• Nem Talált Eredményt

fejezet A Társaság ellenõrzése

A Pénzügyminisztérium közleménye

III. fejezet A Társaság ellenõrzése

1. Cím

Az Ellenõrzõ Bizottság

15. § (1) Az Ellenõrzõ Bizottság ellenõrzi a Társaság ügyvezetését ellátó Tanács és a Társaság mûködését, vala-mint az állami vagyonnal való gazdálkodást.

(2) A Tanács és a Társaság mûködésének, valamint az állami vagyonnal való gazdálkodás ellenõrzése keretében az Ellenõrzõ Bizottság vagy annak tagja az Ellenõrzõ Bi-zottság elnöke útján a Tanács tagjaitól és a Társaság veze-tõ állású munkavállalóitól felvilágosítást kérhet a Társaság alapító okiratában meghatározott módon és határidõn

be-lüli válaszadással, a Társaság könyveibe és irataiba a Tár-saság vezérigazgatóján keresztül betekinthet, illetve eze-ket megvizsgálhatja, vagy – ha szükséges szakértõk bevo-násával –megvizsgáltathatja.

(3) Az Ellenõrzõ Bizottság a Tanács által elfogadott éves beszámolót és a vagyonkimutatást köteles megvizs-gálni, az errõl készített Jelentést a Tanács és a vezérigazga-tó részére megküldeni. A Társaság számviteli törvény sze-rinti beszámolójáról, valamint a külön jogszabályban meg-határozott elszámolás szerint a rábízott vagyonról készített beszámolóról a részvényesi jogok gyakorlója az Ellenõrzõ Bizottság írásbeli jelentésének ismeretében határoz.

(4) Az Ellenõrzõ Bizottság féléves munkatervet készít, amelyet egyeztetés céljából megküld a részvényesi jogok gyakorlója, a Tanács és a vezérigazgató részére, valamint tájékoztatásul az Állami Számvevõszék részére.

(5) Az Ellenõrzõ Bizottság mûködésérõl évente a tárgy-évet követõ év augusztus 31. napjáig beszámolót készít a részvényesi jogok gyakorlója részére, és megküldi azt az Állami Számvevõszék részére is.

(6) Az Ellenõrzõ Bizottság a fentieken felül ellátja to-vábbá azon feladatokat, amelyeket a Vtv., valamint az ala-pító okirat a hatáskörébe utal.

(7) Az Ellenõrzõ Bizottság üléseinek rendjét az általa elfogadott és a részvényesi jogok gyakorlója által jóváha-gyott ügyrend szabályozza.

(8) A feladatai elvégzéséhez szükséges feltételek meg-teremtésérõl a Társaság vezérigazgatója gondoskodik.

Ellenõrzési Igazgatóság

16. §(1) Az Ellenõrzési Igazgatóság az Ellenõrzõ Bi-zottság elnökének irányítása alatt áll, melynek részletes szabályait az Ellenõrzõ Bizottság ügyrendje szabályozza.

(2) Az Ellenõrzési Igazgatóság munkavállalói felett a munkáltatói jogokat a vezérigazgató gyakorolja az Ellen-õrzõ Bizottság elnökének egyetértésével.

(3) Az Ellenõrzési Igazgatóság az – Ellenõrzõ Bizottság által elfogadott és a részvényesi jogok gyakorlója által jó-váhagyott – MNV Zrt. Ellenõrzési Szabályzata rendelke-zései szerint közremûködik az Ellenõrzõ Bizottság tevé-kenységének ellátásában, továbbá ellátja az Ellenõrzõ Bi-zottság mûködésével kapcsolatos koordinációs és admi-nisztratív feladatokat.

2. Cím

A Nemzeti Földalap Ellenõrzõ Bizottság 17. §(1) A Társaság Nemzeti Földalappal kapcsolatos te-vékenységét a Nemzeti Földalapról szóló 2001. évi CXVI.

törvény (a továbbiakban: NFA tv.) 4. §-ában foglaltak sze-rint az Országgyûlés Mezõgazdasági Bizottsága által meg-választott, öt tagból álló Nemzeti Földalap Ellenõrzõ Bizott-ság (a továbbiakban: NFA Ellenõrzõ BizottBizott-ság) ellenõrzi.

