• Nem Talált Eredményt

Magyar Epítómüvészef 31. oldal

In document ÜVtSlET ÉPITÖ (Pldal 32-36)

Hicker és Társa sodronykerítés- és szitaárúgyár (Budapest, IV., ferenc József-rakpart 23., telefon: Fiut. 826-83) készítette a I~épen (10. oldal) látható vasl,erí-téseket, bejáratokat, kerti berendezéseket és az összes sodronyhálózati munkál,at.

A M.aros-udvar bérház munkáinál :

'Berey Lajos építőmester (Budapest, V., Maros-utca 21., Maros-udvar, telefon:

554-60) végezte a föld-, I,őmíves- és elhelyezőmunkát.

Frifsch Emil bádogos, vízvezeték és egészségügyi vállalat (Budapest, V., Margit-körút 1 L, telefon: Fiut. 535-50) a bádogosmunl,át.

('zikomyay Gyula üvegezési, üvegcsiszolási, üvegtetől,észítési vállalClta (Buda-pest, VI., Király-utca 98/a., telefon: Lipót 985-09) az üvegesmunkákat.

Jlkov/ls f. központi fűtő- és vízvezetéki vállalat (Budapest, VI., l1ndrássy-út 92., telefon: Fiut. 212- 07) végezte a vízvezeték-, csatorna- és gázberendezési munl,át.

Fimikor egy iparosnak szolídságát és megbízhatóságát akarjuk megbírálni, fölös -leges minden információ, ha tudjuk róla, hogy 20 éven I,eresztül 'lJIoch és Holilseher

építőmestereknek dolgozik. Ez többet jelent minden elismerésnél.

Szántó Károly és Társa elelürotechnikai vállalat (Budapest, VI., Szinnyey Merse-utca 30., telefon: Fiut. 134-14) készítette a villanyszerelési munl,át.

A Kossuth-téri bérpalota munl,ái közül:

PolJaeseJ? és EpsteÍIl építőmesterek, ol,leveles mérnökök (Budapest, VI., Vilmos császár-út 20, telefon: Fiut. 216-14 és Fiut. 296-59) végeztél~ a föld-,

kőmÍves-, elhelyező- és vasbetonmunkát.

Koch és Szilágyi (Budapest, V!., Székely Bertalan-utca 2/b., telefon: 290-78) cora sit ipari vállalat, "Gorasi!" nemes vakolatával készült a homlokzat.

Weisz Simoll műszaki vállalata (Budapest, VL, Székely Bertalan-utca 19., telefon: Fiut. 203-64) készítette a manzárd-tetők- és az épület összes bádogos-munkáit.

Heilzer Ferenc és Fiai 'R.-T. festőipari, festőiparművészeti és tapétázó vállalat, (Budapest, VIL, Rózsa-utca 32., telefon: József 311- 81) végezte a művészi szín-vonalon álló, saját tervszerű szobafestőmunkákatés az épület mázolómunkáit.

Neusebloss-Uehtig repülőgépgyár és faipari vállalat r.-t. (Gyártelep: l1lbert-falva, telefon: Lá. ll- 79, budapesti iroda: Budapest, IV., Petőfi Sándor-utca 9.,

telefon~: Fiut. 890-47) a díszterem és a lakások parkettmunkáit.

Etemit-művek (Ha/sehek Lajos) asbest-palagyára (Bp., VIL, Findrássy-út 33.

telefon: ftut. 212-92, Fiut. 213-44) a tetőfedőmunkát (lapunl, 30. old.).

FreissJer .!lntal felvonó és gépgyár r.-t. (Budapest, VI., Horn Ede-utca 4., telefon: 229-72) a személy- és teherliftfelvonókat.

/{orállyi és FrőhJieh acélredőny-, esslingeni faredőny-, vászonroletta-,

ablak-szellőztető-, napellenző- és lakatosárúk gyára (Budapest, VIII., Kisfaludy· utca 5., telefon: József 323 - 76) az acélredőny, esslingenj és vászonredőnyöket.

