• Nem Talált Eredményt

Anyagi váltójog

V. FEJEZET

Az e l f o g a d á s r ó l , és n é v b e csülésről.

Az elfogadás végetti bemutatásnak csak idegen váltoknál van helye, és abból áll, hogy

— 181 —

a váltó, az intézvényezettel (azazazzal, aki fi-zetni köteles) azért közöltetik, váljon az inté-zőnek megbízását elfogadja-e? (57. §.)

Látra kelt váltókat, és azokat, melyek-nek lejárati napja nem a bemutatástól számi-tafik, elfogadás végett bemutatni nem kell, csak fizetés végett a fizetés napján történik a bemutatás; az utóbbiakat lehet azért bemutat-ni, hogy az elfogadás eszközöltessék és igy az elfogadásról biztosság szereztessék leginkább azért, hogy a váltót könnyebben lehessen for-gatni, azaz másra átruházni, ha a váltó el nem fogadtatnék, lehet óvást tenni. (52. §.)

A l á t u t á n bizonyos idqre szólló vál-tók bemutatásának annak idejében kell tör-ténni, mert ha a váltó elfogadás végett kellő időben be nem mutattatik, késedelem történik, és igy a hátirók és kibocsátó elleni viszke-reset elenyészik. Az elfogadás végetti bemuta-tásra, törvényeink következő, mindenkor a váltó keltétől számítandó határidőt tűztek ki, nevezetesson:

a) A fizetés helyén kelt váltókra n y o l c n a p o t .

b) Más helyeken, de Magyarországban, és a hozzá kapcsolt részekben, ugyszinte Er-délyben, vagy az osztrák birodalom örökös tartományaiban kelt váltókra k é t h ó n a p o t .

c) Az osztrák birodalom határán kivül,

— 182 —

az európai szárazon vagy szigeten kelt. vál-tókra h a t h ó n a p o t .

d) Ázsiának, és Afrikának fekete és kö-zéptenger vidékein és szigetein kelt váltókra n y o l c h ó n a p o t .

e) Egyéb itt világosan nem érdeklett tartományokban kelt váltókra, e g y és f é l é v e t .

Ha a fent elősorolt határidők alatt a váltó elfogadás végett be nem mutattatik,

késede-delem követtetik el. (53. §.) . . Törvényeink minden vallás szokásait

figyelemre méltatván, hogy azok meg ne sér-tessenek, azt rendelik, hogy ha a bemutatási batáridő utósó napja, keresztény ünnepre, avagy vasárnapra vagy szombatra vagy israe-lita ünnepre esik, ünnepén se a keresztény se az israelita a váltót bemutatni és elfogadás iránt nyilatkozni nem tartozik, hanem a bemu-tatás, vagy elfogadás végetti nyilatkozatot, mindig a következő első köznapra kell halasz-tani. (54. §.)

Hetenkint Szabbaton kivül az israeliták ünnepei következők.

a) P e s s a c h , húsvét vagy is kovász-talan kenyér ünnepe, Nison havának 15. 16. és 21. 22. napjain, rendszerint Szentgyörgy ha-vában, a közben lévő 17. 18. 19. 20 napok fél ünnepek, melyeken mind bemutatni, mind

— 183

-az elfogadás iránt nyilatkozni nem csak lehet, hanem kötelesség.

b) S c h e b u o s — pünkösd, vagy is az első szülöttek ünnepe, Sivon havának 6, és 7-ik napjain, rendszerint pünkösd havában.

c) R o s c h - h a s c h a n a , újév ünnepe Tischri bávának 1-ső és 2. napjain, közönsé-gesen Sz.-Mihály havában.

d) J o m k 1 p u r, a kibékülés ünnepe tíz nappal az újév után.

e) S ü k e s (Lauberhütten) a sátoros ün-nepek Tischri havának 15. 16. napjain. Mind-szent havában.

f) S c h m i n i - A z e r e s, a tízparancso-lat. ünnepe, Tischri hava 22-én.

g) S i m c h a s - T o r a az öröm ünnep, ugyan azon hó 23-ik napján. (55. §.)

