• Nem Talált Eredményt

Exkurzus: egy FelvidékrĘl menekült tanár kálváriája

In document PEDAGÓGUSOK AZ 1918–1919. ÉVI (Pldal 104-114)

területek pedagógusaival szemben

1.2. A magyar tanító(nĘ)képzĘk drámája a csehszlovák megszállás alá került területeken

1.2.1. Exkurzus: egy FelvidékrĘl menekült tanár kálváriája

Éber tanár úr nagy önmérsékletet tükrözĘ szavai mögött – a menekültek körében akkoriban gyakori – súlyos gondok, megpróbáltatások, veszteségek rejtĘztek. Mi-elĘtt továbblépnénk – egy rövid exkurus erejéig – vessünk egy pillantást az akkori hétköznapi hĘsök, tiszteletreméltĘ „kisemberek”, menekült pedagógusok egy csoportjára többé-kevésbé jellemzĘ tényekre. A természettudományos végzett-ségĦ, katolikus Éber RezsĘ akkoriban 39 éves volt, 15 éves közszolgálati múlttal, 3 tizenéves fiúgyermek apjaként, özvegyen. Az I. világháborút hadiszolgálatban töltötte. Már 1914. augusztus 2-án bevonult, rövidesen orosz hadifogságba került, ahonnan megszökött. Újból hadba vonult, s egészen 1918. május 4-ig szolgált.

317 Ezáltal a BudapestrĘl átvitt pénz, a pecsételés során értékének felét vesztette, majd használhatat-lanná vált.

318 RL C/39, 26/a cs. Éber RezsĘ és Hanvai Gyula 1920. január 12-i és 28-i feljegyzése Párvy Endre stubnyafürdĘi igazgató ügyében a VKM-hez. (Kiemelés tĘlem – D. P.) A késĘbb történtekkel kapcsolatban Hanvai Gyula közölte, hogy miután kiderült, hogy a KN csak azokat helyezi el, akik személyesen jelentkeznek, Pestre jöttek ahol – Párvy igazgató segítségével – magyarorszá-gi, vidéki elhelyezést nyertek. ė például Pápára került, Párvy a budapesti II. kerületi állami taní-tónĘképzĘbe. Lásd róla még az V.3.2. fejezetben!

319 RL C/39, 26/a cs. Éber RezsĘ 1920. január 12-i feljegyzésében. (Kiemelés tĘlem – D. P.)

Özvegyember lévén, fiait konviktusba kellett adja erre az idĘre. StubnyafürdĘre, állásába május 28-án visszatérve320 – néhány hónap múlva – szembe kellett néznie a cseh megszállás következményeivel. A képzĘ bezáratása mellett, azzal is, hogy a cseh megszállók – a szerbekhez hasonlóan – csak általuk lepecsételt régi pénzt engedték forgalomban maradni, átváltani, s a pecsételés során a benyújtott pénz felét elkobozták. Fizetést 1919 februárjától nem kaptak, a VKM/KN helyben ma-radásra utasította Ęket. Így csak 1919. május 10-i kiutasíttatásuk után költözhettek Magyarország meg nem szállt területére, s kérhettek ottani elhelyezést. Addig is élniük kellett valamibĘl. Ottani pénzben eladósodtak, majd Budapesten a Tanács-köztársaság által kibocsátott „fehér pénzben” kapták meg elmaradt fizetéseiket, mely – a tanár úr szerint – már 1919 augusztus elején értékének négyötöd részét elvesztette. Ilyen veszteségek mellett kellett a – trencséni piarista gimnáziumban és konviktusban tanult három fia taníttatásának költségeibĘl is adódó – kinti adós-ságait törleszteni.

1918 novemberében a „spanyoljárvány” miatt elrendelt szünet alatt fiait Stub-nyafürdĘre hazavitte. IdĘközben a csehek megszállták Trencsént, így vele „össze-köttetés nincsen, s ha volna is, az ottani helyzet bizonytalansága engem a legna-gyobb nyugtalansággal töltene el, ha a fiaim ott lennének. …Mindhárom fiam osztályának elsĘ tanulója”, színjeles bizonyítvánnyal, jó egészségi állapottal – írta a VKM-nek a tanár úr, kérve, hogy a rendkívüli helyzetre tekintettel, egy

„nyugodt helyen lévĘ és középiskolával rendelkezĘ városban elhelyezett állami tanítóképzĘ intézetben, köztartási díjért ellátást nyerjenek”.321 A VKM határo-zatával a fiúkat elĘbb Lévára helyeztette volna, de a tanár úr újabb kérésére végül tanulni a kiskunfélegyházi fĘgimnáziumba, lakni az állami tanítóképzĘ internátu-sába kerültek.322 Édesapjuk is követte Ęket.

