• Nem Talált Eredményt

Nagyheti kronostikonok

In document Religio, 1899. 1. félév (Pldal 190-193)

Autonomia ClrCYMDablt te sCVto : LeX, reX, atqVe —

Veritas elVs. (Ps. 90.)

Oremus.

In agónia proLIXe orabat, et faCtVs est el sVDor, slCVt gVttae sangVInls, CVrrentls

In terraM. (Lucae 22, 43.)

Fons gratiarum.

LanCea LatVs elVs MILes aDaperVIt fortls, ContlnVo Vt Venlat sangVIs et aqVa t i b i . (Joann. 19,34.)

Leszerelő Messiás.

In paCe faCtVs est LoCVs elVs, et In Slon habltatlo elVs . NotVs In I V D a e a . . . VerVs M. (Ps. 75.) O CrVX aVe, aVe spes VnICa, hoC passlonls teMpore.

L V . . . DIer. (Vexilla regis prodeunt.) Ungvár, márcz. 14. 1899.

EGYHÁZI TUBQSÎTÂSQ&. .

Esztergom. A X I X . század végén s a XX. század hajnalán Üdvözítőnk Jézus Krisztus és szentséges földi helytartója iránt nyilvánítandó ünnepélyes hódolat ügyében

kinevezett esztergom-főegyházmegyei ötvenes bizottságnak javaslata. (Folytatás.) —

V.

Zarándoklatok Rómába é s Mária-Czellbe.

Ne mondja senki, hogy a zarándoklás ideje lejárt, hogy a hitvallásnak ezen nyilvánulása nem felel meg többé a század szellemének.

A zarándoklás lemondás; és ámbár tagadhatatlan, hogy az önzés jelen korának nem erénye a lemondás:

bizonyos az is, hogy ezen erény gyakorlására talán egy kor társadalmának sem volt oly nagy szüksége, mint a jelennek.

Mivel pedig az ájtatosság ott gyulád lángra leg-hamarább, hol szembetűnők a kegyelmek ; örömmel zarán-dokoltak már őseink is azon szent helyekre, hol ezrek és milliók bizalma egyesülvén, a megostromolt égből bőven hull alá az isteni kegyelemnek harmata.

Hogy azonban a zarándoklás valóban a hitélet emel-tyűje legyen s abból a modern hitetlenség a vallás ellen fegyvert ne kovácsolhasson — ő eminencziáját, kegyelmes

érsekünket alázattal kérjük, hogy tekintettel a zarándok-lat rendezése terén nálunk tapasztalt visszaélésekre, ezen szent ügyet, ennek egyszersmindenkorra való rendezése czéljából a püspöki konferenczia e!é terjeszteni méltóz-tassék azon indítvány kíséretében, hogy a kérdés megol-dásának leghelyesebb módja : a központi szervezés.

Nevezzen ki ő emenencziája a püspöki kar hozzá-járulásával egy zarándoklat rendező-bizottságot, amelynek székhelye Budapest, tagjai : egy főrendező, egy pénztáros és egy ellenőr és végül a dolog természeténél fogva tagja lenne a bizottságnak minden egyházmegyének érseki, illetve püspöki titkára. Ezen bizottság folyton érintkezés-ben álljon az egyházmegyei hatóságokkal, a kegyelem-helyeknek egyházi őreivel — a teljes felelőséggel gyako-rolja a zarándoklat rendezésnek kizárólagos jogát.

Csakis igy fogjuk elérni azt a czélt, hogy meg-szűnvén a botránynak veszedelme, a zarándoklás újból a hivő lelkek kegyelemeszközévé váljék.

A jubiláris időben a Szent Atyától jóváhagyott nem-zetközi tervezet szerint a világnak minden irányában haladnak a zarándoklatok : mi kath. magyarok vallásos keresztény és nemzeti magyar hagyományaink nyomdo-kain járva, két irányban óhajtjuk leróni a vallás és haza-szeretet adóját: bár e kettőt egymástól elválasztani képe-sek nem vagyunk.