A szombatot, vagy az emiitett ünnepeit megelőző napokon az israelita elfogadás iránt csak délután 3 óráig köteles nyilatkozni.

(56. §•) .

A vásári váltókat a vásár helyén a vá-sárok tartama alatt kell elfogadás végett, a törvényben meghatározott időben bemutatni, és pedig:

a) Azon váltókat, melyek egy napnál tovább nem tartó vásárokra szóllanak, bemu-tatni nem szükséges.

184

-b) A nyolc napig tartó váltókat, a vásár első napján kell bemutatni.

c) Nyolc napnál tovább tartó vásárokra szólló váltókat a vásár első hetében, szomba-tig akarmelyik napon be leket mutatni. (57. § )

d) Az a ki a váltót elfogadás végett az intézvényezettnél bemutatja, b e m u t a t ó -n a k -neveztetik. A bemutatás pedig abba-n áll, hogy a váltó annak, a kihez intézve van, előmutattatik, váljon elfogadja-e az intéző megbízását ? A váltótulajdonos a bemutatás-sal akárkit megbízhat, és a bemutatáskor sem azt nem szükséges bizonyitni, hogy a váltó a bemutatónak tulajdona, sem azt, hogy ő a tu-lajdonosnak megbízottja. (58. §.)

A bemutatásnak először az i n t é z v é -n y e z e t t -n é l , vagy e-n-nek távollétéhe-n meg-- hatalmazottjánál kell történni, de ilyenkor

szükséges a meghatalmazást előmutattatni.

Bejegyzett társaságokban a cimvezető tekin-tetik meghatalmazottnak. — A váltót mindig az intézvényezettnek a váltóban megnevezett lakó helyén kell bemutatni, bár a váltó m á s h e l y e n volna is fizetendő 59. §. p. o.

Pozsony 1862-ik évi aug. hó 20.

. 500 frt oszt. ért.

Lát után három hóra fizessen ön ezen első váltónál fogva Húros János urnák, vagy rendeletére, öt száz ftot osztrák értékben,

Er— 185

-tekét készpénzben megkaptam, s tegye szá-molásba tudósitás szerint.

Hézag Antal urnák Pesten. . "

. " . . Harsi Antal.

.. . Helyettem Sebes Károly urnák, vagy

rendeletére. . ' .!

- Pozsony 1862. óyí aug 30. • : "." • ,- Húros János., .

; Helyettem Sovány Antal urnakr-vágy rendeletére. . • ''>'••"

Pozsony 1862. évi aug. 3 1 / ' . ' . • ~ • Sebes Káröly.

' A váltó jelenlegi tulajdonosa Sovány Antal,- ez a lej árat'napján vagy is october hó 20-aig elfogadás végett elmegy, vagy elküldi meghatalmazottját a váltóval az intézvénye-zetthez, vagy is Hézag Antalhoz Pestre, So-vány Antal, vagy meghatalmazottja Hézag Antal uri utca 20. sz. alatti lakására megy, neki, tagy ha hon nem volna, törvényes meg-hatalmazottjának, a kitől a meghatalmazást előmutattatni kéri, a váltót előmutatja, s kér-dezi, elfogadja-e Harsi Antal kibocsátó által Húros János intéz vényes részére kiállított váltót, Hézag Antal az elfogadás iránt

nyilat-kőzik. .

— 186 —

Ha az intézvényezett, nem, vagy taga-dólag nyilatkozik, vagy nem akkép ajánlja az elfogadást, mint a hogy a bemutató elfogadni köteles, akkor köteles az elfogadás hiánya miatt óvást tenni. (60. §.)

Ha tehát Hézag Antal azt mondja, hogy ö a váltót csak kétszáz ft erejéig fogadja el, ezt a bemutató Sovány Anta! el nem fogad-hatja, mert a váltó ötszáz ftról szóll; tehát ezen egész összeg erejéig köteles az elfoga-dást kívánni, miután pedig Hézag Antal az egészet el nem fogadta, tehát Sovány Antal ez iránt óvást tesz.

