• Nem Talált Eredményt

RENDI HÍREK

In document Pannonhalmi Szemle 1940 (Pldal 164-174)

G i d r ó Bonifác, tihanyi apátúr.

1939. június 22-én tartotta a komáromi bencés főgimnázium annyi szomorú esztendő után az első boldog magyar évzáró ünnepélyt.

Milyen más volt minden. Az udvar nagy dobogóján cserkészek emel-ték magasba az ajándékba kapott sok nemzetiszínű zászlót, a katedrán ott volt a sok jutalomkönyv — évek óta kitiltott hazafias munkák — arany cirádáik ragyogtak a napsütésben, a zenekar a Himnuszt ját-szotta, az érces diáktorkokból felcsendült a Magyar Hiszekegy. Ott állt a katedrán meghatott arccal az intézet igazgatója, Gidró Bonifác, hogy most már igazán boldog vakációra engedje kedves gyermekeit.

Fiúk és leányok lelkes izgalommal hallgatták jóságos szavait. Egy-szerre csak ez a hang elcsuklott, sírással küzködött és a meghatott csendben ezt mondotta: ,,Ügy hiszem, ma utoljára szólók hozzátok, mint az intézet igazgatója. Isten áldjon benneteket. Legyetek min-denkor jók." Könny csillant meg valamennyi szemben és a sok ártat-lan diákszív ugyanazt érezte, mint a miletosi hívek, mikor az Apostol elbúcsúzott tőlük: ,,Ecce ego scio, quia amplius non videbitis faciem meam."

Most, mikor Komáromban elterjedt a híre, hogy a királyi kor-mány kitüntetése és a város hálás elismerése után, szetit Rendje és főapátja megbecsülte őt azzal, hogy a tihanyi apáti székbe emelte, a városban ismétlődnek meg ezek a jelenetek, az emberek könnyeik-kel küszködve állítják meg őt útjában és sírva búcsúznak tőle,

A könny értékesebb minden kitüntetés aranyánál, mert csak az igazán jó emberek kapják.

A mi jó emberünk, az új tihanyi apát úr hét évi győri, majd esztergomi tanárkodás után, 1900-ban került Komáromba és negyven esztendeig működött itt. A boldog béke éveiben, majd a világháború ágyúdörgése közt tanította kedves tárgyait, a matematikát és fizikát, a „királyi tudományok oktatója" volt. Kiváló tankönyveivel, lelkes magyarázataival igyekezett kiirtani a diáklelkekből azt a tévhitet, hogy a matematikát nem lehet érteni, Komáromban tudták is az ő tanítványai ezt a nehéz tudományt. Ha forgatjuk a Zászlónk folyó-irat akkori évfolyamait, látjuk, hogy a matematikai pályázatokon sokszor győztek az ő diákjai, — Mikor elvesztettük a háborút, az őszirózsás forradalom és a vörös pokol rémségein át Komárom is vállára vette Trianon keresztjét, A megszállott Felvidéken rengeteg magyar kultúrérték veszett el, de a jó Isten azt akarta, hogy inté-zetünk a komáromi szent Benedek-rendi gimnázium dacoljon a

vihar-ral, A cseh kormány másfélév múltán lemondásra kényszerítette Mórocz Emilián igazgatót, elüldözött két bencés tanárt. Ebben a vál-ságos időpontban 1921. febr. 3-án lett Gidró Bonifác az intézet igaz-gatója. A magyar ifjúság iránti nagy szeretettől vezettetve elfogadta főapátjától ezt a nehéz megbízatást, 18 éven át vezette az intézetet Istenben bízva, a magyar Feltámadásban biztosan remélve, meg nem alkuvó magyar lélekkel, székely faját jellemző nyugodt nagy

bölcse-séggel, meleg szeretettel diákjai és tanártársai iránt. Amint az erdélyi költő mondja: ,,Ment a hétköznapok útján, császárnak megadta, mi az övé, a maga részét minden hatalomnak, de Istennek is, ami Istené." Az intézet az ő bölcs vezetése alatt nemcsak hogy nem pusz-tult el, hanem felvirágzott. Növendékeinek száma háromszázról hét-százra emelkedett, Messze vidékek küldték ide gyermekeiket, hogy a bencés gimnáziumban vallásos és magyar nevelést kapjanak. E mellett diákjainak nemcsak szellemi kincseket adott, hanem anya-gilag is istápolta őket. A Segítő Egyesület az ő buzgólkodása révén úgy felvirágzott, hogy évenként 3000—3200 pengő segélyt tudott jut-tatni a jó viseletű, szorgalmas magyar diákoknak.

