• Nem Talált Eredményt

A felhőszolgáltatók közül a három nagy óriást, a piacvezetőket emelem ki. Mindhárom felhőszolgáltató, a Microsoft, a Google és az Amazon megoldásai rendelkeznek azokkal a szigorú feltételekkel, melyekkel képesek a nagyvállalatok biztonsági követelményeinek megfelelni. Ehhez üzemeltetik a megfelelő számú adatközpontokat, amivel az egész világon redundánsan képesek a szolgáltatásaikat nyújtani. Az adatközpontok biztonságát ma már közös szempontok alapján értékelik. A globális adatközpont minősítési rendszert az Uptime Institute dolgozta ki még 1993-ban. Az ő besorolásaik alapján beszélünk TIER I-IV-ig minősített adatközpontokról. Az általuk végzett audit vizsgálja az adatközpontok elektronikus, mechanikus, monitoring- és automatizációs alrendszereit is. Természetesen az egyes szinteken az elvárt rendelkezésre állás is növekszik, 99,67%-tól egészen 99,995%-ig. A TIER IV minősítéssel rendelkező adatközpontoknak abszolút hibatűrőnek kell lenniük. (Pl. Magyarországon az Invitech rendelkezik TIER III-as minősítéssel).

Mindhárom szolgáltató különböző platformokon is elérhető, és mind rendelkezik mobil applikációval is, mellyel a szolgáltatásaik nagy része elérhető. A piacvezetők élen járnak a termékfejlesztésben, és nagy erőkkel fókuszálnak minden olyan új technológiai trendre, ami valamilyen módon kapcsolható a saját platformjukhoz. Ezáltal nemcsak az IT világában szereznek vezető szerepet, hanem megrendelőként hatnak a hozzájuk köthető iparágakhoz is (energiaellátás és -tárolás, zöld energiák alkalmazása, robotika, automatizálás, önvezető autók stb.).

Ami a dolgozatom szempontjából kiemelkedő ennél a három nagyvállalatnál, az az utánpótlás kinevelése és a felhasználók oktatása. Mindhárman elkötelezettek az inkubátorok kialakításában és a jövő technológiáin gondolkozó és dolgozó kutatók, startupok támogatásában. Nemcsak Észak-Amerikában, hanem Európában és Ázsiában is több inkubátorházat nyitottak, ahol várják és segítik az innovátorokat. Ezen felül ingyenes képzéseket – természetesen a saját termékeik bemutatásával – tudatosító videókat vagy webinárokat tartanak ingyenesen vagy fizetős formában. Ezeket sok esetben lokalizálják – tehát hazánkban magyar nyelven is nagyon sok oktató videóval, tananyaggal találkozunk.

1.4.1 Microsoft Azure Platform

A Microsoft felhő alapú megoldásait 2008-ban jelentette be Steve Ballmer, azzal a céllal, hogy konkurenciát építsenek fel a Google web alapú irodai alkalmazásaihoz. Akkor ezekkel a szavakkal indította útnak a szolgáltatást: „egy internetközpontú, az összekapcsolt rendszerekre koncentráló technológia lesz, mely igyekszik felszámolni a helyi gépeken futó alkalmazások és az operációs rendszer közötti elvi különbséget, s a függőségek megszüntetését vették célba. A virtualizációs technológiák eredményeit felhasználva egy olyan rendszer kidolgozásán fáradoznak, mely a minimálisra igyekszik redukálni a felhasználó gépén futó operációs rendszert, illetve az alkalmazások szükségességét, vagyis egyre nagyobb mértékben a hálózat biztosítaná ezek lehetőségeit az egyedi PC-k számára.”

A Microsoft korábban leginkább a nagy üzleti partnerekre fókuszált, ma már a Google térhódítása miatt nemcsak a KKV, hanem az otthoni felhasználók felé is professzionális szolgáltatást nyújt.

