• Nem Talált Eredményt

Szolgálat, 57. szám, 1983/1

N/A
N/A
Protected

Academic year: 2022

Ossza meg "Szolgálat, 57. szám, 1983/1"

Copied!
106
0
0

Teljes szövegt

(1)
(2)
(3)

non ministrari,sed ministrare

szolgálat

57.szám

TARTALOM

Akiké ajövő

TANULMÁNYOK Rácz Imre: Kereső fiatalok

Teleki Béla :Fiatalok és Jézus Krisztus

Adolf Exeler :A hithirdetés leh etőségeia fiata lokközött Kozma György: lsten: igen, Egyház: nem?

Lelóczky Gyula: "Mi ndörökké fiatal"

BékésiIstván:A Fiúk Városa

AZ EGYHÁZ SZAVA A szentévet meghirdető bulla

II. János Pál a fiatalokhoz

Az ifjúság evangelizálása (Argentin püspöki kar)

ESZMI:K I:S ESEMI:NYEK

1983 Húsvét

3

5 12 21 30 34 42

50 53 56

A pápa spanyolországiútja (S. M.) 59

Hogyanlehetségesakieng esztel ődés a II. Vatikán iZsinatután(Fr. Roger) 61

Taizéifiatalok Rómában (S. M.) 65

A 87.Német Katolikus Nagygyülés (Benkő A.) 67

A kivonul ás élménye (Farkasfalvy Dénes) 70

Gondolatok (Eötvös József) 71

A tabernákulum előtt (Alexia) 74

Mennyiségi tévedés (W.Willms) 75

A kat. egyház helyzete Svédországba n (Remenyik László) 76

(4)

Egyrend hagyó aranymise (t KisGyörgy) Levelek a misszióból

Levelesládánkb ól

KONYVSZEMLE A keresztények Istene (OMC) (BenkőA.) Tüskés -Kn ap p : Eljö vök hozzátok (Elek G.)

F. Var illon: lste n alázata és szenvedése (Fénye si M.) Szennay András:lsten vándorló népe (Kerny G.) A mennyeiAtya szeret minket (Kozma Gy.)

Györg yAtt ila:Kereszténytan ít ás rajzokban (KozmaGy.) Csanád Béla: Vasárnap i elmélk edések (Hegyi Gy.) Keller- Rupp : Gott esbilder junge r Menschen (Eke B.Antal)

HALOTTAINK Dr. Bárd Jáno s püspök (Belon G.)

Dr. Balogh József (Volt káplánja) GyöngyössyJakab István(Halasy E.) Tanay Ferenc (Oltártestvére ) Dr. Papp Arthur (Oltá rtestvé re) Msgr.Dr. Csertő Sándo r(R.)

P. Héder LászlóMáriaSánd orO.S. M.(H. M.Körbel ) P. NémethJáno sSJ (Confrater)

Sánta Antal (Oltártestvére)

Dr. PorpáczyGábor Ernő O. Praem.(Conirater) FarkasSándor (Néme th Károly)

n

79 83

86 86 87 87 88 89 89 90

92

94 95 96 97 98 99 100 100 102 102 103

Szolgálat (DIenst) . splrltuolle Ouartalschrtft, Klerusblatt.- Mit Druckerlaubnis des Blsch öf llchen Ordlnar lats , Eisenstadt.- Eigentümer: Triigervereln U. C.H.•

A-9020Klagenfurt. Kauímannqasse 2.- Für den Inhalt verantwortllch : Dr. Em- merich Rácz. A-7000Eisenstadt. Relchlgasse Sa. - Herausgeber und Veri eger: György Hegyi . A-9800Splttal/Drau, L1tzelhofenstraBe 9. - Kiadó és levelezési cím: Hegyi Györ gy/Szolgálat . A-9800 Splttal/Drau , L1tzelhofenstraBe 9.

Druck: ElsenstiidterGraphlsche GesmbH. A-7000Eisenstadt.J. Haydngasse 10.

(5)

AKIKÉ A JöVO

Elmélkedtünk már azéle tü k delén járók problémáiról (53.sz.) , szá- mot szenteltünk azérett személ uiséqne k:(56.). Mulasztás lenne,ha nem vizsgálnánk megIsten el6tt,milyen a viszonyunk azokhoz,akik a föld- kerekség lakosságának több mi n t felét teszik ki: a 30 évalattiakhoz.

Köztü k különle gesen fontos helyet foglalnak el a tizen-és huszonévesek , a fiatalság. "A fiatalok igen nagy jelent6ségűbefolyást gyakorolnak a mai társa dal om ban " - hirdettemár 20 évve; ezel6tta 11.Vatikáni Zsinat (Apostolicam actuositat em 12).

Ki k is a fiatalok? Mi jellemzi a mai fiatalságot? Rácz Imre tanul- mányána k cím e: Ker es6fiatalok, ir ány t mutatafeleletre. Válaszát nem·

csak elvon t an könyvek b6l meriti. Tanftóképz6i, f6iskolai tanári műk á­

désemi ndennap os kap csolato t jelenta fiatalsággal: köztük él. - Teleki Béla,gyakorló lel kipásztorés képzett pedagógus,a fiataloknak Krisztus- hoz val ó viszonyát vizsgálja. Csaknem ezer fiatal feleletét elemzi,ugyan- akkortanulmányozz a az idevágóirodalmat is.

A hel yzet tárgyi lagos felvázolása minden kérdésnél fontos . Végs6 célunk mégsem a fiatalság arcélének kimerft6 megrajzolása. Egyrészt tudjuk, hogya"másik at " - legyen az nép, személy,nem vagy generáció - sohas em szabad puszta tárggyá letokoeni.Az igazán emberi kapcsola- tok felép ít ésénél egyformán jelent6s mindkét érdekelt fél

szerepének

tudatosítása. A másikról alkotott véleményben benne van saját képünk is. Másrészt az utánunkkövetkez6 nemzedék sok mindenben a mimaga- tartá sunk gyümölcse. A fiatal azzal a világgal találja magát szembe, amitmialkottun k meg.Mégaz ún. ifjúságikultúra: zene,ruházat,szóra- kozás, művel6dési lehet 6ségek nagy részét is a feln6ttek készítik elő,

illetve haszn osftják. A fiatal nem lesz nagykorúvá, ha szem élyesenállást nemfogla l avval a világké ppel szemben,amit az előzőkorosztály terem- tett. Az állásfoglalás igenlést, tagadást, újabb formák teremtését ered- ményezh eti.

A fia talokról elmé lkedve nuilatkozunk: tehát hozzájuk val ó viszo- nyunkr ól, saját telfoqásunkrol, elgondolásainkról is. Van, aki eléqetiet- len, keserű képet rajzol róluk. Több mint háromezer éves babiloni cse- rép táb lá n találták a feljegyzést: ,,A mai fiatalság gyökerében romlott: rossz,istentelen, lusta. Soha többet nem lesz olyan,minta régi ifjúság, és többé nem is sücertü neki kultúránkat megőrizni."H onnét tudhatta vol na az akkori bölcs, hogyazújabb nemzedék éppen változtatásaival még magasabb kultúra fölépftését moztiitja el6? A széls6séges elvetés 3

(6)

"csak azért, mert fiatal" éppen olyan helytelen, mint a fiatalság feltétel nélküli istenftése. - Felel6sségtudatunk felidézése épit6bb jellegű gon- dolatokhoz vezet. Nemrég irta egy riporter a fiatalságról: be kell ismer·

nünk, hogy soha ekkora szakadék nem tátongott apák és fiú k ktjzött, mert mi feln6ttek nem adtuk meg az alapot, amire az életbe vetett hitü- ket felépithetik. De a beismerésnek karöltve kell járnia a fiatalokba ee- tett bizalommal, a velük folytatott nyilt párbeszéddel és 6szinte, autenti- kus életvezetéssel.

A bizalom alapját az a meggy6z6dés alkotja, hogy a másikbanis mű­

ktjdik Isten Lelke. A földi életben mindig megvana lehet6ség arra, hogy a jó mag kicsirtizzék, ésaz istengyermekség szárba szökhessék. Ez kész- tette legendásnak számitó alkotására J. Flanagant, a Fiúk Városának alapitóját, akinek életét Békési István tollából olvashatjuk. Azokat a fiatalokat gyűjWtteössze, akiket mások már.leirtak",semmi jóra való- nak nem tartottak. Csodákat ért el velük. - A reménynek kell képesi- tenie minket is arra, hogy ki tudjuk várni a fejl6déshez szükséges lépé- sek megtevését. Kozma György, a Vatikáni Rádió munkatársa cikkét ugyan nemcsak a fiatalokra vonatkoztatja, de f6leg köztük találkozunk olyanokkal, akik Istenre igent mondanak, az Egyházra viszont nemet.

Értelmetlen lenne azt kivánni, hogy azonnal fogadják el az egyházi élet teljességét, amihez mi magunk is talán csak lassan jutottunk el.