A pedagógusok között akkor is hiányszakmának számító természettudományos végzettsége folytán, Éber RezsĘnek már egy május eleji magyarországi utazása során sikerült álláshoz jutnia a kiskunfélegyházi állami tanítóképzĘben. Néhány napi tanítás után visszament StubnyafürdĘre, ahonnan a kiutasítását követĘen jú-nius elején, ingóságaikat vagon barakva indult Magyarországra. Pechére – utazás közben – belefutott a Vörös Hadsereg felvidéki offenzívájába, s vonatát vissza-fordították. Így bútoraik nagy részét StubnyafürdĘn beraktározva hagyta. Június végén érkezett Kiskunfélegyházára. Kezdetben bútor és lakás nélkül vélhetĘen az intézetben vagy/és albérletben éltek. Gyermekei a tandíjas Városi Katolikus FĘ-gimnáziumba jártak. IdĘvel drága bérĦ lakáshoz jutottak, a bútoruk is megérke-zett, s így – pl. a budapesti munkanélküli vagonlakó menekült közszolgálati

320 MNL OL K 502-1919-5-1733. 476/1918.

321 MNL OL K 502-1919-5-1733. Éber RezsĘ 1918.november 25-i kérvényében.

322 MNL OL K 502-1919-5-1733. Éber RezsĘ 1918. december 23-i kérvényében, s a VKM – Neményi. államtitkár által szignált – 1919. január 11-i határozatában.

mazottakhoz képest – viszonylag kedvezĘ, ám anyagilag igen szorult helyzetben éltek.323

Még 1919. július 15-én a KN 164.124/1919. VI. 2. sz rendeletével, Farkas Sándor aláírásával (és az ottani értékek megĘrzésére vonatkozó szóbeli inst-rukciójával) utasította Éber RezsĘt, hogy ideiglenesen vegye át a kiskunfélgyházi államosított katolikus tanítónĘképzĘ intézet vezetését. A Miasszonyunkról Elne-vezett Kalocsai IskolanĘvérek Társulata által fenntartott Constantinum keretébe tartozó, azzal intézményesen és tulajdonjogilag összekötött324, csak részben államosítható intézetet, Mártonffy ErnĘ tanító leltározta/”liqvidálta” éppen. Éber RezsĘ intézménybe való kinevezését a helybeli mĦvelĘdési megbízott – a számára ismeretlen tanár iránti bizalmatlansága folytán – megkérdĘjelezte. A tanár úr kollégáját, a kiskunfélegyházi állami tanítóképzĘ ifjú tanárát, Mácsay Károlyt kí-vánta erre a posztra állítani. Mire a tanár úr – július 25-én, a helyzetet vázoló jelentéssel – visszaadta a megbízást a KN-nek325 anélkül, hogy a katolikus képzĘ-vel, s az azt fenntartó apácákkal bármilyen kapcsolatba lépett volna. Ezen eljárá-sát utóbb a VKM fegyelmi tanácsa pozitívan értékelte, s vizsgálat nyomán maga-tartását igazolta.326

A figyelemre érdemes FelvidékrĘl menekült képzĘs tanár megpróbáltatásait érzékeltetĘ exkurzusunk végén térjünk vissza, a csehek által megszállt területeken fekvĘ képzĘk helyzetének bemutatására!

***

1919. január 25-én a – korábbi modori evangélikus lelkipásztorból lett – pozsonyi zsupán elrendelte, hogy a modori képzĘ szlovák tannyelvĦ legyen.327 Mivel a

323 Éber RezsĘ 1919. november 24-én, a menekültsegély visszamenĘleges visszafizetésétĘl való el-tekintést kérve a VKM-tĘl, keserĦen jegyezte meg: „azt gondolom eléggé kimutattam, hogy az utolsó 5 év engem nemcsak egészségi tekintetben, hanem anyagilag is teljesen tönkretett”.

(MNL OL K-502-1922-5=61= Kiemelés tĘlem – D. P.)

