• Nem Talált Eredményt

visszatétetvéu, megyei főpásztori vizsga és itélet constatirozza az elrendezendő búcsujárásokat, s

In document Religio, 1857. 1. félév (Pldal 84-89)

azon-nal a kegy-helyek főbbjei közé fog tartozni Ma-gyarországban Osli. J á k y Ferencz.

EGYHÁZI TUDÓSÍTÁSOK.

M a g y a r o r s z á g .

P e s t , jan. 31. Mult évi october havában megnyit-tatott Pesten egy intézet, minőnek hiányát régóta fájdal-masan éreztük ; megalapítását tehát annál nagyobb öröm-mel üdvözölhetjük ; ezen intézet a két évfolyamból álló képezde, melyben azon nők, kik a tanítás rögös pályáján ezentúl működni akarnak , mindazon tantárgyakban okta-tást nyernek, melyek általában a magas ministerium ha-tározványai szerint a már fönnállott képezdékben előadatnak t. i. a) h i t t a n hetenkint négy tanórában, melyekben a kath. hit- és erkölcstan ágazatai, a bibliai történet az ele-mi tanodák számára szerkezeti könyvek fonalán előadat-nak , a kath. egyház szertartásai megmagyaráztatelőadat-nak s út-mutatás nyujtatik, miként kelljen a gyermekeket a vallástan óráira előkészítni s a hitelemző papnak működését támo-gatni ; b) nevelés- s oktatástan ; c) az olvasó-könyvek tár-gyalása ; d) magyar és német nyelvtan ; e) természettan ; f ) számtan ; g) ének hetenkint két két órában ; h) a

föld-leírás ; i) történettan ; k) irály ; 1) szépírás ; m) olvasási gyakorlásra egyegy óra vagyon kiszabva. Ezen legújabban alapított intézet a t. angol apáczák zárdájában vagyon, s az ugyanott létező elemi főtanodával összeköttetésben áll.

Habár az intézet tökéletesen katholikus, melyre ennélfogva a vallásügy tekintetében a ft. érseki biztosnak kellő

befo-lyása v a n , de más kath. tanodák szabályai szerint a kü-lönféle vallásfelekezetekhez tartozó nők is befogadtatnak , kik a tanodai évfolyam végén illető felekezeteik ehhez föl-hatalmazott vallástanítóitól bizonyítványt hozni tartoznak.

A tanodai előadások németül tartatnak, de a képezdei tanár a magyar nyelvet — mely hetenkint két tanórában adatik elő — is tudni köteles, hogy a nemet nyelvben ta-lán nem elégségesen jártas magyar növendékekkel anya-nyelvökön értekezhessék.

A herczeg-primás által a papi rendből kijelölt rendes képezdei tanár a magas ministeriumtól nyeri el definitiv kinevezését ; az elemi-tanodák némi tárgyai előadása- s is-métlésében , úgy szinte az énekbeni oktatásban különkülön tanítók működnek.

Ez idén csak az első tanodai évfolyam lépett életbe ; az intézetet jelenleg 25 budapesti nő látogatja , de óhajtva remélljük, hogy, ha majd az ország többi vidékei ezen most e nemben egyedüli tanodának fönnállásáról kellő tudomást veendnek, ezen jelenleg csekély szám tetemesen meg fog szaporodni.

Ezen üdvös intézetről röviden értekezvén érintetle-nül nem hagyhatom azon áldozatra legkészebb, valóban anyai kegyeletet s gondosságot, melylyel a t. angol apáczák

fejedelem-asszonya e képezde alapítása s jól rendezett fönn-tartása érdekében működött s folyvást működik : ugyanis, hogy az elemi iskolák tantárgyai minél alaposabban, bő-vebben s a tudományhoz közelítőbben adassanak elő , egy az oktatás ezen ágaiban tökéletesen müveit apácza kisasz-szonyt a roveredói zárdából elhitt s a képezdének szentelt ; sőt a fejedelem-asszony maga is sokszor órák hosszáig az előadásokon jelen van, s anyai szavakkal a leány-növendéke-ket isten-félelem , jámborság- és szorgalomra buzdítja ; a tanoda terem- és szerek melyek általa az intézetnek hasz-nálatra általadattak, czélszerüségök sőt részint fényességök által kitűnnek, s minden alkalommal tettlegesen kimutatja a t. cz. asszony mennyire hordozza szivén a nevelés minél si-keresebb előmozdítását s így az emberi nem valódi bol-dogítását.