A bizaloma párbeszéd alapja. Lefegyverzi a másikat, és kitinomitja saját hallásunkat is.Erre épit Adolf Exeler professzor, amikora hithir- detés lehetóségeit kutatja a fiatalok között. ,,A hit dolgaiban is úgy kell lenni, hogy az egyházi ifjúsági munka nea fiatalokért, hanemvelükfoly- jék." Az 6segyház megértette Joel prófétával: az Úr Lelke nemcsak az tjregekre, hanem a fiatalokra is kiáradt (Csel 2,17).

Fiatal az,aki keres, aki mindig nyilt az isteni igazság teljesebb be- fogadására. Fiatal az, aki lelkesen meri követni Krisztust, mert barátját ismerte föl benne. Ennek értelmében korra való tekintet nélkül minden kereszténynek fiatalnak kell lennie. Az egyházban fiatalos lelkületnek kell uralkodnia. Mindörökké fiatalnak kell maradnia, Lelóczky Gyula megfogalmazásában. "Olvassun k bele a Szentfrásba,keressük, próbáljuk meglelni ennek az tjrök fiatalságnak a nyitját ..." - Ma a Lélek épp ilyen fiatalos lelkűpápát adott nekünk. KüZönösen megragadó a fiatalok- kal való viszonya,a jóra való képességükbe vetett hite.Ezért hallgatják lelkesedéssel,jóllehet nem alkuszik meg Krisztus tanitásának hirdetésé- ben. Megérzik, hogy élni igyekszik azt, amit hirdet. Ha ez a lelkület tölt el minket,akkor együtt követjük Krisztust, bármennyi legyenis éveink száma,bármelyik nemzedékhez tartozzunk is.

(7)

TANULMANYOK

Rácz Imre

KERESO FIATALOK

1.Mitértünka"fiatalok"fogalmán

Az "ifjúság", vagy ma használatosabb szóval a .,fiatalok" fogalom id őbeli dimenziója eléggé világos. Kisebb határeltolódásoktól eltekintve a kötelező iskolai oktatás befejezésétőlacsaládal apí tásig terjedő időt szo ktuk rajta érteni.

Ha azonban a dolog tartalmidimenzióját vizsgáljuk,bonyolultabbá válik minden.

A fiatalságot rendszer int a fejlődés idejének tekintjük. I:letünk azon fázisána k, amelyben még nem lehet szó a "kész emberről" . De mikor mondhatjukmagun- kat késznek, befejezettnek ? Keresztény teológiánk még a visio beatificát sem tartja tétlen karosszékb en ülésnek. "A jó pap holtig tanul" közmondás is arra utal, hogy nem szégyen ősz vagy kopasz fejjel sem a ke reső khöz , a nem min- dennel megelégedettekhez tartozni.

Mai fogalmi megít élé sünk et sokszo r eltorzítja az a tény, hogy rendszerint radikális kisebbségek vind iká lják maguknak az ifjúság képviseletének jogát, és mennek sokszorirr aci onális követeléseikkel az utcára.Zürich ben az egyik utób- bi tüntetésen akövetkezőjelszavak is elhangzottak: ..Le asarki jéggel ,szabad- ságot Grönlandnak !" és ..Le azAlpokkal ,szabad kilátást aKözéptengerre !".

Természetesenörizkednünk kell egy másiktévedéstől is:hogykritika nélkül mindig azt a megmozdul ást tartsuk je ll e mző ne k, amely a mi elképzelésünknek felel meg, Az 1848-as fiatalok is nagyon különb őző elbírálásban részesültek aszerint, hogy a bécsi császári palotából , vagy a budapesti nemzeti múzeum lépcsőiről ítélték meg őket.

Az osztr ák telev ízió 1982 decembe r 9-én ..Mit beiden Bei nen fest in den Wolken" (Mi nd két lábbal szil árda n afelhő kben) címm el filmet sugárzott ki.lOvá- ról,a gimn azista lányról szól, aki környeze tének, sőt magának is reménytelenül idegeire megy, terhére van, olyannyira,hogy mindent elutasít .s mint a tagadás szell emének megtestesülése jelen ik meg az élet kűl önb ő z ő vonalán . ..Miért is születtem? Szívesebben ott maradtam volna, ahol azelőtt voltam" - foglalja össze életf ilozófiáját. Éva .ml ndenre fütyül ", nek i mindegy. hogy mi is történik körülötte (..mir ist alles Wurst"),eltaszítóan közömbösés érdektelen, egyszóval kilép azélet ből,mlel őttvalóbanmegkezdte volna,

1982. október 6-án délután Béc sben barátságta lan , húvös idö volt, szemer- kélt azeső. AStephansplatz nedveskövein mintegy 25 fiatal fiú és leány fek üdt, 5

(8)

részben méteres kereszttel a mellé n, hogy emlékeztessen tiltakozva azo kra a holtakra, akik Argenti nában a generáli sok uralmá nak estek áldozatul. Többen röpcédulákat osztogattak,vagy vitatkoztak ajárókelőkkel az emberi jogok tisz- teletben tartásának. valamint az Ausztriában gyártott páncélkocsik export-tilal- mának szükségességéről.

Két kép a mai fiatalokról. Mi n d kettő messzemenőleg autentikus. Nem egye- dülálló, kivételes tartást mutat be, inkább kategóriákat fejez ki, amelyekhez számtalan fiatal tartozik . Megemlfthetném még a diszkotékról diszkotékre mo- torozókat, az iskolákban unatkozókat vagy itt-ott található strébereket , a cél- talan világbolyongók nyári festői hadát, a katasztrófák, elemi csapáso k vagy más szerencsétlenség után önként segítőkcsoportjait, a Taizében imádkozókat vagy a szabadt éri pop-koncertek üvöltő tömegeit, a brutális Rocker-ba ndákat , a háború, atomfelszerelés, környezetszennyeződésellen tüntetőket, a Vörös- kereszt vagyhasonló emberbaráti szervezetek önkéntes,fizetetlen munkatársait, afejlődő népeketsegítőidealistákat,- hogy csupán néhány jellemző csoportot emeljek ki.

Már ez a rövi d, semmi esetre sem kimeritő felsorolás is mutatja azt a színes

sokrétűséget, amely a mai pluralista társadalomban jellemzi a "fiatalok" fogal- mának tartalmikategóriáját. Nagy szerepet játszik ebben az a divatos gyorséltű­

ség is, amely modern társadalmunkra jellem ző, és természeténél fogva első­

sorban fiatal embereketnyűgözle.

2.A téma aktualltásár61

A "Furche" 1981. decembe r 16-i és a .Prásent " december 17-i számában

(mindkettő katolikus jellegű osztrák hetilap) nagy helyet foglalnak el a fiatalok mal helyzetéről írt cikkek. Mindkét lap elsősorban osztrák felméréseket tart szem előtt és értékel ki, ami természetesen nem zárja ki, hogy sok következ - tetés általános érvényű.A .Furche" "Widerspruch und Bequemlichkeit" (Ellent- mondás és kényelmesség) címen foglalja össze mondanivaló ját. Hivatkoz ik az Institut für Kirchliche Sozialforschung egy éwel korábban végrehajtott kutatása alapján kiadott tanulmányra: "Zur Rellgiösitiit und Kirchlichkeit von Jugend- lichen in österreich 1980" (Az osztrák fiatalok vallásossága és egyháziassága 1980-ban).A "prii sent " egész sor illetékes közéleti személyt kért fel, hogy rö- videnszóljanak hozzáelsősorban kétproblémakörhöz:1.Miben látják az ifjúság körében észlelhető nyugtalanság és ko ntesztácló okait? 2. Mit kellene tenni annak érdekében, hogy a "generációk közti háborút" megakad ályozzuk, és a jelenlegi ifjúsági mozgalom belső dinamikus erejét a társadalom továbbfejlő­

dése érdekében kamatoztassuk? Ezen kivül interjú formájában az osztrák po- litikaipártok képv isel őiis szóhoz jutottak.

Néhány további utalást a kérdés irodalmára a függelékben találhatunk.

Mindez mutat jaa problémaköridőszerűségét.

