• Nem Talált Eredményt

Megnevezés Alaptarifa

a) Hivatalos irat – saját kezéhez 320 Ft

b) Hivatalos irat – egyéb 275 Ft

2. melléklet a 100/2007. (XII. 19.) GKM rendelethez

„2. melléklet a 85/2006. (XII. 15.) GKM rendelethez

Elsõbbségi kezelés nélkül

Felvételi hely Postahely Levélcentrum/Posta Feldolgozó Üzem Országos Logisztikai Központ

Mennyiségi sáv 201–500

Felvételi hely Postahely Levélcentrum/Posta Feldolgozó Üzem Országos Logisztikai Központ

Mennyiségi sáv 201–500

A gazdasági és közlekedési miniszter 108/2007. (XII. 23.) GKM

rendelete

az autópályák, autóutak és fõutak használatának díjáról szóló 36/2007. (III. 26.) GKM rendelet

módosításáról

A közúti közlekedésrõl szóló 1988. évi I. törvény 48. §-a (3) bekezdésénekg)pontjában kapott felhatalma-zás alapján

– a gazdasági és közlekedési miniszter feladat- és hatáskörérõl szóló 163/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. §-ának e) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva,

– a pénzügyminiszter feladat- és hatáskörérõl szóló 169/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. §-ánakb)pontjában meghatározott feladatkörében eljáró pénzügyminiszterrel egyetértésben

a következõket rendelem el:

1. §

(1) Az autópályák, autóutak és fõutak használatának díjáról szóló 36/2007. (III. 26.) GKM rendelet (a továb-biakban: R.) 2. §-ának (4) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:

„(4) Nem kell díjat fizetni a közút lezárásának vagy for-galma korlátozásának (elterelésének) idõtartama alatt azon az egyébként díjköteles útszakaszon, amelyet a Kkt.

14. §-a (1) bekezdéséneka)ésb)pontjában meghatározott szervek terelõútként jelöltek ki. A közút kezelõje a terelõ-útként kijelölt díjfizetésre kötelezett útszakaszról és a díj-mentesség idõtartamáról a közlekedésben résztvevõket a rádió, a televízió és a sajtó útján tájékoztatja.”

(2) Az R. 2. §-ának (5) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:

„(5) Nem kell díjat fizetni a díjköteles országos fõútsza-kasz felújításának idõtartama alatt, amennyiben a felújítás a díjköteles útszakasz hosszának legalább 30%-ára kiter-jed. Ebben az esetben a közút kezelõje gondoskodik a köz-lekedõk kellõ idõben történõ, megfelelõ tájékoztatásáról.”

2. §

Az R. 3. §-ának helyébe a következõ rendelkezés lép:

„3. § (1) A díjat elõre, aza)–e)pontok szerinti érvényes-ségi idõtartamok valamelyikére kell megfizetni. A díj megfizetésének ténye úthasználati jogosultságot keletkez-tet (a továbbiakban: jogosultság). A jogosultság a meg-adott idõtartamon belül minden díjköteles útszakaszra érvényes. Az egyes jogosultságok a következõ érvényes-ségi idõtartamokra vásárolhatók:

a) 1 napos jogosultság: a vásárló által megjelölt naptári napra a D2, D3, D4 jármûkategóriákra,

b) 4 napos jogosultság: a vásárló által megjelölt kezdõ napra és további 3 napra (összesen 4 egymást követõ nap-tári napra), kizárólag a D1 jármûkategóriára,

c) heti jogosultság: a vásárló által megjelölt kezdõ nap-ra és további 9 napnap-ra (összesen 10 egymást követõ naptári napra),

d) havi jogosultság: a vásárló által megjelölt kezdõ naptól a következõ hónapban számát tekintve a kezdõ nap-pal megegyezõ nap 24. órájáig; ha ez a nap a lejárat hónap-jában hiányzik, a hónap utolsó napjának 24. órájáig,

e) éves jogosultság: a tárgyév elsõ napjától a tárgyévet követõ év január 31. napjának 24. órájáig (összesen 13 hó-napra).

(2) A jogosultság megvásárlása nem keletkeztet a vásár-lást megelõzõ idõpontra vonatkozó – visszamenõleges – úthasználati jogosultságot.

(3) A jogosultság az ÁAK Zrt. ügyfélszolgálati irodái-ban és kijelölt árusítóhelyein, valamint a megbízott viszonteladóknál vásárolható meg.

(4) A díjköteles útszakaszok, valamint az árusító helyek jelölésére szolgáló piktogramot a 2. melléklet tartal-mazza.”

