• Nem Talált Eredményt

RENDI HÍREK

In document Pannonhalmi Szemle 1939 (Pldal 72-83)

A belgiumi maredsousi apátsági templom ötvenéves. A ma red-sou sí apátság a beuroniból indult ki fejlődésének hatalmas ú t j á r a . Első templomát báró Bethune építette újgót stílusban. Felszentelé-sét XIII. Leó p á p a bíboros követe végezte. 50 év óta az apátság az ú j idők bencés k u l t ú r á j á n a k egyik legmesszebb sugárzó fénypontjává lett. Otthon középiskolája, diákotthona, iparművészeti iskolája lett híressé. Az egyetemes bencés rend életében első nagy a p á t j a töl-tött be fontos szerepet a római S. Anselmo felépítésével, megszer-vezésével. Hemptínne Hildebrand 16 évig egyesítette személyében a maredsousi apátságot és a prímásapát méltóságát. A S. Anselmo egykori kiváló rektora, J a n s s e n s Lőrinc is maredsousi szerzetes volt.

A z apátság tudományos világhíre Germain Morin, De Bruyne, Ber-liére nevéhez és az a p á t s á g folyóiratához, a nagytekintélyű Revue Bénédíctinehez fűződik. H a r m a d i k a p á t j á n a k , a szentség hírében álló Columba Marmionnak aszketikus munkái már m a j d n e m minden kultúrnyelvre le vannak fordítva. A maredsousi ötvenéves bencés élet a rend történetének egyik legszebb fejezete.

A Győri Szemle szerkesztését folyóiratunk munkatársa, Dr.

Lovas Elemér vette át.

A S, Anselmo, r e n d ü n k római központi egyeteme, évenként négyszer tudósítást ad ki Scintillae Anselmianae címen. Örömmel üdvözöljük.

Hatalmas bencés ismeret- és tudománytár készül Don M.

Bocksruth szerkesztésében. 1933 óta 519 tudós gyűjti az adatokat, az 1500 éves rend monostoraiból. Eddig 25000 monostorról tudunk.

A szétküldött kérdőívekre 418 munkatárs már megfelelt. A z egyik munkatárs maga 800 monostorról számolt be. Pannonhalmán a szer-kesztő személyesen gyűjtötte össze az adatokat,mely eket Dr. Soher-mann Egyed, a nagy magyar, 14 kötetes rendtörténelemben a belső élet megíró ja, szolgáltatott neki. A z ismerettár öt európai nyelven, francia, angol, olasz, spanyol, német nyelven íródik, Benne lesz-nek mindazok a bencések, akik egyházi, irodalmi, művészeti, tu-dományos t é r e n kitűntek. Benne lesznek a könyvtárak, levéltárak, műkincsek, a bencések irodalmi munkássága stb. — Kívánatos volna, ha ez a megszervezett munkaközösség az ismerettár elkészültével — esetleg most már római, központi irányítással hozzáfogna az

egye-tcmes rendtörténet feldolgozásához, vagy előbb még az egyes kon-gregációk hiányzó történetének feldolgozásához, azután egy nagy összefoglaláshoz, mert sajnos kevés kongregációnak van olyan ha-talmas 14 kötetes monográfiája, mint a magyarnak. Az 1500 éves levéltári anyagnak feldolgozása elképzelhetetlen gazdagodást jelen-tene a történelem számára. Hiszen mennyi kultúrális ösztönzés indult kí a monostorokból.

Az amerikai liturgikus mozgalom apostolának halála. Az ame-rikai katolikus lapok szomorúan számolnak be az U, S. A. liturgi-kus mozgalmát ért, szinte pótolhatatlan veszteségről: a katoliliturgi-kus körökben annyira ismert és annyira tisztelt Dom Virgil Michel O. S.

