• Nem Talált Eredményt

Gyarmathy Éva

In document JOURNAL OF EARLY YEARS EDUCATION (Pldal 80-84)

MTA TTK Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Intézet

A nyelvfejlődés zavarai és a specifikus tanulási zavarok is az idegrendszer fejlődési zavarai kategóriába sorolt szindrómák, amivel jelzi a diagnosztikai rendszer, hogy átfedések vannak a nyelvfejlődés zavaraiban és a tanulási zavarok hátterében megjelenő neurológiai eltérések között.

A beszédfejlődésben megmutatkozó nyelvfejlődési zavarok az olvasásban is zavart okozhatnak, de az olvasási zavarok kialakulásában nem feltétlen és nem egyetlen a nyelvfejlődési zavarok hatása, és a nyelvfejlődési zavar sem feltétlenül okoz diszlexiát. A sokféle tényező a diszlexia sokféle tipológiájához vezetett, de a fő cél nem a diszlexia pontos tipológiája, hanem az olvasási és egyéb képességek elsajátításának folyamatához kapcsolódó eltérések profiljának megismerése, és az ellátásban az idegrendszeri érésnek megfelelő eljárások alkalmazása. A nyelvfejlődést előse-gítő és a diszlexiát megelőző módszerek sok tekintetben hasonlóak és kiegészítik egymást.

Kulcsszavak: nyelvfejlődés, tanulási zavar, diszlexia, 21. századi fejlődés, fejlesztés

GYE RME K N EV EL ÉS – online t udomán yo s f olyóira t

A gyermeknyelv aspektusai, 2018/3

később, az utóbbi 200 000 évben alakultak ki a Homo Sapiens megjelenésével. A kéz számos új funkciót kapott az eszközhasználat által, ezért a gesztikulációról fokozatosan a vokalizációra tevődött át a kommunikáció, és így a nyelvfejlő-dés egy újabb területet és eszközt kapott.

A nyelvfejlődés és a gesztusok kapcsola-tát megerősítik azok a kutatási eredmények, amelyek szerint a pre- és perinatális agysé-rülések által kialakult nyelvfejlődésbeli késés prognózisa igen pontosan megállapítható a korai gesztikulációk mértékéből. Ha a gesztu-sok a tipikusan fejlődő gyerekekéhez hasonló mértékben megjelennek, akkor a nyelvi fejlő-dés zavara nem alakul ki, szemben azzal az esettel, amikor a gesztusok megjelenésének aránya elmarad a szokásostól (Sauer, Levine

& Goldin-Meadow, 2010). Egy másik vizsgá-latból az is kiderült, hogy a gyerekek narratív produkciót kísérő gesztushasználata előre jel-zi a beszéd narratív strukturáltságának sjel-zint- szint-jét (Demir, Levine & Goldin-Meadow, 2015).

Lényeges elkülöníteni a természetes tag-lejtéseket a mesterségesen kialakított jelnyel-vektől, bár ugyanúgy kézmozdulatokkal tör-ténhet mindkettő. A gesztusok azonban nem alkotnak önálló nyelvet, ugyanakkor univer-zálisak, nyelvtől függetlenül megértik bárhol az emberek, míg a jelnyelv teljes rendszert alkot, de adott kódhoz kötött.

A gesztikuláció fontos szerepet játszik az emberi kommunikációban, és nem csupán üze-netet hordoz, hanem magát a nyelvhasználatot is támogatja. A mozdulatokkal való kommu-nikáció, a beszéd mozdulatokhoz való kötése tudatosan is építhet a gesztusokra, és a nyelvi fejlődés támogatására kiváló lehet. Az óvoda-pedagógusok és tanítók képzésében a mozdu-latokhoz kötött nyelvi fejlesztés a jelenleginél hangsúlyosabb szerepet kaphatna. Akár a siket jelnyelv elfogadott nyelvvizsga lehetne ezeken a szakokon, hogy a mozdulatokkal tudatosan is tudják támogatni a kisgyerekek nyelvfejlődését.

