• Nem Talált Eredményt

Felhasznált források

In document Környezettan szakmódszertan (Pldal 61-68)

Óraterv A pedagógus neve:

4. Felhasznált források

Dr. Síposné D. Kedves Éva, Péntek Lászlóné, Horváth Balázs: Kémiai alapismeretek 7. tankönyv és munkafüzet, Mozaik Oktatási Stúdió Schróth Ágnes (szerk.) 2004: Környezeti nevelés a középiskolában, Trefort Kiadó, Budapest

Project Wet, USA 1996.

Curriculum and Activity Guide K-12 Schróth Á. (1999): A víz és vízminőség,

Bridging Environmental Education Transatlantic Project, Kézirat, Budapest Dátum: 2014. április 09.

62

Időkeret Az óra menete Nevelési-oktatási stratégia

Megjegyzés

A vízszennyezés eredete alapján ipari, mezőgazdasági, közlekedési és háztartási (kommunális). Ezek kémiai és bakteriális

perc Az örökölt birodalom feladat elmondása, a csoportok kialakítása

A szennyezés például a folyó mozgásának (folyásirány) következtében szétterjed. A vízgyűjtő terület helyzete egyedi a szennyezések szempontjából.

A diákok örököltetek egy folyó melletti földterületet és egymilliárd forintot. Akkor kapják meg az örökséget, ha úgy hasznosítják ezt a területet, hogy jól megélnek belőle, és a pénzük is gyarapodik. A birodalomban meg kell oldaniuk a területen a közlekedést, a vízellátást, a hulladékkezelést, a szennyvíztisztítást, valamint biztosítaniuk kell az energiaszolgáltatást is.

A feladat elmagyarázása.

Csoportok szervezése

Csoportalakítás . Maximum 3-4

fős csoport legyen.

63 10 – 22.

perc Az örökölt birodalom rajz elkészítése.

A diákok közösen elkészítik a rajzot, amiben bemutatják, miként tudják hasznosítani az

perc A rajzolás lezárása, értékelése

Mindegyik rajz egyben egy kirakós játék egy-egy darabja is. Az 1-es számtól kezdve rakjuk egymás mellé a folyó felöli szélükkel úgy a lapokat, hogy az a/ és b/ jelzésűek szembe kerüljenek. Húzzunk nyilakat a folyóban a vízfolyás irányának megfelelően!

A csoportok elmondják, miként oldották meg a feladatot, és hogyan szennyezik a folyót.

A csoportok

perc Az ipari szennyvíztisztítás lépései Diaképek kíséretében a főbb lépések

64 Örökölt birodalom

Előkészítés: A/4-es lap alsó negyedénél rajzoljunk egy folyó vonalat, amit ki is színezhetünk. A lap többi része az a földterület, amit „örököltek” a gyerekek. Ide kell elkészíteni a rajzukat.

A lapok hátulján a számozás elkészítése. (1.a, 1.b stb.) Az egymással szembe kerülő lapok ugyanazt a sorszámot, de eltérő betűjelet kapják.

Minden csoport kap egy rajzlapot, aminek a negyedénél látható kék, hullámos vonal a folyót jelképezi, az üresen hagyott rész pedig a megörökölt földterületet.

Minden csoport egy közös rajzot készít. Az is feladatot tehát, hogy az elképzeléseket egyeztessék, és így szülessen a sikeres megoldás. Figyeljenek arra, hogy minden kérdést megoldjanak a birodalom működéséhez a rajzokon!

Csoportalakítás: Fontos, hogy a csoportok száma páros legyen, így a rajzok összerakásánál minden folyópartnak lesz túloldala.

A „játék” lezárása: Ha elkészültek a rajzok, a gyerekek nézzék meg a lap hátsó oldalán, a bal felső sarokban található számot (pl.1/a, 1/b, 2/a, 2/b). Mondjuk el nekik, hogy mindegyik rajz egyben egy kirakós játék egy-egy darabja is. Az 1-es számtól kezdve rakjuk egymás mellé a folyó felöli szélükkel úgy a lapokat, hogy az a/ és b/

jelzésűek szembe kerüljenek. Húzzunk nyilakat a folyóban a vízfolyás irányának megfelelően! Ezt tetszőlegesen választhatjuk meg.

Értékelés

 Várjunk néhány pillanatot, hogy mindenki jól megnézze a kirakott képet, és legyen ideje elgondolkodni a látottakon. Tapasztalatom szerint megdöbbentő a hatás.

 A tanulók mondják el, hogyan hasznosították a területet, hogyan oldották meg az infrastruktúrát, és hogyan használták, illetve szennyezték a vizet.

 Beszéljük meg, hogy a folyó felső szakaszán élők tevékenysége milyen hatással van a folyó alsó szakaszán élők terveire, illetve a szemközti oldalon élők miként hatnak egymásra.

 A parton folyó tevékenységek alapján beszéljük meg, milyen vízszennyezési típusokat ismerünk, valamint melyek a pontszerű és melyek a diffúz szennyező források. Mindenki mondja el, hogy az általa okozott szennyezést hogyan lehetne elkerülni, de legalábbis csökkenteni.

Sorold fel, milyen szennyezéseket láttál a rajzokon!

...

...

Csoportosítsd a szennyezéseket az eredetük szerint!

Ipari: ...

Mezőgazdasági: ...

Közlekedési: ...

Háztartási (kommunális): ...

Sorold fel, milyen környezetvédő megoldásokat láttál a közlekedés, a vízellátás, a hulladékkezelés, a szennyvíztisztítás, valamint az energiaszolgáltatás biztosítására a rajzokon!

...

65 10. melléklet

A vízszennyezés, szennyvíztisztítás reflexió

A pedagógus neve: ………..

