• Nem Talált Eredményt

Anyagi váltójog

II. FEJEZET

A v á l t ó k é p e s s é g r ő l . Váltóképésség nélkül váltóüzletbe bo-csátkozni jögerejüleg nem lehet, értetik pedig az alatt azon képesség, miszerint SLZf 3/ ki váltó jogokat szerezni akar, azon korban és állás-ban legyen, hogy magára törvényes kötele-zettséget vállalhasson, vagy is hogy váltót ki-adhasson, elfogki-adhasson, forgathasson vagy azért .kezeskedhessek.

A váltóképesség kétféle: c s e l e k v ő , mely a váltójog szerzésére vonatkozik, vagy is hogy valaki jogosan juthasson valamely ki-állított váltótulajdonához. A ki tehát köztör-vényeink szerint jogokat szerezni képes, a ki p. o. szerződéseket sat. köthet, az váltójogo-kat is .szerezhet.

És s z e n v e d ő váltóképesség, mely az elvállalandó kötelezettségre vonatkozik, vagy is hogy az, a ki váltókötelezettséget vállal, a törvények szerint magát kötelezhesse. 8. 9. §.

A-váltóképesség az i d e g e n , és sa-j á t váltók szerint különbözik:

I d e g e n váltónál azt követelik törvé-nyeink, hogy teljes korú legyen az, a ki

köte-- 152

lezettséget vállal, és hogy terhes szerződése-ket törvényesen tehessen. Nők és hajadonok csak akkor bocsátkozhatnak v á l t ó ü z l e t -b e, ha mint kereskedők a törvény értelmé-ben be vannak jegyezve.

S a j á t váltónál képességgel birnak egyedül csak a váltó törvényszéknél bejegy-zett, s 20 ik évöket elért kereskedők, gyáro-sok és kézművesek, mágyáro-sok azonban nem. 10 §.

Yáltóilag magukat nem kötelezhetik : a) Bármely vallásbeli papi személyek.

b) Szerzetesek.

c) Valóságos szolgálatban levő kato-nák. *)

d) Közkereset végett összeállott társa-ságok, ha a társasági kötés, és. a társaság cim-zete a váltótörvényszéknél bejegyezve nincs, szenvedő váltóképességgel nem birnak.

Ha váltóképességgel nem biró fogadta el, vagy forgatta a váltót, ez képességgel nem birván, ellene váltókeresetet inditani nem le-het, mert magát váltójogilag nem kötelez-hette ; csak köztörvény utján lehet ellene

el-*) Az 1852-ilt évi jul. 3. uyiltparanes szerint, se szolgálatban lévő, se nyugalmazott katona tisztek, se a legénység az osztrák birodalomban váltó képes-séggel nem birnak.

járni 13. §. Ez azonban a többi váltókötele-zettek kötelezettségén nem változtat. ,, . •}

'. - , . III. FE JEZEÍ,.- ; •'•*'." • A v á l t ó k e l l é k e i r ő l ^ - ..;

- Hogy a váltó törvényes erővel bírjon, szükséges :'. ', • . ., :,

,-, l.'.Hogy a' kelet kitétessék,-, t. i: á hely,-, nap, hó, év, a melyben kiadatott p. o. Pozsony 1862-ik.évi aug.- hó 10-én. • • " .

• 2. Hogy nyilván, váltónak neveztessék p.o. „ f i z e s s e n ö n e z e n e l s ő v á l t ó

-n á l f o g v a . " " • , , 3. Hogy a fizetés ideje kitétessék.' p. o.