(9)

3. Az értékrend szerepe

A fiatalok a társadalomban helyet keresnek maguknak. Minél zártabb egy közösség, annál biztosabb az egyének helye a közösségen belül. Minél vitatot- tabb az értékrend, amelyhez egy közösség igazodik, annál bizonytalanabbá válik az egyén helyzete, és annál nehezebbé a helykeresés. Fuchs, Gaspari és Millendorfer egyik tanulmányában ezt Igy fogalmazza meg: ..Minél rosszabb az egyének szoclallzálása, minél nagyobb zavarok lépnek fel az emberek személyi fejlődésében, minél nehezebb és rosszabb a másokhoz való viszonya hiányos vagy zavart közlési képesség miatt, minél homályosabbak a sikerült életrőlvaló elképzelések, minél kevésbé képes valaki tartós partneri viszonyt ápolni, és végül minél inkább hiányzik az emberi kapcsolatok és az élettér szilárdsága, annál inkább mutatkoznak rendszerint a szociálpszichológiai terheltség jelen- ségei, mint öngyilkosság, gyilkosság és bűnözés. Világosan látszik tehát az összefüggés a személyi és emberi kapcsolatok minőségeés a szociálpszicho- lógiai terheltség foka között. E két jelenség között ugyanis ellentétes viszony áll fenn: minél jobb minőségetmutatnak egy országon belül az emberi kap- csolatok, annál ritkábban lépnek fel a szociálpszichológiai terheltség jelei, és fordítva" (Makropsychologische Untersuchung der Familie in Europa. Studia, Wien 1977, 179.o.).

De nem csupán a lélektan vonalán állapithatók meg az ilyen kihatások.Prof.

Schasching SJ az 1983-as osztrák katolikus napok előkészítésével kapcsolatban múlt év november 19--én Eisenstadtban tartott előadásábannyomatékkal rámu- tatott atársadalom középszinti berendezéseinek, különösen az egészséges csa- ládoknak közösségstabilizáló szerepére.Jórészt ennek köszönheti pl. az olasz nép viszonylagos politikai, gazdasági és társadalmi egyensúlyát, amelynek a papfrforma szerint már régen meg kellett volnadőlnie.

Társadalmi és részben egyházi értékrendszerünk jelenkori ingadozó bizony- talanságát tehát joggal tekinthetjük olyan akadálynak, amely a fiatalok egész- séges fejlődésénekútjában áll. Már pedig éppen aktuális gazdasági,társadalmi, politikai és egyházi helyzetünk lép fel mindannyiunkkal, de elsősorban az életük alapjait lerakó fiatalokkal szemben fokozott követelményekkel. Messzemenő rugalmasságot vár el tőlük (pl. munkahelyváltozás, átképzés), megköveteli a politikai állásfoglalást és ténykedést eddig jórészt ismeretlen helyzetekben is (pl. környezetvédelem), elvárjatőlükafelelős döntőképességet maguk és mások érdekében (pl. korai házasságkötés,családtervezés),valamint a gazdasági,tár- sadalmi. politikaí, lélektani vagy vallási összefüggések mélyebb ismeretét. E követelmények rendszerint kielégítő előkészületnélkül lépnek fel,hiszen a kö- telező vagy önkéntes iskolalátogatás hosszú évei alatt mások döntenek a fíata- lok helyett, és levesznek vállukról minden felelősséget.Ez természetesen nem azt jelenti, hogya fiatalok megterhelés nélkül nőnek fel. Sokszor éppen túl sokat követel tőlük az iskola,hiszen nem kevesen szüleik elképzefésének meg- felelően felsőbb kiképzésben részesülnek megfelelőadottság vagy érdeklődés nélkül.

7

(10)

4.~Ietcélokésvezérgondolatok

Az élet értelmének, céljának kérdése ma igen sok fiatal nál előtérben van.

Úgy látszik, itt is az a törvény érvényesül, hogy ha valami érték veszélyben fo- rog, ösztönösen érezzük értelmét és létjogosultságát. Kiéhezett emberek nem számlálják az alkalomadtán hozzáférhető kalóriákat. Viktor E. Frankl nyomaték- kal mutat rá "Das Leiden am sinnlosen Leben" (Szenvedés az értelem nélküli élet miatt) c. könyvében arra a nagy üresség re, amelyet amerikai egyetemisták és befutott karrierista felnőttekközött talált. Lényegileg ez a problémája a be- vezetőbenidézett I:vának ls.

Különösen azokat veszélyezteti a nagy egzisztenciális üresség, akiknek ér- tékrendszere piramishoz hasonlft. Egyetlen érték alkotja a csúcsot,minden erre a célra irányul. A csúcs (anyagi jólét, jövedelmező foglalkozás stb.) elérése után nincs már hová menni. Hasonló eredményre jut az is, aki útközben kény- telen belátni, hogy hasztalan iparkodik,életcélját képtelen elérni. Másokat meg a cél csömöre lankaszt le.

Azok, akik több oszlopra épitik fel életük épületét - az anyagi siker mellett pl. az élettárs, család, foglalkozás, vallás, vagy a szabad Időértelmes és kelle- mes eltöltése -,nem esnek kétségbe, nem üresednek ki azonnal, ha egy pillér összeroppan,vagy kiábrándulást hoz.

Az utóbbi 10-15év társadalmifejlődéseEurópában és az Amerikai Egyesült Allamokban az ifjúság körében politikaiutópiákhoz vezetett,amelyek különösen a hatvanas évek végén a .rntndent vagy semmit" radikális hangsúlyával kértek szót. Ez a radikalizmus természeténél fogva nem vezethetett célhoz. Ezért töb- ben az egész társadalmat elutasitva kivonultak belőle, sőt egyes túlzók vidéki agrárközösségeket alapitottak, ahol tudatosan egyszerú életmódot folytattak vagy folytatnak. Bár ezek a fiatalok az egészhez viszonyitva csak egy kis töre- déket képviselnek , életstilusuk mégsem marad hatás nélkül a többiekre sem.

Ezzel kapcsolatban szeretném megemlf teni azt a kisérletet, amelyet egy koráb- ban eredményes menedzser családjával és néhány akadémikus képzettségúba- rátjával a burgenlandi Pi n kafő n (Pinkafeld) a szentferenci Ideálok vonzása alatt egy jó éwel ezelőttmegkezdett. Jelenleg öt család, öt nőtlen személy és egy pap áll kapcsolatban és jön össze Időnként a város melletti Kálvária dombon álló öreg épületben, amely valamikor remeteség volt. Most épiti k át úgy, hogy beköltözhessenek.Hivatásukat folytatni akarják,s keresetüket alétszükségleten felül a harmadik világ megsegitésére fogják fordftanl. Akörnyék lakossága, kü- lönösen a fiatalok, szivesen látják őket, hiszen mindegyikből derús megelége- dettség árad, és ők is szeretettel várnak mindenkit mindenkor vendégül.

Az osztrák fiatalok többsége sokkal hagyományosabb törekvést mutat. Az egészséget, őszinteséget és okosságot (l) tartja olyan értékeknek, amelyek a személyes boldogság alapját képezik.Boldog házasság, jó családi élet,munka- siker és jó barátok állnak előtérben, ha arról beszélnek, hogy mit várnak el

életüktől. Politikai és vallási célok és értékek inkább alárendelt szerepet ját- szanak.A politikai pártokatelsősorbanérdekképviseleti és nem ideológiai nagy-

(11)

ságnak tartják. A politikusokról nincs különösen jó véleményük, és kereken 40% azt véli, hogy politikával becsületes ember ne foglalkozzék.J:rdekes,hogy a tanoncok első helyen a "Politische Bildung" tantárgyat szeretnék törölni

órarendjükből. A politika és a pártpolitika utáni érdeklődés az iskolai képzett- séggel arányosan növekszik.

Arra a kérdésre, hogy mit és milyen sorrendben szeretnének vásárolni, a 21és 25 év közöttiek első helyen a gépkocsit, utána pedig szép lakást említe- nek. Ez a válasz arra utal, hogy minden kontesztáció ellenére aszülők gene- rációjának értékskálája sokban a gyermekekre is érvényes. Christof Gaspari, a Furche már említett cikkénekszerzö]e,találóan foglaltaössze mondanivalóját, amikor "Widerspruch und Bequemlichkeit" cfm alatt jelentette meg irását. Az alcfm még pontosabb: "A fiatalok elfordulnak az eddigi céloktól,de élvezik a jólétet."

5.Hitésegyháziasság

A legujabb demográfiai felmérés szerint Ausztriában a múlt évben 10 kato- likus fiatal közül 3 minden vasárnap részt vett az istentiszteleten.Ugyanannyian soha nem látogatják a vasárnapi szentmisét, mfg a maradék harmad szórványo- san eljár. Itt a helyzet a politikai érdeklódéssel ellentétes tendenciát mutat.

Minél idósebbek a fiatalok és minél magasabb kiképzésben részesültek , annál kevesebben jelennek meg vasárnaponként a templomban. A statisztika szerint a Hauptschule tanulóinak (10-14 évesek) még43%-a, a középiskolások 31%-a, de a föiskolásoknak csak 14%-a rendszeres templomlátogató.A lányok aránya mindenütt néhány százalékkal túlhaladja a fiúkét. A fiatalok egyharmada soha sem szokott imádkozni. Csak mintegy 20% imádkozik gyakran, a többiek rit- kán. Növekvó korral és képzettséggel itt is fogyó tendenciát találunk.

