• Nem Talált Eredményt

A Kormány

1052/2008. (VIII. 4.) Korm.

határozata

a Gazdasági Egyeztetõ Fórum létrehozásáról 1. A Kormány a gazdasági szakmai érdekképviseletek és a kormányzati szervek közötti együttmûködés és párbe-széd erõsítése, az ország gazdasági növekedésének elõse-gítése, versenyképességének javítása és az üzleti környe-zet fejlesztése érdekében Gazdasági Egyeztetõ Fórumot (a továbbiakban: GEF) hoz létre.

2. A GEF a Kormánynak a vállalkozásokat közvetlenül érintõ döntései elõkészítésében közremûködõ konzultatív, véleményezõ, javaslattevõ testülete. A GEF tevékenysége az Országos Érdekegyeztetõ Tanács feladat- és hatáskörét nem érinti.

3. A GEF feladatkörében

a) véleményt nyilvánít a vállalkozásokat közvetlenül érintõ jogszabályok, kormányzati intézkedések terveze-teirõl;

b) jogszabályalkotást, jogszabály-módosításokat és kormányzati intézkedéseket kezdeményez a feladatkörrel rendelkezõ miniszternél;

c) részt vesz a jogszabályok és egyéb döntések hatásai-nak feltárásában, a feladatkörrel rendelkezõ miniszternél elõzetes vagy utólagos hatásvizsgálat elvégzését kezde-ményezi.

4. A GEF tevékenységérõl évente jelentést készít, ame-lyet nyilvánosságra hoz.

5. A GEF tagjainak a Kormány felkéri a szakmai gaz-dasági érdekképviseleti oldal részérõl

a) a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége képviselõjét,

b) a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége képviselõjét,

c) a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara képviselõjét, d) a Magyar Agrárkamara képviselõjét,

e) a Magyarországon mûködõ külföldi- és vegyes-kamarák közös képviselõjét,

f) a kisvállalkozói szövetségek (Kis- és Középvállalko-zói Érdekképviseleti Szövetség) két közös képviselõjét,

g) a Befektetõi Tanács képviselõjét.

6. A GEF elnöke a gazdaságpolitikáért felelõs minisz-ter (a továbbiakban: miniszminisz-ter), társelnöke a szakmai gaz-dasági érdekképviseleti oldal tagjai által választott soros ügyvivõ. A Tanács titkára a miniszter által kijelölt sze-mély.

7. A GEF tagja a kormányzati oldal részérõl a) az államháztartásért felelõs miniszter, b) a foglalkoztatáspolitikáért felelõs miniszter, c) az igazságügyért felelõs miniszter,

d) a közlekedésért felelõs miniszter, e) a kutatás-fejlesztésért felelõs miniszter, f) az agrárpolitikáért felelõs miniszter, g) a Miniszterelnöki Hivatalt vezetõ miniszter által kijelölt állami vezetõ.

8. A kormányzati oldal vezetõje a GEF elnöke.

9. A GEF állandó meghívottja az Országos Érdek-egyeztetõ Tanács munkavállalói oldalának közös képvise-lõje, valamint a környezetvédelemért felelõs miniszter.

10. A GEF munkáját plenáris üléseken végzi, amely-nek elõkészítésében állandó vagy meghatározott feladattal megbízott eseti szakmai munkacsoportok mûködnek közre.

11. A plenáris ülést szükség szerint, de évente legalább négy alkalommal a GEF elnöke hívja össze. A plenáris ülést össze kell hívni, ha arra a társelnök – az érdekképvi-seleti oldalt képviselõ tagok legalább egyharmadának írás-beli kezdeményezésére – javaslatot tesz.

12. A szakmai munkacsoportok munkájukat a GEF tit-kárának szervezésében végzik.

13. A GEF ügyrendjét és munkatervét maga állapítja meg. A szakmai gazdasági érdekképviseleti oldal belsõ munkarendjét a társelnök javaslatára maga alakítja ki.

14. Ez a határozat a közzétételét követõ napon lép ha-tályba, és a hatálybalépésével egyidejûleg hatályát veszti a Versenyképességi Tanács létrehozásáról szóló 1078/2003.

(VII. 30.) Korm. határozat.

15. A miniszter az 5. pont alapján elsõ alkalommal 2008. augusztus 15-ig kéri fel az országos gazdasági érdekképviseleti szervezeteket a GEF munkájában való részvételre.

16. Elõterjesztést kell készíteni a Vállalkozásfejleszté-si Tanács megszüntetésérõl, a kis- és középvállalkozások-ról, fejlõdésük támogatásáról szóló 2004. évi XXXIV. tör-vény Vállalkozásfejlesztési Tanácsra vonatkozó rendelke-zései hatályon kívül helyezésérõl.

