• Nem Talált Eredményt

lekezetre oszlik : mig mindkettővel egy harmadik, minden egyházat, és átalában kereszténységet

In document Religio, 1859. 1. félév (Pldal 58-61)

gyű-lölő párt áll szemközt. Milly helyezetbe tette magát ez utóbbi az 1848-ki forradalom alkalmával, tudva van; s milly állást foglalna el egy újnak kitörésekor, az iránt épen olly kevéssé lehet kételkedni A ka-tholikus Németországban a papság, több nagy taní-tók (Möhler, Grörres, Döllinger stb.) sok évi működé-se , a kölni, poműködé-seni, s freiburgi érműködé-sekek küzdelmei, s végre az austriai concordatum 2'Ital, nyert, befolyást illetőleg: de az egész protestáns Németország annál zordabban áll neki ellent; és a szabad szellem férfiai, kik átalában minden kinyilatkoztatást elvetnek, me-részen fúrták be magukat a két viaskodó egyház kö-zé, s ott állást foglaltak."

„A protestáns Németországban az ó lutherán

or-thodoxiamár a mult században rationalismusba,

de-ismusba, s más effélébe olvadt föl; s ujabb időben

csak töredékesen, és a leghevesebb ellenmondás közt

állíttatott vissza. Az i s k o l á k , és e g y e t e m e k

-b e 11 m á r h á r o m e m -b e r é l e t ó t a e g é s z e n

m á s s z e l l e m u r a l k o d i k , m i n t a k e r e s z -t é n y s é g é ; -tudnillik a szabad vizsgála-t, a bölcsé-szet, a classicus pogányság szelleme, s e g y , a kinyilatkoztatási hit irányában ellenségesen föllé-pő természettudományé ! Mi azon hivő theologu-sok, és más tudótheologu-sok, u g y szinte államférfiak n a g y érdemét, kik az iskola és tudomány újbóli keresz-tényesitésén fáradoztak, legkevésbbé sem akarjuk csorbítani (hisz mi magunk is részt vettünk e töre-kedésben) : de azon lettdolog iránt sem akarjuk csalódásba ringatni magunkat, miszerint a miveltek n a g y többsége napjainkban még mindig idegenkedik a keresztény igazságtól ; hogy azt, ha nem gyűlöli, legalább kerüli, s az egyháznak minden megszilár-dítását gyanakodó szemmel kiséri. Nem tagadhatni, mikép minden, ki a keresztény hitet komolyan veszi, s nem elégszik meg a puszta név szerinti ke-reszténységgel, azonnal pietista-, v a g y jezuitának kiáltatik ki : még pedig nem csupán a radikális pan-theisták, materialisták stb., hanem a közönséges mi-velt vulgus által, vagyis az u g y nevezett philiste-rek által is."

„E mivelt közönségnek a radikálokkali majd nyilvános, majd hallgatag sympathiájában, az egy-házra vonatkozó minden kérdéseket illetőleg, rossz zálogát birjuk a forradalom jövőjének : mivel e kér-désekben még a mérsékeltek i s , akár t u d v a , akár öntudallanul, a revolutiónak szolgálnak. A mérsé-kelt, humánus liberalismust a forradalom akkép kül-di előre, mint a festőileg emelkedő füstöt a vulká-n o k : a radicalismus pusztító lávulká-ngja, utávulká-na követke-zik. Az átalános harczi jelszó , mellyet bureaucratia, egyetem, és összes philisterium, örvendve hangoztat együtt a democratiákkal : ,gyűlölet a papoknak,' az egyház elnyomatása!"

„Haszontalan ( ? ) , azért nevetséges is volna, e boldog, és nyugodtan biztos közönséget komoly in-tésekkel háborgatni. Az u g y sem hallgat a szóra; és a sorsnak teljesednie kell. Ugyanazért uj-évi elmél-kedésünkkel is nem akarunk haszontalanságot tenni ; olly intőül szerepelve, kinek szavára a hallgatóság füleit b e d u g j a : hanem csak saját kivételes vélemé-n y ü vélemé-n k e t akartuk jegyzőkövélemé-nyvbe vétetvélemé-ni."

