• Nem Talált Eredményt

Határosatok

In document Religio, 1899. 1. félév (Pldal 194-197)

Ezután következett az ügyrend 8. §. értelmében a kongrua bizottság titkárának megválasztása.

Dr E m m e r Kornél ajánlatára a bizottság egyhan-gúlag Dedek Crescens Lajos egyetemi könyvtárost válasz-totta meg titkárrá, ki megköszönte a beléje helyezett ki-tüntető bizalmat.

Ezek után elnök a bizottsági tagokat az összeírások felülvizsgálata czéljából öt osztályba sorozván, az osz-tályokat alakulásra hivja fel és e czélból az ülést fel-függeszti.

Az ügyrend.

Az osztályok mindegyikére körülbelül 1000 plébánia jövedelmi összeirása felülvizsgálatának és másodfokban

való megállapításának munkája hárul. Lesz tehát dolog bővében, de most már azután a munka akadálytalanul folytatható és befejezhető.

Az újonnan életbelépő ügyrend értelmében Samassa József egri érsek elnök a bizottság tagjait 5 osztályba sorozza. Mindegyik osztály aztán saját kebeléből elnököt, a szükséghez képest alelnököt és jegyzőt választ. A köz-ponti nagybizottság elnöke most a jövedeimi bevallásokat és felebbezéseket a központi előadó, dr Timon Ák os egyetemi tanár és ministeri tanácsos utján az osztályok közt elosztja. Az osztályok elnökei pedig azokat az osz-tályok tagjainak térítvény mellett kiadják. Ezen egyes tagok munkálatai aztán osztályülés elé kerül. Ezeknek az

RELIGIO. 191 osztályoknak megállapodásai a központi előadóhoz teendők

át a további eljárás végett. Ezek az osztályok a lelkészek és segédlelkészek jövedelmi bevallásaival, illetőleg azok másodfokú felülbirálásával foglalkoznak.

Ellenben a nagyobb egyházi javadalmak jövedelmi bevallásainak a fentebbi királyi rezoluczióban is említett és jóváhagyott Irányelvek szerinti felülvizsgálatára a köz-ponti kongrua-bizottság összes ülése által titkos szavazás utján 15 tagu albizottság választatik, melynek hivatalból elnöke a kongrua-bizottság elnöke, Samassa érsek és elő-adója a központi előadó, dr Timon Ák os. A határozat-hozatalhoz legalább öt tag jelenléte szükséges. A határo-zatok szótöbbséggel hozatnak.

Ennek a bizottságnak igen kényes feladata van. Ez a bizottság állapítja meg első fokon a 4 érsekség, a 20 püspökség, a 24 székes- és 3 társaskáptalan, a 6 királyi adományozás és a 7 magánkegyuraság alá tartozó apát-ságok illetőleg prépostapát-ságok, valamint az 5 lelkészettel egybekötött apátság és prépostság jövedelmi összeirásait.

A bevételek és kiadások szerint. Ugyanis a kongrua-alapra szükséges hozzájárulást ezen nagyobb egyházi javadalmasokra vetik ki jövedelmeik arányában. A püs-pökségek és káptalanok, apátságok és prépostságok ön-kéntes megadóztatása utján, a mit ezek a főpapok nagy-lelkűen magukra vállaltak, hozzák létre majd a kath.

lelkészek fizetésének kiegészítéséhez szükséges, évenkinti 1.200,000 frtra rugó összeget.

Ez a 15-ös albizottság most csak a főpapi javadal-mak jövedelmeinek pontos megállapítására szorítkozik*

mely aztán irányadó lesz a kongrua-adó kivetésénél. Az albizottság határozatai és javaslatai az öaszes-ülés elé kerülnek. Ezen összes-ülés határozatai ellen a központi bizottságnak bármely tagja, valamint az a főpap, ki érdekelve van és a kit mindig kell értesíteni erről a határozatról, felebbezhet a vallás- és közoktatásügyi miniszterhez.