Beszélt és írott nyelv

A gesztikuláció, a mozdulatokhoz, a beszéd a beszédhez szükséges mozdulatokhoz és han-gokhoz, az írás az íráshoz szükséges

mozdu-latokhoz és vizualitáshoz kötött nyelv. Ezek különböző, de összefüggő, és egymásra épülő rendszerek. Az írás-olvasás elsajátítása a be-széd egyfajta grafikus rendszerré alakítása. A nyelv grafikus-vizuális formájában megjelenő zavarok nevezhetők diszlexiának. A nyelv a fenti rendszerek alapja, és a nyelv különböző modalitásainak összefüggése miatt a fejlődé-sük is összefügg. Az egyik rendszerről a má-sikra való átvitelben nem csupán a nyelvfejlő-dés terén megjelenő zavarok miatt lehetnek nehézségek, hanem számos más, a folyamat-hoz szükséges idegrendszeri működésbeli el-térés is szerepet játszhat.

Régóta hangsúlyos a beszélt és írott nyelv zavarai közötti kapcsolat a szakirodalomban, hiszen a beszéd és az írás a nyelv két egymás-ra épülő aspektusa. A diszlexia nyelvfejlődési zavar oldalát vizsgálta Ranschburg Pál (1939) az első magyar kutató, aki a beszélt, illetve az írott nyelv törvényszerűségei alapján ezen készségek zavaraival is foglalkozott. Kutatá-saiban már a század elején leírta és elemezte a diszlexiát, amit ő legastheniá-nak nevezett, amely kifejezés német nyelvterületen még most is sok helyen használatos. Ranschburg igyekezett a nyelvi működéseket szélesebb bi-ológiai, fiziológiai és pszichológiai alapokon megérteni.

A szavak keletkezése ugyanis nem a vélet-len dolga. Akármennyire is változatosak és változóak a nyelvek, kialakulásukat és további formálódásukat többek között szigorú fizi-ológiai, neuropszichológiai és pszichológiai törvényszerűségek befolyásolják. Ezek a tör-vényszerűségek szerepet játszanak minden nyelv alakulásában, bár az egyes nyelveknek különböző a törvényekre való érzékenysége.

1. Az első törvény az ökonomikusság törvénye, avagy a kisebb ellenállás irányába végbemenő történésék törvénye (Hamil-ton-féle törvény). Ennek fonetikai téren való megnyilvánulása, hogy a hallásilag könnyeb-ben azonosítható, a fonetikailag könnyebkönnyeb-ben megvalósítható, valamint az erősebb hangok előnyt élveznek. Így a zöngétlen konszonáns (pl. f, k, s, sz, t) előnyben van a zöngéssel szemben (v, g, zs, z, d), az erősebb zárlatú m az n-nel szemben, és könnyen hasonítják

GYE RME K N EV EL ÉS – online t udomán yo s f olyóira t

A gyermeknyelv aspektusai, 2018/3 azokat. A magánhangzó-szerűen gyenge l

és r viszont nem hasonít, sőt, magyarban az l mássalhangzó előtt folyamatos beszédben könnyen kiesik (pl. boldog > bódog).

2. A második törvény a homogén gátlás elve, (a nemzetközi szakirodalomban Ra-effect, leírójára, Ranschburg Pálra utalva), amely szerint a lélek egymással érintkező tartalmai és folyamatai egymást önálló fej-lődésükben annál kevésbé zavarják, minél eltérőbbek. Az egyformaság mértéke szerint igyekszik egy közös egységben egyesülni. Ez a jelenség működik többek között észlelésünk-ben és emlékezetünk működési hibáiban.

A homogének vonzásánál fogva folyama-tos beszédben a hasonló hangok megkülön-böztető jegyeiket elveszítik. Így a képzésileg és/vagy hangzásilag egymáshoz közelálló hangok igen könnyen hasonulnak. A magyar nyelvben számos mássalhangzó igen hasonló képzésű illetve hangzású, de az írott nyelvben határozottan megkülönböztetett, pl. a sz és s (egészség > egésség) vagy a z és sz (házszám

> hászszám).

Ezekkel szemben, a nagyon eltérő hangok, az első, energetikai törvény ellenére folyama-tos beszédben is fennmaradnak. Így a g és d (vagdal) t és k (vétkes) stb. hangzók talál-kozáskor megtartják differenciáló jegyeiket, ezáltal biztosítják a szó folyamatos kiejtését, megérthetőségét, vagyis a beszéd, a nyelv fel-adatának a túlzott energia fogyasztás nélkül történő teljesítését (Ranschburg, 1939).