Küldje a Mindenható atyai áldása dús harmatját ezen az ő kertjében ujonan ültetett fára, hogy az üdvösség százszoros gyümölcseit, az ő szent nevének dicsőségére s népének boldogítására teremni soha meg ne szűnjék. A.

T e m e s v á r , jan. végén. Vessünk néhány vizsga-pil-lanatot azon jelenségekre, melyek a széles kiterjedésű egy-házi megyében a növekedő hitélet mezején nyilvánulnak.

Mielőtt azok fejtegetésébe bocsátkoznám, nem hagy-hatom érintetlenül azon ünnepélyes jelenetet, mely Jézus szent nevének emléknapján a kegyesrendiek templomában kiváló épülésünkre szolgált; — az érintett rend az ifjúság nevelése s tanítása körül kitűnő munkás s buzgalmu tag-jai az egész nagytanodai kath. ifjúságot a nevezett ünne-pen csinos szentegyházukba gyüjték, hogy a szent gyónás által bűneiből kitisztulva a legméltóságosabb szentség vé-teléhezjáruljon. E szent cselekvésről értesülve levén kegyes főpásztorunk, kinek különben is az iíjuság mint a hon s egy-ház reménysarjainak ker. nevelése és oktatása kiválólag szivén fekszik, atyailag oda nyilatkozni kegyeskedett, mi-kép a szent mise-áldozatot ő maga mutatja be az egek urának, az áldozandókat Jézus imádandó szent testében ré-szesítvén, hogy így az ünnepély magasztosságát jelenlétével emelje s a fogékony romlatlan szívű kebelben a hiterőt ápolja, megedzze ; azonföliil hogy az illetők teljes bucsut is nyerjenek, ő méltósága a napi szent misét énekelte, hogy az egyház intézménye szerint a szükséges kellék ne hiá-nyozzék.—Ez ünnepélyes alkalomnál s egyébkor is igen szív-reható a szép ének, melyet az ifjúság Jézus szent nevének dicsőségére oly lelkesülten zengedezett, áldozás alatt a ,Domine non sum dignus" mindenkit elragadott ; a főér-dem e nagyfontosságú ügy előmozdításában nt. S . . . ke-gyesrendi tanár urat illeti, kinek csüggedni nem tudó buz-galma eszközlé, hogy az itteni ének-kar, mely ekkoráig csak választott egyénekből áll — dicséretes tökélyre vergődött, ámde ezután, hogy minden ajk zengje Isten dicsőségét, ál-dozatkészsége folytán ő maga kívánja az egész iíjuságot a szükséges hangjegyekre oktatni, jól belátván, hogy csak ily módon Ígérhet magának tartós virágzást. A nt. tanár ur még a papnövendékek körül is fáradozik, hetenkint 3 órát szánva, hogy őket az egyházi ének minden kellékeibe be-avassa.

« 7 7 Lássuk most, minő mozzanatokban fejlődik az egyházi hitélet a középponton kivül, akadunk-e nemesebb hitbuzga-lom szülte vállalatokra az egyházi megye nagy területén?

Itt-ott igen szép jelenségek tűnnek elénk, melyek egy bol-dogabb jövő hajnal hasadtára figyelmeztetnek, — egyebet mellőzve csupán két előkelő városnak dicséretes példáját említem, melyek szép jelét adják föléledt buzgóságuknak.

— Arad az alföld egyik legélénkebb kir. városa, legújabb időben rendkívüli haladásnak örvend s mindegyre szépül házat ház után építvén. Ily körülmények közt, ha valaha,

most legérezhetőbb szükséggé vált Istennek is megfelelő szentegyházat építeni, mert a t. minoriták temploma, mely 1701. saját költségökön s jámbor adakozás utján épült föl, és mintegy 1100 embert fogad hajójába, nem felel-het meg a hivek minden igényeinek, mivelhogy a katholi-kusok száma 12,000-nél többet tesz, mely tényállás hő vá-gyat ébresztett egy második plébániának alapítására, s e szükségesség okozta vállalkozás jelenleg a város legsür-gősb teendőjét képezi. Ernyedetlen buzgalmu főpásztorunk mindent elkövetett, hogy e pium desideriumnák kellő fo-ganatot szerezzen , ismételt ízben tett kísérletei végtére kí-vánt sikert eredményeztek, mennyiben a fönnevezett vá-rost arra bírta, hogy bizottmányt szemeljen k i , mely e nagy horderejű vállalatot higgadt tanácskozás tárgyául lölvenné ; a tanácskozás folyama alatt a városi polgármes-ter indítványa egyhangúlag elfogadtatott, minek folytán Arad város községe az ú j templom s plébániaiak fölépítésé-re 200,000 pfrtot ajánlott. A byzanczi stylben építendő templom 3000 emberre van szánva s látszólag a város dí-szére fog szolgálni. Egyszersmind határozatba ment, mi-kép az ú j s egyúttal főplebániához a tulajdonmi-képeni belvá-ros egészen tartozzék és megyebeli papokra bízatnék a lel-készi cselekvények végzése ; a külvárosok pedig külön pa-rochiát képezendnek, mely jövőre is a t. minoritarendü atyák által administráltassék.Ekkép mint a mostani hivek mint utó-daik lelki szükségein segítve leend : ily üdvös intézkedések következtében az új plébánosnak évi fizetése 1200frtban pp.

