• Nem Talált Eredményt

1 2021

N/A
N/A
Protected

Academic year: 2022

Ossza meg "1 2021"

Copied!
39
0
0

Teljes szövegt

(1)

2021

INFORMÁCIÓK

A DEBRECENI EGYETEMRŐL

F E L V É T E L I Z Ő K N E K

(2)

Tisztelt Leendő Hallgatónk!

Kedves Olvasó!

A Debreceni Egyetem hazánk egyik leg- kiemelkedőbb, legnépszerűbb, nemzet- közileg is elismert intézménye, melynek bemutatkozó kiadványát tartod most a kezedben. Megtudhatod belőle, hogy ha a Debreceni Egyetemet választod, a magas színvonalú, gyakorlatorientált képzés mellett milyen szolgáltatásokkal, lehetőségekkel vár majd intézményünk.

Legfőbb célunk, hogy hallgatóink kiváló- an képzett szakemberekké váljanak, és piacképes diplomát szerezzenek.

DEBRECENI EGYETEM

Egyetemistának lenni mindenütt jó, de Debrecenben a legjobb! Miért? Európa egyik legszebb campusán tanulhatsz világhírű oktatóktól, bekapcsolódhatsz az egyetemi tananyagon túlmutató tu- dományos kutatói tevékenységekbe, szakmai gyakorlatot szerezhetsz, s nem utolsósorban egy családias hangulatú egyetemvárosban élhetsz, ahol a pezs- gő diákélet mellett sportolásra, kikap- csolódásra, szórakozásra is számos le- hetőséged akad.

Az egyetemi évek nem csak a jövőd mi- att fontosak, itt töltöd majd életed egyik legszebb és legtartalmasabb időszakát.

Nem mindegy tehát, hogy hol, milyen szellemi és fizikai környezetben történik ez meg.

A Debreceni Egyetem számtalan lehe- tőséget kínál a korszerű ismeretek elsa- játítására, arra, hogy megtaláld álmaid hivatását, kipróbáld magad több szak- területen, elméletben és gyakorlatban egyaránt, hogy külföldi tapasztalatokat szerezz, de akár arra is, hogy megtaláld életed párját. Rajtad múlik, hogyan élsz ezekkel a lehetőségekkel!

Remélem, kiadványunk segítséget nyújt a jó döntéshez és szeptemberben sze- mélyesen is találkozunk a tanévnyitó ünnepségen és az országban egyedül- álló tanévnyitó stadion-show-n, a yoU- Day-en!

Szilvássy Zoltán rektor

TARTALOM

Köszöntő 3

Tehetséggondozás 5

Karriertervezés 17

Hallgatói juttatások 21

Kollégiumok 29

Hallgatói élet 33

Hallgatói szolgáltatások 37

Egyetemi kártya 39

Könyvtári szolgáltatások 41 Nyelvvizsgarendszer az egyetemen 43

Ha segítség kell... 45

Irány a nagyvilág 47

Sportoló egyetem 51

Mennyibe kerül debreceni diáknak lenni? 59

(3)

TE HE

TS ÉG GO

ND

OZ ÁS

doktori képzésre való felvételinél, állá- sinterjún és különböző pályázatoknál.

• A DETEP-es hallgatók részt vehetnek a külön nekik rendezett konferenciákon.

• A tagok mindezeken felül pályázatokat nyújthatnak be pénzbeli juttatások el- nyerésére, melyekkel a saját szakmai előmenetelüket, kutató munkájukat se- gítik elő.

A Debreceni Egyetem Tehetséggondozó programja kiterjed a szakkollégiumokra és önképző körökre is, ahol a tudomá- nyos munka mellett a szociális készsé- gek fejlesztése és a társadalmi felelős- ségvállalás is fontos szerepet kap.

További információk:

detep.unideb.hu detep@unideb.hu

facebook.com/tehetsegdebrecen SZAKKOLLÉGIUMOK Bán Imre Kultúratudományi

Szakkollégium

Tevékenység: Szakkollégiumunk cél- kitűzése, hogy tagjaink a kultúratudo- mányok elméleti és gyakorlati oldalával ismerkedhessenek meg egyetemi ok- tatók, kutatók, a legkiválóbb elméleti és gyakorlati szakemberek segítségével.

Küldetésünk kiterjed minden kultúratu- dományi ág (irodalomtudomány, vizuá- lis művészetek, színház, műfordítás stb.) irányába. Az elméleti háttér gyakorlati kiegészítésére nagy hangsúlyt fektet, azaz olyan (mind az egyetem, mind Deb- recen városának életében hiánypótló) rendezvények létrehozására, amelyek a hallgatók differens érdeklődési köreit A Debreceni Egyetem Tehetséggondozó

Programja az ország legrégebben műkö- dő, komplex tehetséggondozási formája.

Komplex, mert minden tudományterüle- tet magában foglal, teret ad a nem tu- dományos teljesítményeknek, segít ki- bontakozni, biztos pályát és karrierutat mutat tagjainak.

2000-ben a Debreceni Egyetem létre- hozta a DETEP-et, hogy a legkiemelke- dőbb hallgatói az ösztöndíjkiegészítés mellett olyan előnyökhöz juthassanak, mint például kutatócsoportokban való részvétel, laborokba való bejutás, egyé- ni mentor-mentorált foglalkozások. Az egyetem az összes nappali és levelező, alap-, mester- és osztatlan képzésében részt vevő hallgatójának biztosítja a DE- TEP-be való bejutást és azokat az elő- nyöket, amik a tagsággal járnak.

Mi is pontosan a DETEP?

• A hallgató kutatómunkát végez a té- mavezetője segítségével.

• A témavezető minden rendelkezésére álló segítséget megad, hogy hallgatója zavartalanul végezhesse munkáját, és ebből produktum születhessen.

• A produktumok krediteket érnek, ami- ket aztán ösztöndíjra lehet váltani.

• Különböző tréningeken vehet részt a hallgató, mellyel segítjük, hogy szak- májában és/vagy a tudományos pá- lyán minél előbbre jusson.

• A programban részt vevő hallgatók végzésükkor oklevelet kapnak.

• Programbeli részvételükről bármikor igazolást kérhetnek a hallgatók, mely előnyt jelent a mesterszakos, illetve

(4)

összekapcsolják, és amelyek lebonyolí- tása során a hallgatók a kutatástól elté- rő, ugyanakkor szakmájukhoz szorosan köthető szerepkörökben próbálhatják ki magukat.

Ösztöndíj, egyéb díjazás: A szakkollé- gium teret kíván adni a hallgatói kreatív alkotó munkának, szakmailag támogatja őket a kutatómunkában, konferenciákon való részvételben, külföldi tanulmánya- ikban. Az elméleti képzésen túl műhely- munkák, workshop-ok és tréningek for- májában nyújt lehetőséget arra, hogy a gyakorlatban is tapasztalatokat szerez- zenek a különböző művészeti ágakkal kapcsolatban.

Kiknek ajánljuk: A Debreceni Egyetem hallgatóinak függetlenül a tanulmányaik gerincét képező tudományterületektől.

Boldog Terézia Katolikus Egyetemi Feminine Studies Szakkollégium Tevékenység: Keresztény értelmiségi nőknek személyes, közösségben történő kibontakozásához sajátos, női szemlé- letű (feminine studies) képzést nyújtó, s ehhez ökumenikus keresztény közösségi keretet biztosító szakkollégium. Szakmai segítséget/képzést ad azoknak a fia- tal nőknek, akik személyes és szakmai életükben hitelesen, igényesen, embe- ri tisztességgel, elkötelezetten kívánják szolgálni kisebb közösségüket, a társa- dalmat és egyházukat.

Ösztöndíj, egyéb díjazás: Díja igazodik a hallgatók szakkollégiumi indexben veze- tett teljesítményéhez, segítséget nyújtva a publikálás terén, konferencia-előadá- sok és tanulmányok megjelenéséhez.

Kiknek ajánljuk: Nappali tagozatos női hallgatók részére.

Gulyás György Szakkollégium Tagozatok/szakcsoportok: Előadómű- vészeti, Alkotóművészeti.

Tevékenység: A kiemelkedő képességű hallgatók számára lehetőséget biztosít saját szakterületükön való elmélyülésre, hazai és nemzetközi versenyekre való felkészülésre; mesterkurzusokat, hang- versenyeket, hangszerbemutató előadá- sokat szervez.

Ösztöndíj, egyéb díjazás: Teljesítmé- nyük függvényében támogatást nyújt versenyek nevezési díjához, hangver- senyek szervezéséhez ingyenes terem- használatot, műsorok készítését, sokszo- rosítását biztosítja.

Kiknek ajánljuk: A Zeneművészeti Kar hallgatói részére.