Szeretett volna négy évtized munkája után Komáromban pihenni.

De a Gondviselés másképp határozott. A tihanyi apáti székbe emel-kedik, ahol bizonyára szeretettel őrködik plébániai hívei lelke üdvös-ségén és szerető édesatyja lesz a Balaton vizénél gyógyulást, vagy

pihenést kereső rendtársaínak. Mi pedig, komáromi fiai könnyes szem-mel nézünk utána és szívünkben őrizzük az ő drága képét, szem-melyen ott ragyog a testi és lelki egészség csodálatos derűje és harmóniája.

A bencés középiskolák az 1938—39-i iskolaévben.

Természetes, hogy az iskolai év nagy t ö r t é n e t i eseményeinek hatása lépten-nyomon meglátszik intézeteink életében. A z t meg mondani sem kell, hogy a visz-s z a t é r t Komárom bencévisz-s gimnáziumának é v k ö n y v e (ez movisz-st az Értevisz-sítő neve), az elégikus ellágyulásnak és a boldog u j j o n g á s n a k s a j á t o s érzelmeitől árad. Az a l a p -hangot H a j d ú Lukács d r , t a n á r n a k az elmúlt keserves 20 évre v e t e t t visszapillan-tása (Emlékezzünk!) a d j a meg. Aki elolvassa azokat a sorokat, csak meghatódott tisztelettel és hálával gondol azokra, akik a bencés magyar hűségnek, a szenvedés-vállalásnak hősies p é l d á j á t m u t a t t á k . Hogy mit végeztek, a r r ó l tanúságot tett az a z a r á n d o k l a t , mely 1939. m á j u s 29én a k o m á r o m i szülők szövetségének r e n d e zésében és a város különböző rétegeiből összetéve a Rend f ő a p á t j a előtt P a n n o n -h a l m á n mondott köszönetet azért ,,a történelmi értékű szolgálatért, amely a cse-h r a b s á g b a n is meg t u d t a menteni a magyar i f j ú s á g o t a keresztény és magyar jövő s z á m á r a " .

Azóta, hogy 1938. november 6-án a K o r m á n y z ó Űr Ö Főméltósága seregei élén bevonult Komáromba és az egész m a g y a r s á g szeretetét vitte a visszatért t e s t -véreknek, ez a szeretet, ez a megbecsülés gazdagon á r a d t a mi iskolánkra is.

Gróf Teleki Pál, a k k o r vallás és közoktatásügyi miniszter, még a bevonulás n a p -ján maga a d t a át az intézet cserkészeinek az első magyar zászlót és egyúttal kivette tőlük a fogadalmat. A z u t á n az iskolák, egyesületek egész sora látogatta meg d i á k j a i n k a t , zászlókat, jelvényeket, m a g y a r könyveket stb. a j á n d é k o z v a nekik.

Különösen a cserkész-csapatok b a j t á r s i szelleme érvényesült e látogatásokban.

Kiemelkedik azonban közülük is a december 4-í ünnep, midőn a gárdaegységek látogatásával 4 bencés csapat jelent meg Komáromban és míkor még

emiékeze-tesebbé tette ezt a lélekbemarkoló napot az, hogy a szövetség és az 1.

A k o m á r o m i gimnázium meghatóan jellemző művészi bronz-emléktáblával hálálta meg a testvérintézetek megemlékezését. Bencés diákot ábrázol a mű, a m i n t a Duna megszállott p a r t j á r ó l sóvárogva néz á t a túlsó oldalra, ahol Pannonhal-mának körvonalai bontakoznak ki a messzeség ködéből. A l a t t a a 136, zsoltár e szavai á l l a n a k : „Babilon vizei mellett ü l t ü n k és sírtunk, amikor reád emléke-zénk, Síon."