324 A Miasszonyunkról Elnevezett Kalocsai IskolanĘvérek Társulata által Kiskunfélegyházán 1908-ban alapított Constantinum elemi népiskolát, polgári leányiskolát, tanítónĘképzĘt és mezĘgaz-dasági leányiskolát mĦködtetett, magánalapítványokkal összekötve.

325 MNL OL K 502-1919-5-164346. és 502-1922-5=61=

326 MNL OL K-502-1922-5=61= Éber RezsĘ 1919. májusi, júliusi és novemberi a VKM-hez intézett kérvényei, az 1920. február 10-i fegyelmi vizsgálati jegyzĘkönyve alapján és az 1920. június 14-i, 66381/1920. VIII. b. sz. fegyelmi/igazoló határozat alapján.

327 Hasonló rendelkezésre másutt is akadt példa. Révész Károly tiszáninneni református püspök 1919. március 25-én jelezte a KN felé: „A csehek ez ideig csak arra szorítkoztak, hogy a refor-mátus elemi iskolák épületérĘl a magyar feliratot és címert levetették. Pár helyen a falut meg-szálló csapat parancsnoka… felszólította a tanítót, hogy ezentúl tótul kell tanítani, mire a tanítók mindenütt azt fellelték, hogy Ęk nem tudnak tótul és éppen ezért nem is fognak tótul tanítani.

Ezzel a dolog annyiban maradt és a tanítás zavartalanul folytatódik magyar nyelven.” (RL C/39 22/a. cs. 344/1919. sz.)

tantestületnek, csak három tagja beszélt szlovákul, ez kivihetelezhetetlennek bizonyult, így a képzĘt március 1-jén hivatalosan átvették, s Ferdinand Pisecky légiós százados igazgatása alá helyezték, és március 17-étĘl új cseh és szlovák tanerĘkkel, „csehszlovák” nyelven folytatódott a tanítás.328 A magyar tanulók így iskola nélkül maradtak. Nehéz helyzetükben a KM segítségét kérte – a hivatalából néhány nappal korábban a csehek által elbocsájtott – pozsonyi tanfelügyelĘ:

„Ezek most, a tanév derekán kilökettek a világba, s annak a veszélynek vannak kitéve, hogy ezt a tanévet teljesen elveszthetik, s így erkölcsileg is károsulnak, holott anyagilag amúgy is a legnagyobb kárt szenvedték, mivel a novemberi fosztogatások alkalmával úgyszólván mindenük elveszett. AmidĘn tanulmányaik erĘszakos félbeszakítását bejelentem, ezt azért teszem, hogy Miniszter urat kérjem kegyeskedjék e kivétel nélkül szegénysorsú növendékeknek más intézetbe leendĘ elhelyezését lehetĘvé tenni, s lehetĘ rövid idĘ alatt elrendelni.”329

A tanfelügyelĘ úr szavainak igazságát plasztikusan jeleníti meg Morvay End-rének a jászberényi képzĘ igazgatóságához benyújtott, a II. éves osztályvizsgájá-nak magánúton való letételére vonatkozó kérvénye. „Teljesen árva és vagyontalan vagyok. Édesanyám 1912. április 1-jén elhunyt, édesapám pedig a román harc-téren 1916-ban hĘsi halált halt. A múlt iskolai évben a modori áll. el. népisk. taní-tóképzĘ intézetnek voltam teljesen ingyenes II. osztályú növendéke. 1919 március havától a tanítás nyelve a cseh lett és engem az összes magyar növendékkel együtt elbocsájtottak… és a mellékelt iskolalátogatási bizonyítányt adták, melynek tanú-sága szerint jeles tanulója voltam a modori áll. tanítóképzĘ intézet II. osztályának.

Mivel én csehszlovák megszállt területen, Óvár községben (Nógrád m.) lakom, a szigorú határzárlat miatt nem volt módomban átjönni magyar területre, hogy a II.

osztályt befejezhessem, így saját hibámon kívül nem járhattam a II. osztályt végig, ezért nincs évvégi bizonyítványom, csak iskolalátogatási bizonyítványom, hogy március 1-ig jártam iskolába.”330

Az ilyen helyzet elkerülése érdekében a lévai állami tanítóképzĘ igazgatója Köveskúti JenĘ kapcsolatba lépett a helyi katonai parancsnokkal, az intézet le-hetséges jövĘjérĘl érdeklĘdve. 1919. február 22-én igazgató beszámolt tantestü-letének e megbeszélésérĘl, melybĘl csak annyit tudott meg, hogy a katonai ható-ságoknak nincs jogosítványuk az ilyen jellegĦ ügyek intézésére. Mivel a belgrádi megállapodás értelmében a polgári közigazgatás a magyar hatóságokat illette

328 Popély Gy., 2005. 72–73.; MNL OL K 502-1919-5-197809. Ehrlich Antal, a modori képzĘ egyik tanára, 1919. február 15-én érkezett Nyíregyházára, április 10-én visszatérni szándékozott, ám ottrekedt. (MNL OL K 502-1923-7-76910. 1920. szeptember 29-i vallomásából.)

