• Nem Talált Eredményt

1849-1914

N/A
N/A
Protected

Academic year: 2022

Ossza meg "1849-1914"

Copied!
2
0
0

Teljes szövegt

(1)

SZOCIOGRÁFIA

T A L L Ó Z Á S A R É G I E R D É L Y I F A L U I R O D A L O M B A N ,

1849-1914

A szociográfia Magyarországon jelentős részben szépirodalmi jellegű. Ez az er- délyi válogaitás — Egyed Ákos munkája — éppen abból a szempontból is figyelemre méltó, hogy az egy Benedek Eleket kivéve a többi szerző gazdasági szakember, il- letve egyikük tanító.

Egyed Ákos megállapítása szerint az erdélyi irodalom eddig vagy ötven szociog- ráfiai írást tart számon 1848 és az első világháború (közti időszakaszból. De a bib- liográfiai féltáró munka még csak a kezdeteknél tart, így újabb hírlapok, kalendá- riumok feldolgozásától sok új anyagot remél.

A tíz írás közül hat az 1900-as évek első két évtizedében íródott. A múlt szá- zadi négyből csak kettő tekinthető szerencsés választásnak. Jakab Elek A falu, című tanulmánya ugyanis annyira általánosító — sőt eléggé hamisan idealizáló is ráadásul

—, hogy nemcsak Erdélyről, hanem az akkori Magyarország bánmely más vidékével kapcsolatban leírhatta volna. Másik műve (Húsvéti határkerülés a Székelyföldön) pe- dig voltaképpen néprajzi leírás, s inkább a folkloristák, mint a szociográfusok, törté- nészek érdeklődésére tarthat számot.

Gal-góczy Károly, a kellően még mindig nem méltatott múlt századi közgazdász helyzetképe Mezőpanitról viszont a műfaj egyik remeke (1871). Az elemzett maros- széki székely község akkor már áttért a kettőről a háromnyomásos gazdálkodásra, de még mindig faekével szántottak a tagosítatlan, apró parcellákon. Igazi nagybirtok nem alakult ki-. Az állatállomány kicsi, ló csak 49. Galgóczy szerint a székelyföld korántsem túlnépesedett, csak a gazdálkodás elavult és ipar nincs. (Sajnos, utóbbi jórészt még ma is igaz, mint az Orbán Balázs nyomdokain című, 1969-ben megjelent szociográfiából is kiderül.)

Petelei István 1884-ben megjelent Mezőségi út című művéből a Mezőbándra vo- natkozó részleteket közölték, melyben lesújtó képet festett a tudatlanságról, a pri- mitív viszonyokról. Az ottaniaknák „... nincs a szobájában egy darab tisztességes bútor. Földháza van, törpe, kevés fával. Betapasztják, hogy ki ne menjen a meleg.

Nehéz, szörnyű a levegő, öregember kevés van. Legtöbbet harminc-negyven éves korában temetnek. A lakásviszony és a pálinka az o k a . . . " A nagygazdák művelet- lenek. A nemesek száma felülmúlja a százat (összlakosság 2700). Petelei vásárleírása néprajzi szempontból is figyelemre méltó.

A XX. század elején íródott valamennyi közölt szociográfia igen színvonalas al- kotás. Csak Benedek Elek Az én szülőfalum című írása kivétel, mely inkább melég hangú lírai idill Baconról, mint szociográfia.

A többi írás szerzője közgazdász, s a falu életének jó ismerője, de nem marad el tőlük színvonalban a nem szakember E. Keménfii Katinka sem, aki viszont mint falusi tanítónő, napról napra lemérhette a nép helyzetét. Első díjat nyert pálya- művében A Kibéd vidéki székely köznép táplálkozásá-t dolgozta fel. Jól látja a ki- vándorlás lényegét: „Hogy az .ember a székelyeik pusztulásának és tömeges kiván- dorlásának okát felfedezze, oda nem szükséges semmiféle politikai és diplomáciai készültség. Egyszerűen, érthetően ki lehet azt bárom szóban fejezni; három szomorú, megdöbbentő szóban: »Nincs mit enni!« Ennyi az egész. És ahol nincs mit enni, ott prédikálhatjuk a hazaszeretetet, a családi, nemzeti összetartozóság fenséges esz- méit, az üres gyomrú ember elméje és szíve az ilyeneket be nem veszi..."

471'

(2)

A szegényebb gazdák fuvaroznak, kereskednek, a hat-hét napos utak között alig vannak otthon. A ló mellett marhát alig tartanak, ritka a két disznót vágó család.

Húst alig esznek: „Egy 6—7 tagból álló családnak megsütnek egy oly kis d a r a b húst, kolbászt vagy szalonnát, milyet más vidéken, pl. az Alföldön, egy -gyermek kezébe adnák. Ehhez a parányi húsféléhez aztán megfőz a háziasszony egy rengeteg nagy puliszkát... s aztán ebből a puüszíkahegyből óriás adagokat szelnek le cér- nával, mint a szappant szokták, a húsféléből pedig egy nevetséges parányi falatot véve, ütögetik, mártogatják hozzá a puliszkáit és eszik." Különösen érdekes táblá- zatos összeállítása ötven gyermek napi táplálkozásáról, mely szinte kizárólag pulisz- kából, hagymából és kenyérből állt. Nyolc pontba foglalta össze a szükséges .tenni- valókat, lelkes segítőkészségében nem látva 'be, hogy a helyi kezdeményezés n e m oldhatja meg a lényeget, az egész állam- és társadalmi rendszernek kell megvál- toznia.