Felelõs: nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter Határidõ:2008. szeptember 30.

A miniszterelnök helyett:

Dr. Veres Jánoss. k.,

pénzügyminiszter

A Kormány 1058/2008. (IX. 9.) Korm.

határozata

a piaci és a nem piaci szereplõk adminisztratív terheinek csökkentésére, valamint az eljárások

egyszerûsítésére és gyorsítására irányuló kormányzati programról

A Kormány az adminisztratív terhek csökkentésére, va-lamint a közigazgatási eljárások egyszerûsítésére és gyor-sítására irányuló kormányzati programot (a továbbiakban:

Program) indít, amelynek keretében a piaci és a nem piaci szereplõk nemzeti hatáskörben megvalósuló szabályozás-ból eredõ adminisztratív terheinek fokozatos, 2012-ig leg-alább 25%-os csökkentését, illetve az adminisztratív ter-hek újratermelõdésének megelõzését tûzi ki célul. Ennek végrehajtása érdekében a Kormány a következõket hatá-rozza el:

A Program végrehajtásának elvei

1. A Program végrehajtása és a kormányzati döntések elõkészítése során következetesen érvényesíteni kell

a) az alacsony költséget és alacsony kockázatot bizto-sító szabályozási háttér követelményét,

b) az adminisztratív terhek csökkentésének és mérésé-nek, az érdemi hatásvizsgálaton alapuló döntéshozatal kö-vetelményét,

c) a hatósági eljárások és az igazságszolgáltatás gyorsí-tásának és egyszerûsítésének követelményét,

d) a hatósági és igazságszolgáltatási eljárásokban az elektronikus kapcsolattartás elterjesztésének követelmé-nyét,

e) azt az elvet, hogy az ügyfél ügye elintézése során le-hetõség szerint kizárólag egyetlen hatósággal álljon kap-csolatban,

f) azt az elvet, hogy az indokolatlan engedélyeztetési kötelezettségeket bejelentési kötelezettséggel vagy más, a kötelezett számára kisebb terhet jelentõ kötelezettséggel kell felváltani,

g) azt az elvet, hogy a közhiteles nyilvántartásban sze-replõ adatok megváltozásáról a nyilvántartási vezetõ szerv értesítse a többi, az adott adatot kezelõ szervet, illetve a megváltozott adatok legyenek hozzáférhetõek az érintett, a hozzáférésre feljogosított hatóságok számára,

h) azt az elvet, hogy a közigazgatási hatósági eljárások gyorsítása érdekében a hatóság együttmûködése csak ab-ban az esetben lehet szakhatósági jellegû, ha az ágazati fe-lelõsség megfelelõ érvényesítésének ez a legkisebb admi-nisztratív teherrel járó formája,

i) azt az elvet, hogy a közhiteles nyilvántartások adatai – a személyes adatok védelméhez való, valamint a magán-szféra tiszteletben tartásához való alapvetõ jog érvényesí-tése mellett – részben vagy egészben elektronikusan

köz-zétételre kerüljenek, illetve ha az elõbbi megoldás nem le-hetséges, elektronikusan az érintett hatóságok számára hozzáférhetõvé váljanak, és ezzel megszûnjön ezen adatok ügyfél általi igazolásának kötelezettsége.

Felelõs: az eljárások szabályozására feladatkörrel rendelkezõ miniszterek

Határidõ:folyamatosan

Intézkedések

2. A Kormány ügyrendjének módosításával biztosítani kell, hogy valamennyi, a szakmapolitikai munkacsoport elé kerülõ elõterjesztés tartalmazzon egységes módszertan szerint elvégzett, egyszerûsített hatásvizsgálatot.

Felelõs: a Miniszterelnöki Hivatalt vezetõ miniszter Határidõ:2008. szeptember 30.

3. Javaslatot kell tenni a nagyságrendjét és az érintettek körét tekintve kiemelt társadalmi és gazdasági jelentõségû jogszabálytervezetek átfogó hatásvizsgálata módszertaná-nak kidolgozására, illetve a hatásvizsgálatok elvégzése szervezeti kereteinek meghatározására.

Felelõs: a Miniszterelnöki Hivatalt vezetõ miniszter Határidõ:2008. szeptember 30.

4. Javaslatot kell tenni az adminisztratív terhek (nettó) növekedésének elkerülése érdekében szükséges intézke-désekre.

Felelõs: igazságügyi és rendészeti miniszter Határidõ:2008. december 31.