B, nov. 26-án fiatalon meghalt. Törékeny, finom szervezetében nagy, nemes, fáradhatatlan, munkás lélek lakott. Szeretetreméltó termé-szetének jellemzésére azt írja az egyik megemlékezés, hogy őt meg-ismerni annyit jelentett, mint megszeretni és nagyra becsülni. Sokat vitázott, sokat küzdött és a küzdelem végén ellenfelei b a r á t j a i v á lettek. Munkatere sok volt. Ismert volt, mint nagy diákok nevelője;

kiadója és legbuzgóbb munkatársa volt az O R A T E F R A T R E S című amerikai liturgikus folyóiratnak; sokat dolgozott, mint liturgikus kurzusok és lelkigyakorlatoknak szervezője és vezetője. Könyvei kü-lönösen Amerikában nagyon ismertek és nagyon kedveltek. Fő mun-k á j a a The Liturgy of the Church; munmun-katársai segítségével a Christ-life sorozattal az amerikai iskolák hitoktatásának és vallásos nevelésének egészen ú j lendületet adott. E r r e a munkára mondotta egyik amerikai püspök p a p j á n a k : Olvassa el ezt a gyönyörű munkát és akkor úgy fogja mondani a szentmisét és a breviáriumot, ahogy még sohasem mondta. Liturgikus munkásságának fő jellemzője volt a szociális vonatkozások és a liturgia társadalom javító erejének ki-domborítása. Távozása után — í r j a az egyik amerikai lap — csak könnyező szemmel lehet nézni és ezzel a kérdéssel: Ki fogja foly-tatni ennek az igaz Istenemberének és komoly tudósnak m u n k á j á t ?

Az uj donwsídeí apát. A betegsége miatt lemondott Bruno Hicks a p á t helyébe a donwsidei káptalangyűlés dec, 20-án R a l p h Sigebert Traf ford, worthi p e r j e l t választotta meg. Az újonnan meg-választott apát, mint a magyar hercegprímás vendége résztvett a budapesti eucharisztikus kongresszuson is és akkor sokaknak fel-tűnt szokatlanul magas és nemes termetével. A z ú j a p á t gazdag arisztokrata család gyermeke, amely család egy hatalmas téli uszo-dát és könyvtárépületet építtetett a donwsidei bencés iskolának.

Ennek a híres bencés középiskolának az ú j apát maga is tizenhat évig volt igazgatója. Ez alatt az idő alatt fáradhatatlan volt az alkotásokban: Különféle sportpaVillonokkal, számtalan ú j játéktér-rel, fizikai és kémiai laboratóriumokkal fejlesztette a „katolikus Eton"-t. Magas fokra emelte intézetében a katonai nevelést, úgy-hogy az intézet egyenruhás katonai alakulata ismételten győzött más híres angol iskolák katonai csapatával szemben. Alkotóerejétől

szerzetes és pedagógiai t é r e n is sokat lehet várni Downside hato-dik apátjától, akit — angol szokás szerint — nyolc évre választot-tak meg fejüknek a leghíresebb angol apátság szerzetesei.

Vonier Oszkár halála, (Szül. 1875. nov. 11. Würtenbergben, meghalt 1938. dec. 26-án.) Szent Benedek r e n d j é t és az angol nyel-vet értő katolikus hívőket pótolhatatlan veszteség érte Vonier Oszkár buckfasti a p á t halálával. Kivételes tehetség, nagy szervező erő, tu-dós teológus, fáradhatatlan és nagyhatású szónok, de elsősorban buzgó és szeretetreméltó szerzetes volt.

Már diákkorában ,,orákulum"-nak tartották, aki az Újszövet-séget nemcsak betéve tudta, hanem arról olyan előadásokat tartott, melyek díszére váltak volna tudós papoknak is. Római növendék-évei után visszatartották az Anselmiánumban, hogy ott a filozófiát tanítsa. Közben történt életének egy nagy eseménye. Mikor Nutter apátot Amerikába kísérte, h a j ó j u k a sponyol partok közelében el-süllyedt: a hajótörésnek Nutter apáttal együtt 300 áldozata lett, Vonier azonban szerencsésen megmenekült.

