• Nem Talált Eredményt

1896-1977

N/A
N/A
Protected

Academic year: 2022

Ossza meg "1896-1977"

Copied!
458
0
0

Teljes szövegt

(1)

VITALYOS L Á S Z L Ó - O R O S Z L Á S Z L Ó

A D Y - B I B L I O G R Á F I A 1896-1977

A D Y E N D R E

Ö N Á L L Ó A N M E G J E L E N T M Ü V E I É S A Z A D Y - I R O D A L O M

B U D A P E S T • 1 9 8 0

(2)
(3)

A D Y - B I B L I O G R A F I A 1 8 9 6 - 1 9 7 7

(4)

A M A G Y A R T U D O M Á N Y O S A K A D É M I A K Ö N Y V T Á R Á N A K K Ö Z L E M É N Y E I

P U B L I C A T I O N E S B I B L I O T H E C A E

A C A D É M I A É S C I E N T I A R U M H U N G A R I C A E

9(84)

Ü J S O R O Z A T

S O R O Z A T S Z E R K E S Z T Ő :

R E J T Ő I S T V Á N

(5)

VITÁLYOS L Á S Z L Ó - O R O S Z L Á S Z L Ó

A D Y - B I B L I O G R A F I A 1896-1977

A D Y E N D R E

Ö N Á L L Ó A N M E G J E L E N T M Ű V E I E S A Z A D Y - I R O D A L O M

2. B Ő V Í T E T T K I A D Á S

B U D A P E S T • 1 9 8 0

(6)

A M A G T A R T U D O M Á N Y O S A K A D É M I A K Ö N Y V T A R A

A G Y Ű J T É S B E N , I L L E T Ő L E G A S Z E R K E S Z T É S B E N K Ö Z R E M Ű K Ö D T E K J Ó N Á S K Á R O L Y , D R . K O M L Ó S I D E Z S Ő N É , M A D Á R L A J O S ,

P É T E R V Á R I L Á S Z L Ó N É ÉS S I M O N J U D I T

A Z ELSŐ KIADÁST LEKTORÁLTA

VARGA JÓZSEF, VARGHA K Á L M Á N ÉS T Ó D O R ILDIKÓ

I S S N I S B N

0133 - 8862

963 7301 36 4

(7)

V

BEVEZETÉS

Az Ady-bibliográfia 1972-ben megjelent első kiadása már 1976-ban teljesen elfogyott. Az új kiadás meg- jelentetését először a centenárium évére tervezte a Könyvtár. Ebben az esetben azonban a gyűjtést 1976-ban kellett volna lezárni, s kimaradt volna 1977 várhatóan bő termése. Ésszerűbbnek mutatkozott tehát a kiadást az ünnepi év utánra halasztani.

1. A Bibliográfia gyűjtési köre

A második kiadás természetesen az első kiadásra épül, annak szerves folytatása. Időhatárát tekintve az 1977. december 31-ig megjelent, illetve az 1978 folyamán, de 1977-es évjelzéssel kiadott könyveket és cikke- ket tartalmazza. Tartalmilag, gyűjtőkörében nem tér el az első kiadástól: Ady Endrének csak az önállóan meg- jelent művei szerepelnek benne (kivételek az 1919-ig megjelent vers-antológiák), s tulajdonképpeni célja a köl- tő életére és műveire vonatkozó irodalom összegyűjtése és feltárása.

Az első kiadáshoz nemcsak az 1971 —1977-ig terjedő időszak új gyűjtését adtuk hozzá, a régi gyűjtés is közel ezer új tétellel gyarapodott. A kiegészítő gyűjtés már az első kiadás megjelenése után elkezdődött, s rész- ben az akadémiai Ady-célhitelből kapott anyagi támogatással - lényegében azonban szerény keretek között - a második kiadás anyaggyűjtésének lezárásáig folyt. Az átnézendő periodikumok kijelölése főként Lakatos Éva Magyar irodalmi folyóiratok című bibliográfiai füzetei alapján történt. (1977-ben a 8 - 1 0 . füzet, K—M betű je- lent meg.) E jegyzékből kiválasztva azokat az irodalmi, illetve irodalmi vonatkozású periodikumokat néztük át (mintegy 220 címet,ill.l300 kötetet), melyeket az első kiadáshoz nem használtunk. Az eredmény inkább a tel- jességre törekvés, a fehér foltok felszámolása szempontjából lényeges. A rendszeres gyűjtés mellett más forráso- kat is felhasználtunk. A retrospektív bibliográfiai tételek nagyobb részét köz- és magángyűjteményekben talált lapkivágatokból és kéziratos bibliográfiákból nyertük. Végül, de nem utolsósorban jelentős számú adathoz ju- tottunk irodalomtörténészek, bibliográfusok és könyvtárosok szívességéből.

Az első kiadás lezárása óta eltelt évek Ady-irodalma az új kiadás fontos gazdagodása. E rész gyűjtése két módon történt: irodalmi és irodalmi vonatkozású periodikumok átnézésével, és — főként napilapok tekinteté- ben — a Sajtófigyelő lapkivágatainak felhasználásával. Az 1976-1977. évi gyűjtést összevetettük, és kiegészítet- tük az Országos Széchényi Könyvtár Bibliográfiai Osztályának gyűjtésével.

2. A Bibliográfia szerkezete

E kiadás szerkezete több ponton eltér az első kiadásétól, de a változtatás annak rendezési elveit nem érin- ti lényegesen.

A Bibliográfia négy fejezetre tagolódik.

Az első fejezetben változatlanul Ady Endre önállóan megjelent művei és a rájuk vonatkozó ismertetések találhatók.

A második fejezet új. Ebbe azokat az antológiákat vettük fel 1919-ig, amelyekben a költő versei is szere- pelnek. A fő cél az volt, hogy A Holnap antológiák bekerüljenek a Bibliográfiába, s hozzájuk kapcsolódjanak az ismertetések.

(8)

VI BEVEZETÉS A harmadik fejezet — a költő életére és munkásságára vonatkozó irodalom - most két alfejezetre oszlik.

Az elsőbe soroltuk a jellegüknél és tartalmuknál fogva idevágó önállóan megjelent műveket és ezek ismerteté- seit, a másodikba a szétszórtan megjelent tanulmányokat és cikkeket. Ide olvasztottuk be az első kiadásban kü- lön csoportot képező életrajzi részt, s ide kerültek az első kiadás Ady-kultusz című alfejezetéből Ady iskolai ok- tatására és az Ady-hagyatékra vonatkozó cikkek, hírek, valamint az alkalmi megemlékezések. A Bibliográfia e legterjedelmesebb részében található a nagyobb tanulmányok, esszék, cikkek mellett a folyóiratokban, napila- pokban stb. megjelent minden egyéb közlemény, hír, amely a költő életére, családjára, rokonságára, irodalmi működésére és fogadtatására vonatkozik. Ide soroltuk továbbá azokat a vallomásokat és alkalmi írásokat, ame- lyek a költő változó értékelésének, életműve hatásának tanulmányozása szempontjából fontosak lehetnek.

A teljesség szándékát a Bibliográfia e része mutatja leginkább: a gyűjtött anyagból semmit sem rostáltunk ki, bár jól tudjuk, hogy sok az elavult és múlandó értékű írás. A gyűjtés kiterjedt azokra az irodalmi mozgalmakra is, amelyek Adyval kapcsolatban álltak, vagy rá hivatkoztak, továbbá a költő életében lezajlott és halála óta tá- madt vitákra. Így kapott helyet A Holnap antológiák körül zajló irodalmi küzdelem, a Nyugat mozgalma, a Népszava-vita, a Berzeviczy Albert Kisfaludy-Társaság-beli beszédei nyomán keletkezett viták, stb.

A negyedik fejezet, a Függelék, e kiadásban is a gyűjtés vázlatosabb, másodlagos fontosságú része, öt alfe- jezetből áll.

Az első alfejezet Ady Endre műveinek idegen nyelven önállóan megjelent fordításait, ezek ismertetéseit és a költő külföldi hatásával foglalkozó cikkeket tartalmazza - nyelvek szerinti csoportosításban. Ezenkívül

— az első kiadástól némileg eltérően — ide soroltuk az idegen nyelven megjelent Ady-irodalmat és minden kül- földi, nem magyar szerző írását. Az utóbbiakat abban az esetben is a szerző anyanyelvének csoportjába osztot- tuk, ha más nyelven jelentek meg. Kivételt azokkal az írásokkal t e t t ü n k , amelyek tárgyuk szerint a Függelék más részébe tartoznak. A külföldön megjelent idegen nyelvű Ady-művek és a külföldi Ady-irodalom módszeres összegyűjtésére nem volt lehetőségünk; önálló kutatást nem végeztünk, kevés kivételtől eltekintve csak a bib- liográfiákban és a könyvtári katalógusokban talált címeket közöljük. Sok esetben az e tárgykörbe tartozó kiad- ványnak, illetve cikknek csak a magyarországi visszhangjával találkoztunk néhány soros újsághírben, melyeket

— hiányos információs értékük ellenére - felvettünk a Bibliográfiába. Egy-egy vers fordításának lelőhelyeit az érdeklődő megtalálja a néhány könyvtár állományában meglévő Demeter Tibor Bibliographia Hungarica. Ma- gyar szépirodalom idegen nyelven című, 1957-ben összeállított és azóta több pótkötettel kiegészített kéziratos bibliográfiájában.

Az első kiadás Ady-kultusz című összeállítása megszűnt; e rész anyagát főleg két új alfejezet tartalmazza:

Ady a szépirodalomban és filmen, valamint az Ünnepélyek, rendezvények, kiállítások című rész.

A Függelék második alfejezetében az Adyhoz és Adyról szóló szépirodalmi művek mellett kaptak helyet

— ellentétben az első kiadással - az Ady-paródiák, kivéve Juhász Gyula Nincsen, nincsen!? című paródiáját és a róla szóló vitát. Az Adyhoz, illetve Adyról szóló versek közül t ö b b nem első megjelenési helyével szerepel a Bibliográfiában. Ezekben az esetekben az első megjelenés felkutatására nem volt módunk. Azokat az önállóan megjelent szépirodalmi műveket, amelyek irodalomtörténeti forrásul is szolgálhatnak (pl. Nagy Andor Tavasz Váradon, Dutka Ákos „A Holnap" városa stb.), a harmadik fejezet első részében utalóval jeleztük. Nem vettük fel ide idegen költők Adyról szóló alkotásait magyar fordításban sem, ezek a Függelék első részében találhatók.

A Függelék harmadik alfejezetében az Ady-kultusz megnyilvánulásairól, rendezvényekről, kiállításokról szóló cikkek, hírek találhatók a közlemény nyelvére és az esemény színhelyére való tekintet nélkül. Nem osz- tottuk ide azonban az alkalmi megemlékezések, beszédek, előadások teljes szövegét jelző címeket, valamint azokat a cikkeket sem, amelyek történeti visszapillantásként foglalkoznak az Ady-kultusz egy-egy hazai vagy külföldi eseményével. Ezek a harmadik fejezet második részébe kerültek.

A Függelék negyedik alfejezete az Adyról készült képzőművészeti alkotások ismertetését és irodalmát tar- talmazza. A képekről, szobrokról és egyéb műalkotásokról csak a megjelent cikkek, hírek alapján értesül a bib- liográfia használója, magukat a műveket nem foglaltuk jegyzékbe. E részben kapott helyet az emléktáblák, fény- képek, vers-illusztrációk irodalma - a teljesség igénye nélkül.

Az utolsó rész, az ötödik alfejezet, az Ady-versek megzenésítésének irodalma. Kottát csak abban a ritka esetben vettünk fel, ha az a szokásostól eltérően irodalmi művek között jelent meg, különben csak cikkek, hír- adások bibliográfiai adatainak felsorolásával jelezzük a megjelent vagy előadott megzenésítéseket.

