicionálásában, a valósághoz vagy humáneszményi-hez viszonyuló aktív helyzetében találjuk. Éppen ezért az olyan érzel-mek, mint az öröm, szomorúság, szerelem, gyûlölet, csodálat, megvetés, szimpátia, ellenszenv, reménység, reménytelenség, megelégedés, elége-detlenség, felháborodás, gyönyörûség, bosszúság, utálat stb., emocioná-lis értelemben mindig konkrét érzelmek, a konkrét valós vagy a dinami-zált eszmény irányában oldódó aktív vetületükben; így például a hazaszeretet, az újratalálkozás öröme, az elválás szomorúsága, a hazug-ság gyûlölete stb., megannyi megfeleltetés nemcsak az esztétikai tengely reális és ideális pólusaival, hanem a többi emberi mezõ tengelyeivel és értékeivel is: a hazaszeretet és a szabadság, demokrácia, kalokagathea, beteljesülés stb. kapcsolata; vagy: azonos szociális, politikai, professzio-nális eszméket valló, hasonló szenvedélyû barátok újralátásának az örö-me; vagy akár saját cselekvési mezõnk különbözõ foka és mozzanata kon-dicionálta értékek hordozóitól való elválás szomorúsága stb. Az emóciók kontrasztáló módon, valóra váltások és meg nem valósulások értelmében csoportosítják az emberi érzelmeket, pozitív és negatív értékekbe és érté-kelésekbe (minõsítésekbe), mint például szerelem–gyûlölet, gyönyörû-ség–utálat stb., ellentétes konfrontációjából eredõ feszültség–oldás pszi-chikai törvényeit követi. Az érzelmek konkrét emocionális stádiumát az említett ellentétes konfrontációk kontrasztjának intenzív átélése jellem-zi, melyek dialektikus egységét pontosan az ellentétek harcának kieme-lése jelöli. E pszichikai kondicionálásnak köszönhetõen a direkt emóció-nak megjelenített érzelmek különösen aktívak és legtöbb esetben ambivalens (plurivalens) jellegûek, hiszen különféle variánsokban a po-zitív és negatív határértékek között helyezkednek el, a szocio-humán rendszer tengelyein elhelyezkedõ objektuális-értéki vagy eszményi-érté-kesítõi mozzanatok helyzeteivel konszenzusban.

Az emóciók bi- és plurivalens jellege annak a függvényében nõ vagy csökken, hogy az ember szociális, valamint eszményi létének egy adott pillanatában ezek az emóciók kevésbé vagy erõteljesebben vannak több-szörösen jelen. Hiszen aktív állapotukban az emóciók az emberben és en-nek mûvészi tevékenységében nemcsak lineáris folytonos lánc

formájá-ban jelentkezhetnek, hanem fõként multidimenzionálisan egymásra he-lyezett egyidejû létezés formájában, melyet a reális és az ideális pólusok potenciális gazdagsága, valamint az egész tengely értékállapota és az esz-tétikai mezõ pontszerûségeinek összesége határoz meg, melyet idõben-térben keresztezett módon, különösen színesen dinamizálnak majd meg, hol feszültség formájában, hol ennek oldásában horgonyozva, de mindig megõrizve relatív függetlenségüket és önálló, kondicionált létüket. Ez utóbbi minõségük eredményezi a teljes esztétikai mezõ állandósult áthe-lyezését helyzetállapotból kinetikus állapotba. Végül az emóciók fokokra osztását is meg kell említenünk. Az ember aktív pszichikai állapotai még egy és ugyanazon emóció szintjén, ugyanazon feszültség és oldás stádi-umban is különbözõek; más szóval a vágy és a valóra válás, a hiány ér-zete, és ennek az érzésnek a kielégítése, valamint a lelki nyugalom és nyugtalanság stádiumai sohasem abszolút emóciók, csupán az etalonjuk abszolút, mint valami »a vége felé« contra valamilyen »állandó generatív valamivé válás«, mely között dinamikusan fokozódva konkrétan nyilvá-nul meg. Ezért például az esztétikai mezõben a kacagást mint mosoly (humorisztikus), mint jellegzetes kacagás (szatirikus), mint vigyorgás (groteszk-ironikus) és így tovább jelölhetjük.