állapíttatott meg, míg a catecheta 500 f r t s minden egyes segédlelkész 300 pfrt évenkinti illetéket húzna a városi pénztárból. Hallomás szerint a plébániaiak is minden ké-nyelemmel ellátva lesz, eczélra házat szándékoznak építtet-ni. Hogy e szent ügy ily dicső lendületet kapott, főleg H o r v á t h Adám Arad polgármestere erélyes közbenjárá-sának köszönhetni. Mi pedig az ég áldásait kérjük le a műre, hogy az Isten nagyobb dicsőségére mielőbb befe-jeztessék, s az illetőknek régtől táplált jámbor kívánságuk

teljesedésbe menjen, s mint remélljük, 3 év múlva Aradnak díszes szentegyháza leend.

A temesi bánságban fekvő Verschetz szabadalmazott vá-ros kath. híveire is beállott valahára a rég óhajtott időpont, melyben vágyaik és reményeik valósulni kezdenek. Isten tiszteletére méltó s a hivek szükségeinek megfelelő szent-egyházat bírni régi kivánságaik s úgy szólván fáradsá-gaik közé tartozott, de a mostoha körülmények e jámbor törekvésnek örökké gátatgördítének elébe ; hitbuzgalmuk elvégre határt szabni akart e tétlenségnek, nem nézheték,

hogy Isten háza tovább is roncsolt állapotban tespedjen.

Hiszen 8000-re megy a katholikusok száma s templomuk alig 500 embert foglalhat magában, minő arány ? — De segítve lesz e bajon, a katholikusok jelentékeny áldozatot tettek le az U r oltárára, fölsőbb helyen is megadatott az engedély, minélfogva jövő tavaszkor hozzáfognak a nagy-szerű templom építéséhez, mely után leikök évek hosszú során át hasztalan sovárgott. A templom kéttornyú lesz kupulával ékesítve A költséget tekintőleg a templom föl-építésére egyelőre 167,234 pfrt van kivetve , ide nem szá-mítva a többi kiadásokat, melyeket az Istenháza belső föl-diszesítése igénybe veend. I t t is a város polgármestere

\\r a t z Mihály kitűnő tevékenységat fejtett ki, neki köszön-hetik a verschetzi katholikusok, hogy az ő gyakran meg-hiúsult jámbor vágyaikat életbeléptetni iparkodik. Isten

áldása velünk ! Q

U t a z á s i - v á z l a t o k . III.

S a l z b u r g ' két tekintetben érdekes. A természeti szépség és egyházi élet tekintetében. Ha az egyházi élet jelentkezését tanulni akarja az utas, menjen be a templo-mok- és intézetekbe. Ha a természet jelességét akarja szemlélni, nem elég a város áttekintése végett egy közel halomra fölmenni, hanem a berchtesgadeni königsseei és halleini kirándulás is hozzátartozik. Főtemploma nagy, márványépület. Szabad helyen áll. Mellette az úgy neve-vezet Mozart-tér, melyen e kath. művésznek emlék állítta-tott. A főtemplomban fekszik sz. Maximilian- és Rupertnak ereklyéje. Az érseki lak a város másik részében esik, hol a seminariumok is vannak. A kis seminarium 1848-ban őem.

S c h w a r z e n b e r g bibornok akkori érsek által alapítta-tott. A ház elég nagy, két emeletre, hosszú. Van kert hozzá, kápolnája szép ; a főkép szent Rupert és boroméi Károly a kardinal ajándoka. Az elüljárók a megyés papságból valók.

