• Nem Talált Eredményt

Alkalmazási területei

2.20. Digitális ikrek

A persistent.com elképesztett „Az egészségügyi digitális ikrek Fehér Könyvé”-vel.1 Tudo-mányos értékű tanulmány, amely – amint a bevezetőben írják – bemutatja, milyen messzire jutottunk el nagy mennyiségű beteg-adat előállításához, de mennyire felkészületlenek vagyunk arra, hogy használjuk is. A digitális iker eredményorientált megközelítést ígér a beteg összekapcsolt biológiájából, a szolgáltató interakcióiból és a környezetből áradó adatok kezelésére. A tartalomjegyzék:

1. Az adatok áradata az egészségügyi ellátásban

2. A digitális ikrek egyértelmű meghatározása és miben különbözik a beteg-adatok gyűjté-sének régi módszereitől

3. A digitális ikrek létrehozásának kihívásai és az új algoritmusok miként keresik a páciens digitális kiáramló adatai káoszának egységesítését

4. A digitális ikrek veleszületett „ígéretei” mind az orvosok, mind a betegek számára érvénye-sek

Jegyzetek

1. https://www.persistent.com/wp-content/uploads/2020/01/digital-twins-whitepaper.pdf

2.21. Genomika

Nagy-Britannia tervezi, hogy minden újszülött teljes genom-térképet kap: régi ötletem, meg-írtam a „Kongassátok meg a harangokat ! ”-ban!1

Társkutató applikáció DNA-k összehasonlításával keresi a párokat.2 Nem keresném így a páromat, az biztos!

Műanyag bábu olyan DNA-kkal rendelkezik, amelyek segítségével végtelenszer reprodukál-hatja magát.3

Azt hiszem, a tudományok egyik legnagyobb lépéséről van szó: az adattárolás biológiai módszerének születéséről, és egyben – ami számomra félelmetes –, a biológiai reprodukció megvalósításának pillanatáról. Meg is állok, körülszagolom, mit is mondanak ezzel a cikkel a tudósok?

Manapság a legtöbb adatot 1-ben és 0-ban tárolják, általában mágneses vagy optikai alapú rendszerekben, mint például merevlemezek vagy DVD-k. Ez messze nem ideális, tekintve, hogy a rendszerek maximális élettartama körülbelül egy évszázad, és az egyes eszközök által tárolt adatmennyiség csekély az emberiség által előállított hatalmas mennyiséghez képest.

Ezen lépünk túl, tehát!

Itt a biológiai adattárolás részletes, angol leírása: DNA data storage.

A múltbeli kutatások kimutatták, hogy a bináris kód 1 és 0 értékét le lehet fordítani a DNS As, Ts, Cs és G értékére, majd létrehozni az ezt a kódot tartalmazó mesterséges DNS molekulákat. Ennek a DNS-nek egy grammja egymilliárd terabyte adatot képes tárolni, és potenciálisan ezer évig megőrizheti.

Európai tudósok egy csoportja most megtalálta a módját annak, hogy ezt a DNS-t alapvetően bármilyen tárgyban tárolja – ezt a képességet demonstrálta, kódolt utasításokkal létrehozva egy 3D-s nyomtatással ellátott műanyag nyuszit közvetlenül magában a nyusziban.

A Nature Biotechnology folyóiratban hétfőn közzétett tanulmányukban a kutatók először a nyomtatási utasításokat kódolták a nyuszi számára egy DNS-be. Ezután beágyazták ezt a DNS-t üveg nanoszemcsékbe, és a gyöngyöket hozzáadták a nyuszi 3D-s nyomtatásához használt műanyaghoz.

„Csakúgy, mint az igazi nyulak, a nyúlunk is saját blueprint-tel rendelkezik” – mondta Robert Grass kutató egy sajtóközleményben.

A tudósok a technológiát meta formában demonstrálták.

Az első nyuszi kinyomtatása után kis darabkát levágtak a füléből és kivették belőle a DNS-tartalmú gyöngyöket. Ezután egy DNS-szekvencert használtak az utasítások dekódolására, hogy készítsenek egy újabb nyuszit, amely komplett a DNS-tartalmú nanogyöngyökkel – majd egy másikat, és még egyet, amíg öt generáció azonos nyuszi nem lett.