(2) Az NFA Ellenõrzõ Bizottság üléseinek rendjét az ál-tala elfogadott ügyrend szabályozza.

(3) Az NFA Ellenõrzési Bizottság tagjai részére az NFA tv. 4. § (4) bekezdése által biztosított tájékoztatási és irat betekintési jog gyakorlásának részletes szabályait – a törvény keretei között – a vezérigazgató utasításban álla-pítja meg.

(4) Az NFA Ellenõrzõ Bizottság munkájának elvégzé-séhez szükséges feltételek megteremtésérõl a Társaság ve-zérigazgatója gondoskodik.

(5) Az NFA Ellenõrzõ Bizottságával az agrárportfolió-ért felelõs vezérigazgató-helyettes tartja a kapcsolatot.

3. Cím Könyvvizsgáló

18. § (1) A Társaságnál független könyvvizsgáló mû-ködik.

(2) A független könyvvizsgáló jogállására, mûködésére, jogaira és kötelezettségeire a Vtv., a Gt., a Számviteli tör-vény, a Társaság alapító okirata, a Magyar Könyvvizsgálói Kamaráról és a könyvvizsgálói tevékenységrõl szóló tör-vény, valamint a Társaság és a könyvvizsgáló között kötött szerzõdésben foglaltak az irányadók.

IV. fejezet

A Társaság munkaszervezete 1. Cím

A Társaság szervezeti felépítése

19. §A Társaság szervezete az alábbiak szerint épül fel:

a)a Társaság Alapítója a Magyar Állam,

b)a Társaság legfõbb szerve a közgyûlési jogkörben el-járó részvényesi jogok gyakorlója,

c)a Társaság ügyvezetõ szerve a Tanács, amely az Ala-pítónak tartozik felelõsséggel,

d)a Társaságot a vezérigazgató irányítja, aki az Alapító-nak és a TanácsAlapító-nak tartozik felelõsséggel,

e)a vezérigazgató közvetlen irányítása alatt állnak 1. a vezérigazgatót feladatai ellátásában közvetlenül se-gítõ szervezeti egységek:

– Vezérigazgatói Titkárság – Kommunikációs Iroda – Belsõ Ellenõrzési Iroda

2. a Társaság mûködését szakmailag támogató szerve-zeti egységeit irányító vezetõ:

– a humánpolitikai és koordinációs fõigazgató

3. a Társaság mûködését szakmailag támogató vezér-igazgató-helyettesek:

– a jogi vezérigazgató-helyettes – a gazdasági vezérigazgató-helyettes

4. a portfolióért felelõs vezérigazgató-helyettesek:

– az agrárportfolióért felelõs vezérigazgató-helyettes – az ingatlanvagyonért felelõs vezérigazgató-helyettes – a társasági portfolióért felelõs vezérigazgató-helyettes f)a vezérigazgató-helyettesek és a fõigazgató közvetlen irányítása alatt állnak a szakterületükhöz tartozó szerve-zeti egységeket vezetõ igazgatók,

g)az ingatlanportfolióért és az agrárportfolióért felelõs vezérigazgató-helyettesek által meghatározott feladatokat a Társaság területi irodái látják el,

h)a Társaság területi irodáit irodavezetõk vezetik az ag-rárportfolióért felelõs vezérigazgató-helyettes irányításával, i)a területi irodák agrárportfolióval kapcsolatos felada-tainak ellátását az agrárportfolióért felelõs vezérigazga-tó-helyettes irányítja. A területi irodán dolgozó, az agrár-portfolióba nem tartozó ingatlanokkal kapcsolatos felada-tokat ellátó munkatársakat az ingatlanvagyonért felelõs vezérigazgató-helyettes irányítja.

2. Cím

A vezetõ állású munkavállalókra vonatkozó közös szabályok

20. §(1) A Társaság vezetõ állású munkavállalói a ve-zérigazgató és a veve-zérigazgató-helyettesek (Mt. 188. § (1) bekezdése), valamint az Mt. 188./A § (1) bekezdésére figyelemmel a fõigazgató, az igazgatók, a vezérigazgató közvetlen irányítása alá tartozó önálló szervezeti egységek vezetõi, valamint a területi irodák vezetõi.

