• Nem Talált Eredményt

A JOGI ÉS IGAZGATÁSI ÜGYEKÉRT FELELÕS HELYETTES ÁLLAMTITKÁR IRÁNYÍTÁSA ALÁ TARTOZÓ SZERVEZETI EGYSÉGEK

MINISZTERI UTASÍTÁSOK

7.2. A PARLAMENTI ÁLLAMTITKÁR IRÁNYÍTÁSA ALÁ TARTOZÓ SZERVEZETI EGYSÉG 0.1. HM Parlamenti Államtitkári Titkárság

7.1.1. A JOGI ÉS IGAZGATÁSI ÜGYEKÉRT FELELÕS HELYETTES ÁLLAMTITKÁR IRÁNYÍTÁSA ALÁ TARTOZÓ SZERVEZETI EGYSÉGEK

7.1.1.1. HM Jogi Fõosztály 1. Kodifikációs feladatok

a) A honvédelemmel kapcsolatos jogszabályok és az állami irányítás egyéb jogi eszközei tervezeteinek elõkészítése.

A belsõ normatív rendelkezések végrehajtásának irányaival, értelmezésével kapcsolatos miniszteri irányelvek elõkészítése és elõterjesztése jóváhagyásra. Közremûködés a közérdekû adatok elektronikus közzétételi eljárásában.

b) Az Igazgatási és Jogi Képviseleti Fõosztállyal együttmûködésben a szakterület szakmai irányításának keretében normatív intézkedések kidolgozása és kiadáshoz történõ elõkészítése a jogszabályok és az állami irányítás egyéb jogi eszközei végrehajtására.

c) A honvédelemmel kapcsolatos jogszabályok, valamint az állami irányítás egyéb jogi eszközei tervezeteinek, valamint a nemzetközi szerzõdésekben vállalt katonai kötelezettségek teljesítésére, illetve nemzetközi tevékenységet érintõ jogi normákra vonatkozó elõterjesztések szerkesztése (kodifikációja), az elõterjesztések elõkészítésének belsõ és tárcaközi koordinációja.

d) A tárcaszintû deregulációs tevékenység irányításával és koordinálásával összefüggõ feladatok végzése.

2. Koordinációs feladatok

a) A miniszter által alapított költségvetési szervek alapító és megszüntetõ határozatai, illetve módosításaik véleményezése.

b) Törvényjavaslatok, országgyûlési határozatok, nemzetközi szerzõdések elõkészítése során – a szakmai szervekkel és szervezetekkel együttmûködve – a kormányzati álláspont képviselete az Országgyûlés bizottságai elõtt.

c) Közremûködés a Kormány ügyrendje szerinti beszámolók elõkészítésében, koordinálásában.

d) A minisztérium mûködési alapokmányainak jogi-szakmai véleményezése.

e) A központi államigazgatási szervek által készített jogszabály-tervezetek és egyéb kormányzati anyagok véleményezése az érintett szervekkel és szervezetekkel együttmûködve, a szükséges tárcaálláspont összeállítása és felterjesztése.

3. Egyedi közhatalmi aktusokkal kapcsolatos feladatok

a) A határátlépéssel járó csapatmozgások, nemzetközi békemûveletekben és humanitárius segítségnyújtásban való magyar katonai részvétellel kapcsolatos kormányzati és/vagy országgyûlési közjogi engedélyezési feladatok végzése.

4. Európai uniós, NATO- és nemzetközi feladatok

a) A honvédelmi ágazat EU-jogharmonizációval kapcsolatos feladatainak tárcaszintû koordinálása. Folyamatos kapcsolattartás a társminisztériumok EU-jogharmonizációban érintett szerveivel.

b) A honvédelmi tárca nemzetközi jogi tevékenységének végzése, a kormányzati döntésekkel összefüggõ nemzetközi megállapodások elõkészítése.

c) A honvédelmet érintõ két- és többoldalú nemzetközi egyezmények elõkészítése, véleményeztetése és tárcaközi koordinációja. A honvédelmet érintõ kormány- és minisztériumi szintû két- és többoldalú nemzetközi megállapodások kezdeményezése, az azokkal kapcsolatos döntések elõkészítése, közremûködés a kapcsolódó diplomáciai eljárásban, valamint a kihirdetéssel és közzététellel kapcsolatos eljárás lefolytatása.

d) A nemzetközi megállapodások értelmezése, az esetlegesen felmerülõ vitás kérdések rendezésének elõkészítése.