Hatvani István Szakkollégium Tagozatok/szakcsoportok: Angliszti- ka-Amerikanisztika; Biológiai tudomá- nyok; Fizika–Matematika–Informatika;

Földrajztudományok; Kémiatudomá-

nyok; Magyar irodalom–Kommunikáció–

Médiatudomány; Műszaki tudományok, Néprajztudomány; Pszichológia; Szocio- lógia és Társadalompolitika; Történettu- domány.

Tevékenység: Inspiráló és támogató kö- zösség; konferenciák; kutatási progra- mok; határon túli programok; műhelyfog- lalkozások; tudományterületek közötti együttműködések; nyelvi kurzusok.

Ösztöndíj, egyéb díjazás: A Szakkollé- gium a tagok teljesítményéhez mérten hozzájárul a kutatási, publikációs és kon- ferencia részvételek kiadásaihoz, utazási támogatást nyújt, ingyenes fénymásolá- si és nyomtatási lehetőséget biztosít.

Kiknek ajánljuk: A Bölcsészettudományi Kar, a Természettudományi és Technoló- giai Kar, az Informatikai Kar és a Műszaki Kar hallgatói részére.

Ihrig Károly Szakkollégium Tagozatok/szakcsoportok: Gazdaság-, Gazdálkodás- és Szervezéstudományok.

Tevékenység: Az Ihrig Károly Szakkollé- gium a Debreceni Egyetem egyik legfia- talabb szakkollégiuma, működését 2015

őszén kezdte meg. A szakkollégium leg- főbb célja, hogy felkészítse tagjait a mo- dern kor kihívásainak eleget tevő értelmi- ségi pályára. Átlagos taglétszáma 35–40 fő körül mozog. Munkáját három pillérre támaszkodva végzi. A szakkollégisták műhelyrendszerből álló féléves kurzuso- kon elégíthetik ki egy adott terület iránti tudásszomjukat. Számos műhely műkö- désének biztosítunk teret: módszertan;

oktatásgazdaságtan; vállalatgazdaság- tan és üzleti intelligencia.

Ösztöndíj, egyéb díjazás: Minden szak- kollégista saját tudományos témájában kutatómunkát végez témavezetője segít- ségével, melynek elvárt eredménye egy tudományos diákköri dolgozat. A szak- kollégiumi generális előadások során ön- ismereti-, előadói készségek-, IT-ismere- tek fejlesztésével kapcsolatos kurzusok segítik a tagok fejlődését. Továbbá a szakkollégium lehetőséget biztosít tagja- inak, hogy meghívott neves előadók nyílt, plenáris előadásain bővítsék tudásukat és ismereteiket.

Kiknek ajánljuk: A Gazdaságtudományi Kar hallgatói részére.

(5)

akadályozása és a diplomához jutás támogatása. Mindemellett cél, hogy olyan fejlesztésekben vegyenek részt a tagok, amelyek társadalmilag is hasz- nosíthatók. A szakkollégiumi közösség rendszeresen végez alkalmazott társa- dalomtudományi vizsgálatokat azzal a céllal, hogy a gyakorlati szempontból alkalmazható eredmények kimunkálásá- val hozzájáruljon a roma származás és hátrányos helyzetű fiatalok társadalmi integrációjának előmozdításához.

Ösztöndíj, egyéb díjazás: A Lippai Ba- lázs Roma Szakkollégium tagjai ösztön- díjas támogatásban részesülhetnek.

Kiknek ajánljuk: A Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar hallgatói részére.

Márton Áron Szakkollégium Tevékenység: A Magyarországon tanu- ló határon túli hallgatók szakmai szem- pontból eredményes magyarországi tartózkodásának biztosítása (szállás, képzés, információközvetítés, ösztöndí- jazás). Minél több hallgató szülőföldre történő visszatérésének elősegítése, el- sősorban szakmai és anyagi segítség- nyújtással. Az épületben megvalósuló ingyenes szakkollégiumi képzés az egye- temi tanulmányokat kiegészítő, valamint a munkaerőpiacon ma már nélkülözhe- tetlen készségek és képességek, kurrens ismeretek elsajátítását segíti: angol, kar- riertervezés, Kárpát-medencei ismere- tek, Közép-Európai tanulmányok.

Ösztöndíj, egyéb díjazás: A Szakkol- légium kulturális és sport programokra ingyenes vagy kedvezményes bérletet,

jegyet biztosít. Konferenciát, találkozó- kat és tanulmányutakat szervez. Tehet- séggondozói és Kutatói Szakkollégiumi programja révén ösztöndíjjal támogatja a legtehetségesebb hallgatóit.

Kiknek ajánljuk: Minden határon túli egyetemi hallgatónak.

Nyirkos István Sporttudományi Szakkollégium

Tevékenység: A 2017 tavaszán létre- jött szakkollégium elsődleges célja, hogy magas színvonalú, interdiszciplináris tudományos és gyakorlati képzéssel, szolgáltatásaival hozzájáruljon a Deb- receni Egyetem szakemberképzésének fejlődéséhez. Kiemelt feladatai a Debre- ceni Egyetem sporttudományi-, vagy a sporthoz kapcsolódó tudományterületek hallgatói számára a tananyagot meg- haladó ismeretek megszerzésének biz- tosítása; a TDK-n és OTDK-n részt vevő hallgatók számának növelése és a szín- vonal tovább emelése; a doktori iskolák utánpótlásának biztosítása; a sport- és a kapcsolódó tudományterületeken konfe- renciák, képzések, előadások szervezé- se; a sport témájú szabadon választható tárgyak színvonalának emelése, illetve közösségépítés.

Tevékenységei között szerepel a kap- csolattartás az egyetem belső – a szak- kollégium munkájában érintett vagy ténylegesen részt vevő – szervezeti egy- ségeivel, így kiemelten a Sporttudományi Koordinációs Intézet szakmai munkájá- nak támogatása.

Munkája részét képezi a magas szín- vonalú egyetemi képzés megvalósítása Kerpely Kálmán Szakkollégium

Tagozatok/szakcsoportok: Mezőgaz- daságtudományi, Agrárgazdasági és Vi- dékfejlesztési tudományterületek

Tevékenység: Magas színvonalú gya- korlati képzés és szolgáltatás; a nem- zeti és egyetemes kultúra közvetítése;

gyakorlati és tudományos ismeretek bő- vítése; hazai és külföldi munkaerőpiaci szereplőkkel való kapcsolatok kiépítése, ápolása; szakkollégiumi hallgatók tanu- lási körülményeinek javítása, költségei- nek enyhítése.

Ösztöndíj, egyéb díjazás: A szakkollé- gium rendszeres tanulmányi utakat, kö- zösségi és kulturális programokat, kon- ferenciákat szervez a hallgatók részére.

Tagjaink számára kollégiumi férőhelyet, illetve ingyenes hozzáférést biztosítunk

fénymásolásra, nyomtatásra. A szakkol- légiumi hallgatók tudományos előreha- ladását támogatjuk, publikációs lehető- séget biztosítunk számukra. A hallgatók ösztöndíj juttatásban is részesülnek.

Kiknek ajánljuk: A Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgaz- dálkodási Kar, Gazdaságtudományi Kar hallgatói részére.

Lippai Balázs Roma Szakkollégium Tevékenység: Összefogja a Debrece- ni Egyetemen és a Gyermeknevelési Gyógypedagógiai Karán tanuló roma származású, hátrányos helyzetű és a roma kultúra iránt érdeklődő hallgató- kat értékteremtő, egymást segítő közeg létrehozása végett. A roma szakkollé- gium küldetése a lemorzsolódás meg-

(6)

érdekében a hazai és külföldi munka- erő-piaci szereplőkkel, vállalkozásokkal, társintézményekkel, szervezetekkel való kapcsolatok kiépítése és ápolása, többek közt a debreceni Regionális Sporttudás Központ kialakulásának segítése.

A szakkollégium küldetése a nemzeti és egyetemes kultúra közvetítésével felké- szíteni a szakkollégiumi hallgatókat az értelmiségi létre, a tudományos ismere- tek bővítésére és alkalmazására, a tudo- mányok és a kultúra művelésére.

Kiknek ajánljuk: Elsősorban a Debreceni Egyetem sporttudományi – vagy a sport- hoz kapcsolódó tudományterületek hall- gatói számára.

Praetor Szakkollégium

Tagozatok/szakcsoportok: Jogtudományi Tevékenység: A Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán műkö- dő szakkollégium 2013-ban jött létre.

Nyolcéves fennállása alatt számos jeles eredményt sikerült elérnünk: kilenc tudo- mányos konferencián számos hazai és külföldi előadó mellett több száz hallgató tartott előadást.

Eddig húsz kötetünk jelent meg: a Tudo- mányos Diákest I-VII., a Civilizációk és vallások, a Jog és film, a Jog és irodalom, a Migráció a 21. században, a Vissza- tekintés 1956-ra, A hazai és nemzetkö- zi integráció múltja, jelene és jövője, az ENSZ, a Tri-Anno 1920-1947-2020 és A jog tudománya, a mindennapok joga I-V.

tanulmánykötetek. A kötetek megjelené- se minden évben folyamatos.