T. Nagy Imre 1902-ben megjelent írásában statisztikai kimutatások a l a p j á n elemezte A széjcely kisgazda helyzeté-t, összevetve az -akkori és negyven évvel az- előtti kiadásokat. A számoknál megmaradva azt a következtetést vonja le, hogy a viszonyok, s ezzel az igények jelentősen megváltoztak (vagy négyszeresére emel- kedtek), viszont a kisbirtok jövedelmét emelni nem lehet, s bekövetkezik a tönlkre- menés.

Bartalis Ágost Csíkmenaság székelyeiről közölt helyzetképet 1901-ben. M u n k á j á - ból kiderül, hogy -a századfordulón a rossz talajon, a meredek, köves hegyoldalakon faekével szántottak, még -mindig kétnyamásos gazdálkodással, s tagosítatlan földe- ken. A statisztikai kimutatások (pl. két gazda -bevételét, kiadását elemzi) -után a segítés módját is megpróbálja meghatározni, sajnos, ő sem a realitások talaján.

S. Bíró Géza Zágoni gazdasági levél-e egy jómódú falu visszaesését m u t a t j a be az erdőségek egyenlőtlen felosztása következtében. Látja a lehetőségeket és a sivár jelent, a falutól távoli vasutat, a gyógyforrásokat, melyekhez csak az állatok járnak fürdeni. Az otthon megélni nem tudók vagy tanulnak és tisztviselői pályára men- nék, vagy munkásnak Romániába. Az írást áthatja a reménytelenség, kiúttalanság érzése.

A kötet sorrendben utolsó írása tulajdonképpen riport (Barabás Endre: Az Ame- rikába irányuló székely kivándorlás). Szenterzsébet falu rövid helyzetképi vázlata után megszólalnak -az Amerikát járt székelyek, elmondják ottani sorsukat. Reálisan ítéli meg helyzetüket Barabás Endre: „Nem a dolog elől menekülnek ezek a széke- lyek, hanem nehéz munkára, hosszú, -kétes útra vállalkoznak, hogy öveiktől örökölt kis vagyonkájukat erős munkával visszaszerezzék."

Mint a fentiekből ás kiderül, az írások szempontjaiban, szerkezetében kevés a hasonlóság. Lehet, hogy ez részben a szerkesztő tudatos válogatásának következ- ménye, tudniillik, hogy minél -több irányt mutasson be a múlt századi, századforduló- körüli • faiuirodalomból. De az is tény, hogy az ilyen jellegű írások között már azért is jelentős lehetett a különbség, mert a műfaj .meghatározói, szabályai' még koránt- sem kristályosodtak ki. A szociográfia még az ösztönösség fokán állt.

A bevezető tanulmány és a rövid, lényegretörő jegyzetek segítenek az eligazo- dásban, s egyben sommás értékelést is adnak. Valószínűleg -terjedelmi megkötöttség az oka, hogy területileg csak Erdély egy v-iszonyiag szűk részére vonatkozó írások kaptak -helyet a kötetben, -elsősorban a székely vonatkozásúak. Legalább egy olyan feldolgozás közlését hiányoljuk, mely a nemzetisé® kérdés vetületével is foglalko- zott volna román, illetve szász viszonylatban. A négy illusztráció is ikevés, ¡inkább csak jelkép, ezekből is kettő — a kovásznai fűrészmalmok és a parajdi sóaksna — nem kapcsolódik a szöveghez. (Kriterion Könyvkiadó Bukarest, 1970.)

CSORBA CSABA

472'

Hivatkozások

KAPCSOLÓDÓ DOKUMENTUMOK

Ennek során avval szembesül, hogy ugyan a valós és fiktív elemek keverednek (a La Conque folyóirat adott számaiban nincs ott az említett szo- nett Ménard-tól, Ruy López de

A vándorlás sebességét befolyásoló legalapvetőbb fizikai összefüggések ismerete rendkívül fontos annak megértéséhez, hogy az egyes konkrét elektroforézis

(Véleményem szerint egy hosszú testű, kosfejű lovat nem ábrázolnak rövid testűnek és homorú orrúnak pusztán egy uralkodói stílusváltás miatt, vagyis valóban

Mindazonáltal figyelembe kell vennünk, hogy írói pályája kezdetén (1877.) a nagy orosz íróknak még nem minden műve volt ismeretes a magyar olvasóközönség

Hanem a Bérói leány sem arra való már, hogy az ura karja ölelje át a derekát, ha idegen érintette.. És attól fogva ivadékról-ivadékra úgy őrzi ezt a kést

Az olyan tartalmak, amelyek ugyan számos vita tárgyát képezik, de a multikulturális pedagógia alapvető alkotóelemei, mint például a kölcsönösség, az interakció, a

A CLIL programban résztvevő pedagógusok szerepe és felelőssége azért is kiemelkedő, mert az egész oktatási-nevelési folyamatra kell koncentrálniuk, nem csupán az idegen

A pszichológusokat megosztja a kérdés, hogy a személyiség örökölt vagy tanult elemei mennyire dominán- sak, és hogy ez utóbbi elemek szülői, nevelői, vagy inkább