(2) A vezetõ állású munkavállalók általános feladatai:

a)a Társaság képviselete harmadik személyekkel szem-ben, a cégjegyzési rendelkezések figyelembevételével,

b) a rendelkezésükre álló döntés-elõkészítõ adatok és információk ismeretében döntenek mindazon kérdések-ben, amelyeket jogszabályok, belsõ szabályzatok a hatás-körükbe utalnak, illetve amelyek az irányításuk alá tartozó szervezet hatékony mûködéséhez szükségesek,

c)közremûködnek a Társaság éves üzleti tervének ki-dolgozásában,

d) közremûködnek az általuk közvetlenül irányított szakterület, illetve szervezeti egységek feladatainak meg-határozásában,

e)javaslatot tesznek a szervezeti egység létszámkereté-nek kialakítására,

f)munkáltatói joggyakorlással kapcsolatos kérdésekben a humánpolitikai és koordinációs fõigazgató közvetlenül, a vezérigazgató-helyettesek és a vezérigazgató közvetlen

irányítása alá tartozó önálló szervezeti egységek vezetõi a humánpolitikai és koordinációs fõigazgató útján javaslatot tehetnek a vezérigazgató részére, a vezérigazgató-helyet-tesek és a fõigazgató irányítása alá tartozó igazgatók és a területi irodavezetõk a javaslattételt a vezérigazgató-he-lyettesnél, illetve a fõigazgatónál kezdeményezhetik,

g) részt vesznek az irányításuk alá tartozó szervezeti egységnek a vagyongazdálkodással kapcsolatos informa-tikai rendszerekkel szemben támasztott követelményeinek meghatározásában és a rendszerek rendeltetésszerû és sza-bályszerû mûködtetésében, meghatározzák az adott szak-mai feladatok ellátásához szükséges adatok és informá-ciók körét, tartalmát és jellegét,

h)biztosítják a Társaság tevékenységéhez és ellenõrzé-séhez adatok és információk szolgáltatását,

i)betartják és betartatják az adat- és titokvédelmi elõírá-sokat.

(3) A vezetõk irányítási, felügyeleti és ellenõrzési hatás-köre a hozzájuk tartozó szervezeti egységek vonatkozá-sában:

a)meghatározzák a szervezeti egység által foglalkozta-tott munkavállalók munkaköri feladatait,

b)biztosítják a feladatok végrehajtására legalkalmasabb munkamegosztást,

c)megfogalmazzák és rendszerezik a feladatokat, kije-lölik a feladat végrehajtásáért felelõs munkavállalókat,

d)minõsítik, értékelik a munkavállalók munkáját, e)folyamatosan vizsgálják és értékelik – részben a fo-lyamatba épített ellenõrzések rendszerével, részben a rendszeres és eseti közvetlen ellenõrzésekkel – az irányítá-suk alá tartozó szakterület, illetve szervezeti egység tevé-kenységét és mûködését, szükség esetén intézkednek, vagy intézkedést kezdeményeznek.

(4) A vezetõ állású munkavállalók számára kötelezõ kö-zös szabály a szolgálati út betartása és betartatása. A veze-tõ állású munkavállalók indolkolt esetben közvetlen utasí-tás kiadásával is élhetnek a szolgálati szint(ek) „átlépésé-vel”. A beosztott munkavállaló a kapott utasítás tartalmá-ról haladéktalanul, vagy akadályoztatás esetén az akadá-lyoztatás elhárulását követõen köteles a közvetlen vezetõ-jét tájékoztatni.

3. Cím

A Társaság munkaszervezetének irányítása, felépítése A vezérigazgató

21. §(1) A vezérigazgató vezeti a Társaság munkaszer-vezetét a hatályos jogszabályok, a Társaság alapító ok-irata, a részvényesi jogok gyakorlójának határozatai, az SZMSZ, valamint a Tanács döntéseinek keretei között.