Í862-ik évi sept. hó 10. • ': „ • . • .4. Hogy bizonyos készpénzbeli; ősszeg-ről szóljon p. o. 400 vagy. 500 fr't, mert egye-dül csak készpénz tárgya a váltónak: <

. ' 5. Az iritézvényesriek, azaz a kinek ré-szere a fizetés köteleztetik, neve benfoglaltas-sék, bogy a fizető tudja, kinek, vagy kinek rendeletére fizessen p. o., Szőr János ur ren-deletére. . - . . . •

, 6: Kitétessék az .adós neve is, ,a ki a váltó összeget fizetni köteles p. o. Kormos Pál

- 156 —

- Ha Eózsa Antal intézvényes Rút Károly kibocsátó vagyis intézővel kölcsönös.száma-dásban áll,-és Rút Károly Rózsa Antallal lévő számadásbeli tartozása lerovása fejében adja ki; á. fentemiitett váltót, akkor azon tárgy vagy áru, a mit Rút Károly Rózsa Antaltól kapott, váltóértéknek neveztetik, azt tehát, hogy mi-képen adatott. meg ezen érték, á váltón meg lehet emliteni,. p. o. ha az intéző, -vagyis ki bocsátó Rút Károly R ó z s a A-,n,tal intéz-vényessel kölcsöiiö.s számolásban áll, akkor azt megemlítheti akkép: u. m. . ,

-.. Pozsony 1862-ik évi aug. hó 14.

'.- . .,.- ' 400 ft oszt.-ért. • 1862-ik évi sept; hó 25. fizessen ön ezen első váltónál fogva Rózsa Antal-, ur rendele-tére 400 ft osztrák értékben,- az érték beszá-mitatik, tegye azt számolásba tudósítás szerint

Hólyag Antal urnák Pesten/ ., . . . • - • - . • Rút Károly.

H a pedig az érték árubeli (AVerth in Waaren) akkor következőleg lehet azt a vál-tón megemlíteni. . .

Pozsony 1862-ik évi aug. hó 14.

x 400 ft 'oszt. ért.

1862-ik évi sept. hó 25-én fizessen ön ezen első váltónál fogva Rózsa Antal ur ren-deletére négy száz forintot osztrák értékben,

- 157 —

az érték árubeli, tegye azt számolásba tudósí-tás szerint.

Holvag Antal urnák Pesten.

J Rút Károly.

Ha a kibocsátó Rút Károly Rózsa An-tal intézményestől más váltót kapott, akkor ily váltó állítandó ki.

Pozsony 1862-ik évi aug. hó 14.

400 ft. oszt. ért.

1862-ik évi sept. bó 25-én fizessen ön ezen első váltónál fogva Rózsa Antal ur ren-deletére négy száz forintot oaztrák értékben,

„az érték váltóban" tegye azt számolásba tu-dósítás szerint.

. Hólyag Antal urnák Pesten.

J 6 Rút Károly.

Az idegen váltóban a kibocsátó is nevez-heti magát intézvényesnek, vagy a váltót ugy állíthatja ki, hogy a váltösszeget az intézve-nyezett egyedül neki vagy rendelményesének fizesse ki. 17. §. p. o.

Pozsony 1862-ik évi aug. hó 14.

400 f't oszt. ért.

1862-ik éyi sept. hó 25-én fizessen ön

— 158 —

ezen első váltónál fogva nekem vagy

rende-letemre __

Négy száz ftot osztrák értékben. Értéke én magamban, és tegye magának számolásba.

Hólyag Antal urnák Pesten.

Rúth Károly Itt Rúth Károly mint kibocsátó nevezi magát intézvényesnek, mert az intézvényezett Hólyag Antal egyedül neki, vagy rendelmé-nyessének tartozik fizetni. —

Ha a váltó kifizetésére több hely lenne kijelelve, az leend á fizetési • hély, s ott fize-tendő a váltó összeg, mely a váltón legelőbb van'megnevezve. Í8..§. ... .

A váltójogi kötelezettség akkor veszi kezdetét, midőn a váltó áz intézvényesnek át-adatik ; mert már elekor a kibocsátó az intéz-vényessel, vagy idegei váltónál.•az intézvé-nyezett a magát' intézvényesnek nevezett ki-bocsátóval a szerződést.-megkötötte, az előbbi esetben az intéző, az utóbbi esetben az intéz-vényezett a váltójog szigora alatt ígéretet tett, hogy a váltó a kitűzött időben általa, vagy harmadik által kifizettetik. A. váltó átadása előtt tehát, bár előleges egyezkedések történ-tek is, váltójog nem, alapitatik. 20. §.