Az alapító a kardinál, de a segédkezet nyújtók a megyei papok voltak és most is azok. Itt a növendék, ha maga fizet, 180 pfrtot fizet. De mindennel elláttatik. Az iskola a ház-ban van ; nyolcz osztály. A növendék ha nem pap akar lenni, más pályára is mehet, csak hogy akkor a statusvizsgát ki kell állnia. A napi-rend reggeli közös ajtatossággal kezdő-dik, félóra a sz. elmélkedés ideje. Van a Mariana- ésAloysi-na congregatioésAloysi-nak tereme, hol a tagok a congregatio ügyeit végezik. Gyónnak minden négy, sokan két hétben. Négy tanteremben és hálószobáikban rend, tisztaság és alkalmas térség találtatik. A növendékpapok közöl volt fegyelmi föl-ügyelő az idősebb ifjaknál, ezekből pedig az ifjabbaknál ; így pótoltatik az elüljáróknak száma. Ezen épület alakítta-tott a papi gyakorlatokra a mult augustus elején, midőn a nm. érsek elnöklete alatt R i n n atya Jézus-társaságból tartotta azokat a megyei papságnak. Mult húsvétkor pedig a növendékecskéknek I I o f b a u e r atya tartotta legjobb si-kerrel.—A nagy seminarium közel a kis seminariumhoz, egy terjedelmes templommal áll összeköttetésben. Itt szokták

a negyedévi növendékek prédikáczióikat nyilvánosan tar-tani. Fölkelésök C / j S ) után közös ima- és '/t órás elmélke-déssel kezdik a nap reggelét. A szentséglátogatás megszo-kott dolog; étkezés alatt alkalmas könyv olvastatik. A theo"

logiai előadást a régi Benedictina Universitas épületben hallgatják ; a theologiai és orvosi kar fönnáll még. Külön-ben a nyolcz osztályos gymnasium és real-iskolák foglalják a nagy egykori teljes egyetemi épületet a város költsé-gével; szépen áldozik a tudományra Salzburg. Tizenhat ezer forintot vett föl ezen különben kis város a fönnnevezet czélra s azt évenkint fogja törleszteni.A régi egyetem tem-ploma nagy és kedves belsejü.—Nevezetes figyelmet érde-mel a sz. benedekiek apátsága sz. Péterről czimezve. Itt a rendnek novitiatusa van- Temploma régi. Oldalában azon hegynek, melynek üregeiben sz. Maximus és társai laktanak, áll még a kápolna, melyet sz. Rupert építtetett. Annak kör-nyéke a legrégibb sírkertek közé tartozik. Épületes a jám-bor szokás, mely szerint a síremlékek majdnem mindegyi-kénél egy szenteltvíztartó létezik, hogy a látogatók holtai-kat az Isten irgalmába ajánlják, szentelt vizzel siraiholtai-kat meg-hintvén. A benedictinusok ez épületében érdekes állat-gyüj-temény találtatik. A templomi ékszer- és ruhatár legrégibb pastoralékat, infulákat ciboriumokat mutathat föl. Könyvtá-ruk sokkal érdekesebb, mint az egyetemé. Hayden Mihály a jó egyházi hangmester a beuediktinus templomban , hol Isten dicsőségére sokat működött, csinos sir-emlékkel bir.

Salzburg egyházelemei közé tartozik többféle intézet—egy-let—szerzetesek. A kapuezinusok egy nagy dombon egysze-rű templomukban igen látogatottak, noha 275 lépcsőt kell mászni, míg az ember följut a templomba. Az úgy nevezett Nonnenbergen a sz. Benedek rendén levő apáczák csinos templomban dicsérik az I s t e n t , tanítják és nevelik a leá-nyokat. Az Orsola-szüzek szinte azt teszik. A jó catecheta Schmidt ezeknek iskoláiban működött. A sz.-ferencz-rendiek már reggel négy óra után a cliorusban dicsérik a nap urát ; templomuk l á t o g a t o t t . . .

