• Nem Talált Eredményt

Közszolgálati Fõosztály

In document Szervezeti hírek K (Pldal 50-62)

AZ OKM VEZETÕI ÉS MUNKATÁRSAI I. Állami vezetõk

IV. A koordinációs szakállamtitkár felügyeleti területe

4. Közszolgálati Fõosztály

A Közszolgálati Fõosztály (jelen alfejezet alkalmazásá-ban a továbbiakalkalmazásá-ban: Fõosztály) felelõs az OKM

személy-ügyi politikájának megvalósításáért, az emberi erõforrá-sokkal kapcsolatos közszolgálati feladatok ellátásáért, végzi a személyi állomány kiválasztásával, jogviszonyá-nak létrehozásával, módosításával és megszûntetésével kapcsolatos teendõket, képviseli a munkáltatót az érdek-egyeztetések során.

4.1. Tervezi és szervezi a köztisztviselõk közigazgatási és szakmai továbbképzését, a vezetõképzést, részt vesz a személyi juttatások biztosításában, a szociális, jóléti és ke-gyeleti ügyeik intézésében.

4.2. A Fõosztály koordinálja a miniszter által javasolha-tó, illetve adományozható állami, ágazati kitüntetésekkel, díjakkal kapcsolatos elõkészítõ tevékenységet, gondosko-dik a szabályozási, gazdálkodási és rendezvényszervezési feladatok ellátásáról, az OKM személyi állománya elisme-rési rendszerének mûködtetésérõl.

4.3. Mûködteti a minõsítési és a teljesítményértékelési rendszert, szakmai támogatást nyújt a munkáltatói jogkö-rök gyakorlásához.

4.4. A Fõosztály végzi a közszolgálati nyilvántartáshoz tartozó és a más szervek által elõírt, illetve az OKM veze-tõinek igényein alapuló munkaügyi statisztikai adatszol-gáltatásokat. Õrzi és kezeli a közszolgálati jogviszony ke-retében foglalkoztatottak személyi anyagait, a vagyonnyi-latkozatokat és a fontos és bizalmas munkakörökkel kap-csolatos dokumentumokat.

4.5. Szakmai, módszertani segítséget nyújt – a felsõok-tatási intézmények kivételével – a külön szabályzatban meghatározott, az OKM felügyelete alá tartozó költségve-tési szervek, valamint korlátolt felelõsségû társaságok, közhasznú társaságok, alapítványok és közalapítványok emberi erõforrás gazdálkodási feladatainak ellátásához, közremûködik a felügyeleti, tulajdonosi, alapítói jogok gyakorlásával kapcsolatos személyügyi döntések megho-zatalában. Intézi a miniszter közvetlen munkáltatói jogkö-rébe tartozó intézményi vezetõkkel kapcsolatos személy-zeti ügyeket.

3.számúfüggelékazOKMSzMSz4.számúmódosításához [SzervezetiésMûködésiSzabályzat1.sz.melléklete] AzOktatásiésKulturálisMinisztériumszervezetifelépítése

3. számú függelék

az OKM SzMSz 4. számú módosításához [Szervezeti és Mûködési Szabályzat 1. sz. melléklete]

A foglalkoztatottak létszáma és a munkáltatói jogok gyakorlása az OKM szervezetében

1. A központi államigazgatási szervekrõl, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2006. évi LVII. törvény vonatkozó rendelkezéseinek meg-felelõen

– A minisztert és az államtitkárt a köztársasági elnök nevezi ki, illetve menti fel a munkáltatói jogokat gyakorló miniszterelnök javaslatára.

– A szakállamtitkárt a miniszterelnök nevezi ki, illetve menti fel a munkáltatói jogokat gyakorló miniszter javas-lata alapján.