329 MNL OL K 502-1919-6-12826. 1919. március 13. A modori és lévai növendékek áthelyezése – talán saját kérésükre a demarkációs vonal átjárhatatlansága miatt – már korábban elkezdĘdött:

1919. január 23-án jelentette a pápai állami tanítóképzĘ igazgatója a KM-nek, hogy utasításukra intézetükbe felvették Kovács Sándort és Schweiger Gyulát. (MNL OL K 502-1919-5-5789.)

330 MNL OL K 502-1920-1-17081. 1919. október 4-i kérvény.

(volna) meg, csehszlovák megfelelĘivel Köveskúti igazgató nem kereste a kap-csolatot. Javaslatára a tantestület úgy döntött, hogy a rövidített katonai tanfolya-mok mintájára 6 hétre összefoglalva adják le a tananyagot, hogy szükség esetén március 15-ével befejezhessék a tanévet,331 ha pedig tovább taníthatnak, hát rész-letesebben is kifejtik a korábban összefoglaltakat.332 Erre azonban nem kerülhetett sor. Az intézet növendékei részt vettek a március 15-i felvonuláson, melyen a csehszlovák hatóságok megítélése szerint „magyar nemzeti kokárdákkal felékesít-ve tiltakoztak Lévának a Csehszlovák Köztársaságba való bekebelezése ellen”.333 Erre hivatkozva a kormányzat megbízottjaként bemutatkozó Otokar Simak átvette az intézet épületét, tartozékaival együtt,334 melyet Köveskúti igazgató „az erĘ-szaknak engedve” tudomásul vett, közölve, hogy sem Ę sem a tanári kar nem áll csehszlovák szolgálatba, mire valamennyiüket elbocsájtották.335 Az intézet 151 diákjából mindössze 10 maradt a Lévai Csehszlovák Állami TanítóképzĘ Inté-zetben.336

A március 15-i megmozdulásra hivatkozás a csehszlovák hatalmi szervek aggodalmának jele lehetett, vagy pusztán ürügy volt a lévai képzĘ rapid átvéte-lére. Erre utalhat, hogy az eperjesi állami tanítónĘképzĘt már március 3-án felke-reste Stefanek Anton/Antal tanügyi megbízott, Moyzes Miklós és Galló Pál sáros-megyei csehszlovák tanfelügyelĘ társaságában s Dúzs Mária igazgatónak az intézet alapítványairól, a növendékek statisztikájáról, a tanárok szlovák nyelvtu-dásáról tettek fel kérdéseket. A diákok nemzetiségi összetételével kapcsolatban Stefanek Antal megjegyezte, hogy nem bízik a magyar statisztikában. Majd – im-már a tantestület tagjai elĘtt szlovákul – közölte, „hogy a csehszlovák állam Sáros vármegye területén saját céljainak és érdekeinek megfelelĘen kíván

331 Hasonló megfontolásból 1919. március 24-én Kosáry János r. tanár (Kosáry Domokos édesapja) a selmecbányai evangélikus képzĘ tantestületének nevében engedélyt kért (és kapott) a VKM-tĘl arra, hogy szükség esetén korábban is lezárhassák a tanévet. (MNL OL K 502-1919-68865/VI. b.)

332 1919. április 16-án Scherer Sándor szakfelügyelĘ elfogadásra javasolta a KN-nek a lévaiak el-képzelését: „A tanártestületi javaslat átvizsgálásból kitĦnik, hogy az intézet rendkívül súlyos helyzetével számol és kellĘ szakszerĦséggel és elĘrelátással gondoskodik az ifjúság tanulmányi érdekeirĘl”. (MNL OL K 502-1919-5-66483.)