A minisztériumi szintû nemzetközi megállapodások rendszerezése, nyilvántartása és tárolása.

e) A NATO, ENSZ, EU, EBESZ és egyéb, a békemûveletekben történõ részvétel esetén közremûködés az általános mûveleti utasítások (SOP), valamint a harctéri szabályzatok (ROE) kialakításában és értelmezésében, a részvétel nemzetközi jogi feltételeinek vizsgálatában.

f) A fegyveres összeütközések jogában nevesített elõírások és követelmények érvényesítésével kapcsolatos kormányzati, szakmai irányítási feladatok ellátása. A hadijogi tanácsadói tevékenység irányításából, valamint a hadijogász fõtisztek felügyeletébõl adódó feladatok végzése. A minisztérium hadijoggal kapcsolatos nemzetközi feladatainak szervezése.

g) Nemzetközi szerzõdésen alapuló káreljárási és kártérítési rendszer mûködtetése, kapcsolattartás és együttmûködés a kárigénylõkkel, a települési önkormányzatokkal, a kártérítésben közremûködõ más hazai szervekkel, illetve a külföldi társszervekkel.

h) A külföldi szolgálatot teljesítõk felkészítése, tájékoztatása, részükre jogi tanácsadás biztosítása. A külföldi szolgálatra vonatkozó, a nemzetközi szervezet által kiadott szabályzatokkal kapcsolatos állásfoglalás kialakítása.

i) A hazai gyakorló- és lõterek külföldiek által, térítés ellenében történõ igénybevételével kapcsolatos engedélyeztetési eljárás lefolytatása, szerzõdéskötés.

5. Funkcionális feladatok

a) Az Igazgatási és Jogi Képviseleti Fõosztállyal együttmûködésben a HM-szervek, a miniszter közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetek, valamint a Magyar Honvédség katonai szervezetei jogalkalmazási és belsõ igazgatási tevékenységének irányításával összefüggõ feladatok végzése, jogi tanácsadás ellátása.

b) A jogi és igazgatási ügyekért felelõs helyettes államtitkár szakmai felettesi tevékenységének koordinálása, elõkészítése, illetve végrehajtása.

c) A tárca által kidolgozott jogszabályok és az állami irányítás egyéb jogi eszközei a Magyar Közlönyben és a Hivatalos Értesítõben történõ kihirdetésével, illetve közzétételével kapcsolatos feladatok ellátása.

d) A Honvédelmi Közlöny szerkesztése, a közzétett normák hatályosítása.

e) A jogszabályok hatályosulás-vizsgálatának (utólagos hatáselemzés) koordinálása, jogszabályok módosítására vonatkozó javaslatok elõterjesztése.

f) Az államtitkári értekezletek és a kormányülések napirendi anyagainak elõkészítése a HM-szervek és szervezetek bevonásával, az értekezleten (ülésen) részt vevõ állami vezetõ felkészítésével összefüggõ feladatok végzése.

g) Az Országgyûlés, a Kormány, az Alkotmánybíróság döntéseibõl a honvédelmi ágazatra háruló jogi és igazgatási feladatok elemzése, javaslatok elõkészítése azok végrehajtására.

h) Szakmai véleménynyilvánítás általános jogértelmezési kérdésekben, valamint a honvédelmi tárgyú jogszabályok és miniszteri utasítások értelmezését illetõen.

6. Egyéb feladatok

a) A hadigondozás állami irányításával összefüggõ feladatok végzése.

b) A hadigondozással kapcsolatos állami feladatok irányításával összefüggõ feladatok végzése, az elsõ és másodfokú hadigondozási (közigazgatási) szervek szakmai támogatása.

c) A jogi és igazgatási HÁT iránymutatásai alapján az Igazgatási és Jogi Képviseleti Fõosztállyal együttmûködésben a jogi és igazgatási feladatokat ellátó állomány tevékenységének szakmai irányítása, a jogi és igazgatási szakállomány továbbképzésének irányítása.

d) Szakterületét érintõen a belsõ kontrollrendszer kialakítása, mûködtetése és fejlesztése.

7.1.1.2. HM Igazgatási és Jogi Képviseleti Fõosztály 1. Kodifikációs feladatok

a) A Jogi Fõosztállyal együttmûködésben a szakterület szakmai irányításának keretében normatív intézkedések kidolgozása és kiadáshoz történõ elõkészítése a jogszabályok és az állami irányítás egyéb jogi eszközei végrehajtására.

b) Közremûködés a Kormány ügyrendje szerinti beszámolók elõkészítésében, koordinálásában.

c) A Magyar Honvédség mûködése (tevékenysége) feletti miniszteri törvényességi felügyelettel kapcsolatos döntés elõkészítés, a miniszteri hatáskörbe tartozó jogszabálysértõ normatív és egyedi intézkedések, döntések megváltoztatásának és megsemmisítésének döntésre történõ elõkészítése (reformációs és kasszációs feladatok körében).