Ezenkívül a kongrua-bizottság tagjaiból a következő négy szakbizottság alakittatik:

I. Szakbizottság a kegyúri viszonyokra. Ennek a bizottságnak hivatalból elnöke a központi elnök és elő-adója a központi előadó; II. A párbérszolgáltatások;

III. a stóladijak és alapítványok ; IV. a görög szertartású lelkészségek szabályozására alakult szakbizottságok, melyek maguk választják elnöküket és előadójukat. Mindenik bizottságnak 11 tagja van.

Az osztályok megalakulása.

Az ülés ujabb megnyitása után az egyes osztályok jegyzői tudatták, hogy az osztályok következőképen ala-kultak m e g :

I. osztály : Elnök : Daruváry Alajos ; alelnök : Dessewfíy Aurél gróf, jegyző : Szmrecsányi Lajos.

II. osztály : Elnök : Bende Imre ; alelnök : Horánszky N á n d o r ; jegyző: dr Várady L. Árpád.

III. osztály: E l n ö k : Ivánkovits János, alelnök: Széli Ignácz; jegyző: dr Gyürky Ödön.

IV. osztály: E l n ö k : dr Steiner Fülöp, alelnök: dr Etnmer Kornél ; jegyző : dr Kammerer Ernő.

V. osztály : Elnök : Mihályi Viktor ; alelnök : dr Forster Gyula ; jegyző Ruffy Pál.

A napirend ezzel ki lévén merítve, elnöklő érsek köszönetet mond a tagoknak ügybuzgalmukért és kitartást kiván nekik a munkához.

KATH. NEVELÉS- és TANITÁSÜGY.

A magyarországi kath. tanítók országos bizottságának elnökségétől.

Felhívás

a hazai katholikus tanító-egyesül etekhez. *)

A magyar kath. tanítóknak régóta táplált hő óhaja teljesítve van : az összes hazai kath. tanítóságot képviselő 100-as bizottságunk, a milleniumi kath. tanítói kongresz-szusnak alkotása, a bibornok herczeg-primás ő főmagas-ságának f. évi január 31-én kelt 912. sz. a kelt magas leiratával hivatalosan jóváhagyást nyert s így kath. taní-tóságunk szerves egészszé, egy tömör hadsereggé van összeforrasztva, hogy kilenczszázados tanügyünket a haladó kor követelményei keretében és az egyház szellemében tovább fejleszsze és ezzel a nemzetnek erkölcsi és értelmi erejét hagyományos hűséggel és lelkes buzgósággal növelje.

A tettre vágyakozott lelkes m. kath. tanítóság lépjen hát a kath népoktatásügy országosan és egységesen tör-ténő fejlesztésének kitartó munkát kívánó, tágas mezejére, hogy országos bizottságunk a hazai kath. tanítóság egye-temességének értelmi és erkölcsi nagy erejével sikeresen oldhassa meg a nagyméltóságú püspöki kar magas vára-kozásának megfelelő feladatát.

Elvünk lesz ez ú j korszakot megnyitó munkában : nem függetlenül létesíteni a szükséges reformokat, hanem a nagyméltóságú püspöki karral szemben köteles aláren-deltségben, amely magas testület nekünk nagy erősségünk és biztos utmutatónk is ; elvünk lesz : a kath. közoktatás fejlesztésében folyton haladni, de nem rohamosan, hanem óvatos előrenyomulással, mert a roham után elernyedt-ség szokott erőt venni a munkára hivatott izmokon;

elvünk lesz: kedvezőbb viszonyokat teremteni, de nem a mások munkáinak a gáncsolásával, hanem a saját képes-ségünknek a latbavetésével, nem várva minden eredményt másoktól, hanem a nemes versenyben önmagunknak is részt követelve, mert a gáncsolás nem érdem, az ügyet eredményre vezető munka teljesítése pedig kötelessége a szent ügy szolgáinak ; elvünk lesz minden lépésünkben : szabadon nyilvánítani meggyőződésünket, de soha sem feledni a higgadt mérsékletet; öntudatos szívóssággal ragaszkodni a kivívott jogokhoz, de elhirtelenkedéssel nem koczkáztatni az elért sikereket ; kitartóan munkál-kodni, de soha sem türelmetlenkedni, mert várat nyer, a ki várni tud. Elvünk lesz: a kölcsönös szeretet és a mások meggyőződése iránt való tisztelet.