3. §

Az R. 4. §-ának helyébe a következõ rendelkezés lép:

„4. § (1) Az ÁAK Zrt. a vele megállapodást kötõ vi-szonteladóknak lehetõvé teszi a jogosultság értékesítését.

(2) A jogosultság értékesítésekor a jogosultság adatait (rendszám, felségjel, díjkategória, érvényességi idõtartam, érvényesség kezdete, vásárlás idõpontja, eladóhely) az ÁAK Zrt. által biztosított, vagy saját fejlesztésû, az ÁAK Zrt. által jóváhagyott technikai megoldás alkalmazá-sával köteles rögzíteni.

(3) Az ÁAK Zrt. a viszonteladók saját technikai megol-dásához egy egységes, az adatok on-line rögzítését lehe-tõvé tevõ interfészt biztosít.

(4) A vásárló köteles az általa megadott adatok ellenõr-zésére és végsõ jóváhagyására.

(5) Az értékesítõ az értékesítéssel egyidejûleg a jogo-sultság megvásárlását igazoló ellenõrzõ szelvényt ad át a vásárlónak. Az ellenõrzõ szelvény tartalmazza az ÁAK Zrt. adatbázisában a (2) bekezdés szerint rögzített adatokat.

(6) A Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ folyamatosan ellenõrzi az e rendelet szerinti díjak besze-désének rendszerét annak átlátható és megkülönböztetés mentes mûködésének biztosítása érdekében.”

4. §

Az R. 5. §-át megelõzõ alcím és az R. 5. §-ának helyébe a következõ alcím és rendelkezés lép:

„A jogosultság érvényesítése

5. § (1) A jogosultság értékesítése és érvényesítése csak elektronikus úton történhet.

(2) Ha a jogosultság vásárlása Interneten vagy rövid szöveges üzenet (sms) küldésével történik, a vásárlónak küldött – a jogosultság megszerzésérõl szóló – nyugtázó értesítés a következõ adatokat tartalmazza:

a) a jogosultság egyedi azonosító száma, b) az egyedi tranzakció-azonosító szám,

c) a díjfizetés idõpontjának feltüntetése az órával és a perccel együtt,

d) a jogosultság érvényességének kezdõ és záró idõ-pontja évszámban, hónapban és napban az órával és perc-cel együtt,

e) a vásárló által megjelölt díjkategória és a vásárló által megadott azon jármû forgalmi rendszáma és felség-jele, amelyre a jogosultság vonatkozik.

(3) Ha a vásárlás nem Interneten vagy rövid szöveges üzenet (sms) küldésével történik, akkor a jogosultság meg-vásárlását igazoló ellenõrzõ szelvény a következõ adato-kat tartalmazza:

a) az értékesítõ neve és címe vagy székhelye,

b) az értékesítés helye, idõpontja az óra és a perc feltün-tetésével,

c) a jogosultság egyedi azonosító száma,

d) a jogosultság érvényességének kezdõ és záró idõ-pontja évszámban, hónapban és napban az órával és perc-cel együtt;

e) a vásárló által megjelölt díjkategória és a vásárló által megadott azon jármû forgalmi rendszáma és felségje-le, amelyre a jogosultság vonatkozik.

(4) A jogosultság csak akkor érvényes, ha

a) a (2) bekezdés szerinti vásárlás esetén a vásárló a nyugtázó üzenetet megkapta;

b) a (3) bekezdés szerinti vásárlás esetén a jogosultság megvásárlását igazoló ellenõrzõ szelvényt a vásárló alá-írja. Az aláírás azt igazolja, hogy az ellenõrzõ szelvény a valóságnak és a vásárló akaratának megfelelõen tartal-mazza az összes tényt és adatot.”

5. §

(1) Az R. 6. §-ának (2) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:

„(2) A motorkerékpár úthasználatért fizetendõ 4 napos jogosultság díja a D1 kategória 4 napos jogosultság díjá-nak 50%-a.”

(2) Az R. 6. §-a (5) bekezdésének helyébe a következõ rendelkezés lép:

„(5) A jogosultság – áfát is tartalmazó – ára a következõ:

Bruttó ár Ft-ban

Díjkategória 1 napos

4 napos

Heti Havi Éves

2008. 01. 01–

2008. 04. 30.

2008. 05. 01–

2008. 09. 30.

2008. 10. 01.–

2008. 12. 31.

Dl 1170 1530 1170 2 550 4 200 37 200

D2 2760 – – – 6 600 12 600 106 500

D3 2760 – – – 10 200 18 000 159 000

D4 2760 – – – 13 200 22 500 198 000

” 6. §

Az R. 7. §-ának helyébe a következõ rendelkezés lép:

„7. § (1) Elektronikus ellenõrzés esetén az ÁAK Zrt. a megfelelõ jogosultság megvásárlását a rendszám alapján ellenõrzi.