2.1. A köztisztviselõk jogállásáról szóló többször mó-dosított 1992. évi XXIII. törvény, a Munka Törvényköny-vérõl szóló többször módosított 1992. évi XXII. törvény és a kapcsolódó jogszabályok hatályos rendelkezéseinek megfelelõen a munkáltatói jogokat az OKM-ben a minisz-ter gyakorolja, aki a jogokat a 3. pontban foglaltak kivéte-lével az alábbiakban meghatározottak szerint átruházza.

a)Kiemelt munkáltatói jogköröket – közszolgálati jog-viszony létesítése, módosítása, megszüntetése, belsõ áthe-lyezés, kirendelés, illetmény- és pótlék-jogosultság meg-állapítása, elismerés, jutalmazás, külföldi kiküldetés, ta-nulmányút engedélyezése, tartós fizetés nélküli szabadság jóváhagyása, összeférhetetlenség megállapítása, munka-végzéssel járó egyéb jogviszony engedélyezése, fegyel-mi-, kártérítési eljárás indítása – gyakorol a miniszter, az államtitkár, a kabinetfõnök és a szakállamtitkár az irányí-tásuk alá tartotó szervezeti egységek vezetõ beosztású köztisztviselõi, érdemi ügyintézõi, ügykezelõi tekinteté-ben.

b)Közvetlen munkáltatói jogköröket – minõsítés, telje-sítményértékelés, utasítás, rendelkezés, rendkívüli munka-végzés elrendelése, a kapcsolódó szabadidõ kiadása,

he-lyettesítés kijelölése és díjazás megállapítása, belföldi ki-küldetés engedélyezése, szabadság és tanulmányi szabad-idõ kiadása, eseti fizetés nélküli szabadság jóváhagyása – gyakorol

– A miniszter, az államtitkár, a kabinetfõnök és a szak-államtitkár a közvetlen irányításuk alá tartozó szervezeti egységek vezetõi, valamint a kabinetfõnök a Miniszteri Kabinet vezetõ beosztású köztisztviselõi, érdemi ügyinté-zõi és ügykezelõi tekintetében.

– A szervezeti egységek vezetõi a szervezeti egységben foglalkoztatott vezetõ beosztású köztisztviselõk, érdemi ügyintézõk és ügykezelõk tekintetében.

2.2. A kiemelt jogkörökre vonatkozóan a közvetlen jog-körök gyakorlóját, javaslattételi, kezdeményezési, véle-ményezési jog illeti meg.

3. A jutalmazási eljárás rendjének megállapításához, a szociális juttatások feltételeinek és mértékének meghatá-rozásához, az alapilletménytõl való eltérítéshez, a szakmai tanácsadói és fõtanácsadói, címzetes vezetõ-tanácsosi, címzetes fõtanácsosi, címzetes vezetõ-fõtanácsosi, címze-tes fõmunkatársi címek adományozásához, rendkívüli munkarend és munkaidõ beosztás elrendeléséhez, vezetõi megbízás kiadásához és visszavonásához, felügyeleti terü-letek közötti áthelyezéshez kapcsolódó munkáltatói jogait a miniszter nem ruházza át, ezeket az OKM érintett veze-tõinek kezdeményezésére, illetve véleménye figyelembe-vételével saját maga gyakorolja.

4. A kabinetfõnök a miniszter közvetlen irányítása alatt mûködõ szervezeti egységekben, valamint a szakállamtit-kár a felügyeleti területéhez tartozó szervezeti egységek-ben köztisztviselõi és ügykezelõi besorolást nem igénylõ munkakörök – hivatalsegéd, kézbesítõ, gépkocsivezetõ, koordinátor – ellátására munkaszerzõdést köthet. A mun-kavállalóval kapcsolatos munkáltatói jogok gyakorlásá-nak rendjére a 2. pont érdemi ügyintézõkre vonatkozó ren-delkezéseit kell alkalmazni, a munkaviszonynak a köz-szolgálati jogviszonytól eltérõ tartalmi sajátosságainak fi-gyelembevételével.