Nemsokára, 1906-ban buckfasti a p á t lett s az egyszerű kis ko-lostort hatalmas szerzetes teleppé fejlesztette- Szerzetes testvérei munkájával templomot épített, mintamezőgazdaságot létesített, úgy-hogy az eleinte ellenséges indulatú vidéken katolikusoknak, protes-tánsoknak egyaránt kedves kultúrhellyé és a vallásos élet közép-p o n t j á v á emelte Buckfästet.

Legszívesebben azonban a teológiával foglalkozott. Szent Tamás Summájának kevés avatottabb ismerője és magyarázója volt, mint ő. Ezt bizonyítja az is, hogy halála előtt pár héttel a híres Angelicó dominikánus egyetem tanárai és növendékei számára hívták meg előadásokat t a r t a n i Szent T a m á s halhatatlan munkájáról. Nagyobb munkáinak száma tizenhat, melyek a lelkiélet irodalmának legmé-lyebb termékei. Teológiai alaposságukkal leginkább kiemelkednek közülük ,,Az emberi lélek", ,,Krisztus személyisége", ,,Az Eucharís-tía", „A győzelmes Krisztus" című munkák.

Mint szónok, konferenciázó és lelkigyakorlat vezető a legismer-tebbek és a legnépszerűbbek egyike volt Vonier apát. Legszívesebben tartotta meg azonban a heti, vasárnapesti beszédét, mely annyi hí-vőt vonzott kedves buckfasti templomába. Ha otthon időzött, szer-zeteskonventjének is minden héten tartott egy teológiai előadást, amelyre mindig magával vitte Szent Tamás Summáját és a Szent-írást.

Mint embernek — amint mondják — a legkimelkedőbb erénye volt kifogyhatatlan szeretete és p á r a t l a n lelki ereje. Minden sértést a csend, a hallgatás mélységébe temetett el; sohasem hallották pa-naszkodni és sokkal is fínomabblelkű volt, semhogy valakinek is kel-lemetlenséget okozott volna.

Világi neve Márton volt. Egy tisztelője mondja erről a nagy kontemplativ és gyakorlati lélekről, hogy róla sem lehet jobb jel-lemzést adni, mint amit a liturgia Szent Mártonról mond: , , 0 vere

b e a t u m . . . in cuius ore dolus non fuit, nunquam in illius lingua, nisi Christus, nisi pax, nisi misericordia inerat."

Az első dánszármazásu püspök a hitújítás óta. J a n u á r 15-én, Szt, Mór apát ünnepén szentelték püspökké Dom Suhr Teodort, a római Sz. Jeromos apátság volt perjelét, Dánia ú j apostoli viká-riusát, Az ú j bencés püspök protestáns családból született 1896-ban. Tanulmányainak elvégzése után mint kultúrmérnök Argentí-nába vándorolt ki. Itt minta-farmot létesített. Közben a komolyabb vallásos élet keresése visszavezette az anyaszentegyházba. 1925-ben t e t t e le hitvallását a római Collegium Germanico-Hungaricum ká-polnájában, 1926 f e b r u á r j á b a n a luxemburgi Clervaux apátságának szerzetese lett, 1933-ban p a p p á szentelték. A p á t j a a Clervaux-ból alapított római Sz. Jeromos kolostorba küldte, ahol a Vulgáta-revi-zíót végzik. Itt 1935 novemberében perjellé választották, s ebben a minőségben érte az apostoli vikáriussá való kinevezés.

A dán lapok örömmel üdvözölték a fejlődő dán katolicizmus ú j vezetőjét Dánia első dán származású püspökét a hitújítás óta. Az utolsó évek számos megtérése reményt nyújt arra, hogy az ú j apos-toli vikárius hatására a harmincezer dán kaapos-tolikus nemcsak lélek-ben, hanem számban is gyarapodni fog.

