• Nem Talált Eredményt

A determinisztikus jelek értékelése

In document Vasúti jármű méréstechnika (Pldal 77-84)

2. Metrológia, méréselmélet

2.3. Az időben változó mennyiségek értékelése

2.3.2. A determinisztikus jelek értékelése

Folytatva a jelek osztályozását az értékelésük alapján, a determinisztikus jelek két nagy csoportba oszthatók: a determinisztikus-periodikus, valamint a determinisztikus-tranziens je-lekre.

2.3.2.1. A determinisztikus-periodikus jelek

A determinisztikus-periodikus jelek egyetlen, vagy több periodikus összetevővel bírnak (2.31. ábra a) és b) rész). Közös tulajdonságuk, hogy a mérési jelek ordinátái jól meghatáro-zott Tp periódus-időközönként ismétlődnek:

)

2.31. ábra. Determinisztikus-periodikus jelek.

A Tjel hosszúságú mérési jel Tp periódusidejének meghatározása két szomszédos helyi

Ilyen periodikus mérési jelet kapunk, ha egy gép (pl. egy villanymotor) kiegyensúlyozatlan forgórésze lengéseket gerjeszt a környezetében, mivel meghatározott harmonikus függvény szerint változó kiegyensúlyozatlan tömegerőt fejt ki a környezetére. Noha a villanymotor ese-tében a gerjesztő erő függvénye csak egyetlen harmonikus összetevőből áll, egy forgattyús mechanizmusú gép (pl. egy dugattyús légsűrítő) gerjesztő erejének függvénye magasabb-rendű összetevőket is tartalmaz, ezért a környező vázszerkezet válasz-rezgése is több harmo-nikus összetevőt fog tartalmazni.

2.3.2.2. Periodikus jel egyetlen harmonikus összetevővel

A 2.31.a) ábrán látható, egyetlen harmonikus összetevőt tartalmazó mérési jel legfontosabb értékelő adatai az Um középérték, az Ua amplitúdó és a Tp periódusidő (illetve ω szögsebesség és f frekvencia). Meghatározva az előforduló Umax és Umin értékét, az amplitúdó nagysága:

max min

Az Ua amplitúdó és az Um középérték kifáradási szilárdsági mérések értékelésénél szüksé-ges, a Tp periódusidő, az ω szögsebesség és az f frekvencia rezgéskeltő erőhatások forrásainak azonosításában adhat segítséget. Ezeken kívül mérési jelek összehasonlításában lehet felhasz-nálni az effektív értéket:

.

Ha a mért periodikus mérési jelet digitális számértékekké kell konvertálni, periódusonként legalább 10 diszkrét mérési jel szükséges, tehát a konverzió időköze:

10

pedig a diszkrét jelek Nk darabszáma egyetlen periódusidő hosszúságú jel konvertálása so-rán (a gyakorlatban célszerű ennek többszörösét alkalmazni).

Megállapítva Umax és Umin értékét, ekkor a jel-amplitúdó:

max min

Végül az effektív érték:

2.3.2.3. Periodikus jel több harmonikus összetevővel

A 2.31.b) ábrán látható alakú periodikus, több összetevős jel többféle harmonikus függ-vény összegeként írható le, jól meghatározható periódusidővel. Az egyes harmonikus összete-vők amplitúdóját és körfrekvenciáját a Fourier-együtthatókkal határozhatjuk meg, így a pe-riodikus U(t) függvényt előállíthatjuk a Fourier-összetevők összegeként az alábbi alakban:

    

ahol 0 értéke az alap-harmonikus összetevő körfrekvenciája:

p

Az egyes szinuszos és koszinuszos összetevők U0, Uck és Usk amplitúdóit a mért U(t) peri-odikus függvényből az alábbi módon kaphatjuk meg:

A gyakorlatban természetesen nem lehet végtelen sok összetevőt meghatározni. Meg kell becsülnünk, hogy mekkora az a legnagyobb fmax frekvencia-összetevő, amelyet még meg kívá-nunk őrizni. Ekkor az U(t) jel Tp periódus-hosszúságú szakaszából az alábbi tk időközönként kell az A/D konverziót végrehajtani, és így a diszkrét feszültségértékek Nk darabszáma:

max periódus egészszámú többszöröse legyen:

Tmin T Nk p . Ekkor az U(t) jel Fourier-összetevői az alábbiak lesznek:

c3

2.32 ábra. Periodikus jel vonalas spektruma.

