• Nem Talált Eredményt

A szolgalmakról (De servitutibus.)

A szolgalmi jog fogalma.

4 7 2 . §. A szolgalom joga által köteleztetik a tulajdonos máspak hasznára, a maga dolga tekintetében valamit tűrni, vagy elmulasztani.

Ezen dologbani jog a szolgalmi dolog minden birtokosa irányában hatályos.

A szolgalmak föiosziása telki szolgalmakra és személyesekre.

• 4 7 3 . §. Ha a szolgalom joga valamely telek birtokával, annak hasznosabb vagy

ké-A s z o l g a l m a k r ó l . 137:

nyelmesebb használata végett köttetik egybe;

akkor telki szolgalom származik; különben a •

:szolgalom személyes. '

Mezei és házi szolgalmakra. , 474. §. A telki szolgalmak két telekbirto-ost tesznek föl,.kiknek egyikét mint kötele-zettet a szolgalmi, a másikat mint jogosítottat, az uralgó jószág illeti. Az uralgó telek vagy mezei gazdaságra, vagy más haszonvételre van szánva; azért is megkülönböztetnek a mezei és házi szolgalmak. ' Közönségest) nemei: a) a házi szolgalmaknak.

4 7 5 . §. A házi szolgalmak közönsé-gesen :

' 1. Azon jog, mely szerint valaki épüle-tének valami terhét idegen épületre tehesse;

2. valamely gerendát, vagy fedélfát más-nak falában ereszthessen; .

3. másnak falán akár világosság, akár kilátás okáért ablakot nyithasson ;

4. a szomszédjának légüre fölé fedelet, vagy erkélyt építhessen;

5. (Lásd a Függelék • 48. számát.) a füstöt a

BZOmszéd\ kéményén keresztül vihesse ;

-6. az ereszt másnak telkére bocsáthassa;

7. a szomszéd telkére folyadékokat önk ""

hessen, vagy azon keresztül vezethessen;

138 n . rész. VII. Vej. 476 - 481. §.

Ezen s más hasonló házi szolgalmaknál fogva, jogosítva van a házbirfcko3 szomszéda földén valamit tenni, mit ennek tűrnie kell.

4 7 6 . §. Más házi szolgalmak által köte-leztetik a szolgalmi telek birtokosa valamit nem tenni, a mit különben tennie' szabadságá-ban állott volna. Ilyenek:

8. Házát felebb nem emelni ; ' 9. azt alacsonyabbra nem venni-;

10. Az uralgó épülettől a világosságot s levegőt;

11. vagy a kilátást el nem fogni;

12. házának ereszét szomszéda földéről, kinek az kertje öntözésére, vagy víztartója megtöltésére vagy más módon hasznára szol-gálhat, el nem vonni.

b) a mezei szolgalmaknak.

477. §. A nevezetesebb mezei

szol-galmak: ' 1. Azon jog, hogy valaki idegen földön

gyalog ösvényt, marhacsapást, vagy szekérutat tarthasson;

2. vizet merhessen, marhát itathasson, s a vizet le és ide-vezetliesse;

3. marhát őrözhessen, s legeltethessen ; 4. fát vághasson, száraz ágakat s gaíya-kat gyűjthessen, makkot szedhessen, falevelet gereblyélhessen;

A szolgalmakról. 139:

. , 5. vadászhasson, halászhasson és

mada-rászhasson; . 6. követ fejthessen, fövényt áshasson és.

meszet égethessen.

A személyes szolgalmak nemei.

. 4 7 8 . §. A személyes szolgalmak: vala-mely dolognak szükséges használata; a haszon-vétel ; és a lakás.

1 - Rendetlen és álszolgalinak.

4 7 9 . §. De oly szolgalmak is, melyek magokban telki szolgalmak ; egyedül a személy-nek ; — vagy oly kedvezések, melyek rendsze-rint szolgalmak, csak visszahuzásig engedé-lyezhetők. Mindazáltal a szolgalom természeté-' tőli eltérések nem vélelmeztetnek; a ki ezeket állítja, az köteles bebizonyitni.