A fejezeteken (illetve alfejezeteken) belül a tételek elrendezése - az első kiadással azonos módon — az időrendet követi évenkénti csoportosításban. Egy-egy év anyagát betűrendbe szedtük. Az idő- és betűrendet

(9)

BEVEZETÉS VII azonban nem alkalmaztuk mechanikusan. Az ismertetett mű és az ismertetés együtt szerepeltetése mellett sok más típusú összefüggésre is felhívtuk a figyelmet. Egy tételszám alatt kísérjük végig pl. a könyvek, tanulmányok, cikkek stb. további sorsát, az újabb kiadásokat, a gyűjteményes kötetben való megjelenést stb. A mechanikus besorolási rendből kiemeltük a viták anyagát, s a vitát kiváltó műhöz, cikkhez osztottuk be. Az így keletkezett tétel-bokrok száma azelső kiadáshoz képest az 1970-ig terjedő részben is tetemesen megnövekedett. Egy tétel- ben szerepel most pl. A Holnap antológiák vitája, a Népszava-vita, az Ady Rákosi-vita stb. A tétel-bokrok rendje kronologikus. Az összefüggések és vonatkozások jelölésére e kiadásban gyakrabban alkalmaztuk a tételszámra való utalást. Törekvésünk az volt, hogy néhány kivételtől eltekintve egy címfelvétel csak egyszer forduljon elő a Bibliográfiában.

3. A címleírás módja. Rövidítések jelölések, mutatók

A címleírások a szokásos címfelvételt" szabályokat követik, illetve ahol a bibliográfia jellege megkívánja, bővebbek a szokottnál.

A tételek elején a szerzők nevét dőlt betűvel írtuk. Az egyes tételeken belül is hasonló módon emeltük ki az alkotó tevékenységet végzők (szerkesztők, közreadók, fordítók, illusztrátorok, vitacikkek, hozzászólások, ismertetések, glosszák stb. szerzőinek) nevét. A névmutatóban mindkét kiemelést a tételszám kurziválása jelzi.

Az anyag csoportosítása és a közlemények terjedelmének jelölése lehetővé t e t t e , hogy a műfajt csak a leg- szükségesebb esetben tüntessük fel.

A periodikumokban, gyűjteményes kötetekben, tehát nem önállóan megjelent művek esetében a lelőhely címe egyenlőségjel után következik. Egy-egy cikk ismételt megjelenése esetén újból egyenlőségjelet alkalmaztunk.

A tétel-bokrokban az egyes tételeket gondolatjel választja el egymástól.

A folyóiratok és hírlapok címeit csak annyira rövidítettük, hogy ezek feloldás nélkül is felismerhetők le- gyenek. Ezt a címek igen nagy száma indokolja. Kivételt csak néhány fontosabb irodalomtörténeti folyóirattal tettünk, pl. It, ItK, EPhK. A periodikumokban megjelent közleményeknél a gyűjtött adatok közül lehetőleg minden esetben közöljük a megjelenés időpontját, mert ez a viták és ismertetések szempontjából fontos. Több- nyire közöljük a hírlap számát is, illetőleg folyóiratoknál valamilyen más ellenőrző adatot az esetleges tévedések vagy a Bibliográfia használója által más forrásból szerzett adatok azonosításának megkönnyítésére. Sajnos, cél- kitűzésünket az adatok teljességének és egyöntetűségének megvalósításában gátolta a tételek igen magas száma, valamint az a tény, hogy a Bibliográfia olyan könyvtárban készült, amelynek hírlaptára nincs.

A gyűjtés során bibliográfiákban és hivatkozásokban gyakran találtunk olyan címeket, melyeket az eredeti lelőhelyen (a forrás hiánya, vagy ennek nehezen hozzáférhető volta, illetve egyszerűen időhiány miatt) ellenőriz- ni nem tudtunk. Ezeket a tételeket csillaggal jelöltük.

Tanulmányok és cikkek másodszori, vagy akár többszöri megjelenésének bibliográfiai adatait miként a könyveknél is - minden esetben az első megjelenés événél soroltuk fel, ezzel egy tételszám alatt. Ha a közlemény később szerzői tanulmánygyűjteményekbe is bekerült, az első megjelenés adatai után a szerző nevének csak a kezdőbetűjét tűntettük fel. A szövegek összehasonlítására nem vállalkozhattunk, így elvben előfordulhat, hogy a másod-, harmadközlések közül egyik-másik — azonos cím ellenére - módosított szövegű, de az is lehetséges, hogy egy-egy tanulmányt, vagy cikket, illetve ezek újbóli közléseit címváltozás miatt önálló tételként vettük fel a Bibliográfiába, jóllehet ezek szövege valójában változatlan.

A Bibliográfiát a használathoz szükséges rövidítésjegyzék, periodikumok jegyzéke és a névmutató mellett két új segédlettel is elláttuk: az Ady-művek címmutatójával és tárgymutatóval.

A rövidítésjegyzék a periodikumcímek rövidítését is tartalmazza.

A periodikumok jegyzékében azoknak a fontosabb folyóiratoknak, hírlapoknak stb. a címét soroltuk fel, amelyek szerepelnek a Bibliográfiában. A cím és a megjelenési hely, valamint szükség esetén az indulási év után zárójel nélküli évszámmal tűntettük fel az átnézett évfolyamokat. Ahol ilyen megjelölés nincs, ott egy évnél ki- sebb időszakot néztünk át, vagy csak más forrásból előkerült adatokat ellenőriztünk.

A névmutatóba azokat az írói álneveket, betűjeleket, névrövidítéseket is felvettük, amelyeket feloldani nem tudtunk. Jeleztük az általunk alkalmazott feloldásokat, megfejtéseket is. A dőlt betűvel írt tételszámok a bibliográfiai részben dőlt betűvel írt nevekre utalnak.

A címmutató az önállóan megjelent (magyar és idegen nyelvű) Ady-kötetek, valamint a III IV. fejezet tételeinek címeiben és annotációiban előforduló Ady-írások címét tartalmazza.

(10)

VIII BEVEZETÉS A tárgymutató nem tartalmaz minden tételt. Nem szerepel benne az első és második fejezet, válogatással kerültek bele a harmadik fejezet, és még erösebb válogatással a negyedik fejezet tételei. A tárgyszavak kiválasz- tása, illetve a tételek besorolása általában a címek és annotációk alapján történt: tulajdonneveket (többnyire figyelembe véve azok képzett alakját is) és tárgyszóként alkalmazható főneveket emeltünk ki erre a célra. A ré- gebben gyűjtött tételeknél a címek és a valódi tartalom esetleges ellentmondásainak felderítése, az annotációk ellenőrzése, felfrissítése, kiegészítése, illetve a hiányzók pótlása csak elenyészően kevés esetben állt módunkban.

A válogatással a cikkeket, írásokat minősíteni, értékelni nem szándékoztunk.

A harmadik fejezetből a túl általános, vagy megfoghatatlan tartalmú cikkek és az alkalmi megemlékezések maradtak ki. Igyekeztünk azonban mindazokat a tételeket szerepeltetni, amelyek más fejezetben felvett tételek- kel, illetve a Függelék tematikus csoportosítású alfejezeteivel kapcsolatban vannak.

A tételek válogatásában fordítva jártunk el a Függelék alfejezeteivel. Az egyes alfejezetekből csak azok a tételek kerültek a tárgymutatóba, amelyek a tematikus csoportosítás szempontjából határeseteknek tekinthetők, vagy más tárgycsoportra vonatkozó információt is hordoznak. Az első alfejezet kivételével a Függelékből — a személynevektől eltekintve — a tulajdonneveket sem emeltük ki.

A címekből és annotációkból kiválasztott tárgyszavakhoz sok esetben nem ragaszkodtunk mereven; szi- nonimákból és tárgy szerint összetartozó tételekből összevonással nagyobb csoportokat alkottunk (pl. életrajzi vonatkozású emlékezések, életrajzi adatok, költői nyelv, verselés, stb.) a keresőre bízva a további válogatást.

Hasonló összevonás található a földrajzi neveknél. A cikkekben és közleményekben egy-egy helység négy vonat- kozásban is szerepelhet: mint a költő életrajzának színhelye; mint egyénisége kialakulásának, költői fejlődésé- nek állomása; mint vonzalmának, vagy ellenszenvének tárgya; s mint fogadtatásának, kultuszának színtere.

A tárgymutatóban e négy csoport többnyire szétválasztás nélkül szerepel.

A válogatás ténye arra figyelmeztet, hogy a Bibliográfia használója nem bízhatja rá magát teljesen a tárgy- mutatóra, ez csak segítség lehet elsősorban a harmadik fejezet anyagában való tájékozódáshoz.

A második kiadás gyűjtése, illetve a gyűjtés irányítása és a kötet szerkesztése Vitályos László munkája.

E helyen mondunk köszönetet azoknak, akik e kiadás létrehozásában döntöttek: Király Istvánnak, Rózsa Györgynek és Rejtő Istvánnak; azoknak, akik adatokkal gazdagították a kiadást: Bottyán Jánosnak, Indig Ottó- nak, Jávori Jenőnek, Kun Andrásnak, Láng Józsefnek, Makay Erzsébetnek, Markovits Györgyinek, Porzsolt Fe- rencnek, Sándor Lászlónak, Schweitzer Pálnak, Szilágyi Jánosnak, Varga Józsefnek, Vezér Erzsébetnek és Bodolay Gézának, valamint azoknak, akik az MTA Könyvtárában és a KESZ Sokszorosító üzemében a leírás és a sokszo- rosítás munkáját végezték.

Bustya Endre, Péter László és Vezér Erzsébet az első kiadásról megjelent bírálataikban sok értékes taná- csot, javaslatot és számos kiigazítást adtak, ezeket - a szükségesnek vélt változtatásokkal - e kiadásban hasz- nosítottuk.

(11)

RÖVIDÍTÉSJEGYZÉK

Acta Hist. Litt. Hung. = Acta Históriáé Litterarum Hungaricarum (Acta Universitatis Szegediensis)

Acta Litt. Acad. Sci. Hung. = Acta Litteraria Academiae Scientiarum Hungaricae

Acta Univ. Debr. = Acta Universitatis Debreceniensis

Acta Univ. Szeged. Sect. Philol. = Acta Universitatis Szegediensis.

Sectio Philologica Ady-Múz. = Ady-Múzeum Akad. Ért. = Akadémiai Értesítő Akad. K. = Akadémiai Kiadó áll. = állami

Alt. (periodikumok címében) = Általános AÖPM = Ady Endre összes prózai művei

AR. = Az ,Ady relikviák" feliratú dobozban, Léda és Ady által gyűjtött lapkivágat anyagban is megtalálható cikk.

átv.= átvétel Aufl. = Auflage ausgew. = ausgewahlt

B. (periodikumok címében) = Budapesti

A. B. Üjs. Egyes. Alm. = A Budapesti Újságírók Egyesülete Almanachja Béke és Szab. = Béke és Szabadság

bev. = bevezette, bevezetés bibliogr. = bibliográfia bőv. = bővített Bp. = Budapest Bp-er = Budapester c. = című

Cahiers de Lit. Comp. = Cahiers de Littérature Comparée

Comm. ex Bibi. Hist. Med. Hung. = Communicationes ex Bibliotheca Históriáé Medicae Hungarica (Az Országos Orvostörténeti Könyvtár Közleményei)

Csehszlov. Népszava = Csehszlovákiai Népszava D. = datálva

Debr. (periodikumok címében) = Debrecen, Debreceni Debr. Képes Kalend. = Debreceni Képes Kalendárium Délm. Közi. = Délmagyarországi Közlöny

dissz. = disszertáció

(12)

Dolg. (periodikumok címében) = Dolgozó, Dolgozók e. = esti

é. n. = év nélkül

éd., ed. = édité (par), edited, edition, stb.