Műveltségi terület: Ember és természet Tantárgy: kémia

Osztály: 8.a (jelen volt 15 fő)

Téma: A vízszennyezés, szennyvíztisztítás Dátum: 2014. április 09.

Kitűzött célok és fejlesztési követelmények:

A gyerekek gondolkodjanak el, hogy milyen következménye van annak, ha a folyóvizeket egy-egy ponton szennyezzük. Annak megismerése, hogy milyen szennyező-források lehetnek

A diákok közösen készítsenek rajzot a szennyező anyagok bekerülési lehetőségéről.

Az ipari szennyvíztisztítás lépéseinek megismerése.

A szennyező anyagokról tanultak ismétlése, az ismeretek bővítése.

A tanulók fejlődjenek a kísérletek tervezésében és elvégzésében, és gyakorlatot szerezzenek az egyszerű laboratóriumi szerelési technikákban.

A megfigyelés, problémamegoldás, társas aktivitás, rendszerezés fejlesztése. A tanulók együttműködésének fejlesztése

Eredmények

A diákok tervet készítettek arra, miként tud működni egy település. (1. kép) A lehető leginkább környezettudatos tervet megbeszéltük.

A gyerekek szemléletesen látták, mit okoz, ha egy pontos szennyező anyag kerül a folyóba.

A diákok megismerték, képeken szemléltetve látták a szennyvíztisztító telep részeit, az egyes lépések szerepét.

Reflexió az órával kapcsolatban

Az órán csoportmunka és a frontális óraszervezések jó ritmussal váltakoztak, a diákok figyelmét folyamatosan lekötöttem.

Az órán alkalmazott módszerek (tanári kérdések, ábra-elemzés, rajz, ppt) változatos munkaformákat biztosítottak a diákok számára, többféle területen fejlesztették őket.

Az óra tervezettel egyezően haladt, csak az egyes részekre felhasznált időben kellett változtatnom a diákok igényeinek megfelelően.

66 Ismétlés

A gyerekek jól emlékeztek az előző órákon tanultakra. A diákok többsége nagyon jó kérdéseket fogalmazott meg.

Az eldöntendő kérdések aránya csekély volt, és azt is korrigálták a tanulók. Fontos volt arra figyelnem, hogy azok a diákok is gondolkodjanak a kérdéseken, akik már „szerepeltek”. Ezt azzal tudtam elérni, hogy alkalmanként őket én szólítottam fel, hogy egészítsék ki, javítsák társaikat.

Az örökölt birodalom feladat

A diákok megértették a feladatot, és nagyon lelkesen rajzoltak. (Lásd 1. kép!) Figyelni kell rá, hogy legyen színes az órán a téma feldolgozásakor.

Nagy volt a meglepődés, amikor összeraktuk a rajzot. A diákok maguk fogalmazták meg, hogy milyen veszélyes a folyók szennyezése, és miként hat másokra az ő szennyezésük. Az idők folyamán azt figyeltem meg, hogy ennél a feladatnál egyre több környezettudatos megoldást javasolnak a diákok.

Szennyvíztisztítás

A szennyvíztisztítás ppt diákkal való frontális bemutatása szokványos órarészlet volt. A diákok számára sem a téma, sem a feldolgozás módja szerintem nem volt túl izgalmas. A későbbiekben ki kell dolgoznom egy izgalmasabb, a diákokat jobban bevonó módszert. Érdemes lenne látogatást szervezni egy szennyvíztisztító telepre, és az ott szerzett élményekre, tapasztalatokra építeni az órarészletet.

1. kép

A diákok által készített rajzok

67 OKTATÁSI (TANTERVI) MODELLEK A KÖRNYEZETI NEVELÉSBEN

Bevezetés

A tanári munkánkban sok területen van szükség tanterv, munkaterv készítésére. A terveket megkülönböztethetjük az érintett anyag, vagy program feldolgozásához szükséges időtartam szerint:

Rövid távú tervek például: tantárgyi projekt, iskolanap, témanap, tanulmányi kirándulás előkészítése.

Hosszabb távú tervek például: szakköri program, erdei iskola programok és nyári szaktábor tervezése, valamint helyi tantervek készítése. Csak akkor alkothatjuk meg ezeket jól, eredményesen, ha rendelkezünk a megfelelő háttérismeretekkel.

A tanterv az oktatás egész folyamatát szabályozza. Lehetnek országos tantervek, amelyek az egész ország összes iskolájára vonatkoznak, ezeket valamely kormányzati intézmény írja elő. Lehetnek helyi tantervek, amelyek az adott iskola saját tantervei. Ennek elkészítése 1998 óta kötelező Magyarországon. A kétféle tanterv jelentősen különbözik egymástól.

 Az országos tantervek oktatáspolitikai és tanügyi dokumentumok. Ezek előírásokat, tájékoztatást tartalmaznak. Vázlatosak, nem részletezők. Ilyenek a NAT és a Kerettantervek.

 A helyi tantervek szakmai dokumentumok, amelyek a tanári munkát irányítják, segítik. Részletesen kidolgozottak. Formátumaként érdemes a kerettantervek sémáját követni:

Tematikai egység Órakeret

A kerettanterv szakmai anyagának fejléce

http://kerettanterv.ofi.hu/03_melleklet_9-12/index_4_gimn.html Biológia évfolyam tanmenetjavaslat interaktív tananyaggal és kompetenciákkal Heti óraszám: óra

A helyi tantervek alapján készült tanmenet egy lehetséges sémája:

68 A tanterveknek meghatározott elemeket kell tartalmazniuk. Ezek a következők:

1. Célok: A tantárgy tanításának általános céljait kell megfogalmazni. Ezt az egyes évfolyamok

In document Környezettan szakmódszertan (Pldal 61-68)