Eddig a t é n y , és vallomások sora; melly Né-metországban a ker. hitélet és vallásosság állapotára elég szomorú fényt vet. Az, a mi utána következik, az irónak saját véleménye: mellyre nézve nekünk is szabad külön, és az övétől sokban elütő meggyőző-dést táplálni, legalább az austriai birodalomban élő népekre nézve. S főleg azon reményvesztett, és

két-ségbeejtő lemondás ellen van szavunk, mellyel Men-zel a tévútra vezetettek okulását lehetetlennek tart-va , még csak azon kísérlet tevésére sem érez magá-ban erőt, melly ha nem biztosítja is mindenkor az igazság diadalát, mindenesetre késlelteti, s kevésb-bé átalánossá teszi az istentagadás, és vele karöltve járó más bűnök győzedelmét. Azonban e reményt, és ebből merített erélyt, nem is találhatni föl a katholici-smus kebelén kivül : mert csak ez birja az egyházat kőszálra alapított Üdvözítőnek amaz igéretét: „Bíz-zatok ! én meggyőztem a világot."

(Vége köv.)

Tapasztalatok a világegyliáz torén.

II.

V e 1 e n c z e , jan. l&-án.

A hanyatlás mostani állapotában nagynak látszik Velen-cze templomainak száma: azonban e vélemény alaptalansága kiderül, ha a templomok számát a lakosságéval összehason-lítjuk. Ujabb számitások szerint 120,000-re becsültetik Ve-lencze lakossága ; s a csekély töredéket képező idegen fele-kezetbelieket leszámítva, körül-belül minden 1040 hivőre jut egy templom. Virágzása korában , hiteles adatok nyomán, birt 207,600 lakossal; templomainak száma is közel volt a kétszázhoz. Különösen a 13-ik század óta a 17-ikig (melly időközben Enrico Dandolo Konstantinápoly uralmát megdön-t é , s a közmegdön-társaság Genuávali remegdön-tmegdön-tenmegdön-tő küzdelmei umegdön-tán uj ba-bérokat font halántékai körül, és kereskedelmi túlsúlyt nyer-vén, mesés kincsek birtokába jutott,) gazdagodott Velencze gyönyörű épületekben. Mig zsoldosai, s kereskedelmi hajói egyaránt munkálkodtak a köztársaság arany korának megala-pításán : azalatt otthon sem maradtak tétlenül a nagyratörő szellemek ; ecset- és vésővel varázsolván ujabb , és eddig is-meretlen fényt a hazára, melly az évnek minden napját fé-nyes győzedelmei után nevezheté el. A város védőjével, sz.

Tivadarral, már jóval előbb szövetkezett sz. Márk ; kinek ba-zilikájában Konstantinápoly kétszeresen drága kincsei ragyog-tak , s jelvényes oroszlánja , a karmaiban tartott és ,Pax tibi' fölirattal ellátott könyv daczára is, világszerte félelmes volt már. Ekkor épültek Velencze legjelesebb templomai; többek között a ,S. Maria dei Miracoli', Lombardo Péter által egy, a Madonna csudálatos képével ékitett oszlop helyén épitve ; mellynek alamizsnára szánt szekrényébe 32,000 darab aranyat rakott le a nép kegyelete. ,S. Giovanni e Paolo' Velencze Pan-theonja. A köztársaság nagy féríiainak hamvait rejtvén, e gyö-nyörű goth izlésü templom belsejének minden részletei bámu-latra ragadó művészi tökélyüek, s az alak szépsége feledteti a szemlélővel az anyag drágaságát. Oltárai megbecsülhetlen értékűek ; mert legnemesebb márvány , porphyr, jáspis, chal-cedon, lazulkő-, és verde antico-ból alkotvák. Ez egy templom-ban magátemplom-ban több művészi becsű emlékszobor van, mint Frankhonnak hires nemzeti museumában, a Louvre-ban ; s ez érdemű müveit illetőleg semmikép sem versenyezhet vele a londoni westminsteri nagy dom. E korban épült ,S. Maria gloriosa ai Frari' ; hol Tizian és Canova nagyszerű síremlékei