(2) Megállításos, vizuális ellenõrzés alkalmával a gép-jármû vezetõje díjkategória ellenõrzésére a gépgép-jármû és a vontatmány forgalmi engedélyét az ÁAK Zrt. ellenõrének köteles bemutatni oly módon, hogy a díjkategória megfe-lelõsége megállapítható legyen.

(3) A díj megfizetése a külön jogszabály szerinti díjkö-teles útszakasz bármely pontján ellenõrizhetõ.”

7. §

Az R. a 7. §-t követõen a következõ 7/A. §-sal egészül ki:

„7/A. § (1) Ha a gépjármû az ellenõrzéskor nem rendel-kezik érvényes jogosultsággal, jogosulatlan úthasználat miatt a gépjármû díjkategóriájának megfelelõ pótdíjat kell fizetni.

(2) Ha a gépjármû az ellenõrzéskor a gépjármûre egyéb-ként irányadó díjkategóriához képest alacsonyabb díjkate-góriába tartozó, érvényes jogosultsággal rendelkezik, úgy az alacsonyabb és az egyébként irányadó díjkategóriához rendelt pótdíjak különbözetét kell megfizetni.

(3) A pótdíj mértéke:

D1 díjkategória D2 díjkategória D3 díjkategória D4 díjkategória Fizetési határidõ

15 300 Ft 39 600 Ft 61 200 Ft 79 200 Ft 15 napon belül

63 750 Ft 165 000 Ft 255 000 Ft 330 000 Ft 15 napon túl

(4) Az (1)–(2) bekezdés szerinti jogosulatlan úthaszná-lat esetében megállításos, vizuális ellenõrzéskor a helyszí-nen a gépjármû vezetõje köteles a megfelelõ pótdíjat, vagy a pótdíjkülönbözetet megfizetni. Ennek elmulasztása ese-tén a pótdíj utólagos megfizetésére a gépjármû – a Köz-igazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának nyilvántartása szerinti – tulajdonosa (üzem-bentartója) köteles.

(5) Jogosulatlan úthasználat esetén, ha helyszíni pótdíj-fizetésre nem kerül sor, a pótdíjkövetelés, vagy a pótdíjkü-lönbözetre vonatkozó követelés a külön jogszabály szerin-ti fizetési felszólítás kézhezvételét követõ 30. napon jár le.

(6) Az ÁAK Zrt. köteles az elektronikus ellenõrzéshez szükséges eszközöket a díjköteles gyorsforgalmi utakon – a gazdaságossági szempontok figyelembevételével – te-lepíteni és mûködtetni.

(7) Mentesül a pótdíjfizetési kötelezettség alól az, aki a fizetési felszólítás kézhezvételétõl számított 15 napon be-lül az ÁAK Zrt. ügyfélszolgálatán bemutatja a jogosultság megvásárlását igazoló ellenõrzõ szelvényt vagy nyugtázó értesítést.

(8) Egy naptári napon belüli jogosulatlan úthasználatok esetén egy pótdíjfizetési kötelezettség keletkezik.”

8. §

Az R. 8. §-át megelõzõ alcím és az R. 8. §-ának helyébe a következõ alcím és rendelkezés lép:

„A jogosultság módosítása, az ellenõrzõ szelvény vagy a nyugtázó értesítés pótlása

8. § (1) Ha a gépjármû tulajdonjogát a tulajdonosa év közben átruházza, kérheti a jogosultság érvényesítését az újonnan vásárolt gépjármûre. Az átírást kérõ gépjármû-tulajdonosnak az ÁAK Zrt. valamelyik ügyfélszolgálati irodájában be kell mutatnia az új gépjármû forgalmi enge-délyét, és a jogosultág megvásárlását igazoló ellenõrzõ szelvényt vagy nyugtázó értesítést, vissza kell szolgáltat-nia az eladott gépjármûhöz tartozó bizonylatot, és ki kell fizetnie az átírási díjat. Az általános forgalmi adót tartal-mazó átírási díj összege 1000 Ft.

(2) Rendszámcsere esetében a jogosultságot kérelemre az ÁAK Zrt. átírja az új rendszámra. Az eljárásra az (1) be-kezdésben foglaltak megfelelõen irányadók azzal, hogy a kérelmezõnek a rendszámcsere tényét is igazolnia kell.

