• Nem Talált Eredményt

LEO PP. XIII

In document Religio, 1896. 2. félév (Pldal 61-65)

EGYHÁZI T U D Ó S Í T Á S O K .

Győri e g y h á z m e g y e . A táplányi keresztelés. — B í r t adtunk mi is a n n a k idején arról, hogy kisteleki Lévay Henrik lovag, a főrendiház t a g j a nejével e g y ü t t a katholikus hitre tért. A keresztelés julius 14-én t ö r t é n t Táplányon Lévayék birtokán. U g y a n e k k o r részesült a ke-resztség szentségében Lévay öcscsének az i f j ú Lévay Ferencznek újszülött fia is.

Az ünnepélyes szertartásról, a mely — mondhatni — családias körben történt, a következőket jelenti tudó-sítónk.

A keresztelésre Lévay H e n r i k által fölkért dr Zalka J á n o s m. püspök ur p o n t b a n 8 ó r a k o r indult el Győrből E g y e d J á n o s szentszéki jegyző kíséretében s kevéssel 1/i9 után érkezett meg a táplányi kastélyba, a hol ekkor már ott voltak : Ruschek Antal g y ő r n á d o r v á r o s i esp plébános, Holényi J á n o s peéri esp.-plébános, a kinek p l é b á n i á j á h o z tartozik T á p l á n y is, Dubovszky Sándor kisbaráti plébános Lévay Henrik patronatusságából. A püspök megérkezése után a kastélyból a néhány lépésre fekvő k á p o l n á b a vo-nultak, mely ezen alkalomra gyönyörűen volt fölékesítve szőnyegekkel és virágokkal. Itt a megyés püspök először is az újszülöttnek adta föl a keresztség szentségét, a ki Tibor és Vilmos nevet k a p o t t . Keresztszülői v o l t a k : Dr Soltész Vilmos és neje Budapestről.

Míg e szertartás t a r t o t t , Lévay H e n r i k és neje a kápolna ajtóban várakoztak. Most a rendes szertartások mellett ők is a k á p o l n á b a mentek, hol Zalka püspök ré-szesítette őket a szent keresztségben, mely alkalommal az ur Henrik, Horácz, János, az asszony Róza, Erzsébet és P a u l a neveket vettek fel. Lévay keresztatyja dr Rosen-thal Horácz volt Bécsből, a ki sógora az i f j ú Lévay Ferencznek. Lévayné keresztanyja Soltész Vilmosné volt.

A keresztelés után a püspök ő nagyméltósága szent misét mondott s Communio alatt megáldoztatta Lévayt, nejét, és Lévay Ferencznét. A mise alatt Kontor Elek budapesti tanító gyönyörű harmonium j á t é k a és éneke emelte az ünnepség fényét.

Mise végeztével a bérmálás szentségében is részesül-tek a megtérrészesül-tek valamint Lévay Ferenczné is. Bérmaszü-lők voltak Lévay H. részéről : Rucshek Antal, Lévay Hné részéről Soltész Vilmosné, Lévay Ferenczné részéről Lévay Henrikné.

A szent ténykedés végeztével ő nagyméltósága a megyés püspök szívhez szóló beszédet mondott. Beszédé-ben ecsetelte a Lévay párnak jótékonyságát, a kath. val-lás iránti áldozatkészségét, a mely cselekedeteikkel évek hosszú során át folytonosan k i m u t a t t á k a k a t h . egyház-hoz való vonzódásukat, rokonszenvüket. Ecsetelte Isten különös kegyelmét, hogy ő méltóságaikat a k a t h . egyház keblébe és annak isteni szerzőjéhez Jézushoz vezette, a ki maga m o n d o t t a : „Én vagyok az ut, igazság és élet," és

csakugyan mint az igazság szövétneke világit az emberit ségnek évszázadokon keresztül. Beszédét azzal a kiván-sággel fejezte be a püspök : H o g y találják fel a megke-reszteltek az egyház kebelében itt földi boldogságukat, a siron tul megérdemlett j u t a l m u k a t .

Körülbelül 11 óra volt, mikor a szertartásoknak vége lett, s ekkor a jelenlevők a kastély éttermében r e g -gelihez ültek a melynek végeztével a vendégek eltávoztak.