5. Az OKM szervezetében foglalkoztatott521 fõlétszáma felügyeleti területenként a következõk szerint oszlik meg.

Felügyeleti terület Állami vezetõ Szervezeti egység

vezetõ Köztisztviselõ Egyéb

Miniszter 1 fõ 5 fõ 69 fõ

Oktatásért felelõs Államtitkár 1 fõ 1 fõ 16 fõ

Kultúráért felelõs Államtitkár 1 fõ 1 fõ 4 fõ

Koordinációs szakterület 1 fõ 4 fõ 88 fõ 28 fõ

Közoktatási szakterület 1 fõ 3 fõ 50 fõ

Kulturális szakterület 1 fõ 4 fõ 66 fõ

Nemzetközi szakterület 1 fõ 3 fõ 41 fõ

Felsõoktatási és tudományos szakterület 1 fõ 3 fõ 29 fõ

Fejlesztési és gazdasági szakterület 1 fõ 5 fõ 92 fõ

5. számú függelék a 3/2008. (HÉ 30.) OKM utasításhoz [Szervezeti és Mûködési Szabályzat 4. sz. melléklete]

Egyes köztisztviselõi munkakörökre vonatkozó rendelkezések

1. Köztisztviselõk jogállásáról szóló többször módosí-tott 1992. évi XXIII. törvény (továbbiakban: Ktv.) 11/A § (1)–(4) bekezdése alapján a minisztériumban foglalkozta-tott politikai fõtanácsadók, tanácsadók létszáma nem haladhatja meg a39 fõt. Azáltaluk betölthetõ miniszteri fõtanácsadói, tanácsadói munkakörök /Ktv. 32.§

(1)–(3) bekezd./ a következõk:

– kabinetfõnök – sajtófõnök – kabinetigazgató – titkárságvezetõ – személyi titkár – parlamenti titkár – sajtótitkár

– kormányzati koordinátor – egyházügyi referens – romaügyi referens

– határon túli ügyek referense – oktatási referens

– kulturális referens – örökségvédelmi referens – sajtóreferens

– társadalmi kapcsolatok referense

2. A Ktv. 30/A. § (1) bekezdése szerint a minisztérium-ban a felsõfokú iskolai végzettségû köztisztviselõk létszá-mának 20%-át együttesen meg nem haladó kétféle cím adományozható:

szakmai fõtanácsadói, legfeljebb30 fõrészére – szakmai tanácsadói, legfeljebb45 fõrészére A felügyeleti területek közötti megoszlásnál irányadó az adományozás objektív feltételeinek (szakmai gyakorlat, közigazgatási szakvizsga, kiváló minõsítés) megfelelõ köztisztviselõk számának területek közötti aránya.

3. Az egyes vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségekrõl szóló 2007. évi CLII. törvény 3. § (1)–(2) bekezdésében meghatározott személyekre vonatkozó kötelezettségekrõl az egyes vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségek teljesí-tésérõl szóló OKM utasítás rendelkezik.

4. A Ktv. 48/A § (1)–(3) bekezdésében foglaltaknak megfelelõ képzettségi pótlékrajogosító munkakörök és képesítések meghatározása az alábbiak szerint történik:

A köztisztviselõk jogállásáról szóló többször módosí-tott 1992. évi XXIII. tv. vonatkozó, hatályos rendelkezései alapján pótlékot, a képesítést illetve az idegen nyelvtudást igazoló bizonyítvány, vagy az azzal egyenértékû okirat be-mutatásának napjától a felügyeleti terület vezetõje állapít meg, az adott munkakör szakszerûbb ellátására vonatkozó elvárásokra figyelemmel, az alábbiak szerint:

4.1. Képzettségi pótlékra jogosító munkakörök és képzettségek:

4.1.1. Az I. besorolású, felsõfokú végzettségû érdemi ügyintézõi munkakörökben foglalkoztatott köztisztviselõ részére képzettségi pótlékot akkor lehet megállapítani, ha a besorolásánál figyelembe vett iskolai végzettségéhez, il-letve a képesítés feltételeit meghatározó 9/1995. (II. 3.) Korm. rendelet3. számú mellékletébenmeghatározott – a besorolásánál figyelembe vett felsõfokú iskolai végzettsé-géhez kapcsolódó elsõként megszerzett második felsõfokú (egyetemi) végzettségi szintnek megfelelõ – az adott fel-adatkörre elõírt képesítéshez képest további

a)doktori (PhD) fokozattal, vagy azzal egyenértékû tu-dományos fokozattal,

b)alapképzésben (bachelor), mesterképzésben (master) vagy a felsõoktatásról szóló 2005. évi CXXXIX. törvény 158. § (4)–(5) bekezdése alapján azzal egyenértékû fõis-kolai, egyetemi képzésben szerzett végzettséggel, szak-képzettséggel, szakirányú továbbképzésben szerzett to-vábbi szakirányú szakképzettséggel,

c) felsõfokú szakképzésben szerzett szakképesítéssel, vagy

d)iskolarendszeren kívüli szakképzésben szerzett felsõ-fokú szakképesítéssel rendelkezik.

4.1.2. A képzettségi pótlékra jogosító képzési területe-ket a Továbbképzési Szabályzat melléklete, ügy-és fel-adatkörönként részletesen tartalmazza.

4.1.3. A II. besorolású, középfokú végzettségû, érdemi ügyintézõi munkakörökben foglalkoztatott köztisztviselõ részére képzettségi pótlékot akkor lehet megállapítani, ha az adott munkakörhöz elõírt szakképesítésén túl felsõfokú szakképzésben szerzett szakképesítéssel, vagy iskolarend-szeren kívüli szakképzésben szerzett felsõfokú szakképe-sítéssel rendelkezik.

4.2.Nyelvpótlékra jogosító munkakörök és nyelvek:

Az angol, francia és német nyelvek tekintetében alanyi jogon járó pótlékok mellett, idegennyelv-tudási pótlék spanyol és az orosz nyelv ismerete után valamennyi mun-kakörben megállapítható, továbbá pótlékra jogosult a nemzetközi, a nemzetiségi vagy a határon túli referensi munkakörben foglalkoztatott köztisztviselõ, ha a szakterü-letének megfelelõ, vizsgával igazolt nyelvismerettel ren-delkezik és azt, munkavégzése során rendszeresen hasz-nálja.

6. számú függelék a 3/2008. (HÉ 30.) OKM utasításhoz [Szervezeti és Mûködési Szabályzat 5. számú melléklete]

A Kiadmányozási jogkör átruházásáról A) A kiadmányozási jogkör átruházása hatósági ügyekben:

Ügytípus megnevezése Ügytípus forrása (jogszabály, egyéb jogi eszköz) Átruházott jogkörben eljáró személy megnevezése Másodfokú határozat a külföldi bizonyítványok és

oklevelek elismerésére vonatkozó, az Oktatási Hi-vatal által hozott elsõfokú döntés ellen benyújtott fellebbezések elbírálásáról.

A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás ál-talános szabályairól szóló 2004. évi CXL. tv. (a to-vábbiakban: Ket.) 108. § (1) bek.

Az Oktatási Hivatalról szóló 307/2006. (XII. 23.) Korm. r. 2. § (2) bek.

Szervezeti és Mûködési Szabályzat (a továbbiak-ban: SZMSZ) Harmadik rész VII. 2.6. pont

Oktatási feladatokért felelõs Államtitkár

Másodfokú határozat az egyházi kiegészítõ támo-gatás tárgyában hozott elsõfokú határozat ellen be-nyújtott fellebbezések elbírálásáról.

a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény végrehajtásáról szóló 20/1997. (II. 13.) Korm. r.

17/A. §

SZMSZ Harmadik rész VII. 2.6. pont

Oktatási feladatokért felelõs Államtitkár

A Magyar Államkincstár területileg illetékes Igaz-gatóságai által hozott elsõfokú döntésekkel szem-beni fellebbezések elbírálása során a másodfokú miniszteri döntés.

