• Nem Talált Eredményt

Hipotézisek érvényességének vizsgálata

In document DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS (Pldal 129-133)

4 AZ EMPIRIKUS KUTATÁS EREDMÉNYEI

4.3 Hipotézisek érvényességének vizsgálata

A következıkben a kérdıíves felmérés és a vállalati interjúk keretében kapott eredmények kerülnek összefoglalásra a felállított hipotézisek alátámasztása vagy elvetése céljából. Mint ahogy azt már az elızı részekben láthattuk, a kutatási felvetéseimet három hipotézis csoportra bonthatjuk; a kutatási hipotézis elsı, általános információkra irányuló része a vizsgálatba vont vállalkozások paramétereit volt hivatott elemezni. A második hipotéziscsoporthoz tartozóan azokat a kérdések kerültek megválaszolásra, melyek a vállalatok mőködési sajátosságait mutatta be és vizsgálta. A harmadik témakör azon hipotéziseket foglalta magában, amelyek a vállalkozások jövıbeli várakozásait voltak hivatottak feltérképezni.

A H1-es jelő hipotézis – mely a hazai kis- és középvállalatok struktúrájára, tulajdonformájára és vállalatméretére vonatkozott – mind a kérdıíves megkeresés eredményei szerint, mind a vállalkozások mőködési jellemzıi által maradéktalanul alátámasztásra került.

A vállalatok eltérı tulajdonosi szerkezetét, tulajdon formáját és vállalatméretét, valamint értékesítési tevékenységük irányát (gazdasági társaságok, önkormányzatok, költségvetési szervezetek) a 26. táblázat és az 5, 6, 7-es ábrák segítségével mutattam be. A mélyinterjúba bevont vállalatoknál megfigyelhettük, hogy nemcsak vezetési elveiket tekintve képviseltek egymástól eltérı álláspontot a vállalatvezetési elvek tekintetében, hanem a kizárólagossági jogosultságok vonatkozásában is. A fentiek alapján a H1-es hipotézist bizonyítottnak látom, azonban kiegészítve és módosítva az alábbi kutatási tézisként fogalmazom meg:

T1: A magyarországi kis- és középvállalatok számára a kizárólagossági jogosultságok a jogosultság adói által elvárt vállalati teljesítmény szintjétıl függıen, az idıtáv figyelembevételével jelentıs versenyelınyt biztosíthatnak a piacon.

A H2-es hipotézis felállítása a vállalatok stratégiai hiányosságait tárta fel a vállalatvezetési gyakorlat vonatkozásában. A H2 hipotézis alapfeltevése szerint a vállalkozások többségénél hiányzik a stratégiai szemléletmód, és stratégiai tervezés mind közép-, mind hosszú távon. Az egyes funkcionális stratégiai területekre irányuló célkitőzések és tervek hasonlóképpen hiányoznak a vállalatvezetési elvek sorából. Igazolást nyert az a feltevés, hogy a vállalkozások többségénél nincs közép-, illetve hosszú távú stratégiai tervezés, azonban nem volna hiteles kijelenteni vagy állítani azt a tényt, hogy az üzleti tervezés is a stratégiai tervezés hiányának megfelelı mértékben hiányzik. Az üzleti tervezés nagyobb arányban fellelhetı a vállalatvezetési gyakorlat sajátosságait tekintve, mint a kifejezetten stratégiai jellegő tervezés. A stratégiai tervezés esetében elsıdlegesen a vállalkozói megközelítéső stratégia és stratégiai fókusz hiánya fedezhetı fel. A fentiek értelmében bizonyos módosítással a következı módon fogalmazom meg a második tézist:

T2: A vállalkozások többségénél nincs hosszú távú, sıt sok esetben még középtávú stratégiai gondolkodás sem. Az átgondolt és megfontolt vállalati stratégia hiányzik, az üzleti tervezés kis mértékben ugyan, de bizonyos területeken létezik (pl. a számviteli-, pénzügyi éves tervek).

A H3 hipotézis a hazai kis- és középvállalatok humánstratégiáját volt hivatott vizsgálni. A hipotézis feltételezése szerint a vállalkozások hatékony mőködésének és hosszú távú eredményességének kulcseleme, valamint az vállalati stratégiát tekintve a versenyképesség növelésének egyik pillére az emberi tényezı, jóllehet a kis- és középvállalatok nagy hányada még nem ismerte fel a humán erıforrás stratégia jelentıségét. Mivel a kis- és középvállalatok vállalatvezetési gyakorlatának elemzése kapcsán a megfogalmazott hipotézis több szempontból átalakításra és kiegészítésre szorul, így azt elfogadásra csak részben tartom alkalmasnak. A kiegészítés elsı része arra világít rá, hogy a vállalatok nagy arányban nem alkalmazzák a motivációs eszközök megfelelı összetételő kombinációját. Sokan tévesen úgy vélik, hogy az elsıdlegesen az anyagi ösztönzık beépítése segítségével fokozható a szervezet teljesítménye. A kiegészítés második része arra vonatkozik, hogy a pénzügyi-gazdasági válság mindennapjainkba való begyőrőzése következtében elengedhetetlen fontosságúvá vált a HR-t bevonni a vállalati stratégiaalkotás folyamatába. A következı módon fogalmazom meg az értekezés harmadik tézisét:

T3: Napjainkban a humán erıforrás stratégia a vállalati versenyképesség növelésének kulcstényezıjévé vált, azonban hazánkban még sok vállalat nem vonja be a HR-t a

vállalati stratégiaalkotási folyamatba és nem alkalmazza a motivációs eszközök megfelelı összetételő kombinációját a teljesítmény növelés érdekében.