Ha az intézvényezett a váltót az inté-zőre, azaz kibocsátóra csak névbecsülésből fogadta is el, további bemutatásnak a szük-ségbeli utalványozottaknál, ha no talán len-nének, helye nincs. 61. §.

N é v b e c s ü l é s alatt pedig azon tény értetik, midőn az intézvényezett bemutatás-kor a váltót el nem fogadja, más azonban, az intéző, vagy is a kibocsátó, más ismerőse annak hitelét fentartani óhajtván, a váltó elfogadá-sára, vagy a váltóösszeg kifizetésére késznek nyilatkozik, az tehát, a ki a váltót ily esetben elfogadja, n é v b e s ü l ő n e k , azon intéző azaz kibocsátó pedig, a kiért a váltó elfogadtatik, n é vb e cs ü l tn e k neveztetik.

S z ü k s é g b e 1 i u t a 1 v á n y o z á s

pe-— 187 pe-—

dig azon tény, midőn az intéző, vagyis ki-bocsátó,vagy valamely kátiró nem bizonyos ab-ban,váljon az iutézvényezett a váltót elfogadja e vagy nem ? nehogy hitele csökkenjen, az iutézvényezett mellé egy vagy többeknek ne-veit irja oda, az intézvényezett nevéhez Írottak tehát s z ü k s é g b e l i u t a l v á n y o -zó 11 a k n a k n e v e z t e t n e k , p. o.

Pozsony 1862-ik évi aug. hó 20.

600 frt oszt, ért.

Lát után két hó múlva fizessen ön ezen első váltónál fogva Zacskó Antal urnák vagy rendeletére hatszáz ftot osztrák értékben, ér-tékét megkaptam készpénzben, s tegye szá-molásba tudósitás szerint.

Lángos János, vagy Ligeti Andor, Szom-jas János uraknak Pesten elfogadom Szárnyas János úrért.

Szárnyas János.

Pozsony 1862. évi sept.

Szeder Antal.

Itt Lángos János az intézvényezett, Li-geti Andor, és Szomjas János szükségbeli utalványozottak. Szeder Antal a névbecsülő, mert ő elfogadta a váltót, midőn se az intéz-vényezett Lángos János, se a két szükségbeli

— 188

-utalványozottak u. m. Ligeti Andor és Szomjas közül bemutatáskor egyik sem fogadta azt el, névbeesült pedig az intéző azaz kibocsátó Szárnyas János.

Ha több intézvényezett ezen szócskával,

„é s" köttetik össze, a váltót mindeniknél be kell mutatni elfogadás végett, és ha közülök csak egjik is az elfogadást megtagadná, szük-ségbeli utalványozottak pedig nem volnának, a bemutató azonnal óvást teliet,. és az

elő-zőkkel közölheti. (62. §.) ^ Ha pedig több intézvényezett ezen

szócs-kával „ v a g y " köttetik össze; a legelöl meg-nevezett tekintetik intézvényezettnek, a többi pedig szükségbeli utalványozottnak, bár ez a váltóban megemlítve nem' volna is.. (63. § )

Mennyi különbséget tesz tehát e két összefoglaló szócska, „és" és „vagy" e szerint a fentebbi váltó mintánál, ha L á n g o s J á -n o s -neve utá-n cs következik, L i g e t i A n d o r , S z o m j a s J á n o s intézvényezet-teknek tekintetnek, ugy pedig mint fent irva van t . i . L á n g o s J á n o s vagy L i g e t i A n d o r , S z o m j a s j á n o s uraknak, Lán-gos János intézvényezett, L i g e t i A n d o r , és S z o m j a s J á n o s szükségbeli utalványo-zottaknak tartatnak. . . . •

Ha az intézvényezett a váltót az intézőre névbecsülésből sem fogadná el, óvás teendő

— 189 —

s ha a váltón a fizetés helyén lakó szükségbeli utalványozott létezik, akkor a váltótulajdonos az el nem fogadás miatt tett óvás után legfel-jebb következő nap bemutatni köteles. (64.