_ A-.váltókat több p'éldányban lehet kiad-ni., de akkor mindenikre fel kell jegyezni e

1-- 159 —

ső (prima) m á s o d i k (secunda) h a r m a d (tertia) váltó és ezek egymással megegyezze-nek,ha ez a többi példányokra fel nem jegyez-tetik, magány váltónak tartatik, és igy minde-niket külön kell fizetni, ha pedig feljegyezte-tik, akkor ezen első, másod, harmad váltók egy váltót képeznek. 21. §. .

Idegen váltót mindig mint elsőt kell ki-adni, ha csak ellenkező egyezés nem történt.

22.' §. '

Az első, másod, harmad váltóp.éldányok össz.eválók léygn, níert egy váltóüzletre vo-natkoznak, az^^M'avyá!ltónak egyik példá-nya elfogadasifeszl^özlése végett .elküldetik, a tulajdpnos'^^glHva|flwrtja,,hogy annak'másik példányáya^az eŰímdő^fflljegyézze, hogy az elküldött l ^ á n ^ k i n é f ^ J j e t feltalálni. 23. §.

Szolipsíváltömásolafökat is venni a váltó forgathatásátu^, kőnnyjtés^'ypgett, ezen eset-ben a vá 11óÜszjW)L,;^zói^CTphatik, s azután megjegyeztetik^^ogy^e^d i g i á s o 1 a t", a másolat azután ugy mint az eredeti tovább forgattatik, hogy meddig másolat, azt megje-gyezni azért szükséges, hogy látni lehessen, hol kezdődnek az eredeti hátiratok p. o.'

Pozsony 1862-ik évi jul. hó 20. " • 1

500 ft oszt. ért.' 1862-ik évi sept. hó 20-án fizessen ön

— 160

-Forró Antal urnák vagy rendeletére ötszáz ft oszt. ért. Az értéket készpénzben megkap-tam, s tegye azt számolásomba tudósitás szerint.

Heves János urnák Pesten.

Legyes Károly.

Helyettem Siro János urnák, vagy ren-deletére.

Pozsony 1862-ik évi aug. 1.

Tüz János, e d d i g m á s o l a t .

1 Ezután jönnek az eredeti hátiratok.

A kibocsátó, elfogadó, forgató, vagy ke-zes, ha valamely megszorítást határozottan ki nem kötött, az egész váltó összeget köteles megfizetni, ha csak egyik vagy másik világo-san ki nem teszi, hogy az elfogadást teljes-séggel nem, vagy csak bizonyos megszorítá-sok mellett akarja teljesíteni, vagy más meg-szorítást tesz, ha a forgató a fizetési kötele-zettséget magára nem válalja p. o.

Pozsony 1862-ik évi aug. hó 4.

500 ft oszt. ért.

1862-ik évi octob. hó 20-án fizessen ön Forró Antal urnák vagy rendeletére ötszáz frt oszt. ért. Az értéket' készpénzben meg-kaptam , s tegye azt számolásba tudósitás szerint. '

Heves János urnák Pesten

• - Legyes Károly

— 161 —

Helyettem Siró János urnák vagy ren-deletére, de kötelezettség nélkül.

Pozsony 1862. évi aug. hó 15.

Forró Antal.

Ha'a váltóra vezetett aláirásból ki nem tűnnék, hogy minő tulajdonságban irta valaki a nevét a váltóra, a biróság fogja meghatároz-ni, váljon mint elfogadó,vagy kibocsátó,és hogy minő tulajdonságában terheli őt a kötelezett-ség, mely azonban mindenkor az egész váltó összegre nézve kiterjed. (26. §.) Ha az intéz-vényezett csak pusztán irja nevét a váltóra, s ezen az elfogadás valóságára törvényeink sze-rint megkívántató szót „elfogadom" kihagyja, azért azon, hogy ő az elfogadó, kételkedni nem lehet.

A ki mint képviselő, megbízott vagy ta-núul akar tekintetni, szükséges, hogy- azt a váltón világosan kitegye; mert ellenkezőleg a váltóban foglalt összeget egészen megfizetni köteles, p. o.

Pozsony 1862-ik évisept. hó 1.

600 ft. oszt. ért.