Koller Pius, ki az elmúlt évben biológiai tanulmányúton volt az Egyesült Államokban s ott különösen Pasadénában, Morgán híres kaliforniai intézetében dolgozott, közben pedig az Egyesült Álla-mok legtöbb nevezetesebb biológiai kutató intézetét végiglátogatta, a sejtörökléstan legújabb módszereit tanulmányozta, most hazatért r e n d e s állomáshelyére, Edinburgba. Pasadénában három teljesen ú j dolgozatot sikerült befejeznie s számos előadást tartott. Munkássá-gának tudományos értékét és megbecsülését az bizonyítja leginkább, hogy hazatérve azonnal meghívták a spa-i (Belgium) örökléstani kon-ferenciára, melyet a Rockefeller Alapítvány rendezett s a r r a 30 tu-dóst hívtak meg, azonkívül Párisba s Londonba előadások tartására, s ugyancsak őt bízták meg a jövő év augusztusában Edinburgban megtartandó nemzetközi örökléstani kongresszus sejttani csoportjá-nak titkári teendőível.

Á bencés gimnáziumok élete az 1937—38-i iskolaévben.

Gimnáziumaink életének a mult iskolaiévben sajátos jelleget adott a buda-pesti eucharisztikus világkongresszus és a Szent István-évforduló, Tanáraink nevelőmunkája számára külön feladatot jelentett az a törekvés, hogy tanulóink teljes lelki felkészültséggel éljék át a szentévnek fontosabb mozzanatait.

Ha valakinek, akkor Szent Benedek minden öntudatos magyar fiának a leg-nagyobb lelkesedéssel és erővel kellett végeznie azt a kötelességét. Rendi hagyo-mányunk ugyanis az Oltáriszentség különös tisztelete és a bensőséges kapcsolat a Benne rejtőző Megváltóval. Szent Benedek is az oltár előtt lehelte ki lelkét.

Viszonyunkat Szent Istvánhoz szükségtelen fejtegetni. Ő Pannonhalma igazi

meg-alapítója. Azon keresztül ivódott át azzal a szellemmel, mely országépítésében:

testet öltött, és legközelebbi munkásait is őseink közül választotta. Joggal tart-juk magunkat Szent István szerzetének.

De hazafias érzésünk, fájdalmunk és reménységünk is nagy erővel sodor bennünket Szent István felé. Az ő lelkén keresztül újra átéljük az igazi em-beri nagyságnak természetes kapcsolatát Istennel, kinek közelében lehámlik ró-lunk érzékiségünk, gőgünk, tisztán földi érzésünk. Ott lehull a hályog szemünk-ről és magunk fölé emelkedve tisztán látjuk a feltétlen örök értékeket, az egyéni

és nemzeti élet legfőbb célját; neki lendül akaratunk és keménnyé acélosodik Isten szeretetének tüzében. De hogyan jutunk közelebb Istenhez, mint az O l -táriszentség ú t j á n ? Katolikus hitünknek és a legnemesebb hazafiságnak ünnepe volt tehát a szentév és éppen azért olvassuk örömmel a győri Értesítőben: „A kettős szentév gondolattartalmának ünnepi érzésével járta iskolánk a lélekne-mesítésnek azt az útját, amelyet első szent királyunk mutatott: minden hala-dásnak, fejlődésnek ösvényén biztosan vezet Krisztus, akinek teste táplálja a legnemesebb f a j ú v á a népeket és vére erősíti a legtisztább vérüvé a nemzeteket."

Ez a léleknemesítés felhasznált minden lehetséges alkalmat. Nemcsak a hit-tanórákon, a kongregációkban s a valláserkölcsi nevelés szorosabb értelemben vett egyéb területein folyt, hanem kihasználta a tanítás egész mezején kínálkozó

alkalmaikat, az önképzőköröket, a cserkészeket, az ének- és zeneoktatás is több helyt az Oltáriszentség és Szent István dicsőségét szolgálta. A magyar dolgoza-tok tárgyának megválasztásában is érvényesült e szempont. Mondanom sem kell hogy a liturgikus mozgalom is nagy lendületet kapott. A budapesti gimnázium természetesen a májusi ünnepségeknek minden nevezetesebb mozzanatában bele-kapcsolódott, a földrajzi helyzet Esztergom tanulóságának jórésze számára is lehetővé tette ezt. Győrből 150, Pápáról 60 tanuló zarándokolt fel, az ország nyugati szélén fekvő Kőszeg is képviselve volt 18 diákkal.