Ilyen szellemben óhajtja országos bízottságunk a magyar kath. tanítóegyesületeknek a korszakos munká-ban való szives közreműködését.

Bizottságunk jóváhagyott alapszabályzata a

követ-*) Ez a felhívás az egyházmegyei főtanfelügyelőségek utján f. márczius hónap 12. napján küldetett el a jelzett tanítóegyesüle-tekhez Ez úton is fölhívjuk reá a figyelmet.

kezőkben körvonalozza a bizottságnak a hazai kath. tanító-egyesületekhez való viszonyát és az ebből folyó össze-müködést: az országos kath. tanítói bizottság közvetítő szerv gyanánt szolgál a nagyméltóságú püspöki kar és a kath. tanítóság között ; a kath. tanítók jogainak védője és méltányos óhajainak szószólója ; a korszerű reform-kérdések érlelésében, tisztázásában igénybe veszi a tanító-ság szakértelmét, felszínen levő országos érdekű nevelés-ügyi kérdéseket intézvén m e g n t a t á s végett a kath. tanító-egyesületekhez, a melyeknek a közgyűlés előtt hat héttel beadott javaslatait a bizottság tanügyi tanácsa véleményezi a közgyűlés elé.

Ezeknek alapján tanügyi tanácsunk azon tisztelettel teljes kéréssel fordul a hazai kath. tanító-egyesületekhez,hogy a f. évi jul. hó 11. napján Budapesten tartandó közgyűlésén napi rendre kerülő, alább irt tételeket közgyűléseiken meg-vitatás tárgyává tenni és a vita eredményét tömör rövid-séggel f . évi máj. hó 15. napjáig az egyházmegyei ns. fő-tanfelügyelőség utján a bizottság elnökségéhez beküldeni szíveskedjenek, azt óhajtván a bizottság ez által elérni, hogy a hazai kath. tanítóság egyetemességének elméleti tudásán és gyakorlati tapasztalatán megszürődve jusson közgyűlésünk elé mindaz, amit bizottságunk a nagyméltó-ságú püspöki kar magas szine elé terjeszteni kiván az életbe való átültetés czéljából.

Azt is kérjük tisztelettel, hogy a minden egyes tételre vonatkozó észrevételeket, javaslatokat külön ivre sziveskedjenek vezetni, mert e javaslatokat a kijelölt előadóknak külön-külön kell megküldenünk, a kik a juniusi tanácsülésre fogják e munkálatokat feldolgozni.

A most mielőbbi megvitatás alá eső tételek a kö-vetkezők :

1. A tanítóképző intézetek tanterve. (Előadó : Ember Károly.)

2. A polgári iskolák reformja. (Előadó: Breznay Imre.)

3. A kath. tanítók és kántortanítók nyugdíj-sérelmei.

(Előadó : Erdődi János.)

4. A kilátásba helyezett népoktatási törvény revízió-jánál miként óvassanak meg a kath. egyház jogai : (Előadó : Petrovácz József).

5. Az állami tanképesitéssel szemben a kath. állás-pont kifejtése. (Előadó: Mócsy Antal).

6. a) A népiskolai záróvizsgálatok mai rendszerének reformálása időszerü-e ?

b) S ha igen, mily alapelvek szerint volnának refor-málandók e vizsgálatok ? (Előadó : Dreisziger Ferencz).

7. A háztartástani iskolák. (Előadó : Szőke Sándor).

8. A magyar közgazdasági életet ujabban veszélyeztető szoczialistikus törekvésekkel szemben milyen munkát, maga-tartást várhat a magyar kath. tanítótól az egyház ? (Előadó : Szőke Sándor).

Ha a mélyen tisztelt tanítóegyesületek közül egyik-másik a jelzett határidőn belül a helyi viszonyok miatt nem tarthatná meg ez évi közgyűlését, akkor választ mányi ülésen vagy a kerületi körök ülésein kívánatos a megvitatást eszközölni.

