• Nem Talált Eredményt

Dr. Horváth György 1928–2008

N/A
N/A
Protected

Academic year: 2022

Ossza meg "Dr. Horváth György 1928–2008"

Copied!
2
0
0

Teljes szövegt

(1)

1

Dr. Horváth György

1928–2008

Dr. Horváth György egyetemi tanár 1928. július 20-án született Nagykanizsán. Az otthoni gazdaságból gyermekként magával hozta az állatok szeretetét, a szomszédban lakó állatorvos pedig felkeltette érdeklődését az állatorvosi hivatás iránt. A nagykanizsai piarista gimnázium kiváló eredménnyel való elvégzését követően 1947-ben felvételt nyert az akkori Agrártudományi Egyetem Állatorvosi Karára, ahol 1951. november 3-án állatorvosi oklevelet szerzett. Tanulmányai befejezésékor az Anatómiai Tanszékre és a Szülészeti Tanszékre is hívták. Horváth György professzor úr az utóbbit választotta, és ezzel egy életre elkötelezte magát a szakterülettel és a tanszékkel, az egyetem volt egyetlen munkahelye 40 esztendőn keresztül.

Kezdetben egyetemi tanársegédként majd egyetemi adjunktusként részt vett a gyakorlati oktatásban, háromévi munka után már elméleti, valamint továbbképző előadásokat is tartott. 1957-ben egyetemi docensnek nevezték ki, majd 1978-tól egyetemi tanárként dolgozott 1991-ben történt nyugdíjba vonulásáig. Közben 1981 és 1984 között a külügyekért és a továbbképzésért felelős rektorhelyettesként vett részt az egyetem vezetésében.

Negyven éven át folyamatosan oktatta az állatorvos hallgatókat. Negyven állatorvosi évfolyam élvezhette előadásait, gyakorlatait vagy csatlakozott hozzá a klinikai munkában.

Éveken át önállóan oktatta a háziállatok meddőségtanát, 1970–1972-ben a Szülészeti és Szaporodásbiológiai tanszék egész elméleti anyagát, 1973-tól a tőgyegészségtant adta elő, amelyhez korszerű tananyagot állított össze. Az elméleti oktatással párhuzamosan részt vett a gyakorlati oktatásban és annak irányításában. Rendszeresen felkért előadója volt a továbbképzéseknek és a szakállatorvosi tanfolyamoknak, ahol a gyakorló kollégák örömmel hallgatták élvezetes, nagy klinikai gyakorlatot tükröző előadásait. Négy évtizedes egyetemi munkásságának meghatározó elemét jelentette a klinikusi munka. Kiváló manualitása és széleskörű gyakorlati tapasztalatai a tanszék kisállat-kórházának elismert, kitűnő kapcsolatteremtési készségű, az állattulajdonosokkal mindig könnyen szót értő operatőrévé avatták.

Kutatási munkája a szülészet, a szaporodásbiológia és a tőgyegészségügy széles területeire terjedt ki. Meghatározó jelentőségű megállapításokat tett a szaporodás és ásványianyag-forgalom összefüggései terén, elismertek a meddőségi, takarmányozási, anyagforgalmi kutatásainak eredményei. Széles körben alkalmazta a gyakorlat az általa kidolgozott műtéti eljárásokat, a szakmai kiállításokon díjat nyert műszereit és azokat a gyógyszerkészítményeket, amelyek kifejlesztésében elévülhetetlen érdemei voltak. 1973–

1977 között érdeklődése középpontjába a tőgyegészségtan került és megszervezte a mastitis- laboratóriumot.

Eredményeit széles körben publikálta. Az állatorvos-tudomány kandidátusa címet 1962-ben nyerte el. Tudományos munkássága eredményeit 112 közleményben foglalta össze.

(2)

2 Az oktatást segítő számos könyvet, könyvrészletet írt, ezek közül kiemelkedő szakmai jelentőségű az Állatorvosi terápiás útmutató, A tőgygyulladás elleni védekezés, A kutya és macska betegségei, egészségvédelme, A szarvasmarha-egészségtan.