A H4-es hipotézis a marketing stratégia kérdéskörére irányult. A marketing tevékenység és marketing stratégia alapvetı összetevıje a hatékony vállalati mőködésnek, azonban ennek ellenére a vállalatok elenyészı aránya, a vállalatok 10 százaléka épített ki kifejezetten marketing feladatokat ellátó részleget a vállalaton belül. A kérdésekre adott válaszokat és a megállapítást jól szemléltetik a 17., 18., 19. ábrák. A H4 hipotézis teljes mértékben igazolást nyert, így nem látom indokoltnak a módosítást:

T4: A hazai kis- és középvállalatok nem szentelnek elegendı figyelmet a hatékony és hosszú távon eredményességet biztosító marketingstratégia kialakításának, mely tartós versenyelıny forrást jelenthetne a vállalat számára. Az internet használatából eredı elınyöket pedig nem építik be kellı hatékonysággal a marketingstratégiába.

A H5-ös hipotézis a hazai kis- és középvállalkozások pénzügyi helyzetét, finanszírozásának kérdéskörét és a körbetartozás jelenségének súlyosságát volt hivatott körbejárni. A hipotézis feltételezése szerint a KKV szektor számára elérhetı források köre egyre szőkül, különös tekintettel a már 2008 óta tartó pénzügyi válság által elıidézett gazdasági recesszióra. A feltételezés létjogosultságát mi sem bizonyítja jobban, hogy már a gazdasági válságot megelızı idıszakban is forráshiány, nehéz hitelhez jutás, és a körbetartozás problémája jellemezte a vállalkozások gazdálkodását. A kérdıíves felmérés a gazdasági válságot megelızı idıszakban készült és a helyzetet a válság csak tovább tetézte. A felmérés során kapott válaszok, eredmények teljes mértékben alátámasztották a feltevés hitelességét és megalapozottságát, viszont szükségesnek tartom a korábban megfogalmazott hipotézis kiegészítését a körbetartozás jelenségének problematikájával. A hipotézist bizonyítottnak látom és a fent említett tartalmi módosítással az alábbi kutatási tézisként fogalmazom meg:

T5: A hazai kis- és középvállalati szektor számára elérhetı források köre a gazdasági válság következtében egyre szőkül. A vállalkozások mind nehezebb helyzetbe kerülnek, jelentıs forráshiánnyal és a körbetartozás jelenségével küzdenek, melyek megléte fejlıdésük és versenyképességük növelésének gátja.

A H6 hipotézis felállítása szorosan kapcsolódott a vállalati mélyinterjúk kérdésköréhez, mely a vállalkozások jövıbeli elvárásaira vonatkozó kérdéseket foglalta magában. A hipotézis alapfeltevése szerint a vállalkozások többsége borúlátó a jövıt illetıen. A termelési szint emelkedésén kívül nem számítanak emelkedésre sem a jövedelmezıség, sem a létszám, sem a kapacitáskihasználtság, sem az üzleti helyzet javulása tekintetében.

A feltevés igazolása rendkívül összetett feladat, melyhez mind a primer kutatási eredményekre, mind a szekunder kutatási eredményekre szükség volt. Szükséges volt az eredmények összevetése, hiszen így kaphatunk hiteles képet a jelenlegi gazdasági helyzetet és kilátásokat tekintve. A megfogalmazott hipotézis módosítása szükséges, mivel a legfrissebb kutatási felmérések eredményeit figyelembe véve a vállalakozások kilátásai enyhén javultak pozitív irányban. A javulás – négy éve folyamatosan csökken - csekély mértékő, a rendelésállomány (építıipar) kis mértékben növekedett, de még mindig nem érte el a válság elıtti szintet. Eszerint a következıképpen fogalmazom meg az értekezés hatodik tézisét:

T6: A pénzügyi-gazdasági válság a gazdaság mély rétegeiben súlyos károkat okozott, nehezítve, esetenként kivitelezhetetlenné téve a kis- és középvállalatok megélhetését, fennmaradását és túlélési esélyeit.

Véleményem szerint az empirikus kutatás elérte célját a hazai kis- és középvállalati szektor bemutatása kapcsán, ám más kutatásokhoz hasonlóan csak részeredményeket adhatott, mivel minden egyes probléma és megválaszolt kérdés egyre csak újabbakat indukál.

A kutatási eredmények értékelése alapján megállapítható, hogy a további kutatások hozzájárulhatnak a magyarországi kis- és középvállalatok helyzetének, ezen belül piaci magatartásának, lehetséges növekedési és fejlıdési útjainak még alaposabb megismeréséhez, megértéséhez.

A kutatás késıbbiekben történı megismétlését, kiterjesztését és mélyítését (különösen a gazdasági válságot követı konjunktúra idején) indokoltnak és érdemesnek tartom, mivel a szektort érintı gazdasági-politikai és strukturális átalakulás folyamatban van.

In document DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS (Pldal 129-133)