Linz,

jul. 16. Uj kis szeminárium. —

A trienti zsinat rendelete, hogy minden püspök t a r t -son seminariumot és hogy az egyházi férfiak lehetőleg kora i f j ú s á g u k t ó l fogva neveltessenek seminariumokban.

N a g y s e m i n a r i u m theologusok tartására majd mindenhol van ; de kisszemicarium a r á n y l a g még kevés. S a mai hithideg időben a kisseminariumok hiányának lehet t u l a j -donítani, h o g y sok megyében érzékenyen nyomasztó pap-hiány uralkodik. Magyar földön m á r t ö b b püspök nyitott kisszeminariumot ; van ilyen E s z t e r g o m b a n , Győrött, P é c s e t t ; t ö b b megyében a 6. osztályból vesznek föl ifja-kat. Külföldön, jelesen Ausztriában azon vannak a püspökök, h o g y m á r az 1. osztálytól fogva ők neveljék p a p -jaikat. Bécsnek van kisseminariuma O b e r - H o l l a b r u n n b a n ; r e n g e t e g háromemeletes ház kétszáz ifjú számára. St.-P ö l t e n bir ilyent sz. Benedek-rendiek vezetése alatt — szintén vidéki városban. A gráczi pár éve

megnagyob-bítva (150,000 f r t költségen) mint teljesen fölszerelt s képesített világi p a p o k b ó l álló tanári k a r r a l rendelkező s nyilvánossági j o g g a l fölruházott főgymnasium szolgál a megyének.*) Ilyent tervezett ft. Doppelbauer linzi püspök ő mlga is, midőn Urfahrban, Linznek a Duna b a l p a r t j á n fekvő külvárosában, telket szerzett, építendő kissemina-rium számára.

F . hó elején szentelték az épület alapkövét, mely m á r a 2. emeletig fölépült. Áll az épület a P ö s t l i n g s b e r g l e j t ő j é n ; a püspök a seminarium részére megvett két paraszttelket, e g y ü t t mintegy száz holdnyi területet. E területen majd gazdaságot fognak berendezni, tehene-ket, baromfit tartani.

T o v á b b á e területen hasítanak az épület számára követ, ásnak homokot, vetnek téglát, miáltal, miután minden kéznél van s miután a dolgot házilag kezelik, m i n t e g y 100,000 f r t o t t a k a r í t a n a k meg.

Háromszáz növendék részére épül a h á z ; továbbá benne fognak lakni a t a n á r o k is (egy teljes főgimnasium t a n á r i kara) s természetes, a megfelelő cselédség. Azért r e n g e t e g nagy házra van szükség. A ház zárt négyszöge, m u t a t 3393 • mtr. területen. Homlokzata három emele-tes, hátsó része a lejtő miatt négy emeletes. Hossza 95 m., szélessége 80 m., magassága 26 m. Lesz r a j t a 913 ablak, 458 ajtó. Lesz a házban 180 szoba, (terem, étte-rem, kápolna) és azonkívül elegendő pinczehelyiség. A házi k á p o l n a 27 m. hosszú, 10 m. széles, 15 m. magas s lesz benne t ö b b oltár, s fölötte tisztességes torony Alatta van a diszterem. Van fürdőhelyiség, sütőkemencze, (a kenyeret is otthon fogják sütni). Az épület

nagyságá-*) Bár nálunk is minden egyházmegyének megvolna már a maga püspöki vagy érseki egyházmegyei gymnasiuma.

ról lesz fogalmunk, ha t e k i n t j ü k , mi kell hozzá. Csak az alap épitése nyelt el 6000 kbm. követ ; gzükség lesz 10000 kbm. homok. Épületfát a felsőausztriai földművesek a j á n -dékoztak és szállítottak; mintegy 2000 db szálfa fekszik készen, de kell még több, mintegy 8000 db. A kövezésre cementlapot használnak ; 30 waggon lesz szükséges ezek szállítására.

S ki adja a k ö l t s é g e t ? — Az egyházmegye h i v e i : gazdag, szegény mind konferálnak, ki-ki tehetsége szerint.

Istenbe vetve bizalmát a püspök ur megkezdette az épí-tést, bizton várva, h o g y a pénz annak idején befolyni fog. É p p e n ugy, mint a bold. Rudigier megkezdette a dom építését minden biztos pénzalap nélkül ; a dom már belekerült 2 milliónál többe, pedig m é g csak a pres-byterium áll és a torony (ez sem egészen), és a munka csak foly. Igy lesz majd a kisseminariumnál is. P á r év

alatt készen lesz. Hahnekamp.