JÍJtalállos Gázizzófény és Villamos>sági 'R.-T. (Budapest, IV., Váci-utca 27- 33., telefon: Fiut. 897-96, fiók: Budapest, VII!., József-körút 44., telefon: József 310-40 és 88 --31) a gáztakaréktűzhelyeket.

A Tátra-utcai bérháznál :

Kirschner József építőmester (Budapest, VI., Fiulich-utca 7. sz., telefon:

Fiut. 981-50) a föld-, kőmíves-, elhelyező- és vasbetonmunkát.

BLOCH ALFRÉD ÉS STIMM LAJOS

32. oldal

.!lJid;i. bor.l~;;

L--.---.J

Magyar

Építőművészet

--'..JO i

I

A MISKOLCI KÓRHAz AZ ApOLÓNÓI ISKOLA PA VILLON]A ÉpíTETTE: MAoA y GYÓZÓ ÉPÍTÓMESTER

Magy ar

Epitöművészet

A MISKOLCI KÓRHÁZ A RÖNTGEN~INTÉZET PAVILLONJA

ÉPÍTETTE: HEVESI LAJOS MÉRNÖK

33. oldal

BLOCH ALFRÉD ÉS STIMM LAJOS

34. oldal Magyar

Építőművészet

Trau/mann 'Rezső és Fia ácsmesterek, "Ojlzos" tető készítő k (Budapest, V., Pozsonyi-út l2/a., telefon: lll. 905-27) a tetőszerkezeteket és a többi ácsmunkákat.

Kressalek Testvérek és Polyi asztalosárúgyér (Bp., VL, Szent László-út 52., telefon: Fil. 913-74) az elsőrangú kivitelben készült ajtókat, ablakokat és az egyéb asztalosmunkákat.

Sima Nándor lakatosmester (Bp., VIL, Hajtsár-út 139., telefon: józsef 355-08) lapunk 27. oldalán látható, művészi kiviteW, remekül megmunkált vasrácskaput és az épület többi lakatosmunkáit.

Han/os Tes/vérek 'R.-T. Iestő, mázoló és tapétázó iparüzeme (Budapest, VL, Horn Ede-utca 5., telefon: Fil. 985 -23) a mázoló-, szobafestő- és tapétamunkákat. Itt említjük meg, hogy ugyancsak Han/os Tes/vérek végeztek a mult számunkban Izözölt

mezőtúri városháza dísztermének és az összes helyiségeknek szobafestő-munkáit.

'Buxbaum Dezső épületüveges (Budapest, VIIL, Népszínház-utca 46., telefon:

józsef 304- 39) az összes üvegezési munkálatokat.

Jtohonczi Hugó okI. mérnök, egészségügyi műszaki berendezési gyára (Buda-pest, VJ., fóthi-út 19., telefon: 111. 908 -78) készítette a központi fíítés, a víz-vezeték, csatornázást és II legmodernebb egészségügyi berendezéseket, amelynek képét már csak helyszűke miatt nem tudtul, leközölni. Legközelebbi aHzaiommal erre visszatérünl,.

Rorányi és FröhIich acélredőnygyár esslingeni és vászonrolettagyár (Budapest, VIIL, Kisfaludy-utca 5., telefon: józsef 323- 76) az acél, esslingeni és

vászon-redőnyöket.

A Fadrusz-utcai Steiner józsef bérháznál, a Vak Bottyán-utcai és a Ber-csényi-utcai bérházaknál :

Steiner József okI. építész, építőmester, (Budapest, VL, fadrusz-utca 6., telefon: Lá. 6-80) a fadrusz-utcai, Vak Bottyán-utcai és a Bercsényi-utcai bérházak föld-, kőmíves-, elhelyező- és 'vasbetonmunkáit.

jus/us Sándor és Fia ablakredőnygyára (Budapest, V., Vörösmarty-utca 24., telefon: Fiut. 223 - 06) a fadrusz-utcai és a Bercsényi-utcai bérházak összes

acél-redőny, esslingeni és vászonrendőnymunkákat.