A szakmai vizsgák lebonyolítására nyújtott támo-gatás igénylésének, folyósításának és elszámolásá-nak rendjérõl szóló 13/2007. (III. 14.) OKM rendelet, valamint

a szakmai és informatikai fejlesztési feladatok tá-mogatása igénylésének, döntési rendszerének, fo-lyósításának, elszámolásának és ellenõrzésének részletes szabályairól szóló 16/2007. (III. 14.) OKM rendelet

Oktatási feladatokért felelõs Államtitkár

Másodfokú határozat a sajtóról szóló 1986. évi II.

évi törvényben meghatározott lapnyilvántartási fel-adatokkal kapcsolatos fellebbezések elbírálásáról.

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatalról szóló 308/2006. (XII. 23.) Korm. r. 2. § (1) bek.

Ket. 108. § (1) bek.

SZMSZ Harmadik rész VII. 2.6. pont

Kulturális feladatokért felelõs Államtitkár

A szerzõi jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény-ben meghatározott egyes hatósági feladatok (Nyil-vántartás a közös jogkezelést végzõ szervezetekrõl, a közös kezelõ szervezetek által megállapított díj-szabások jóváhagyása, a közös jogkezelési tevé-kenység feletti felügyelet, illetve az e körbe tartozó intézkedések.).

A szerzõi jogról szóló 1999. évi LXXVI. tv. 86. § (1) bek., 90. § (2) bek., 93. § (1) bek.

SZMSZ Harmadik rész VII. 2.6. pont

Kulturális feladatokért felelõs Államtitkár

A tankönyvvé nyilvánítási kérelmekhez kötõdõ másodfokú közigazgatási határozatokkal kapcsola-tos feladatok.

A közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. tv. (a to-vábbiakban: Kt.) 93. § (1) bek. d) pont;

A tankönyvpiac rendjérõl szóló 2001. évi XXXVII.

tv. (a továbbiakban Tprt.) 4. § (8) bek.

Közoktatási Szakállamtitkár

A tankönyvjegyzék kiadásra való elõkészítése. Kt. 93. § (1) bek. f) pont;

Tprt. 4. § (1) bek.

Közoktatási Szakállamtitkár

A külföldi nevelési-oktatási intézmények magyar-országi mûködésének engedélyezésével, nyilván-tartásba vételével, valamint más külföldi közoktatási intézmény nyilvántartásba vételével kapcsolatos miniszteri döntések.

Kt. 108. § (2) bek. Közoktatási Szakállamtitkár

Ügytípus megnevezése Ügytípus forrása (jogszabály, egyéb jogi eszköz) Átruházott jogkörben eljáró személy megnevezése A magyar nevelési-oktatási intézmény külföldön

történõ alapítására vonatkozó miniszteri engedély, az intézmény nyilvántartásba vétele, valamint a törvényességi ellenõrzés során szükségessé váló in-tézkedések.

Kt. 108. § (6) bek. Közoktatási Szakállamtitkár

Az ideiglenes menedéket élvezõk gyermekei részé-re az elõírt feltételekkel nem részé-rendelkezõ nevelé-si-oktatási intézmény ideiglenes mûködési engedélye kiadása és meghosszabbítása, nyilván-tartásba vétele.

Kt. 108. § (11) bek. Közoktatási Szakállamtitkár

A Kt. által nem szabályozott, közoktatási feladatokat is ellátó intézmények alapításának engedélye -zése és nyilvántartásba vétele.

Kt. 23. § (1) bek. Közoktatási Szakállamtitkár

Az egyes pedagógus-továbbképzési programok akkreditációjával összefüggõ miniszteri döntések.

Kt. 93. § (3) bek.; valamint a pedagógus-tovább-képzésrõl, a pedagógus-szakvizsgáról, valamint a továbbképzésben részt vevõk juttatásairól és ked-vezményeirõl szóló 277/1997. (XII. 22.) Korm. r.