Páris,

jul. 14. A szabadkőmüvesellenes kongresz-szusról. —

Mint a „Matin* jelenti, ez a kongresszus f. évi szept.

29-től október 4-ig Trientben fog ülésezni. Kezdeményezte a R ó m á b a n székelő „Union antimaçonnique." F e l k a r o l t á k a franczia szabadkőmüvesellenes körök, különösen a „Ligue du S a b a r u m " . E z az utóbbi szabadkőmüvesellenes szövet-kezet némi tekintetben hasonlóan van szervezve a szabad-kőművességhez. A szövetkezet f ő t i t k á r a nagykanczellár nevet visel, tagjai, ha bevállnak , a szent szív l o v a g j a i -nak nevét k a p j á k , mert a liga m a g á t J é z u s szentséges Szivének a j á n l o t t a fel. A mint a szabadkőművesség páho-l y o k r a : ugy ez a „Lige du S a b a r u m " compagnie-kxd van felosztva. Van például sz. György, szent J á n o s , szent Ferencz, szent András századja (compagnie). Tanácskozá-saik helyisége — „tábor" : több t á b o r kerületet alkot, mert a liga Francziaországot t ö b b kerületre osztotta fel.

A liga mellett külön áll fenn és működik az u. n. „Caisse du Son antimaçonnique" és az „Académie de S a i n t - J e a n " , mely f. évi j u n . 12-én alakult meg, J é z u s szentséges Szi-vének ünnepén. E z az akadémia (irodalmi t á r s u l a t ) csak kipróbált k a t h o l i k u s o k a t vesz fel, kik a szabadkőművesek ügyeinek ismeretében járatosak. H á r o m osztályra oszlik.

Az első osztály felolvasásokat tart, a második osztály az irodalomban érvényesiti befolyását a szabadkőművesek ellen, a harmadik osztály a szabadkőművesség dolgainak statisztikájával foglalkozik.

Csakis erélyes munkával s óriás erőfeszítéssel lehet Francziaországot a szabadkőművesség karmaiból kira-gadni.

TÁRCZ A.

A papi hivatásról.

— Sietős gondolatok. — I r t a dr Breznay Béla egyetemi tanár.

(Vége.)

A két véglet, a vallástalauság és az emberileg csinált vallású hit között középen jár az igazság, mely azt mondja, hogy a papi hivatásra egyedül illetékes hivő csak az Isten lehet. E m b e r ebben a dologban nem hí, hanem hivattatik.

De szolgálhatunk a papi hivatásról a tudomány minden igényeinek megfelelő logikai meghatározással is.

Babért Lajos, a világhirü párisi n r n t a - t u d o m á n y - e g y e t e m

kétszáz év előtt élt celebritása igy definiálta a papi hiva-tást : „Vocatio est actus providentiae super natúr alis, quo Deus aliquos prae aliis eligit, praepar atque dotibus congruis ad sacra ministeria digne et laudabiliter obeunda, vagyis:

a hivatás a természetfölötti gondviselés ama tette, melylyel Isten némelyeket mások előtt kiválaszt, és megfelelő adományokkal előkészít a szent szolgálatok méltó és dicsé-retes teljesítésére". ( B e Sacr, ord. p. 3., c., 1., §. 1. q. 2.) Világos ennélfogva, hogy a papi hivatás nem születés kezdeménye, nem emberi válalkozás eredménye, hanem természetfölötti isteni adomány, malaszt és kegyelem, mely az egyházi rend szentségét rendesen megelőzi.

De nagy ideje már, hogy végezzünk, s ennyi előz-mény, ennyi eszmetisztázás és rendezés után végre meg-lássuk, hogy milyen az az igazi papi hivatás, a melynek fő sajátságait J é z u s a J á k o b k ú t j á n á l lefolyt beszélgetése közben oly mesterileg kifejtette.

Melyek az igazi pap működésében a fő irányza-tok s mi a valódi papi hivatásnak J é z u s előttünk lebegő példájából kisugárzó fő distinctivuma ?