1. Megyünk Rómába az apostolok fejedelmének sírjá-hoz, a mártírok vérével megszentelt örök városba, hogy kath. hitünkben megerősödvén : II. Szilveszter pápa utódjá-nak a nemzet háláját tolmácsoljuk a szent korona erek-lyéjeért.

2. És elzarándokolunk Mária-Czellbe, a magyarok régtől fogva kedvelt, úgyszólván magyarrá teremtett búcsú-járó, kegyelemhelyére.

1. A jubiláris ünnepségek központja természetesen Róma leszen; nevezetesen azon ünnepélyes „engesztelő és hálaadó" Í9tenitisztelet, amelyet 0 szentsége a római pápa 19y01-ben január 1-én, a római Szt.-Péter dómban fog a Mindenhatónak bemutatni.

Javasoljuk, hogy a jubiláris évben (1900. jan.) 1901.

január l-ig akár a pápai misére, akár más alkalommal országos zarándoklat vezettessék Rómába, a honnan Asztrik apát hozta meg szent István királynak az apostoli czim-mel a magyar szent koronát.

Hogy a zarándoklatnak országos és katholikus jellege legyen, kell hogy abban képviselve legyen az ország herczegpiimásának személyes vezetése mellett a püspöki

RELIGIO. 187 kar, az összes káptalanok és szerzetek főnökei, kath.

fő-iskolák és körök, végül lehetőleg minden nagyobb espe-resi kerület legalább egy világi és egy papképviselővel.

Ezen országos zarándoklat részletes programmját a kinevezendő rendező bizottság elkészíti és jóvahagyás végett ő emenencziájának, mint a püspöki konferenczia elnökének, fölterjeszti.

A zarándoklat alkalmából a Szent Atyának lábai-nál lerakjuk fiúi hódolatunk, hálánk és szeretetünk jeléül a Péterfillért.

A római zarándoklat programmjának főbb pontjai ezek :

1. Fényes hálaadó istenitisztelet a lateráni templom-ban, hol II. Szilveszter pápa el lett temetve. Sirját ugyan meg nem koszorúzhatjuk — mert a leghatalmasabb szel-lemek egyikének, kik valaha Péter trónján ültek — Ma-gyarország legnagyobb jótevőjének földi maradványait

minden valószinüség szerint elhamvasztotta a Lateránban dühöngő tűzvész ; azonban

2. egy márványtáblán megörökíthetjük a lateráni templomban a nemzet háláját a nagy pápa iránt.

A lateráni szent misét maga az ország bíboros her-czegprimása mutatja be ; az alkalmi szónoklat elmondására vállalkozzék Asztrikusnak utódja a pannonhalmi főapáti méltóságban; az emléktábla felállításáról és szövegéről gondoskodjék Fraknói Vilmos püspök, aki különben is a nemzetközi bizottságnak Magyarország részére kinevezett elnöke.

2. Mária Czellbe.

„Ad Mariam, ad cellensem, properemus Virginem"

— így buzdította Scitovszky János néhai herczegprimás papjait és hiveit azon nagyszabású nemzeti zarándoklat-ban való részvételre, amely 1857. szept. 2-án Pozsonyból kiindulva, a boldogult kardinálisnak személyes vezetése mellett szept. 7-én Mária-Czellbe bevonult, ahol még ma is tisztelettel mutatják a szent emlékeket, melyeket feje-delmeink, nagyjaink, egyháziak és világiak a kegyelem-kép előtt Isten anyjának bemutattak ; s a szent Szűz iránti vallásos kegyelet atyákról drága örökség gyanánt szállott át a fiakra — átszállott mireánk is. Azért alázat-tal kérjük ő eminencziáját, hogy a magas püspöki karral egyetemben az ország katholikusaihoz egy buzditó szózatot intézni és őket lelkészeik által az 1900. év szeptember

8-ikára Mária-Czellbe érkezendő nemzeti zarándoklatban való részvételre buzdítani méltóztassék. Irányadóul szol-gálhatnak ezen kath. és hazafias tüntetés szellemi részé-nek minél épületesebb és impozáns módon való rendezésére azon utasítások, amelyek Scitovszky kardinálisnak ezen czimen kiadott programmjában t a l á l h a t ó : „Ordo proces-sionis ex Regno Mariano, duce Primate Regni, ad Cellás Marianas" pro festo Nativitatis B. M. V. Posonio pro-gressurae (3. Sept. anni 1857 ) ; Religio 1857. évf. I. köt.

