• Nem Talált Eredményt

A Fõvárosi és Pest Megyei MgSzH kisegítõ és vállalkozási tevékenysége:

In document Miniszteri rendeletek (Pldal 110-115)

Miniszteri utasítás

F) Az MgSzH Központ gazdálkodással kapcsolatos feladatai:

III. Az erdészeti szakigazgatás területén ellátja:

15. A Fõvárosi és Pest Megyei MgSzH kisegítõ és vállalkozási tevékenysége:

A Fõvárosi és Pest Megyei MgSzH kisegítõ tevékenységet végezhet, azonban a szerv kisegítõ tevékenységébõl szár-mazó éves bevétel nem haladhatja meg a költségvetési szerv összkiadásainak 30%-át.

A Fõvárosi és Pest Megyei MgSzH szabad kapacitásainak hasznosítása érdekében, a Kt. 7.§ (1) bekezdésd)pontjában foglaltak szerint vállalkozhat, feltéve, hogy ez nem veszélyezteti az alapító okiratban meghatározott alaptevékenységét és ebbõl fakadó kötelezettségeinek teljesítését.

A Fõvárosi és Pest Megyei MgSzH vállalkozási tevékenységébõl származó éves bevétel nem haladhatja meg a költ-ségvetési szerv összkiadásainak 30%-át.

10. szám FÖLDMÛVELÉSÜGYI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI ÉRTESÍTÕ 3165

A vállalkozásból származó bevételeket és a vállalkozási tevékenység kiadásait az alaptevékenységektõl elkülönítet-ten kell megtervezni, nyilvántartani és elszámolni.

16. A vagyonkezelés módja:A Fõvárosi és Pest Megyei MgSzH kezeli a feladatainak ellátásához szükséges, a Ma-gyar Állam tulajdonát képezõ ingó és ingatlan vagyont. A vagyonkezelõi jogosultságot a MaMa-gyar Nemzeti Vagyonkeze-lõ Zrt., illetve jogeVagyonkeze-lõdjei és a Fõvárosi és Pest Megyei MgSzH közötti vagyonkezeVagyonkeze-lõi szerzõdés rögzíti.

Az alapító okiratban nem szabályozott kérdéseket a Szervezeti és Mûködési Szabályzat szabályozza.

Ez az alapító okirat 2009. július 1-jén lép hatályba, ezzel egyidejûleg a Fõvárosi és Pest Megyei MgSzH 10830/1/2008. számon kiadott alapító okirata hatályát veszti.

Budapest, 2009. június 25.

Gráf Józsefs. k.,

földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter

A Gyõr-Moson-Sopron Megyei Mezõgazdasági Szakigazgatási Hivatal ALAPÍTÓ OKIRATA

A költségvetési szervek jogállásáról és gazdálkodásáról szóló 2008. évi CV. törvény 3–4. §-ában és 44. §-ában, vala-mint az államháztartás mûködési rendjérõl szóló 217/1998. (XII. 30.) Korm. rendelet 10. §-ában, a Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium irányítása alá tartozó költségvetési szervek besorolásáról szóló 25.148/7/2009. számú ha-tározatban, továbbá a Mezõgazdasági Szakigazgatási Hivatal létrehozásáról és mûködésérõl szóló 274/2006. (XII. 23.) Korm. rendeletben foglaltakat figyelembe véve – a pénzügyminiszterrel egyetértésben – a Gyõr-Moson-Sopron Megyei Mezõgazdasági Szakigazgatási Hivatal (a továbbiakban: Gyõr-Moson-Sopron Megyei MgSzH) alapító okiratát az alábbiak szerint kiadom:

1. A költségvetési szerv elnevezése:Gyõr-Moson-Sopron Megyei Mezõgazdasági Szakigazgatási Hivatal;

Rövidített neve:Gyõr-Moson-Sopron Megyei MgSzH;

Idegen nyelvû elnevezései:

Gyõr-Moson-Sopron County Agricultural Office;

Komitats Amt der Ressortverwaltung für Landwirtschaft von Gyõr-Moson-Sopron.

