• Nem Talált Eredményt

JOGÉLET — ÜGYVÉDSÉG,

In document POLGÁRI JOG KAPCSOLATBAN: (Pldal 33-36)

Az Országos Ügyvédszövetség Pollák Illés emlék-ünnepe. Az Országos Ügyvédszövetség néhai kiváló elnöke, Pollák Illés emlékére december 13-án ünnepi díszközgyű-lést tartott. Dr. Fittler Dezső elnöki megnyitója után dr.

Beck Salamon mondott emelkedett hangú, művészi

kidolgo-zású emlékbeszédet. Sikerült neki az, amit programmul

maga-magának állított, nem „az emlékbeszéd szokásos

tago-lásának számokkal kicölöpözött sorrendjét" adta, hanem

lelki arcképet, „a testnek és léleknek egészét". Érdekesen

fejtegette Pollák Illés jogi eretnekségét,_a_ jogászt,-aki-a

jogot élettel akarta telíteni és amely harcnak eredménye

volt megbékülése a joggal olyan formában, hogy a

jogkér-dés előtte „nem embertől elvonatkoztatott fogalmi

játé-32

kot, hanem élő, küzdő és verejtékező emberek harcát jelen-tette, ezeknél a cél az életbe való Fortkommen: a boldogu-lás, élethez, kultúrához való hozzájutás".

Részletesen fejtegette még Pollák Illésnek, mint a budapesti ügyvédi kamara ügyészének működését. Mint ügyész sem vádló volt, hanem az ügyvédi tekintély védője.

,,Az ő kezében a vádemelés nem lesújtó pallos volt, hanem a kertész nyesegető ollója, amely vadhajtásoktól akarta megmenteni a virágot." Az emlékbeszéd mintául szolgálhat abban a tekintetben, hogy nem száraz, külső adatokkal fá-rasztja a hallgatót, hanem egy egyéniség lényegét érezteti

meg velünk. Sz—i.

Dr. Pap József kitüntetése. Dr. Pap Józsefet a Buda-- pesti Ügyvédi Kamara elnökét a kormányzó a 2Buda--od osztályú

magyar érdemkereszttel tűntette ki. A magyar jogásztársa-dalom előtt közismertek dr. Pap József érdemei, úgy hogy a legmagasabb kitüntetés osztatlan örömet keltett. Az ügy-védi kar különös elégtétellel fogadta dr. Pap József kitün-tetését annál inkább, mert ez volt az első alkalom, hogy ezt a magas kitüntetést ügyvéd kapta meg.

A Magyar Jogászegylet közgyűlése. A Jogászegylet december 19-én tartotta ez idei közgyűlését, amelynek fő feladata volt a Jogászegylet elnöki székének Szászy Béla halálával szükségessé vált betöltéséről gondoskodnunk. A közgyűlés a kiküldött jelölő bizottság indítványára a Jo-gászegylet egyhangú lelkesedéssel Oszwald Istvánt, a kir.

Kúria másodelnökét választotta meg, akit dr. Pap József a közgyűlés elnöke, lendületes beszéddel iktatott be méltósá-gába. Az új elnök, miután néhány meleg és mélyen érzett szóval a Jogászegylet bizalmát megköszönte, visszapillan-tást vetett a Jogászegylet múltjára és sallangmentes egy-szerűséggel reámutatott a Jogászegyletre várakozó jövő-beli nagy feladatokra. A közgyűlés egyben a perjogi szak-osztály elnöki tisztségére, amit eddig Oszwald István töl-tött be, dr. Fodor Ármin kúriai tanácselnököt választotta meg. Az elnökválasztás ünnepélyessége a közgyűlésnek má-sik jelentős napirendi pontját a mult évi pályázat eredmé-nyének kihirdetését, amely az autókártérítés témájára volt meghirdetve, háttérbe szorította. A bíráló bizottság jelen-tése alapján a beérkezett 6 pályamű közül a jutalmat dr.

Vészi Máytás budapesti és dr. Barát Sándor újpesti ügy-véd munkái nyerték el a biráló bizottság elismerő jelentése alapján. Mindkét jutalmazott szerzőben egyúttal folyóira-tunk munkatársait is üdvözöljük .

Az Országos Ügyvédszővetség nagyszámú érdeklődő részvé-telével tartotta meg az évvégi igazgatótanácsi ülését dr. Fittler

Dezső m. kir. udvari tanácsos, másodelnök elnöklésével, aki is kegyeletes szavakkal emlékezett meg dr. Sebestyén Samuról, az igazgatótanácsnak az év folyamán elhunyt tagjáról, majd dr.

Vészi Mátyás napirend előtti felszólalásában a Szövetség eré-lyes tiltakozását fejezte ki a Váry Albert országgyűlési képvi-selő és Lindmayef Béla kir. ügyész részéről az ügyvédi karral szemben elhangzott támadások miatt. Dr. Király Ferenc ügyve-zető' alelnök ismertette a Szövetség működését, különösen a nemzetközi kapcsolatok kiépítését, dr. Szalay Zoltán ügyvezető főtitkár pedig a vidéki osztályok működéséről számolt be, Dr.