Salzburg környékét sok széppel megáldotta az Alko-tó. Magas hegyek emelkednek az égbe ; köztök kies völgyek-ben kellemetes folyók és patalcok sietnek medrökvölgyek-ben. í g y ér az ember néhány óra alatt Berchtesgaden mezővárosba, mely most Bajorhonhoz tartozik, hajdan a salzburgi érsek által conferált prépostság volt. Sajátszerű már itt a plé-bánia templomban azon bajor szokás, hogy a feszület nagy alakban a templom közepén a bolthajtásból lelóg, bizonyos-san oly czélból, hogy a szónok a nép figyelmét oda irányoz-hassa, midőn Jézus személyéről szól. A ferencziek templo-ma igen látogatott. Közel Berchtesgaclenhez a Königssee-liez vezető uton elmélkedik pusztai magányosságban egy kedves góthalaku kis templom, melyben a hegyek közt la-kó gyermekek és éltesek hallgatják a sz. misét. A templo-mot gróf A r c o építteté. A Königssee vagy királyi tó nagy-szerű müve az Istennek. Merev fal gyanánt emelkedő ko-pár hamuszín hegyek közé szorult ezen víztömeg, melynek zöld színe oly bájoló, vize oly tiszta, hogy, ha száz hat öl nem volna mélysége, fenekét is mindenhol láthatná az ember. Né-h á n y évvel előbb a tó másik végében sz. Bertalan

kápolnájá-hoz zarándokolt, szeles időben egy vigyázatlan de buzgó se-reg, s nem buzgóságának hanem vigyázatlanságának lett ál-dozata. Kereszt jelöli a helyet, hol ladikjok a szirtbe ütközve megtörött A tó derekán hatalmas viszhang adja a lövés hangját sokszor vissza Halleinban kath. typusra talál a ván-dor. Három derék temploma naponkint nyitva áll. Különben a sófőzésről híres. Hellbrunban pedig a vizmesterség meg-lepő. Kik az ujabb kor nyereményeit istenítik és feledik a mult idők érdemét, kik a gépészet jelen állását non plus ul-tranak hiszik, vegyék figyelemre az itt jelentkező találékony fölfogást, és be fogják vallani, hogy sok van, mit tanulnunk a régiektől kell, sok van, mit látunk a régi időben és most előállítani nem tudunk. Egyébiránt ezen vizbeni művészet részleteit elősorolni nem czélunk, leirását olvashatni bár-mi utazási rajzokban. Salzburgról még csak azt említjük, hogy templomaiban leginkább e négy szentnek szobrával vagy képével találkozunk : sz. Rupert,sz. Virgil, sz. Amand és sz. Vitaliséval. Sz. Rupertnak kezébe egy hordócska tétetik minthogy az ő gondjával találtatott föl a salzburgi és tá-jábani sóbánya. Sz Virgil kezében templomot t a r t , mert ő kezdte a főegyház építését. Sz. Amand, kinek mint egykori mesterének ereklyéit sz. R u p e r t Vormsból hozta ide , po-harat tart, e fölött kigyó van; mert a méregítalt ártalmat-lanná tevé. Sz. Vitalis kezében liliom áll ; mert sirjából ily virág, ártatlansága jele, sarjadzott ki. Salzburg a keresz-tény archaeologusnak elég tárgyat a d , s ha tán a püspöki kar a kath. egyetemet oda fogja helyezni, régi érdekét új-ra megnyeri.

Salzburgból Münchenig hosszú az ut, mert a vaspálya csak előmunkálatban áll, de nem érdektelen. A Cliiemsee-nek hitt tó, mely bajor tenger nevet is visel, kiesen terül szét, tája nem terméketlen. Az útban eső helyekben p. o.

Rosenheim, Aibing, P e i t z . . . a templomok naponkint nyil-vák. Nem szokás Bajorhonban becsukni a templomot csak éjjen át. Közönségesen a templom hajónak hátulsó része a padok végénél egy magas erős vasrostélylyal van el-vágva. Az ajtó nyitva marad; arostély és ajtó közt vannak térdeplő helyek , ott szoktak a keresztények napközben megfordulni, és imádni az Oltári-szentséget. Jól esik az utasnak, midőn mindenfelé saját hitére t a l á l , és látja a Malakiasféle mondásnak bizonyságát, hogy csakugyan min-denfelé szent és nagy az U r n e v e , s kelettől nyugotig be-mutattatik a tiszta áldozat s tartatik fönn az égből leszál-lott kenyér.

I t t i i n c l i e i i r ő l sokat irtak. Művészete sokféle ; sza-bása csinos ; népe szívélyes, itt most a keresztény élet nö-vekedésben áll. Menjünk a seminariumba. A város ujabb részében , a Lajos-féle templom oldalán , szemközt az

egye-temmel áll egy nagy darab épület ; ebben neveltetnek az ifjak, kik tanítási előadásokra az egyetembe átjárnak. A se-minarium azon időből ered , midőn az egyetem Landshut-ból Münchenbe tétetett. Nem a müncheni érsekmegye se-minariuma ez ; az Freysingben van , hol dr. R a m p f kor-mányzása alatt alkalmas magányban s távol a nagy városi zajtól és élvektől készíttetnek a megye növendékei. A mün-cheni seminariumba küldhet minden bajorországi püspök.