A hit kérdéseivel való foglalkozás következő képet mutat: Azt amondatot, hogy "Szfvesen foglalkozom hitbeli kérdésekkel", 22% tartja teljesen, 49% némiképpen, 21% inkább nem, 7% pedig egyáltalán nem találónak. A temp- lomba járók természetesen sokkal nagyobb százalékban foglalkoznak szfvesen hitbeli kérdésekkel,mint az indifferensek.

Az Egyház jelentóségéről eléggé hasonlóan oszlik meg a fiatalság véle- ménye.24% nagyon, 40% eléggé, 33ofopedig egyáltalán nem sajnálná, ha az Egyház a jövóben kevesebb jelentóséggel bfrna a társadalomban.

Csupán minden negyedik fiatal keresi az Egyház segftségével életének ér- telmét. Különösen ez a válasz kellene hogy elgondolkoztasson minket, annál is Inkább, mivel a fóiskolásoknál mindössze14% tartozik ebbe a csoportba.

Ebból a szociológiai felmérésból hibás volna arra következtetni, hogy a mai fiataloknál a vallásosság süllyedő hajóhoz hason 1ft. Az utóbbi években éppen ellentétes Irányt észlelünk. Különösen az elmélkedési készséget és a hozzájuk alkalmazott liturgia Iránti érdeklódés növekedését láthatjuk mindenütt, ahol

megfelelő lrányítás mellett erre leh etőség nyflik. Egy okkal több,hogy sajnálat- talemlf tsüka fiatalpapok hiányát.

9

(12)

6. A szekták Jelentósége

Az életük értelmét keresó és azEgyházon belül nem találófiatalokegy része akülönbözó szektá k felévonzód ik ,amelyekaz utóbbi évekbe ngombamódjára ütöttékfel fejüket Nyugate urópába nis.A "Mun-szekta" ,a"Sc ientology-egyház"

(Dianetics), a "Transzcendentális elmé lkedés" (TM), hogy csak néhányat em- 1ftsek azismertebbek közül, igyekeznek afiat alok között követőket verbuváini.

E szektá kközösvonásai:

- a18 éven felüliekalkotjáka tagoktöbbségét;

- a 60-asévek végénvagy a 70-esekelején jelentek megKözép-Euröpában: - követelményeiknagybanhasonlft anakegymáshoz;

- rendszerintaközépos ztályszellemilegmozgékonyésérdek l ődőfiatallal feléfordul- nak;

- alapltójukat mint azabszolútigazságközvetítőjéttisztelik: - szigorú életközösségeketalkotnakés

- hihetetlenül vonzólag hatnakelsősorban azokra a Hatalokra,akik éppen nehézlelki helyzetbenvannak.

A csoporthoz való tartozás ideje alatt a tago k személyiségében mélyreh ató változások szoktak mutatk ozni. Megem lí tek néhány jell emző jelenséget:

- eddignem Ismertvagynemgyakorolt alapelveklépnekelőtérbeés alkotnakegzisz- tenciális alapot;

- ellenségesés elutasító beállrtottságfejlödlk ki acsoportonkivüliekkel szemben;

- az egészélet radikális formátölt.

- atagok teljesen alárendelik magukat a csoportnak vagy annakvezetőjének.

Atagságot rendsze ri ntakövetkező,kívülről is észlel hetó jelenségek kísérik:

- iskola. kiképzésvagy munkahelyfeladása ; - személyi éscsaládi kapcsolatoktelbontása;

- lemondás a személyes tulajdonróiacsoportJavára;

- némely esetben törvényellenescselekedet elkövetése ugyancsak a csoporthoztar- tozás érdekében:

- néhanehezengyógyrtható lelki betegségek kitörése, amelyek öngyilkossághoz is vezethetnek.

Már ebból a rövid felsorolásból is látható, hogy a szekták elleni küzdelem nemcsak az igaz hit védelmét,de még annak előtte a humánum szolgálatát is jelenti. Természetesen éppen itt nem anny ir a az egye nes harc vezet célhoz. Sokkal hatékonyabb a közvetett küzdelem: igyekeznünk kell a fiataloknak az Egyházon belül meleg otthont teremteni, amelybó l nem érzik szü kségesnek ki- törni.

7.Partnerviszony, szex ualitá s

A fiatal oknak csupán két százaléka állítja, hogy késóbb nem óhajt házas- ságot kötni.Személyestapasztalatom szerint ezt majdnem kivétel nélkül lányok mondják, de későb b alkalmas part nert találva elég gyorsan elfelejti k ko rábbi szándé kukat. Motivációként kölcsönös szeretet, a parl neri kapc so lat állandósí- tása ésa gyermekek nevelésének biztos ítása sze repel. Házastársu kt ól gyengéd-

(13)

ség et, húséget, megbízhatóságot, gyermekszeretetet és szorgalmat várnak el.

Hasonló kérdésekre már nagyszüleik sem válaszoltak volna másként.

Az utóbbi években szalonképessé és általánossá vált nemifelvilágosításmég mindig nem múködik a fiatalok kívánsága szerint. A születésszabályozás ról ill.

a fogamzás megakad ályo zásának lehetősége iről,valami nt a másik nem szexuali- tásáról többet szeretnénektudni.A több nemi tudással rendelkezőfiatalok rend- szerint szabadabban és toleránsabb an viselkednek a szex ualitás terén. Leg- fontosabb szabályzó nak a szerelmet tartják. Ezért a fiúk 60 és a lányok 75%-a a nevelők és lelkipásztorok erkölcsös életre buzdító munkája ellenére sem lát semm i kivetni valót a házass ág előtti nemi kapcsolatban, ha az a kölcsönös szerel em alap ján áll. Az Egyházb an hivata losanérvényes nemi-erkölcsi normák a nagy több ség számára elvesztették érvényüket. Ez termé szete sen nem azt jelenti . hogy a mai fiatalság a féktelen promiszkuitás elvét képviseli. Amit há- zastársuktól elvárnak, annak érvényességét már a házasságkötéselőttsemigen vonják kétségbe.

8.A káb ítószerekkel történóvisszaélés

Mai életünk e kfe n éj éről annyit olvashatunk az újságo k hasábjain, hogy a vele való hosszabb foglalkozást megtakarithatom magamnak. Kíváncsiság, rosszul értelmezett barátság és cimbo raság, elcsábítás, frusztrác iók, az el- hagyatottság tudatos vagy talán nem is tudatositott érzése hajt ja a fiatalokat az esetek legnagyobb többségében a kábítószerek csalfa világába.

A szorosan vett kábítószerek mell ett figyelmet érdemel az alkohol is. Né- mely vidéken lényegesen nagyobb kárt tesz, mint a ke l etről bec sempés zett mérgek. Annál is inkább, mivel az alkoholi zmus bizonyos keretek en belül nem ütközik komolyabb társadalmi elutaslt ásb a. sőt helyenké nt mint egy a "nagy- korúsodás" jeIének számit a dohányzáshoz hasonlóan. Legalább is a halálos áldozato k száma a közl ek edés i balesetek következtében aligha alacsonyabb, mint a kábítószereknél.

9. összefoglalás

A fiatalok ma - miként a múltban is - keresik a nekik kijáró helyet a társa- dalomban. A helykeresés a mindenkor érvényes értékrendszerek szem elótt tartásával történik,vagy úgy, hogy az értékek igenlése,vagy pedig azo k eluta- sítása lép előté rbe. Tekintélyek a megftélésben ma nem sokat számítanak. A fiatalok ma sokkal öntudatosabbak,mint talán egy félszázaddal ezelőtt,és gát- lástalanabbul ftélik meg a felnőttek értékrendszerét. I:rvelésükben hajlanak a fekete-fehér eljárás ra, és nem szívesen foglalkoznak a valóságot hívebben vi sszatükrözőszínbeli árnyalatokkal. Ezért hajlamosak bizonyos radikalizmusra.

Belső ellenálló képességük nem nagyon fejlett. Sikertelenség esetén elég gyor- san frusztráció vesz erőt rajtuk. Hangosan hirdetett szólamok aránylag könnyen találnak hitelt köreikben.Jelenleg ajövőtől való félelmet idézik szívesen külón-

11

(14)

böz öfelszó lalásai kban. Ennek vantermészetesen pozitiv vetülete is.Atechnikai

fejlőd ésbe és a tudományok mindenh atóságába vetett szilárd hit megingásával a fiatalok újra kezdikfelfedezni a vallásból áradó erőt, amely a belső kiürese- dés periódusa után az élet értelmének keresésében nagy segítséget tudnyúj- tani.

Ha a mai fiatalokról beszélünk, akko rsoha nem szabadelfelej tenün kazt a

sokrétűséget, amelye téren mutatkozik. Szem előtt kell tartanunk mind érté- keiket, mind pedig negativ oldalai kat. Nem lehetetlen, hogy ajövőben a pozltlv és a negatfvvég letek tovább polarizálódnak.Orizkedjünk attól, hogy általánosít- suk valamelyikvégletet megítélésünkben .A félszemmel nézés rendszerint meg- nehezíti a helyestál ékoz ód ást .