2. Székhelye:9028 Gyõr, Arató u. 5.

3. A Gyõr-Moson-Sopron Megyei MgSzH létrehozásáról rendelkezõ jogszabály:a Mezõgazdasági Szakigazgatá-si Hivatal létrehozásáról és mûködésérõl szóló 274/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet [a továbbiakban: 274/2006.

(XII. 23.) Korm. rendelet].

4. Az alapítás idõpontja:2007. január 1.

5. A Gyõr-Moson-Sopron Megyei MgSzH illetékességi területe:

– a Gyõr-Moson-Sopron Megyei MgSzH illetékességi területe – amennyiben jogszabály másként nem rendelkezik – Gyõr-Moson-Sopron megye területére terjed ki;

– borászati, erdészeti, növénytermesztési, valamint tenyésztési hatósági ügyekben a Gyõr-Moson-Sopron Megyei MgSzH illetékességi területét a 274/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet határozza meg.

6. A Gyõr-Moson-Sopron Megyei MgSzH közvetlen jogelõdjei:

– FVM Gyõr-Moson-Sopron Megyei Földmûvelésügyi Hivatal; 9021 Gyõr, Jókai u. 12.

– Gyõr-Moson-Sopron Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenõrzõ Állomás; 9028 Gyõr, Régi Veszprémi u. 10.

7. A Gyõr-Moson-Sopron Megyei MgSzH jogszabályban meghatározott közfeladatkéntközigazgatási jogalkal-mazói, hatósági és törvényességi ellenõrzési tevékenységet folytat. Elvégzi a szakágazati területek feladatait meghatáro-zó jogszabályok által hatáskörébe utalt, különösen hatósági, szakhatósági, felügyeleti, engedélyezési, ellenõrzési, nyil-vántartási, illetve szakmai igazgatási feladatokat, valamint ellát egyéb (megállapodás, utasításban megállapított) szak-mai feladatokat.

8. Az irányítási jogok gyakorlása: az irányítási jogokat a földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter (1055 Buda-pest, Kossuth Lajos tér 11.), valamint a 274/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet 4. §-ában foglalt jogkörök tekintetében a Mezõgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ (1024 Budapest, Keleti Károly utca 24.) (a továbbiakban: MgSzH Köz-pont) elnöke gyakorolja, mely irányítási jogok gyakorlásának eljárási rendjét a Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Mi-nisztérium, illetve az MgSzH Központ szervezeti és mûködési szabályzata rögzíti.

9. A költségvetési szerv besorolása:

a tevékenység jellege alapján: közhatalmi

a feladatellátáshoz kapcsolódó funkciója alapján: önállóan mûködõ és gazdálkodó

10. A Gyõr-Moson-Sopron Megyei MgSzH mûködési rendje:A Gyõr-Moson-Sopron Megyei MgSzH feladatait, tagolódását és részletes szervezeti felépítését az Szervezeti és Mûködési Szabályzat határozza meg. Az SzMSz-t a me-gyei MgSzH készíti el, és a miniszter hagyja jóvá.

11. A költségvetési szerv telephelyei:

9028 Gyõr, Régi Veszprémi u. 10.

9021 Gyõr, Jókai u. 12.

9021 Gyõr, Aradi vértanuk u. 12.

12. A Gyõr-Moson-Sopron Megyei MgSzH vezetõjének kinevezési és felmentési rendje, valamint a kinevezés idõtartama:A Gyõr-Moson-Sopron Megyei MgSzH-t fõigazgató vezeti, akit hat éves határozott idõtartamra pályázat útján a miniszter nevez ki, a fõigazgatót a miniszter menti fel. Az igazgatót – az MgSzH Központ adott szakterületért fe-lelõs elnökhelyettesének javaslata alapján, a fõigazgató véleményének figyelembevétele mellett – az MgSzH Központ elnöke nevezi ki és menti fel. A fõigazgató felett a munkáltatói jogokat – a kinevezés és a felmentés kivételével – az el-nök gyakorolja. Az igazgató felett a munkáltatói jogokat – a kinevezés és a felmentés, valamint az át nem ruházható ha-táskörbe tartozó munkáltatói intézkedések kivételével – az MgSzH Központ adott szakterületért felelõs elnökhelyettese gyakorolja.