1862-ik évi nov. hó 1-én. Fizessen ön ezen első váltónál fogva Forró Antal urnák vagy rendeletére hatszáz ftot oszt. értékben.

Ksssay, Magyar magánjog 11. ^ ^

— 162

-Az értéket készpénzben megkaptam, s tegye azt számolásba tudósitás szerint.

Heves János urnák Pesten.

Legyes Károly mint Stúr Antal megbízottja.

IY. FEJEZET.

A h á t i r a t r ó l é s k e z e s s é g r ő l . A váltóüzletben előfordul gyakran, hogy a váltó első birtokossá, vagy is az intézvényes, saját rendeletére szólló váltónál, a kibocsátó a váltót másra ruházza, ez ismét tovább for-gatja. Midőn tehát a váltó másra ruháztatik, ezen átruházást a váltó hátára kell feljegyezni és ez hátiratnak neveztetik, p. o.

Pozsony 1862. évi aug.

20-700. ft. oszt. ért.

1862. évi octob. hó 20-án. Fizessen ön Zöldesy Antal urnák vagy rendeletére hét száz forintot osztrák értékben. Az értéket készpénzben megkaptam, s tegye azt számo-lásba tudósitás szerint.

. Hólyag János urnák Pesten.

Húr Gábor.

Zöldesy azonban nem tartja meg a

vál-— 163 vál-—

tót, hanem tovább adja, vagyis másra ru-házza, akkor ezen átruházás a váltónak há-tára ekkép jegyeztetik.

Helyettem Heves János urnák vagy rendeletére. Pozsony 1862-ik évi aug. hó 30.

Zöldesy Antal.

Ha Heves János tovább akarja adni a

•váltót, Zöldesy Antal átruházása alá szinte ezt irja.

Helyettem Jeges János urnák, vagy rendeletére. Pozsony 1862. évi sept. hó 1.

- . Heves János.

A hátirat háromféle: F o r g a t m á n y (giró), m e g h a t a l m a z á s (procura) és en-g e d m é n y (cessio). A foren-gatmány, tulaj-donkép hátirat írásbeli kijelentése annak, hogy a váltó váltójogilag másra ruháztatott.

A m e g h a t a l m a z á s i h á t i r a t által meg-hatalmaztatik valaki arra, hogy a váltóköve-telést a meghatalmazó nevében behajtsa, vagy más törvényes cselekvényeket véghez vihes-sen p. o. óvást, tudósítást az előzőkkel. Az engedmény csak közjogi eredníényt szül;

mert csak közjogi nyilatkozat, s közjogi el-járást von maga uton. 28. §.

" 11*

— 164 —

A tulajdonképi hátirat vagy is forgat-mány által a forgatforgat-mányos a forgatónak jo-gaiba és váltó kiváltsájo-gaiba lép. Ha a forgat-mányos vagyis hátiratos, a kire a váltó ruház-tatott, egy váltóilag lekötelezett ellen váltó keresetet indit, a beperelt a hátiratos ellen nem tehet oly kifogást, mely a bepereltnek egy harmadik személylyeli viszonyaiból eredt, p o. hogy az adósnak ellenkövetelése van. A váltó hitele ily kifogásokat tenni meg nem enged'. 29. §.

. Hogy a váltót forgatni lehessen, szük-séges, hogy a váltó a törvények által kijelelt tulajdonságokkal birjon, ugy a forgatmányból se hiányozzanak azon kellékek; melyek a váltójogi hatására szükségesek. A megkíván-tatóságok pedig következők:

a) Hogy a forgatmányosnak azaz annak neve, a kire a váltó ruháztatik, kitétessék.

b) Az átruházás kelte.

c) A forgatónak azaz annak neve, a ki a váltót másra ruházza, és pedig a vezeték név egészen, a keresztnévnek pedig legalább első betűje, mint már a fentebbi mintában láthatni. (30. §.).