+t 5 6 M-méltó helyet foglalnak e szent csarnokban , melly, részben e

két nagy mesternek halhatatlan müveivel ékeskedik. Továbbá San-Rocco, San-Salvatore, San-Sebastiano stb.; mellyek a városnak első rangú szentegyházai közé tartoznak.

A gazdag patríciusok, kik e korban, maguk számára ke-leti fényben ragyogó palotákat építettek : az Istenről, ki a

gyöngéket erősekké teszi, sem feledkeztek meg. A távol kelet hegyüregeiben tört márványok legszebb példányait

templo-mok építésére fordították. Ezeket a hősök, diadalaik gyü-mölcsének legbecsesebbjeivel ajándékozák meg; a honn ma-radtak pedig művészi lelkesülésök gyöngyeivel ékesítették.

Illy kegyeletet csak mély vallásos érzület képes a szivekben fölkelteni, melly ma, fájdalom! olly ritka. Ezért hiányzik

több-nyire korunk müveinél az ihlettségnek azon bélyege, melly a mult századok alkotmányain elömlik, és ellenállhatlan vonzó erőt gyakorol minden elfogulatlanra. A rationalismus égető lángja élhei vasztá a hit viruló fáját, és élvszükséget plántált e helyett a szivekbe: a kéjvadászatban elfáradt, és eltörpült lelkek nem képesek fölemelkedni a hit magaslataira; épen ugy, mint nem tudnak érzelmeikben a valódi bensőségig le-ereszkedni. Müveik a mulandóság kettős bélyegét hordják magukon , és pillanatnyi gyönyört okozó gondolatoknak van-nak szentelve. A civilisait (!) világ épit színköröket és mula-tó-helyeket : az ősökről ránk hagyományozott műemlékeket pedig sokszor összeroskadni hagyja ')• Ez meri azután Olasz-honi barbárságról vádolni, azért, mert nem tudott az enyészet-től megóvni egynémelly circust,.. . talán a vérengző gladia-torokkal együtt ! Olaszhon, és a katholicismus föntartott ele-get ; mai napig föntartotta, s föntartja az emberiség keze alkot-mányainak legjobb részét. A tudományt, és polgár-erényt őrkö-dőleg zárta keblére. Innen van, hogy Velencze is szentegy-házainak gondviselésére bizta nemesbjeinek emlékeit: jól tud-ván, hogy a halhatatlanság ott őriztetik meg legbiztosabban, hol az emberi lélek földi érzelmeitől megtisztulva emelkedik föl a halhatatlanság öntudatára. E hittől áthatva, ama

száza-dok templomaikat is ellátták rendeltetésűkhez méltólag. Hogy a templomok adományozását illetőleg fogalmunk lehessen a ve-lenezeiek bőkezűségéről, szabadjon itt néhány adatot közlenem.

A városi templomok összes alapitványai 37 millió ara-nyat tettek, mellyek a jZecca'-ban elhelyezve kamatoztak.

Ezekből fedeztettek a templomok szükségei, lelkipásztorok fi-zetései , némelly intézetek föntartási költségei, s a városi sze-gények segélyezései. Az isteni-tiszteletnek, csak pár évvel ezelőtt, visszaadatott ,Sant-Agnese' bírt azonfölül 80,000 lírára menő alapitványnyal. ,San-(xiovanni e Paolo'-ban volt 120