J é z u s a szamaritanus asszony lelkét 1 Istenre s Isten igaz vallása követésének szükségességére irányitá, (tanitó hivatal) ;

2. a bűnös asszony lelkét magába szálásra birta s a bűntől, éltető lelki forrás megnyitása által, megtisztitva Istennek tetsző adományul s viszontszolgá'atul b e m u t a t t a (szorosabban vett papi hivatal) ; 3. a m e g t é r t asszony s a hozzá hasonló lelki készséggel csatlakozó szamaritánusok Istenhez való lelki vezérletét tényleg átvette (kormányzó hivatal).

A hol e három papi működés valamelyike hiány-zik, ott nincs valódi papság, ott papi hivatásról ne beszéljünk.

A hol akár az igazi istenes tanitás, akár az Istennek tetsző áldozat-bemutatás, akár a lelkeknek Istenhez való felkormányzása nincs meg, ott p a p s á g r ó l és papi hivatás-ról, keresztény értelemben, nem lehet szó.

Például, a régi pogány Róma, vagy Hellasz papsága m u t a t o t t be ugyan u. n. áldozatokat, végezte az u. n. isteni tiszteleteket, voltak u. n. mysteriumai, titkos és mély-értelmü vallásos tanításai is ; ámde nem tanította és nem nevelte istenességre a népet ; a vallási vagyis lelki ügyek igazi kormányzását pedig t u l a j d o n k é p p e n nem is birta, mert azt tőle elvette, azaz azt neki tulajdonképpen át sem adta a valláscsináló állami hatalom, a mely midőn elvégre „semper a u g u s t u s " , örökké dicső császárokban személyesült vala meg, világi Pontifex Maximusokal, császár-főpapokat hozott létre, kik annyit értettek a vallás fenségéhez, mint N e r o vagy Caligula, a kiknek egyike lovát állította fel alattvalói elé isten gyanánt, isteni tiszteletre.

Másrészről, az u j a b b u. n. keresztény vallási formácziók-ban, a hol minden hivő az ő hite szerint maga magának a p a p j a és az egyházi kormányzás t u l a j d o n k é p p e n a hivő nép „souverain p a p s á g á n a k " a kifolyása, szintén, a papság nem lehet valódi papság, hanem csak árnyéka a J é z u s hatalmával felruházott tanitó, áldozó és kormányzó igazi p a p s á g n a k .

RELIGIO. 59 J ó vég, jó munka. Igaz konklúzió helyes okoskodást

jelent, vagyis végén csattan az ostor.

Mi az igazi papság és az igazi papi hivatás és műkö-désnek Jézus magasztos példájából kisugárzó főjellege, distinctivuma ?

Az Istennek egyedül tetsző igaz istentisztelés, igaz vallás, Isten kinyilatkoztatott akarata szerint való expan-siójának, az egész emberiség felölelésére törekvő irányulá-sának a — gondozása és századról-századra nemzedékről nemzedékre való hordozása.

Példában kézzelfogható lesz a dolog.

Tagadhatatlan, mert hiszen tény, hogy az emberiség vallási ügyekben sok vakmerő csinyt követett el az E g ellen s egyes embereknek végzetes hatása alatt oly választó falak, idegenkedések, sőt gyűlölködések keletkeztek vallási viszályból kifolyólag emberek és emberek között, hogy azokkal megküzdeni még a mindenható Istennek is, a ki az emberi döntések és elhatározások szabadságát tisztelet-ben tartja, igazi gondviseléses nagy f e l a d a t

Papság, mely az emberi vak szenvedélyeskedés által feltorlaszolt felekezeti különlegességek és elszigeteltségek, idegenkedések és gyűlölködések fentartásán fáradozik; pap-ság, mely nem érzi magában azt, a mit Jézus a tőle idegen-kedő szamaritánus felekezettel szemben érzett, hogy ezt neki meg kell nyernie, hogy a balhiedelmekből fakadt ellen-ségeskedés válaszfalait neki le kell rombolnia ; papság, melynek sejtelme sincs arról, hogy ő szent Pál apostol tanítása szerint tulajdonképp az egész emberiség papi

le-kötelezettje mindeneknek Istenhez és az ő Fölkentjéhez való vezetésére ; papság, mely Pál apostol minden embert szivében hordozó felkiáltásának — „kicsoda szenved, hogy én ne szenvednék ? kicsoda botránkozik, hogy én ne égnék?" - isteni értelmét észszel és erővel felérni nem képes: az a papság, meg lehet győződve róla, nem igazi papság, nem bir igazi papi hivatással.