Komáromi cserkészeink r e á is szolgáltak minden elismerésre. Jellemző r e á -juk, de az egész intézet szellemére is, hogy m á r 1938. okt. 5 - é n ünnepiesen át-cserélték a „cseh hovátartozósági" jelvényeket a magyar színekre. Ez a lelkület érteti meg h a z a f i a s és ö n f e l á l d o z ó szereplésüket a komáromi béketárgyalások szellem. E l s ő s o r b a n a cserkészet ad ennek megnyilvánulására alkalmat, de való-jában olt él egész d i á k s á g u n k lelkében. J ó l m u t a t r á a győri évkönyv: „Az tolódik el", így érthetni m e g a cserkész-csapatok, önképzőkörök, kongregációk stb. m u n k á j á t irányító szempontok teljességét. De n e m c s a k elméletileg foglalkozn a k az ilyiráfoglalkoznyú k é r d é s e k k e l , a testvéri s z e r e t e t , a földmíves, ipari m u foglalkozn k á s -osztályhoz vezető út keresése, a szegények segítése örvendetesen érvényesül a gyakorlatban is. Érdekes kezdeményezést jelent a győri kongregációban egy ve-zető k e r e s z t é n y szabómester előadása az iparosság szociális és morális helyzeté-ről. Nem egy helyt megismerhették a t a n u l ó k közelebbről is az egyes rétegek

A vallási élet elmélyülésére kétségtelenül nagy h a t á s s a l volt a történelmi események feltűnő a l a k u l á s a is. „Ha hivő szemmel n é z t ü k h a z á n k sorsának alaku-l á s á t " — m o n d j a a győri é v k ö n y v — „ alaku-l e h e t e t alaku-l e n észre n e m venni a G o n d v i s e alaku-l é s k e z é t , amikor az Eucharisztikus Kongresszus és S z e n t István jubileumá-nak évében, éppen Szent I m r e n a p j á n lett ú j r a magyar az elrablott Felvidék".

M á r ezen szempontból is ü d v ö s volt iskolánknak az a törekvése, hogy az elmúlt s z e n t é v lelki h a t á s á t most is é l e t b e n t a r t s á k . E cél v e z e t t e a soproni gimnázium ifjúságát a szülők nagy t ö m e g é v e l 1938. őszén Szent István szent hegyére. Ugyan-csak e szándékból f a k a d t hatalmas vállalkozásuk, Sik: Szent István királyá-nak előadása. Iskoláink e g y á l t a l á b a n igyekeztek kihasználni a z ünnepségek nagy nevelőhatását, melyek r e n d e z é s é r e é l e t ü k fontosabb vallási és hazafias mozzana-t a i a d mozzana-t a k okomozzana-t. Lélekemelő volmozzana-t a komáromi gimnázium első ü n n e p e március 15-én.

Kimagaslik még az a nagyszabású énekes, zenés előadás, melyet a felvidéki mag y a r s á mag h a z a t é r é s é n e k e m l é k é r e Mamagyar est címen t a r t o t t a magyőri ifjúsámag. E s z t e r gom legnagyobb ü n n e p é t a t ö r t é n e l e m r e n d e z t e : h o n v é d e i n k p á r k á n y i b e v o n u -lását. A visszatért országrészek b i r t o k b a v é t e l é n e k legfőbb mozzanatait t ö b b inté-z e t b e n a rádió útján, k ö inté-z ö s e n élte át ifjúságunk.

Az iskolák vezetősége mindent megtett, hogy a szülői ház együttműködését biztosítsa. Ezt célozták a d i á k - l e l k i g y a k o r l a t o k k a l p á r h u z a m o s konferenciák a szülők számára, továbbá a szülői értekezletek, amelyek az ú j R e n d t a r t á s szelle-mében mindinkább 6zétkülönülnek az egyes osztályok szerint. Főkép a vidéken nagyon fontos a diákszállások, — otthonok kérdése. Ezek felügyeletére különös gondot f o r d í t o t t a k és e n n e k bizonysága ez a t a l p r a e s e t t közlemény, mely a p á p a i é v k ö n y v b e n jelent meg László K e r e s z t é l y t a n á r tollából (Diákotthonok).

Nevelésünk szellemét, céljait, eszközeit egyébként minden lényegest érintő, átfogó alapossággal és szabatossággal foglalja össze Brunner Ernőd dr. budapesti gim-náziumunk é v k ö n y v é b e n (Az úri lelkület.).

Az intézet b e n é p e s e d é s é v e l , a t a n u l ó k vallás szerinti megoszlásával, maga-viseletí minősítésével, a tanulmányi eredményekkel a m e l l é k e l t (1—5.) kimuta-t á s ismerkimuta-tekimuta-ti meg az olvasókimuta-t.