' ) Azért l e g n a g y o b b részvéttel hallunk minden olly szándék-, és megkezdett igyekezetről, főleg h o n u n k b a n , melly a régi s vallásos műemlékek föntartását, v a g y helyreállítását látszik igérni : s ezek közé a kassai g y ö n y ö r ű , s mint hire van , eléggé romladozott székesegyház m e g ú j í t á s á r a tett előkészületek első helyet foglalnak. Mellyet i l -letőleg u g y a n , a ki által, és milly terv szerint eszközlendő helyreál-itás körül máris vita támadt, és ennek viszhangjául annak idejében e l a p is szolgált) : de ha szabad magunkról következtetést v o n n i , u g y hinnünk kell , miszerint az egész ü g y b e n egyedül a minél j o b b a t és tökéletesebbet előállítani törekvő buzgalom szerepel ; nem pedig a d i c s v á g y , önző féltékenység, és a személyes vonzalom , v a g y p e d i g ellenszenv : minek e g y , az Isten dicsőségére szentelt műben l e g k e v é s b -bé volna szabad részt venni. S z e r k.

ezüst ,asta' '), 70 nagy ezüst lámpa, egy pedig tömör arany-ból. ,San-Rocco' egylete rendelkezhetett évenkint 57,000 aranynyal. A köztársaságnak , szorult állapotában ugyanezen egylet a hon oltárára 7845 font ezüstöt áldozott ; és a templo-mában mai napig fönlévő baldachinum, IS,000 darab aranyra becsültetik 2)

A templomoknak illy gazdagsága mellett is, az egyház szolgái csak szükségeik aránya szerint voltak ellátva. A pa-triarcha igen mérsékelt jövedelemmel bírt ; és Velencze főpap-jai, egynek kivételével, soha sem törekedtek fényesebb hely-zet után

Illy alapítványok tétettek a vallás és isteni-tisztelet érdekében ama korban, midőn a dogé, vagy a köztársaság fővezére, rózsafüzért függesztve kardjának markolatára, in-dult a hadmenetekre 3).

A XVI.-ik század újításai érintetlenül hagyták ugyan Velencze egészséges hitérzetét : de egészben véve, még sem maradtak káros befolyás nélkül. Az uj tanok apostolainak cselszövényes igyekezeteik kudarczot vallottak Velenczében : de az általuk elszórt méreg fojtólag hatott a vallásos kegye-letre ; melly, ha nem szűnt is meg egészen , mégis kisebb fényben nyilatkozott. Különös, hogy e korba esik Velencze hanyatlása is. Ez egyébiránt történeti igazság, miszerint a hitbuzgalom meghűltével, karöltve jár a népek sülyedése. Ta-nulságos példákkal szolgálhatnánk a régi és közel múltból, ez állitás bebizonyítására, ha a tények kevésbbé lennének isme-retesek , és jelen soraink czéljával nem ellenkeznének.

A franoziák csapásai alatt, összeroskadt Velencze ha-talma. 1797-ben, maj. 16-án vonult be az első ellenség, melly valaha lábát e város küszöbére tette. 1805-ben az olasz királyságba kebeleztetett ; és öt év lefolyta alatt minden zár-da eltöröltetett, 43 templom bezáratott, s majdnem ugyan-annyi parochia megszüntettetett. Velencze legdrágább mű-kincsei Párisba szállíttattak. A franczia telhetetlenség nem kímélte az egyházak és szegények birtokát, s a templo-mok nagy értékű szerei s tökéi nagyon leolvadtak egy-némelly franczia hadbiztos kezében. — Mai nap a nép kegye-letére szorulnak eme, hajdan gazdagon ellátott Istenházak, ,San-Marcot' kivéve, mellynek 34,000 forintja van.

Jelenleg még 30 parochia létezik, mindenik több fiók-egyházzal, és néhány visszaállított kolostorral. Az isteni-tisz-telet, e szegénység daczára is, még mindig nagy fénynyel megy végbe ; s a velenczeiek hitbuzgalma, egy boldogabb jövőnek biztositéka, valóban épületes és tiszteletre méltó.

R é p á s z k y József.

A cochincliinai « toiig-kingi missio története.