5. El kell végezni a szakhatósági közremûködés min-den hatósági eljárásra kiterjedõ, az 1.h)pontban meghatá-rozott elvnek megfelelõ felülvizsgálatát.

Felelõs: igazságügyi és rendészeti miniszter a feladatkörrel rendelkezõ miniszterek bevonásával

Határidõ:a feladat I. ütemének végrehajtására: azonnal a feladat II. ütemének végrehajtására:

2008. szeptember 30.

a jogszabály-módosításokat tartalmazó elõterjesztés benyújtására:

2008. november 30.

6. Felül kell vizsgálni a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL.

törvényt, meg kell teremteni az osztott hatósági hatás-kör-gyakorlás általános eljárási szabályait, meg kell szün-tetni az ügyfél és a hatóság, valamint az eljáró hatóságok közötti elektronikus kapcsolattartás eljárásjogi akadályait, elõ kell segíteni az elektronikus kapcsolattartás elterjedé-sét, biztosítani kell, hogy az ügyfelek az ügy érdemében

el-járó hatóságnál teljesíthessék az adott ügyben felmerülõ valamennyi fizetési kötelezettségüket.

Felelõs: igazságügyi és rendészeti miniszter Határidõ:2008. október 1.

7. Biztosítani kell, hogy az okmányirodákban intézhetõ ügyekben a fizetési kötelezettségeket az okmányirodában hozzáférhetõ terminálok segítségével, bankkártyával is teljesíteni lehessen.

Felelõs: az informatikáért felelõs kormánybiztos Határidõ:2009. június 30.

8. Be kell mutatni, hogy miként biztosíthatóak 2011-ig annak az informatikai feltételei, hogy a közigazgatási ha-tósági eljárásokban a hatóságok közötti kapcsolattartás tel-jes körûen és kizárólagosan elektronikus úton történjen, azon esetek kivételével, amikor a kapcsolattartás más mó-don hatékonyabban valósítható meg.

Felelõs: informatikáért felelõs kormánybiztos Határidõ:2008. október 1.

9. Az Európai Unió által alkalmazott módszertani elvekre alapulóan a piaci szféra egészét reprezentáló vizsgálat útján fel kell tárni a vállalkozókra a jelenlegi jogi szabályozások-ból háruló, meghatározó súlyú adminisztratív terheket, azok jogszabályi hátterét, fajlagos, illetve nemzetgazdasági szintû költségkihatásait, valamint az ehhez kapcsolódó állami költ-ségeket (2007. december 31-i eszmei idõpontra vonatkozó-an). Elõterjesztést kell benyújtani a Kormánynak a terhek csökkentésének érdekében javasolt intézkedésekrõl, vala-mint az intézkedések ütemezésérõl (intézkedési terv).

Felelõs: nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter Határidõ:2009. június 30.

10. A hatósági vagy más közhatalmi eljárásban alkal-mazott nyomtatványokat a kormányzati portálról letölthe-tõvé, illetve egységes informatikai platformon elektroni-kusan kitölthetõvé kell tenni.

Felelõs a koordinációért:

informatikáért felelõs kormánybiztos Felelõs a végrehajtásért:

feladatkörrel rendelkezõ miniszterek Határidõ:az ütemtervrõl szóló elõterjesztésre

azonnal

11. Biztosítani kell, hogy nyomtatványt meghatározó jogszabály tervezetét csak akkor tárgyalja meg a szakma-politikai munkacsoport, ha a tervezethez mellékelték az egységes informatikai platformon elektronikusan kitölthe-tõ változatot tartalmazó állományt. A jogszabály kihirde-tésével egyidejûleg biztosítani kell az elektronikusan ki-tölthetõ nyomtatvány közzétételét a kormányzati portálon.

Felelõs: feladatkörrel rendelkezõ miniszterek Határidõ:2008. november 1.

12. Felül kell vizsgálni az adózáshoz és a közterhekhez kapcsolódó adminisztratív terheket, és javaslatot kell tenni azok érdemi mérséklésére.

Felelõs: pénzügyminiszter

az egészségügyi miniszter és a szociális és munkaügyi miniszter bevonásával Határidõ:2008. szeptember 15.

13. Felül kell vizsgálni a telephely engedélyezésével járó tevékenységek gyakorlásával összefüggõ eljárásokat, javaslatokat kell tenni azok érdemi egyszerûsítésére.

Felelõs: nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter igazságügyi és rendészeti miniszter Határidõ:2008. december 31.

14. Felül kell vizsgálni a foglalkoztatást terhelõ admi-nisztratív terheket, és javaslatot kell tenni azok érdemi csökkentésére.