A szakkollégium célja, hogy minél több diák megtalálja azt a jogi szakterületet,

amellyel később foglalkozni szeretne, ebben a munkában pedig a tagok jelen- tős szaktudással rendelkező tanároktól kapnak segítséget. A fent megjelölt cél érdekében igyekszünk minél érdekesebb, sokszínűbb tudományos programokat szervezni. Mindezek mellett tagjaink tu- dományos tevékenységet végeznek az általuk választott műhelyben, ahol szín- vonalas TDK dolgozatok és előadások is születnek.

A tudományos tevékenység közösségi élettel egészül ki, hiszen rendszeresen szervezünk szabadidős programokat, többek között főzést, paintball játékot, kvízt, kulturális programokat.

Ösztöndíj, egyéb díjazás: Szakkollégiu- munk az Állam- és Jogtudományi Kar tá- mogatásával minden félévben ösztöndíj pályázatot ír ki, amelyet a tudományos és közösségi életben egyaránt résztvevő, kiemelkedő szorgalmú tagjaink kaphat- nak. Emellett a szakkollégiumi tagság és a szakkollégiumban végzett tudományos tevékenység plusz pontot jelent egyéb pályázatoknál.

Kiknek ajánljuk: Az Állam- és Jogtudo- mányi Kar hallgatói részére

Sántha Kálmán Szakkollégium Tagozatok/szakcsoportok: Orvos- és egészségtudományok.

Tevékenység: Fő cél, hogy az érdeklő- dő hallgatók olyan előadásokon, kurzu- sokon vehessenek részt, amelyek nem szerepelnek az egyetemi tantervben.

Témájuk elsősorban: természetgyógyá- szat, az orvosi hivatással összefüggő jogi és közgazdasági ismeretek, kultu- rális antropológia, filozófia. A másik fő cél a tudományos munka segítése azzal, hogy egymás kutatási témájának meg- ismerésére és megvitatására előadási lehetőséget biztosítunk. Ezeken felül fel- sőbb éves szakkollégisták konzultációk- kal segítik az alsóbb évesek felkészülését egyes számonkérésekre.

Ösztöndíj, egyéb díjazás: A szakkollégi-

(7)

um kulturális programokra ingyenes bér- letet vagy kedvezményes jegyet biztosít.

Konferenciát, találkozókat és kirándulást szervez.

Kiknek ajánljuk: Az Általános Orvostu- dományi Kar, a Fogorvostudományi Kar, a Gyógyszerésztudományi Kar és a Né- pegészségügyi Kar hallgatói részére.

Szent László Katolikus Szakkollégium Tevékenység: A Debreceni Egyetem ke- resztény elhivatottságú hallgatóit tömö- ríti egy családias, pezsgő szellemiségű, az emberi- és katolikus értékek meg- őrzésére törekvő közösségbe. Intézmé- nyünk alapvető célja a szakmai és em- beri tisztes helytállásra való törekvés, a fiatalos lendületű keresztény szellemiség

keretében. További célunk között szere- pel, hogy olyan fiatal, keresztény, értel- miségi embereket, neveljünk, akik hitüket és hivatásukat az élet minden területén képviselik. A Kollégium hallgatói a város legszebb részén, a Nagyerdő közepén ta- lálható, felújított villa épületben tölthetik el az egyetemi éveiket. A Szakkollégiumi képzés során nagy hangsúlyt fektetünk egy összetartó közösség létrehozásá- ra, amelyet a folyamatos önismereti és csapatépítő tréningeink is elősegítenek.

Fontosnak tartjuk a hivatástudat erősí- tését, ezért a szakmai képzésünk során a munka tiszteletére és megbecsülésére neveljük fiataljainkat.

Ösztöndíj, egyéb díjazás: Szervezett ki- rándulásokat, rendezvényeket az intéz-

mény kiemelten támogat. A szociálisan rászoruló, valamint a határon túliak ese- tében, csökkentett kollégiumi díjjal segít- jük a hallgatók felsőfokú tanulmányait. A Kollégium minden évben segítséget nyújt a fiataloknak a Szent Imre ösztöndíj pá- lyázat benyújtásához.

Kiknek ajánljuk: A Debreceni Egyetem minden keresztény szellemiségű hallga- tójának, akik elkötelezettek, hogy hitüket megéljék egy dinamikusan fejlődő fiatal közösségben.

Szent Miklós Görögkatolikus Roma Szakkollégium és Diákotthon Tevékenység: Folyamatos támoga- tásban és fejlesztésben részesítjük a hallgatóinkat, ingyenes önismereti és

személyiségfejlesztő tréningekkel, nyelv- oktatással, kirándulásokkal, széleskörű képzésekkel, neves előadókkal, mentor- programmal, kulturális programokkal, és egy összetartó, családias közösséggel egyaránt. Fontos számunkra az önkén- tesség, a hitélet. Amit még kínálunk, kol- légiumi lakhatás egy jól felszerelt modern környezetben.

Ösztöndíj, egyéb díjazás: Szakkollégistá- ink havi szinten tanulmányi ösztöndíjban részesülnek, ennek feltétele a szakkollé- gium által előírt feladatok teljesítése.

Kiknek ajánljuk: A Debreceni Egyete- men tanuló elsősorban roma és/vagy hátrányos helyzetű hallgatók jelentke- zését várjuk, akik felelős értelmiségiként tenni szeretnének a cigányság felemel- kedéséért és a cigány–magyar együtt- élésért, akik fontosnak tartják a társadal- mi problémák megoldását, nyitottak egy keresztény szellemiségű közösségre. Ha ezek alapján magadra ismersz, akkor itt a helyed nálunk!

Itt megtalálsz minket: szentmiklosro- maszakkoli.hu, facebook.com/szmgrsz/

Tormay Béla Szakkollégium Tagozatok/szakcsoportok: Szántóföl- di növénytermesztési, Állattenyésztési, Halászati kultúra, Élelmiszerbiztonsági, Kertészeti, Környezetgazdálkodási, Ter- mészetvédelmi, Szakigazgatási, Vállalati gazdaságtani és Vidékfejlesztési.

Tevékenység: A Tormay Béla Szakkol- légium célja, hogy magas színvonalú képzéssel és szolgáltatással, az alap- és alkalmazott tudományok művelésével hozzájáruljon a Debreceni Egyetem, és

(8)

ezen belül az A Debreceni Egyetem, MÉK szakember képzésének fejlődéséhez. A Szakkollégium lehetőséget nyújt a hall- gatók számára, hogy szakterületükön, érdeklődési területükön belül többlet is- meretanyagot szerezzenek, valamint a hallgatói támogatási rendszer adta lehe- tőségek segítségével kutatómunkát vé- gezzenek. A Tormay Béla Szakkollégium fontos céljának tekinti még a nyelvokta- tást és a különböző általános és szak- irányú kurzusok által olyan interdiszcip- lináris képzés létrehozását, amely széles látókörű, szakmailag felkészült szakem- berek kibocsátását teszi lehetővé.

Ösztöndíj, egyéb díjazás: A szakkollé- gium kirándulásokat, kulturális progra- mokat és konferenciákat szervez. Tagjait támogatja a kutatómunkában, a publi- kálásban, a konferenciákon való részvé- telben és a külföldi tanulmányaikban.

Lehetőséget ad a tagok együttes kollé- giumi elhelyezésére, valamint ingyenes fénymásolást és nyomtatást biztosít.

Kiknek ajánljuk: A Mezőgazdaság-, Élel- miszertudományi és Környezetgazdál- kodási Kar és a Gazdaságtudományi Kar hallgatói részére.

Verzár Frigyes Szakkollégium A Verzár Frigyes Szakkollégiumot 2013- ban 10 alapító taggal és az oktatókkal közösen alapították a Debreceni Egye- tem Egészségügyi Kar Kari Tanácsának a támogatásával.

Tagozatok: Szociális és Társadalomtu- dományi Tagozat (SZTT), Egészségtudo- mányi Tagozat (ET), Gerontológiai Tago- zat (GT).

Tevékenység: Egy olyan szakmai kö- zösség építése és fenntartása, amely a közösség, társadalmi érzékenység és szakmaiság elvén alapuló tehetséga- zonosítás, tehetséggondozás mellett magas szintű, minőségi szakmai kép- zést nyújtson. Célunk, hogy magunk- hoz vonzzuk azokat a hallgatókat, akik a kötelező ismereteken túl magasabb tudásra törekednek és lehetőségeket biztosítsunk képességeik kifejleszté- séhez és ezáltal sokoldalú, társadalmi problémák iránt nyitott értelmiségi- vé váljanak. Célkitűzésünk, hogy a kar képzési profiljába illően magas szintű elméleti és gyakorlati tapasztalatszer- zést biztosítsunk, előadások, kurzusok, konferenciák, szakmai kirándulások, kutatások által. A Szakkollégium tagjai szakmai tudásuk, közéleti szerepválla- lás révén kamatoztatni tudják készsé- geiket, képességeiket, jártasságukat a munkaerőpiacon. A Szakkollégium te- vékenységének célja, hogy sokoldalú, a társadalmi problémák iránt nyitott, azokat kezelni akaró és tudó értelmisé- gi elitet neveljen. Kiemelten fontosnak tartjuk továbbá, hogy hozzájáruljunk az Egészségügyi Kar tehetséges hallgatói közötti személyes kapcsolatok kiépíté- séhez a korábban már végzett hallgatók és szakkollégisták bevonásával, a velük való rendszeres kapcsolattartással.