Az emóciók fokozatskáláját bõvítve találjuk az esztétikai mezõ kereté-ben a lelki hangulatés az érzelmi megnyilvánulás dialektikus viszonyá-nak aktív pszichikai állapotait. A mezõ potenciális stádiumához közelebb esõ elsõ emóció nyugodtabb, általánosabb, állhatatosabb és hosszabb idõ-tartamú, valamint az esztétikai lét szélesebb fázisainak a kifejezõje mind pozitív (mint például a mezõ egyensúlyát jelzõ lelki béke), mind negatív (mint például az egyensúly hiányát minõsítõ félelem) síkon; a mezõ kine-tikus stádiumához közelebb esõ utóbbi emóció dinamikusabb, élesebb, sokszor erõteljesen kifejtett (mint a mindennapi élet és a mûvészet gesz-tus- és mimikavilága, beleértve például az expresszionizmus geszgesz-tus-ze- gesztus-ze-néjét vagy a festészetét stb.) és a feszültség kulminációjának mozzanatát, de paradox módon az oldásét is elõtérbe helyezi (így például Shakespeare Hamletjében a végsõ oldás „maradványát” „a többi néma hallgatás” minõ-sítéssel könyveli el). Éppen ezért az emóció reális és ideális közötti köz-vetítése nyilvánvalóbb, lelkiállapotok jelölte mennyiségi gyûjtõalappal és az esztétikai mezõ axiológiai folyamatát véglegesítõ minõségileg hangsú-lyozott mozzanatokkal, az úgynevezett érzelmi megnyilvánulásokkal ren-delkezik. Az elsõk általában állhatatosabb és latensebb kifejezések, míg az utóbbiak élesebb és kinyilvánítottabb gesztusok. Az érzelmi megnyilvá-nulások az emóciók legdirektebb és legaktívabb módszerei és közvetlen

jellegüknél fogva egyéni stádiumukba konkretizálódnak. A lelkiállapotok maradandóbb állandósága inkább közvetítõ, sõt közvetett jelleget kölcsö-nöz nekik, így az emóciókat a pszichikai állapotok indirekt kondicionálá-sához közelíti, az úgynevezett affektivitásokhoz.

Az affektivitás az emberi pszichikai állapotok indirekt stádiuma. Ezek szerint az affektivitás az emberi valamivé válás és a szellemi lét latens ki-menetele értelmében az emóció ellentéte. Az affektivitás tehát a pszichiku-munkban elraktározódott emócióként jelentkezik, valamint ennek hiteles bizonyítéka gyanánt, a mûalkotások szerkezetében. Röviden, az affektivitás a mi emotív-szentimentális memóriánk. A „legérettebb”, jellegzetesebb és intellektuálisabb pszichikai állapotok általában latens, mindig kitörésre, megnyilvánulásra kész formában az indirekt affektivitások habitusát öltik magukra. Az affektivitás dinamikus modellje így jelentkezik:

Az affektivitás tehát a közvetítések közvetítése, ha az emóciók elsõ esztétikai mozzanatára gondolunk és ennek az esztétikai mezõ reális és ideális elemei keretében betöltött közvetítõ szerepére. Az affektivitásokat közelebbrõl szemlélve feltesszük a kérdést: hogyan jelentek meg, mi a sa-ját tartalmuk és hogyan fejlõdnek tovább az emberi-szellemi szférában?

Az affektivitások mint egyes ismételten és elõzõleg átélt pszichikai állapotok szükségszerû visszatartásaként, rövidítéseként és konzerválá-saként jelentkeznek.

Az ember takarékos lelkületével állunk szemben, mely gondosan megõrzi szentimentális örökségünket, megvéd az olykor kellemetlen hely-zeteket okozó, a külsõ kapcsolat közvetlen feloldásához vezetõ emocioná-lis pazarlástól, hiszen sírni vagy sírni tudni két különbözõ feltétele a reá-lis vagy az ideáreá-lis felé történõ szentimentáreá-lis megnyilvánulásunknak, így biztosítva a lenni vagy a lehetni közti ítélõképesség alternatíváját, elõidéz-ve vagy megfékezelõidéz-ve a mindenféleképpen saját érzelmünket. Ebben az ér-telemben az affektivitásoknak számos közvetlen kapcsolatai vannak az emocionális komplexumunk akarati, önszabályozó szférájával.

Az affektivitások bizonyos konkrét emóciók reális vagy mûvészi át-élése során jelentkeznek, mint ezek emlékei. Sajátos tartalma tehát a han-gulatoktól az alárendelt érzelmi megnyilvánulásokig terjedõ emóciók la-tens jellege. Sajátos létét az emberi szellemi szférában kinyilvánított affektivitások folyamatos fejlõdésében tapasztalhatjuk meg. Az

In document ZENEESZTÉTIKAI ELÕADÁSOK I. KÖTET (Pldal 95-99)