Egyéni. = Egyenlőség

Egyet, (periodikumok címében) = Egyetemi eingel. = eingeleitet (von)

elb.=elbeszélés

Élet és Tud. = Élet és Tudomány ell. = ellátta

eml. = emlékezés

EPhK - Egyetemes Philológiai Közlöny Erd. (periodikumok címében) = Erdélyi Erd. Múz. = Erdélyi Múzeum

Érd. Üjs. = Érdekes Újság ért. = értesítő, értesítője Esti Bp. = Esti Budapest Eszt. Szle = Esztétikai Szemle EurLett = L'Europa Latteraria

Ev. (periodikumok címében) = Evangélikus évf. = évfolyam

évk. = évkönyv, évkönyve évi. = éviapja, évlapjai faksz. = fakszimile fasc. = fasciculus fej. = fejezet felolv. = felolvasás felv.= felvétele

Fii. Közi. = Filológiai Közlöny ford. = fordította, fordítás

Függ. (periodikumok címében) = Független Függetl. = Függetlenség

füz. = füzet gl. = glossza gyűjt. = gyűjtötte h. = hasáb

h. é. n. = hely, év nélkül

h. é. ny. = hely, év, nyomda nélkül har. = haránt (alakú könyv)

Hétfői Rendk. Üjs. = Hétfői Rendkívüli Újság Hírl. (periodikumok címében) = Hírlap Hmvh. = Hódmezővásárhely

La Hongrie Republ. = La Hongrie Republicaine Hung. (periodikumok címében) = Hungárián húsv. = húsvéti

Ifj. (periodikumok címében) = Ifjúság Ifj. K. = Ifjúsági Kiadó

(13)

XIII RÖVIDÍTÉSJEGYZÉK

III. illusztrálta, illusztrációi

illusztr. = illusztráció, illusztrációval, illusztrációkkal impr. = impression, imprimé

in rom. = in rominejte

Inosztr. Lit. = Inosztrannaja Literatura int. = intézet

intr., introd. = introduction, introduzione, introducere írod. (periodikumok címében) = Irodalmi, Irodalom írod. (impresszumban) = Irodalmi

írod. Táj. = Irodalmi Tájékoztató

Isk. (periodikumok címében) = Iskola, Iskolai ism. = ismertetés

It = Irodalomtörténet

ItK = Irodalomtörténeti Közlemények izdat. = izdatel'sztvo

jegyz. = jegyzet, jegyzetek Jg. = Jahrgang

K. = Kiadó

Kalend. = Kalendárium Kálv. Szle = Kálvinista Szemle

Kaposv. (periodikumok címében) = Kaposvár, Kaposvári kar. = karácsonyi

Kat. (periodikumok címében) = Katolikus, Katholikus Kecsk. (periodikumok címében) = Kecskeméti Keresk. Szakokt. = Kereskedelmi Szakoktatás kiad. = kiadás

kieg. = kiegészített, kiegészítette Kisf. Társ. = Kisfaludy Társaság klny. = különlenyomat kn. = kniga

köt. = kötet közi. = közlés

Közi. (periodikumok címében) = Közlöny

Köztárs. (periodikumok címében) = Köztársaság, Köztársasági krit. = kritika, kritikai

Kult. = Kultúra

Kult. Zivot = Kulturny 2ivot Kvár = Kolozsvár

Kvári (periodikumok címében) = Kolozsvári 1. = lásd

lev. (impresszumban) = levél m. (periodikumok címében) = megyei M. (periodikumok címében) = Magyar M. Írók Szöv. = Magyar írók Szövetsége M. Psychol. Szle = Magyar Psychológiai Szemle

M. Újságírók Orsz. Szöv. = Magyar Újságírók Országos Szövetsége megeml. = megemlékezés

megj. = megjelent mell. = melléklet

(14)

XII RÖVIDÍTÉSJEGYZÉK Misk. (periodikumok címében) = Miskolci

Morsz. (periodikumok címében) = Magyarország Mság (periodikumok címében) = Magyarság Msziget = Máramarossziget

MTA = Magyar Tudományos Akadémia

MTA I. Oszt. Közi. = A Magyar Tudományos Akadémia I. (Nyelv- és Irodalomtudományi) Osztályának Közleményei

MTAK = A Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára

MÜK. = „Mindenki újakra készül". (Szöveggyűjtemény) Szerk. József Farkas. 1 4 . köt. Bp. 1959-1967.

Múz. = Múzeum, Múzeumi műmell. = műmelléklet

Műv. (periodikumok címében) = Művészet Műv. (impresszumban) = Művészeti

Művtört. Dok. Közp. = Művészettörténeti Dokumentációs Központ Művtört. Ért. = Művészettörténeti Értesítő

N. Pester Journal = Neue Pester Journal Nagyv. (periodikumok címében) = Nagyváradi nekr. = nekrológ

Nemz. (periodikumok címében) = Nemzeti Néphads. = Néphadsereg

Néptan. Lapja = Néptanítók Lapja Névt. Jegyző = Névtelen Jegyző

Nouv. Etudes Hongr. = Nouvelles Etudes Hongroises Nouv. Rev. de Hongrie = Nouvelle Revue de Hongrie Nv. = Nagyvárad

ny. = nyomda

ny. n. = nyomda nélkül

Nyelv- és írod tud. Közi. = Nyelv- és Irodalomtudományi Közlemények Nyelvtud. Közi. = Nyelvtudományi Közlemények

Nyíregyh. = Nyíregyháza 8 Ó. Ojs. = 8 Órai Üjság O L = Országos Levéltár

Orsz. (periodikumok címében) = Országos

Az Orsz. Orvostört. Könyvtár Közi. = Az Országos Orvostörténeti Könyvtár Közleményei. (Commurúcationes ex Bibliotheca Históriáé Medicae Hungarica)

Orsz. Középisk. Tanáregyes. Közi. = Országos Középiskolai Tanáregyesületi Közlöny

OSZK = Országos Széchényi Könyvtár összeáll. = összeállította

összefogl. = összefoglalta, összefoglalással összegyűjt. = összegyűjtötte

p. = pagina (lap)

P. (periodikumok címében) = Pesti P. Lloyd = Pester Lloyd

Pannonh. Szle = Pannonhalmi Szemle Párttört. Közi. = Párttörténeti Közlemények

(15)

RÖVIDÍTÉSJEGYZÉK XIII A Pécsi Tanárképző Főisk. Tud. Közi. = A Pécsi Tanárképző Főiskola

Tudományos Közleményei Ped. (periodikumok címében) = Pedagógiai Petőfi írod Múz. = Petőfi Irodalmi Múzeum Polg .Isk. Közi. = Polgári Iskolai Közlöny Polit. Hetiszemle = Politikai Hetiszemle pr. = press

pref. = prefazione prekl. = preklad

prel., pfel. = preloíil, pfeloíil prés. = présentation

prev. = prevod

Prot. (periodikumok címében) = Protestáns

Prot. Egyh. és Isk. Lap = Protestáns Egyházi és Iskolai Lap publ. = publié, published, publisher, stb.

r. = reggeli

RTV = Rádió és Televízió red. = redaktor

Ref. (periodikumok címében) = Református, Reformátusok regg. = reggeli

Regg. (periodikumok címében) = Reggeli rend. = rendezte

Revue Crit. = Revue Critique

Revue des Études Hongr. et Finno-Ougr. = Revue des Études Hongroises et Finno-Ougriennes

s. ed. = san editeui Segesv. = Segesvár

Slov. Spisovatel = Slovensky Spisovatel soksz. = sokszorosítás

Sopr. (periodikumok címében) = Soproni sor. = sorozat

sz.« szám

Szeg. (periodikumok címében) = Szeged, Szegedi szemelv. = szemelvények

szerk. = szerkesztette, szerkesztő, szerkesztőség szerk. üz. = szerkesztői üzenet

Szfehérvár = Székesfehérvár

Szính. (periodikumok címében) = Színházi Szle (periodikumok címében) = Szemle szószt. - szosztavil, szosztavitel' sztl. = számozatlan

t. = tábla

T. Világi. = Tolnai Világlapja tan. = tanulmány

társ. = társaság

Társ. Szle = Társadalmi Szemle Társtud. = Társadalomtudomány tart. = tartalom

(16)

XIV RÖVIDÍTÉSJEGYZÉK tc. = tárca

Temesv. (periodikumok címében) = Temesvári Term. és Társ. = Természet és Társadalom Theol. Szle = Theológiai Szemle tip. = tipográfija

tlum. = tlumaczenie tom. = tome, tomus

trad. = traduction, traducteur, traduit (par) transl. = translation, translated (by)

Tud. (periodikumok címében) = Tudomány, Tudományos Tvár = Temesvár

0 . F. = új folyam ua.= ugyanaz

Oj Nemz. = Üj Nemzedék Üjp. Munkás = Üjpesti Munkás Üjs. (periodikumok címében) = Újság Ung. Jahrb. = Ungarische Jahrbücher Univ. = University, stb.

uo. = ugyanott übers. = übersetzt Ubers. = Übersetzung übertr. = übertragen vál. = válogatta, válogatott

Vas. (periodikumok címében) = Vasárnapi, Vasárnapja Veri. = Verlag

Veszpr. (periodikumok címében) = Veszprémi Vid. (periodikumok címében) = Vidéke Világú. Figy. = Világirodalmi Figyelő vm. (periodikumok címében) = vármegye vol. = volume

Vör. Lob. = Vörös Lobogó w e d . = wedenie

vyd. = vydanie

(17)

PERIODIKÁK JEGYZÉKE Acta Históriáé Litterarum Hungaricarum

(Szeged) 1960-1977

Acta Litteraria Academiae Scientiarum Hungaricae (Bp.) 1957-1977

Acta Universitatis Debrecensis 1954-1977 Acta Universitatis Szegediensis de Attila József nominatae, Sectio Philologica (Szeged) 1948-1957 Acta Universitatis Szegediensis de Attila József nominatae, Dissertationes Slavicae (Szeged) 1962-1977

Ady-Múzeum (Bp.) 1924-1925

Akadémiai Értesítő (Bp. 1840 ) 1905-1955 Akasztott Ember (Wien) 1922-1923 Alföld (Arad) 1901-1904

Az Alföld (Kecskemét) 1914 Alföld (Debrecen) 1955-1977 Aflöldi Esték (Szolnok) 1934-1936 Alföldi Hangok (Mezőberény) 1935-1938 Alföldi Őrség (Fegyvernek) 1941-1944 Alföldi Szemle (Szolnok) 1913 Alkotás (Debrecen) 1927 Alkotás (Bp.) 1947-1948 Alkotmány (Bp. 1896-) Álláspont (Bp.) 1932-1933 Almanach (Bp.) 1939

Általános Nyelvészeti Tanulmányok (Bp.) 1963-1976

Amerikai Magyar Élet (Chicago) Apolló (Bp.) 1922

Apollo (Bp.) 1934-1940 Április (Bp.) 1918-1919 Apró Csillagok (Nagyvárad) 1902

Ár Ellen (Bratislava-Pozsony) 1935 Arad és Vidéke (1880-)

Aradi Élet 1914-1918 Aradi Friss Újság (1920 ) Aradi Közlöny (1885 ) Aradi Színházi Ojság 1909-1910 Aranykalász (Bp.) 1922 Archívum (Eger) 1973-1977 Argonauták (Bp.) 1937-1938 Ars Una (Bp.) 1923-1924 Árva (Trsztena) 1909-1911 Aszód és Vidéke 1903-1906 Aszódi Hírlap 1910-1914 Asszony Lapja (Bp.) 1908-1912 Attila (Bp.) 1905-1906 Aurora (Bp.) 1911 Aurora (Bp.) 1919-1922

Bács megyei Napló (Szabadka 1903 ) Bácskai Élet (Jánoshalma) 1926-1927 Bácskai Határvidék (Sajkásgyörke) 1904-1905 Bácskai Hírlap (Szabadka I897-)

Bácsország (Szabadka) 1904 Bajai Hírlap (1945-)

Baranyai Művelődés (Pécs) 1957-1977 Baráti Szó (Beregszász) 1929-1931 Barátság (Kolozsvár) 1939-1940 Barcs és Vidéke (1895 ) 1905-1909 Bars í Léva Levice 1898 )

Baxsi Ellenőr (Aranyos-Marót 1890-) 1905-1917 Bástyánk (Sopron) 1941-1944

"Az átnézett évfolyamokat a zárójel nélküli évszámok mutatják.