A váltót a forgatmányos csak ugy ad-hatja tovább, vagy is ruházad-hatja másra, ha a forgatmány is rendelményre adatott ki, vagy is az intézvényes nevéhez ezen szavak,

„rende-— 165 „rende-—

letére8 „rendelményessének8 ki vannak téve, mert ha ezen szavak ki vannak hagyva, ez ti-lalmat képez, ámbár a váltót tovább hátirni lehet, de a későbbi váltóbirtokosoknak visz-keresetük nincs az ellen, a kinek forgatmá-nyábóPa fentebbi két szó valamelyike hiány-zik, vagy a kitől a tilalom ered. (31. §•) p. o.

Helyettem Heves János urnák. Pozsony, 1862. évi aug. 20. Zöldesy Antal.

Helyettem Szőr Károly urnák vagy ren-deletére. Pozsony 1802. évi sept. 1.

Heves János.

Helyettem Homály Antal urnák vagy rendeletére. Pozsony 1862 évi sept. 20.

Szőr Károly.

Homály Antalnak tehát viszkeresete leend Szőr Károly, Szőr Károlynak Heves János ellen,de se Homály Antalnak,se Szőr Ká-rolynak viszkeresete nem leend Zöldesy An-tal ellen.

A váltó aforgatmányosnak, azaz annak, a kire a váltó ruháztatik, akkor válik tulajdo-nává, ha a váltó forgatmánynyal együtt neki általadatik. (32. §.).

A hátirót vagy is forgatót, azaz azt, a

— 166

-ki a váltót másra ruházza, váltói kötelezettség nem terheli, ha a hátirathoz ily megjegyzést tesz, „szavatosság nélkül" „kötelezettség nélkül" (ohne obligo.) p. o.

Helyettem Szőr Károly urnák vagy rendeletére, de kötelezettség nélkül. Pozsony 1862. évi aug. 20. Holló Sándor.

Ily megjegyzés mellett Holló Sándor ellen viszkeresetet inditani nem lehet.

A forgató, azaz az átruházó a váltó el-fogadásáért és kifizetéséért, (ha a hátirathoz a fentebb emiitett megjegyzést „szavatosság nélkül", „kötelezettség nélkül" nem csa-tolta) felelős, s ha a forgatmányosra átruhá-zott váltó el nem fogadtatik, vagy ki nem fizet-tetik, a váltót a forgató köteles kifizetni, de ha a váltóbirtokos oka a he nem hajthatásnak késedelme által, akkor a forgató kötelezve nincs, p. o. ha a váltót a lejárat után 24 óra alatt nem ovatolta. (33. §.).

-_ A forgató, vagy is átruházó mindig utódjának felelős a váltóért, p. o.

Helyettem Körös Andor urnák, vagy rendeletére, Pozsony, 1862. évi aug. hó 20.

' Hólyag János.

- 167 —

. ' Helyettem Szúró Antal urnák, vágy rendeletére. Pozsony 1862. évi septl 1., .

Körös Andor.

Helyettem . Hézag István urnák, vagy rendeletére. Pozsony 1862. évi sept. 5.

Szúró Antal.

• ' i

. Hólyag János felelős Körös Andornak, Körös Andor Szúró Antalnak, Szúró Antal Hézag Istvánnak a váltó elfogadásáért, és ki-fizetéséért, ha tudniillik Hézag István váltó-ját az intézvényezett el nem fogadná, vagy lejáratkör ki nem fizetrié, Hézag István visz-keresetet indit Szúró Antal, Körös Andor és Hólyag János ellen.

Ha a forgató azaz átruházó a váltó túlsó lapjára csupán csak nevét irja, s a neve fe-letti üres hely betöltve azaz beirva nincs_, azt a törvény ü r e s h á t i r a t v a g y is ü r e s f o r g a t m á n y n a k (Giro in Bianco) nevezi, azért ki a váltót ily üres hátirat mellett kapja, a váltónak törvényes tulajdo-nossává válik. Ily esetben a váltói hátirat meghatalmazásnak tekintetik, ezen alapon is tovább forgathatja a váltó birtokossá a váltót, per, vagy barátságos utón beszedheti, hitle-tételt kívánhat, ajánlhat, visszautasíthat, to-vábbá egyezkedhet, vagy (arbiter) bírákat

- 168 —

választhat. Az ily üres hátirat meghatalma-zás lenni megszűnik, ha abban közönséges engedmény van kifejezve. (34. §.).