Pes/szenflőrinCÍ 'Parketfgyár és Gőzft7rész 'R.-T. (Budapest, V., Személynöl,-utca 16., telefon: Fiut. 212- 44) a fadrusz-utcai és Bercsényi-utcai bérháwk parI:,ett-munkáit. Itt említjük meg, hogy a júniusi számunkban közölt belügyminisztériumi díszterem parkettáit a pestszentlőrinci parl,ettgyár gyártotta.

E/ernif-mz7vek cementpalaárúgyára (Budapest, VL, Findrássy-út 33., telefon:

Fiut. 212-92 és 213-44) a fadrusz-, Vak Bottyán- és Bercsényi-utcai bérházak valódi Eternit palafedését.

Magyar Amerikai Faipar f?-T. (Budapest, VI L, Kerepesi-út 29/a, telefon:

józsef 344-62, igazgatóság józsef 443-ll) végezte a Vak Bottyán-utcai épület ajtó-, ablak- és egyéb épület- és portál-asztalosmunkákat.

A Vállalkozók Lapja ezévben ünnepli fennállásának 50 éves évfordulóját.

Nekünk, al,ik a Vállall\Ozók Lapjával 30 év óta vagyunk barátságos laptársi viszonyban, módunkban volt megfigyelni, mint fejlődött évről évre a mai nagy-ságáig. Mert a Vállalkozók Lapja nagy lap. Sokoldalúságával, tartalmas műszaki

cilzkeivel, mindent meglátásával és mindennek közreadásával, nagy elterjedtsé-gével elérte azt a színvonalat, amelyet kicsiny Mllgyarországunkban szaklap egyáltalán elérhet.

Magyar

Epítőmüvészef

35. oldal

A miskolci kórház. Borsod vármegye miskolci "Erzsébet"-közkórháza régi intézmény, melyet a háború okozta stagnálás után 1924. év óta dr. Sóldos Béla megyei főispán nagy szeretettel és megértéssel fejleszt tovább, melyben fárad-hatatlan munkatársa dr. Kőiiner Károly kórházigazgató. 1924-25-ben épült a

"báró 'Botflik István alapítványi - 60 ágyas - gyermekgyógyászati pavillon";

1925-26-ban a sebészeti pavillonra emeletráépítés készült új, modern műtőkhel

és szanatóriumi résszel; 1927-28- ban épült a budapesti Rockefeller-Intézet fiól\-jának tekinthető Bakteriológiai Intézet. ft 'Bioeb ftlfréd és Stim117 Lajos építészek tervei szerint jelenleg épülőfélben vannak: 1. a konyha épület bővítése és emelet-ráépítése ; 2. Q proszektura-épület (hullaház) bővítése; 3. a röntgen-intézet és végül:

4. az ápolónő-iskola.*

Az "Innendekoration" legújabb száma a szokottnál is gazdagabb és vál-tozatosabb tartalommal jelent meg. ft szép és kedves lalzásrészeken kívül hatal-mas és főleg értékes anyagot hoz a képzőművészet teréről is.

Megjelent az ugyancsak l1lexander Koch Idadásában a legújabb "Hand-arbeiten und Spitzen II száma is. Építész-kollegáink feleségeinek figyelmébe ajánljuk ezt a modern, művészi Ízléses I,ézimunl,ál,kal, bájos dívánpárnál,kal, függönyől,kel

és terítőkkd dazdagon illusztrált füzetet.

Jelen számunkban ez utóbbi l{ettöt közöljük.

Kiadásunkban folyó hó folyamán

"

TETOSZERKEZETEK II.

mintalapjai jelennek meg, SÁNDY GYULA építész,

mű=

egyetemi tanár tervei szerint. Csarnoh és

templomtetők,

párkányok, gazdasági épületek, O]KOS, STEF ÁN és a többi modern

tetőszerkezetek

kiképzési és részletrajzai.

A 32 táblát tartalmazó, díszes en kiállított kötet

In document ÜVtSlET ÉPITÖ (Pldal 32-36)

KAPCSOLÓDÓ DOKUMENTUMOK