(3) Ha a gépjármûvet ellopták vagy totálkárt szenvedett, a rendõrség vagy a biztosító errõl szóló igazolásának be-mutatása esetén az ÁAK Zrt. ügyfélszolgálati irodája új – az elõzõvel megegyezõ díjkategóriára és érvényességi idõ-re szóló – úthasználati jogosultság megvásárlását igazoló ellenõrzõ szelvényt ad ki. Ha fellelhetõ, az eredeti jogo-sultság megvásárlását igazoló szelvényt vagy nyugtázó értesítést is be kell mutatni. Az általános forgalmi adót is tartalmazó átírási díj összege 1000 Ft.

(4) Téves díjkategória-megállapítás esetén, a vásárlás-tól számított 1 hónapon belül – rövidebb érvényességû matricák esetében legfeljebb azok érvényességi idõtarta-mán belül – lehetõség van a díjkategóriát az ÁAK Zrt.

ügy-félszolgálati irodájában – a megfelelõ díjkülönbözet meg-fizetése vagy visszaigénylése mellett az e rendeletben meghatározott helyes kategóriára módosítani. Az eljárás során a helyes díjkategória megállapítása érdekében be kell mutatni a gépjármû forgalmi engedélyét. Az újonnan kiadásra kerülõ, a megfelelõ díjkategóriára szóló jogosult-sághoz regisztrált rendszámnak meg kell egyeznie az ere-deti, forgalmi engedély által igazolt rendszámmal. A pót-díj kiszabását követõen kategóriahelyesbítésre nincs lehe-tõség. A kategória-helyesbítés általános forgalmi adót is tartalmazó díja 1000 Ft.

(5) Téves rendszám feltüntetése esetén – legfeljebb 2 karakter eltérésig – lehetõség van az ÁAK Zrt. ügyfél-szolgálati irodájában annak megfelelõ módosításával a he-lyes rendszám rögzítésére. Az eljárás során be kell mutatni a gépjármû forgalmi engedélyét, a jogosultság megvásár-lását igazoló ellenõrzõ szelvényt vagy a nyugtázó értesí-tést. Az általános forgalmi adót tartalmazó átírási díj összege1000 Ft.

(6) Ha a jogosultság megvásárlását igazoló ellenõrzõ szelvény vagy a nyugtázó értesítés megsemmisül, elveszik vagy megsérül, kérhetõ a jogosultság fennállásának igazo-lása. Ehhez az ÁAK Zrt. ügyfélszolgálati irodájában be kell mutatni a gépjármû forgalmi engedélyét. Az igazolás kizárólag az eredeti rendszámra és érvényességre adható ki, az általános forgalmi adót is tartalmazó összege 1000 Ft díj megfizetése ellenében.

(7) Ha ugyanarra a jármûre, részben vagy egészben azo-nos idõszakra egynél több jogosultságot vásároltak, a vevõ kérheti a felesleges jogosultság visszavásárlását vagy má-sik rendszámra történõ átírását, vagy – évesnél rövidebb érvényességi idõtartamú jogosultság esetén – késõbbi kez-dõ érvényességi ikez-dõpontra, ugyanarra a rendszámra tör-ténõ érvényesítését.

(8) Ha a több úthasználati jogosultság kezdõ érvényes-ségi napja vagy érvényesérvényes-ségi idõtartama nem egyezik, visszavásárlásnak csak abban az esetben van helye, ha az érvényesség még nem kezdõdött el, vagy ha már elkezdõ-dött, akkor az eltelt idõszakban a másik jogosultság teljes idõtartamban érvényes volt. Az általános forgalmi adót is tartalmazó szolgáltatások díja 1000 Ft.”

9. §

Az R. 2. mellékletének helyébe e rendeletmellékletelép.

10. §

(1) Ez a rendelet 2008. január 1-jén lép hatályba, egy-idejûleg az R. 3–7. melléklete hatályát veszti.

(2) Ez a rendelet a hatálybalépését követõ napon hatá-lyát veszti.

Dr. Kákosy Csabas. k.,

gazdasági és közlekedési miniszter

Melléklet

a 108/2007. (XII. 23.) GKM rendelethez

„2. melléklet

a 36/2007. (III. 26.) GKM rendelethez A díjköteles útszakaszok és az e-matricaárusító

helyek jelölése

A gazdasági és közlekedési miniszter 109/2007. (XII. 23.) GKM

rendelete

az átvételi kötelezettség alá esõ villamos energiának az átviteli rendszerirányító által történõ szétosztásáról és a szétosztás során alkalmazható árak

meghatározásának módjáról

A villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. tör-vény 170. § (2) bekezdés 13. pontjában kapott felhatalma-zás alapján, a gazdasági és közlekedési miniszter feladat-és hatáskörérõl szóló 163/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. §g)pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következõket rendelem el:

I. BEVEZETÕ RENDELKEZÉSEK