2. Koordinációs feladatok

a) Közremûködés a HM-szervek és szervezetek, valamint a miniszter közvetlen, illetve fenntartói irányítása alá tartozó, továbbá a Magyar Honvédség katonai szervezetei jogait és kötelezettségeit érintõ szerzõdések elõkészítésében és megkötésében, valamint a szerzõdésekbõl eredõ igények érvényesítésében.

3. Funkcionális feladatok

a) A honvédelmi ágazat munkaügyi ellenõrzése.

b) A Jogi Fõosztállyal együttmûködésben a HM-szervek, a miniszter közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetek, valamint a Magyar Honvédség katonai szervezetei jogalkalmazási és belsõ igazgatási tevékenységének irányításával összefüggõ feladatok végzése, jogi tanácsadás ellátása.

c) A Magyar Honvédség mûködése (tevékenysége) feletti miniszteri törvényességi felügyelettel kapcsolatos szakmai iránymutatás, a miniszteri hatáskörbe tartozó jogszabálysértõ normatív és egyedi intézkedések, döntések megváltoztatásának és megsemmisítésének miniszteri döntésre történõ elõkészítése.

d) A katonai igazgatás területi szervei (hadkiegészítõ parancsnokságok) igazgatási tevékenységének szakmai irányításával összefüggõ feladatok végzése.

e) Közremûködés a belsõ kontrollrendszerben a Honvédelmi Minisztérium tekintetében a szabálytalanságok kezelése eljárásrendjének kidolgozása, karbantartása vonatkozásában.

f) A miniszter hatáskörébe tartozó, a szolgálati viszonnyal összefüggõ társadalombiztosítási, kártérítési és kárleíró határozatok elõkészítése. A Honvéd Vezérkar fõnökének hatáskörébe tartozó, a szolgálati viszonnyal összefüggõ kártérítési és kárleíró határozatok elõkészítése.

g) Állásfoglalás kialakítása a kártérítési ügyek jogalapja, valamint a káreljárások szakszerûsége tárgyában.

h) Állományilletékes parancsnok hiányában, illetve a munkáltatói jogkört gyakorló elöljáró intézkedése során jogszabályba ütközõ kifizetés esetén a kárügy döntésre történõ elõkészítése, felterjesztése a miniszterhez.

i) A minisztérium állami vezetõi és a Honvéd Vezérkar fõnöke hatáskörébe tartozó személyi állomány vonatkozásában a fegyelmi, a szabálysértési, valamint a büntetõeljárás megindítására vonatkozó döntések elõkészítése, az eljárással összefüggõ jogi és igazgatási szaktevékenység, továbbá a nyomozóhatósági feladatok végzése. A vezetõi döntések határozat-(parancs) tervezeteinek kidolgozása. Közremûködés a minisztérium állami vezetõi hatáskörébe tartozó személyi állomány vonatkozásában a méltatlansági eljárás megindítására vonatkozó döntés elõkészítése, az eljárással összefüggõ jogi és igazgatási szaktevékenység ellátásában.

j) A HM-szerveinél a külsõ megbízási díjkeret terhére elõkészített megbízási szerzõdések pénzügyi záradékolást megelõzõ jogi véleményezése, a szerzõdések fõosztályvezetõ általi záradékolása.

k) A Honvédelmi Minisztérium jogi képviseletének ellátása. Közremûködés a honvédelmi tárca jogi képviseletének ellátásában a bíróságok vagy hatóságok elõtti eljárásokban. A miniszter közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetek, valamint a Magyar Honvédség katonai szervezetei és az ügyvédi irodák jogi képviseletének ellátására vonatkozó döntés elõkészítése, részvétel a jogi képviseleti munka megszervezésében és ellátásában.

l) A HM ügykörébe tartozó ügyfélszolgálati tevékenység ellátása, tájékoztatás nyújtása, panaszok, kérelmek felvétele, ügyintézése, beadványok nyilvántartása és feldolgozása, együttmûködve a személyügyi szervekkel.

4. Egyéb feladatok

a) A Jogi Fõosztállyal együttmûködésben a jogi és igazgatási feladatokat ellátó állomány tevékenységének szakmai irányításával összefüggõ feladatok elõkészítése, a jogi és igazgatási szakállomány továbbképzésének tervezése, szervezése.

b) A fegyelmi joggyakorlat figyelemmel kísérése a HM-szerveknél, a miniszter közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezeteknél, valamint a Magyar Honvédség katonai szervezeteinél.

c) Szakterületét érintõen a belsõ kontrollrendszer kialakítása, mûködtetése és fejlesztése.

7.1.2. A VÉDELEMPOLITIKÁÉRT ÉS VÉDELMI TERVEZÉSÉRT FELELÕS HELYETTES ÁLLAMTITKÁR