13. A Gyõr-Moson-Sopron Megyei MgSzH foglalkoztatottjaira vonatkozó foglalkoztatási jogviszonya: A Gyõr-Moson-Sopron Megyei MgSzH dolgozóinak foglalkoztatási jogviszonyaira a köztisztviselõk jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény, valamint a Munka Törvénykönyvérõl szóló 1992. évi XXII. törvény rendelkezéseit kell alkal-mazni. A munkáltatói jogok gyakorlásának részletes szabályait az SzMSz rögzíti.

14. A Gyõr-Moson-Sopron Megyei MgSzH alaptevékenysége:A területi szerv az MgSzH-ra vonatkozó mindenkor hatályos jogszabályok rendelkezései szerint elvégzi a szakágazati területek feladatait meghatározó jogszabályok által a mezõgazdasági szakigazgatási szerv hatáskörébe utalt, különösen hatósági, szakhatósági, felügyeleti, engedélyezési, el-lenõrzési, nyilvántartási, illetve szakmai igazgatási feladatokat, valamint ellát egyéb (megállapodásban, utasításban megállapított) szakmai feladatokat, gondoskodik szakmai továbbképzésekrõl és hatósági szakemberek képzésérõl, köz-remûködik katasztrófavédelmi feladatok ellátásában.

I. A földmûvelésügyi szakigazgatás területén ellátja:

– a nemzeti támogatási rendszer mûködtetésével összefüggõ feladatokat;

– a földügyi igazgatás keretében a földkiadással, földárveréssel és birtokrendezéssel kapcsolatos feladatokat;

– a növénytermesztési és állattenyésztési szakigazgatási feladatokat;

– elvégzi a vetõmagvak minõsítéséhez szükséges vizsgálatokat;

– ellátja a szántóföldi és kertészeti vetõmagvak elõállításának ellenõrzésével, minõsítésével és fémzárolásával kap-csolatos feladatokat;

– fajtakísérleti állomást mûködtet;

– a szõlõ-, gyümölcstelepítéssel, borgazdálkodással kapcsolatos szakigazgatási feladatokat;

– a halászati és vadászati igazgatási és hatósági feladatokat;

10. szám FÖLDMÛVELÉSÜGYI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI ÉRTESÍTÕ 3167

– a megyei földhivatallal együttmûködve a termõföldvédelemmel és termõföldhasználattal kapcsolatos feladatokat;

– a mezõgazdasági vízgazdálkodással, bel- és árvízvédekezéssel kapcsolatos feladatokat, valamint a vízgazdálkodási társulatok szakmai felügyeletét;

– az állami tulajdonú forgalomképes vizek és vízi létesítmények kezelését, felügyeletét;

– az agrár-szakoktatási feladatokat; közremûködik az agrár-szaktanácsadási rendszer mûködtetésében;

– a családi gazdálkodók nyilvántartás vezetésével kapcsolatos feladatokat;

– termelõi szervezetek ellenõrzését;

– a falugazdász-hálózat mûködtetésével kapcsolatos feladatokat, amely útján:

– ellátja a termésbecsléssel, állapotminõsítéssel, az elemi károk felmérésével, valamint az ezekhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésével összefüggõ feladatokat;

– ellátja az õstermelõk nyilvántartásával kapcsolatos feladatokat;

– részt vesz a térségfejlesztési, vízgazdálkodási és környezetvédelmi feladatok helyi szinten jelentkezõ ellátásá-ban; az agrárpiac szabályozásával összefüggõ feladatok végrehajtásában.

II. Az élelmiszerlánc-felügyeleti tevékenység keretében:

– ellátja az élelmiszerlánc-biztonsági, különösen növényegészségügyi, növényvédelmi, talajvédelmi, agrárkörnye-zet-védelmi, állategészségügyi, állatvédelmi, takarmányhigiéniával, takarmányok biztonságával és minõségével, élelmiszerhigiéniával, az élelmiszerek biztonságával, minõségével, állatgyógyászati termékekkel kapcsolatos terü-leti állami és hatósági feladatokat;

– részt vesz az állatok egységes azonosítási és nyilvántartási rendszerének kialakításában és mûködtetésében, vala-mint ellátja az állatok azonosításával és nyilvántartásával kapcsolatos ellenõrzési feladatokat;

– mûködteti az informatikai (információs) rendszereket;