(2) A Társaság feladatainak ellátása érdekében:

a)elkészíti, rendszeresen felülvizsgálja, fejleszti a Tár-saság hatékony mûködésére vonatkozó stratégiát,

b)döntésre elõkészíti a Társaság SZMSZ-ét,

c)javaslatot tesz a társaság munkaszervezetének kiala-kítására,

d)rendelkezik a Társaság egyes mûködési folyamataira vonatkozó szabályzatokról, valamint az SZMSZ-ben meg-határozott szervezeti kereteken belül a hatáskör- és fel-adatmegosztás részletes rendjérõl,

e)irányítja a döntés-elõkészítés munkafolyamatát, f)irányítja az államigazgatási, illetve a szakmai és ér-dek-képviseleti szervekkel történõ kapcsolattartást,

g)biztosítja az ellenõrzõ szervezetek munkájának felté-teleit és véleményezi az ellenõrzõ szervek által megküldött jelentéseket,

h)a részvényesi jogok gyakorlója és a Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Miniszter felkérésére segítséget nyújt az interpellációkra, kérdésekre adandó válaszok elõkészí-téséhez.

(3) A vezérigazgató a Társaság munkaszervezetének irá-nyítása keretében különösen az alábbi feladatokat látja el:

a) gyakorolja a munkáltatói jogokat – a vezérigazga-tó-helyettesek kinevezése és felmentése kivételével – a Társaság munkavállalói felett. Javaslatot tesz a vezérigaz-gató-helyettesek személyére a részvényesi jogok gya-korlója részére,

b)biztosítja a munkavállalók érdekképviseletével össze-függõ, jogszabályban elõírt kötelezettségek teljesítését,

c) a központi költségvetés által biztosított elõirányza-ton, valamint a Tanács által a javadalmazási és ösztönzési szabályzatban meghatározott kereteken belül meghatároz-za a Társaság munkaszervezetének létszámát, a munkavál-lalók javadalmazási és ösztönzési feltételrendszerét,

d)az üzleti terv alapján meghatározza a Társaság szer-vezeti egységeire jutó költségkereteket,

e)gyakorolja a kiadmányozási jogokat, f)közvetlenül irányítja:

– a Vezérigazgatói Titkárságot – a Kommunikációs Irodát – a Belsõ Ellenõrzési Irodát

– a humánpolitikai és koordinációs fõigazgatót – a vezérigazgató-helyetteseket.

(4) A vezérigazgató meghatározza a közvetlen irányítá-sa alá tartozó vezetõk közötti munkamegosztást. A vezér-igazgató az SZMSZ keretei között meghatározhatja, hogy a társaságok mûködésének felügyeletét melyik szervezeti egység látja el.

(5) A feladatai ellátása és hatáskörének gyakorlása so-rán általános utasítási, intézkedési joga van. A Belsõ El-lenõrzési Iroda vezetõje és munkatársai belsõ ellenõri, a vezetõ jogtanácsos és a jogtanácsosok jogtanácsosi fel-adatkörükben szakmai véleményük tekintetében nem uta-síthatók.

(6) A vezérigazgató a fentieken felül ellátja továbbá azon feladatokat, amelyeket a Vtv., az alapító okirat és a Tanács a hatáskörébe utal.

V. Fejezet 1. Cím

A vezérigazgató közvetlen irányítása alá tartozók feladatai

Vezérigazgatói Titkárság

22. §(1) A Vezérigazgatói Titkárság ellátja a vezérigaz-gató munkáját közvetlenül segítõ feladatokat.

(2) A vezérigazgató irányításával ellátja:

a) a nemzeti vagyonstratégiával kapcsolatos szakmai tervezési és elõkészítési feladatokat, a stratégia elkészíté-sének és végrehajtásának koordinációját, valamint a stra-tégia végrehajtásának nyomon követését,

b) a Társaság mûködésére vonatkozó szervezeti straté-giával kapcsolatos szakmai tervezési és elõkészítési fel-adatokat, a stratégia elkészítésének és végrehajtásának ko-ordinációját, valamint a stratégia végrehajtásának nyomon követését.