Több iskolai ünnep is alkalmat adott az egyes intézeteknek a szentév kel-tette érzéseik megvallására, esetleg a város közönségével, ill. többi iskolájával együtt hódoltak az Oltáriszentség és Szent Istvánunk emléke előtt. Különösen megragadó volt az 1937. okt. 31-i győri nagy eucharisztikus ünnepség és 1938.

május 8-án Pápán a 3000 főnyi ifjúság közös áldozása. Az esztergomi felsőosz-tályok Pélíföldszentkeresztre zarándokoltak, hogy résztvegyenek a nagyarányú' egyházmegyei eucharisztikus napon.

A leghatalmasabb iskolai ünnepet Esztergomban tartották, A mult évi május 22-én leplezték le az intézet dísztermében Bory Jenő szobrásztanár alkotását, azt a művészi emlékművet,mely azt a jelenetet ábrázolja, midőn Szent István»

és Boldog Gizella királyné a kis Imre herceget nevelésre átadiák Szent Gellért-nek, A dombormű alatt kőbe vésve áll: Bencés diákok Szent király Uruknak.

Összejöttek erre az alkalomra az öreg diákok, de az egyház, a megye és a>

város előkelőségeinek részvétele is egyetemesebb jelleget adott e szép napnak..

Az avatóbeszédet Dr. Trikál József egy. ny. r, tanár, szintén volt esztergomi diákunk mondotta.

A Szent Jobb országjárásának első állomása szintén Szent István szüle-tési helye volt. Ebből az ünnepből is cselekvően és hathatósan kivette részét esztergomi gimnáziumunk s a délutáni szabadtéri előadáson is 14 tanuló és 120 tagú énekkara is szerepelt. De itt volt a győri gimnázium 120 tagú kiváló válo-gatott énekkara is.

Hisszük, hogy a szentév hatása állandó és nem röpke hangulat és mély, nem pedig elszigetelt meggyőződés íratta egy pápai diákkal e sorokat: ,,Nem kell külön világnézethez menekülni, ha a hazát, ha a szegényeket, ha az igaz-ságot akarom szolgálni. Nem kell szocialistává lennem vagy bolsevistává, hogy a szociális igazságokért küzdjek, nem kell nemzeti szocialistává változnom, hogy a haza értékével tisztában legyek. Egészen egyszerűen katolikusnak kell len-nem, s van zsinórmértékem, biztatóm, fegyverem."

E sorok azt is mutatják, hogy szent hitükből folyó társadalmi feladataikra is kellő útmutatást kaptak diákjaink. A szentév e tekintetben is üdvösen hatott.

A „Vinculum Caritatis" és az örök magyar út kijelölőjének ünnepségei f e l -frissítették a tanulók érdeklődését az Actio Catholica iránt. Különösen Pápán'

folyt e tekintetben példaadó munka. A Quadragesimo Anno körlevelet — m o n d j a az Értesítő — egy hónapig tárgyalta a h i t t a n á r az erkölcstanban és az egyháztörté-nelemben, a fiúk részletesen beszámoltak mind a három f e j e z e t é r ő l . . . E szo-ciológiai t u d á s különösen nyilvánvaló az önképzőköri pályamunkák egy részé-ben. Az Actio Catholica katekizmusát meghozattuk és mind a 8 osztályban megtanítottuk. T u d j a meg és gyakorolja ifjúságunk, hogy minden katolikus meg-mozdulásban részt kell vennie, össze kell tartania." De a legjobb előkészület és egyúttal bizalmunk legerősebb alapja folyton fejlődő eucharisztikus élete, mely e szentévben ú j r a hatalmasan mélyült. A z Ür Jézussal való belső kapcsolat együtt jár a Boldogságos Szűz buzgó tiszteletével. Hisszük, hogy a Patrona Hun~

gariae és Deliciae Benedictinorum nem h a g y j a el fiait, a magyar jövő hordozóit.