I.

A z osztályozott tanulók száma.

I N T É Z E T 'Osztályok száma

Nyilvános tanuló

Magán-tanuló Összesen

Változás a múlthoz

képest

Egy osztályra esik nyilv,

tanuló

Budapest 8 506 10 516 - 9 63-2

Esztergom 8 370 93 463 + 10 46-2

Győr 12 663 17 680 - 1 8 5 6 7

Komárom 10 675 21 696 + 17 67-5

Kőszeg 8 293 8 301 - 3 36-6

Pápa 8 353 6 359 —25 44-1

Sopron 8 335 8 343 - 1 4 42'9

Összesen : 62 3195 163 3358 1 - 5 2 51-5

A z osztályozott tanulók vallási megoszlása.

Az osztályozott tanalók tanulmányi előhaladása.

Ezekhez a táblázatokhoz kevés a hozzátennivaló. A tanulók számát Komá-r o m vissztéKomá-rte a l a p o s a n megduzzasztotta. Ezt számításba nem véve, a többi gim-náziumban 59-cel kevesebb a tanuló, mint a megelőző évben. F ő k é p az alsóbb osztályokra esik a csökkenés. Éreztetni kezdi t e h á t h a t á s á t az 1. osztályba föl-vehető t a n u l ó k s z á m á n a k szigorú korlátozása, b á r vannak intézetek, ahol a jelent-kezések is gyérülnek. Lassanként csak megszűnik a zsúfoltság, főkép Győrött és Budapesten. K o m á r o m o n az osztályok p á r h u z a m o s í t á s a és a leánytanulók foko-zatos e l m a r a d á s a fog segíteni, A cseh megszállás a l a t t ugyanis a leányokat is fel kellett venni, számuk igen tekintélyes: 169, Az esztergomi magántanulók 4 kivételével a Szalézi-rend n y e r g e s ú j f a l u s i előkészítő t a n f o l y a m á n a k növendékei, A magaviselet újmódú megbírálása t ö b b s z e m p o n t o t vesz t e k i n t e t b e mint a régi. Kevesebb is a jelesnek minősített, aminek helyességét nehezen a k a r j á k meg-é r t e n i egyes elfogult szülők.

A tanulmányi eredmény több, mint 2°/o-kal gyengébb a mult évinél. Különö-sen B u d a p e s t e n e m e l k e d e t t a b u k o t t a k száma (6.18%-kal). F e l t ű n ő e n sok itt az elégtelen jegy a z 1. osztályban a latinból (62-bőil 16: 25,8%),

A t a n í t á s menetét különösen a felsőbb osztályokban eléggé megzavarták 1938 őszének nemzetközi izgalmai; a fiúk egy része huzamosabb ideig légoltalmi szolgálatot t e l j e s í t e t t , A történelmi események nagy hullámverése természetesen Komáromban volt a legnagyobb. Nehézséget okozott itt a magyar t a n t e r v r e való átmenet is, b á r ez csak fokozatosan valósítható meg, A tót nyelv h e l y é t azonban az egész vonalon egyszerre elfoglalta a német. Itt-ott sok zavart okozott a szülők túlságos aggodalma is a h á b o r ú s veszedelem miatt (Győr!), A b e j á r ó tanulók s z á m a túlságosan a r á n y t a l a n P á p á n (143); egyelőre n e m lehet segíteni a b a j o n ; rossz következményeit a tőle telhető m i n d e n eszközzel igyekszik elhárítani a vezetőség.

Az önképzőkörök m u n k á j a mindig hathatósabb segítségévé válik az iskolai munkának. Á l t a l á b a n ú j r a látni a s z a k o s z t á l y o k r a való elkülönülés jó h a t á s á t . Ismét Esztergom vezetett e t é r e n . Az irodalmi szakosztály örvendetes nekilen-dülése t a p a s z t a l h a t ó Sopronban. De a többi intézetben is látható, hogy az é l e t r e való belsőbb k a p c s o l a t mennyi frisseséget hoz a körök életébe (különösen P á p á n és Kőszegen!). Termékeny gondolatnak ígérkezik a győri ú j szakosztály is, mely az érzelmi és esztétikai m ű v e l ő d é s céljával a zenekedvelök köre címen a l a -k u l t meg.