Mára a szolgáltatások széles palettáját kínálja, több, mint 600 féle szolgáltatása elérhető, melyek a jelenleg felkapott technológiák további fejlesztésének támogatását tűzték ki célul (pl. Machine Learning és Internet of Things). Szolgáltatásait georedundánsan nyújtja világszerte, adatközpontjai 42 + 12 (2018 végéig kerülnek átadásra) régióban vannak. Az Azure is rendelkezik európai adatközpontokkal (Dublin és Amszterdam). [19]

1.4.2 Google

A Google céget 1998-ban alapították, eleinte online hirdetések céljára. A Microsoft Office termékek Google megfelelőit (Google Docs) kínálták felhő alapon – elsőként az összes óriás között. Ezzel a lépéssel nagyot löktek a piacon, a Google Docs hatására lépett

a Microsoft is nagyobbat, és tette felhő alapon is elérhetővé a ma már töretlen népszerűségnek örvendő Office termékeket.

A Google gyors fejlődésnek indult, és az elmúlt 20 év során ma már kevés az a terület, ami az internethez kötődik, és amivel ne foglalkozna. A Google minden elérhető platformra fejleszt, és rengeteg alkalmazást tesz elérhetővé a felhasználói számára, amely alkalmazások ma már a mindennapjaink része (google maps, google translate, google analytics, AdWords stb.).

A Google felhő adatközpontjai Észak-Amerikában, Ázsiában és Európában találhatók, összesen 6 régióban, 18 zónában, de pontos számukat nem ismerjük. 2013 óta az adatközpontok közötti kommunikáció titkosított, valamint 2017 óta az adatközpontok teljes energiaellátása megújuló energiákkal történik. A Google progresszív biztonsági rétegeket alkalmaz a fizikai helyszínek, hardver és szoftver, a vállalati és fogyasztói számítástechnikai folyamatok és adatok vizsgálatában. A rétegelt védelem segítségével a Google adatközpontjai is vállalati szempontból biztonságosnak tekinthetők, rendelkezik ISO 27001, 27017 és 27018-as minősítéssel. [20], [21]

Dolgozatom szempontjából azért érdekes, mert nagyvállalati szolgáltatásokat nyújt (G-Suite), melyek biztonsági szempontból megfelelőek ennek a felhasználói körnek. Ezen az üzletágon olyan nagy mamutokkal dolgozik együtt, mint a Salesforce, az Oracle, az Adobe vagy az IBM.

1.4.3 Amazon Web Services

Az Amazon Web Services (AWS) 2006 óta elérhető, eleinte kliens oldali webszolgáltatások nyújtásával lépett piacra. 8 adatközponttal rendelkezett, melyek közül egy, az írországi adatközpont található Európában. A szolgáltatások REST és SOAP üzenetekkel érhetők el, HTTP protokollon keresztül. Az összes szolgáltatásért használat alapján (pay-as-you-grow) számláz az Amazon.com.

Két fő termékkel indult, az Amazon EC2-vel (virtuális szerver) és az Amazon S3-mal (tárolómegoldások). Ma már minden felkapott információtechnológiai termék megtalálható a palettáján, úgymint a Maching Learning, az Internet of Things, adatbázismegoldások stb.

Jelenleg 17 + 6 (beindításuk folyamatban) földrajzi régióban találhatók meg. Az AWS garantálja, hogy minden régióban keletkezett adat a régión belül marad. Minden régió

több rendelkezésre állási zónával rendelkezik, amelyek egy vagy több különálló adatközpontból állnak, amelyek mindegyike redundáns áramellátással, tárolókapacitással és összeköttetéssel rendelkezik, külön-külön létesítményekben.

A 2011-től üzemeltett GovCloud mellett 2014 óta szigorúan zárt, kormányzati megoldások nyújtását indította el, amit kimondottan az amerikai titkosszolgálat kiszolgálására épített ki. Ennek neve „Secret Region”, a GovCloud mellett, attól elkülönítve szolgáltat, ugyanakkor ugyanannak a célcsoportnak.

Az AWS a nagyvállalatok további motiválása érdekében hibrid felhős megoldást kezdett kínálni 2018 második felétől a Dell segítségével. Ennek alapja egy Dell fizikai szerver, mely összekapcsolható az Amazon felhős tárolószolgáltatásával, gyorsítva a lokális adatelérést. A rendszert biztonsági mentéshez, archiváláshoz, katasztrófa utáni helyreállításhoz, felhős adatfeldolgozáshoz, tárolórétegzéshez, illetve migrációhoz egyaránt ajánlja az Amazon. Fő előnye, hogy a fizikai szerver megoldást a saját felhőszolgáltatásához kapcsolja. [22], [23]