Irodalom. Herbert Janig: Zur Situation der Jugend in Osterreich (report for schung und informati on 1980 jún.). - .Lebendige Seels orge' 1981 decem beri szám, különösen G.Heineit:Ole Situ at londer Jugendheute.- .Juqend undKirche' 1981/82 .évf.1.füzet.

Teleki Béla

FIATALOK IOS JIOZUS KRISZTUS

Egyházunk jövője a fiatalokra épül. A fiatalok jövője viszont Krisztus kezé- ben nyugszik. A Zsinat megszlvlelésre méltó ajánlata : ..A felnőttek tartsák fon- tosnak a baráti hangú beszélgetést afiatalokkal. Ez teszilehetóvé mindkét fél- nek, hogy áthidalva a korkülönbséget, megismerje a másikat. és átadja annak a maga értékeit. A felnőttek elsőso rb a n példájukkal, de alkalomszerű okos ta- nácsaikkal és hathatós támogatással is serkentsék az ifjúságot" (Apos tolicam actuositat em 12).

Az itt közölt anyag 16 éves tapasztalatomon alapul. Ezt támasztják alá az

ifjak élménye i ésnyil atk ozat ai. Közben felsorakoztatom az ifjúsági irodalom ide

vonatkozó mozaikkockáit.

Krisztus nagyon közel áll minden emberhez. Isteni csendes módján ott van minden fiatal mellett. Nem kell őt külön ..adni". Különben isKrisztus nem tárgy és nem tantárgy. Ot nem szabad leadni, előadni és megmagyarázni , mint a fi- zikát vagy bioló giát. O nem pusztán történelmi személy, akit ki kell halászni a történelem dé bő l. Ie kell porolni, és szépen felöltöztetve az ifjúság elé adni, mint pl. egy Nagy Sándort, Napoleont. Jézus Krisztus most is élő és itt jelen-

levő személy. Ezért hozzá kell vezetni a fiatalokat, úgy, hogy meglássák és befogadják magukba. Mert Krisztus egzisztenciájánakegyik helye a mindenkori ember, így a fiatal is.Ilyen értelembenszüksége is van Krisztusnak a fiatalokra, mert bennük akar tovább élni,és általuk óhajt működni. Ezt a gondolatot emel- te ki aSzentatya is Münchenben: ..Jézusnak szüksége van rátok,szüksége van

(15)

fiatalokra a ti környezetetekből, akik hívását követik, és hajlandók úgy élni, mint 6 ... hogy fgy jelei lehessetek lsten működésének testvéreitek és nővé­

reitek között."

Szeretném, ha soraim: reflektorozásom és oll6zásom egy apró, törpe lépés lehetne ez irányban.

1.KIaza "flatal"?

Amikor fiatalokról beszélek, az emberi élet második évtizedét tartom szem

előtt. Pontosabban a12 évesektől kezdve mindazokat a24 éven aluliakat, akik még nem léptek házasságra. Ez a10-12év az emberi életnek épp olyan saját- ságos szakasza,mint a gyermek-,afelnőtt és az öregkor,de nagy különbséggel.

Mert a gyermekkor különleges mivoltát elismerjük, oltalmazzuk és gyámolftjuk gyermekeinket,megengedjük,hogya gyermek gyermek legyen.Afelnőttkor ön- állóságátis jól érezzük, és megköveteljük,hogy afelnőtt felnőttlegyen.Az öreg- kort is méltányoljuk,igyekszünk könnyíteni rajta,s mi sem természetesebb el6t- tünk,mint az, hogy ezekazemberek öregesen viselkednek.Azt viszont nem igen fogadjuk el, hogy a fiatal kor is az ember életének egy sajátságos szakasza.

Ezért a fiatalokat hol gyerekeknek, hol pedig felnőtteknek vesszük. Nem en- gedjük meg nekik,hogy fiatalok legyenek.Neheztelünk rájuk, és szemükre vet- jük,ha tizenévesen viselkednek.

Tetszik nekünkfelnőtteknekvagy sem,a fiatal kor mégis különálló és nagyon fontos szakasza az emberré válásnak. Jelent6sége szempontjából a gyermek- kor első négy éve mellé állíthatjuk.A fiatal teljesen "külön világ". Se nem gye- rek,se nem felnőtt. Vagy pedig gyermek is és felnőtt is egyszerre.Szociálisés érzelmi vonalon olyan bizonytalan és labilis, mint egy gyermek. Viszont testi és értelmi sfkon felnőttéválik. Ez az átmenet kora.Végletesen ellentmondásos életszakasz. Ezért a tizenéves áll andó feszültségben él. Az első számú problé- mát önmaga jelenti:a benne végbemenő testi-lelkiváltozások, amelyek hirtelen szakadtak rá. A másik nehézséget a felnőttek okozzák,amikora fiatalok alap-

vető jogait elvitatják,de ugyanakkor követelményeket támasztanak velük szem- ben. Persze a felnőttek szokásvilága is számtalan konfliktushelyzetet teremt.

Külön nehézség a tizenévesnek az a sok korlát,amibe vágyai ütköznek,bilincs- be verve valóságos vagy vélt érvényesülését. Külön problémakör az a tény, hogy az iparilag fejlett társadalomban a fiatal kor jóval meghosszabbodott. Az

egyszerű népeknél az ifjúság testi-lelki fejlődésiüteme higgadt,és 16-18 éves korban már érett, felnőtt embernek számitanak. Az iparilag fejlett világban vi- szont az életmód, a hírközlő eszközök stb.a fiatalok fejlődésétfelgyorsftották, de szociológiai érettség üket a24-28.évre tolták ki.

A fiatalt testi fejlődése a14-16. évben ..feln6tté" teszi. Nemileg érett lesz.

Ezért elhagyja a gyerekes játékokat, sokszor még gyermekkori kapcsolatait is felszámolja.A felnőttekhez viszont nem közeledhetik, nem viselkedhetik feln6t- tesen. Visszatart ják ettől részben saját pszichés gátjai, részben a felnőttek tiI-

13

(16)

tása. Ezért befelé fordul, elzárkózik, elkülö nül. Ugyanakkorő semképes szere- tet nélkül élni. Viszont szeretne saját lábára állni, és megjátsszaaz "önállósdit". A nehézségektől és a kudarctól való félelme az ábrándozás fellegvárába úzi.

Ezért a fiatal sokat töpreng önmagáról, a világról, a szerelemről, házasságról, jövőről. Ilyenkor nagy segftség, ha a felnőttben megértő beszélgetőtársra talál.

Eközben alkalom ny fli k figyeimét Krisztus felé irányítani,és segíthetjük abban, hogy Jézussal alakítsa jövőjét. A tizenéves sokat szenved tényleges vagy vélt magányosságban és megnemértettségben. Menekvést csak az ugyanolyan ne- múek,majd amásnemúek barátságában talál. Ez mentimeg az életnek.Pszichi- kai kényszer hajtja a baráti körbe. Ha környezete nem egyengeti számára a barátság útját ,eltévedhet agalerik labirintusában.Ha viszontfelismeriKrisztus- banlegjobbbarátj át,képeslesz krisztusiéletet kialakltani.

A fiatalvonzódása a másiknem iránt előszörszubjektívokokból áttételesen jelentkezik, mint raj ongás színészekért, múvészekért, sztárokért. Arcképeiket , aláírásai kat és múveiket gyújt i. Nagyon fontos,hogytalálkozzék az igazi Krisz- tussal ,aki raj ongását és rokonszenvét teljesen kl tudja elégíteni, azzal a Krisz- tussal , aki a legsikeresebb és legideállsabb ember. Csak Igy kötelezheti el magátnekiéletre szólóan.

A fiatalkorban ls különböző fejlődési szakaszokat mutathatunk ki, bár ezek nagyon viszonylagosak. Minden fiatal nak egyéni fej lődési útja van.A prepuber- tás ideje a serdülés vihar előtti néhány nyugodt éve (10-14), amikor a fiatalt fel kell készít enünk mindarra a változásra , ami hamarosan a nyakába szakad.

Apubertás aserdülés folyama ta (12-18), jellemzia testi érés és a szellemi fej- lőd és nagy üteme. Ezutánegy aránylag nyugodtabbid őszakkövetkezik (16-22): a serd ülés által felvert hullámok csendesednek, és a fiatal befut a felnőtt kor ki kötőjébe'. (A Directorium catechlsticum generale az olasz terminológiát kö- vetve preadolescens, adolescens és Ifjúkorról beszél.)

2. Jézus Krisztus a fiatalok teológi ai"helye"

Krisztusaz a személy,akiben a fiatalok találkozhatnak itt és ma az Istennel'.