Ugyan kérdem, vájjon érzi-e a dalai lámának nevezett tibeti főpap az európai vagy amerikai szociális kérdésben az európai vagy amerikai emberiség vallását fenye-gető bonyodalom veszélyének égetését? Mit törődik ő Ausztrália szigeteinek vagy Afrika őslakóinak vallási érdekeivel, lelki üdvösségével, bogy ezek is megismerjék az igaz Istent és az ő tanítását? Avagy hallották e valaha, hogy oly kínai hajók kötöttek ki Európa partjain, a melyeken a „nap fiának" üdvözlete és evangeliuma érkezett át, azt hirdető, hogy a „világ közepének ura", a ki az istenségekkel érintkezik, a mi lelki üdvösségünkkel is törődik ? !

Vagy az orosz nemzeti egyház feje, a czár, vagy az anglikán egyház „summus episcopus"-sza az angol királynő, nem nyugodtan alszanak-e hatalmuk fényének kényelmé-ben, midőn egy-egy Renan-féle ember vakmerő támadást intéz Jézus istensége, az ő feltámadásának igaz volta, csodatételeinek valódisága és történeti igazsága ellen ? Egeti-e az ő summus episcopuszi lelköket az ily b o t r á n y ? Nem-e Hecuba nekik az ilyenek fölött való lelki fájdalom és szenvedés ? Még a porosz államegyház summus epis-copus-sza, legfőbb papja, II. Vilmos császár is, a ki Európa népeit minap ijedelmes kép közzétételével figyel-meztette, hogy őrizkedjenek a keresztény czivilizáczió í

virágait letárolással fenyegető, u j pogányságtól, még ez a vallásos szellemű Vilmos császár is, a vallás ügyeiben tulajdonképpen nem-e csak oly műkedvelő inkább, mint a költészet és zene terén, istenileg hitelesített vallási főhatóság nélkül ? Bizony, az ő, vallásos befolyások alatt nevekedett császári lelke is tulajdonképpen csak oly dolgok-ban otthonos, hogy német kapa kasza penegjen valaha egész a Visztuláig s ha még Dobrudzsáig nem szólhat a Duna mentén a német hadi jelszó, hát szóljon legalább . . . Orsováig ! De vájjon mi köze ennek a nemzetek élet-halál harczát rejtő nyelvkérdésnek a keresztény vallás érdekei-hez, melyek azt mondják, hogy Isten előtt az iránta való igaz tisztelet minden nyelven kedves ? !

* *

*

Hol van tehát a Jézus színe és szelleme szerint való papi hivatás ? Hol működik az — a keresztény vallásnak minden nemzetekhez, minden emberekhez elkívánkozó espansiójában, a minden emberhez, minden nemzethez I való eljutás isteni áhitásával?

E m b e r ! Te ennek a nagy kérdésnek lelkedbe elrej-tett nagy kincses talányát, bizonyos lehetsz benne, ha nem keresed soha, nem fogod megtalálni soha.

Tekintsetek fel a katholikus egyházra és annak lát-h a t ó fejére, a pápaságra, melyet Macaulay nem győzött csodálni !

íme, itt van a minden egyházak gondja (sollicitudo omnium ecclesiarum), a minden nemzetek, minden embe-rek lelki üdvösségének s a keresztény czivilizáczió áldá-saiban való részesítésének áhitása és munkálása — meg-testesítve !

Ennek a világraszóló nyilvánvaló ténynek tanúbi-zonysága oly erős, mint a Röntgen-fénysugár : még a be-csukott szempillakon is — átvilágít.

IRODALOM.

+ A veszprémi püspökség római oklevéltára.

Hornig Károly báró veszprémi püspök megbízásából köz-rebocsátja a római magyar történeti intézet. I. köt. 1103 — 1276. Budapest, 1896.

Latin czíme : Monnmenta Romana Episcopatus Vesprimiensis. Munificentia Caroli L. B. Hornig episcopi Vesprimiensis édita a Collegio Historicorum Hungarorum Romano. Tomus I. 1103—1276. Budapestini, 1896. CLVIII.

410 lap.

Ez az a monumentális munka, mely már megjele-nése előtt megkapta a magyar nemzethez intézett millé-niumi pápai encyklikában a nagyszellemü XIII. Leo di-cséretét. Hornig K. báró és Fraknói Vilmos dicsősége.