Akik az országos zarándoklatban részt nem vehetnek, azoknak alkalmat kell nyújtani arra, hogy a főegyház-megye területén levő búcsújáró helyekre zarándokolhas-sanak.

Igy pl. a székesfőváros és vidéke szent István Jobb-jához, vagy Mária-Remetére, a Sasvárvidékiek Sasvárra stb.

("Vége köv.)

S z é k e s f e j é r v á r . Nagyböjti főp. levél a hívekhez. — Krisztusban szeretett híveim!

A böjti szent idő kezdetén azzal a szent szeretettel, a melyet a Szentlélek Ur Isten püspöki felszenteltetésemkor irántatok szivembe öntött, intézem hozzátok főpásztori szavamat s buzdítlak benneteket, hogy ezen kegyelem-teljes időben, az üdvösség ezen napjaibanx) fokozott áhí-tattal és hálával emlékezzetek meg minden nap az Ur Jézus kínteljes szenvedéséről és haláláról, öregbítsétek Isten szent malasztjával buzgalmatokat az imádságban, hűségesen teljesítsétek szentegyházunknak böjti parancsát, fokozott éberséggel rendithetlenül álljatok ellen a gonosz-lélek, a világ s a rosszra való hajlam minden kísértésé-nek, a test kívánságainak, a szemek kívánságának és az élet kevélységének,2) s az U r Jézus iránt való szeretetből gyakoroljátok a keresztény önmegtagadást megengedett örömökben, élvezetekben is; s emlékezzetek meg Szent Leo pápa intelméről, amelyet római híveihez egyik szent beszédében intézett, amely nekünk is szól : „Mindig szent életet kell élnünk s akaratunkat s cselekedeteinket arra irányozni, a mi Istennek kedves, de a húsvéti idő köze-ledtével még nagyobb gonddal kell szivünket megtisztítani és még serényebben keli a keresztény erényeket gyako-rolni." 3) Ily áhítattal és buzgalommal készüljetek Kr. Sz.

H. a húsvéti szent időre, hogy azt minél méltóbban üljétek meg.

De nem csak buzdítani akarlak Benneteket ezen alkalommal, hogy a böjti szent időt lelketek üdvösségére áhitatteljes buzgalommal használjátok fel, hanem egy-szersmind fel akarom hívni figyelmeteket egy nagy és szent eseményre. Ugyanis kiváló katholikus férfiak szentséges atyánk XIII. Leo pápa helyeslésével mozgalmat indítottak meg az iránt, hogy a jelen század végén és a jövő század elején, a katholikus hivek milliói széles e világon egy szívvel egy lélekkel ünnepélyesen fejezzék ki imádó hódolatukat, legbensőbb szeretetüket, hálájukat, a mi édes Megváltónk iránt, az Ur Jézus iránt, aki 19 század előtt érettünk felvette az emberi természetet, e világra született, hogy drágalátos kínszenvedése és halála által minket megváltson és szent tanításával s a kereszt-fán szerzett szent kegyelmével minket az örök üdvösségre vezéreljen. Kr. Sz. H ! Hűséges katholikus szivetek átérti s átérzi, mily magasztos, szent és üdvös ez a szándék egyátalán, de egyszersmind mennyire megfelelő, hogy épen e században, a melyben a világ minden részében annyi bántalomnak van kitéve az Ur Jézus, s az ő szent tana, amelyet a kath. anyaszentegyház az 0 nevében, az 0 te-kintélyével hirdet, annyi hitetlenséggel, annyi hitközönnyel, s annyi támadással találkozik, olvadjanak össze a katho-likus szivek milliói széles e világon egy szivvé, és dicsőítsék ünnepélyesen imádó hódolattal, legbensőbb szeretettel és hálával az Ur Jézust, az Istennek egyszülött Fiát, és ezen az Ur Jézusnak az édes Üdvözítőnek bemutatott ünnepé-lyes hódolattal lépjen a világ a következő századba.