7. §

Közoktatási Szakállamtitkár

Az Országos szakértõi és Országos vizsgáztatási névjegyzékbe történõ felvételre, illetõleg az abból való törlésre vonatkozó másodfokú miniszteri dön-tések.

Kt. 101. § Közoktatási Szakállamtitkár

Hivatalból vagy a fõjegyzõ megkeresésére indított eljárásban az érettségi vizsga megszervezési jogá-nak megvonásáról rendelkezõ miniszteri döntés.

Kt. 95. § (9) bek. Közoktatási Szakállamtitkár

Az érettségi vizsga eredményét megsemmisítõ mi-niszteri határozat.

Kt. 95. § (9) bek. Közoktatási Szakállamtitkár

Bizonyítvány-nyomtatványokkal kapcsolatos ügyek:

– Az iskolák által használt bizonyítványnyomtat -ványok és a kiállításuk alapjául szolgáló nyomtat-ványok jóváhagyása.

– Az iskolák által használt bizonyítványnyomtat -ványok és a kiállításuk alapjául szolgáló nyomtat-ványok elõállításának és forgalomba hozatalának engedélyezése

– A kötelezõ tanügyi nyilvántartást felváltó elekt -ronikus adatnyilvántartás jóváhagyása

Kt. 93. § (1) bek. l) pont

Közoktatási Szakállamtitkár

A – közoktatási feladatkörében eljáró – Oktatási Hivatal által kezdeményezett hatósági ellenõrzések keretében hozott döntések ellen benyújtott fellebe-zések

Kt. 95/A. § (4), (6) bek.; 307/2006. (XII.23.) Korm. r. 2. § (2) bek.

Közoktatási Szakállamtitkár

A – közoktatási feladatkörében eljáró – Oktatási Hivatalnak a szakértõi és rehabilitációs bizottságok szakvéleményének felülvizsgálatával kapcsolatos feladatokat, valamint a szabálysértési hatósági jog-körben meghozott döntései ellen benyújtott fellebe-zések

Kt. 95/A. (5) bekezdés Közoktatási Szakállamtitkár

Másodfokú határozat a nem állami, nem önkor-mányzati intézményfenntartók állami normatíva ügyekben benyújtott fellebbezésekre.

A közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény végrehajtásáról szóló 20/1997. (II. 13.) Korm. r.

14. § (2) bek.

Közoktatási Szakállamtitkár

Másodfokú engedélyezési (kivéve a doktori iskolát, ahol elsõ fokú), nyilvántartásba vételi eljárások in-tézmény (magyar, külföldi), kar, szak, határon túli képzés, doktori iskola engedélyezése.

A felsõoktatásról szóló 2005. évi CXXXIX. tv.

(a továbbiakban: Ftv.) 106. §

Felsõoktatási és Tudományos Szakállamtitkár

Ügytípus megnevezése Ügytípus forrása (jogszabály, egyéb jogi eszköz) Átruházott jogkörben eljáró személy megnevezése A nyelvvizsga-központok akkreditációja. az idegennyelv-tudást igazoló államilag elismert

nyelvvizsgáztatás rendjérõl és a nyelvvizsga-bizo-nyítványokról szóló 71/1998. (IV. 8.) Korm. rende-let 6. §

Felsõoktatási és Tudományos Szakállamtitkár

A külföldi nyelvvizsga-bizonyítványok honosítása. az idegennyelv-tudást igazoló államilag elismert nyelvvizsgáztatás rendjérõl és a nyelvvizsga-bizo-nyítványokról szóló 71/1998. (IV. 8.) Korm. rende-let 12. §

Felsõoktatási és Tudományos Szakállamtitkár

A muzeális intézmények leltárában szereplõ kultu-rális javak elidegenítéséhez szükséges miniszteri engedély kiadása.

A muzeális intézményekrõl, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közmûvelõdésrõl szóló 1997. évi CXL. tv. 38. § (4) bek.