A szolgalmi jog szerzése. A szerzési éi czim.

480. §. Valamely szolgalomrai czim szerződésen; végrendeleten ; közös .telkek fel-osztásakor hozott birói ítéleten, vagy végtére elévülésen alapul.

Szerzésmód.

481. §. A szolgalom dologbani joga in-gatlan dolgokra, s átalában oly tárgyakra,

me-14Ű II. rész. VŐ. fej. 482—488. §.

lyek nyilvánkönyvekben beiktatvák, csak az azokbai beiktatás által szereztethetik, de más dolgokra, a fennebb . (426—428. §§.) kitett átadási módok által szereztetik.

Szolgalmaknál"! jogviszony.Átalános rendsza-bályok a szolgalmi jog iránt.

4 8 2 . §. Minden szolgalmak megegyeznek abban, hogy a szolgalmi dolog birtokosa rend-szerint nem köteleztetik valamit tenni, hanem csak másnak valamely jog gyakorlatát megen-gedni, vagy valamivel felhagyni, mit, mint tu-lajdonos, különben tenni jogosítva volna.

483. §. Azért a szolgalomra rendelt do-log fentartására és helyreállítására- való költ-ségeket is rendszerint a jogosított tartozik vi-selni. "De ha a dolog a kötelezett által is hasz-náltatik, a költséghez aránylag kell járulnia, s

csak annak a jogosított részére való átengedése által menekedhetik meg, annak beleegyezése nélkül is, az ahhoz való járulástól.

484. §. Az uralgó jószágbirtokosa jogát tetszése szerinti módon gyakorolhatja ugyan;

" de szolgalmakat kiterjeszteni nem szabad, söt .a mennyiben természetek és rendeltetésük czélja

engedi, azokat korlátolni kell.

4 8 5 . §. Semmiféle szolgalmat sem lehet a szolgalmi dologtól önhatalmúlag elkülönitni,

• sem más dologra vagy személyre átruházni. S

A szolgalmakról. 141:

annyibán minden szolgalom megoszthatlannak is tartatik, a mennyiben a telken fekvő jog, an-nak nagyobbitása, kisebbítése, vagy eldarabo-lása által, sem meg nem. változtathatik, sem meg nem osztathatik.

486. §. Valamely telek egyszerre több személyek részére is lehet szolgalmazó, ha kü-lönben e miatt egy harmadiknak régiebb jogai nem szenvednek.

Alkalmazás a telki szolgalmakra, különösen valamely tehernek, gerendának idegen épüle-ten tartásához, vagy a füstnek átvezetéséhez

való jogra.

4 8 7 . §• A szolgalmak külön nemeinél a jogviszonyok az itt felállított elvek szerint

ha-tározandók meg. A ki tehát a szomszéd épület terhét viselni, idegen gerendának falába eresz-tését, vagy az idegen füstnek kéményén váló átvezetését tűrni köteles; tartozik aránylag az arra rendelt fal, oszlop, közfal vagy . kémény fentartásához járulni. De azt nem kívánhatni tőle, hogy az uralgó jószágot gyámolitsa, vagy a szomszéd kéményét kijavíttassa.

Ablakjog.

4 8 8 . §. Az ablakjog csák világosságra és levegőre ad igényt; a kilátásra külön enge-delem kívántatik. 'Kinek a kilátásra jóga nincs, ablakának berácsolására köteleztethetik. Az

ab-.142 n. rész. VII. fej. 517 - 5 23. §.

lakjoggal együtt jár a nyiladék megóvásának kötelessége, ki ezen megóvást elmulasztja, az abból következő kárért felelős. .

Eresz joga.

489. §. Ki az ereszjoggal bir, az esővi-zet szabadon, vagy csatornákon az idegen fe-délre lefolyathatja; fedelét fölébb is emelheti;

de ugy kell intézkednie, hogy ez által a szolga-lom terhesebbé ne váljék. Szintúgy tartozik a nagyobb mennyiségben esett havat idején elta-karitni, valamint a lefolyásra szolgáló csator-nákat is jó karban tartani.