Ez az első kötet 3 részre oszlik. E g y nagyszabású tájé-koztató bevezetés nyitja meg az egészet Fraknói tollából.

Latinra Rosty atya fordította A veszprémi püspökség nagy szerepe tűnik ki belőle. Következnek okmányok 1103—

1276-ig 1—162. 1. Végül 163—383. 1. a Margit király-leány szentté avatása ügyében foganatosított tanúkihall-gatás jegyzőkönyve foglaltatik. Pótlék és Index 385—

410-re terjed.

A szöveg közt látható boldog szűz Margit legrégibb,

15. századbeli színes metszet-képének hasonmása és több okmány fac-similéje.

Ezzel a munkával Magyarország m ú l t j á n a k ismét egy rengeteg kincstára nyilt meg. Hálás köszönet érte Veszprém főpásztorának, a ki nagy tettekkel i r j a be nevét Magyarország és az egyház történetébe

— Irodalmi j e l e n t é s . „A szatmári kir. kath. főgym.

nasiumnak t ö r t é n e t é " - t , Sarmaságh Géza főgymn. t a n á r tollából a n a p o k b a n bocsátotta ki az intézet. Mivel a ki-adás költségeinek fedezését a gymnasium rendelkezése alatt álló pénztár állapota nem engedte meg, hogy a 15 és fél ivnyi nagy nyolczadrét alakú (247 lap) terjedel-mes müvet díjtalanul ossza szét az Értesítőhöz csatolva,

— a kiállítási költség fedezésére a mü a következő mó-don bocsáttatik á r u b a . Megszerezhetik 1. az intézet jelen évi tanulói 1 k o r o n á é r t 2. az intézet volt tanulói 2 koro-náért 3. a nagy közönség 3 k o r o n á é r t a gymnasium épü letében Egressy Gábor isk. curátornál.

V E G Y E S E K .

— Fejedelmi támogatás a misszió-kiállitásnak.

T e g n a p és tegnapelőtt j á r t Garam-Szent-Benedeken a kispesti Rudolf fogadalmi templom-építés v é g r e h a j t ó bi-zottságának elnöke, a ki nem más, mint e lapok szerkesz-tője, méltóságos és főt. dr Rimely Károly beszterczebá-nyai püspök urnái. 0 méltósága a nagyműveltségű püspök ur a kispesti fogadalmi templom építő bizottság k i k ü l d ö t t j é t kegyeivel valóságosan elhalmozta s az emlékek ama gazdag sorozatából mely ő méltóságának ama történeti nevezetességű évtizedéből gyűlt össze, a midőn ő felsege legkegyelmesebb megbízásából a királyi trón örökösét Rudolf f'őherczeget és idősb nővérét Gizella főherczeg-kisaszonyt a magyar nyelvtan és irodalom ismeretébe és élvezetébe vezette be, k i v á l o g a t o t t néhány a királyi sar-jak m a g y a r nevelésére vonatkozó intim jellegű emléktárgyat, melyek a missziókiállitásnak külön szekrényben b e

-mutatva bizonyára pièce de resistance-i lesznek.

— A kongrua összeírás ködbe került ügyében végre az első világot m e g g y ú j t o t t a az e g y h á z j o g és e g y h á z t ö r t é n e -lem érdemekben gazdag veit egyik tanára, dr Kazaly I m r e nagy-kátai plébános. C i k k e l y é n e k veleje az, hogy 1. a

lel-készkedő papság csak kötelességét teljesiti, ha aggályait megyés főpásztora elé terjeszti ; 2. nem hiszi, hogy püs-pökeink figyelem nélkül h s g y j á k ezeket, s vagy eloszlat ák a z o k a t , vagy u j mederbe terelik a k o n g r u a ü g y é t ; 3. esetleg a pápához is lehet fordulni útbaigazítás végett ; 4. eligazítani a kavarodásnak indult ü g y e t ugy lehetne ha a püspöki kar, hivatkozva a papság aggodalmaira, fel-hívná a minisztert, hogy rendeletét vonja vissza; 5. aztán a püspöki karnak m a g á n a k kellene kezébe venni az egész ügyet, mig az „állam csak mint segédkező szerepelne."