Felelõs: szociális és munkaügyi miniszter Határidõ:2008. november 30.

15. A belsõ piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK európai parlamenti és tanácsi irányelvvel összhangban meg kell teremteni az egyablakos engedélyezési rendszer bevezetéséhez szükséges törvényi alapokat, integrálni kell mindazon szolgáltatásokat, amelyek igénybevételével a vállalkozások teljesíteni tudnak minden, a tevékenység nyújtására való jogosultsághoz szükséges eljárást és alaki követelményt, továbbá a tevékenységük gyakorlásához szükséges engedélyeket is kérelmezni tudják.

Felelõs a koordinációért:

igazságügyi és rendészeti miniszter Felelõs a végrehajtásért:

feladatkörrel rendelkezõ miniszterek Határidõ:2009. december 28.

16. Át kell tekinteni a közhiteles nyilvántartásokat ab-ból a szempontab-ból, hogy azok milyen párhuzamos adattar-talommal rendelkeznek, és javaslatot kell tenni arra, hogy az adattartalomban bekövetkezõ változásokat csak egy nyilvántartást vezetõ szervhez kelljen bejelenteni, míg az adatot kezelõ többi szervet ez a szerv értesítse az adat meg-változásáról.

Felelõs: igazságügyi és rendészeti miniszter és az informatikáért felelõs kormánybiztos

a feladatkörrel rendelkezõ miniszterek bevonásával

Határidõ:2009. március 31.

17. Felül kell vizsgálni, hogy szükséges-e a gazdasági forgalomban részt vevõk fõtevékenységének és további te-vékenységi köreinek változására vonatkozó bejelentési kötelezettségek fenntartása. Biztosítani kell, hogy – ha a bejelentésre elengedhetetlenül szükség van – az adatokat és azok változását csak egy állami szervhez kelljen

beje-lenteni, és ez a szerv értesítse az adatot kezelõ többi szer-vet az adat megváltozásáról, illetve az adatok legyenek hozzáférhetõek az érintett (hozzáférésre feljogosított) ha-tóságok számára.

Felelõs: igazságügyi és rendészeti miniszter a feladatkörrel rendelkezõ miniszterek bevonásával

Határidõ:a felülvizsgálatra: azonnal

a javaslat elõterjesztésére: 2008. szeptem-ber 30.

18. Át kell tekinteni az államháztartás alrendszereibõl származó pályázati úton nyújtott támogatásokra vonatko-zó jogszabályokat, és javaslatot kell tenni a pályázathoz benyújtandó dokumentumok számának csökkentésére, így különösen a közhiteles nyilvántartásból megismerhetõ adatok igazolási kötelezettségének megszüntetésére, vala-mint a pályázat elbírálási eljárásának egyszerûsítésére.

Felelõs: nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter a feladatkörrel rendelkezõ miniszterek bevonásával

Határidõ:az áttekintésre: 2008. december 31.

a javaslat elõterjesztésére: 2009. március 31.

19. Át kell tekinteni a közhiteles nyilvántartásokra vo-natkozó szabályozásokat, és javaslatot kell tenni – a sze-mélyes adatok védelméhez való, valamint a magánszféra

tiszteletben tartásához való alapvetõ jog biztosítására is te-kintettel – a nyilvántartás adatainak részben vagy egész-ben történõ elektronikus közzétételére, illetve a jogszabá-lyok olyan módosítására, amely a hatósági vagy más köz-hatalmi eljárásokban megszünteti a közzététellel érintett adatokra vonatkozó igazolási kötelezettséget.

Felelõs: igazságügyi és rendészeti miniszter és az informatikáért felelõs kormánybiztos

a feladatkörrel rendelkezõ miniszterek bevonásával

Határidõ:az áttekintésre: 2009. július 31.

az elõterjesztésre: 2009. december 31.

20. Ez a határozat a közzétételét követõ napon lép ha-tályba.

21. A Kormány felhívja a nemzeti fejlesztési és gazda-sági minisztert és az igazságügyi és rendészeti minisztert, hogy az e határozatban foglaltak végrehajtásáról a Kor-mánykabinetet minden hónapban tájékoztassák, illetve kí-sérjék figyelemmel a Program végrehajtását, ennek kereté-ben a véleményeltérések feloldása érdekékereté-ben szükség sze-rint kezdeményezzenek megfelelõ szintû egyeztetést, en-nek eredménytelensége esetén kérjék a Kormánykabinet állásfoglalását.

Gyurcsány Ferencs. k.,

miniszterelnök