Tiszteletének egy régi emléke is napvilágra került kőszegi templomunkban; egy 15. századi falfestmény, a „Palástos M a d o n n a , " A műemlékek Országos Bizott-ságának közreműködésével helyrehozott képmása áll a gimnázium szentévi érte-sítőjének első lapján.

A nagyobb tudományos értekezések a z idén a legtöbb értesítőből e l m a r a d -tak s a szentévvel foglalkozó tanulmányok, megemlékezések, illetőleg ez ünnep-ségeken mondott beszédek foglalják el helyüket. Az esztergomi közli Dr, Trikál

József professzornak már említett nagyszabású, mély gondolatokban gazdag avatóbeszédet, Dr, Drahos J á n o s és Dr, Mertán J á n o s prelátuskanonokoknak a kongreganisták felvételekor, ill. Szent Benedek n a p j á n az ifjúsághoz intézett szavait, továbbá Dr. Kemenes Illés tankerületi kir. főigazgatónak a Mattyasovszky-emlékmű felavatásakor elhangzott kegyeletes megemlékezését, Dr, Radványi Kál-mánnak ünnepi költeményét Szent Istvánról, majd az igazgatónak Szent István és Esztergom géniusza c. előadását. Nagyon tartalmas két közlemény olvasható a kőszegi értesítőben Dr. Balázs Olivér és Bognár E d e tollából. (A magyarság kettős szentéve, ill, A földrajzi viszonyok hatása Szent István népe kialakulásá-ban.) A pápaiban Dr. Barabás Ince emlékezik meg tömören az eucharisztikus szentévről, míg Szent István és a magyar ifjúság címen Dr. Dobrovich Ágoston igaz-gató alkalmazza nagyon találóan a mai i f j ú s á g r a Szent István intelmeit. Szellemében méltán csatlakozik hozzájuk az iskola hitvalló r a j z t a n á r á n a k , a világi Boksay Endrének a vallásos és hazafias nevelésről a szülői értekezleten t a r t o t t előadása.

Szülői értekezlet számára, de a mai szakirodalom ismeretével készült Dr. Brun-ner Ernődnek tanulmánya a gyenge a k a r a t ú gyermekek neveléséről (Budapest).

A győri értesítőben Ferenczy Viktor III, részét (XV+244 1.) a d j a hatalmas J e d l i k - é l e t r a j z á n a k . Ferenczy bámulatos buzgalma ú j r a nagy anyagot fedezett fel és kutatott át. E részben is csak fokozódik tiszteletünk Jedlik iránt. Világosan látjuk, hogy valóban a legnagyobb tervszerűséggel és módszerességgel k u t a t ó tu-dós volt. Üjabb nem vagy kevéssé ismert felfedezéseiről értesülünk, ú j adatokat kapunk az elektromos motorokhoz való elsőbbségi jogáról, azt is l á t j u k , hogy J e d l i k felismerte nagy felfedezésének fontosságát, de azt is megértjük, miért ma-r a d t a k éma-rdemei jóidéig eléggé homályban, A magyama-r tudományt nagy h á l á ma-r a köte-lezte Ferenczy.

A trianoni Magyarország 6 bencés gimnáziumában 117 tanár működött, 97 bencés és 20 világi. Az utóbbiak közül 13 rajz, ill. testnevelési tanár, 2 pedig franciát tanított; a többiek mint ó r a a d ó k szerepeltek egyes rendkívüli tárgyak (ének, zene) oktatásában, A budapesti gimnázium tudós tanárát, Dr, Bognár Cecilt a pécsi egyetem pedagógiai tanszékére nevezte ki Magyarország kormányzója, A győri értesítő melegen búcsúzik Zászlós Sándor pedellustól, aki 44 évi hűséges szolgálat után nyugalomba vonult.