(18)

XVI PERIODIKÁK JEGYZÉKE Bátaszék és Sárköz (Bátaszék) 1902-1904

Bazár (Bp.) 1906-1926

Bécsi Magyar Üjság (Wien) 1919-1923 Béke és Szabadság (Bp.) 1950-1956 Békés megyei Népújság (Békéscsaba 1956-) Berlini Magyar Revü (Berlin) 1913 Bihari Hangok (Nagyvárad) 1913 Bihari Krónika (Nagyvárad) 1916 Bolond Istók (Bp. 1878-) 1905-1919 Bolondgomba (Bp.) 1917

Borsodi Szemle (Miskolc) 1956-1977 Borsszem Jankó (Bp. 1868 ) 1905-1938 Botond (Bp.) 1926-1927

Brassói Lapok (Brassó, Brasov 1895-) Budai Hírlap 1913-1914

Budai Szemle 1907-1913 Budapest 1945-1977 Budapester Rundschau (1967-) Budapester Tageblatt (1884-) Budapesti Bazár 1903-1921 Budapesti Bazár 1927-1928 Budapesti Hírlap (1881-)

Budapesti Hírlap Tárcái (1898-) 1903-1913 Budapesti Képes Vasárnap 1914

Budapesti Napló (1896-) Budapesti Nevelő 1965-1977 Budapesti Szalon Üjság 1913-1914 Budapesti Szemle (1873-) 1904-1944 A Budapesti Üjságírók Egyesülete Almanachja 1905-1913,1916-1917

Búzavirág (Dencsháza) 1941 Bücher aus Ungarn (Bp.) 1959-1977 Cahiers de Litterature Comparée (Bp.) 1948 A Cél (Bp.) 1910-1944

Communcationes ex Bibliotheca Históriáé Medicae Hungarica (Az Országos Orvostörténeti Könyvtár Közleményei) (Bp.) 1955-1977

Corvina (Bp. 1878-)

Csabai Diákélet (Békéscsaba) 1932-1934 Csaczai Szemle (Csacza) 1908-1909

Család (Bp.) 1908-1911 Család (Bp.) 1932-1944 Család és Iskola (Bp. 1950-) Családi Tűzhely (Bp.) 1936-1938 Csehszlovákiai Népszava (Bratislava 1932-) Csillag (Bp.) 1947-1956

Csongrád megyei Hírlap (Hódmezővásárhely- Szeged 1956-)

Csönd (Szeged) 1923 Debreczen (1869-)

A Debreceni Déri Múzeum Évkönyve 1906 1977 Debreczeni Ellenőr (1881 -)

Debreczeni Főiskolai Lapok (Debrecen 1896 ) Debreczeni Független Üjság (1908 )

Debreczeni Képes Kalendárium ( 1 9 0 1 ) Debreczeni Reggeli Üjság (1894 ) Debreceni Szemle (Debrecen) 1927-1944 Dél (Bp.) 1908-1919

Déli Hírlap (Bp. 1917-1919) Déli Hírlap (Miskolc 1969-) Délibáb (Bp.) 1927-1944 Délmagyarország (Szeged 1905-)

Délmagyarországi Közlöny (Temesvár 1888-) Délvidéki Szemle (Szeged) 1942-1943 Demokrácia (Bp.) 1945-1948 Diákvilág (Bp. 1909-; 1921-) Diárium (Bp.) 1931-1948 Diogenes (Wien) 1923-1927 Divat és Művészet (Bp.) 1911-1915 Dokumentum (Bp.) 1926-1927 Dolgozó Asszonyok Lapja (Bp. 1928-) Donaueuropa (Bp.) 1941-1944 Dunántúli Napló (Pécs 1948-)

Dunántúli Szemle (Szombathely) 1940-1944, 1949 Az Egri Pedagógiai Főiskola Évkönyve 1955-1961 Egyedül Vagyunk (Bp.) 1938-1944

Egyenlőség (Bp. 1882-) 1905-1938 Egyenlőség Évkönyve (Bp.) 1922 Egyetem (Bp.) 1932-1933

(19)

PERIODIKÁK JEGYZÉKE XVII Egyetemes Kritikai Lapok (Bp.) 1903-1907

Egyetemes Philologiai Közlöny (Bp. 1877-) 1905-1948

Egyetemi Híradó (Bp.) 1935-1939 Egyetemi Lapok (Bp. 1888-) 1904-1919 Egyetemi Lapok (Bp. 1960-)

Egyetemi Lapok (Kolozsvár) 1902-1907 Egyetértés (Bp. 1874-)

Együtt (Bp.) 1927-1928 Ék (Wien) 1923 Élet (Bp.) 1909-1944

Élet és Irodalom (Bp. 1923) 1923 Élet és Irodalom (Bp.) 1957-1977 Élet és Tudomány (Bp.) 1946-1977 Életünk (Szombathely) 1963-1977 Ellenzék (Kolozsvár 1880-) Előőrs (Bp.) 1928-1932 Előre (Bp.) 1914-1919 Előre (Bukarest 1947-)

Az Ember (Bp.-Wien-New York 1918-) 1918-1927 Embernevelés (Bp.) 1945-1949

Emke (Kolozsvár) 1903-1918 Építünk (Debrecen) 1950-1954 Érdekes Ojság (Bp. 1913-) 1913-1925 Erdélyi Bakter (Kolozsvár) 1909-1913 Erdélyi Fiatalok (Kolozsvár) 1930-1938 Erdélyi Figyelő (Bp.) 1937-1938 Erdélyi Figyelő (Dés) 1914

Erdélyi Helikon (Cluj-Kolozsvár) 1928-1944 Erdélyi Hírlap (Arad 1923-)

Erdélyi Irodalmi Szemle (Cluj-Kolozsvár) 1924-1929

Erdélyi Iskola (Cluj-Kolozsvár) 1933-1944 Erdélyi Lapok (Kolozsvár) 1908-1913 Erdélyi Múzeum (Kolozsvár 1874-) 1905-1947 Erdélyi Népszava (Nagyvárad) 1920

Erdélyi Szemle (Cluj-Kolozsvár) 1915-1944 Erdélyi Tudósító (Brasov-Brassó, Cluj-Kolozsvár) 1924-1943

Erdővidék (Bárót) 1903-1916

Erő (Bp. 1902-) 1902-1903 Az Erő (Bp. 1917-) 1917-1932 Erő (Bp.) 1935.1948 Az Est (Bp. 1910-)

Este (Bratislava-Pozsony) 1926 Esti Budapest (Bp. 1952-) Esti Élet (Bp. 1923) Esti Hírlap (Bp. 1956-) Esti Kurir (Bp. 1923-) Esti Magyarország (Bp. 1941-) Esti Újság (Bp. 1936-) Estilap (Nagyvárad 1941-)

Északkeleti Újság (Nagykároly) 1909-1914 Északkeleti Újság. Nagykároly és Érmeilék (Nagykároly) 1914-1919

Északmagyarország (Miskolc 1948-) Esztendő (Bp.) 1918-1919 Esztergomi Friss Újság (1907-) Esztétikai Szemle (Bp.) 1935-1948 Ethnographia (Bp. 1890-) 1905-1977 Études.Finno-Ongriennes (Paris) 1964-1976 Evangélikus Családi Lap (Bp. 1895-) 1905-1911 Evangélikus Családi Lapok (Bp.) 1925-1944, 1947 Evangélikus Élet (Brasov-Brassó) 1935-1942 Evangélikus Közérdek (Zombor) 1913-1916 Évszak (Bp.) 1904

1918 Május 1 (Bp.) 1918 Ezüstkor (Bp.) 1943 Fáklya (Bp.) 1911 Fáklya (Bp.) 1914 Fáklya (Bp.) 1924-1925 Fáklya (Bp.) 1933-1935 A Falu (Bp.) 1920-1931 A Faluból ...(Gyula) 1914 Falusi Esték (Bp.) 1928-1934

Fejér megyei Hírlap (Székesfehérvár 1956-) Felsősomogy (Marcali) 1913-1914 Felvidéki Kultúra (Nyitra) 1918 A Fény (Bp.) 1932-1933

(20)

XVIII PERIODIKÁK JEGYZÉKE Fény (Szeged) 1937

Fényszóró (Szombathely) 1935,1938 Fiatal írók Gárdája (Bp.) 1902 Fiatal Magyarország (Bp. 1948-) Fiatal Magyarság (Bp.) 1931-1943 Fiatalok (Bp.) 1940-1944 Figaró (Bp.) 1918-1920 Figyelő (Bp.) 1905 Figyelő (Bp.) 1928-1936

Film, Színház, Irodalom (Bp.) 1938-1943 Film, Színház, Muzsika (Bp. 1957-) Filológiai Közlöny (Bp.) 1955-1977 Forrás (Bp.) 1929-1930

Forrás (Bp.) 1943-1944 Forrás (Nyíregyháza) 1933-1934 Forrás (Bratislava-Pozsony) 1938 Forrás (Kecskemét) 1969-1977 Fortuna (Szeged) 1914 A Forum (Bp.) 1910-1911 Fórum (Sopron) 1930 Forum (Bp. 1933) 1933 Forum (Bp.) 1937-1944 Forum (Bp.) 1946-1950 Foto (Bp. 1954-)

A Föld (Cluj-Kolozsvár) 1925-1926 Föld és Szabadság (Bp.) 1930-1939 Fővárosi Lapok (Pest 1864-) 1899-1903 Front (Bp.) 1917-1918

Futár (Bratislava-Pozsony) 1919-1920 Független Magyar Üjság (Bp. 1942-) Független Magyarország (Bp. 1902-) Független Magyarország (Bp. 1939-) Független Szemle (Bp. 1921-) Független Szemle (Bp.) 1933-1935 Független Üjság (Zilah 1905 ) Függetlenség (Arad 1902-) Függetlenség (Bp. 1933-) Géniusz (Bp.) 1913-1914 Genius (Arad) 1924-1925

Gimnazisták (Kaposvár) 1936 Gondolat (Bp.) 1919-1921 Gondolat (Bp.) 1935-1937 Gong (Bp.) 1924

Gömöri Üjság (Rimaszombat) 1910-1919 Grimász (Wien-Bécs) 1920

Gyilkos (Cluj-Kolozsvár) 1921-1940 Gyöngyös (Gyöngyös) 1910 Győri Élet (1919)

Győri Hírlap (1886-) Győri Szemle 1930-1944

Gyulafehérvári Hírlap (1893-) 1905-1916 Hajdü-Bihari Napló (Debrecen 1956-) Hajnalodik (Kecskemét) 1938-1944 Haladás (Nagyvárad) 1903 Haladás (Kolozsvár) 1911-1912 Haladás (Ujverbász) 1911-1913 Haladás (Bp.) 1926-1927 Haladás (Arad) 1934 Haladás (Bp. 1945-) A Hang (Arad 1933-)

Hargitaváralja (Szeged) 1936-1944 6 Órai Üjság (Temesvár 1931-) Havi Szemle (Arad) 1943-1944 Hazánk (Bp.) 1920-1922 Hegyalja (Szerencs) 1931-1940 Hegyen Épített Város (Bp.) 1924-1933 Helikon (Bp.) 1964-1977

A Hét (Bp. 1890-) 1900-1923 Hét (Bp.) 1925-1931 Hét (Bp.) 1931-1938

Hét (Bratislava-Pozsony 1956-) A Hét (Bukarest 1960-) 1970-1975 7 Nap (Novi Sad 1969-)

Hétfő (Bratislava-Pozsony) 1924 Hétfő Reggel (Bp. 1939-) Hétfői Hírek (Bp. 1957-) Hétfői Hírlap (Bp. 1956)