Kiknek ajánljuk: a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kara bármely nappali és levelező tagozatos hallgatói (alapszak, mesterszak, doktori képzés, szakirányú továbbképzés) részére.

Wáli István Református Cigány Szakkollégium (WISZ)

Tevékenység: Interdiszciplináris szakkol- légium vagyunk, komplex programmal, korszerű körülmények közötti bentlakás- sal. Célunk a hátrányos helyzetű hall- gatók személyes karrier stratégiájának támogatása, valamint a cigány/roma ér- telmiség építése. Szakmai programunk fő elemei: mentor- és tutorprogram, há- rom modulú képzési program (cigány identitás, keresztény modul, általános kompetenciák fejlesztése), személyi- ség- és közösségfejlesztés, önkéntesség szervezése, igény szerinti nyelvi képzés, kutatás, személyes lelkigondozás lehető- sége, gyakornoki program az elhelyezke- déshez.

Ösztöndíj, egyéb díjazás: Jelentős, telje- sítményarányosan differenciált, a Szak- kollégiumi Tanács által megítélt (max.

60.000 Ft) ösztöndíj. Tényezői: egyetemi

tanulmányi eredmény, szakkollégiumi tanulmányok teljesítése, szakkollégiumi feladatvállalás és teljesítés, köztudato- sításban való közreműködés, önkéntes munka.

Kiknek ajánljuk: Elsősorban a magukat cigánynak/romának valló, és/vagy hát- rányos helyzetű nappali tagozatos, álla- mi finanszírozású képzésben részt vevő egyetemi hallgatók számára, továbbá bárkinek, aki nappalis és a közösségünk, programunk iránt érdeklődő egyetemi hallgató. A stratégiánk tömören: „A cé- lodhoz WISZ!”

Elérhetőek vagyunk: A minden egyete- mista és középiskolás számára nyitott közösségünkben (keddenként 17 órától személyes részvéttel, a COVID járvány idején védettségi igazolással, a Blaháné u. 15. 1. emeletén), a honlapunkon: wisz.

hu, a közösségi oldalunkon, illetve a nyi- tott napjainkon személyesen és online.

(9)

KA RR

IE R TE RV EZ ÉS

kétféle tanácsadást biztosít az egyetemi hallgatóknak. Az egyéni pályaorientá- ciós tanácsadás keretében a speciális, egyedi kérdéseket tudják megválaszolni munkatársaink. Fiatal pszichológusaink elsősorban olyan, önismerettel és sze- mélyiségfejlesztéssel kapcsolatos taná- csokat adnak, amely az életpálya-terve- zésben lehetnek hasznosak. A gyakorlati jellegű karriertanácsadáson pedig meg lehet beszélni a szakembereinkkel az ön- életrajzot vagy a motivációs levelet, de lehet konzultálni a munkakeresést segítő belső tulajdonságokról, akadályozó vagy támogató tényezőkről és meg lehet is- merni az aktuális munkaerő-piaci viszo- nyokat is.

Felkészülés – fejlesztés A Debreceni Egyetem hallgatói – kivá- ló szakmai felkészültségük mellett – már az egyetemi évek alatt is tehetnek azért, hogy a végzés után könnyebben találják meg helyüket a munkaerő-piacon. Ebben az időszakban hatékonyan lehet fejlesz- teni azokat a kompetenciákat, amelyek segítik álmaink állásának megtalálását.

Senki nem születik úgy, hogy tud önélet- rajzot írni, tisztában lenne az állásinterjún való megfelelő viselkedéssel vagy az ön- fejlesztés lehetőségeivel – viszont ezeket meg lehet tanulni!

Egyéni tanácsadás – pályaorientáció A Hallgatói Karrierközpont folyamatosan

(10)

Előadások – gyakorlati ismeretek sokszínű témákban

Előadásokat szervezünk karriertani alap- ismeretekről, olyan témákról, amelyek az álláskereső mindennapjaiban is megje- lennek. Az érdeklődők hallhatnak tanulási technikákról, a karriertervezés pszicholó- giai hátteréről, kaphatnak kommunikációs tippeket, és megtudhatják, hogyan kell viselkedni egy állásinterjún. Rendszeres vendégeink az előadásokon az intézmény céges partnereinek HR-vezetői, hogy a hallgatók a „másik oldalt” is meghallgat- hassák, tájékozódjanak, hogyan zajlik a felvétel – egy szakember szemével.

Tréningek – készségek és képességek csiszolása

Már a tanulmányok elejétől fogva hasz- nosak lehetnek a személyiségfejlesztés- sel kapcsolatos tréningek, ahol önisme- rettel, önérvényesítéssel, önértékeléssel, kapcsolatépítéssel, kreatív ötletek meg- valósításával kapcsolatos tippeket kap- hatnak a diákok.

A tréningeken gyakorlati feladatokkal tudják fejleszteni kompetenciáikat a hall- gatók. Kommunikációval és testbeszéd- del, tanulási technikákkal és hatékony időgazdálkodással, valamint más kulcs- kompetenciák fejlesztésével is foglal- kozhatnak, akik részt vesznek ezeken az alkalmakon. Akik pedig már kifejezetten állást keresnek, ők is találnak maguknak tréninget, ahol célzottan az álláskeresés- hez kapcsolódó feladatokat végeznek a tréner irányításával.

A cél – felkészülten belépni a munka világába

Szeretnénk, ha diákjaink lelkileg-szelle- mileg felkészülten, jó tanácsokkal, tech- nikákkal és ötletekkel érkeznének a mun- ka világába. A szakmai tudás mellett ugyanis nagyon fontos, ha az ember tisz- tában van képességeivel, adottságaival, majd a kettőt megfelelően tudja haszno- sítani és érvényesíteni – egy nagyszerű karrier, sikeres élet reményében.

Elérhetőségeink:

Hallgatói Kapcsolatok és Szolgáltatások Központja Hallgatói Karrierközpont karrierkozpont.unideb.hu karrier@unideb.hu facebook.com/dekarrier/

(11)

H AL LG AT ÓI JU TTATÁ SO K

Az itt ismertetett információkat tartal- mazó egyetemi szabályzatok (pl. a ta- nulmányi és vizsgaszabályzat, a hallga- tói térítési és juttatási szabályzat) teljes terjedelmükben megtalálhatók a Deb- receni Egyetem honlapján az unideb.

hu címen, Az Egyetemről>Szabályzatok menüpontban.

A Debreceni Egyetemen a hallgatói ta- nulmányi és szociális alapon járó té- rítések és juttatások rendszerét a fel- sőoktatási hallgatók juttatásairól és az általuk fizetendő egyes térítésekről szó- ló 51/2007. (III. 26.) Kormányrendelet, il- letve a rendeletben foglaltak alapján „A Debreceni Egyetem Hallgatói Térítési és Juttatási Szabályzata” állapítja meg. A szabályzat szerint a következő juttatá- sokat kaphatják meg a hallgatók:

I. Teljesítmény alapján adható juttatások 1. Tanulmányi ösztöndíj

A tanulmányi ösztöndíjat az előző fél- évi tanulmányi eredmény alapján lehet elnyerni. Elsőéves hallgatók a képzés második félévétől kezdve kaphatnak ta- nulmányi ösztöndíjat. Az egyetem hall- gatóira egységes ösztöndíjrendszer vo- natkozik, amelynek lényege, hogy nem a tanulmányi átlag, hanem matematikai képlet határozza meg az ösztöndíjak pontos összegét. A rendszer lényege, hogy csak az egymással ténylegesen összehasonlítható teljesítményű hallga- tókat sorolják egy kategóriába. A tanul- mányi ösztöndíj összegének megállapí- tására a félévek elején, a beiratkozások lezárása után kerül sor, a szabályzatban

rögzített eljárásrend és összegek szerint.

Az ösztöndíj mértéke az egyes kategóri- ákban 13.000–38.000 Ft.