U

2.33. ábra. Amplitúdó és fázisszög Az Uck és Usk amplitúdók függvényét úgy lehet tekinteni, mint a periodikus U(t) jel vonalas spektrumát, amely koszinusz- és szinusz összetevőket tartalmaz. Sok esetben kényelmesebb (pl. ismétlődő igénybevételek mérésénél, kifáradásra való ellenőrzésnél), ha a kétfajta harmo-nikus függvény helyett egyfajta harmoharmo-nikus függvényből állnak a Fourier-együtthatók. Ebben az esetben az U(t) függvény:

 

A 2.33. ábra bemutatja az így meghatározott Uk amplitúdókat és k fázisszögeket a hozzá-juk tartozó k szögsebességekkel együtt az  körfrekvencia függvényében:

Az így meghatározott amplitúdó- és körfrekvencia értékpárok függvényét szintén úgy lehet tekinteni, mint a periodikus U(t) jel vonalas spektrumát. Ezek segítségével végre lehet hajtani pl. egy fáradási szilárdsági vizsgálat károsodás-halmozódási számítását.

Itt meg kell még jegyezni, hogy ha a Fourier-összetevők meghatározásához induláskor fel-vett fmax legnagyobb frekvencia-összetevő értékét nem becsültük eléggé pontosan, akkor az összetevőkre való felbontást egyszerűen meg lehet ismételni egy célszerűbben felvett értékkel.

Ha pl. fmax értéke túlságosan kicsi lett és a hozzá tartozó Ufmax amplitúdó még elég nagy ah-hoz, hogy várhatóan még nagyobb frekvenciájú és számottevő amplitúdójú összetevők is le-hessenek, akkor az Nkomp összetevő-darabszámot 1-2-vel meg lehet növelni.

2.3.2.4. A determinisztikus-tranziens jelek

A determinisztikus-tranziens jelek általában rövid időtartamú, gyorsan csillapodó, ún. "le-csengő" jelek (2.34 ábra), amelyeket rövid időtartamú, impulzusszerű erőhatások váltanak ki, és amelyek értéke viszonylag rövid idő után ugyanahhoz az U0 értékhez tart, amely volt az impulzuserő hatása előtt. Ilyen mérési jelet kapunk pl., ha a sínről a kerékre ható erőt mérjük sínillesztésen, vagy keréklaposodáson való áthaladás közben.

kerék-sérülés hossza

0 .0 2 0

0

0 .0 1 U0

t 0 .0 3 0 .0 4 s

U0

U0 V

2.34. ábra. Determinisztikus tranziens jel.

A determinisztikus-tranziens jelek értékelhetők egyrészt a csúcsértékük alapján, másrészt az effektív értékük alapján. A szükséges számítások elvégzése érdekében a jelet most is digitális-sá kell konvertálni. Ha a becslés alapján megállapított legnagyobb frekvenciájú összetevő fmax frekvenciájú, és a tranziens jelszakasz hossza Tjel, akkor a konverzió tk időköze, a konvertált jelek Nk darabszáma és a jel effektív értéke:

. max 10

1 f tk

,

k jel

k t

T

N és

Nk i

i k

eff U

N U

1 . 2 1

A jel csúcsértékét maximumkereső algoritmussal kaphatjuk meg.

A csúcs és az effektív érték egymagában akkor értékeli a jelet, ha szemmel láthatóan nincs számottevő, más frekvenciájú összetevője. De ha van, akkor ennek a meghatározása nem tör-ténhet diszkrét Fourier-összetevőinek meghatározásával, mert a jel nem periodikus. Viszont Fourier-transzformációval megkaphatjuk az amplitúdó-sűrűségi spektrumot, amelyből in-formációt kaphatunk az egyéb frekvenciájú összetevőiről. A Fourier-transzformáció csak ak-kor hajtható végre, ha a jel gyors lecsillapodását matematikailag az "abszolút integrálhatóság"

feltételének teljesülésével igazoljuk:

K dt t

U

. )

( , ahol K valós szám.