Hétfői Rendkívüli Újság (Szeged 1921-)

(21)

PERIODIKÁK JEGYZÉKE XIX Hétfői Üjság (Bp. 1919)

Heti Napló (Kaposvár) 1930-1931 Heti Üjság (Bp.) 1926-1938 Hetilap (Bp.) 1921

Hevesi Szemle (Eger) 1973-1977 Híd (Bp.) 1927-1928

Híd (Bp.) 1940-1944 A Hír (Bp.) 1931-1938

Híd (Subotica-Szabadka, Novi Sad-Üjvidék 1934-) 1957-1977

Híradó (Pozsony 1919-) Hírlap (Arad 1936-) Hírlap (Bp. 1946-)

A Hírnök (Cluj-Kolozsvár 1903-) 1919-1944 Hitel (Cluj-Kolozsvár 1935)

Hitel (Cluj-Kolozsvár 1936-) Hitélet (Szolnok) 1933-1939 Homokóra (Szeged) 1928-1930

La Hongrie Réublicaine (Szeged-Bp.) 1919 Horizont (Paris) 1930-1934

Hölgyfutár (Cluj-Kolozsvár) 1934-1938 Hungárián Book Review (Bp. 1972-) The Hungárián PEN (Bp.) 1961-1977

The Hungárián Quarterly (Bp.) 1936-1942, 1944 Hungarológiai Intézet Tudományos Közleményei (Novi Sad-Üjvidék) 1969-1977

Huszadik Század (Bp.) 1900-1919, 1947-1949 Hüvelyk Matyi (Szeged 1889-) 1899-1919 Az Idő (Szeged) 1907-1908

Ifjak Szava (Bp.) 1919-1922

Ifjú Erdély (Cluj-Kolozsvár) 1923-1944 Az Ifjúmunkás (Bp. 1911-1925) Ifjúság (Bp.) 1918-1919 Ifjúság (Szeged) 1919-1921 Ifjúság (Petrovgrad) 1936-1941 Ifjúsági Lapok (Bp.) 1903-1904 Ifjúsági Lapok (Szombathely) 1907 Ifjúsági Lapok (Bp.) 1909

Ifjúságunk (Bp.) 1912-1914 Ifjúságunk (Bp.) 1918-1919

Ifjúságunk (Roífiava-Rozsnyó - Budapest) 1933-1944

Igaz Eszme (Békéscsaba) 1903-1904 Igaz Eszme (Bp.) 1904-1905

Igaz Szó (Tirgu Mures-Marosvásárhely) 1953-1977 Igazság (Zombor) 1904-1918

Igazság (KoSice-Kassa) 1931-1935 Igazság (Cluj-Kolozsvár 1940-) így Látjuk (Debrecen) 1937-1938 indulás (Luíenec - Losonc) 1933-1934 Internationale (Bp.) 1919

Az író Beleszól (Bp.) 1937 Irodalmi Élet (Bp.) 1928

Irodalmi Értesítő (Subotica-Szabadka) 1925-1927 Irodalmi és Nyelvi Közlemények (Bp.) 1964-1970 Irodalmi Évkönyv (Bukarest) 1957

Irodalmi Revue (Bp.) 1929

Irodalmi Szemle (Bratislava-Pozsony) 1958-1977 Irodalmi Tájékoztató (A Könyv melléklete) (Bp.) Irodalmi Üjság (Párizs 1950-)

Irodalmi Újság (Bp.) 1950-1956 Irodalmi Üjság (London 1957-) Az Irodalom (Bp.) 1910-1911 Irodalom (Bp.) 1937

Irodalomtanítás (Bp.) 1955-1956 Irodalomtörténet (Bp.) 1912-1977 Irodalomtörténeti Közlemények (Bp. 1891-) 1900-1977

Írók és Írások (Bp.) 1931

Írott Kő (Szombathely) 1936-1944

Iskolai Ünnepeink (Marosvásárhely) 1909-1916 Itt az írás (Párizs) 1928-1932

Izé (Bp.) 1909-1910 Izenet (Szeged) 1934

Jászkunság (Szolnok) 1954-1977 Jelenkor (Bp.) 1917-1918 Jelenkor (Bp.) 1939-1944 Jelenkor (Pécs) 1958-1977 Jóbarát (Cluj-Kolozsvár) 1925-1940 Jókai-Kör Évkönyve 1911-1912

(22)

XX PERIODIKÁK JEGYZÉKE Jövendő (Bp.) 1903-1906

A Jövendő (Hódmezővásárhely) 1910-1912 Jövő (Arad) 1911

Jövő (Bp.) 1919 Jövő (Wien) 1921-1923

Jövő Népe (Tirgu-Mures-Marosvásárhely) 1919-1920 Jövőnk (Bp.) 1927-1929

Kalangya (Szabadka) 1932-1944

Kalazantinum (Kolozsvár 1895-) 1905-19 1 5 Kálvinista Szemle (Bp. 1920-1933) Kanadai Magyar Munkás (Toronto 1935-) Kaposi Bors (Kaposvár) 1910

Kaposvári Hírlap 1909-1910 Die Karpathen (Kronstadt 1907 ) Karrier (Bp.) 1933-1934 Kassai Munkás 1907-1920 Kassai Napló (1885-) Kassai Üjság (1891-)

Katholikus Ébredés (Szeged 1921-) Katholikus Szemle (Bp. 1887-) 1905-1944 Katona József Társaság Évkönyve 1936 Kecskeméti Közlöny (1919-)

Kecskeméti Lapok (1868-) Kecskeméti Napló (1912 ) Kecskeméti Üjság (1909-) A Kékmadár (Bp.) 1923 Kelet (Bp. 1889-) Kelet (Bp.) 1919-1921 Kelet Népe (Bp. 1909-)

Kelet Népe (Berettyóújfalu, Biharugra, Bp.) 1935-1942

Keleti Üjság (Cluj-Kolozsvár 1918-) Keletmagyarország (Nyíregyháza 1957-) Képes Figyelő (Bp. 1945-)

Képes Folyóirat (Bp. 1887-) 1903-1910 Képes Hét (Prága) 1928-1930 Képes Kis Lap (Bp.) 1924-1928 Képes Krónika (Bp.) 1919-1944 Képes Üjság (Bp.) 1915-1921

Képes Vasárnap (Bp.) 1937-1944

Keresztény Magyar Ifjúság (Bp.) 1903-1905 Keresztmetszet (Bp.) 1934-1936

Kéve (Bratislava-Pozsony 1937-) Kikelet (Szolnok, Budapest) 1933-1934 Kis Tükör (Kolozsvár 1898-) 1903-1933 Kis Üjság (Bp. 1887-)

Kisalföld (Győr) 1956-1977

A Kisfaludy Társaság Éviapja (Bp. 1836-) 1900-1940 Kohó (Miskolc) 1953-1954

Kolozsvári Egyetemi Lapok 1897-1902 Kolozsvári Hírlap (1908-)

Kolozsvári Tükör (Kolozsvár, Cluj-Kolozsvár) 1913-1940

Komárom megyei Dolgozó Kapja (Tatabánya 1950-) Komáromi Híradó (Komárom) 1909-1911

Komáromi Üjság (1901 -) Korponai Közlöny (1906-1918) Kortárs (Bp.) 1929-1931 Kortárs (Bp. 1947-) Kortárs (Bp.) 1957-1977

Korunk (Cluj-Kolozsvár) 1926-1940, 1957-1977 Korunk Szava (Bp.) 1931-1939

Kórus (Bp.) 1933

Korzó (Bratislava-Pozsony) 1919-1920 Kossuth Népe (Bp. 1945-)

Koszorú (Bp.) 1934-1944 Ködember (Bp.) 1919 Kölcsey Egylet Értesítője A Könyv (Bp.) 1901-1903 A Könyv (Bp.) 1926 A Könyv (Bp.) 1934-1938 A Könyv (Bp.) 1961-1965 Könyvbarát (Bp.) 1951-1960 Könyvbarátok Lapja (Bp. 1927-1928) Könyvek Világa (Bp.) 1926-1928 Könyvkedvelők Lapja (Bp.) 1928-1929 Könyvkereskedelem (Bp.) 1906-1907 Könyvszemle (Bp.) 1937-1938

(23)

PERIODIKÁK JEGYZÉKE XXI Könyvtájékoztató (Bp.) 1966-1970

Könyvrári Figyelő (Bp.) 1955-1977 Könyvtári Híradó. FSzK (Bp. 1957-) Könyvtári Szemle (Bucure$ti 1966-) Könyvtáros (Bp.) 1951-1977 Könyvújság (Bp.) 1916-1917 Könyvvilág (Bp. 1971-)

Kővárvidék (§omcuta-Mare - Nagysomkut) 1922-1924

Közép Bácska (Szivacz) 1904-1908 Középeurópa (Kecskemét) 1934

Közművelődés (Sátoraljaújhely) 1904-1906 Köznevelés (Bp.) 1945-1977

Köztársasági Üjság(Bp. 1918-) Kritika (Bp.) 1910

Kritika (Bp.) 1916-1918 Kritika (Bp.) 1963-1977 Krix-Krax (Bp.) 1932 Krónika (Pécs) 1920-1921 Kultúra (Sopron) 1911-1913 Kultúra (Bp.) 1931

Kulturharc (New York) 1931-1935 Kurucföldön (Kassa) 1912 Külföldi Magyarság (Bp. 1920-)

Lampel Róbert (Wodianer F. és Fiai) Irodalmi Értesítője (Bp.) 1902-1907

Lant és Líra (Bp.) 1932 Lantos Magazin (Bp.) 1929-1930 Láthatár (Bp.) 1927

Láthatár (Bp.) 1933-1944 Utóhatár (Bp.) 1962-1971

Lelkészegyesület (Debrecen-Bp. 1908-) Lendület (Békéscsaba) 1934

Letopis Matice Srpske (Novi Sad 1825-) Lévai Üjság ( U v a ) 1934-1938 Libanon (Bp.) 1936-1943

Líra (Békéscsaba, Nagykőrös) 1925-1933 Uteratura (Bp.) 1926-1938

Literatura (Bp.) 1974-1977

Lobogó (Bp. 1959-)

Lujza Leány-Egyesület U p j a (Újpest) 1910-1925 Ma (Bp.) 1911-1914

Ma (Bp., Wien) 1916-1925

A Ma (Bratislava-Pozsony) 1933-1934 Ma és Holnap (Kispest) 1931-1932 Ma és Holnap (Bp.) 1938 Magyar Csillag (Bp.) 1941-1944 Magyar Dél (Temesvár) 1910 Magyar Élet(Bp. 1938 ) Magyar Figyelő (Bp.) 1911 -1918

Magyar Figyelő (Bratislava-Pozsony 1933-) Magyar Géniusz (Bp. 1892-1903) 1902-1903 Magyar Helikon (Bp. 1920 )

Magyar Hírek (Bp. 195 7-) Magyar Hírlap (Bp. 1891-)

Magyar Hírlap (Bratislava-Pozsony 1942-) Magyar Hírlap (Bp. 1969-)

Magyar írás (Bp.) 1921-1927 Magyar írás (Koíice) 1932-1937 Magyar író - Magyar Könyv (Bp. 1934) Magyar Jövő (Miskolc 1919-)

Magyar Kisebbség (Lúgos 1922-)

Magyar Könyvbarátok Diáriuma (Bp.) 1933-1939 Magyar Könyvszemle (Bp. 1876-) 1905-1977 Magyar Középiskola (Bp. 1908-)

Magyar Közművelődés (Csabdi) 1908-1911 Magyar Köztársaság (Hódmezővásárhely) 1911-1913 Magyar Kultúra (Bp. 1913-)

Magyar Kultúrszemle (Bp. 1938-) Magyar Lélek (Bp. 1939-) Magyar Magazin (Bp. 1928-) Magyar Minerva (Pozsony 1930-) Magyar Múzsa (Bp. 1920) Magyar Múzsa (Bp.) 1943-1944 Magyar Műhely (Paris 1962-) Magyar Művelődés (Bp. 1922-)