A tanulmányi ösztöndíj kiszámítása:

· minden hallgató esetében megállapít- ják az ún. ösztöndíjindexet,

· egy adott szak/évfolyam/csoport hall- gatóinak ösztöndíjindexeit csökkenő sorrendbe rendezik,

· a hallgatókat e sorrend alapján 4 sáv- ba sorolják úgy, hogy összesen a hall- gatók legfeljebb 35%-a részesüljön tanulmányi ösztöndíjban; adott ösz- töndíjösszeg félévenként más-más ta- nulmányi eredményhez tartozhat,

· a két- vagy többszakos hallgatókat mindegyik szakjukon besorolják, ezt követően, ha az ösztöndíjösszegek kü- lönbözőek, azokat átlagolják.

2. Kiemelt szakmai és tudományos ösztöndíj

A kiemelkedő szakmai, tudományos tel- jesítményért járó ösztöndíjat pályázati úton azok kaphatják meg, akik méltók lennének akár a nemzeti felsőoktatá- si ösztöndíjra is, de abban a keret szű- kössége miatt már nem részesülhettek.

Ezt az ösztöndíjat legfeljebb a hallgatók 10%-a kaphatja meg, az odaítélés rész- letes szabályait az adott kar határozza meg. Egyszeri ösztöndíj esetén a legma- gasabb összege 50.000 Ft.

3. Mesterképzési szakmai ösztöndíj A mesterképzés első évfolyam első fél- évére beiratkozott, aktív hallgatói jog- viszonnyal rendelkező, államilag támo-

(12)

gatott, teljes idejű képzésben részt vevő hallgatók mesterképzési szakmai ösz- töndíjban részesülhetnek. Az ösztöndíj- ban a karok mesterképzős első évfolyam első félévére beiratkozott hallgatóinak legfeljebb 50%-a részesülhet. Az ösztön- díj a hallgató által a Kari Tanulmányi Bi- zottsághoz benyújtott pályázat/korábbi elbíráláshoz szükséges dokumentumok alapján egyszeri alkalommal folyósítható juttatás. Az ösztöndíjra azon hallgatók pályázhatnak, akik a mesterképzés első félévében legalább 20 felvett kredittel rendelkeznek, a mesterképzésre felvé- teli jogalapot jelentő előző képzés során legalább 3,00 összesített korrigált kredi- tindexet értek el, továbbá az alapképzési oklevelük legalább jó minősítésű.

Az ösztöndíj odaítélésének, illetve eset- leges visszavonásának eljárási rendjét a karok határozzák meg. A pályázatok elbírálásánál előnyt jelent, ha a hallgató több nyelvvizsgával rendelkezik. Az ösz- töndíj mértéke 15.000–30.000 Ft.

4. Kiemelt sportösztöndíj

A nemzetközi, országos, illetve regio- nális szinten elért kiemelkedő sporttel- jesítményért a rektor által kiírt pályázat alapján sportösztöndíj adományozható.

A pályázatot minden félév elején írják ki, a támogatást egy félévre lehet elnyer- ni. Az ösztöndíjat önköltséges hallgatók is igényelhetik. Az ösztöndíjban azok a hallgatók részesülhetnek, akik a ta- nulmányi követelményeken túlmenően rendszeresen részt vállalnak a Debrece- ni Egyetem sportéletében. A pályázatot élsportoló vagy egyetemi minőségi sport

kategóriákban lehet elnyerni. A spor- tösztöndíj összege kategóriától függően 5.000–25.000 Ft/hó.

5. Kiemelt művészeti ösztöndíj

A kiemelkedő művészeti teljesítményt nyújtó hallgatók a rektor által kiírt pályá- zat alapján művészeti ösztöndíjban ré- szesülhetnek. A pályázatot minden félév elején írják ki, a támogatást egy félévre lehet elnyerni. Az ösztöndíjat önköltsé- ges hallgatók is igényelhetik. A művésze- ti ösztöndíj összege kategóriától függően 5.000–25.000 Ft/hó.

6. Szakmai utak, gyakorlatok támo- gatása

A szakmai utakat, gyakorlatokat a ka- rok döntése alapján támogatják. Az Erasmus ösztöndíjjal valamelyik európai egyetemen tanulmányokat folytató ma- gyar hallgatókat pályázat alapján a ka- rok külön támogatásban részesíthetik.

7. Szakmai gyakorlati ösztöndíj A szakmai gyakorlati ösztöndíj a képzé- si és kimeneti követelményben megha- tározott legfeljebb féléves összefüggő gyakorlaton részt vevő hallgatónak, pá- lyázat alapján, legfeljebb egy tanulmá- nyi félévre adható juttatás. A szakmai gyakorlati ösztöndíjban az a hallgató részesülhet, aki a szakmai gyakorlatot a képzés székhelyétől eltérő helyen telje- síti, és e helyen nem részesül kollégiumi ellátásban, valamint a szakmai gyakorlat végzésének helye és az állandó lakóhely közötti távolság legalább 1 km.

Az ösztöndíj odaítélésének feltétele-

it, mértékét, az odaítélés, az esetleges visszavonás eljárási rendjét a karok ha- tározzák meg, de havi összege a hallga- tói normatíva éves összegének 10%-át (16.660 Ft) nem haladhatja meg.

A 10-12 féléves osztatlan tanárképzés egyéves, összefüggő egyéni iskolai gya- korlatán részt vevő állami ösztöndíjas, nappali és levelező tagozatos hallga- tók külön állami forrásból szakmai gya- korlatuk időtartamára, de legfeljebb 10 hónapra szakmai gyakorlati ösztöndíjra jogosultak, amely nem minősül szociális alapú juttatásnak.

8. Nemzeti felsőoktatási ösztöndíj A kiemelkedő szakmai, tudományos tel- jesítményért járó nemzeti felsőoktatási ösztöndíjat az egyetem javaslata alap- ján a felsőoktatást felügyelő miniszter adományozza. Az ösztöndíjat pályázati

úton egy tanévre lehet elnyerni, legfel- jebb a hallgatók 0,8%-a kaphatja meg, a pályázók rangsorolásának részletes szabályait a kar határozza meg. Az ösz- töndíj mindenkori összegét a költségve- tési törvényben állapítják meg, jelenleg 40.000 Ft/hó.

9. Tehetséggondozási ösztöndíj A kiemelkedő szakmai, tudományos tel- jesítményt nyújtó hallgatók bekerülhet- nek a Debreceni Egyetem Tehetséggon- dozási Programjába (DETEP), amelynek tagjaként tutorális oktatásban, további szakképzésben részesülnek, felkészül- hetnek a tudományos életpályára. A programban kiváló teljesítményt nyúj- tó hallgatók a programtanács döntése alapján ösztöndíjban részesülhetnek. Az ösztöndíj mértéke az elért teljesítménytől függően 30.000–85.000 Ft/félév.

(13)

10. Klebelsberg Képzési Ösztöndíj Program

Az ösztöndíjprogram célja a tanári pá- lyát választó egyetemi hallgatók moti- válása a hivatásuk szerinti tartós elhe- lyezkedésre, egyúttal a diplomaszerzést követően álláshely biztosítása. A sikere- sen pályázó hallgatók ösztöndíjban ré- szesülnek azon félévek időtartama alatt, amelyek során hallgatói jogviszonyuk fennáll, amennyiben a támogatási szer- ződés aláírásával vállalják, hogy az álta- luk megjelölt három megye egyikében, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) által megjelölt köznevelési intéz- ményi kör intézményei közül választva, főállású foglalkoztatásra irányuló jog- viszonyt létesítenek, és azt tartósan, de legalább az ösztöndíj folyósítási idejének megfelelő időtartamban fenntartják.

A pályázat benyújtására az a magyar- országi felsőoktatásban tanuló, Magyar-

országon vagy Magyarországgal szom- szédos országban élő magyar anya- nyelvű hallgató jogosult, aki a pályázat benyújtásának időpontjában egységes, osztatlan tanárképzést nyújtó felsőok- tatási intézménybe felvételt nyert, illetve a pályázat benyújtásának időpontjában már tanulmányokat folytat és vállalja, hogy a tanárképzésben végzettséget és szakképzettséget szerez, és az oklevél megszerzését követően – a támogatási szerződésben foglaltak szerint – a vég- zettségének, szakképzettségének meg- felelő főállású foglalkoztatásra irányuló jogviszonyt létesít, illetve tart fenn.

Az ösztöndíj megállapítása az ösztöndí- jas jogviszony első félévében az ösztön- díjprogram értékelési szempontjai alap- ján differenciáltan 125.000 Ft–375.000 Ft/félév/fő közötti összegben történik.

Az ösztöndíj összegére meghatározott értékelési szempontok figyelembevéte-

lével a Klebelsberg Képzési Ösztöndíj Bi- zottság (KÖB) tesz javaslatot a miniszter számára.

Az ösztöndíjas jogviszony második fél- évétől az ösztöndíjak összegét a KÖB minden tanulmányi félév kezdetén fe- lülvizsgálja a rendelkezésre álló kere- tösszeg, valamint az ösztöndíjas utolsó aktív félévében elért kreditindexe figye- lembevételével. Az ösztöndíj megállapí- tása differenciáltan, 0–375.000 Ft/félév/

fő közötti összegben történik.