– jogszabályoknak és központi utasításoknak megfelelõen mûködteti a kerületi hivatalokat, laboratóriumokat, kiren-deltségeket;

– központi utasításoknak megfelelõen elvégzi az élelmiszerlánc-felügyelet keretében, hatósági ellenõrzések során vett egyes minták laboratóriumi vizsgálatát;

– végrehajtja a területi éves ellenõrzési terveket;

– részt vesz az élelmiszerlánc-biztonsággal foglalkozó szakemberek képzésében, szervezi a belsõ szakmai képzése-ket;

– kijelöli a hatósági állatorvos székhelyét, mûködési területét és meghatározza feladatait;

– meghatározza a jogosult állatorvos mûködési területét és feladatait, továbbá kiadja a jogosult állatorvosi tevékeny-ség végzésére szóló engedélyt;

– ügyeleti és/vagy készenléti szolgálatot szervez;

– ellátja a növényi károsítók által okozott járványok, valamint állatjárványok elhárításával, felszámolásával kapcso-latos területi feladatokat, jogszabályban foglaltak szerint felállítja és mûködteti a Helyi Járványvédelmi Központot;

– ellátja az élelmiszerlánc-események kezelésével kapcsolatos területi feladatokat.

III. Az erdészeti szakigazgatás területén ellátja:

– a körzeti erdõterv átfogó tervezését, ezen belül az erdõgazdálkodás térbeli rendjének kialakítását, a birtokviszo-nyok rendezését az ingatlan-nyilvántartás adataival összhangban;

– az erdõleltározási feladatokat;

– az erdõterv összeállítását;

– az Erdõállomány Adattár mûködésével kapcsolatos regionális feladatokat, a digitális térképészeti adatállomány ke-zelésével és karbantartásával járó feladatokat;

– az erdõvédelmi mérõ- és megfigyelõ rendszer mûködésével kapcsolatos operatív feladatokat;

– az Erdõtûz Információs Rendszer terepi feladatait, az erdõtûz megelõzésével kapcsolatos erdészeti hatósági felada-tokat;

– illetékességi területén az erdõgazdálkodási tevékenység folyamatos elemzési, értékelés munkáit;

– közremûködõként a térségi fejlesztés erdészettel összefüggõ tervezési és fejlesztési feladatait;

– pályázatkezelési és támogatási feladatai keretében a nemzeti támogatási rendszer mûködtetését, valamint a delegált feladatok keretében a közösségi erdészeti támogatási rendszer mûködtetését;

– javaslatot tesz az erdészeti oktatás és kutatás fejlesztési irányainak meghatározására;

– közremûködik az erdészeti és az elsõdleges fafeldolgozás szakágazati statisztikai feladatainak ellátásában;

A Gyõr-Moson-Sopron Megyei MgSzH államháztartási szakágazat szerinti besorolása:

841104 Területi általános igazgatási szervek tevékenysége.

Alaptevékenységének besorolása:

2009. december 31-ig érvényes szakfeladatrend szerint:

751735 Hatósági, (fõ)felügyeleti, szakmai irányítási tevékenység 2010. január 1-jétõl érvényes szakfeladatrend szerint:

712106 Élelmiszer-elõállítással kapcsolatos állat-egészségügyi ellenõrzõ vizsgálatok 712109 Egyéb, hatósági eljárás érdekében végzett mûszaki vizsgálat, elemzés 841163 Pályázat- és támogatáskezelés, ellenõrzés

841322 Mezõgazdaság területi igazgatása és szabályozása

A kiegészítõ tevékenységek 2009. december 31-ig érvényes államháztartási szakfeladatrendi besorolása:

014012 Növénytermelési, kertészeti szolgáltatás 742311 Mûszaki elemzés és tesztelés

852018 Állategészségügyi tevékenység

A kiegészítõ tevékenységek 2010. január 1-jétõl érvényes államháztartási szakfeladatrendi besorolása:

016100 Növénytermesztési szolgáltatás 016200 Állattenyésztési szolgáltatás 024000 Erdészeti szolgáltatás

712201 Összetétel-, tisztaságvizsgálat, -elemzés 721932 Agrártudományi alkalmazott kutatás

749050 M.n.s. egyéb szakmai, tudományos, mûszaki tevékenység 750000 Állat-egészségügyi ellátás

15. A Gyõr-Moson-Sopron Megyei MgSzH kisegítõ és vállalkozási tevékenysége:

A Gyõr-Moson-Sopron Megyei MgSzH kisegítõ tevékenységet végezhet, azonban a szerv kisegítõ tevékenységébõl származó éves bevétel nem haladhatja meg a költségvetési szerv összkiadásainak 30%-át.