Kommunikációs Iroda

23. § (1) A Kommunikációs Iroda ellátja a Társaság egészével kapcsolatos kommunikációs feladatokat, így különösen:

a) biztosítja az SZMSZ vonatkozó pontjában elõírt, a vagyongazdálkodás céljaival, rendszerével és tevékenysé-gével kapcsolatos proaktív tájékoztatási és kommuniká-ciós tevékenységek ellátását és ennek érdekében kommu-nikációs terv készítését,

b) gondoskodik a Társaság jogszabályban elõírt tájé-koztatási kötelezettségének ellátásáról,

c)ellátja a Társaság mûködésével kapcsolatos hirdetési feladatokat,

d) gondoskodik a Társaság honlapjának kialakításáról és karbantartásáról,

e) kapcsolatot tart a nemzetközi szervezetekkel (EU, OECD stb.),

f)közremûködik a nemzetközi tárgyalások elõkészíté-sében, az érintett igazgatóságokkal együttmûködve a ma-gas szintû vezetõi találkozókhoz, illetve egyéb nemzetközi üzleti tárgyalásokhoz háttéranyagok összeállításában,

g)közremûködik a külföldi üzleti utak, bemutatók, ren-dezvények, nemzetközi üzleti tárgyalások megszervezésé-ben, elõkészítésében.

Belsõ Ellenõrzési Iroda

24. §A Belsõ Ellenõrzési Iroda a vezérigazgató irányí-tása alapján végzi a Társaságra bízott vagyonnal kapcsola-tos tulajdonosi ellenõrzési feladatokat, valamint az MNV Zrt. vezetõi ellenõrzési feladatait, így különösen:

a) elkészíti az MNV Zrt. éves tulajdonosi ellenõrzési tervét, és az éves vezetõi ellenõrzési tervét,

b)lefolytatja a tulajdonosi és a vezetõi ellenõrzési terv-ben meghatározott ellenõrzéseket és az ellenõrzések által feltárt tényekrõl és a megállapításokról jelentéseket készít, c)javaslatot tesz az ellenõrzési jelentések alapján szük-séges intézkedésekre és nyomon követi ezek teljesülését,

d)az éves ellenõrzési tapasztalatokról, a megtett intéz-kedésekrõl összefoglaló jelentést készít a vezérigazgató, illetve a Tanács részére,

e)a vezérigazgató elrendelése alapján vizsgálja a beér-kezõ panaszokat és közérdekû bejelentéseket,

f)a szerzõdésmenedzselést végzõ szakterület felkérése alapján ellenõrzi az értékesítési szerzõdésekben foglalt, vevõk által vállalt kötelezettségek teljesítését,

g) ellátja mindazokat az ellenõrzési feladatokat, ame-lyekkel a vezérigazgató megbízza.

Humánpolitikai és koordinációs fõigazgató 25. §(1) A humánpolitikai és koordinációs fõigazgató ellátja a Társaságra bízott vagyonba tartozó társaságok-kal, és a Társaság munkavállalóival kapcsolatos humán-erõforrás-gazdálkodási feladatokat, biztosítja a Társaság mûködéséhez szükséges biztonsági és a munkaszervezet-tel, valamint a saját vagyonnal kapcsolatos üzemeltetési feltételeket, közremûködik a mûködéshez szükséges be-szerzésekkel kapcsolatos feladatok ellátásában, valamint elvégzi a testületi ülések elõkészítésével és lebonyolításá-val kapcsolatos feladatokat.

(2) A Társaságra bízott vagyonba tartozó társaságokkal kapcsolatos humánerõforrás-gazdálkodási feladatai külö-nösen:

a) a rábízott vagyonba tartozó társasági portfolió hu-mánpolitikai stratégiájának kidolgozása,

b)a vagyoni körbe tartozó társaságok tisztségviselõi és vezetõi javadalmazási rendszerével, szerzõdéses viszo-nyainak kialakításával és a munkaszerzõdési feltételeivel kapcsolatos javaslatok kialakításának irányítása,

c)a vagyoni körbe tartozó társaságok tisztségviselõire, vezetõire vonatkozó személyi javaslatok elõkészítése.

(3) A Társaság munkavállalóival kapcsolatos munka-ügyi feladatai különösen:

a)elkészíti az éves létszám- és bérgazdálkodási tervet, b) kidolgozza és fejleszti a humánerõforrás-gazdálko-dás tárgykörébe tartozó belsõ szabályzatokat, elvégzi a Társaság személyügyi, munkaügyi döntéseinek,

intézke-déseinek és határozatainak elõkészítését, és végrehajtja azokat,

c)javaslatot tesz a Társaság javadalmazási, érdekeltségi rendszerére és mûködteti azt,

d)elõkészíti, szervezi és intézi a munkaerõ-fejlesztéssel kapcsolatos oktatási és továbbképzési ügyeket,

e) ellátja a személyügyi adminisztrációs, munkajogi, valamint az egyéb munkaügyi feladatokat, vezeti a munka-ügyi nyilvántartást.