Ez a találkoz ás gazdag változato kban jelenik meg.Isten ugyanis a kinyilatkoz- tatásb an nemcsak emberi szót használ, hanem Igénybe veszi Jézus egész eg- zisztenciáját és tapasztal atvilágát: életvitelét,szavalt, cselekedeteit,emberekkel való kapc solatait , tépelőd éseit, harcát, szenvedését, halálát és feltámadását.

Ezért lett a Názáreti Jézus egész egyénisége, minden cselekedete,sót tapasz- talatvIlága "locu s theologicus" ,az Istennel való találkozás,lsten tervrajza ,lsten és az ember kapcsolatának mintája,a vallásos élet példaképe a fiatal számára. Ezazemberi tapasztalás összet ett és sokrétú, mert Jézus Krisztus minden- ben hasonlóvá lett az emberekhez,kivéve a búnI. Názáreti életében megta pasz- talta az ember családi életének sokrétú vonatkozásait:a gyermek,ifjú és felnótt kort. Megvaló sftotta az alkotó, a dolgozó embert. Ismerte és felhasználta kul- túrkörének lehetőségeit, az élet adta örömöket és megpróbálta tásokat. Jézus

(17)

minde n élménye igazán vallásos tapasztalat volt, de a fiatal számára ma is az.

Kiváló és sikeres kísérlet arra, hogy élje és meghamisítataUanu l magyarázza a vallásos állásfoglalást, különösen az istengyermeki egzisztenciát, az élet kü- lönbözótalaján.

Jézusban bontakozik ki az lsten mindenkit átö le lő üdvözító terve. Ezért az emberek minden kategóriája jelen van világában. Szereti az egyszerű és sze- gény embereket,a népet (Mk 6,34). Emberszámba veszi az élet pereméreszo- rultakat, mint a szamariaivagy a házasságtöróasszonyt (Jn 4,7-26;8,1-11 ).Nem zárkózik el a nép vezetóitól sem. Méltányolj a pl. Nikod émus jószándékát (Jn 3,1-31), de szembefordul a vezetók gonoszságával (Mt 23,13-36).

Igy lesz Jézus példakép és minta a fiatal számára, baráti kézfogás , amely vezeti öt a Föltámadott dicsóségébe, az új vil ágba , ahonnét ki van zárva a fiatalt annyira kínzó magányosság és megnemértettség. De márebben a világ- ban is Jézus Krisztus újjáalkot mindent,megújítjaaz emberképet,hogy az olyan lehessen,amilyennek lsten alkottta (1Kor 12,13). Benne és vele jelenik meg a földön azúj teremtm ény, akit megszentelt a Lélek (2Kor 5,17; Gal 6,15), és aki lsten népének, közösségének tagja (Ef 2,12-13.19).Ezért az Atya a Jézus mellett álló fiatalban is fiát látja (Gal 3,27;Róm 6,3).

JézusKrisztus ily módon azlsten jelenlétét megvalósító jel,szentség a fiatal számára,dea Krisztussal való barátkozás erejében a fiatal is ezzé lesz környe- zete számára. Idézett beszéd ében ezt mondja erról a Szentatya: ..Igy akarja Kriszt us kísérni az embert az emberré válás útján. Kisér,táplál és erósít min- ket az Egyház életében szavával és szentségeivel ,húsvéti ünnepének testével ésvérével. Úgy táplál mink et, mint örök Fia az Istennek. Részesít i az embert saját istenfiúságából, bensól eg ,megisten ítve' öt, hogy ezáltal a szó teljes ér- telmében ,emberré' váljo n.Igy az ember,aki lsten képére és hasonlatosságára van teremtve, eléri felnótt érettségét Istenben."

3.Jézus KrIsztus ésafiatalok a Bibliában

Jézus mindig különös szeretette l volt afiatal okho z.Barátságátgyógyítások- kai és halottak feltámasztásával is igazolta. Feltámasztotta a naimi Ifjút (Lk 7, 11-17),Jairus leányát (Mk 3,21-43).Meggyógy ította a szamari ai asszony leányát (Mt 15,21 -28), a holdkóros, ideg beteg fiút (Mt 17,14-21) és a királyi tisztviseló fiát (Jn 4,46-54). Igaz, csak Jai rus 12 éves leányánakismerjü k a korát, de min- den jelarravall,hogy azitt felsorakoztatottakfiatalok voltak.

A fiatalokkal való kapcso lataiban is meleg érzel meket táplált Jézus. Igazi szeretet szálaifűztéka gazdag ifjúhoz:..ránézett és megkedvelte" (Mt 19,16-22), de ezt mondhatjuk a fiatal János apostolról is, ..akit Jézusszeretett" (Jn 13,23).

A fiatalok is nagy ragaszkodással csüngtek Jézuson. Megc sodálhatjuk azt az elszántságot, amivel követték mindenhova.János pl. utána megy a fópap udva- rába (Jn 18,15), sót a kereszt tövébe is (19,26). Önfeledt és családias ragasz- kodással hajtotta fejét az utolsó vacsorán Jézus keblére (Jn 13,23).

15

(18)

Még a gazdag ifjú esete is azt mutatj a, milyen bizalommalforduln ak afiata- lok a tanftó Jézushoz (Mt 19,16-22). Igaz, egyes fiatalok ma is, úgy mint annak idejénŐ, szomorúan hagyjákel,mert a gazdagságvagy más evilági érdek gátat emelJézussalvaló barátságuk elé.

Mire képes egy fiatal? Meddig megy el Jézushoz való ragaszkodásában?

Mutatja ezt az ifjú Márk, aki éjnek idején Krisztus után lopakodik. Amikor a Getszemáni kertben az Urat elfogták, az apostolok, a "nagyok" elfutottak. Az ifj ú Márk azonban "követte Jézust titokban." Csak akkor távozott, amikor öt is el akarták fogni (Mk 14,51-52).

4.Afiatalokés Jézus Krisztusnapjainkban

Jézus az ö örök és szeretettöl áthatott jelenlétével ma is a fiatalok mellett áll, éppen úgy, mint a bib liai időkben. A mai fiatalok is érzik ezt a Krisztus- közelség et, és igyekeznek találkozni vele: hallgatni szavát és nyomába szegőd­

ni,úgy, mint a bibliai fiatal ok. Krisztus és a fiatalok,valaminta fiatalok és Krisz- tus kapcsolataaz örök jelen termőágán virágzik.

Szinte gombamódra jelentkeznek az ún. kisközösségek világszerte, mind keleten, mind nyugaton,az ifjúság körében is. Különbözők ugyan a neveik, de az,akikörül csoporto sulnak ,ugyanaz:Jézus Krisztus.

Vannak olyan ifjúsági közösségek, mint pl. a "Jézus-forradalom" és a "Je- susPeople" egyes ágai,ahol Jézus puszta emberré zsugorodik. Ezek a fiatalok nemképesek meglátniJézusban az Istent és az Istennel való találkozás lehető­

ségét. De Jézus Krisztus számukra is olyan ember, aki fölvillanyoz a felebarát szolgálatára,ésakit érdemeskövetni.

Az ifjúsági csoportok másik fajtája az, amely által fiataljain k az Istenember Jézus Krisztushoz közelednek . Az ilyen lehetőséget nyújtó közösségek közül kiemelnéma "focolari ni"és a "karizmati kus megújulás" igen népes csoportjait.

Mindkettőt Suenens bíboros szavaival jellemezhetnénk: "A mozgalom lelkisége alapjaiban világosan Jézus felé tájékozódik; tapasztalati alapon bensős é g es ,

személyes viszony megélé sét jelenti. Krisztus, aki ,lélekben keresztel', előtér­

ben áll. Bizalmas négyszemközti viszony fejlődik ki, ahol maga Jézus kezde- ményezi apárbeszédet,megszólités felhívakölcsönösségre.Gyakran mintegy újra felfed ezéseez a kereszténységn ek,amely többé nem ideológia,,izmus',ha- nemtalálkozásJézusélő személyével, ezzel a legvalóságosabb valósággal."'

5.Fiatalok Jézus Krisztusról

Beszámolóm e részében a fiataloké a szö, Szavaikat idézem teljes eredeti- ségükbe n. Olyan kijelentéseket igyekezte m összegyújteni, amelyeket jellemző­

nek mondhatunkáltalábanafiatalokra.

A fiatalokat két nagytáborra oszthatjuk.Az egyiket nemérdekli Jézus Krisz- tus,elmennekmellette,minthanemis léteznék.A másikoldalon találj uk azokat

(19)

a fiatalokat, akik észreveszik őt, és elkötelezik magukat neki. Az utóbbiak kő­

zött három csoportot különböztethetünk meg.Az egyik az ember Jézus nyomá- ba lép; a másik az Istenembert látja benne; ismét mások Krisztussal és Krisztus ellen vannak egyszerre".