Magyar Nap (Moravska Ostrava-Privoz 1936-) Magyar Nemzet (Bp. 1899-)

(24)

XXII PERIODIKÁK JEGYZÉKE Magyar Női Szemle (Pécs 1935-)

Magyar Nyelv (Bp.) 1905-1977

A Magyar Nyelv és Irodalom Tanítása (Bp.) 1958-1959

Magyar Nyelvőr (Bp. 1872-) 1905-1977 Magyar Protestánsok Lapja (Bp. 1927-) Magyar Psychológiai Szemle (Bp.) 1928-1977 Magyar Rádió (Bp. 1945-)

Magyar Sajtó (Bp. 1955-) Magyar Szemle (Bp. 1888-) Magyar Szemle (Bp.) 1927-1944 Magyar Szemle (Paris 1943-) Magyar Szó (Losonc) 1919 Magyar Szó (Nagyvárad 1919-) Magyar Szó (Novi Sad 1945-) Magyar Tudomány (Bp.) 1956-1977 A Magyar Tudományos Akadémia Nyelv- és Irodalomtudományi Osztályának Közleményei (Bp.) 1951-1977

Magyar Üjság (Pozsony 1933-) Magyar Üt(Bp.) 1934-1944 Magyar Ünnep (Bp.) 1944 Magyar Zene (Bp. 1960-) Magyar Zsidó Szemle (Bp. 1884-) Magyarok (Bp.) 1945-1949 Magyarország (Bp. 1893-) Magyarország (Bp.) 1964-1977 Magyarosan (Bp.) 1932-1949 Magyarság (Bp. 1920-)

A Magyarság Ütja (Nagykáta 1937-) Magyartanítás (Bp.) 1960-1977 A Mai Nap (Bp. 1924-)

Máramaros (Márainarossziget 1902-) Március 15. (Bp. 1947-)

A Mi Lapunk (Losonc 1921-) Minerva (Bp.) 1922-1944 Mozgó Világ (Bp.) 1971-1977 Mólt és Jövő (Bp. 1912-) A Munka (1920-1921) Munka (Bp. 1928-)

A Munka Szemléje (Bp.) 1905-1908 Munkás Üjság (Pápa) 1919

Múzeumi Kurir (Debrecen) 1960-1977 Muzsika (Bp. 1958-)

Művelődés (Bukarest) 1957-1975 Művelt Nép (Bp.) 1950-1956 Művészet (Bp. 1960-)

Művészettörténeti Értesítő (Bp. 1952-) Nagykároly (Nagykároly 1906-)

Nagykároly és Vidéke (Nagykároly 1884-) Nagykőrösi Hírlap (Nagykőrös 1904-) Nagy-KüküUő (Segesvár 1899-) Nagyvárad ( 1 8 7 0 )

Nagyváradi Napló (1898-)

Nagyváradi Színpad (Nagyvárad 1902) Nagyvilág (Bp. 1946-)

Nagyvilág (Bp.) 1956-1977 A Nap (Bp. 1905-)

Napjaink (Miskolc) 1962-1977 Napkelet (Bp.) 1923-1940 Napkelet (Kolozsvár) 1920-1922 Napló (Bp. 1908 )

Napló (Nagyvárad 1934-) Napló (Veszprém 1961-) Nemzeti Élet (Bp. 1921-) Nemzeti Figyelő (Bp. 1927-) Nemzeti Üjság (Bp. 1919-) A Nép (Bp. 1919-) Népakarat (Bp. 1956-) Néphadsereg (Bp. 1952-) Néplap (Bp. 1894-) Néplap (Debrecen 1944-) Néplap (Nyíregyháza 1951-) Népművelés (Bp. 1906-) Népművelés (Bp.) 1954-1977 Népszabadság (Bp.) 1956-1977 Népszava (Bp. 1880-) 1906-1929 Népszava Naptár (Bp.) 1934 Népszava (Nagyvárad) 1920

(25)

PERIODIKÁK JEGYZÉKE XXIII Néptanítók Lapja (Bp. 1868-)

Népújság (Eger 1953-) Népünk (Bp. 1944)

Nevelésügyi Szemle (Szeged 1937-) Névtelen Jegyző (Bp.) 1932

The New Hungárián Quarterly (Bp.) 1960-1977 Nouvelles Études Hongroises (Bp. 1966-) Nők Lapja (Bp. 1949-)

Nyelv- és Irodalomtudományi Közlemények (Cluj-Kolozsvár) 1957-1977

Nyelvtudományi Közlemények (Bp. 1862-) 1905-1977

Nyelvünk és Kultúránk (Bp.) 1974-1977 Nyírvidék (Nyíregyháza 1880-) 8 Órai Üjság (Bp. 1915-) Nyugat (Bp.) 1908-1941 A Nyugat Almanachja (Bp.) 1912 Nyugati Őrszem (Sopron) 1938-1943 Olajág (Bp. 1901-) 1903-1922 Olajág (Gyoma) 1907-1908 Az Ország (Bp. 1905-) Az Ország Ütja (Bp.) 1937-1941 Ország-Világ (Bp. 1880-) Ország-Világ (Bp. 1957-)

Országos Középiskolai tanáregyesületi Közlöny (Bp. 1868-)

Az Országos Széchényi Könyvtár Évkönyve (Bp.) 1957-1977

Őrálló (Bp. I920-)

Őrszem (Kaposvár) 1920-1921 Őserő (Bp.) 1935-1939

Pallas Almanach (Bp.) 1921-1922 Pandora (Bp.) 1927

Pannonhalmi Szemle (Győr) 1926-1944 Pannónia (Kaposvár) 1920

Panoráma (Bács) 1921-1928 Pártélet (Bp.) 1956-1977

Párttörténeti Közlemények (Bp.) 1956-1977 Pásztortűz (Cluj-Kaposvár) 1921-1944

A Pázmány Egyesület Beszámolója (Vác) 1933-1934

Pécsi Napló (1892-)

A Pécsi Pedagógiai Főiskola Évkönyve 1956-1967 Pedagógiai Szemle (Bp.) 1951-1977

Pedagógusok Lapja (Bp. 1957-) Pénteki Üjság (Zilah) 1936-1937 Pest (Bp. 1939-)

Pest megyei Hírlap (Bp. 1957-) Pester Lloyd (Bp. 1854-) Pesti Futár (Bp. 1908-) Pesti Hírlap (Bp. 1878-) Pesti Napló (Bp. 1850-)

A Petőfi Irodalmi Múzeum Évkönyve (Bp.) 1959-1977

Petőfi Népe (Kecskemét 1956-) A Polgár (Bp. 1905-)

Polgári Iskolai Közlöny (Bp. 1897-) Politika (Bp. 1947 )

Politikai Hetiszemle (Bp. 1894-) Prágai Magyar Hírlap (Prága 1922-) Pro Christo (Bp.) 1936-1944

Protestáns Egyházi és Iskolai Lap (Bp. 1858-) Protestáns Szemle (Bp. 1889-) 1905-1944 Rádió és Televízió Szemle (Bp. 1969-) Rádió és Televízió Üjság (Bp. 1957-) Rádió Élet (Bp. 1929-)

Rádió Üjság (Bp 1929-)

Református Diákmozgalom (Bp. 1924-) Református Egyház (Bp. 1949-) Reformátusok Lapja (Bp. 1957-) A Reggel (Bp. 1922-)

Reggel (Pozsony 1924-) Reggeli Hírlap (Miskolc 1918-) Reggeli Magyarország (Bp. 1941-) Renaissance (Bp.) 1910-1911

Revue des Etudes Hongrois et Finno-Ougrienne (Paris 1923-)

Rómeó és Júlia (Bp.) 1947 Rotary Évkönyv (Bp.) 1941 A Sajtó (Bp. 1927-)

Sarló és Kalapács (Moszkva) 1929-1937

(26)

XXIV

Slavic Review (New York 1961-) Somogyi Hírlap (Kaposvár 1904-) Somogyi Néplap (Kaposvár 1951-) Soproni Napló (1897-)

Soproni Szmie 1937-1944; 1955-1977 Sorsunk (Pécs) 1941-1948

Studia Litteraria. A Debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem Magyar Irodalomtörténeti Intézetének Közleményei (Bp.) 1963-1977 Studia Universitatis Babe^-Bolyai. Ser. Philologia (Cluj 1962-)

Sümeg és Vidéke (1897-) Szabad Föld (Bp. 1945-)

Szabad Földműves (Bratislava 1953-; 1960-) Szabad Ifjúság (Bp.) 1950-1956

Szabad Művészet (Bp.) 1947-1956 Szabad Nép(Bp.) 1945-1956 Szabad Nógrád (Salgótarján 1948-) Szabad Szó (Bp. 1945-)

Szabadgondolat (Bp.) 1911-1914; 1918-1919 Szabadság (Nagyvárad 1900-)

Szabadság (Bp.) 1932-1937 Szabadság (Bp. 1945-) Szabadság (Arad 1946)

Szabolcsi Szemle (Nyíregyháza) 1934-1944

Szabolcs-Szatmári Szemle (Nyíregyháza 1956,1964-) Szamos (Szatmár 1871-)

100 % [Száz Százalék] (Bp.) 1927-1930 Századok (Bp. 1867 )

Századunk (Bp.) 1926-1939 Szeged (1920)

Szeged és Vidéke (1902, 1904 ) Szegedi Híradó (1859-)

Székely Szó (Marosvásárhely 1941 -) Szép Szó (Bp.) 1936-1939 Szép Szó Almanach (Bp.) 1945 Széphalom (Szeged) 1927-1944 Széphalom (Miskolc) 1955-1956 Szilágy (Zilah 1883-)

Szilágyság (Zilah 1910-)

PERIODIKÁK JEGYZÉKE Szilágysomlyó (Szilágysomlyó 1883-)

Színház (Bp. 1968-)

Színház és Filmművészet (Bp.) 1945-1956 Színházi Élet (Bp. 1913)

Színilázi Magazin (Bp. 1938-) Szinházi Ojság (Nagyvárad 1900-) Színházi Ojság (Szeged 1910-) Színházi Ojság (Kaposvár) 1913 Szivárvány (Bp. 1921-) Szocializmus (Bp.) 1906-1948

Szolnok megyei Néplap (Szolnok 1949-) Szovjet Irodalom (Moszkva-Bp.) 1975-1977 Szovjet Kultúra (Bp.) 1949-1956

Szózat (Bp. 1919-, 1940 ) Tanácsok Lapja (Bp. 1952-) Tanú (Kecskemét) 1932-1936 Tanügyi Ojság (Bukarest 1960-) Társadalmi Szemle (Bp.) 1946-1977 Társadalmunk (Bp. 1931-)

Társadalomtudomány (Bp.) 1921-1944 Tasnád (Tasnád 1909-)

Tavasz (Nagyvárad 1919-) Tavasz (Pozsony 1919-)

Temesvári Hírlap (Temesvár 1903-) Termés (Kolozsvár 1942-)

Természet és Társadalom (Bp.) 1953-1956 Természet és Társadalom (Bratislava 1961-) Természet Világa (Bp. 1968-)

A Tett (Bp.) 1915-1916 Thália (Bp. 1919)

Theologiai Szemle (Bp. 1958-) Tiszántúl (Nagyvárad 1894-) Tiszántúl (Debrecen 1941-) Tiszántúli Figyelő (Debrecen 1934-) Tiszántúli Hírlap (Debrecen 1921-) Tiszántúli Néplap (Debrecen 1948-) Tiszatáj (Szeged) 1947-1977 A Toll (Bp.) 1929-1938 Toll (Bp.) 1953-1955

(27)

PERIODIKÁK JEGYZÉKE XXV Tolna megyei Népújság (Szekszárd 1956-)

Tolnai Világlapja (Bp. 1901-) Tovább (Bp. 1938 )