(4) A Társaság mûködéséhez szükséges biztonsági fel-tételek megteremtésével kapcsolatos feladatai különösen:

a)gondoskodik a biztonságtechnikai, tûz és vagyonvé-delmi, beléptetõ eszközök beszerzésérõl,

b)a folyamatos és biztonságos mûködés érdekében biz-tosítja a szükséges infrastruktúrát, tárgyi eszközöket, a tel-jes körû mûszaki felügyeletet,

c)biztosítja a Társaság székháza, valamint a Társaságra bízott, és a saját vagyonába tartozó ingatlan õrzés-védel-mét,

d)ellátja a Társaságra bízott vagyonba tartozó ingatla-nok õrzés-védelmével kapcsolatos biztonsági feladatokat, e)biztonsági és vagyonvédelmi helyzetfelméréseket vé-gez és vévé-geztet az MNV Zrt. többségi tulajdonába tartozó társaságoknál, ellenõrzi a feltárt hiányosságok megszünte-tését, szervezi a tartós állami tulajdonú társaságok vagyon-védelmi vezetõinek éves továbbképzéseit,

f)elõkészíti a társaság tûz- és vagyonvédelmi szabály-zatait, gondoskodik az aktualizálásukról és a kapcsolódó feladatok végrehajtásáról,

g)kapcsolatot tart a rendvédelmi szervekkel és hatósá-gokkal, ellátja a nemzetbiztonsággal összefüggõ felada-tokat.

(5) A Társaság mûködéséhez szükséges tárgyi feltételek biztosításával kapcsolatos feladatai különösen:

a)ellátja a Társaság székházának és a saját vagyonába tartozó ingatlanainak üzemeltetésével, karbantartásával és a beruházásokkal kapcsolatos feladatokat,

b) gondoskodik a Társaság mûködéséhez szükséges kommunikációs és irodatechnikai eszközök, gépjármûvek, egyéb berendezési tárgyak, tárgyi eszközök beszerzésérõl, vezeti az ezekkel kapcsolatos nyilvántartásokat, elkészíti a vonatkozó szabályzatokat,

c)a Társaság mûködéséhez szükséges egyéb szolgálta-tások tekintetében megköti a szükséges szerzõdéseket,

d)ellátja az iratkezeléssel kapcsolatos feladatokat, így ellátja a Társaság központi iktatási feladatait, elkészíti az iratkezelési szabályzatot, kezeli a Társasághoz érkezõ mi-nõsített ügyiratokat, ellátja a bélyegzõhasználattal kapcso-latos feladatokat,

e)koordinálja, felügyeli a szervezeti egységeknél indo-kolt irattározási feladatok végrehajtását, felügyeli az ira-tok elektronikus archiválási, valamint irattár-kezelési (ren-dezés, õrzés, betekintés, selejtezés, levéltárba adás stb.) te-vékenységét.

(6) A testületi ülések – Tanács ülése, Vezetõi Értekez-let – elõkészítésével és lebonyolításával kapcsolatos fel-adatai különösen:

a)biztosítja a testületi ülések megtartásához szükséges tárgyi eszközöket, és gondoskodik azok biztonságos mû-ködõképességérõl,

b)gondoskodik a napirenden szereplõ döntés-elõkészí-tõ anyagok összegyûjtésérõl, sokszorosításáról, az ülések résztvevõihez történõ eljuttatásáról,

c) biztosítja az üléseken a jegyzõkönyvnek minõsülõ hangfelvétel digitális rögzítését, a meghozott határozatok írásba foglalását, a Vtv. rendelkezései szerint a jegyzõ-könyv elkészítését,

d)nyilvántartja, kezeli és õrzi a döntés-elõkészítõ doku-mentumokat, mûködteti a Dokumentumtárat.

(7) Közremûködik a feladatkörével összefüggésben szükséges közbeszerzési és egyéb eljárások lefolytatá-sában.

(8) Ellátja a Társaságra bízott vagyonnal kapcsolatos környezetvédelmi és kárelhárítási feladatokat.