Kulturális Szakállamtitkár

A muzeális intézmények létesítésével és megszün-tetésével kapcsolatos határozatok kiadása.

1997. évi CXL. tv. 39. § (2) bek Kulturális Szakállamtitkár A muzeális intézményekben õrzött, ideiglenesen

kivinni szándékozott kulturális javak esetében a külföldi kölcsönzéshez szükséges elõzetes hozzájá-rulás kiadása.

a kulturális javak kiviteli engedélyezésének részle-tes szabályairól szóló

17/2001. (X.19.) NKÖM rendelet 8.§ (3) bek.

Közgyûjteményi Fõosztály vezetõje

A muzeális intézmények nyilvántartásaiban szerep-lõ kulturális javak nyilvántartásból való törléséhez szükséges engedély.

A muzeális intézmények nyilvántartási szabályza -táról szóló 20/2002. (X. 4.) NKÖM rendelet 21. § (1) bek.

Kulturális Szakállamtitkár

A köziratoknak közlevéltárba átadásának 15 éves határideje 5 évnél hosszabb idõre nyúló meg-hosszabbításának miniszter általi engedélyezése.

A köziratokról, a közlevéltárakról és a magánlevél-tári anyag védelmérõl szóló 1995. évi LXVI. tv. (a továbbiakban: Ltv.) 12. § (3) bek.

Kulturális Szakállamtitkár

A Magyar Országos Levéltár illetékességének meghatározása a köziratnak nem minõsülõ levéltári anyag tekintetében.

Ltv. 14. § (2) bek. Kulturális Szakállamtitkár

Az illetékesség meghatározása a nem köziratnak minõsülõ levéltári anyag tekintetében a közfelada-tot ellátó egyéb szerv levéltára esetében a fenntartó egyetértésével

Ltv. 14. § (2) bek. Kulturális Szakállamtitkár

Szaklevéltár létesítésének, ill. megszüntetésének engedélyezése a fenntartó szerv véleményének elõ -zetes kikérésével.

Ltv. 19. § (5) bek. Kulturális Szakállamtitkár

Települési önkormányzat levéltárának létesítésé-hez, ill. megszüntetéséhez a miniszter elõzetes hoz-zájárulása.

Ltv. 20. § (2) bek. Kulturális Szakállamtitkár

A levéltári szakfelügyelet javaslatára nyilvános magánlevéltárként történõ bejegyzés engedélyezé -se, ill. a törlés elrendelé-se, és az ott õrzött anyag védetté nyilvánításának kezdeményezése.

Ltv. 30. § (1) bek. és (3) bek. Kulturális Szakállamtitkár

A káptalani vagy konventi hiteles helyi levéltár anyagának illetékes hazai egyházi levéltárban, más köziratnak nyilvános magánlevéltárban történõ el-helyezésének miniszter általi engedélyezése.

Ltv. 31. § (2) bek. Kulturális Szakállamtitkár

II. fokú mozgóképszakmai hatósági jogkör gyakor-lása.

A mozgóképrõl szóló 2004. évi II. törvény. (Film-törvény) 19. § (2) bek. és 37. §

Kulturális Szakállamtitkár A kulturális örökség védelmérõl szóló 2001. évi

LXIV. törvény alapján kiadott egyedi döntések.

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal saját ügyé-nek minõsülõ közigazgatási hatósági ügyek.

A kulturális örökség védelmérõl szóló 2001. évi LXIV. törvény

Kulturális Szakállamtitkár

Az egyházi ingatlanrendezésrõl szóló törvény alap -ján a közigazgatási határozatok kiadása.