A sportkörök m ű k ö d é s é r ő l k e v é s az ú j m o n d a n i v a l ó : mint tavaly, úgy most is buzgósággal és eredménnyel dolgoztak. Különösen feltűnő azonban Sopronban a vívó-szakosztály fejlődése, továbbá nagyon szépek Esztergom eredményei az úszásban; G y ő r ö t t a foglalkozási ágak gazdagsága, továbbá a céllövők sikere tisz-t e l e tisz-t r e m é l tisz-t ó . B u d a p e s tisz-t eléggé visszavonultisz-t a v e r s e n y z é s tisz-t ő l . Az é v k ö n y v eztisz-t m o n d j a e kapcsolatban: A KISOK á l t a l rendezett versenyeken csupán csak a z év elején indultunk. A többi versenytől való e l m a r a d á s u n k f ő o k a az volt, hogy olyan Középiskolai Dalosünnepen való szereplés, hiszen 20 év ó t a ez voli az első sze-replésük, a m i k o r b e k a p c s o l ó d h a t t a k az anyaország z e n e i életébe. S i k e r ü k azon-b a n művészi k i v á l ó s á g u k n a k is köszönhető. L e g g y a k o r i azon-b azon-b még a n é m e t és f r a n c i a társaigás, a gyorsírás, vívás tanítása, továbbá a mintázás és a művészi r a j z . B u d a -pesten és Esztergomban a hagyományhoz híven kitűnően folytak a fizikai gya-korlatok, Kőszegnek s a j á t o s s á g a a gyógytorna. B u d a p e s t e n t a n í t j á k még a gép-í r á s t is és a Ludovikába, ill. a műegyetemre menő t a n u l ó k számára megkezdték

az ábrázoló geometria t a n í t á s á t is. Legtöbb helyen a tánciskolát az iskola felügye-lete alatt, sőt az iskolában t a r t o t t á k ,

A diákelőadások tekintetében nagyon szerencsés helyzetben van Budapest.

Ki is használták,

A k i r á n d u l á s o k látókörtágító és nevelő befolyása is megfelelő módon érvényesülhetett. Természetesen a városban lévő intézmények, gyárak, továbbá a k ö r -n y é k megismerése volt előtérbe-n, t o v á b b á Komárom és P a -n -n o -n h a l m a s z e r e p e l többször célként. De a p á p a i gimnázium egy csoportja Veszprémen át a Balatont is megnézte, míg egyik kőszegi osztály a Duna mellett Esztergomig jutott. Nagy u t a t t e t t meg tanári v e z e t é s alatt a b u d a p e s t i gimnázium 66 tanulója. M e g j á r t á k Velencét, Rómát, Monte Cassinot, Nápolyt, Pompeít, Firenzét.

A mozgóképbemutatás ú j r a P á p á n volt a legrendszeresebb, de a jövő iskolai évben m á r a többi gimnázium is belekapcsolódik az állami mozgófénykép-szer-vezetbe.

A szertárak a szokott k e r e t e k k ö z ö t t g y a r a p o d t a k . A R ó m e r Florismúzeumm a l k a p c s o l a t b a n a z o n b a n szoFlorismúzeummorú hírt közöl a győri é v k ö n y v : „A felsőbb h a t ó -ság Győr v á r o s á t és a v á r m e g y é t S o p r o n régészeti h a t á s k ö r é b e osztotta be. Hogy mit jelent ez a helybeli gyűjteményre, azt a szakemberek előtt nem kell rész-letezni,"

A k o m á r o m i gimnáziumnak a nemzeti művelődéssel kapcsolatos intézményei, s z e r t á r a i természetesen m e g a k a d t a k f e j l ő d é s ü k b e n az elmúlt 20 év alatt. Ennek érett-ségizett növendékek 13 kötetet, Dr, Német Imre kőszegi tanítóképzői igazgató 14 db. könyvet a d o t t ; a győri bencés gimnázium tanulói pedig 114 P-t g y ű j t ö t t e k e r r e a célra.

A VKM. 95 db. tornaszerrel (3594.50 P értékben) a j á n d é k o z t a meg a t o r n a -s z e r t á r t é-s 2 db. nagy falitérképpel a f ö l d r a j z i -szertárt.