Történelemtanítás (Bp.) 1955, 1958-1977 Tükör (Bp. 1933-)

Tükör (Bp.) 1964-1976 Tűz (Szeged 1918 )

Tűz (Pozsony-Wien) 1921-1923 Új Élet (Szeged 1922) Új Élet (Kassa 1932-) Új Élet (Bp. 1945-)

Új Élet (Marosvásárhely 1959-) Új Ember (Bp. 1945 )

Öj Forrás (Komárom, Tatabánya) 1969-1977 Új Gondolat (Bp. 1947)

Új Hang (Moszkva) 1938-1941 Új Hang (Bp.) 1952-1956 Új Idők (Bp. 1894 ) Új Írás (Bp.) 1961-1977 Új Kor (Bp. 1935-)

Új Látóhatár (München 1958-) Új Magazin (Bp. 1932-) Új Magyar Szemle (Bp. 1920 ) Új Magyarország (Bp. 1945-) Új Magyarság (Bp. 1932-) Új Magyarság (Bp. 1934-) Új Nemzedék (Bp. 1913-)

Új Symposion (Újvidék) 1965-1977 Új Szántás (Bp.) 1947-1948 Az Új Század (Kolozsvár 1905 ) Új Szó (Pozsony 1929, 1932-) Új Szó (Bp. 1945-)

Új Szó (Pozsony 1948-) Új Tükör (Bp.) 1976-1977 ÚjVilág (Bp.) (1919) Új Világ (Bp. 1948 ) Új Zenei Szemle (Bp. 1950 ) Újság (Kolozsvár 1899-) Az Újság (Bp. 1903-)

Újság (Bp. I925-)

Ungarische Jahrbücher (Berlin 1921-) Ungarn (Bp. 1940 )

Uránia (Bp. 1900 ) Az Üt (Bp. 1948-) Útravaló (Bp. 1938-) Utunk (Cluj-Kolozsvár 1946-) Ünnep (Bp. 1934-)

Üzenet (Szabadka 1971-) Vágóhíd (Bp. 1918-) Vagyunk (Bp. 1910)

Vajdasági Irás (Szabadka 1928-)

Válasz (Debrecen-Bp.) 1934-1938, 1946-1949 Valóság (Bp.) 1945-1949

Valóság (Bp.) 1958-1977 Vándortűz (Debrecen 1947) Vas Népe (Szombathely 195 7-) Vasárnap (Arad 1924-)

Vasárnapi Újság (Bp. 1854-) 1903-1921 Vasárnapi Újság (Kolozsvár)

Vasárnapi Újság. A B. Hírl. Képes Melléklete (Bp.) 1934-1936

Vasi Szemle (Szombathely) 1933-1939, 1957-1972 Veszprémi Szemle 1957-1958

Vetés (Pozsony 1929) Vigília (Bp.) 1935-1977

Viharsarok (Békéscsaba, Szentes, Hódmezővásár- hely) 1945-1956

Viharsarok Népe (Békéscsaba 1949-) Világ (Bp. 1910 )

Világ (Bp. 1945-)

Világirodalmi Figyelő (Bp.) 1955-1963 Világosság (Bp. 1904 )

Világosság (Bécs 1920-) Világosság (Bp.) 1960-1977 Virradat (Bp. 1918-)

Visszhang (Zalaegerszeg 1924-) Vörös Lobogó (Bp.) 1919 Vörös Lobogó (Arad 1956-) Zászlónk (Bp. 1902-)

(28)
(29)

I.

ADY ENDRE ÖNÁLLÓAN MEGJELENT MŰVEI ÉS ISMERTETÉSEIK

(30)
(31)

5

ADY MÜVEI 1899.

1. VERSEK. (Ábrányi Emil előszavával.) Debrecen, 1899, Hoffmann és Kronovitz ny. VII, 68 p . 23 cm.

Előzetes 1898: Értesítés. = Szilágy okt. 9. 4 1 . sz. 3. p. - Versek. = Debr. Regg. Üjs. okt. 14. 282. sz. 3. p.

— Főmunkatársunk kötete. = Debr. Főisk. Lapok dec. 1. 3. sz. 40. p. — = Debr. Főisk. Lapok dec. 20.

4. sz. 58. p.

Ism. 1899: = Debrecen j ú n . 17. 116. sz. 5. p. - = Debr. Hírl.jún. 19. 142. sz. 4. p. - [Fóris Miklós] -s:

Egy költő. = Szilágy júl. 16. 2?. sz. 1-2. p. - [Szini Péter] Szirén - Debr. Ellenőr aug. 19. 206. sz. r. kiad.

5-6. p. - = Morsz. aug. 29. 238. sz. 9. p. - = Üj Idők szept. 3. 36. sz. 2. köt. 214. p. - = Szabadság szept. 5.

205. sz. 7. p. [Rövidített utánközlés.] = Aradi Közi. szept. 7. - = Nagyvárad szept. 8. 218. sz. 7. p.

= A Hét szept. 17.10. évf. 38. sz. 632. p. - = Debr. Üjs. nov. 8. 281. sz. 3. p. - {Béla Henrik] -ik = B. Hírl.

nov. 24. 326. sz. 10. p. - = Vas Üjs. dec. 3. 49. sz. 822. p. - *[Sipos Béla] (S.B.) = Debrecen dec. 4. - L. még: Áfra János: Ady Endre összes versei (1. köt.) kritikai kiadásának margójára. = ItK 1970. 358-363. p.

[2. kiad.] Ady Endre első verseskötete. Bp. 1920, Amicus, Hornyánszky ny. 108,2 p. 24 cm.

Ua., bibliofil kiadás. [1921.]

Ism. 1921: Schöpflin Aladár: Ady Endre első verseskötete. = Függ. Szle febr. I. évf. 2. sz. 70-72. p. - Kosztolányi Dezső . K é t Ady-könyv. = Nyugat 1921. febr. 16.1. 315-316. p. -K. D.: Kortársak. Bp. [1940].

22-25. p. = K. D.: Írók, festők, tudósok. Bp. 1958, 1. köt. 90-93. p. = K. D.: Egy ég alatt. Bp. 1977, 213- -215. p.

3. kiad. (Földessy Gyula utószavával.) Bp. 1925, Athenaeum. 122 p. 18 cm.

A kötet kiadástörténetét 1. Ady Endre összes versei. 1. köt. Bp. 1969, 187-198. p.

1903.

2. MÉG EGYSZER. [Versek.] Nagyvárad, 1903, [Sonnenfeld Adolf kiadása], Lángny. 93 p. 15 cm.

Előzetes 1900: Még egyszer. = Szabadság (Nv.) j ú n . 12. 133. sz. 6. p. - Még egyszer. = Nagyv. Naplóján.

13. 135. sz. 5. p. - Még egyszer. = Nagyv. Napló aug. 11. 184. sz. 5. p . — (b.) Még egyszer. = Szabadság (Nv.) aug. 12. 185. sz. 8-9. p. - Még egyszer. = Szabadság (Nv.) okt. 13. 235. sz. 5. p. - V. b. (Helyben.)

= Szính. Üjs. (Nv.) nov. 1. 16. sz. 3. p. - S. J. (Debrecen.) = Szính. Üjs. (Nv.) nov. 9. 24. sz. 4. p. - Ady Endre. = Szính. Üjs. (Nv.) nov. 20. 35. sz. 2. p.

Előzetes 1901: J. (Helyben.) = Szabadság (Nv.) jan. 1. 1. sz. 9. p. — Ady Endre. „Még egyszer." = Szính.

Üjs. (Nv.) jan. 2. 79. sz. 2. p. - B. B. (Helyben.) = Szính. Üjs. (Nv.) jan. 14. 91. sz. 3. p.

Ism. 1903: [PásztorEde] fp.) - Nagyv. Napló szept. 27. 222. sz. 7. p. =Tiszántúl szept. 27. 221. sz. 7. p. - Fehér Dezső: Ady Endre. = Nagyv. Napló o k t . 3. 227. sz. 1. p. — [Balassa József] bj = Szeg. és Vid. okt. 4.

247. sz. 2-3. p. - [Gellért Oszkár] Gt. O. = M. Géniusz okt. 4. 12. évf. 40. sz. 13-14. p. - [LiptaiImre]

(i-re.) = Szeg. Híradó o k t . 4 . 235. sz. 10. p. - [ Vészi József] - B. Napló okt. 4. 271. sz. l l . p . - = Dongó (Nv.) okt. 4 . — = Győri Napló okt. 4. - Ady Endre könyvéről. [A B. Napi6 (Vészi József), Szeg. Híradó, Szeg.és Vid.ismertetéseit idézi.] = Nagyv. Napló okt. 6. 229. sz. (1.) p. - Domokos László = Szeg. Napló okt. 21. -Péter László: Ady nálunk. Szeged, 1977.33-36.p. - [Ráskai Ferenc]'. Három verskötet. = P. Hírl.

okt. 22. 289. sz. 9. p. - [Szász Zoltán] Sz. Z. = Jövendő okt. 25. 37. sz. 54-55. p. - Ráskai Ferenc = M.

(32)

6 ADY MÜVEI (1910.)

Közélet nov. 4. 2. évf. 17. füz. 62. p. - [Tábori Róbert] T. R. = Üj Idők dec. 13. 2. k ö t . 51. sz. 561. p. - Két versfüzet. = Vas. Űjs. dec. 13. 50. sz. 835-836. p. = Képes Folyóirat 1904. 36. k ö t . 18. évf. 19. füz.

485-486. p. = Ország-Világ dec. 13. 50. sz. 996. p. - [SomogyiEndre] - S = Szilágy dec. 24. 52. sz. 1-2. p. - L . m é g a 4000. t é t e l t .

Ism. 1904: Csergő Hugó: Üj verskötetekről. = P. Napló jan. 15. 15. sz. 13. p.

[2. kiad.] Sajtó alá rend. és bev.Földessy Gyula.) Bp. 1923, [1922], Amicus, Egyetemi ny. 88 p. 18 cm.

Ua. bibliofil kiadás.

Ism. 1923:Raith Tivadar = M. Írás 3. sz. 71. p.

1906.

3. ÚJ VERSEK. Nagy Sándor címlapjával [borítójával és rajzával.] Bp. 1906, Pallas, 127,1 p. 19 cm.

Előzetes 1905: Szín/ Gyula: Ady Endre. = Figyelő okt. 15. 10. füz. 658. p. - = B. Napló okt. 22. 292. sz.

10. p. - = Szilágy okt. 26. 43. sz. 2. p. [Előfizetési felhívás] - = Nagyv. Napló okt. 27. 349. [250!] sz. 5. p.

[Előfizetési felhívás.] — = Debr. Függ. Űjs. o k t . 28. 5. p. = Ady és Debrecen. Debrecen, 1977,160-161. p.

Ism. 1906: [Juhász Gyula] J. Gy. = Az Új Század 1905. dec. 3. sz. [1906]. 169-170. p. =/. Gy.: Örökség.

Bp. 1958, 1. köt. 4 0 4 1 . p. =/Cy..Összes művei. 5. köt. Bp. 1968, 64-65. p. - Fenyő Miksa: Egy új köl- tő. = B. Napló febr. 11. 41. sz. 1 -3. p. — [Szentmiklósi József] Sz. J. = Békés m. Híradó febr. 11. 33. sz.