•I:rdekes lenne megszólaitatni a vallásukat gyakorló fiatalokat, mit jelent nekik Krlsztus" - gondoltam. Ezért 35köz éplskol ásés egyetemista csoportomat 1981 októ- berének egyik összejöveteién három részre osztottam.

Az elsőcsoport azt a feladatot kapta:olvassák el és elmélkedjék át Mt 16,13-20·at, és végül állapítsák meg: ki nekik,mit jelent életükben JézusKrisztus.A csoportmunka végén így számoltak be: .Jézus Krisztushíd köztünk és az lsten között. Emberré lett, hogy közelebb hozza hozzánkaz Istent,Testvérünk ő és bizalmasunk.Jobb és közvet- lenebb a kapcsolatunk vele, mlnt szüleinkkel. Közelebbáll hozzánk Jézus, mint az Atya, mert O a földön járt, példájával mutatta be nekünk, hogyan éljünk.Barátunk O, akivel mindent meg tudunk vitatni. Kapcsolatot teremtünk általa az Atyával, segítségével sokkal jobban el tudjuk képzelni , milyenaz Atya.Benne mindannyian testvérek vagyunk.

Ot rohanó világunkban ls megtaláljuk, de azért félre kell néha vonulnunk. O azerö- forrásunk, akit nem szabad elhanyagolnunk. Osszegezve: Krisztus nekünk kapcsolat, Testvérünk, Barátunk, erőforrásunk. O az, aki aszemáldozásbanújra kezdi az egészet:

A második csoportom azt a feladatot kapta: vizsgálják felül a mindennapi élet szem- szögéből, kinek tartja ifjúságunk Krisztust. Igy összegezték munkájukat: .Jézusszere- tete alapul szolgál életünkben.Lemondása segít nekünk abban, hogya többi ember ja·

vára lemondjunk saját igényeinkről. Szenvedésével enyhíti a ml szenvedésünket. Cím- szavakban kimondva: Jézus Krisztus útmutatónk, példaképünk. tanítónk és segítőnk:

Fiataljaim harmadik csoportját azzalbíztam meg,hogy állapítsák meg és fogalmaz·

zák meg. kl nekik Krisztus pusztán emberi vonalon. Az eredmény: .Jé zus Krisztus Ideálunk és példaképünkmindenhelyzetben.Különösen vonz Krisztushoz az, hogymln- denklve: együttérzett, és mindenkin segitett. O ismeri gyöngeségeinket. Megköveteli:

hozzunk meg minden áldozatot annak érdekében. hogy boldogok lehessünk. Jézusrnes- bocsát ellenségeinek. Nem Ijed meg a veszélytől. Amikor felfeszftették, így tmádko- zott: Atyám, bocsáss meg nekik, nemtudják. mit cselekszenek:

A csoportmunka eredményeként rögzíthetjük: Krisztus nagyon közel áll aflatalok- hoz. Eztők maguk is érzik.Ezért is mondják öt barátjuknak. testvérüknek éserőforrá­

suknak életvitelükben.

6. A fiatalok útja Jézus Krisztusfelé

A kérdésben előszöris szem előtt kell tartanunk magát a fiatalt: az ifjúság Krisztus-igényét, lehetőségeités képességeit'.

A kisiskolás előtt Jézus inkább "c sak lsten". Nevét sem alkalmazza a diák helyesen. Vagy inkább neki van igaza, amikor a Teremtő és Gondviselő, sőt gyakran az "Isten " helyett is Jézus nevét használja? "Jézus teremtette a vilá- got" - halljuk szinte rendszeresen a hittanórán.

A preadolescens (prepubertáns) már képes elfogadni a valóságos Jézus KrisztusI. Az Úr nyilvános élete mágnesként vonzza.~Ietének eseményeivel so- hasem telik el. Központi szerepet kapnak cselekedetei, szavai,amelyekkel iga- zolja vallásos állásfoglalását az emberek és az Atya iránt. Élete úgy bontakozik ki e korosztály előtt, mint harc a rossz, a bún ellen. Jézus a rosszat legyözö hös.

2 17

(20)

Az adolescensek már pszichikailagjóval érettebbek. Krisztu sho z mint ideál- hoz vonzódnak, aki vágyaikat és óhajaikat betölt i,mertő Igazsá gos. Ez aJézus sarkallja őket is a többre. Különösen azért, mert észreveszik benne a barátot.

Ugyanakkor a fiatal saját Ideáljait testet öltve szemléli Krisztusban. Igénye az is,hogy hite személyes és személyhezfűzödölegyen.Jézus segiti isőtaz Atyá- val folytatott párbeszédében.Alt ala érti meg könnyebben az Atyát.AKrisztussal való kapcsolat könnyit saját élete kereszt jelnek, főképp a megnemértésnekés a magányosságnak elviselésében és legyőzésében. Ezért is igénylik fiataljaink, hogy Krisztussal a csöndes imádság szárnya in is találkozzanak.

Mimódon vezethetjükezeket a fiatalokat Krisztushoz?

A keresztény ifj úság unkkal való foglalkozás általános módszer eit és esz- közeit megtalálhatjuk az ifjúságról iródott több könyvben'. Ezen a helyen sze- retnék rámutatni olyan utakra, amelyek kinőnek a metodika keretéből . Két né- pes felmérésem nyomán csoportosttom a gondolatoka t'. Fiúknak, lányoknak, diákoknakésmunkásifjaknakosztottam ki kérdőive imet. Csak egyben egyeztek: vallásgyakorlók voltak. Első alkalommal 694,a másik esetben 319 fiatal töltötte ki az íveket. Válaszaik nyomán a következő pontokról számolhat ok be :

1.A Krisztushoz vezetés és Krisztus-követés terén a számadat ok szerint leg- fontosabbak azifj úsági I e I kin apo k,lelkigyakor latok és másvallásos össze- jövetelek. Fiatal ja in k kife jezetten igé nyli k a keresztény tartalommal kitöltött összejövetelek gyakoribb, évenkint többszöri megrendezését. A második fel- mérés fiataljainak 92,16%-a szeretn e ilyeneken részt venni. Miért? "Jobban megismerem Jézus útját." "J ézus követését segIti el ő ." "Gazdagabb lettem."

"Sok hasonló gondolkodású fiatalt megismertem ." Az együttlét, a közös munk a és érdeklődés erösen befolyásolja fiatal ja ink Krisztu sra való irányultságát. Ter- mészetesen ifjúságunk igé nyes is. Elvárják, hogy "legyen a lelkinapnakállandó házigazd ája, aki mindig bejelenti, mi fog következni" , "az előad ások közötti szünetet valami érde kességgel ki kell tölteni, pl. csoportok összeismerkedteté- sével,a témával kapcsolatoscsoportmunkával","azelőadásokne legyenekaka- démiku sak ,túl magasak, több élettapasztalatot tartalmazzanak."

Érdemes felfigy eln ünk ifjúságunk igényére, miszerint a leghatásosabb Krisz- tushozvezetőút azegyüttmenetelés.

2. Karakteriszt ikus Krisztushoz vezető út a fiatalok szü I e i nek vallásos magatartása. Az ő példájuk neveli nemcsak a gyerekeket, hanem felnövekvő ifjúságunkat is.A megkérdezett fiatalok88,91%-aanyját, 73.59%-a apját vallá- sosnak tartja . Önmagukat anyjukhoz mérten értékelik vallásosnak (81,69 %), mig a vallásgyakorlás terén apjukat követik. Ezért 73,49% jár templomba. Na- gyon fontostehát a fiatal számára a szüleivel való mély érzelmi kapcsolat, és az, hogy anyját, defőképp apját Jézus Krisztus hivének tapasztalja. "A házas- társak tehát, akik et az apaság és anyaság méltósága és tiszte ékesít, szorgal- masan teljesItséka nevelés, különösen a vallásos nevelés feladatát,amely elso- sorb an rájuk tartozik" (Gaudium et spes 48).

(21)

3. Első felmérésem azt bizonyítja, hogy nagyon fontos szerepet tölt be ifjú- ságunk vallásos életében a p a p p a I való kapcsolat. A lelkinapon megjelent majdnem 700 fiatal 57,66 %-a jó és rendszeres kapcsolatot tart papjával,34,38 % pedig időnként.Nem akarjákőka papot odahúzni maguk közé,sőt elvárjáktőle, hogy "éljen a hitből, de ebben a világban". A pap meghitt kapcsolata Jézus Krisztussal kifejezett útmutatás lesz a fiatalnak, aki közeledik Krisztushoz.