Mi is Kr. Sz. H. ! püspöktök s mindnyájatok

egye-1) 2. Kor. 6., 2.

2) 1. Ján. 2., 16.

3) De Quadrag. Sermo III.

24*

sülni fogunk lélekben a világ katholikus sziveinek millióival s ünnepélyesen fogjuk az U r Jézusnak bemutatni hálás szivünk ünnepélyes hódolatát, s annak idején közölni fogom Veletek, miként fogjuk mi ezen ünnepélyes hódolatunkat egyházmegyémben nyilváoítani ; de már most óhajtottam hűséges katholikus sziveteket ama hódolat szent ünnepé-lyeire figyelmeztetni s buzdítani Benneteket, hogy már most készüljetek azoknak az U r Jézus előtt minél kedvesebb megülésére.

S hogyan készüljetek Kr. Sz. H. ! ezen ünnepélyes hódolat méltó bemutatására ? Mindenek előtt katholikus kötelmeiteknek hűséges teljesítésével. Hisz tudjátok, az U r Jézus megalapította anyaszentegyházát, a katholikus anyaszentegyházat, s ebbe, egyedül ebbe tette le az ő szent tanítását, a keresztfán szerzett szent kegyelmeit, mindazt, amire szükségünk van, hogy az örök üdvösséget elnyerhessük. Ti tudjátok, hogy Péterre, a kőszálra épí-tette anyaszentegyházát,4) őt tette ennek látható fejévé.

Ti tudjátok, hogy anyaszentegyházában tanítói és kor-mányzói hivatalt állított fel Péterben, mint legfőbb tani tóban s teljhatalmú legfőbb kormányzóban, s a Péterrel mint fejükkel egyesült apostolokban, s azt akarta, hogy e tanitói és kormányzói hivatal Péter utódjaiban, a római pápákban, s az apostolok utódjaiban, a pápával mint fejükkel egyesült püspökökben fenálljon a világ vége-zetéig.

Amit mondott Péternek, az szól a római pápáknak is a világ végezetéig: „Legeltesd az én bárányaimat, legeltesd az én j u h a i m a t ,5) azaz tanítsd és kormányozd hiveimet, tanítsd és kormányozd azok pásztorait." Amit a ! Péterrel egyesült apostoloknak mondott, az szól a Péter utódjával a pápával egyesült püspököknek i s : „Minden hatalom nekem adatott a mennyben és a földön. El-menvén tehát tanítsatok minden nemzetet, megkeresztelvén őket az Atyának és Fiúnak és Szentléleknek nevében, tanítván őket megtartani mind, a miket parancsoltam nektek" 6). „Amiket megköttök a földön, meg lesznek

kötve mennyben is, és a miket feloldoztok a földön, fel lesznek oldva a mennyben is." 7) Tehát a pápa mint legfőbb tanitó s teljhatalmú legfőbb kormányzó Krisztus Jézus nevében, Krisztus Jézus parancsából, Krisztus Jézustól nyert hatalommal tanitja és kormányozza az egész egyházat, s a pápával mint fejükkel egyesült püs-pökök Krisztus Jézus nevében, Krisztus Jézus parancsából, Krisztus Jézustól nyert hatalommal hirdetik Jézus Krisztus szent tanát, vesznek részt az egyház kormányzásában, adják rendeleteiket s kormányozza kiki a neki az egyház látható feje által, a pápa által kijelelt egyházmegyét.