A volt egyházi ingatlanok tulajdoni helyzetének rendezésrõl szóló 1991. évi XXXII. tv. 9. §

Egyházi Kapcsolatok Titkárságának vezetõje

Ügytípus megnevezése Ügytípus forrása (jogszabály, egyéb jogi eszköz) Átruházott jogkörben eljáró személy megnevezése Igazságügyi szakértõi területeken az igazságügyi

szakértõi tevékenység folytatásához szükséges szakmai gyakorlat szakirányú jellege igazolásához szükséges hatósági bizonyítvány kiállítása

az oktatási és kulturális miniszter ágazati irányítása alá tartozó igazságügyi szakértõi területeken az igazságügyi szakértõi tevékenység folytatásához szükséges szakmai gyakorlat szakirányú jellege igazolásának rendjérõl szóló 45/2007. (XII. 29.) OKM rendelet 7. § (1)

Jogi Fõosztály, Ügyfélszolgálati Iroda osztályvezetõje

Kulturális szakértõk mûködésének engedélyezése és névjegyzékbevételük

A kulturális szakértõk mûködésének engedélyezé-sérõl és a szakértõi névjegyzékek vezetéengedélyezé-sérõl szóló 18/2000.(XII.18.) NKÖM rendelet

Jogi Fõosztály, Ügyfélszolgálati Iroda osztályvezetõje

A számítástechnika-alkalmazói (szoftver) szakér-tõk mûködésének engedélyezése és névjegyzékbe vételük

a számítástechnika-alkalmazói (szoftver) szakértõk mûködésének engedélyezésérõl szóló 17/1997.

(IV. 18.) MKM rendelet 1. § (1)

Jogi Fõosztály, Ügyfélszolgálati Iroda osztályvezetõje

B) A kiadmányozási jogkör átruházása egyéb ügyekben:

Ügytípus megnevezése Ügytípus forrása (jogszabály, egyéb jogi eszköz) Átruházott jogkörben eljáró személy megnevezése A személyes adatok védelmérõl és a közérdekû

adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. tv.

19/A. § (1) bekezdése alapján, a 19. § (1) bekezdésében meghatározott szerv feladat- és hatáskörébe tartozó döntés meghozatalára irányuló eljárás során készített vagy rögzített, a döntés megalapozását szolgáló adat a

keletkezésétõl számított tíz évig nem nyilvános.

Ezen adatok megismerését – a 19. § (1) bekezdésében foglaltakat mérlegelve – az azt kezelõ szerv vezetõje engedélyezheti.

A személyes adatok védelmérõl és a közérdekû adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII.

törvény 19/A. § (1) bek.

A közérdekû adatok megismerésére irányuló igények intézésének rendjérõl szóló 3/2007.

(OK. 17.) OKM utasítással kiadott szabályzat 10.1.-10.7. pontja

Koordinációs Szakállamtitkár

A közoktatásra vonatkozó címzett támogatásra javasolt pályázatok rangsorolása.

A helyi önkormányzatok címzett és céltámogatása felhasználásának részletes szabályairól szóló 19/2005. (II.11.) Korm. rendelet 1§. (4) bek.

Közoktatási Fõosztály Ügyrendje

Közoktatási Szakállamtitkár

A minõségbiztosítással, minõségfejlesztéssel és minõségértékeléssel összefüggõ országos és területi, regionális szakmai ellenõrzések elrendelése.

Kt. 93. § (2) bek.; 107. § (8) bek. Közoktatási Szakállamtitkár

Országos mérés, értékelés szabályozása, elrendelése.

Kt. 99. § (4) bek. Közoktatási Szakállamtitkár

MAB, FTT törvényességi felügyelete. Ftv. 111. § (8) bek., 113. (8) bek. Felsõoktatási és Tudományos Szakállamtitkár Törvényességi ellenõrzés jogkörének gyakorlása. Ftv. 103. § (1) bek. f) pont Felsõoktatási és Tudományos

MAB, FTT törvényességi felügyelete. Ftv. 111. § (8) bek., 113. (8) bek. Felsõoktatási és Tudományos Szakállamtitkár Törvényességi ellenõrzés jogkörének gyakorlása. Ftv. 103. § (1) bek. f) pont Felsõoktatási és Tudományos

In document Szervezeti hírek K (Pldal 50-62)