A váltótörvény megengedi, hogy a vál-tótulajdonos az üres hátiratot kitölthesse, vagy is a tulajdonos nevével a forgató neve fe-lett lévő üres helyét betölthesse; ennek foly-tán az oly hátiró, a ki üres hátirat mellett adta a váltót tovább,viszkereset esetében nem tehet kifogást, hogy eredetileg a váltó üres volt. (35. §.).

Ü r e s h á t i*r a t o s v á l t ó . Pozsony 1862 aug. hó 14.

500 ft. osztr. ért.

1862-ik évi nov. 14. fizessen ön ezen első váltónál fogva Hulló János urnák vagy rendeletére öt száz ftkat osztrák értékben.

Az értéket megkaptam készpénzben, s tegye azt számadásba tudősitvány szerint.

Üveges Antal urnák Pesten

Furó István.

A forgató a váltó túlsó lapjára irja ne-vét, s neve előtt mintegy ennyi — ürességet hágy és ez üres hátirat..

Hulló János.

- 169 —

Ezen üres hátirattal ellátott váltóbirkossá lehet Szög István is, a ki a váltót to-vább ruházhatja a nélkül, hogy az üres hát-iratot az ő nevével töltené ki, és ekkor annak nevével lehet kitölteni az üres hátiratot, a kire Szög István ruházza; ekkép Szög István minden váltói kötelezettségtől ment.

A k i t ö l t ö t t f e n t e b b i ü r e s h á t i r a t . Helyettem Rendes József urnák vagy rendeletére. Pozsony 1862. évi aug. hő 30.

Hulló János.

Ha Hulló János viszkereset utján bepe-reltetik, nem teheti azon kifogást, hogy Ren-des József nevével a hátirat nem volt ki-töltve. (35. §.).

Ha már most, a fentebbi üres hátirat kitöltetlenül maradna, a váltótulajdonos mint meghatalmazott fog tekintetni, és jogositva van a váltót másra ruházni azaz forgatni p. o.

Üres hátirat (mint meghatalmazvány).

Hulló János.

A váltó tulajdonos ugy forgathatja a váltót ezen üres hátrirat mellett, mintha az ki volna töltve.

De foglalhat magában a hátirat egye-nes meghatalmazást is, és ekkor a

mégha-- 170

talmazás határa a hátirat tartalmától függ (36. §.).

E g y e n e s m e g h a t a l m a z á s i h á t i r a t . Helyettem Siró Antal urnák vagy ren-deletére meghatalmazással, (vagy beszedés végett.) Pozsony, 1862-ik évi Sep. 1.

Hörcsög Gergely.

A váltónak meghatalmazásbeli birtokosa, ha a váltót tovább forgatná, a hátiratban vagy is forgatmányban kitegye, hogy azt meghatal-mazásából cselekedte, azért óvatossággal éljen a meghatalmazott, hogy azon szót: „meghatal-mazásból" ki ne hagyja, mert ellenkezőleg a kötelezettség őt ugy fogja terhelni, mint más forgatót (37. §.) p. o.

Helyettem Siró Antal urnák, vagy ren-deletére. Pozsony 1862. évi aug. 10.

Szemes János ur meghatalmazásából Siró Antal.

A ki a váltót közönséges engedmény mellett ruházza másra, engedményess ének, vagy is annak, a kire a váltót ruházta, és a többi hátiratosok irányában váltójogi kötele-zettsége nincs, ő csak a polgári törvény

értei-— 171 értei-—

méhen felelős a követelés valósága, és be-hajthatása iránt és ő azon kifogással is élhet, hogy neki azengedő ellen ellenkövetelése van.

Azonban az, akire a váltó ruháztatott, vagy is az endegményes a váltót tovább forgathatja, és ezen esetben ő, ugy azok, a kikre a váltót tovább ruházta, vagy is forgatmányossai, az elfogadó ellen szintúgy, mint maguk között megelőző forgatók és az engedményezőt vagy is átengedőt megelőző forgatók és kibocsátó ellen a forgatmányból származó jogokkal él-hetnek.