A franczia-spanyol hadi expeditionak Cochinchina egyik tengeri kikötőjében , Turanban partra szállása , s csak minap megkezdett hadi működése, Europa figyelmét nagyobb mér-tékben forditja Asiának ezen távol fekvő országára. Miután e hadjáratnak bevallott czélja: a Cochinchinában lakó számos

' ) E g y h á z i jel, melly körmeneteknél egyes társulatok előtt vite-tik. Áll hosszú rúdból, felső végére erősitett koszoru-alaku vésmény-n y e l . — 2) Lásd : Contarini, ,Venezia sacra' cz. munkáját.

3) Contarini, fönidézett m u n k á j á b a n .

— m 5 7 . hitfeleinknek egy vérszomjas zsarnok kegyetlenkedése ellen1

megvédése : helyén lenni gondoltuk, a cochinchinai missiónak a kereszténység első véres századaira, de egyszersmind ba-bérkoszoruzott vértanúinak dicsőségére emlékeztető történetét megvilágositani.

A cochinchinai egyház jövő hivatását már első kiindu-lási pontja jelenté. Ugyanis az első keresztény nyom, mellyre c missio eredetét kutatva akadunk, — a ,Kalvária.' Midőn

1596-ban Diego A d v a r t e domonkosi szerzetes Cochinchi-nában partra szállott, itt egy felállított nagy fakeresztet ta-lált. Nem tudni. ki állította föl azt ; sem, hogy a benszülöttek részéről köttetett-e valamelly vallásos eszme üdvünk eme je-léhez , melly ezt a pusztulástól megóvta. Ott állott az, szem-közt az uralkodó bálványozással; s az európai apostolokra lát-szott várni, hozzájok igy szólván : „E jel, a szenvedés és ál-dozat ezen jele által fogtok győzni !•' így kellett kezdődni a missiónak, mellynek története nem más, mint folytonos vér-tanúság; mellynek híveit már ,két század' óta nyomja az ül-dözés súlyos igája, s mellynek papjai nappal soha sem mutat-hatják magukat, kivéve halálos órájokat, midőn vérpadra lépnek.

Jézus társaságának jutott ki a szerencse, az evangeíium magvát, elsőbben hinteni el Cochinchinában és Tong-Kingben, mellyek most egy korona alatt egyesitve , az annami császárságot képezik, és mintegy 25 millió lakost számlálnak. B u z o -n i atya 1615-be-n jött To-ng-Ki-ngbe, R h o d ez Sá-ndor atya

pedig 1624-ben Cochinchinába. Isten annyira megáldotta apostoli müködésöket. hogy 1639-ben már 82,000-re rúgott a keresztények száma. E missio legfényesebb korszaka, de la Motte-Lambert apostoli-helynök korába esik , vagyis 1660—

1680-ig. Ekkor az uj megtértek száma 200,000-re rúgott. De az emberiség régi ellensége felbőszülve szemlélte a keresz-ténységnek e felvirágzását, és olly kegyetlen üldözést támasz-tott ellene , melly szinte napjainkig tart. A cochinchinai s ton-kingi keresztény egyház történetének minden lapja azóta egy hősies vértanúság actáival van betöltve. A hely szűke nem engedi meg, hogy részleteket hozzunk föl amaz idők szenve-déseiből; csak annyit mondunk, hogy végre az Isten büntető karja mind a cochinchinai, mind a tong-kingi trónról letaszí-totta a vérengző zsarnokokat; s a vérfürdőből fenmaradt egyetlen utódjok csak akkor jutott ismét trónra, midőn saját kezével tépte szét az elődeitől a keresztények üldözé-sére kibocsátott vérparancsokat. Azonban ez esemény közel viszonyban állván a mostani franczia expeditióval, arról

rész-letesebben kell szólnunk. (Folyt, köv.) -f-ff.

In document Religio, 1859. 1. félév (Pldal 58-61)

Outline

KAPCSOLÓDÓ DOKUMENTUMOK