Ti tudjátok, hogy Péternek és az ő utódainak és az apostoloknak, s az ő utódaiknak adta az Ur Jézus a hatalmat és a parancsot, hogy ők s az általuk felszentelt s felhatalmazott áldozárok a Szent-mise-áldozatot mutas-sák be s szolgáltasmutas-sák ki a szent kegyszereket. Ti tudjá-tok, hogy az U r Jézus Péternek s az ő utódjainak, a mindenkori pápának s az apostoloknak s azok utódainak

4) Máté 16., 18.

5) Ján. 21., 15—17.

6) Máté 28., 1 8 - 2 0 . Máté 18., 18.

a püspököknek megigérte : És veletek vagyok mindennap világ végeztéig,8) azaz szent kegyelmével segíteni fogja őket, hogy tanítását hamisítatlanul őrizzék és tisztaságá-ban hirdessék minden nemzeteknek s kormányozzák, vezéreljék őket, hogy a drágalátos vére árán szerzett örök üdvösségünket elnyerhessék. Ti tudjátok, hogy ugyanezen czélra megigérte nekik és elküldötte a Szent Lelket is.

íme visszaidéztem emlékezetetekbe, kiket hatalma-zott fel, kikre bízta az U r Jézus a szent feladatot, hogy tanítsák, kormányozzák a híveket az 0 anyaszentegyházá-ban. E hatalmat és megbízatást az U r Jézustól csak Péter nyerte és utódai a római pápák, s a Péterrel mint fejükkel egyesült Apostolok, s azok utódai, a pápával mint fejükkel egyesült püspökök. Ok képezik a tanitó és kormányzó egyházat Krisztus anyaszentegyházában.

Hivő lélekkel kell tehát fogadnunk és vallanunk az ő tanításukat, mert az Jézus Krisztus szent tanítása ; enge-delmes szívvel kell fogadaunk az ő rendeleteiket, paran-csaikat, mert azokat Jézus Krisztustól nyert hatalommal adják lelkünk üdvére ; a ki őket hallgatja, Jézus Krisztust hallgatja, a ki őket megveti, Jézus Krisztust veti m e g .9) A ki tehát az Ur Jézusnak a világ Megváltójának méltóan akarja bemutatni hódolatát, annak első sorban hűségesen kell teljesítenie kath. kötelmeit, azaz rendithet-lenül kell hinnie és hűségesen vallania a katholikus szent hitet, a melyet az egyház látható feje a Pápa és a Vele egyesült püspökök hirdetnek ; hűségesen kell teljesítenie azoknak szent parancsolatait és rendeleteit. Hogy hó-dolna tehát az az Ur Jézusnak, a ki az Ur Jézus anyaszentegyháza iránt, a mely az U r Jézus nevé-ben, az U r Jézus tekintélyével hirdeti annak szent tanát s adja szent parancsolatait, nem teljesiti kötelmeit ? hisz az nem hódol az U r Jézusnak, hanem megveti Ot.

S éppen azért az Ur Jézus szent nevében kérlek Benne-teket, hogy midőn velem együtt s a kath. szivek milliói-val ünnepélyes hódolattokat készültök bemutatni az U r Jézusnak, ami édes Megváltónknak, első sorban teljesítsé-tek hűségesen katholikus kötelességeiteljesítsé-teket. Rendithetlen hűséggel valljátok kath. szent hiteteket, s hogy azt min-dig jól ismerjétek, sok földi gondjaitok között el ne feledjétek, sőt azt folyton ápoljátok, szorgalmasan, áhíta-tosan hallgassátok a predikácziót ; de szorgalmasan s áhí-tatosan hallgassátok a vasárnap délutáni hitoktatást "is a templomban. Hogy kath. hiteteket mindig emlékezetetek-ben tartsátok és serdülő gyermekeitek is folyton annak ismeretében maradjanak, s igy örök üdvösségetekről, súlyos szent kötelességem szerint, minél jobban gondos-kodjam, elrendeltem, hogy lelkipásztoraitok ezután minden vasárnap délután a litánia előtt vagy vecsernye előtt a temp-lomban fél óráig magyarázzák meg a katekizmust, ezt a becses könyvet, a melyben meg van írva a kath. anya-szentegyháznak tanítása és meg vannak írva parancsolatai.