333 A budapesti II. kerület állami tanítónĘképzĘ 1920. január 3-i tanári értekezletén, az akkor már ott dolgozó Köveskúti JenĘ arról számolt be, hogy a lévai diákok az Ęszirózsás forradalom idĘsza-kában „gyĦléseztek, szervezkedni akartak,… ez kapcsolatban volt Felvidéknek a csehekkel szemben való védelmével. Több ifjú önként katonának is állt a cseh megszállók ellen. A ifjúság tehát még mindig hazafias volt…” (MNL OL K 502-1919-6-210666.)

334 A forrásait rendkívül korrektül kezelĘ Popély Gyulát megtéveszthette, az átadás-átvétel hivatalos dokumentuma, melynek alapján úgy vélhette (73.), hogy az iskola pénzeszközeit is átadta Köveskúti JenĘ. Valójában azokat az intézeti anyakönyvekkel együtt az igazgató úr a vonatkozó VKM utasításnak megfelelĘen áthozta magyar területre, s az esztergomi katolikus tanítóképzĘ igazgatójának adta át továbbítás végett. (MNL OL K 502-5-154376/VI. 2. és 502-5-202-143.)

335 Popély Gy., 2005. 73.; MNL OL K 502-1920-5-339.

336 Popély Gy., 2005. 73–74.

ni, ezért az állami tanítónĘképzĘ intézetet átveszi, s március 17-tĘl kezdĘdĘleg [tehát a modori képzĘvel azonos napon – D. P.] az intézetben tisztán tót nyelvĦ tanítást vezet be. Felhívja a tanári testületet, hogy amennyiben valamelyik tagja hajlandó a csehszlovák állam szolgálatába belépni, nyilatkozzék. Amennyiben nem kíván tovább szolgálni, nyugdíjra, eltávozás esetén 3 havi havi fizetésre há-borús pótlékkal van igénye. Ezt Galló Pál tanfelügyelĘ magyarul tolmácsolván, Dúzs Mária igazgató kijelentette, hogy ez ügyben nyilatkozni mindenki külön-külön csak maga jogosult. Saját részérĘl határozottan kijelentette, hogy nem kíván a csehszlovák állam szolgálatába lépni, tótul nem tud s nem is tanul meg.

Stefanek Antal erre a kijelentésre a tanári testület többi tagját meg sem kér-dezte külön-külön, hanem kijelentette, hogy az intézetben a tanítást megszĦnteti március 17-ig, amikor csehszlovák tanárok veszik át az intézetben a tanítást.

Slajchó Mihály tót nyelven, Dúzs Mária igazgató magyarul intéztek kérdést a növendékek érdekeinek megóvása céljából, hogy mi indította a csehszlovák kormányt, hogy a tanév végéig kilátásba helyezett magyar tannyelvĦ tanítást egyszerre beszĦnteti? Stefanek Antal utalt a közelmúltban történt eseményekre, melyek bennük aggodalmat ébresztenek, s melyek ellen küzdeniük kell: a nagy sztrájkra s a magyar intelligencia intenzív izgatására és passzív ellenállására.

Mindezek után az igazgató kijelentette, hogy az intézet lefoglalásáról jegyzĘ-könyv felvételét kívánja. Stefanek Antal tót nyelvĦ egyoldalú jegyzĘjegyzĘ-könyvet vett fel, melybe az elmondottakon kívül befoglalta, hogy miért kényszerül az intézet tanári testületét a tanítási/tót nyelvben tapasztalt elégtelensége miatt, valamint politikai megbízhatatlanság miatt a szolgálatból elbocsátani… Elrendeli,… hogy a bennlakó igazgató és tanári testületi tagok lakásaikat 2 hónap alatt ürítsék ki, s az igazgató az intézetet az újonnan kinevezett ideiglenes igazgatónak, Moyzes Miklósnak adja át. Megengedi, hogy azok a növendékek, akik az intézetben ma-radni s a csehszlovák államban tanítónĘk lenni nem akarnak, vizsgát tehessenek, s bizonyítványt kaphassanak.”337

A hosszasan idézett jegyzĘkönyv azon ritka rendelkezésünkre álló dokumen-tumok egyike, mely alkalmat adhat valamelyes képet nyerni a felvidéki képzĘk lefoglalása körüli hangulatról és eljárásrendrĘl. Néhány képzĘrĘl csak szórványos információt oszthatunk meg olvasóinkkal. A tavasz folyamán lefoglalták az iglói állami képzĘt is. A szélnek eresztés elĘtt a tanári testületnek még sikerült a tan-évet lezárni, s az osztály- és képesítĘ vizsgákat lebonyolítani.338 A losonci állami tanítóképzĘ kisajátítására az elĘrehozott tanévzárás után, május 18-án került sor.