§•)

P-Iía a fentemiitett Zacskó Antal váltó tu-lajdonos a váltót Lángos János intézvcnyezeU-nél bemutatja, és ez a váltót el nem fogadja, Lángos János óvást tesz, ha az óvás sept. hó 10-én történt, akkor más nap azaz sept. hó 11. reg. déli 12 óráig Ligeti Andor szükség-béli utalványozottnál kell bemutatni.

A szükségbeli utalványozottaknáli be-mutatásnál bizonyos sort kell tartani, s annál kell a váltót bemutatni, a ki a korábbi köte-lezett által mint utalványozott jeleltetik ki, ha pedig ezen elsőbbség a váltóból ki nem tűn-nék, a bemutató a sort teszése szerint tart-hatja. (65. §•)

A fentebbi mintában S z á , r n y a s J á -n o s a korábbi kötelezett, mert utá-n-na -ni-ncs több a váltón aláirva, a ki magát utánna köte-lezte volna, ennek pedig 1 ső szükségbeli utalványozottja Ligeti Andor, Szomjas János, itt tehát köteles a váltót először Ligeti An-dornál bemutatni.

Midőn a váltótulajdonos vagy is bemu-tató a bemutatásnál bizonyos sort köteles tar-tani, ha valamely utalványozott a váltót el

— 190 —

nem fogadja, ismét óvást kell tenni, és csak az óvástétel után leket a bemutatást folytatni a többi szükségbeli utalványozottaknál és pe-dig legfeljebb következő napon, s az óvásokat az előzőkkel közölni kell (66. §.) p. o.

Pozsony 1862. évi aug. bó 20.

1400 frt. oszt. ért.

Látután három hó múlva fizessen ön ezen első váltónál fogva Szurok János urnák vagy rendeletére ezer négyszáz forintot. Er-tekét készpénzben megkaptam, s tegye szá-madásba tudósitás szerint. .

Simon Antal vagy Hajas János Taczi József uraknak Pesten. ~ ,

Szomjas, Antal.

Helyettem Tövis János urnák vagy ren-deletére. Pozsony 1862. évi aug. 30.

Szurok János.

, Helyettem Gyémánt János urnák vagy rendeletére. Pozsony 1862. évi sept. 10.

Tövis János.

Helyettem Savanyó Gábor urnák vagy rendeletére. Pozsony 1862. évi sept, 20.

Gyémánt János.

191

-Ha tehát a tulajdonos Savanyó Gábor Simon Antal intézvényezettnél a váltót bemu-tatta, cs az el nem fogadta, Savanyó Gábor óvást tesz, és ezen óvást az előzőkkel közli, előzői pedig G y é m á n t J á n o s , G y é m á n t J á n o s n a k, T ö v i s J á n o s , T ö v i s J ónos-n a k p e d i g S z u r o k J á ónos-n o s . Ha Savaónos-nyó Gábor az'óvást sept. 30-án tette, más nap azaz octob. 1-ső napjának déli 12 óráig sor szerint a szükségbeli utalványozottaknál köteles a vál-tót bemutatni, sorszerint pedig első IT a 1 a s Já-n o s,.ha a váltó eJá-nJá-nél is bemutattatott, és cz sem fogadta el, Savanyó Gábor váltótulajdonos szinte óvást tesz, és a fentebb emiitett módon ezt az előzőkkel közli, ezen óvástétel után másnap Taczi Józsefnél mutatja be a váltót, ha ez sem fogadja el, ismét óvást tesz, és ezen óvást az előzőkkel közli.

Ha az elfogadás végettí bemutatásban késedelem történt, vagy az óvás nem annak idejében eszközöltetett, vagy a közlés nem annak idejében inditatott meg, a váltótulaj-donos, a ki által késedelem történt — minden előzőire nézve váltójogi viszkeresetét elveszti, sőt a forgatok ellen meg köztörvóny utján sem indíthat közjogi viszkeresetet; de még a for-gatók elleni közjogi keresetét is elveszti. A kibocsátó ellen azonban a közönséges elévü-lés ideje alatti közjogi viszkeresete csak

any-— 192 any-—

nyiban enyészik el, a mennyiben a kibocsátó betudja bizonyítani, hogy a váltó lejártakor az intézvényezett adóssa volt, s annak kielé-gítésére az intézvényezett elegendő értékkel bírt, de ezen esetében követelését a váltó ere-jéig a váltótulajdonosnak átengedni tartozik.