Ha az abszolút integrálhatóság feltétele teljesül, akkor az U(t) függvény Fourier-transzfor-máltját így kaphatjuk meg:

dt

j

F( .)

U ( t ). e

j..t. ,

ahol F(j.) az  körfrekvencia komplex függvénye, tehát van valós és képzetes összetevője:

j. A  j.B 

F ;

ahol mind az A(), mind a B() mennyiségek az  körfrekvencia függvényei, és mivel:

   

  

dt U t t dt j U t t dt e

t

U( ). j..t. ( ).cos . . . ( ).sin . .

ezért a valós és a képzetes összetevő:

 

 

U t t dt

A ( ).cos . . és  

 

U t t dt

B ( ).sin . . ,

és az F(j.) függvény abszolút értéke: K  A  2 B  2

A K() függvény - hasonlóan az F(j.) függvényhez - az  körfrekvenciának folytonos függvénye, ellentétben a periodikus függvényeket előállító vonalas amplitúdó-spektrummal. E függvény ordinátái nem amplitúdókat jelentenek, hanem egy meghatározott j közepes kör-frekvenciához tartozó  szögsebesség-sávhoz tartoznak, és a függvényt amplitúdó-sűrűségi spektrumnak nevezik (2.35. ábra).

K ( )

-Tj

j

2.35. ábra. Amplitúdó-sűrűségi spektrum.

Az j közepes körfrekvenciához tartozó Uaj amplitúdó-összetevőt úgy kaphatjuk meg, hogy meghatározzuk a körfrekvencia-sávhoz tartozó Tj spektrum-területet, és osztjuk -vel. Ugyanis a K() amplitúdó-sűrűségi spektrum ordinátájának mértékegysége:

      

 

 

Hz jel f

s jel jel

K .

ebből az j körfrekvenciához tartozó Uaj jel-amplitúdó értéke:

j aj

T

U

A 2.36. ábrán láthatjuk a 2.35. ábrán bemutatott amplitúdó-sűrűségi spektrum egy lehet-séges  és j körfrekvencia-felosztáshoz tartozó Uaj amplitúdókat.

K ( )

2.36. ábra. Amplitúdó-sűrűség spektrum felosztása.

Könnyen belátható, hogy a diszkrét j körfrekvencia-értékek, valamint a hozzájuk tartozó

 körfrekvencia-sávok felvétele tetszőleges.

Az előzők szerint a konverzió eredménye Nk db Ui feszültség-érték, továbbá a konverzió során megőrzendő legnagyobb fmax összetevő-frekvenciából meghatározhatjuk a maximális számba jöhető max körfrekvencia értékét:

max max 2..f

Ez az max érték határozza meg azt a (-max; +max) tartományt, amelyben N db diszkrét

j körfrekvencia-értéket kell felvennünk, amelyek értéke:

0 0

Nértékének felvétele becsléssel történhet, első próbálkozásra 50 - 100 lehet, amelynek ér-tékét szükség szerint módosíthatjuk. Így a valós A() függvény egy diszkrét A(j) számértéke:

 

 

Végül az F(j.) függvény abszolút értékének egy diszkrét K(j) értéke:

  A  B  j N N

K 2 2 , ,....,0,....,

Az így kapott K(j) számsorozatra célszerű szem előtt tartani, hogy a szomszédos értékek 20%-30%-nál nagyobb mértékben lehetőleg ne térjenek el egymástól. Ha a szomszédok között az eltérés ennél nagyobb, célszerű N értékét megnövelve megismételni a mért jel Fourier-transzformációját. Ugyancsak célszerű megismételni a transzformációt, ha a kapott K(j) függvény nem tart eléggé gyorsan a zérushoz a legnagyobb max körfrekvenciák esetén, illetve ha újabb amplitúdó-csúcs várható nagyobb körfrekvenciáknál.

In document Vasúti jármű méréstechnika (Pldal 77-84)