Stein László f ő p é n z t á r o s jelentése u t á n dr. Nagy Dezső Bálint az illetékügyí bizottság jelentését és az ennek alapján az igaz-ságügyi kormányhoz intézendő felterjesztés szövegét ismertette, kiemelvén, hogy elaborátumában az Ügyvédek Reformszövetsé-gének ankétjén elfogadott szempontokat tartja helyesnek. A je-lentést az igazgatótanács dr. Steinhaus Ernő, dr. Klug Emil és dr. Hevesi Illés felszólalása után tudomásul vette. Dr. Ribáry Géza beszámolt a bírósági gépírószolgálatról és az ügyvédi vét-ívek újabb alakjáról, valamint az ügyvédi tudakozólapokról, mely intézmények' megteremtése körüli fáradozásaiért az igaz-gatótanács dr. Varannai István alelnök indítványára jegyző-könyvi köszönetet szavazott meg. Dr. Steinhaus Ernő részletes bélyegjegyzék használatának bevezetése iránti indítványát egy-hangúlag elfogadták, ugyancsak dr. Vészi Mátyásnak a Szövet-ségi Közlöny és határidő-napló átszervezésére vonatkozó indít-ványát. Dr. Pályi Gyula referált a hites könyvvizsgálói- intéz-mény létesítéséről és kiemelte, hogy a 45.000. sz. Ig. Min. ren-delet az első komoly lépés, amely az ügyvédi karnak új munka-területet biztosít. Ezért javaslatára az igazgatótanács köszöne-tét fejezi ki az Igazságügyi Minisztériumnak. Jelentette to-vábbá, hogy az egyetemi könyvviteli tanfolyamot 200-nál több ügyvéd látogatja.

Dr. Molnár Márton a felállítandó gazdasági tanfolyam ügyében tett jelentést. Az igazgatótanács dr. Pályi Gyulának, dr. Molnár Mártonnak, dr. Boda Ernőnek és dr. Vészi Mátyás-nak e kérdés előkészítése körüli sikeres fáradozásukért köszö-netet szavazott. Dr. Biró László a budapesti osztály ügyvezető alelnöke beszámolt a budapesti osztály működéséről, dr. Wag-ner György központi titkár pedig jelentést tett a Szövetség könyvtárának és folyóirattárának ügyeiről.

Az igazgatótanács ülése után az Ügyvédi Kamara díszter-mében a Szövetség elhunyt alapítójának, és elnökének, Pollák Illés emlékének szentelt ünnepélyt tartott, amelyen dr. Beck Salamon a budapesti osztály társelnöke tartott emelkedett hangú és nagyszabású emlékbeszédet, amelyben Pollák Illést mint em-bert, mint jogászt, mint írót és filozófust állította a nagyszám-ban megjelent előkelő hallgatóság elé, melynek sorainagyszám-ban az

3

34

igazságügyminiszter képviseletében megjelent dr. Kirchner Vik-tor kir. kúriai bíró, továbbá dr. Magyar István kir. korona-ügyész, valamint a társadalmi és jogászvilág számos előkelő-sége vett részt.

Az ünepség után az igazgatótanács tagjai a Carlton-szálló különtermében ebédre gyűltek össze.

Az ügyvédi tanács tagjai. A z igazságügyminiszter az ügyvédi tanács tagjaivá az 1932. január 1. napjától számított három év tartamára dr. Balogh Géza, dr. vitéz Bielek István, dr. Dési Géza, dr. Elischer Vilmos, dr. Enessey Pál, dr. Fromm Lajos, dr. Fürst Mátyás, dr. Glückldch Emil, dr. Gyöngyösi József, dr.

Hankovszky Zoltán, dr. Héder Lajos, dr. Jacobi Béla, dr. Kál-dor Gyula, dr. Krüger Aladár, dr. Lévy Béla, dr. Lovrich Ist-ván, dr. Ostern Lipót, dr. Rásó Lajos, dr. Rose Henrik, dr. Sze-methy Károly, dr. Szendey Béla, dr. Szentgyörgyi Elemér, dr.

Szilágyi Artúr Károly, dr. Sztankovíts Viktor, dr. Szűcs Miklós, dr. Újlaki József és dr. Weiss Ödön budapesti, dr. Farkas Gyula edelényi, dr. Feledi Jenő balassagyarmati, dr. Herczegh Béla kisújszállási, dr. Jerfy Géza győri, dr. Kégl .János monori, dr.

Korányi Endre nyíregyházi, dr. Kovács István soproni, dr. Lé-nárd János keszthelyi, dr. Rhorer Ödön szombathelyi, dr. Szabó István kecskeméti, dr. Szász Ferenc veszprémi, dr. Szetsey Ist-ván nagyatádi, dr. Szűcs Géza debreceni, dr. U j j József szegedi, dr. Vámos Gyula kalocsai és dr. Visy László pécsi ügyvédeket kinevezte.

Örömmel üdvözöljük az Ügyvédi Tanács új tagjait, akiknek megállapodott életbölcsességgel és méltányossággal párosult szi-gorral kell abban az ítélkezésben résztvenniök, amely az ügy-védi kar fegyelmi ügyeiben a végső szót mondja ki. Fájdalmas lesz talán sokszor pálcát törni egy-egy nagyrahivatott ügyvédi pálya sorsa fölött, de az Ügyvédi Tanács évtizedes gyakorlata azt igazolja, hogy ennek tagjai mindenkor szem előtt tartották azt a legfőbb igazságot, mikép a laza fegyelem megbontaná a nehéz pályán küzködő ügyvédség szolidaritását; de egyben bol-dogulásának alapfeltételét is rombadöntené: az ügyvédség eti-kai bázisát.

Sok szerencsét • kívánunk az Ügyvédi Tanács újonnan kine-vezett tagjainak.

In document POLGÁRI JOG KAPCSOLATBAN: (Pldal 33-36)