A Gyõr-Moson-Sopron Megyei MgSzH szabad kapacitásainak hasznosítása érdekében, a Kt. 7.§ (1) bekezdés d) pontjában foglaltak szerint vállalkozhat, feltéve, hogy ez nem veszélyezteti az alapító okiratban meghatározott alaptevé-kenységét és ebbõl fakadó kötelezettségeinek teljesítését.

A Gyõr-Moson-Sopron Megyei MgSzH vállalkozási tevékenységébõl származó éves bevétel nem haladhatja meg a költségvetési szerv összkiadásainak 30%-át.

A vállalkozásból származó bevételeket és a vállalkozási tevékenység kiadásait az alaptevékenységektõl elkülönítet-ten kell megtervezni, nyilvántartani és elszámolni.

16. A vagyonkezelés módja:A Gyõr-Moson-Sopron Megyei MgSzH kezeli a feladatainak ellátásához szükséges, a Magyar Állam tulajdonát képezõ ingó és ingatlan vagyont. A vagyonkezelõi jogosultságot a Magyar Nemzeti Vagyon-kezelõ Zrt., illetve jogelõdjei és a Gyõr-Moson-Sopron Megyei MgSzH közötti vagyonVagyon-kezelõi szerzõdés rögzíti.

Az alapító okiratban nem szabályozott kérdéseket a Szervezeti és Mûködési Szabályzat szabályozza.

Ez az alapító okirat 2009. július 1-jén lép hatályba, ezzel egyidejûleg a Gyõr-Moson-Sopron Megyei MgSzH 40.011/2006. számon kiadott alapító okirata hatályát veszti.

Budapest, 2009. június 25.

Gráf Józsefs. k.,

földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter

10. szám FÖLDMÛVELÉSÜGYI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI ÉRTESÍTÕ 3169

A Hajdú-Bihar Megyei Mezõgazdasági Szakigazgatási Hivatal ALAPÍTÓ OKIRATA

A költségvetési szervek jogállásáról és gazdálkodásáról szóló 2008. évi CV. törvény 3–4. §-ában és 44. §-ában, vala-mint az államháztartás mûködési rendjérõl szóló 217/1998. (XII. 30.) Korm. rendelet 10. §-ában, a Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium irányítása alá tartozó költségvetési szervek besorolásáról szóló 25.148/7/2009. számú ha-tározatban, továbbá a Mezõgazdasági Szakigazgatási Hivatal létrehozásáról és mûködésérõl szóló 274/2006. (XII. 23.) Korm. rendeletben foglaltakat figyelembe véve – a pénzügyminiszterrel egyetértésben – a Hajdú-Bihar Megyei Mezõ-gazdasági Szakigazgatási Hivatal (a továbbiakban: Hajdú-Bihar Megyei MgSzH) alapító okiratát az alábbiak szerint kiadom:

1. A költségvetési szerv elnevezése:Hajdú-Bihar Megyei Mezõgazdasági Szakigazgatási Hivatal;

Rövidített neve:Hajdú-Bihar Megyei MgSzH;

Idegen nyelvû elnevezései:

Hajdú-Bihar County Agricultural Office;

Komitats Amt der Ressortverwaltung für Landwirtschaft von Hajdú-Bihar.

2. Székhelye:4024 Debrecen, Kossuth u. 12–14.

3. A Hajdú-Bihar Megyei MgSzH létrehozásáról rendelkezõ jogszabály:a Mezõgazdasági Szakigazgatási Hivatal létrehozásáról és mûködésérõl szóló 274/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet [a továbbiakban: 274/2006. (XII. 23.) Korm.

rendelet].

4. Az alapítás idõpontja:2007. január 1.

In document Miniszteri rendeletek (Pldal 110-115)