Az esővíz levezetésének joga.

- 4 9 0 . §. A kinek joga van az esővizet a szomszéd fedélről a maga földére vezetni, kö-teles a csatornákra, vizrekeszekre és más ah-hoz tartozó készületekre a költségeket egyedül viselni. .

491. §. Ha a levezetendő folyadékok ár-kokat és csatornákat kívánnak, azokat az uralgó földtulajdonosa tartozik csináltatni, ő tartozik azokat rendesen befedetni, és tisztíttatni is, s ez által a szolgalmi föld terhén könnyitni.

Gyalogösvény, marhacsapás és szekérút joga.

492. §. A gyalogösvény joga magában foglalja a jogot, ezén ösvényen járni, magát

A szolgalmakról. 143:

emberek által vitetni, vagy más embereket ma-gához járathatni. A marhacsapással a taliga^

használat, a szekéruttal pociig kettős vágy számosb fogattali kocsizás joga van egybe-kötve. . , ,

4 9 3 . §. Ellenben a járási jog 'lovagláfii jogra, vagy állatok általi vitntésre, sem a mar-liakajtási jog, a szolgalmi földön nehéz terhek vontatására, sem a szekerezés joga marhának szabadon áthajtására, különös engedély nélkül ki nem terjesztethetik. .

494. §. Az ut, hidak és biirük fentartá-sához mindazon személyek, vagy földbirtoko-sok, kiket azoknak használata illet, aránylag járulnak,-következőleg a szolgalmi telek

birto-kosa is, a mennyiben azokból hasznot huz." • Ehhez való tér.

.495. §. Ezen három szolgalom számára való térnek a szükséges használathoz, és a helybeli körülményekhez kell arányozva lenni.

Ha utak és ösvények vizáradás vagy valamely más véletlen által ha3ználhatlanokká válnak, előbbi állapotbai visszaállittatásokig, hacsak a közrendtartási hatóság már nem intézkedett, uj tért kell kimutatni. .

. Vizmcrcs joga.

4 9 0 . §. Az idegen vizmerés jogával az ahhoz való járhatáa is megengedtetik.

fc.

144 n . rész. VII. fe. 497—502

Vizvezetés joga.

497. §. Kinek joga van vizet idegen föld-ről a magáéra vagy maga főidéföld-ről máséra ve-zetni, annak joga is van, az ehhez szükséges

«^öveket, csatornákat és zsilipeket önköltségén készíttetni. Az ily készitvények tovább nem terjeszthető mértéke, az uralgó telek szükség-lete által határoztatik meg.

Legelőjog.

4 9 8 . §. Ha "a legeltetési jog szerzésénél a kijáró marhának neme és száma; továbbá a haszonvételnek ideje é3 mértéke meg nem ha-tároztatott, a harmincz esztendős békés birto-kot ótalmazni kell. Kétes esetekben következő rendszabályok szolgálnak zsinórmértékül.

Törvényes határozat: a) a kijáró marha ne-mére nézve.

4 9 9 . §. A legeltetést jog, a'mennyiben a közrendtartási é3 erdőszeti rendeletek' ellent nem állanak, mindenféle vonós- és szarvasmar-hákra, juhnemüekre kiterjed; de a sertésekre és baromfira nem, ugy szintén erdős vidékeken a kecskékre sem. Tisztátalan, egészségtelen és idegen marha a legelőről mindenkor ki van zárva.

A s z o l g a l m a k r ó l . 1 4 5 :

" b) számára nézve.

500- §. Ha a kijáró marhának száma az utósó harmincz év alatt változott, az első há-rom észtendőbeli legeltetésből kell a közép szá-mot felvenni. Ha ez sem világlik ki, akkor ré-szint a legelőnek kiterjedésére, réré-szint annak minőségére kell méltó tekintettel lenni, és a jogosítottnak legalább azt meg nem engedni,

hogy az idegen legelön több marhát tartson, mint a mennyit az uralgó földön termő takar-mánynyal kiteleltethet. A szopós marha nemjö a meghatározott számba.

c) a legeltetés ideje.