Az írási-olvasási hibák különböző típu-sai visszavezethetők a fenti két törvényre, miközben természetesen egyéb fontos, akár nem nyelvi szabályszerűségek is befolyásol-ják a nyelv használatát. Ezek a hibák mind a beszéd, mind az olvasás során azonosíthatók.

A hasonlóság gátló hatásából eredő hibák:

1. Homophoniás cserék, amikor az egyik hangzót hasonló, de más hanggal pótolja (jön – jöm). A magyar nyelv írott változatában számos összetett mássalhangzó van, amelyeknek eleme-ikre bontása jellegzetes hiba (arany-aranj).

2. Hasonlatossági hibák, amikor hasonló hangok egymás szomszédságában gátlást okoznak, és kihagyás vagy

átala-kítás jön létre (mind – mid; macska csengő – macska csenkő).

3. Permutáció jön létre látási, hallási vagy beszédmozgási emléknyomokban homogén összetett betűk esetén. A betűk összetevő elemei illetve az össze-tett betűk között gyakori a csere (cserép – scerép).

4. Contamináció jön létre, két eltérő szó hasonló hangzású vagy grafikájú hang illetve betű hídján át egy közös új képződmény összepárosul (asztal – asztd).

5. Repetitive augmentation, ismétléses elemszaporítás típusú hibák esetén perszeverál az előzetesen kialakított elem (szeptember – szezptember).

6. Quantitativ gátlásról van szó, amikor több mássalhangzó torlódása esetén egyik kimarad (ezüst – ezüt).

A hibázások ezen formái egyformán meg-jelennek a beszélt és írott nyelvben. Ransch-burg munkájával iskolát teremtett, és a disz-lexiával kapcsolatos kutatások és oktatási módszerek sok tekintetben használják az eredményeit. Magyarországon Meixner Ildi-kó volt az első, aki Ranschburg munkájának továbbfejlesztésével az olvasási zavarok meg-előzésére és kezelésére módszertant terem-tett (Meixner és Justné, 1969).

A diszlexia nyelvi fejlődési aspektusa mi-att érthető, hogy Magyarországon jellemzően logopédus szakember kezdtek foglalkozni a diszlexia kezelésével, de a problémakör kuta-tásában és a terápiák kidolgozásában pszicho-lógusok és nyelvészek is jelen vannak.

Összefüggő, de különálló zavarok

Scarborough (1990) vizsgálatában kimutat-ta, hogy 2–3 éves korban a diszlexiás csalá-di háttérrel rendelkező gyerekeknek, bár a szókincsük nem volt kisebb mint másoknak, a beszéde kevésbé volt érthető, és nyelvtanilag hibásabban beszéltek, majd 3–5 éves korban egyértelműen gyengébb teljesítményt mutat-tak tárgy megnevezés feladatban, mint a kont-rolcsoport. A beszélt nyelvi problémáik jelez-ték a fonológiai tudatosság gyengeségét is.

A különböző országok és kutatások adatait összevetve nyelvi elmaradást mutat a gyere-kek 7–8%-a. Minden vizsgálatban 1–2%-kal

GYE RME K N EV EL ÉS – online t udomán yo s f olyóira t

A gyermeknyelv aspektusai, 2018/3

több fiú, mint lány azonosítható nyelvfejlő-dési zavarral. A diszlexia előfordulási aránya 10% körüli, bár nagyon szórtak az adatok, minthogy nem egyértelmű, milyen olvasás-fejlődési elmaradás diagnosztizálható diszle-xiaként. A fiúk aránya az olvasászavarok te-rén is 1–3%-kal meghaladja a lányok arányát.

A három–négy éves korban észlelhető megkésett nyelvi fejlődés előre jelezheti az ol-vasási zavarokat, bár sok gyermek, aki végül diszlexiás lesz, normális nyelvi fejlődést mu-tat. Nem minden gyermek válik diszlexiássá, akinek kora gyermekkori nyelvi zavarai van-nak, de a nyelvfejlődési zavar fontos mutatója a problémának (Young és mtsai, 2002).