(67. §.) p. o. #

Á fentebbi mintában látható S a v a -n y ó G á b o r váltótulajdo-nos lát utá-n há-rom hóra szólló váltót az 53. §. értelmében e váltó keltétől számítandó két hó alatt vagy is octob. hó 20-án Simon Antal intézvényezett-nél elfogadás végett bemutatni tartozik, ha azonban ezen határidő alatt Simon Antal intézvényezettnél a bemutatást elmulasztotta, akkor a késedelmes Savanyó Gábor előzői, nevezetessen Gyémánt János, Tövis János, Szurok János irányában váltójogi viszkerese-tét elveszti. Szomjas Antal kibocsátó ellen pedig Savanyó Gábor közjogi viszkeresete csak ugy enyészik el, ha Szomjas Antal be-bizonyítja, hogy neki Simon Antal 2000 ftal tartozik, és ezen tartozást még mai napig is joga van Szomjas Antalon követelni; s ha a késedelmes váltótulajdonos S a v a n y ó Gá-bor annak idejében megteszi a szükséges lépé-seket, és az intézvényezett Simon Antal ellen biztosítás nem kéretett, azonban Szomjas An-tal Simon AnAn-tal elleni 2000 frt követeléséből

— 193

-1400 ftot, vagyis a váltóban foglalt összeget Savanyó Gábor váltótulajdonosnak átengedni köteles, tehát csak aztadja vissza a bemutató váltótulajdonos Szomjas Gábornak, a mit az intézvényezett Simon Antal tartozott volna elfogadás esetében Savanyó Gábornak fizetni, s későbben ennek kellett volna megfizetni.

Lát után bizonyos időre, vagy felmon-dásra szóló saját váltókat az első forgatmány keltétől számítandó s az idegen váltókra meghatározott idő alatt a kibocsátónál kell bemutatni, különben a késedelmes váltó bir-tokos a forgatók elleni viszkereseti jogait el-veszti. A kibocsátónál azért szükséges a be-mutatás, mert a kibocsátónak a váltóra reá kell irni ezen szót „láttam" a kelet és nevé-vel együtt; mert előbb a kibocsátó-ellen nem lehet pert kezdeni, mig nála a váltó be nem mutattatott, ha ezt a kibocsátó a váltóra feljegyezni nem akarná, a váltótulajdonos ez iránt óvást tegyen, de ezen óvás mellett még viszkeresetet nem támaszthat, mert ezen óvás egyedül a lejárat napjának kiszámítására szol-gál. (68. §.) p. o. Saját váltónál

Pozsony, 1862-ik évi aug. hó 20-án.

500 ft. osztr. ért.

Lát után két hó múlva, vagy felmon-dástól két hóra fizetek ezen saját

váltó-Knssay, Magyar magánjog II. 1 3

— 194 —

nál fogva Tormás János urnák vagy rendele-tére öt száz forintot osztrák értékben. Értékét

megkaptam. . Magamra Sovány Károly.

Helyettem Somfa Antal urnák vagy rendeletére. Pozsony 1862-ik évi aug. 30.

Tormás János Helyettem Bodzfa András urnák, vagy rendeletére. Pozsony 1862 évi sept. 10.

Somfa Antal.

Ezen saját váltónál Bodzfa András kö-teles .az első forgatmány keltétől, vagyis aug.

hó 30-tól számitott két hó .alatt a vál-tót Sovány Károly kibocsátónál bemutatni, ha ezen idő alatt a váltótulajdonos Bodzfa András a váltót Sovány Károlynál be nem mutatja, elveszti viszkereseti jogát Somfa Antal, és Tormás János forgatók ellen. ^

Sovány Károly a bemutatáskor ezt irja a váltóra (a felmondásra szóló váltónál)

láttam Pozsony 1862-ik évi sept. 15.