A pályázati felhívást és a pályázat be- nyújtásának határidejét a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ teszi közzé minden tanévben a honlapján (kk.gov.

hu/klebelsberg-kepzesi-osztondij).

A pályázatot elektronikusan és papír alapon, postai úton is be kell nyújtani. A pályázat elektronikus beadásához a kö- vetkező elektronikus felület áll rendelke- zésre: osztondij.e-kreta.hu

Doktoranduszoknak a fenti, teljesítmény alapján adható juttatásokat a jelenleg hatályos jogszabályok szerint nem lehet folyósítani. Ők doktori ösztöndíjat kapnak, ennek havi összege a 2016 szeptembe- rétől beiratkozott PhD hallgatók számára 140.555 Ft. Szociális rászorultság alap- ján megállapított ösztöndíjakban azon- ban a PhD-hallgatók is részesülhetnek.

11. Új Nemzeti Kiválósági Program (ÚNKP)

A Program célja a tudományos utánpót- lás megerősítése, a tudományos életpá- lya vonzóvá tétele, a kiváló oktatók, ku- tatók pályán és itthon tartása, illetve az

egyetemek tudományos teljesítményé- nek ösztönzése. A program keretében a kiváló, kutatási tevékenységet végző fel- sőoktatási hallgatók [alapképzés, mester (osztatlan) képzés, doktori képzés], dok- torjelöltek, fiatal oktatók, kutatók 5 havi, illetve 10 havi ösztöndíjban részesülnek, a fogadó felsőoktatási intézmények pe- dig a saját nyertes pályázóik ösztöndíj összegének 40%-a mértékében kuta- tási-működési támogatást kapnak. A hallgatók, doktorjelöltek és fiatal okta- tó-kutatók – támogatott célcsoporttól függően – 50.000–350.000 Ft/hó nettó támogatásban részesülnek. Az ösztön- díjakat az oktatásért felelős miniszter adományozza.

Részletek:

https://unideb.hu/node/1895

II. Szociális rászorultság alapján adható juttatások 12. Szociális ösztöndíj

A szociális ösztöndíjat az Egyetemi Kol- légiumi Felvételi és Szociális Bizottság (KFSZB) ítéli oda a rászorulóknak. A szo- ciális ösztöndíjkérelmeket a kollégiumi felvételi eljárással egyszerre, azonos űr- lapon, azonos igazolások benyújtásával lehet leadni. A kérelmeket az egyetemre frissen felvett elsőéveseknek az egye- temi felvételt követően, augusztus első felében kell leadniuk. A szociális ösztön- díjkérelmek elbírálása egyetemi szinten egységes, a kollégiumi felvételivel azo- nos pontrendszer alapján történik, mivel a hallgatók szociális helyzete nem függ attól, melyik karon tanulnak.

A hallgatói juttatásokról és térítésekről

(14)

szóló kormányrendelet alapján – ameny- nyiben elérik a bírálóbizottság által meg- határozott minimális ponthatárt – kiemelt összegű rendszeres szociális ösztöndíjra jogosultak az alábbi csoportokba tarto- zó, hátrányos helyzetű hallgatók::

1. A rendszeres szociális ösztöndíj havi összege legalább az éves hallgatói nor- matíva 20%-a (jelenleg 33.320 Ft, de 2021-re ebben a kategóriában a bíráló- bizottság 33.500 Ft ösztöndíjat állapított meg), amennyiben a hallgató eléri a bírá- lóbizottság által meghatározott minimá- lis ponthatárt és

· fogyatékossággal élő vagy egészségi állapota miatt rászorult, vagy

· halmozottan hátrányos helyzetű (hát- rányos helyzetű és szülője, szülei leg- feljebb az általános iskolát végezte, végezték el), vagy

· nagycsaládos (legalább két eltartott, tanuló testvére van), vagy

· családfenntartó (saját gyermeke van), vagy

· árva (25 éves életkor alatt)..

2. A rendszeres szociális ösztöndíj havi összege legalább az éves hallgatói nor- matíva 10%-a (jelenleg 16.660 Ft, de 2021-re ebben a kategóriában a bíráló- bizottság 17.000 Ft ösztöndíjat állapított meg), amennyiben a hallgató eléri a bírá- lóbizottság által meghatározott minimá- lis ponthatárt és

· hátrányos helyzetű (családi körülmé- nyei, szociális helyzete miatt a jegyző védelembe vette, illetve akinek rend- szeres gyermekvédelmi kedvezmény- re való jogosultságát megállapította), vagy

· gyámsága nagykorúsága miatt szűnt meg, vagy

· félárva (25 éves életkor alatt).

Azoknak a rászoruló hallgatóknak, akik nem tartoznak a fenti csoportok egyiké- be sem, és elérik a bírálóbizottság által meghatározott minimális ponthatárt, a rendszeres szociális ösztöndíj legkisebb összege 9.000 Ft/hó.

A szociális rászorultság elbírálásának legfontosabb szempontjai:

· családszerkezet – az egy háztartás- ban élő eltartók és eltartottak száma, illetve hogy az eltartók teljes vagy csökkentett keresetűek (munkanélküli, nyugdíjas stb.),

· jövedelem – a családban az egy főre eső éves bruttó jövedelem nagysága,

· távolság – az állandó lakóhely távol- sága a képzés székhelyétől,

· egészségi állapot – az eltartók, a pá- lyázó vagy a pályázó testvérének sú- lyos betegsége.

13. „Bursa Hungarica” Felsőoktatási Önkormányzati ösztöndíj

A „Bursa Hungarica” Felsőoktatási Ön- kormányzati Ösztöndíjat a települési önkormányzatok ítélik oda a legjobban rászoruló, területükön állandó lakóhellyel rendelkező hallgatóknak. Ezt a támoga- tást a megyei önkormányzatok kiegé- szíthetik. Az állam a települési és megyei önkormányzati támogatást megdupláz- za, de ha az önkormányzatok több mint 5.000 Ft-ot ítéltek oda a hallgatóknak, akkor is legfeljebb 5.000 Ft-tal egészí-

ti ki. A Bursa ösztöndíjat már a végzős középiskolások is igényelhetik. A Bursa Hungarica ösztöndíj összege (önkor- mányzati és intézményi ösztöndíj együtt) 2.000–11.000 Ft/hó.

14. Egyszeri szociális ösztöndíj

A rendkívüli (egyszeri) szociális ösztöndí- jat a KFSZB ítéli meg a tanulmányok so- rán bármikor beadható pályázat alapján házasságkötés, saját gyermek születése vagy szülő elhunyta esetén, illetve más, rendkívüli méltányosságot érdemlő ese- tekben. A pályázat feltétele, hogy a rend- kívüli esemény fél éven belül történjen.

A támogatások összege jelenleg saját gyermek születése esetén 160.000 Ft, egyéb esetben 80.000 Ft.

15. Egyszeri alaptámogatás

Azok az elsőéves hallgatók, akik pályá- zatot nyújtanak be rendszeres szociális ösztöndíjra, szociális helyzetük alapján a rendszeres szociális ösztöndíj fejezetben felsorolt kiemelt csoportok valamelyiké- be tartoznak (nagycsaládos, hátrányos helyzetű stb.), és elérik a bírálóbizottság által a rendszeres szociális ösztöndíjra való jogosultsághoz meghatározott mi- nimális ponthatárt, tanulmányaik első félévében a kormányrendelet szerint jo- gosultak az egyszeri alaptámogatásra, melynek összege felsőoktatási szakkép- zés, alapképzés és osztatlan képzés ese- tén az éves hallgatói normatíva 50%-a (jelenleg 83.300 Ft), mesterképzés ese- tén az éves hallgatói normatíva 75%-a (jelenleg 124.950 Ft).

(15)

KOL GI UMO K

Miért jó nálunk kollégiumban lakni?

1. Mert jó áron biztosítja a lakhatást és az összes kapcsolódó szolgáltatást, közösségi programot. Az elsőévesek által feltöltött férőhelyeken a kollégiu- mi díj 12.000–23.000 Ft között helyez- kedik el és nem várható annak érdemi emelése. Ennél az albérlet 150–200%- kal drágább.

2. Mert biztonságot nyújt. Egy kollégi- umot nem adnak el a fejed felől egyik napról a másikra. A kollégiumoddal szerződést kötsz, amiben mindkét fél jogai és kötelességei szerepelnek. A kollégiumban közalkalmazottak, sze- niorok, portások, a nagyobbaknál biztonsági őrök is biztosítják, hogy a házirendben, szabályzatokban foglal- takat mindenki be is tartsa. Egyben ez azt is jelenti, hogy neked is van kihez fordulnod a problémáddal.