4. Igen fontos az ifjúság aktív bevonása a p I é b á n i a k ö z ö s s é g éle- tébe. Ez egyébként a modern pedagógia és tanulásiélektan elve. Püspökeink is kiemelik a Zsinaton: "Megnövekedett társadalmi súlyuk követelménye, hogy azonos fokban egyre jelentősebb legyen apostoli tevékenységük is, amelyre már természetes hajlandóságuk is alkalmassá teszi őket. Személyiségük tuda- tának növekedtével, meg az életkedv és afeltörő tettvágy hatására felelősséget

vállalnak magukra, és szerepet akarnak maguknak biztosítani a társadalmi és kulturális életben. Ettől nagy remények beteljesülését várhatjuk, csak Krisztus szelleme hassa át munkakedvüket ... Magukat a fiatalok legyenek az ifjúság

első és közvetlen apostolai" (AA 12). Fiataljaink ezt igénylik is, ahogy mutatja

első felmérésem. Arra a kérdésre: "Mit szeretnél változtatni közösségedben?"

- szinte egyhangúlag ezt a választ adták: Jobban bekapcsolni a fiatalokat, ja- vítani a hívek és a papok kapcsolatán, és fokozni a hívek összetartozását. Szá- mokban beszélve: 77,74% szeretne tevőlegesen működni a plébániai közös- ségben, mégpedig 27,62% a liturgiában, 43,35% a hitoktatásban, 17,14% a családlátogatásban, 20,77 % a beteglátogatásban. Komolyan követelik, hogya papok készítsék fel a híveket ilyen munkára, ésaktivizálják a fiatalokat a misén kívül is. Ez a vágy nem szalmaláng.Plébániai közösségemben ténylegesen rnű­

ködnek a zene- és énekcsoportban, a liturgikus szakosztályban, sajtóosztály- ban és karitatív szakosztályban. Könnyebb megszerettetni velük Krisztust, ha

lehetővé teszem számukra, hogy krisztusian viselkedjenek, apostolkodjanak.

5. Nagyon jelentékeny a keresztény, vallásos s a j t ó hatása is a fiatalokra.

Valószinűleg a tévé és rádió hatása még nagyobb, de ezzel kapcsolatos felmé- rést nem végezhettem, mert környezetem fiataljai nélkülözik az ilyen irányú élményeket és tapasztalatokat. Teljes egészében elfogad hatjuk a zsinati atyák szavait a kommunikációs eszközök felelőseihez: "Gondoljanak állandóan arra, hogy az olvasók és nézők nagy része fiatalkorú. Ezeknek pedig igazán szűk­

ségük van olyan sajtótermékekre, ill. látványosságokra, amelyek tisztességes szórakozást nyújtanak, és magasabb érdeklődésre is ösztönöznek. ügyeljenek arra is,hogy vallásos témákat komoly és tapasztalt személyre bízzanak, éskellő

tisztelettel dolgozzanak fel" (IM 11). "Sajátos védelemben kell részesülniök a fiataloknak a nekik ártalmas sajtótermékekkel és látványosságokkal szemben"

(IM 12). Fiataljaink általában szeretnek olvasni (84,95 %), fiúk,lányok egyaránt.

Ha nem is ilyen arányban, de vallásos témákról is. A Hitélet ifjúsági rovatát a második felmérés értelmében 68,97% olvassa rendszeresen (a lányok 10 %-kal vezetnek a fiúk előtt). Miről olvasnak legszívesebben? Első helyre természete-

sen "az ifjúság problémái" kerülnek (51,01 %). Konkrétan: szeretnének olvasni

19

(22)

az egyház és az ifjúság kapcsolatáról, a fiatalokhitkereséséről,fiúk-Iányok kap- csolatáról, hittancsoportok életéről, az ifjúság életéről, Krisztus és a fiatalok kapcsolatáról. - Második témakörnek "a hittel és hitélettel kapcsolatos dolgo- kat" jelölték. Harmadik helyen a "Jézus-témák" szerepelnek. Szép számban kifejezetten is .Krlsztusröl és a hozzá vezető útról" szeretnének olvasni.

6. Nem mellőzhetjük az i m á d s á g Krisztushoz vezető útját sem. Fiatal- jaink 64,12%-a napi, 16,86% heti imádkozó. Az imádság tartottaőket, segített nekik kitartani Jézus Krisztus mellett, a hitben. Gondoljunk ezen a helyen a mindjobban terjedő imacsoporto kra is. Megőrzött ifjúságunk nagyon komolyan közeledik Krisztushoz éppen az imádság útján.

7. Statisztikailag is kimutathatjuk, hogy a s z e n t s é g e k vétele is biztos út Krisztus felé, Jézus Krisztus teljesebb és mélyebb megismeréséhez vezet.

Keresztény ifjúságunk igényli is a szentségi életet. A megkérdezettek 49,93 %-a gyakrabban gyónik , 22,01 % havonta, 25,41 % évente. Az áldozást persze nem kötik a gyónáshoz.~vente52,03 %, havonta 29,02 % áldozik, és 15,34ofo minden mise alatt Krisztus asztalához járul. A szentségekhez való gyakori járulás min- den bizonnyal melegebb kapcsolatot teremt a fiatal és Krisztusa között.

8.Sokat segíthetnek a hit terén az i f j ú s á g i o k t a t á s különböző mód- jai. A fiatalok is érzik ezt, azért 44,67 % rendszeresen, 22,77% hiányosan, 14,99 % ritkán jár is különbözővallásos összejövetelekre.Az ilyen oktatásokon

elsősorbanaz ifjúság problémáiról szeretnének hallani, majd azonnal Jézusról, utána a hit általános kérdéseiről, Bibliáról, szeretetről, a katolikus élet szép- ségéről, a tízparancsról, az egyház történetéről, vértanúkról, - és ezekről a témákról vitatkozni. Illetve 53,40% előadásokat óhajt, 36,31% vitát szeretne, 10,29% pedig csoportmunkával akarja feldolgozni e témákat'.

"Veletek kapcsolatban, fiatalok - mondja a Szentatya a német ifjúságnak -, akik a mi[övönk nagy reménye vagytok, kérem az aratás Urát, hogy mindegyik- teket, minden fiatal embertársatokat ezen a földön küldjön munkásának nagy aratásába." A mi óhajunk is csak ez lehet: Krisztushoz vezetni a fiatalokat, de nem a mi utunkon,hanem a fiatalok saját ösvényén.A kapcsolatok és az egyéni kibontakozás útja ez. Fontos ésalapvetőfeladatunk ezért egyen getni ifjúságunk jó kapcsolatát a szülőkkel, társakkal, papjaikkal. A kibontakozást pedig elő­

segíti a vallási közösségbe való beiktatás,aktív tevékenység a plébánián, rész- vétel az ifjúsági csoport munkájában. A korona a Jézus Krisztussal való szent- ségi kapcsolat,szentségi együttlét és az ezt követő felszabadult krisztusi sze- retetszolgálat lesz.

Jegyzetek

IAz Ifjúkor pszichológiai metszetét lásd: Pszichológia, Tankönyvkiadó, Budapest, 1971, 228-256.2Az emberi tapasztalás és az evangélium párhuzamáról I. Joseph Gaveart:

Esperlenza umanae annunzio cristiano. Torino, 4.fej. és R. Egenter:Erfahrung Ist le- ben, München 1974.A családiélményeksorsdöntőszerepérölvö. Gaetano Gattl: II ml- nlstero catechlstlco della famiglia crlstiana,EDB 1978, III. rész, II. fej.3l.J.Suenens:

Új pünkösd? Prugg Verlag, Eisenstadt 1976, 81-82. Részletesebben a focolartnokröl:

Hivatkozások

KAPCSOLÓDÓ DOKUMENTUMOK

Nem láttuk több sikerrel biztatónak jólelkű vagy ra- vasz munkáltatók gondoskodását munkásaik anyagi, erkölcsi, szellemi szükségleteiről. Ami a hűbériség korában sem volt

(Véleményem szerint egy hosszú testű, kosfejű lovat nem ábrázolnak rövid testűnek és homorú orrúnak pusztán egy uralkodói stílusváltás miatt, vagyis valóban

Az akciókutatás korai időszakában megindult társadalmi tanuláshoz képest a szervezeti tanulás lényege, hogy a szervezet tagjainak olyan társas tanulása zajlik, ami nem

Az olyan tartalmak, amelyek ugyan számos vita tárgyát képezik, de a multikulturális pedagógia alapvető alkotóelemei, mint például a kölcsönösség, az interakció, a

A CLIL programban résztvevő pedagógusok szerepe és felelőssége azért is kiemelkedő, mert az egész oktatási-nevelési folyamatra kell koncentrálniuk, nem csupán az idegen

Nagy József, Józsa Krisztián, Vidákovich Tibor és Fazekasné Fenyvesi Margit (2004): Az elemi alapkész- ségek fejlődése 4–8 éves életkorban. Mozaik

A „bárhol bármikor” munkavégzésben kulcsfontosságú lehet, hogy a szervezet hogyan kezeli tudását, miként zajlik a kollé- gák közötti tudásmegosztás és a

„Én is annak idején, mikor pályakezdő korszakomban ide érkeztem az iskolába, úgy gondoltam, hogy nekem itten azzal kell foglalkoznom, hogy hogyan lehet egy jó disztichont