Sovány Károly.

Ha Sovány Károly azt a váltóra reá nem akarná irni, a váltótulajdonos Bodzfa András ez iránt óvást tesz, s az óvástétel nap-jától számitatik a fizetés ideje. Bodzfa András azért viszkeresetet még nem indíthat, hanem he kell neki várni a lejárat napját.

195

-Az elfogadást csak egyszer kell teljesí-teni, mert ha a váltónak több példányai t. i.

az első, második, harmadik váltópéldányok mindegyike elfogadtatik, vagy is az elfpgádó mindenik példányra külön irja az elfogadást, külön váltónak tekintetik, ha csak magából az elfogadásból ellenkező nem tűnik ki, (69. §.) p. o. hogy ő annyi példányt nem akar elfogadni, s elfogadását következőkép irja a váltóra „elfogadom, a mennyiben an-nak többi példányait el nem fogadtam volna."

Az elfogadásnak csak úgy leend ha-tása, ha a törvény által kijelelt kellékekkel bir, e kellékek pedig a) hogy az elfogadás irásba" tétessek, b) hogy az igéret a váltóra vagy másolatára jegyeztessék, c) hogy a vál-tónak kifizetésére vonatkozó ígéretet kétség nélkül kifejezze éspedig ezen kifejezéssel „el-fogadom," d) hogy az elfogadó, vagy annak meghatalmazottja által aláirassék s kitétes-sék neve és cime is. Ezen kellékek hiányá-ban az elfogadás érvénytelen (70. §•) *)

*J A Ftk. 1846-ki évi 792 sz. alatti íteleté-ben, az elfogadói minőségben elmarasztatni kért alperes a kereset alól felmentetett, s a köztörvény útjára utasíttatott, mert ezen szó

„elfogadom" az intézvényezett neve mellett hiányzott. .

13*

\

— 196 —

Mind a mellett, hogy az intézvényezett neve mellett ezen szó „elfogadom" hiányzott, de miután alperes magát mint intézvényezett irta a váltóra, elmarasztaltatott azért, mert be nem bizonyította, hogy más s nem elfogadói minőségben irta volna alá. Ftk. ítélet 1841:

599. sz. a.

Bár az „elfogadom" szó a váltóban egé-szen ki nem Íratott, de miután alperes a vál-tólevelet maga tulajdon kezével irta, az intéző (kibocsátó) kívánságára a váltó egyik oldalán magát intézvényezettnek nevezte, a másik ol-dalán pedig nevét oda irta, a hova az elfogadók szokták nevöket irni, alperes elmarasztal-tatott. Ftk. 1841. 235. sz. Hétsz. táb. 1841.

8. sz. a.

„Elfogadom" szó tökéletlenül Íratott a váltóra, az illető mégis elmarasztaltatott Ftk.

1842. 362. sz. a. . Ha a váltó lejárati ideje a

bemutatás-tól számítandó, az elfogadás napja is kitétes-sék, mert ha az elfogadás napja ki nem té-tetik, a fizetést a rendes lejárat előtt is akármikor lehet követelni, p. o.

Pozsony 1862 évi aug. hő 10.

1000. ft. oszt. ért.

Lát után három hóra fizessen ön ezen

197

-első váltónál fogva Széna András urnák vagy rendeletére e z e r ftot osztrák értékben. Ér-tékét megkaptam készpénzben s tegye_ azt számolásba tudósitás szerint.

Kötél János urnák Pesten.

Viaszk Antal.

Elfogadom Pest aug. 30. 1862.

Kötél János Ezen váltó lejárata aug. hó 30-tól veszi kezdetét. Ha Kötél János igy írja nevét a váltóra:

„elfogadom Kötél János" akkor Széna András akármikor követelheti a váltó kifize-tését.