Catts és munkatársai (2004) fonológiai tudatosság és álszó ismétléses feladatokkal vizsgálták az óvodában nyelvi fejlődési elma-radással diagnosztizált, és az iskolában diszle-xia diagnózist kapott 527 gyerek képességeit, majd a következő vizsgálatban nyelvi elmara-dással és diszlexiával, illetve csak diszlexiával vagy nyelvi fejlődési zavarral diagnosztizált alcsoportokat különítettek el. Az eredmények egyértelműen jelezték, hogy miközben nagy átfedés van a kétféle zavar között, a két eltérés különállóan is megjelenik.

A specifikus nyelvi zavarral azonosított gye-rekek 68%-a felel meg az olvasás zavar kritériu-mainak (Flax és mtsai, 2003) és az olvasási za-varral küzdők harmada mutat nyelvi zavarokat is (Nash és mtsai, 2013). Ez azt jelenti, hogy a nyelvi zavar elég nagy eséllyel vezet olvasási za-varhoz, de az olvasási zavarok nagyobb részé-ben nem a nyelvfejlődés okozza a problémát.

A fejlődési diszlexiát és a specifikus nyel-vi fejlődési zavart sokáig teljesen különálló rendellenességeknek tartották a szakembe-rek, de az utóbbi harminc évben már gyak-ran ugyanannak a mögöttes problémának a különböző megnyilvánulásaiként azonosít-ják, csak súlyosság, megjelenési terület vagy a zavar fejlődési szakasza tekintetében van-nak különbségek. A kategóriák összevonását motiválta a diszlexiának a fonológiai feldol-gozás hiánya miatti nyelvi rendellenességként történő újrafogalmazása. Bishop és Snowling (2004) azonban jelzik, hogy ez a hangsúly alábecsüli a szemantikai és a szintaktikai

té-nyezők független befolyását, amely igen erő-teljes a nyelvfejlődési zavarokban és amelyek befolyásolják az szöveg értését és a folyékony olvasás elérését.

A diszlexia diagnosztikai megközelítésé-ben egyre inkább egy átfogó specifikus tanu-lási zavart feltételező szemlélet kerül előtérbe.

A zavar különböző képességterületeken je-lenhet meg, vagyis ez a megközelítés egyazon hátteret feltételez az olvasás, írás és számolás terén fellépő zavarok esetében.

A DSM-V, a legújabb klinikai diagnoszti-kai rendszer az „idegrendszer fejlődési zava-rai” kategóriába, de külön csoportba sorolja a nyelvi fejlődés zavarát és az olvasási zava-rokat. A komorbiditás kapcsán hangsúlyoz-za, hogy a nyelvi zavarok erősen összefüg-gésben állnak más idegrendszeri zavarokkal, így a specifikus tanulási zavarokkal (olvasás, írás és számolás), figyelem / hiperaktivitás és autizmus spektrum zavarokkal. Ez a gyakori együtt járás jelzi, hogy az érintett zavarok va-lamely közös fejlődési folyamathoz tartoznak.

A diszlexia

Összetett folyamat, összetett fogalom A diszlexia fogalmának sokféle meghatározá-sa és a szemlélet változámeghatározá-sa miatt is célszerű egy diszlexiáról szóló tanulmányban elköte-lezni magunkat egy fogalmi megközelítés-hez, hogy ennek nyomán azonosított legyen a probléma terepe:

A diszlexia, más néven olvasászavar a sza-vak dekódolása, olvasási sebesség és pontosság tekintetében megmutatkozó, a tipikus olvasás-fejlődéstől való jelentős eltérés. A diszlexiát ál-talában helyesírási nehézségek kísérik.

A diszlexia stabil eltérés, mivel a diszlexi-ásnak bizonyult gyermekek valószínűleg olva-sási nehézségekkel küzdenek serdülőkorban és felnőttkorban is, írja összefoglaló tanulmá-nyában Linda Siegel (2009), majd hozzáteszi, hogy a diszlexia és a normál olvasás közötti határvonal önkényes, a témában megjelent tanulmányok nagyon változóan határozzák meg, mely ponttól tekinthető az olvasási tel-jesítmény zavarnak.

GYE RME K N EV EL ÉS – online t udomán yo s f olyóira t

A gyermeknyelv aspektusai, 2018/3

In document JOURNAL OF EARLY YEARS EDUCATION (Pldal 80-84)