1. p. AR. - = 'Nagyvárad 37. sz. - [Grosz Henrik] (g. h.) = Népszava febr. 15. 39. sz. 6. p. - [Farkas Pál]

P. = Üj Idők febr. 18. l . k ö t . 8. sz. 186. p. - Mohácsi Jenő = Szeg. és Vid. febr. 18. 4 4 . sz. 11. p. - ) - (:

Ady Endre: Üj versek. = Somogyvm. (Kaposv.) febr. 18. 2. évf. 39. (213.) sz. 9. p. [H is.]-Hegedűs-Bit e Gyula = Somogyvm. febr. 18. 39. sz. 5-6. p. AR. - Miklós Jenő = Egyetértés febr. 23. 53. sz. 5. p. - [Hegedüs-Bite Gyula] H. B. Gy. - Debr. Függ. Üjs. febr. 24. 54. sz. 2. p. - Nagy Mihály = Nagyv. Napló febr. 2 5 . 4 9 . sz. 1-2. p. — NeményiErzsébet = A Hét febr. 25. 33. köt. 8. sz. 126. p . — [Szemelvények az Egyetértés, az Üj Idők és A Hét kritikáiból. = Szilágy márc. 1. 9. sz. 1-2. p. - = P. Hírl. márc. 4. 63. sz. 33.

p. - Fülep Lajos = Az Ország márc. 7. 58. sz. 9. p. - K. S. = A Nap márc. 7. 56. sz. 7. p. - [Szini Gyula]

Sganarelle. = P. Napló márc. 8. 66. sz. 15-16. p. - Biró Lajos: Strófák egy poétáról. = Szabadság márc. 11.

60. sz. 2 4 . p. - [ S c h ö p f l i n Aladár] - Vas. Üjs. márc. 11. 10. sz. 160. p. - [Pogány József] Paganus = A Munka Szemléje márc. 15. 5. sz. 11. p. — [Révész Béla?] r: Ady Endréről. - Jövendő márc. 25. 13. sz.

38-42. p. - [A sajtó-siker ismertetése.] = Szilágy márc. 29. 13. sz. 2. p. - Cs[ergö] H[ugó] = A Polgár márc.

30. 88. sz. 7. p. - Székely Artúr: = Világosság máj. 3.sz. 78-79. p. AR. - [Bürger Ernő] Goór Pál = Husza- dik Század ápr. 13.köt. 347-351. p. - Hatvany Lajos = Huszadik Század ápr. 13.köt. 351-355. p. -H. L.:

Ady. Bp. 1959, l . k ö t . 11-17. p .--H. L.: Ady. Bp. 1974, 11-16. p. --H.L.: Ady. Bp. 1977,9-14. p . - [HevesiSándor] = M. Szle ápr. 26. 17. sz. 270-271. p. - [Csáth Géza] (Cs. G.j: Friss könyvek. = Bácskai Hírl. júl. 29. 175. sz. 9. p. - Cs. G.: Írások az élet jó és rossz dolgairól. Szabadka, 1 9 7 5 , 4 5 4 8 . p.

Ism. 1907: [Berki Miklós] b. m. = B. Szle aug. 131. köt. 368. sz. 312-314. p.

2. kiad. Nagy Sándor címlapjával [borítójával és rajzával.] Bp. [1908], 1909, Pallas. 127,1 p. 19 cm.

Ism. 1908: = Függ. Morsz. nov. 29. 286. sz. 17. p. - = Szilágy dec. 3. 49. sz. 5. p. - = Vas. Üjs. dec. 6.

49. sz. 1000. p.

3. kiad. Atogy Sándor rajzával [Falus Elek borítójával.] Bp. 1912, Pallas. 126 p. 20 cm.

Ism. 1911: = Szeg. és Vid. dec. 16. 290. sz. 7 . p . Ism. 1912: = Világ jan. 6. 5. sz. 17. p.

4. kiad. (Nagy Sándor rajzával.) [Falus Elek borítójával.] Bp. 1918, Pallas. 83,1 p . 2 1 cm.

5. kiad. (Nagy Sándor rajzával) [Falus Elek borítójával.] Bp. 1919, Pallas. 104,2 p . 21 cm.

6. kiad. (Az eddigi kiadások s az első közlések gondos átnézése, összevetése után s a versszövegek pontos ellenőrzése mellett^oWcssy Gyula rend. sajtó alá.) Bp. 1922, Athenaeum. 120 p. 18 cm.

Ua. bibliofil kiadás.

Ism. 1 9 2 2 : ( y ) - - ? . Naplójún. 11. 131. sz. 10. p.

7. kiad. [Kozma Lajos borítójával.] Bp. [1923], 120 p. 19 cm.

8. kiad. [1925].

(33)

7 ADY MÜVEI

(1910.) 9. kiad. [1929]. A 7-9. kiad. a 6-kal egyező.

Ism. 1911: Bori Imre: Űj versek. = Híd 1977. 11. sz. 1330-1341. p. = Az Ady-vers időszerűsége. Újvidék, 1977. 26-37. p.

1907.

4. SÁPADT EMBEREK ÉS TÖRTÉNETEK. [Elbeszélések.] Bp. [1907], Lampel. 62 p. 15 cm. IMagyar könyv- tár 497.1

Ism. 1907: Új Magyar könyvtár füzetek. = B. Napló o k t . 3. 235. sz. 10. p. - [Bresztovszky Ernő] (be.) = Népszava okt. 11. 241. sz. 13. p. -Jákó János = Polit. Hetiszle nov. 3. 22. sz. 20-21. p. - [Schöpflin Aladár] = Vas. Újs. nov. 10. 54. évf. 45. sz. 908. p. = Képes Folyóirat 43. köt. 22. évf. 3. f ű z . 190. p. -

= Nagyvárad nov. 20. 267. sz. 5. p.

[2. kiad.] [Sajtó alá rend.Földessy Gyula.] Bp. [1925], Athenaeum. 194 p. 18 cm. [Tartalom: Sápadt em- berek és történetek. - Űj csapáson. - A tízmilliós Kleopátra és egyéb történetek. - Muskétás tanár úr.]

Ua. [3. kiad.] Bp. [1925], Athenaeum. 194 p. 18 cm. |Korunk mesterei. |

Ism. 1925: Balassa József = Világ okt. 20. 236. sz. 5. p. - [Császár Elemér ?] -i = Új Nemz. nov. 8. 253. sz.

6. p. - Schöpflin Aladár = Nyugat nov. 16. 366-370. p . - S c h . A.: Válogatott tanulmányok. Bp. 1967, 388-395. p. - = Újság nov. 18. 8. sz. 12. p. - Turóczi-Trostler, Josef = P. Lloyd nov. 21. 264. e. sz. 7. p.

5. VÉR ÉS ARANY. lÜjabb versek.I Bp. 1908, [1907], Franklin. 203 p. 19 cm. - Címlapkép: Czigány Dezső Ady-portréja.

Előzetes 1907: [Szabó Károly] Sz. K. = B. Napló dec. 18. 299. sz. 9. p. - = B. Napló dec. 20. 3 0 1 . sz. 10. p.

Ism. 1907: Nagy Mihály = Szabadság dec. 25. 12. p. AR. - =N. Pester Journal dec. 28. 7. p. AR. - Bresztov- szky Ernő = Népszava dec. 29.308. sz. 3-4. p. - Kosztolányi Dezső=A Hét dec. 29.36. köt. 52. sz. 89 I p. = K. D.: Kortársak. Bp. [1940.] 13-15. p. = K. D.. lrók, festők, tudósok. Bp. 1958, 1. köt. 73-76. p. = X. D.:

Egy ég alatt. Bp. 1977, 199-201. p. - [Mohácsi Jenő] E. M-i = P. Lloyd dec. 29. 18. p. AR. - [Schöpflin Aladár] = Vas. Újs. dec. 29. 52. sz. 1067-1068. p.

Ism. 1908: Szilágyi Géza - Az Újság jan. 5. 36. p. AR. — [Baranyai Zoltán] (b. z.)-Szeg. és V i d . j a n . 12.

10. sz. 10. p. = Péter László: Ady nálunk. Szeged, 1977, 37-38. p. - Miklós Jenő = Egyetértés jan. 12.

11. sz. 37. p. — Görcsöni Dénes = Alkotmány jan. 16. 14. sz. 9-10. p. - [Bódog Ferenc kritikája a Vér és Arany c. kötetről. = Zalamegye febr. 2.] = Baranyai György: Ady Endre és a zalai kortársak. = Zalai Hírl.

1972. dec. 3. — Kosztolányi Dezső = Űj Idők febr. 9. 1. köt. 7.sz. 144. p. = K. D.: Kortársak. Bp. [1940.]

16-18. p. =A. D.: Írók, festők, tudósok. Bp. 1958, 1. k ö t . 76-78. p. = K. D.: Egy ég alatt. Bp. 1977, 201- -203. p. - Hegedűs [-Bite] Gyula = Polit. Hetiszle febr. 16. 4.sz. 10-11. p. - Biró, [Lajos] Ludwig: Unga- rischer Brief. = Das Literarische Echo márc. 1.10. évf. 11. sz. 796-800. h. — Hatvany Lajos: Egy olvas- mány és egy megtérés története. = Huszadik Század márc. 17. köt. 3.sz. 234-244. p. = H. L.: Ady. Bp.

1959, 1. köt. 18-33. p . = / / . /,.: Ady. Bp. 1974, 17-30. p.=H. A.; Ady. Bp. 1977,15-28. p. - -ó- = B. Szle máj. 134. köt. 377. sz. 311-315. p.

Ism. 1909: Goth, Ernst = P. Lloyd febr. 7. 22-23. p. AR. — Móricz Zsigmond: Én mámor-fejdelem. = Nyu- gat jún. 1. 2. évf. 1. köt. 10-11. sz. 530-535. p. -M. Zs.: Válogatott irodalmi tanulmányok. Bp. 1952,

105-110. p. = M. Zs.: Irodalomról, művészetről. Bp. 1959, 1. köt. 253-259. p.

2. kiad. [Falus Elek borítójával ] Bp. 1910, Nyugat, Légrády ny. 110,4 p. 21 cm.

3. kiad. (5. ezer) 1910.

3. kiad. (6. ezer) 1910. A 2. kiadással egyező.

4. kiad. (13-15. ezer) Bp. 1918, Pallas. 114 p. 21 cm. Az előző kiadással egyező.

5. kiad. Bp. 1919, PaUas. 156 p. 21 cm.

6. kiad. Bp. 1920, Pallas. 156 p. 21 cm.

7. kiad. (Az eddigi kiadások gondos egybevetése után s az első közlések szemmeltartása mellett Földessy Gyula rend. sajtó alá.) Bp. 1922, Athenaeum. 180 p. 18 cm.

Ism. 1922: (y) = P. Napló jún. 11. 131. sz. 10. p.

Hivatkozások

KAPCSOLÓDÓ DOKUMENTUMOK

Fehér ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy inkább csak utalásokban, hátrahagyott vázlatokban, de Dosztojevszkijnek van még egy válasza a

kérdé tőlem. Sőt fordítom! Hogyan?, 's lehetne azt ma- gyarra? Te vagy az első magyar, kit látok, hogy szereti Klop- stockot. nem igen becsülik.. Friedrich most olvasá

1691. KASSÁK Lajos: Ady Endre. KENESSEY Péter: Húsz éve halt meg Ady Endre. KISS Géza, hegyaljai: Két Ady-apróság. Ady Endre esküvője. KUNSZERY Gyula: Négy-öt magyar

ezért idézte Csokonai és Ady nagy fölfedezője, Földessy Gyula is a két költő rokonságáról írva A magyar Pimodán e sorait: „legrokonabbnak az összes volt és lehető

Túl azon, hogy a költő Nietzsche-képe nem vált ez évben véglegessé (s a későbbi módosulások roppant beszédesek), e hiány azért is felötlő, mert Babits vagy Juhász

MADACSY PIROSKA: FRANCIA SZELLEM A MAGYAR REFORMKORBAN (FRANCIA IRODALOM ÉS KULTÚRA A REFORMKORI MAGYAR FOLYÓIRATOKBAN).. Szeged, Juhász Gyula Tanárképző Főiskola

Tudjuk ugyanis, hogy Schedius hagyatékában maradtak e korból származó kéziratok: például Kelemen László feljegyzéseihez, amelyek az első magyar színtársulat történetét

Mivel a levélírók vagy a címzettek között ott van a Babits-rokonság, ott van Kiss József, Ady Endre, Juhász Gyula, Kosztolányi Dezső, Móricz Zsigmond, Kassák Lajos,