501. §. A legeltetés ideje átalábau a mindegyik határban bevett háboritlan gyakor-lat által határoztatik ugyan meg ; de semmi esetben sem szabad a közrendtartási határoza-tok által rendezett gazdálkodásnak a legeltetés által akadályoztatni, vagy nehezittetni.

d) a használat mértéke iránt.

502. §. A legeltetés jog használása más haszonvételekre ki nem terjed. A jogositottnak.

Bem fiivet kaszálni, sem rendszerint a földtulaj-donosát az' együttlegeltetésböl kizárnia nem szabad; legkevésbbé pedig a legelő állagát sér-tenie. Ha kártól lehet tartani, marháját, pász-tor által kell őriztetnie.

Ausztr. jiolg. törvénykönyv, I I . rész, 1 0

.146 n. rész. VII. fej. 517 - 5 23. §.

Ezen határozatoknak egyéb szolgalmakra al-kálmazásn.

5 0 3 . §. Mi eddig a legeltetési jogra néz.

ve rendeltetett, aránylag az állatfogási, favá-gási, köfejtési jogókra, s a többi szolgalmakra is alkalmazandó. Ha valaki ezen jogokat a kö-zös tulajdonra véli alapithatni, az ez iránt ke-letkező villongások a tulajdon közösségéről szóló fejezetben foglalt elvek szerint intézen-dök el.

Személyes szolgalmak ; különösen : 1) a liasz-' nálat joga.

5 0 4 . §. A személyes szolgalmak gyakor-lata, ha máskép nem volt. az egyésség, követ-kező elvek szerint határoztatik meg: a haszná-lat szolgalma abban áll, hogy valaki jogositva v a n , valamely idegen dolgot, állaga megsér-tése nélkül, csupán a maga _aaíikségére hasz-nálni. .

Határozat a haszonvételekre.

5 0 5 . §. Ki tehát valamely dolog haszná-latjogával bir, az abból, egyéb vagyonárai te-kintet nélkül, állásához, foglalkozásához, és háztartásához mért hasznot búzhat.

• 5 0 6 . §• A szükség a használat megen-gedésének időpontja szerint határozandó meg.

A jogosítottnak állásában, vagy

foglalkozása-\

' A szolgalmakról.

ban utóbb történt változások, tágabb használatra igényt nem adnak.

-Az állagra.

5 0 3 . §. A jogosítottnak nem szabad a neki használatra engedett dolog állagát meg vállöztátni," gém jogát' másra átruházni.

S a terhekre nézve.

5 0 8 . §. Mindazon haszonvételek/melyek a használásra jogosítottnak háboritása nélkül a dologból merithetők, a tulajdonost illetik. De ez köteles a dolgon fekvő minden rendes és rendkiviili terheket viselni, és azt maga költ-ségén jó karban tartani. Csak ha a költségek azon hasznot meghaladják, mely a tulajdonos-nak fenmarad, tartozik a jogositott a fölözetet viselni, vagy a használástól elállani.

1) a

haszonéivezés.joga-5 0 9 . §. A haszonélvezés azon jog, mely-nél fogva idegen dolgot, állagának kimélésévél

kori átlanul élvezhetni. - , Mennyiben terjedhet elhasználható dolgokra.

5 1 0 . §. Az elhasználható dolgok magok-ban nem tárgyai a használatnak, vagy a ha-szonélvezésnek, hanem csak azok érteke. A

~ 10*

.148 n . rész. VII. fej. 517 - 5 23. §.

kész pénzzel a jogositott teszése szerint rendel-kezhetik. De ha valamely más kiadott töke en-gedélyeztetik haszonélvezetre vagy haszná-latra; a jogositott csak a kamatokat köve-telheti.

A haszonélvező jogai-ée-kiit«4eee44sé#ei.

511. §. A haszonélvezőnek joga van mind á rendes, mind a rendkívüli teljes" jöve-delemhez ; ötet illeti tehát a fenálló bányai rendszabályok megtartása mellett, a banyaré-szekböl bevett tiszta haszon is, és az erdöszc-tileg vágott fa. A kincsre, mely a haszonélve-zésre szánt földben találtatik, nincs igénye.