Rendesen 64 növendék van. Fölvétetik a növendék a kor-mánytól , (mely az electort is nevezi,) de csak úgy hasz-nálhatja ezen fölvétetést, ha egy megyés püspök őt me-gyéjébe is beveszi. A házban két eliiljárón fordul meg min-den. A tanteremek közösek , tágasak. Hálószobáikban a rend- és illedelemre (függönyök által) gond vagyon. Ette-remökben van alkalmatos német vagy deák olvasás. Szo-kott több fölszentelt ilju is lenni köztök ; természetes, hogy kiki saját püspökétől szenteltetik vagy a müncheni érsek-hez bocsáttatik. A ház nem alkalmatlan a növendékségi

czé-lokra ; azonban alkalmasabb leendett, ha építésekor nem jött volna fő kérdésbe, hogy külső állása, szabályozása a vele szemközt álló egyetemmel összehangzó legyen. A házi ká-polna elég téres , benne szoktak a növendékek reggel egy órát ima- és elmélkedéssel tölteni ; ott tartatnak a növendé-keknek a s z e n t g y a k o r l a t o k . (A papságnak Frey-singben tartatnak minden szünnapon). A növendékeknél a mindennapi szentség-imádás régi megszokott dolog. Elmél-kedési följegyzések tétetnek. A szentségek használata gya-kori, és midőn közös , nyilván történik a szomszéd Lajos-templomban. I t t szoktak a növendékek isteni szolgálat alatt énekelni, leginkább deákul a zsoltárokat, vagy sz. Gergely módja szerint másfélét. A hangok férfiasak , illő komoly-ság és mérséklés jellemzi ez éneket. A seminariumi napi rendben figyelmet érdemel, hogy télen ugyan egy negyed tizenkettőre kezdve, nyáron pedig 1/47 kezdve félóráig szabad mozgás van. De szinte megjegyzendő. hogy az esti imádkozás idejét félórával csend előzi meg, melyben lelki olvasmány tartatik. A növendékek általában igen jo irányt kapnak. Olvasni való könyveik elüljáróik betekin-tése alatt állanak. Haszontalanságok kiküszöböltetnek. S a komoly ismeretek megszerzésére elég alkalmat nyújtanak a jeles tanárok : dr. Döllinger, Haneberg, l'ermaneder , Reitmayer.

Az egyetem szép épület. Teremei nagyok, a religio jelei nem nagyon sürün látszanak. Van száz négy t a n á r , a theologiára heten vannak szánva. Közönséges fizetése egy tanárnak ezer hatszáz jó forint. A könyvtár az egész má-sodik emeletet foglalja el. A tudorságra való előmozdítás sa-játszerű körülállásokkal megy. A kiállott vizsgálatok után

van Írásbeli dolgozat. A szokott vitatkozás igen ünnepélye-sen megy. Az új tudor a facultas díszruhájába öltözik.

Hozzá röviden szól a dekán, ő pedig kissé hosszabb nyilvá-nos beszédet t a r t , mely tudori avatottságának mintegy el-ső gyümölcse legyen. . . . Az egyetemi ruhatárban vannak letéve a díszöltönyök. IIa valamely ünnepély jő közbe, min-den tanár azon ruhában jelen meg. A theologiai kar feke-te biretumban , tudori köpönynyel A jogász-kar vörös bire-tummal. Van még zöld és kék biretum a más két kar részé-re. A traditio működik az életben.

Münchenben egy műkedvelő, egy keresztény, an-nál inkább egy katholikus pap nem mellőzheti el a te-metőnek meglátogatását. A halottak e hazája igazi kel-lemetes nyughely. El van a sirkert szerkezete által a halálnak zordonsága takarva, és a keresztény remény eleven szárnyra kap. Egy a temető a városban, mint

Münchenben egy műkedvelő, egy keresztény, an-nál inkább egy katholikus pap nem mellőzheti el a te-metőnek meglátogatását. A halottak e hazája igazi kel-lemetes nyughely. El van a sirkert szerkezete által a halálnak zordonsága takarva, és a keresztény remény eleven szárnyra kap. Egy a temető a városban, mint

In document Religio, 1857. 1. félév (Pldal 84-89)