Azonban ha az elfogadás napja ki nem tétetett, a bemutató viszkereseti jogainak sé-relme nélkül, a fizetés végetti bemutatást mindaddig halaszthatja, mig le nem telik azon nap, mely akkor járna le, ha az elfogadás a bemutatásra kiszabott határidő utolsó^ napján történt volna, és ha ezen a napon a fize-tés nem teljesítetik, ez iránt óvást tehet.

(72.§.)p. 0. • ; _ Széna András váltótulajdonos, —

mi-után Kötél János az elfogadás napját ki nem tette, — akármikor követelheti a fizetést, — de azért nem veszti el viszkereseti jogait, ha a fizetés végetti bemutatással január hó 10-éig

— 198 —

várakozik, mert az elfogadás végetti be-mutatás határideje (az I. R: 53. §. értelmé-ben) october hó 10-e, ha tehát Kötél János october hó IO-én fogadta volna el a váltót, miután a váltó lát után három hó múlva fize-tendő, tehát octob. hó 10-től három havat szá-mitva, a lejárati nap január hó 10-ére esik, ja-nuár hó 10-éntehát déli 12 óráig, ha „ K ö t é 1 J á n o s " nem fizet, akkor Széna András óvást tesz, hogy t. i. Viaszk Antal elleni viszkere-seti joga el ne enyészék.

Sokszor történik, hogy a váltó nem az intézvényezett .lakhelyén , — a hol az elfoga-dásnak kell történni — fizetendő, hanem egy harmadik helyen, ezen esetben az elfogadás-ban ki kell tenni a telepet (domicilium) vagy is azon személynek nevét,akinél a váltó ösz-szeget az intézvény helyen felvehetni. Ha az nem történik, a bemutató akkép tehet óvást, és indíthat viszkeresetet, mintha a váltó el sem fogadtatott volna. (73 §.)

T e l e p i t e t t ( d o m i c i l i r t e r W e c h -s e l ) v á l tó m i n t á j a.

Pozsony 1862-ik évi aug. hó 30-án

" 400 ft. osztr. ért.

Folyó évi october hó 30-án fizessen ön ezen első váltónál fogva Jeges Antal ur

ren-— 199 ren-—

deletére négyszáz ftot osztrák értékben. Az értéket megkaptam, tegye számolásomba tu-dósítás szerint.

Tüzes Antal urnák Komáromban, fize-tendő Pesten.

Havasi Károly.

Elfogadom Tüzes Antal, telepitett Bő-rös János urnái Pesten.

Telepes itt B ő r ö s J á n o s , mert az intézvényezett Tüzes Antal ezt jelelte ki, an-nál tett intézkedést, hogy ez a váltót annak idejében kifizesse. Ha azonban Tüzes Antal a váltó kifizetése végett Pesten nem intéz-kedett, akkor Jeges Antal váltó tulajdonos vagyis bemutató óvást tehet, és viszkerese-tet indithat Havasi Károly ellen.

Ha az intézvényezett ellen az óvás megtétetett, ezután a váltót névbecsülésböl maga az intézvényezett, vagy bemutató is névbecsülésből akár az intézőre, akár valamely előzőre elfogadja, a bemutató az' ily névbecsü-lésbeli elfogadást nem ellenezheti (74. §.) p. o.

• Pozsony 1862. évi aug. hó 30.

600 ft. oszt. ért.

Látután két hó múlva fizessen öri ezen

— 200 —

készpénzben megkaptam, s tegye számolásba

tudósítás szerint. . Szilva János urnák Pozsonyban.

Szeder Gábor.

Helyettem Könyves János urnák, vagv rendeletére. Pozsony 1862 évi sept. 30.

Somfa János.

Helyettem Rigó Antal urnák vagy ren-deletére. Pozsony 1862. octob. 10.

Könyves János.

Ha Rigó Antal Szilva János intézvé-nyezett ellen az óvást megtette, — de Somfa János megakarván kímélni Szeder Gábor becsületét, ugy őtet a viszkereseti kellemet-lenségektől megmenteni, névbecsülésből Sze-der Gábor intézőre a váltót elfogadja, ekkor a váltóra reá irja:

elfogadom Szeder Gábor intézőnek be-csülésére.