3. Mert remek közösséget teremt. A kollégiumokban koncentráltan jelen vannak az évfolyam- és szaktársaid.

Maguktól is alakulnak a közös progra- mok, de a helyi kulturális bizottságok is gondoskodnak róla, hogy jól érezd magad vagy oda is eljuss, ahová ma- gadtól talán nem tudnál (kirándulások, színház, kiállítások). Sokkal könnyeb- ben találsz valakit, akinek megvan a hiányzó órai jegyzet vagy tud adni a főzéshez egy kis olajat.

4. Mert a mi kollégiumainkban minden fontos, alapvető szolgáltatást meg- találsz, és a legtöbb koliban vannak még népszerű kiegészítő szolgáltatá- sok is. Az előbbire példa az internet, az alapvető közüzemi szolgáltatá-

sok, ágy, asztal, szék, szekrény, polc, ágynemű, tanulószoba, konyha, mo- sókonyha, alapvető szolgáltatások (közös helyiségek takarítása, teljes karbantartás), amire nem kell gondot fordítanod és benne van a kollégiumi díjban. Népszerű szolgáltatásokként pedig a klubszobákat, kerékpártáro- lókat, szalonnasütő helyeket, könyvtá- rakat, számítógépes termeket, kondi- termeket említhetjük. Ezek többségét szintén külön térítési díj nélkül lehet igénybe venni.

5. Mert közel van az oktatási épüle- tekhez. A legtöbb kollégiumunk közös campuson helyezkedik el vagy éppen egybe is épült az egyes oktatási épü- letekkel. Ha olyan helyre vesznek fel, cipőt sem kell húznod órára menet. De bármelyik kollégiumból bármelyik kép- zési helyre elég könnyen el lehet jutni gyalog, közösségi közlekedéssel vagy biciklivel is.

Hogyan kerülhetsz be a kollégiumba?

1. Pályázat útján, felvételi eljárás keretében. A legfontosabb, hogy a koli.unideb.hu honlapcímet megje- gyezd. Ezen keresztül tudod majd ki- tölteni azt a pályázati lapot, amellyel a kollégiumo(ka)t igényelni tudod. Itt találhatóak meg azok az információk, amelyek hitelesek és aktuálisak erre vonatkozóan.

2. Bármelyik kollégiumot megjelölhe- ted az eljárás során, akár az össze- set is. Fontos a preferencia-sorrend, amelyet meg kell adnod a pályázat ki- töltésekor.

(16)

3. Elsősként a szociális helyzeted alapján kerülhetsz be kollégiumba.

Ezt a szociális pont fejezi ki, amelyet a pályázatod lezárása után kinyom- tatott és aláírt pályázati lapodhoz mellékelt szociális igazolások alapján kapsz. Hogy milyen igazolásokat kell benyújtanod, akár most is megnézhe- ted a koli.unideb.hu honlap bal oldali menüsorában, a Kitöltési útmutatóra kattintva, a dokumentum alsó részén.

Igyekezned kell majd ezek begyűjté- sével, mert az egyetemi felvételiről szóló értesítés és a kollégiumi felvé- teli kérvény benyújtása között maxi- mum három hét áll rendelkezésedre, hogy még el is lehessen bírálni a kér- vényeket.

4. Mi történik, ha nem kerültél be se- hova, vagy nem oda kerültél, ahová szerettél volna? Az első esetben vá- rólistára tudsz jelentkezni, akár mind- egyik kollégiumba egyidejűleg. Álta- lában még az ősz folyamán így is be tudsz kerülni valamelyikbe. A második esetben cserélni tudsz egy másik hall- gatóval, aki éppen abba a kollégiumba vágyik, ahonnan te cserélni szeretnél.

5. Milyen eséllyel kerülhetsz be nálunk kollégiumba? Az elmúlt öt évben a jelentkezők minimum 88%-a bekerült a DE valamelyik kollégiumába. Ez or- szágosan is kiemelkedő eredmény, főleg ilyen nagy egyetemnél és nagy kollégiumi szervezetnél (közel 5.000 férőhely, 16 kollégium).

DE kollégiumi férőhelyek száma és felszereltsége 2021 KollégiumokCímÁgyak száma szobánkéntFérőhelyek számaTérítési díj (Ft)Vizesblokk a szobában Arany Sándor Diákapartman4032 Debrecen, Böszörményi út 142.29624.000van Borsos József Kollégium4028 Debrecen, Ótemető u. 2-4.327013.500nincs Campus Hotel4028 Debrecen, Kassai út 26.

12536.000 van237623.000 222422.000 329721.000 Hajdúböszörményi Kollégium4220 Hajdúböszörmény, Désány István u. 1-9.321013.500van Kossuth Lajos I. Kollégium4032 Debrecen, Egyetem tér 1.11736.000 229823.000van Kossuth Lajos II. Kollégium4032 Debrecen, Egyetem tér 1.1135.000 van 229022.000 Kossuth Lajos III. Kollégium4032 Debrecen, Egyetem tér 1.216636.000 van 348323.000 Markusovszky Lajos II. Kollégium4032 Debrecen, Nagyerdei krt. 98.331921.000van Markusovszky Lajos III. Kollégium4032 Debrecen, Móricz Zsigmond krt. 22.336019.000van Nyíregyházi Kollégium4400 Nyíregyháza, Bethlen Gábor u. 58-60.

26 12.000

nincs 363nincs 339van 4180nincs Sportkollégium4032 Debrecen, Móricz Zsigmond út 4.22 19.000nincs 387 Szolnoki Kollégium5000 Szolnok, Mártírok útja 8.27817.500van Tisza István Kollégium4027 Debrecen, Egyetem sugárút 13.218615.000nincs Vámospércsi Úti Kollégium4034 Debrecen, Vámospércsi út 84.216 13.500nincs 3225 Veres Péter Kollégium4032 Debrecen, Böszörményi út 140.214 14.000nincs 4518 Weiner Leó Kollégium4032 Debrecen, Nagyerdei krt. 82.230 13.500nincs 480

(17)

H ALL GA I É LE T

A Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzata A Debreceni Egyetem Hallgatói Önkor- mányzata az egyetem hallgatóinak ér- dekképviseleti, érdekvédelmi szervezete.

A felsőoktatási törvény értelmében a hallgatói önkormányzatnak a doktoran- dusz hallgatók kivételével minden hall- gató a tagja, függetlenül attól, hogy tanulmányait milyen képzési és finanszí- rozási formában folytatja. Szóval, ha a diploma megszerzésén túl további am- bíciókkal rendelkezel, akkor számodra is adott lesz a lehetőség arra, hogy a Hall- gatói Önkormányzat testületeinek tagja legyél, hiszen minden hallgató választó és egyben választható is. A Hallgatói Önkormányzat képviselőit és tisztségvi- selőit a hallgatók általános, közvetlen és titkos szavazás útján választják meg.

Sok más felsőoktatási intézménytől el- térően, Debrecenben a hallgatói ön- kormányzat kétszintű szervezet. Ez azt jelenti, hogy az Egyetemi Hallgatói Ön- kormányzat (EHÖK) mellett, és egyben annak részeként működik a 14 kari HÖK, amelyek kari szinten képviselik a hall- gatókat, képviselőket delegálnak a kü- lönböző egyetemi és kari testületekbe, ezáltal pedig létrehozva egy szorosabb kapcsolatot a hallgatók és a Hallgatói Önkormányzat között. A kari HÖK-ök fontos feladata a szűkebb értelem- ben vett közösségek, azaz a saját karuk hallgatóinak összefogása, a hallgatói élet szervezése, a felmerülő problémák gyors, igazságos és hatékony kezelése, az egyetemi élet felpezsdítése.

Az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat egyik alapvető feladata a kari HÖK-ök működését koordinálni, tevékenységü- ket segíteni, a kari HÖK-ökkel közösen együttműködve képviselni a hallgatók érdekeit az egyetem legfontosabb dön- téshozó testületeiben: a Szenátusban, a Rektori Tanácsban, illetve a rektori veze- tésben.

Az EHÖK további feladatai közé tartozik az egyetem hallgatóinak országos szin- tű képviselete, mely a Hallgatói Önkor- mányzatok Országos Konferenciájában (HÖOK) valósul meg. A HÖOK működé- se szorosan összefonódik a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzatával, hiszen az aktuális EHÖK elnök, Csont Ist- ván képviseli jelenleg országos szinten a debreceni hallgatók érdekeit, és tölti be a HÖOK Felügyelő Bizottság elnöki tisztsé- gét.

A DEHÖK legfontosabb döntéshozó szerve a 67 tagú küldöttgyűlés, amely- nek tagjait a kari HÖK-ök a karok hallga- tói létszámának arányában delegálják. A küldöttgyűlés választja meg a DEHÖK el- nökét, véleményt nyilvánít az elnök által javasolt elnökhelyettesről, az 5 alelnök- ről és a kabinetfőnökről, illetve elfogad- ja a DEHÖK éves költségvetését. A kül- döttgyűlés ülései között a legfontosabb kérdésekben a DEHÖK elnöksége dönt, melynek a DEHÖK elnöke, elnökhelyet- tese, kabinetfőnöke és alelnökei mellett tagja a 14 kari HÖK elnök, szavazati jogú állandó meghívottja a Debreceni Egye- tem Hallgatói és Doktorandusz Képvi- selet (DEHDK) elnöke, valamint a Dok- torandusz Önkormányzat elnöke. A napi

(18)

ügyeket az operatív testület intézi, amely a DEHÖK elnökéből, elnökhelyetteséből, az alelnökökből, a kabinetfőnökből és a meghatározott feladatok ellátására (pl.

informatika, sport, külügy) az elnök által kinevezett elnöki megbízottakból áll.