(9) Végzi a Társaság mûködésével kapcsolatos belsõ szabályozás elkészítésének és karbantartásának koordiná-cióját.

(10) Ellátja az MNV Zrt. vagyonnyilatkozat-tételre kö-telezett munkavállalóinak, valamint az MNV Zrt-re bízott vagyonba tartozó többségi állami részesedéssel mûködõ társaságok tisztségviselõinek vagyonnyilatkozat-tételével kapcsolatos, az egyes vagyonnyilatkozat-tételi kötelezett-ségekrõl szóló 2007. évi CLII. törvény szerinti õrzésért felelõs feladatait.

(11) A fõigazgatót a fentiekben meghatározott feladatok ellátásában három igazgató segíti.

2. Cím

Vezérigazgató-helyettesek

26 §(1) A vezérigazgató-helyettesek a szakterületükön az alábbi általános irányítási feladatokat látják el:

a) közremûködnek a Társaság hatékony mûködésére vonatkozó stratégia kialakításában, a szervezet és a mûkö-dés fejlesztésében,

b) gondoskodnak az irányításuk alatt álló szakterület feladatkörébe tartozó ügyek – jelen SZMSZ-ben vagy kü-lön szabályzatban, utasításban elõírt – együttmûködésben történõ döntésre elõkészítésrõl,

c)képviselik (nem cégjogi értelemben) a Társaságot az irányításuk alá tartozó tevékenységek körében,

d)felelõsek a Társaságra bízott vagyonnal történõ gaz-dálkodásért, az ahhoz kapcsolódó szabályozási, szervezési és végrehajtási feladatok megszervezéséért. A vonatkozó konkrét szabályozást vezérigazgatói utasításban kell meg-határozni,

e)biztosítják a vagyonkataszter naprakészségét, teljes-körûségét, megbízhatóságát,

f)ellátják a vezérigazgató által kijelölt társaság/ok mû-ködésének felügyeletét,

g)munkáltatói kérdésekben javaslatot tesznek a vezér-igazgató részére, valamint elõzetes véleményezési jogot gyakorolnak az irányításuk alatt álló szervezeti egységek vezetõivel kapcsolatosan,

h)gondoskodnak a Tanács vagy a vezérigazgató hatás-körébe utalt döntések elõkészítésérõl és végrehajtásáról,

i)döntenek a vezérigazgató által meghatározott hatás-körben a szakmai irányításuk alá tartozó ügyekben,

j)kapcsolatot tartanak a hozzájuk tartozó szakmai terü-let munkáját érintõ külsõ szervekkel,

k)a vezérigazgatót a helyettesítési rendnek megfelelõen helyettesítik.

(2) A portfolióért felelõs vezérigazgató-helyettesek – ezen túlmenõen – az illetékes vezérigazgató-helyettessel együttmûködve a vagyonhasznosítással és vagyonértéke-sítéssel kapcsolatos feladatok irányítása keretében:

a)elõkészítik elidegenítés, csere és az egyéb értékesíté-si módok esetén az eljárást, és ellátják az értékesítéssel kapcsolatos szakmai feladatokat,

b)gondoskodnak a nyertes pályázóval kötendõ szerzõ-dés tervezetének, illetve valamennyi értékesítéssel kap-csolatos szerzõdés tervezetének elõkészítésérõl.

Jogi vezérigazgató-helyettes/Vezetõ jogtanácsos 27. §(1) A jogi vezérigazgató-helyettes ellátja a Társa-ság vezetõ jogtanácsosának feladatkörét, valamint irányít-ja a vagyonhasznosítással, az értékesítéssel, a szerzõdések teljesítésének ellenõrzésével (szerzõdésmenedzselés), va-lamint a közbeszerzési eljárások lefolytatásával összefüg-gõ jogi szaktevékenységet.

Jogi vezérigazgató-helyettes/Vezetõ jogtanácsos 27. §(1) A jogi vezérigazgató-helyettes ellátja a Társa-ság vezetõ jogtanácsosának feladatkörét, valamint irányít-ja a vagyonhasznosítással, az értékesítéssel, a szerzõdések teljesítésének ellenõrzésével (szerzõdésmenedzselés), va-lamint a közbeszerzési eljárások lefolytatásával összefüg-gõ jogi szaktevékenységet.