— K ö s z ö n e t t e l v e t t ü k a munkácsi egyházmegye Névtárát (Schematismus) az 1896-iki évre. A jeleolegi püspök Firczák Gyula ur, a főpásztorok sorában a XIX-ik,

1892. m á j u s 1 én foglalta el trónját. A plébániák száma 388, nyelvhasználat szerint ruthén 283, ruthén magyar vagy m a g y a r - r u t h é n 63, m a g y a r 40, ruthén-román 1, r u t h é n m a g y a r r o m á n 1. Azon a területen, melyre a m u n -kácsi egyházmegye kiterjed, van gör. kath. munkácsegy-házmegyei lélek 4 6 8 , 0 7 7 ; — római kath. 211,675; gör.

kel. 2 2 3 ; á g . v. 26 9 7 3 ; helv. v. 3 9 6 , 9 1 5 ; zsidó 135,826.

A munkácsi egyházmegye területén van 5 g. k a t h . zárda, baziliták. Az éjszakamerikai Egyesült-Államokban 18 munkácsmegyei lelkipásztor működik. Ilv n a g y a r á n y ú a kivándorlás a szabadelvüség által boldogított Magyaror-szágból.

— S z e r k e s z t ő - V á l t o z á s . A „Fejérmegyei N a p l ó "

szerkesztését B a r a b á s Albert visszalépése következtében N é m e t h Ödön vette át. Collegialis tisztelettel üdvözöljük.

— V a s z a r y Kolos bibornok b g p r i m á s ur ő emja az esztergomi főmegye szűkebb ellátású káplánjai közt saját jövedelméből segélyül 5000 f r t o t osztatott ki. Ugyancsak ő eminencziája az esztergom-szentgyörgvmezei leányiskolá-hoz 5000 f r t o n két u j t a n t e r m e t építtet.

— Ezt a dolgot jó l e s z tisztázni. Az angol biblia-terjesztő társaság — hogy hogynem, mert hiszen a kiállítási alapszabályok szerint mint küiföidi czég nem szerepelhetne,

— engedelmet és t é r t k a p o t t az ezredévi országos kiállítás területén könyveit osztogatni. Aoa szórja könyveit, igy ír az „ E s z t e r g o m " , de az ellen tiltakozunk, hogy a tót s z ö v e g ű ' s z e n t í r á s n a k elejére, melyet 1887-ben adott ki, oda illeszsze R a d n a y prímásnak 1830ban kelt és P a l -kovics esztergomi kanonok által kiadott tót szövegű szent-írásról szóló jóváhagyását, mert ez jogbitorlás és a kö-zönségnek felrevezetése J ó lesz, h-i a plébános urak figyelemmel kisérik az emiitett vándor apostolok „hitter-jesztő" működését.

— M e n n y i r e s z e r e t t é k Őt! A m b r u s karmelita atya múlt pénteken reggel öt órakor utazott el Győrből u j lakóhelyére Budapestre. A győri hivek közül vagy két-százan kimentek a vasútállomásra búcsúzni. Elképzelhetni a j ó atya meglepetését, midőn a szeretet emlékül még egy zsebórával is kedveskedett neki. Legyen lelki-atyasága Budapesten reá nézve szintén a szeretet aratása,

— Uj t h e o l o g i a i tanár. Az egri lyceumban az ú j -szövetségi biblicum tanárává Sanlcovits Ignácz kápolnai káplán neveztetett ki.

— Haza é r k e z e t t t ö r t é n e t b u v á r . Érclujlielyi Menyhért, kiskőrösi lelkész, e hó elején visszaérkezett R ó m á -ból, a hol a vatikáni titkos levéltárban, s evvel kapcsola-tosan a bécsi és velenczei n u n t i a t u r a és az olasz állami levéltárban több hónapon át k u t a t á s o k a t végzett.

— A holt k é z . Kavulák János czimzetes kanonok, berzenczei r. k. plébános, ki az usztyei r. k. iskola felál-lítására, tanitók és kézimuuka tanítónő évi fizetésének emelésére eddig is 4000 f r t b a n tett alapítványt, a napok-ban ismét 500 frt al j á r u l t egy tanköteles leánykák számára berendezendő osztály felállítására.

Felhivás !

T. féléves olvasóinkat az előfizetés megújítására

T. féléves olvasóinkat az előfizetés megújítására

In document Religio, 1896. 2. félév (Pldal 61-65)