Különösen a) a dolgon fekvő terhekre.

5 1 2 . §. Tiszta jövedelemnek azonban csak az tekintethetik, mi minden szükséges költségek levonása után íenmarad. A haszonélvező tehát minden terheket átvállal, melyek a haszonelve-zés engedélyehaszonelve-zésekor a szolgalmi dologgal osz-sze voltak kötve, s igy az arra bejegyzett tő-kék kamatait is. Ötet terhelik a* dologtól..járo minden rendes és rendkívüli tartozások, a mennyiben a haszonélvezé3 tartama alatt vett haszonból fedezhetők; ö viseli azon költsége-ket is, melyek nélkül a hasznok el nem ér-hetők.

A szolgalmakról. 149:

b) a dolog fcnlartásárá.

5 1 3 . §. A haszonélvező tartozik a szol-galmi dolgot, mint jó gazda, azon karban tar-tani, melyben azt átvette, és a jövedelemből a javításokat, kiegészítéseket és helyre

állításo-kat megtétetni. Ha mindazáltal a szolgalmi do-log értéke a haszonélvező vétke nélkül, egye-dül a jogszerű élvezet által kisebbedett, ezért ő nem felelős. " , •

c) építkezésekre. •

5 1 4 . §. Ha a tulajdonos, a haszonélve-zőnek jelentése folytán, tulajdon költségén, oly építkezéseket tetet, melyek az épületnek ósága vagy valamely véletlenség által szüksé-gessé váltak, a haszonélvező az ez által javult haszonélvezés, mértékéhez képest a beruházott tőkének kamatait neki megtéríteni tartozik.

515. §. Ha a tulajdonos erre ráállni nem akar, vagy nem képes; a haszonélvező jogosítva van, vagy az építést megtétetni, és a haszonél-vezés végeztével jóhiszemű birtokosként meg-térítést követelni; vagy az épités elmaradása miatt hiányolt haszonélrezésért ahhoz mért kárpótlást kivánni.

5 1 6 . §. Oly építkezéseket, melyek nem szükségesek, habár különben a jövedelem sza-porítására használatosak is, a haszonélvező teljes kármentesítés nélkül nem köteles megen-gedni.

.150 n . rész. VII. fej. 517 - 5 2 3 . §.

d) a javítási költségekre nézve.

517. §. A mit a haszonélvező a tulajdo-nos belegyezése nélkül tartamos haszonvételek szaporítására fordított, visszaveheti; de a javí-tásokból még fenlevö haszonvételekért pótványt csak annyiban követelhet, a mennyiben megbí-zás nélküli ügy viselő jogositva van azt köve-telni. •

Az iránti bizonyíték. , . 518. §. A kölcsönös követelések bebizo-nyításának könnyebbitésére a tulajdonos, és a haszonélvező minden szolgalmi dolgokról hite-les Összeirást készíttessenek. Ha ez elmulaszta-tott, az vélelmeztetik, hogy a haszonélvező a dolgot annak rendes haszonvételére' megkíván-tató minden darabokkal együtt középszerű hasz-nálható, állapotban vette át. .

A haszonvételeknek a haszonélvezés elenyész-téveli kiosztása.

5 1 9 . §. A haszonélvezés végeztével a függő hasznok a tulajdonost illetik; tartozik azonban az azok nyerésére fordított költsége-ket, a haszonélvezőnek vagy örököseinek, jó-hiszemű birtokosként megtéríteni. Egyéb ha-szonvételekre a haszonélvezőnek vagy az ö örö-köseinek a haszonélvezés tartamához képest van igényük.

A szolgalmakról. 151:

Mennyiben tartozik a használatra jogosított vagy a haszonélvező biztosítással.

5 2 0 . §. Rendszerint a tulajdonos a hasz-nálatra jogosítottól vagy haszonélvezőtől az ál-lag biztosítását csak akkor követelheti, ha vaT

lamely veszély mutatkozik. Ha biztosíték nem adatik, a dolog vagy a tulajdonosnak méltányos kiegyenlítés mellett átengedendő, vagy a kö-rülményekhez képest birói kezelés alá adandó.