B á r elég sok haláleset fordult elő a t a n u l ó k között (6), az egészségi állapot j ó n a k volt mondható. Az iskolaorvosok lelkiismeretes gonddal teljesítették kötelességüket, A tanulók t e s t i alkata, s z e r v e z e t e elég jó, d e a soproni é v k ö n v v p a -naszkodik: a labdarúgás túlságos, szenvedélyes űzése f o l y t á n sok tanulónál szív-b a j jelentkezik. Az esztergomi és kőszegi fogorvosi m u n k a ú j r a csak elismerésre testvéreink egymásrautaltságukat, szerették egymást és jobban ráeszméltek t á r -s a d a l m i kötelezett-ségeikre. Ennek é-s a vallá-so-s h a z a f i a -s érzé-snek kö-szöni létét ia már említett menzán kívül a M a r i a n u m - i n t e r n á t u s is, ahol vagy 70 m a g y a r diák

k a p o t t — sokszor k e d v e z m é n y e s — ellátást, és amely e g y ú t t a l a magyar szellemű p a p s á g nevelő-intézete is volt,

A t a n í t á s n a k és nevelésnek ezt a nagy m u n k á j á t 136 tanár végezte, akik k ö z ü l 30 volt a világi. Ezekből 9 Komáromra esik; a csehektől kiűzött vagv pedig elhalt bencés t a n á r o k p ó t l á s á r a . Itt is hálával kell megemlékeznünk róluk,

min-den elismerést megérdemlő hűséges önfeláldozással segítették ők is megtartani az intézetet a m a g y a r s á g s z á m á r a .

Igazgatóváltozás Győrött volt. Virágh Teofil, az eddigi k i t ű n ő szervező és építő igazgató az ú j j á a l a k í t o t t Kat. Középiskolai Főigazgatóság központi igaz-g a t ó j a lett, h e l y é t Holenda B a r n a b á s dr. foigaz-glalta el. Eszterigaz-gom elvesztette Serédi D é n e s c. igazgatót, aki 51 évi b á m u l a t o s a n lelkiismeretes pontossággal végzett t a n á r i működés u t á n Z a l a a p á t i b a k e r ü l t nyugalomba. A soproni é v k ö n y v meg-i n d u l t s z a v a k k a l gyászolja Dr. M é r e meg-i Kálmán c. meg-igazgatót, akmeg-i 50 éves buzgó t a n á r i munka u t á n két éve m e n t nyugalomba és 1938, szept. 29-én 76 éves

korá-b a n elhúnyt.

Az é v k ö n y v e k pontosan b e s z á m o l n a k a t a n á r i k a r o k iskolánkívüli m u n k á s -ságáról is. M i n d e n tiszteletet megérdemel. Itt k e l l megemlékeznünk arról a két t u d o m á n y o s k ö z l e m é n y r ő l is, m e l y e k a kőszegi, ill. a győri é v k ö n y v b e n l á t t a k napvilágot. Az előbbiben Pálos F e r e n c ismerteti a m u l t század bencés pedagógu-sának, Kovács M á r k n a k figyelemre méltán é r d e m e s gondolatait, az utóbbiban pedig Ferenczí Viktor f e j e z i be h a t a l m a s művét J e d l i k Ányosról (Jedlik Ányos István élete és alkotásai, 1800—1895. IV. befejező rész.). Most is csak ismételhetem azt, amit a megelőző részeitről m o n d t a m : a nagy f e l a d a t megtalálta a maga r á t e r m e t t e m b e r é t ; tudás, buzgóság, v é g t e l e n szorgalom és t á r g y s z e r e t e t egyesült itt a mun-k á r a . A nemzet és a rendünmun-k l e r ó t t a adósságát nagy fia iránt. Ez a szolgálat F e r e n c z i Viktor legnagyobb k i t ü n t e t é s e . Rendkívüli o d a a d á s r a vall az az összeállí-tás, melyben az esztergomi gimnázium növendékeinek és t a n á r a i n a k irodalmi munkásságát m u t a t j a be V é r t e s Z o á r d az intézet é v k ö n y v é b e n . Ez az összeállítás voltakép az esztergomi Szent I s t v á n tanügyi kiállítás részére készült, melynek a n y a g a Komárom é s Esztergom vármegyék iskoláiból, nevelő-intézeteiből került ki. Súlyát eléggé bizonyítja az, hogy 1938. augusztus 14-én gróf Teleki Pál, akkori vallás- és közoktatásügyi miniszter nyitotta meg. Sikere csak szerény jutalma an-n a k a f á r a d h a t a t l a an-n muan-nkáan-nak, melyet a rean-ndezők, elsősorban-n az ian-ntézet igazgatója és mellette V é r t e s Zoárd t a n á r h o z t a k áldozatul a nemes célra.