A felszerelés egy részének megmentésérĘl Brunovszky RezsĘ igazgató és Jalo-veczky Péter tanár június 21-én jelentettek a KN-nek.339

337 MNL OL K 502-1919-6-9834. (Kiemelés tĘlem – D. P.)

338 MNL OL K 502-1919-5-197809. Lázár Károly tanár beszámolójából.

339 MNL OL K 502-1919-5-154641/VI. b.

A felvidéki állami képzĘk közül legtovább a pozsonyi tanítónĘképzĘ mĦköd-hetett. Tabódy Ilona beszámolója szerint „attól fogva, hogy a csehek 1919. január 1-jén megszállták a várost szemet vetettek rá. A többszöri elfoglalási kísérletet sikerült elszántsággal visszautasítani. 1919. július 8-án végre karhatalommal kiürítették az intézetet. Jeléül annak, hogy csakis erĘszak vehette el intézetünket, magunkkal hoztuk a kapukulcsot…” Az igazgatónĘ utóbbi megjegyzése arra vonatkozott, hogy a kiutasításukat követĘen az intézet tanári kara (több hasonló sorsú felvidéki tanárral kiegészülve) s növendékeinek jórésze a számukra és általuk létrehozott cinkotai tanítónĘképzĘben folytatták oktató-nevelĘmunká-jukat.340

Náluk is „szerencsésebb” volt a Pozsonyi Szent Orsolya Rendi Római Kato-likus Elemi- és Polgári TanítónĘképzĘ Intézet. A megszállókkal minimális volt az érintkezésük,341 s a VKM/KM/KN-nel is lazult a kapcsolatuk, így „a tantestület bizonyos autonómiai szabadsággal intézkedhetett” – olvashatjuk az intézet év-könyvében.342 Ha ehhez hozzátesszük, hogy a magyar minisztérium még egy óvó-nĘképzĘ osztály felllítását is engedélyezte számukra, sĘt, bújtatott államsegéllyel is támogatta Ęket,343 kétségtelen: imáikat jobban meghallgatta az Úr, mint a csehek által – még az 1919/1920. tanév elĘtt – jogutód nélkül felszámolt magyar tannyelvĦ kassai kir. katolikus tanító- és tanítónĘképzĘkét. (ElĘbbi igazgatóját, HegedĦs Jánost a csehek a Trencsén közeli illavai fegyintézetben internálták is.)344 A pozsonyi orsolyiták tanítónĘképzĘje ugyanis – egyedüliként – töretlenül tevékenykedhetett a két világháború közötti Csehszlovákiában.345

A Csehszlovák Köztársaság Evangélikus Egyetemes Tanácsa rövidesen úgy döntött, hogy szlovák tannyelvĦvé alakítja át a selmecbányai államilag támogatott evangélikus tanítóképzĘt. Az intézet két tanára, Teke Sándor és Wagner Géza igazgató magyarországi alkalmazást kértek, mindazonáltal – a magyar kormány

340 Az áttelepítés lehetĘségének megteremtésében – a VKM mellett – jelentĘs szerepe volt Zichy Sa-rolta grófnĘnek, s a Magyar Gazdaasszonyok Országos Egyesületének is. Tabódy I. szerk.,1919–

1930. 5–9.; Popély Gy., 2005. 74–75.; MNL OL K 502-1919-5-187553.

341 „A csehszlovák megszálló hatalom eddig csak az iskolaév megrövidítésének elrendelésével és statisztikai adatok bekérésével lépett intézetünkkel érintkezésbe. Továbbá szóbeli hivatalos kije-lentéssel megtiltotta, hogy a vizsgálatoknál a magyar kormányt, vagy az egyházi hatóságot bár-ki, bármilyen minĘségben képviselhesse. Viszont a maga részérĘl sem küldött ki semminemĦ biztost” – olvashatjuk az tanévvégi értesítĘben. (A Szent OrsolyarendĦ, 1918–1919. 6.)

342 A Szent OrsolyarendĦ, 1918–1919. 5.

343 RL C/39. 25. cs. 597-599.

344 Popély Gy., 2005.75. A Kassai Kir. Katolikus TanítóképzĘ Intézet igazgatóját, az 1860-as szüle-tésĦ, HegedĦs Jánost szabadulása után, 1920. július 30-án, a VKM 70394/1920. VIII. b. sz. ren-deletével a nyíregyházi állami képzĘbe helyezték át. Kassai eredményes mĦködésérĘl szeptem-ber 2-án Fischer Colbric Ágoston püspök adott – minden tekintetben elismerĘ – igazolást.