A közönséges engedmény melletti váltó átruházás.

Pozsony 1862-ik évi aug. hó 14.

500 ft. osztr. ért.

1862-ik évi octob. hó 14. fizessen ön ezen első váltónál fogva Hólyag János urnák vagy rendeletére ötszáz ftot. Értékét kész-pénzben megkaptam, s tegye számadásba tu-dósitvány szerint.

Szénás Antal urnák Pesten

. Szalma János.

A v á l tó h á t á r a j ön a z e n g e d m é n y e k k é p.

Átengedem ezen váltót Hűvös János urnák, de csak köztörvény szerint. Pozsony, 1862. évi aug. hó 30. Hólyag János."

— 172 —

Helyettem Keserű Pál urnák, vagy ren-deletére. Pozsony 1862-ik évi uept. 10.

Hűvös János.

. Helyettem Viola Antal urnák vagy ren-deletére.' Pozsony 1862. évi sept. ÍÓ.

Keserű Pál.

Helyettem Szegfű Pál urnák, vagy ren-deletére. Pozsony 1862. évi sept. 30. .

' ' Viola Antal.

Szegfű Pál már most, há a váltó el nem fogadtatnék,, vagy ki nem fizettetnék, a váltó-törvényszék előtt beperelheti Viola Antalt, Keserű Pált,'Hűvös Jánost, azaz ezek ellen viszkeresetet indíthat, de Hólyag János ellen nem, mert az ellen csak köztörvény utján in-dithat keresetet p. ói a szolgabírói hivatal) ha áz összeg csekély, városi vagy megyei

tör-vényszék előtt. " 1

A hátiratok a váltójog szerint akkor is érvényesek, ha a váltó egészen hamis. Ha pedig valamely igaz váltó hamisitatnék meg, a meghamisítás előtti hátirók csak azon ösz-.

szegig vannak kötelezve, a mennyi összeget foglalt magába á váltó — vagy is a mennyi ösz-szeg volt abba irva hamisítás előtt; azon irók pedig, a kik a váltót hamisítás után

hát-— 173 hát-—

iratozták, a meghamisított váltóban foglalt összeget kötelesek fizetni. 39. §.

A váltó hamisítás esetében a hátiratok hamisítás előttieknek tekintendők, ha csak a hamisitás be nem bizonyitatik. 40. §.

Azon forgatók, vagy is váltó átruházók, a kik a váltón a hamisított hátirat előtt álla-nak, a hamisított hátirat után következő váltó-tulajdonosoknak váltójogilag kötelezve van-nak. p. o. :

Pozsony, 1862-ik évi aug. 20.

100 ft. osztr. ért.

1862-ik évi octob. hó 20. fizessen ön ezen váltónál fogva Savanyó János urnák vagy rendeletére egy száz ftot osztrák ér-tékben. Az értéket készpénzben megkaptam, s tegye számadásba tudósítás szerint.

Dudva Antal urnák Pesten.

Füzy János.

Helyettem Hársfa Antal urnák vagy rendeletére. Pozsony 1862-ik évi sept. hó 10.

Savanyó János.

Helyettem Fűzfa .Antal urnák vagy ren-deletére. Pozsony 1862-ik éyi octob. 1.

Hársfa Antal.

— 174

-Helyettem Szomjas János urnalc vagy rendeletére. Pozsony 1862. évi octob. 8.

Fűzfa Antal.

Helyettem Vizes Károly urnák vagy rendeletére. Pozsony 1862. évi octob. 10.

Szomjas János.

Ha később t.i. a kibocsátás után két hóval p. oct. 2-án hamisitatnék meg a váltó s a váltó-beli összeg helyett mind a számban mind betű-ben egy száz helyett tizenegy száz iratnék..Az october 2-ig a váhón lévő hátirók csak száz ft erejéig vannak kötelezve, az october 2-a utánni hátirók pedig tizenegyszáz ftig.

A hamisított hátiratoknál pedig, ha azon fentebb látható hátirat:

„Helyettem Fűzfa Antal urnák vagy rendeletére. Pozsony 1862-ik octob. 1.

Hársfa Antal."