De midőn buzdítlak Benneteket, hogy kath. hitete-ket hűségesen valljátok, egyszersmind kérlek Bennetehitete-ket az Ur Jézus ne/ében, őrizzétek meg legnagyobb gonddal ezt a legdrágább kincseteket, minden veszély ellen, amely

8) Máté 28., 20.

9) Luk, 10, 16.

RELIGIO. 189 azt szivetekből kiragadhatná. Látom a nagy veszélyeket,

amelyek e szomorú időkben hivő sziveteket környezik ; benn vagytok a világ zajában, látjátok azt a sok hit-közönyt, azt a sok hitetlenséget, látjátok azt a sok ócsár-lást és támadást, amelylyel Krisztus Jézust és az ő anya-ezentegyházát bántalmazzák az 0 ellenségei. Szomorúan tapasztaljátok, hány katholikus ember van, a ki rég el-felejtette katholikus szent hitét, a me'yet édes anyjától és lelkipásztorától tanult, s csak a földi javakat, földi élvezeteket keresve, a földiekbe elmerülve, tudat'anságá-val, kevélységével, elfásult lelkületével tú'teszi magát az Ur Jézusnak Isten egyszülött fiának szent tanításán, a melyet a katholikus anyaszentegyház hirdet. Az Isten egyszülött Fiának, a véghetetlen Bölcseségnek e szent tanát elavultnak, nem ebbe a századba valónak merészelik állítani e szánalomra méltó emberek, a katholikus anyaszentegyház szent parancsait és rendeleteit nyűg-nek nevezik, a hűséges engedelmességet e parancsok és rendeletek iránt szánalmat gerjesztő botorságnak, s meg-feledkeznek halhatatlan lelkűkről, a melyért az édes Meg-váltó drágalátos szent vérét ontotta, s merészségükben, tudatlanságunkban nem szégyenük magukat másokat is hűtlenségre csábítani az U r Jézus ellen s annak szent-egyháza ellen, oktalan beszédükkel, gúoyukkal, támadásuk-kal. Ezeket jellemezte az Istennek prófétája, midőn felé-jük k i á l t : J a j nektek, kik a gonoszat jónak mondjátok, és a j ó t gonosznak, a sötétséget világosságá tevén és a világosságot sötétséggé. J a j nektek, kik bölcsek vagytok tinszemetek előtt és tinmagatok előtt okosak.1 0) Ezeket jellemezte bölcs Salamon király e sújtó szavakkal : kik-nek utaik elvetemültek, és lépéseik gyalázatosak.1 1)

Óvakodjatok lelketek e nagy ellenségeitől. Bármily állásban legyen az ily szánalomra méltó ember, bármily földi javakat várhatnátok tőle, az Isten fogadott fiainak bátorságával forduljatok el a csábitótól s jelentsétek ki keresztény szelídséggel, de kath. öntudatotok egész hatá-rozottságával: én hiszem és vallom a kath. anyaszentegy-háznak, Krisztus J é z u s anyaszentegyházának h i t é t ; s ne adjátok el legdrágább kincseteket, kath. hiteteket s örök üdvösségeteket semmi emberi kegyért, semmi mulandó javakért. Gondoljatok az U r Jézusnak az édes

Megváltó-nak szavaira : Mit használ az embernek, ha egész világot megnyeri is, lelkének pedig kárát vallja.1 2)

Ne féljetek tőlük, függeszszétek e kísértés perczé-ben lelketek tekintetét a keresztfán értetek függő Jézusra, a ki bátorít Benneteket nagy szeretetének szavával: Bíz-zatok, én meggyőztem a világot. ]3)

(Yége köv.)

In document Religio, 1899. 1. félév (Pldal 190-193)