„Ezzel a módszerrel a 3D-nyomtatási utasításokat integrálhatjuk egy objektumba – mondta Grass –, hogy évtizedek vagy akár évszázadok után ezeket az utasításokat közvetlenül a tárgytól is meg lehet szerezni.”

Végül úgy vélik, hogy a „dolgok DNS-e” tároló formát felhasználhatják az adatok beágya-zására számtalan fizikai objektumba – sokkal hosszabb ideig megőrizve azokat, mint azt a mai merevlemezek és lemezek teszik.

A gyógyító genom-szerkesztő technológiák kezdenek teret nyerni a napi alkalmazásban.4 Csontvelő-átültetés után a beteg spermája már csak a donor DNS-ét hordozza.5 Rendkívül fontos megállapítás!

Felfedezték, hogy az utolsó mamutok génszerkezete roncsolt volt: mind a szaporodási, mind a mozgási, mind pedig a tudati (érzékelő) szféra súlyosan sérült. Lehet, hogy ezért pusztultak ki?6

A génszerkesztés jelentősége rohamosan fog nőni a gyógyításban.7

„Az elkövetkező évtizedben a CRISPR-alapú terápiák válhatnak a szokásos és ritka genetikai betegségek kezelésének alapvető módszerévé, és felgyorsíthatják a rák kezelésére szolgáló immunterápiák ütemét is” – hangzik el szakértői vélemény a cikkben. (A gyógyszerkutatás alfejezetben is helye volna: 2.4)

Génterápiával kísérleteznek, hogy csökkentsék a kokainfogyasztás élvezet-hatását.8

A német Max Planck Institute of Biochemistry bejelentette, hogy olyan mesterséges genomot hozott létre, amely reprodukcióra képes. Félelmetes hír!

Akit tudományos mélységekig érdekli a téma, a cikkben megtalálja a hír tudományos folyóiratban, a Nature Communications-ban megjelent eredetijét is.9

Kis tintahal képes a genomja módosítására. A felfedezés segítheti az emberi genomika fejlesztését.10

Milliárd éves fosszilmaradvány és molekuláris biológiai kutatások (genomika) tárják fel az algák zöldnövénnyé alakulásának folyamatát.11

Megtalálták, hogy jönnek létre új (újszülött) genomok: eddig csonknak tekintett szakaszok-ból.12

Úttörő genom-tanulmány segíthet ázsiai rasszok felmérésében és eddig ismeretlen betegségek diagnosztizálásában.13

Orosz tudósok növényeket tettek egész élettartamukra világítóvá genomjuk meghackelésé-vel.14

A Sequencing.com ingyenes DNA-teszttel kimutatja, hogy a páciens koronavírus-megbete-gedés esetén mennyire súlyosan sérül. Az eredmény lehet ez is: „meghalsz, ha megkapod”.15

Jegyzetek

1. https://futurism.com/neoscope/uk-children-full-genome-sequence-birth?

utm_medium=email&utm_term=0_03cd0a26cd-b04d881776-250094641&mc_cid=b04d881776&mc_eid=899b975c76&utm_source=The%20Future

%20Is&utm_campaign=b04d881776-EMAIL_CAMPAIGN_2019_11_06_05_57 2. https://futurism.com/dating-app-match-users-dna?

utm_source=The+Future+Is&utm_campaign=d0dd3af6fc- EMAIL_CAMPAIGN_2019_12_09_06_27&utm_medium=email&utm_term=0_03cd0a26cd-d0dd3af6fc-250094641&mc_cid=d0dd3af6fc&mc_eid=899b975c76

3. https://futurism.com/plastic-bunny-dna-make-more-bunnies?

Precedens nélküli mentális megbetegedések a járvány miatt Hong-Kongban!1

A hongkongi egyetem (University of Hong-Kong) felmérése szerint a speciális közigazgatási régióban élő felnőttek egyharmada hordta a PTSD tüneteit (Poszttraumás mentális rend-ellenesség!), a 2015 évi 2%-kal szemben, míg 11% depressziót, a 2014 évi Occupy tiltakozás alatti 2%-kal szemben.