3) a lakás szolgalma.

5 2 1 . §. A lakási szolgalom azon jog, mi-szerint valamely háznak lakható részei saját szükségre használhatók. Az tehát a lakház hasz-nálásának szolgalma. De ha valakinek a ház minden lakható részei az, állag kímélése mel-letti korlátlan élvezetre engedtetnek á t ; ez a lakház haszonélvezése. Ehhez képest alkalma, zandók a fennebb foglalt rendszabályok a jogo-sított és tulajdonos közti jogviszonyra.

5 2 2 . §. Minden esetben megtartja a tulaj-donos azon jogot, hogy a ház mindazon részei-ről, melyek a sajátképeni lakáshoz nem tartoz-nak, rendelkezhessék; a házára szükséges fel-ügyelést sem szabad neki nehezitni.

Szolgalmak iránti keresetjog.

5 2 3 . §. A szolgalmakra nézve kétféle ke -resetjognak van helye. Vagy a tulajdonos ellen

.152 n. rész. VII. fej. 517 - 5 2 3 . §.

követeltethetik a szolgalmi jog; vagy a tulajdonos emelhet valamely szolgalmi jog bitorlása miatt panaszt. Az első esetben felperes a szolgalom szerzését, vagy legalább annak, mint dologbani jognak, birtokát; a második esetben, a

szolga-lomnak az ö dolgábani bitorlását, tartozjk bebi-zonyitni.

A szolgalmak elenyészte. Közönségesen.

5 2 4 . §. A szolgalmak közönségesen ugyanazon m idokon enyésznek el, melyek által, a harmadik rész harmadik és negyedik fejezete szerint, a jogok ési kötelezettségek átalában megszüntetnek. • "

Különös rendelkezés azok elenyészténél; a) a szolgalmi vagy uralgó telek elveszte.

5 2 5 . §• A szolgalmi vagy uralgó telek elveszte megállítja ugyan a szolgalmat; de mi-helyt a telek vagy épület ismét az előbbi álla-potba helyeztetik , a szolgalom visszanyeri előbbi erejét.

b) egycsités által.

5 2 6 . §. Ha a szolgalmi és uralgó földnek tulajdona egy személyben egyesittetik, a szolga-lom magától megszűnik. De ha utóbb ezen egyesitett földek valamelyike ismét elidegenit-tetik, a nélkül, hogy időközben a szolgalom a

A szolgalmakról. 153:

nyilvánköny vekben kitöröltetett volna, az uralgó föld uj birtokosa jogosítva van a szolgalom gyakorlatba vételére.

c) időmúlás által.

527. §• Ha annak, ki a szolgalmat léte-sítette, csupán ideiglenes joga, vagy azon idő, melyre az szorítva volt, a szolgalom birlalója előtt nyilvánkünyvekböl vagy más módon tud-va lehetett; ezen idő elmultátud-val a szolgalom magától megszűnik.

5 2 8 . §. Azon szolgalom, mely valakinek addig engedtetik, mig egy harmadik bizonyos kort elér, csak a meghatározott időben enyé-szik el, habár a harmadik azon kor előtt el-halt volna is.

Kiilönösen.a személyes szolgalmak elenyészte.

5 2 9 . §. Személyes szolgalmak a halállal megszűnnek. Ha az örökösökre világosan kiter-jesztetnek; kétség esetében ez alatt csak az

első törvényes örökösök értetnek. De valamely családnak engedett jog, annak minden tagjaira átmegy. Valamely község, vagy más erkölcsi személy által szerzett személyes szolgalom ad-dig tart, mig azon erkölcsi személy fennáll.

Állandó járadékoki-ai nem alkalinazliatás.

. 5 3 0 . §. Állandó évi járadékok nem sze-mélyes szolgalmak és igy természetöknél fogva, minden utódokra átbocsáthatók.

.154 n. rész. V I I . fej. 517 - 523 . §.