A tanulók számáról a következő táblázat a d felvilágosítást:

Intézet Örvendetes a tanulók szaporodása Kőszegen, a győri emelkedés csak átmene-tinek tartható s a következő években valószínűleg Budapesten is kezd eltűnni az egészségtelen zsúfoltság.

Vallásilag a mellékelt k i m u t a t á s szerint nagyon egységesek voltak intézeteink, s ő t Budapest és Sopron tanulósága 100%-ig katolikus.

Intézet Tanulók s z á m a r. kat. gör. kat. görög keleti ref. ág. h. ev. izr. Iskoláink egységes szelleme nagyon egészséges a nevelés szempontjából.

É r e z t ü k ezt a szentévben is. A fegyelem is jó volt, csak Győrött fordult elő komoly erkölcsi kihágás. Bármily szomorú volt is a dolog, nagy megnyugvására szolgált a t a n á r i karnak az a körülmény, hogy — mint a vizsgálat folyamán kitűnt — a részesek teljesen elszigetelten álltak osztályuk szellemétől. Újra bebizonyult, mily veszedelem a fiúra, h a otthon rendezettlen családi viszonyokat lát. Ez is mutatja, mily fontossága van az iskola és a szülői ház megértő együttműködésének. Ennek előmozdítására i r á n y u l n a k a szülői értekezletek. Ügy látszik hasznosabb, ha az egyes osztály tanulóinak szüleit külön-külön megbeszélésre hívják össze. Az idén Sopron is áttért e rendszerre. Vidéken is kezdik a szülők jobban megérteni a ta-n á r i fogadóórák reta-ndeltetését is, b á r még sokata-n főleg a jegyjavítást kérő alkalmat l á t j á k benne. É r d e k e s e k e tekintetben a győri értesítő észrevételei.

A tanulmányi eredmény 1.4%-kai rosszabbodott a tavalyihoz képest. Buda-pesten javult ugyan, de aránytalanul felszökött a bukottak %-a Kőszegen 11.7-ről 19.08-ra. De az esés nem általános. Ügy látszik, az V. osztályban sajátos okból sokan kaptak a matematikából elégtelen jegyet (48-ból 11).

A tanítás egyébként elég rendben folyhatott, A győri értesítő azonban erősen panaszkodik az új tanterv fokozatos bevezetését kísérő kellemetlen körülmények miatt, Az új tanterv eddig csak részletekben és megkésve jelent meg és éppen ezért több tárgyból hiányoztak a megfelelő tankönyvek,

A bejáró tanulók száma Pápán már 135-re emelkedett, tehát többre, mint a létszám 1/3-ára. Mindenesetre egészségtelen állapot ez. L á t j a a tanári kar is, de keveset tehet megszüntetésére. A tanulók zöme Pápán falusi fiú, a mai viszonyok között pedig kevés kisgazda iskoláztathatná fiát e kedvezmény nélkül. Még sze-rencse, hogy a vasúti menetrend kedvező és a tanári kar i® jól megszervezte a bejárók ellenőrzését, A tanulmányi eredményekről részletesebben a következő

táb-lázatok adnak fölvilágosítást.

A vizsgálatot tett tanulók tanulmányi előhaladása:

Intézet Tanulók száma Ált. jeles Elégséges Elégtelen 2 v. több elégtelen összesen Bukott

Az érettségi vizsgálatok e r e d m é n y e : mellett a cserkészetek működése nagyon jelentős a nevelés terén. Természetesen r a j t u k is kiverődött a szentév jellege. S a j á t o s feladatok is jutottak ezzel kapcso-latban nékik, még pedig elsősorban a budapesti csapatnak, mely parancsnokával

Az érettségi vizsgálatok e r e d m é n y e : mellett a cserkészetek működése nagyon jelentős a nevelés terén. Természetesen r a j t u k is kiverődött a szentév jellege. S a j á t o s feladatok is jutottak ezzel kapcso-latban nékik, még pedig elsősorban a budapesti csapatnak, mely parancsnokával

In document Pannonhalmi Szemle 1939 (Pldal 72-83)