Ha Fűzfa forgatná tovább a váltót és Hársfa Antal nevét Fűzfa irná oda, nem pe-dig Hársfa maga, a hátirat hamis, és ekkor Savanyó János Fűzfa Antalnak, és Vizes Ká-rolynak felelőséggel tartoznak, de Hársfa Antal ellen senki sem támaszthat váltóköve-telést, mert ő a váltót alá nem irta, és igy ő,

•v

— 175 —

a hamisan aláirt neve után álló tulajdonosok-nak kötelezve nincs.

Az, a kinek hátirata meghamisitatott, az ily hátirat által annak csak eredeti tar-talma szerint van lekötelezve (42. §.). p. o.

. Ha a fentebb' kitett hátiratban Savanyó János a váltót ekkép forgatta volna:

„Helyettem Hársfa Antal urnalc vagy rendeletére, de kötelezettség nélkük Pozsony 1862. évi sept. hó 10-én.

" Savanyó János."

Már most, ha ezen néhány szó, „de kö-telezettség nélkül," a hátiratból kitöröltet-nék vagy kivakartatkitöröltet-nék, Savanyó János hát-iratának csak az eredeti tartalma szerint leend a felelős, miután pedig ő kötelezettség nélkül forgatta a váltót, a többi utánna kö-vetkező hátiratosoknak nincs lekötelezve.

Ha a váltó kibocsátó váltóképességgel nem birna is, (p. o. ha. kiskorú) azért a hát-iratok váltójogszerű ereje nem gyengítetik

Hasonlókép, ha valamelyik hátiró vál-tóképességgel nem birna is, azért a többi hát-iratok ereje nem gyengítetik (44. '§.).

, Ha a hátiratok sorában hézag fordulna elő, vagy is ki nem tűnnék, hogy a hátiró mikép jutott a váltó birtokába, az ily hézag

- 176 —

előtt álló forgatókat a hézag utáni hátirato-sok vagy is forgatmányohátirato-sok iránt a váltókö-telezettség terhelni fogja, p. o. hézagos hát-irat a következő háthát-iratokban látható:

1. Helyettem Sáry János urnák, vagy rendeletére Pozsony 1862. évi aug. hó 20.

Szives Gábor.

2. Helyettem Zsemle Antal urnák vagy rendeletére. Pozsony 1862. évi sept. 20.

Székes Károly.

3. Helyettem Rőfös Ignác urnák, vagy rendeletére. Pozsony 1862. évi sept. 30.

Zsemle Antal.

Itt hézag fordul elö az első és második hátirat kőzött, mert a második hátiratban Székes Károly áll mint forgató, a ki az első hátiratban mint forgatmányos nem létezik, tehát nem tudni, hogy jutott a váltó birto-kába. — Ezen hézagnál azonban, mint mon-datott, Szives Gábort Rőfös Ignác irányábani váltó kötelezettség terheli. _

Ha a váltó háta már annyira teli van irva, hogy több hátiratok már nem férnek reá, akkor a váltó megszokott toldatni, vagy is egy darab papir ragasztatik a váltóhoz,

azért, hogy arra még több hátiratök

irathas-— 177 irathas-—

sanalc, az ily oda ragasztott papir toldatnak (allonge) neveztetik. Az ily toldat a váltó ki-egészítő részének akkor tekintetik, ha a tör-tént toldás az eredeti váltón megjegyezve, a toldaton a váltó egész terjedelmében lemá-solva, és maga a toldat lepecsételve van (46. §.).

T o l d a t m i n t á j a . Pozsony, 1862. évi sept. hó 10.

8 0 0 ft. osztr. ért.

1862-ik évi decemb. hó 10. fizessen ön ezen első váltónál fogva Hideg János urnák vagy rendeletére

Nyolc száz forintokat osztr. ért.

. az értéket megkaptam készpénzben, s tegye számadásba tudósitás szerint .

Sánta Gedeon urnák Pesten

. • Forrás János.

Helyettem Savasi Antal urnák vagy rendeletére Pozsony 1862. évi aug. 20.

. Hideg JánoB.

Kaasay, Magyar magánjog 11» 12