Rigó Antal.

Rigó Antal tehát bizodalmat mutat Sze-der Gábor iránt, igy nem akarja előzőit t. i.

Könyves Jánost, Somfa Jánost, vagyis Szeder Gábor következőit az óvás közlése által a

— 201

-váltó el nem fogadásáról tudósitani, és a visz-keresetét magának feltartani.

. Nemcsak Rigó Antal bemutató, hanem Szilva János intézvényezett is óvás után név-becsülésből akár Somfa János, akár Könyves Jánosra a váltót elfogadhatja, és ezt R i g ó A n t a l nem ellenezheti.

Ha az intézvényezett, vagy utalványo-zott elleni óvás megtételekor közbenjárók (Intervenienten) jelentkeznének, a kik a váltót valamelyik előzőre névbécsülésből elfogadni készek, akkor annak kell elsőbbsé-get adni, a kinek névbecsülése által — ha t. i. ez a váltóösszeget kifizeti, minél több kötelezett szabadul a kötelezettség alól (75.§-)p.o.

Pozsony 1862 évi aug. hó 20.

400 ft. osztr. ért.

Lát után két hó múlva fizessen ön ezen első váltónál fogva Röges Antal urnák vagy rendeletére négyszáz ftot osztrák értékben.

Értékét megkaptam, s tegye számolásba tudósítás szerint. '

-Szenes Károly urnák Pozsonyban.

Talpas Ferenc.

— 202

-Helyettem Legyes Antal urnák, vagy rendeletére. Pozsony 1862 évi aug 30.

Röges Antal.

Helyettem Darázs József urnák vagy rendeletére. Pozsony 1862 évi sept. 1. '

Legyes Antal.

Helyettem Kékes János urnák vagy rendeletére. Pozsony 1862 évi sept. 20.

Darázs József.

Kékes János a váltót az intézvényezett Szenes Károly "ellen óvatoltatta, óvás után azonban közbenjárók jelentkeznek t. i. Cson-tos Antal névbecsülésből el akarja fogadni a váltót Talpas Ferenc intézőért, Lábas Ká-roly Legyes Antal előzőért, Mész Antal pe-dig Darázs József szinte előzőért. Ha tehát Csontos Antal névbecsülő a váltót kifizeti, ak-kor Talpas Ferenc után valamennyi kötelezett felszabadul kötelezettsége alól, mert Kékes Jánosnak viszkeresete van Darázs József, Legyes Antal, s Röges Antal ellen, de Talpas Ferencért a váltó kifizettetik, ezek mind men-tek lesznek a fizetéstől, tehát elsősége .Csontos Antalnak leend.

Ha ugyan azon előzőre a névbecsülés-beli elfogadást többen ajánlanák, a

váltóösz-— 203 váltóösz-—

szeget biztosítani kész névbecsülő fog elsőbb-séggel birni, ha pedig nem kész biztosítani a váltóösszeget, akkor első az utalványozott, a közbenjárók között pedig a bemutató tetszése szerint választhat. (76. §.) p. o.

Ha Csontos Antal, Talpas Ferenc, Lábas Károly egyedül Legyes Antal előzőre ajánlanák a névbecsülésbőli elfogadást, de ezen névbecsülők közül egyedül Lábas Károly kész a váltóösszeget biztosítani, tehát elsőbb-séggel Lábas Károly birand, ha pedig egyik sem ajánlaná a biztosítást akár az utalvá-nyozott, ka p. o. Talpas Ferenc szükség-beli utalványozottat, p. o. Szenes Károly in-tézvénvezett neve mellé Yelő Jánost — je-lelte volna ki. A közbenjáró Csontos Antal, Talpas Ferenc, Lábas Károly között Kékes János bemutató s váltótulajdonos szabadon választhat. . .

Ha a bemutatásnál késedelem történt, a váltót egyedül az intézvényezettnek van joga elfogadni. (77. §.) p. o.

Ha Kékes János a bemutatással elké-sett, akkor egyedül Szenes Károlynak van joga a váltót elfogadni.