(MNL OL K 502-1923-7-76910. a nyíregyházi képzĘben tevékenykedĘ fegyelmi vizsgálóbizott-ság 1920. szeptember 28-i jegyzĘkönyvében és anyagaiban.)

345 Borsody I. szerk. 1938. 109.

elvárásainak megfelelĘen – szolgálati helyükön maradtak, várva ügyük elintézé-sét. Az igazgató úr által 1919. szeptember 7-én VKM-hez írt levél alábbi részlete érzékletesen mutatja az ilyen helyzetbe került pedagógusok kétségeit. A két tanár

„attól tart, hogy tudtán és akaratán kívül elveszítheti azokat az illettményeket, amelyeket a magyar kormány ez évben csak a megszállás miatt nem folyó-síthatott, s elveszítheti azt a természetes emberi jogát, hogy sok felvidéki testület és kartárs példáját követve elhelyezés végett a magyar kormánynál jelentkez-hessék. Mivel a tanári testület két tagja ezt annál kevésbé kockáztathatja, mert egy nyilatkozatában a csehszlovák hatóságok elĘtt már 1919 áprilisában kijelen-tette, hogy hazafias meggyĘzĘdésénél és múltjánál fogva csak a magyar kultúrát és államot szolgálhatja. Tisztelettel kérik a Miniszter Urat kegyeskedjék a további magatartásra utasítást adni: vagy erĘsítse meg Ęket abban az elhatározásukban, hogy helyüket, amíg lehet el nem hagyják, vagy utasítsa arra, hogy 1919–20. tan-évi szolgálattétel és beosztás végett azonnal jelentkezzenek”. Forrásainkból nem derül ki, hogy vajon mikor és miként intézĘdött el a két pedagógus átköltözésének ügye. Annyi bizonyos, hogy a VKM tanítóképzĘ ügyosztályának illetékese 1919.

október 23-án az iratra ráírta: „ideiglenes beosztásra elĘjegyzésbe vétettek és a dunántúli ág. ev. püspöknek is ily irányú intézkedés végett megküldött névsorba felvétettek.”346

A FelvidéktĘl valamelyest eltérĘen alakult Kárpátalja helyzete.347 Itt magyar, csehszlovák, román és ruszin/ukrán törekvések keresztezték egymást, a diplomá-ciai-politikai csatározások mellett idĘként katonai, fegyveres eszközök alkalma-zásával. Így a helyzet tisztázódásáig, a Saint-Germain-en-Laye-ban 1919. szep-tember 10-én aláírt szerzĘdés megszületéséig a csehszlovák állam nem volt abban a helyzetben, hogy a Felvidékhez hasonló intézkedéseket foganatosítson az isko-larendszer általa kívánatosnak tartott átalakítása érdekében. Egy ideig a budapesti kormánynak/pártoknak is némi befolyása lehetett az ottani fejleményekre. Ennek (is) betudható, hogy 1918. novemberében Ungváron megalakult az Ung Megyei Nemzeti Szociáldemokrata Párt, valamint az ungvári Nemzetközi

A FelvidéktĘl valamelyest eltérĘen alakult Kárpátalja helyzete.347 Itt magyar, csehszlovák, román és ruszin/ukrán törekvések keresztezték egymást, a diplomá-ciai-politikai csatározások mellett idĘként katonai, fegyveres eszközök alkalma-zásával. Így a helyzet tisztázódásáig, a Saint-Germain-en-Laye-ban 1919. szep-tember 10-én aláírt szerzĘdés megszületéséig a csehszlovák állam nem volt abban a helyzetben, hogy a Felvidékhez hasonló intézkedéseket foganatosítson az isko-larendszer általa kívánatosnak tartott átalakítása érdekében. Egy ideig a budapesti kormánynak/pártoknak is némi befolyása lehetett az ottani fejleményekre. Ennek (is) betudható, hogy 1918. novemberében Ungváron megalakult az Ung Megyei Nemzeti Szociáldemokrata Párt, valamint az ungvári Nemzetközi

In document PEDAGÓGUSOK AZ 1918–1919. ÉVI (Pldal 104-114)