Már e m l í t e t t ü k , hogy a K a t . Középiskolai F ő h a t ó s á g alá t a r t o z ó kat. k ö -zépiskolák felsőbb igazgatása ú j j á s z e r v e z ő d ö t t . Az eddigi 6, inkább „rendi" tan-k e r ü l e t e t a r á n y o s a b b beosztással 3 váltotta fel. Élütan-kön 3 tan-ker. tan-kat. főigazgató áll, akik az elnök-főigazgató és a központi igazgató közreműködésével végzik mun-k á j u mun-k a t . Ismun-koláinmun-k mun-közül a b u d a p e s t i és az esztergomi a budapesti, a mun-komáromi, győri, pápai, kőszegi és soproni a dunántúli kat, kerületbe tartozik. Főigazgató-j u k J á s z a i Rezső dr. tanügyi főtanácsos, ill. Berkes Ottó c, t a n k e r ü l e t i főigazgató.

A z átszervezés ú j lépés a k a t . iskolaigazgatás összpontosítása és korszerűsí-t é s e korszerűsí-terén.

A Kat. Bencés Diákok Egyesületének általános m ű k ö d é s e őszintén meg-v a l l j u k — nem kielégítő, b á r egyik-másik helyen (pl. Kőszegen) elemeg-venebb élet k e z d csírázni. Pedig, hogy ö r e g d i á k j a i n k b a n megvan a hála régi intézetük iránt és szívből r a g a s z k o d n a k a R e n d h e z és nem hiányzik belőlük az együttérzés, jól m u t a t j á k a szokásos találkozók, melyek főleg Győrött voltak nagyobbarányúak.

Áz iskolákkal kapcsolatban lévő nevelő-intézetek közül m á r szó volt a komáromiakról. A többire, a régiebbre vonatkozólag legyen s z a b a d a megelőző é v i beszámolóra utalnunk, (L. P. Sz. 1939. I. sz.!)

15910 Sárkány Nyomda R . - T . B u d a p e s t , VI., Horn E d e - u t c a 9. Tel.: 122-190, 326-036.

Igazgatók: W e s s e l y Antal és W e s s e l y J ó z s e f .

O B E R B A U E R A . U T Ó D A

B U D A P E S T , IV., VÁCI-U. 41

Alapítási év: 1863 +

M a g y a r o r s z á g l e g r é g i b b t e m p l o m

-b e r e n d e z ő é s z á s z l ó k é s z í t ő

v á l l a l a t a

Miseruhák, pluvialék, s z e n t s é g t a r t ó k , k e l y hek, s z o b r o k , gyertyatartók, ö r ö k -l á m p á k stb. á-l-lan- állan-dóan nagy

választék-ban raktáron.

Vállalom oltárok, szó-székek stb. építését, restaurálását, fából fa-ragott szobrok készí-tését, kelyhek

aranyo-zását stb.

Kívánatra n a g y k é p e s

árjegyzékemet díjmentesen megküldöm.

T E L E F O N 1 - 8 3 3 - 4 4 S Z A M

Magyarország

őskeresztény kézben levő e g y e t l e n posztógyára.

Üzemben 1922. óta.

S z ö v e t b o l t j a i : IV.f Prohászka Ottókár-u. 8.

VI-, Teréz-körút 8.

II-, Margit-krt. 50.

VII,, Baross-tér 15.

V., Berlini-tér 6.

I

P A L K A JOZSEF

Magyarország arany koszorús mesterének

U V E G P E S T É S Z E T I M Ű T E R M E B U D A P E S T , VIII., B A R O S S - U T C A 5 9 .

TELEFON: 1-302-2Ö. ALAPÍTVA 1Ö94.

1912-ben „Pro ecclesia eí Poniífice" pápai arany érdem-kereszttel kitüntetve.

KÉSZÍT: stílszerű színes és fesíeíí templomablakokat a

legegysze-rűbbtől a leggazdagabb kivitelig.

In document Pannonhalmi Szemle 1940 (Pldal 164-174)