Tizennégy éven át a MAE Állatorvosok Társasága Szaporodásbiológiai Szakosztályának titkáraként, majd társ-szervezőtitkáraként fogta össze a szakterület művelőit.

A rendszerváltáskor történt nyugdíjba vonulását fájdalmasan élte meg, mert a korhatárt ugyan betöltötte, de még ereje teljében lévő tevékeny, aktív ember volt. Így, hogy ne a szakma nélkül teljenek nyugdíjas napjai, zuglói családi házuk alsó részében hamarosan egy állatorvosi rendelőt nyitott. A kutyák, macskák általános egészségügyi problémáinak ellátása mellett szülészeti műtéteket is végzett. Magán-állatorvosi tevékenységét nagy lelkesedéssel folytatta 2008 nyaráig, amikor megromló egészségi állapota miatt praxisát fel kellett adnia.

Kiemelkedő munkásságát, eredményes életpályáját több elismerés és kitüntetés fémjelzi. Elnyerte a Kiváló Dolgozó címet, a MAE aranykoszorús jelvényét, emellett a Mezőgazdaság Kiváló Dolgozója, az Oktatásügy Kiváló Dolgozója volt, a Munka Érdemrend ezüst fokozatával, és Hutÿra Ferenc-emlékéremmel tüntették ki.

Horváth György professzor úr eltávozása nemcsak a szakmában, hanem a családban is pótolhatatlan űrt hagyott. Nagy szeretettel és elismeréssel szólt mindig családjáról, feleségéről, akivel 57 esztendeje házasodtak össze, leányáról és unokájáról. Különleges szenvedélye nem volt, a tápiószőlősi ház körüli kertészkedés, a Numizmatikai Társaságban végzett munka, a régi pénzek, valamint bélyegek gyűjtése azonban egy széles területen mozgó, aktív ember érdeklődését jelzik.

2008. október 9-én hunyt el. 2008. október 21-én helyezték végső nyugalomra az Újköztemetőben.

Horváth György professzor úr élete egy eredményekben gazdag, teljes élet volt, amelyet 30 éves találkozójuk alkalmából ő maga úgy jellemzett, hogy „Nemcsak jó volt, hanem szép is, amit életnek neveznek”.

Fodor László

Hivatkozások

KAPCSOLÓDÓ DOKUMENTUMOK

Témavezet ő : Dr. Gyurján István egyetemi tanár, D.Sc. Böddi Béla egyetemi tanár, D.Sc. Szigorlati bizottság elnöke: Dr. Lemberkovics Éva egyetemi tanár, C. Szigorlati

A légzésfunkció, az artériás stiffness és a hullámreflexiós paraméterek hátterében genetikai faktorok is szerepet játszanak, legalábbis részben, mivel az

Értekezés címe: A BM Határőrség határforgalom ellenőrzésében résztvevő sorállomány részére kiadott kézikönyv és egyes fejezeteinek továbbfejlesztése..

Budapest, XI. Jedlovszky Pál részére egyetemi magántanár cím adományozását. Jobbágy Andrea részére címzetes egyetemi tanár cím adományozását. Könczöl Kálmán, Dr.

A Kari Tanács a Felülvizsgáló Bizottság elnökének egyhangú szavazással (100%) Dr. Poppe László egyetemi tanárt választotta.. Nyulászi László egyetemi tanár

lhrig Károly dr., egyetemi ny. Lajos dr., kormányfőtanácsos, Bpest szfv. Hivatal igazgatója, egyet. miniszter, a Magyar Nemzeti Bank elnöke.. Iványi Béla dr., egyetemi ny.

teni a tárgyiasult munka vizsgálatától, mert nem mindegy, hogy az élő munka mellett mennyi tárgyiasult munka vett részt a termék előállításában. Az egy métermázsa

dr. Husvéth Ferencnek, a mezõgazdasági tudomány doktorának, a Pannon Egyetem rektorhelyettesének, a Georgikon Kar tanszékvezetõ egyetemi tanárának,.. szakmai életútja,