Az egyes szakterületeken ellátandó ope- ratív feladatokra jöttek létre a DEHÖK bizottságai és egyéb szervezeti egysé- gei, melyek a következők: Egészségügyi Bizottság, Környezetvédelmi Bizottság, Rendezvényszervezési Bizottság, Kül- ügyi Bizottság, Kollégiumi Felvételi és Szociális Bizottság, Egyetemi Kollégiumi Bizottság, Karrieriroda, Sportiroda.

Az EHÖK és a kari HÖK-ök egyik leg- fontosabb feladata – az érdekképviselet mellett – a hallgatói kulturális és szóra- koztató rendezvények szervezése. A DE- HÖK munkájának sikerességét bizonyít- ja, hogy az elmúlt években számos olyan programot sikerült megszervezni, amely több kar hallgatói számára kínált közös kikapcsolódási lehetőséget.

Diplomátok megszerzése után a DE Doktorandusz Önkormányzata a doktoranduszokkal kapcsolatos érdek- képviseleti feladatok ellátása mellett a doktoranduszok számára rendezvénye- ket, konferenciákat szervez, részt vesz a Doktoranduszok Országos Szövetsége (DOSZ) munkájában, valamint kapcsola- tokat épít más hazai és külföldi felsőok- tatási intézmények doktorandusz szer- vezeteivel. Molnár Dániel, a DE DÖK el- nöke, 2019 óta a DOSZ elnöki tisztségét is betölti, így a debreceni doktorandusz hallgatók érdekeit magas szinten képvi- seli a Debreceni Egyetem.

A Hallgatói Önkormányzat és a Dokto- randusz Önkormányzat közötti koordiná- ciós feladatokat látja el a DEHDK, amely emellett az EHÖK és a DÖK sajtó- és kommunikációs feladatait végző Sajtó- irodát működteti, továbbá részt vesz az EHÖK és a DÖK külkapcsolatainak épí- tésében.

A legfontosabb hallgatói rendezvények

Gólyatábor: Az egyetemre frissen fel- vételt nyert gólyák számára az egyete- misták életével, az intézménnyel való megismerkedés, a felsőbbéves hallga- tókkal és az oktatókkal való találkozás első színtere a gólyatábor. Az EHÖK és az érintett kari HÖK-ök 2021-ben már a tizenötödik alkalommal rendezték meg két turnusra bontva, turnusonként közel 1400 fő résztévételével. A gólyatáborra ma már inkább mint egy beiskolázási hétre tekintünk, azonban a beiratkozás, a tanulmányi, könyvtári és szakos tájé- koztatók mellett csapatépítő feladatok, vetélkedők, sportprogramok, élményfür- dőzési lehetőség is várja a résztvevőket.

Gólyabál: Az elsős hallgatók ünnepé- lyes, de ugyanakkor szórakoztató „beik- tatása” az egyetem hallgatóinak sorába.

Az elsőévesek szépséges nyitótánca és a mulatságos gólyaeskü után neves sztár- vendégek szórakoztatják a megjelente- ket. A gólyabálban persze a felsőbbéve- sek is nagy számban képviseltetik ma- gukat. A gólyabált is több kar együttesen rendezi, így közös gólyabált rendeznek az ÁJK, BTK, IK, TTK, ZK hallgatói számá-

ra, az orvos- és egészségügyi képzést nyújtó karok (ÁOK, EK, FOK, GYTK, NK), illetve az agrár-, gazdaságtudományi, gyermeknevelési és műszaki karok (GTK, GYGYK, MÉK, MK) szintén egy-egy bált rendeznek.

Kari és kollégiumi rendezvénysoroza- tok: A legtöbb karon ősszel vagy tavasz- szal, néhány helyen mindkét félévben, egyhetes rendezvénysorozatot tartanak, amely a szakmai előadásoktól kezdve a sörsátrak nyújtotta szórakozási lehe- tőségeken át a hatalmas koncertekig széles skáláját kínálja a kikapcsolódási lehetőségeknek. A debreceni orvos- és egészségügyi képzést nyújtó karokon a Medikus Hét, a Böszörményi úti cam- puson a félévet nyitó GTK aKarom szak- hét, valamint a végzősöket búcsúztató Sárgulási Hét, az ősszel és tavasszal

egyaránt megrendezett Műszakis Sör- sátor, a Zeneművészeti Kar Hallgatói Önkormányzata által szervezett Éjféli koncert, vagy éppen a kollégiumok által szervezett kolihetek mind-mind a Hall- gatói Önkormányzatokhoz és Kollégiumi Bizottságokhoz köthető rendezvények, amelyek még eseménydúsabbá teszik az egyetemen töltött éveket.

A közös rendezvényeknek is köszönhe- tően a különböző karok közötti kapcso- lat évről évre erősödik. A DEHÖK és a kari HÖK-ök is arra törekszenek, hogy az egyetem hallgatóinak minden téren egységes, erős és hatékony érdekkép- viselete valósuljon meg. Talán cseppet sem túlzás azt állítani, hogy Debrecen- ben működik az ország egyik legerősebb hallgatói érdekvédelmi szervezete.

(19)

H AL LG AT ÓI S ZO LG ÁL TATÁ

SO K

A nem tanulmányi jellegű hallgatói szol-

gáltatások biztosításában fontos sze- repet játszik a Hallgatói Kapcsolatok és Szolgáltatások Központja (HKSzK). A központ egységei különböző szolgálta- tásokkal várják a hallgatókat:

• Neptun tanulmányi rendszer (Egyete- mi Tanulmányi Információs Központ).

• Mentálhigiénés és Esélyegyenlősé- gi Központ (ld. a „Ha segítség kell…”

című fejezetben)

• A Kollégiumok működtetése és üze- meltetése a Kancelláriával együttmű- ködve (ld. a „Kollégiumok” című feje- zetben).

• A Hallgatói Adminisztrációs Központ (HAK) munkatársai a nem oktatási jellegű tanulmányi adminisztrációs szolgáltatásokban (pl. diákigazolvány ügyintézése) segítenek a hallgatók- nak a kari tanulmányi osztályokkal együtt. A HAK ügyfélszolgálati irodái elérhetők az Egyetem téri, a Kassai

úti-, illetve a Böszörményi úti cam- puson, valamint Hajdúböszörmény- ben a GYGYK campusán és a Szolnok Campuson annak érdekében, hogy a hallgatók a tanulmányaikhoz a lehe- tő legközelebbi helyszínen vehessék igénybe a szolgáltatásokat. A külföldi hallgatók részére a Nemzetközi Okta- tást Koordináló Központ munkatársai végzik a tanulmányi adminisztrációt.

• A Hallgatói Szociális és Kollégiumi Felvételi Iroda a Hallgatói Önkor- mányzattal szoros együttműködés- ben látja el feladatait, felelős a kollé- giumi felvételi és szociális ösztöndíj eljárás megszervezéséért.

• A Karrierközpont a DEHÖK karrie- rirodájával együttműködve felelős a hallgatók elhelyezkedésének támo- gatását biztosító szolgáltatások szín- vonalas ellátásáért. (ld. a „Karrierre készülve” című fejezetben).

Hivatkozások

KAPCSOLÓDÓ DOKUMENTUMOK

A szegedi tanszék hallgatói és kollégái mellett képvi- seltették magukat a szegedi Bölcsészettudományi Kar, a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi

Csiba Gábor azt is meg- említette, hogy a Miskolci Egyetem számára biztosítani fognak egy olyan oktatótermet a Megyei Kórház területén, amelyet az Egész- ségügyi Kar

Annak ellenére, hogy a nagyszombati egyetem a hallgatói számára a magyar és a római jog területén teljes körű képzést csak a jogi kar megalapítása után (1667)

júniusa között az Állatorvos-tudományi Egyetem, valamint jogutódja a Szent István Egyetem, Állatorvos-tudományi Kar (SzIE-ÁOTK), Belgyógyászati Tanszék és

EHK-képviselő.. Sudry) a kar hatodéves hallgatója, a Hallgatói Képviselet Egyetemi Hallgatói Képviseletbe delegált tagja, valamint a HK alelnöke vagyok.. 2006 ısze óta

Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar 2103 Gödöllő, Páter K.

Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar 2103 Gödöllő, Páter K..

Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar 2100 Gödöllő, Páter K.. 1.,