Szeretettel és kartársi bizalommal kérjük a mélyen tisztelt tanító-egyesületeket, hogy a tömörülésben és egye-tértésben rejlő erőt a régóta várt munkában a beállott kedvezőbb viszonyok között érvényesíteni sziveskedjenek, mert amint osztozkodunk a dicsőségben, úgy közös lesz a veszteségünk is, melyet a kedvező időnek ki nem hasz-nálása fog maga után hagyni ; mert bizottságunk ügye a tanítóság egyetemességének és kilenczszázados kath. tan-ügyünknek magasztos ügye. A magyar kath. tanítóság osztályrészt kivánt magának a kath népoktatásügy fejlesz-tésében. A nagyméltóságú püspöki kar bölcsessége és jósága megnyitotta erre előttünk a tért. Építsünk hát kilenczszázados tanügyünknek a mult áldásaitól megszentelt templomát, le nem térve az alapról, melyet Jézus Krisztus vetett meg, óvatosan megtartva a régi épület használható köveit és gondosan összehordva a tapasztalat gazdag kincses házában fölhalmozódott újabb anyagot.

Kelt a magyarországi kath. tanítók országos bizott-sága tanügyi tanácsának 1899. évi február 27. napján tartott üléséből. - Dr Steinberger Ferencz,

a magyar kath. tanítók országos bizottságának cz. elnöke.

V E G Y E S E K .

-f- Hivatalos nyilatkozat a pápa e g é s z s é g é r ő l . Az osztrák püspökök konferencziája XIII. Leo pápa ő szentségét táviratban üdvözölte. Most Schönborn gróf herczegérsekhez a következő választávirat érkezett Rómá-ból : Gratulationes, vota, et filialis amoris sensa, quae praesules in consilium permanens Episcoporum adlecti una teuum detulerunt, Beatissimus Pater habuit pergrata.

Sanctitac Sua, quae melius semper se habet, vos fideles-que vestros Apostolica benedictione toto aff^ctu donat. M.

Card. Rampolla.

— Imádkozzunk! Fölszentelésre nézve legidősebb püspökünket ft. Zalka János győri püspök urat vesze-delmes szélhűdés érte. Isten angyalai őrködjenek az apostoli lelkű főpásztor élete föiött.

— A vatikáni könyvtár közlései. Ehrle msgr. a vatikáni könyvtár prefektusa, oly vállalatot léptetett életbe, mely lehetővé teszi a vatikáni legrégibb s legöregebb kéziratának s kézrajzainak megismerését, anélkül, hogy az embernek Rómába kelljen utaznia. Ehrle msgr.

ugyanis kieszközölte, hogy évenkiat a kéziratok két pél-dánya photochemikai reprodukczióban s az eredeti nagy-ságban és alakjában adassék ki, és pedig tudományosan kidolgozott szöveg kíséretében. Első műnek Yirgiliust vá-lasztották s Nolhac msgr. magyarázatával már készen is van a közzétételre. Második műnek a „Josua-tekercs"

van kiszemelve, melyek földolgozását Hans-Graenen vál-lalta el.

— A lourdesi zarándoklatok mult évi statisztikája a következő adatokat tünteti elő : különvonat volt 220, a melyek 130;000 zarándokot szállítottak. Áldozás volt 400,000, szentmiseáldozat bemutatása 3600. Érsek és püs-pök megfordult Lourdesban 53, apát és más praelatus 40.

Vízbe merítés történt nők részéről 53,680. férfiak részéről 20,345. Vidékről 46,643 köszönő irat érkezett irgalmas meghallgatást elismerő. Az ajándékok szaporodása tömér dek : 433 márvány ex voto, más emléktárgy 828. Boisserie a lourdesi orvosi hivatal főnöke Parisban 20 csodálatosaa meggyógyultat mutatott be in persona.

Kiadótulajdonos ós felelős szerkesztő : Breznay Béla, hittudor, k. m. tud. egyetemi ny. r. tanár.

Budapest, 18í9. Nagy Sándor könyvnyomdájából. (IV., Papnövelde-utcza 8 sz.)

I Megjelenik e lap heten-ként kétezer:

S azerdán és szombaton.

I Előfizetési dij : I félévre helyben s

posta-küldéssel 5 frt.

Szerkesztő lakása :

In document Religio, 1899. 1. félév (Pldal 194-197)