• Nem Talált Eredményt

133 da. Osztán az asszony megátkozta úgy, hogy kővé változott neki az egész

In document Hála József (Pldal 134-138)

szőlő.

Gyött onnan egy asszony Fülekre laknyi, oszt az beszégette, hogy az igaz vót, hogy mai napig ott van az a kőoszlop. Megkívánta az állapotos asszony a szőlőt, oszt nem adott neki, és kővé változott a szőllőji.41 (Kus-tány)

9.

A monda szerint egy terhes asszony megkívánta a szőlőt, kért a tulaj-donostól, az nem adott. Az asszony megátkozta, az pedig kővé változott a szőlővel együtt.42 (Istenmezeje)

10.

A néphagyomány szerint Jézus és Péter apostol az istenmezei szőlő s-domb alatt gyalogolván megszomjaztak és a gyümölcsszedő asszonyok-tól szőlőt kértek. Az istenmezei asszonyok megtagadták kérésüket, erre Jézus kővé változtatta gyümölcsöskosaraikat.43 (Istenmezeje)

11.

Anyukám 95 évesen halt meg, borzasztó sokat tudott a faluról és ak-kor úgy maradt meg bennünk, gyerekekbe, hárman vagyunk testvérek.

Ezen a hegyen még az én gyerekkoromba jobban látszott a szőlő sora.

De már meg van egy kicsit kopva.

S akkor mindig magyarázta nekünk [az anyám], hogy azok szőlősorok vótak, ilyen hajlatok, ugye. No de, a kendert meg oda terítettük. Mer avval foglalkozott a falu.

És akkor, ugye, hogy egy terhes asszony vót, kért vóna a gazdától.

Hét gyereke vót, de még akkor született a nyócadik. És akkor elkergette a gazda, nem hogy adott vóna neki.

41 Magyar–Varga 2007. 135.

42 Papp– Végh 1970. 28. Idézik: Bakó 1997. 125.; Lengyel–Limbacher 1997. 127.

43 Dercsényi–Voit 1978. 314. Idézik: Csoma 2010. 423.; Hekeli 2011. 48.

134

És akkor az asszonynak nagyon fájt a szíve és azt mondta, hogy no-hát, ha nem adtál szőlőt, akkor váljon kővé! S megtörtént. Ezt tudjuk róla.

Hát azok az alakok, amik ott láthatók, arra vallanak, hogy valóban sző -lő sorai lehettek. Ugye, azt má az öregek sem tudják biztosan.

És akkor ott van egy ilyen hajlat, ami barlangra mutat. Még az én nagyanyám ott esküdött. Anyukámnak a dédije. Az vót az igazi régi templom.

[Mit tud a templom előtt álló két kőkosárról?]

Úgy mondják, hogy kapcsolatban van [a Noé szőlőjével], hogy két kosárral vót a gyümölcs és akkor úgy se adott a gazda és akkor azok is kővé változtak.44 (Istenmezeje)

12.

Valamikor, a régi korban vótak szegények is, meg gazdagok is. Oszt valami nagy úré vót itt ez a szőlő. Oszt akkor jött erre egy asszony, ide járt [a barlangtemplomhoz] imádkoznyi. Vót neki vagy három gyereki.

Oszt betegek vótak. Oszt akkor szőlőt kért az embertő. Oszt nem adott neki. Az asszony úgy átkozta meg, hogy olyannak változzék ez a hely, hogy ne legyen használható. Olyan is, mert ezt nem használja senki. Ez valóságos igaz, így mondták, hogy így mondta az asszony, hogy olyan-nak vátozzék át, hogy ne tudják hasznányi. Ez igaz vót.

[Mit tud a templom előtt álló két kőkosárról?]

Az innen van, innen van levíve. Innen vitték le emléknek. Abban volt gyümölcs, körte, meg alma, minden és odatették a templom elejbe.

[Azok is kővé váltak?]

Igen. Azok is itt kővé váltak, kővé vált minden. Kővé vált, kővé vált.

Mer az asszony mondta, hogy, hogy beteg a lyányom, oszt akkor szőlőt óhajtott, hogy azt ett vóna. Így igaz vót. Kővé változott, kővé változott.45 (Istenmezeje)

44 Murányi Albertné született Bíró Julianna (1939) adatközlése – Istenme-zeje, 2012. június 17. (saját gyűjtés).

45 Fodor Ágostonné született Utasi Veronika (1919) adatközlése – Isten-mezeje, 2012. június 17. (saját gyűjtés).

135

13.

Vót egy remete. És a hegynek a másik oldalán vót. Azt álmodta, hogy mondta neki az Úrjézus, hogy jöjjön el ide, mer meg fog halni és ne ott haljon meg, hogy ne találják meg, hanem a népek között.

Mikor idegyött, igaz-e, ez a kő mindenfele, hogy szőlő vót. Őszintén, hát lehet is látnyi valóban a sorait, ahogy így végigmennek, igaz-e, a so-rai. Ezeken járkátunk ki, mikor gyerekek vótunk.

Na és mikor átgyött, hát meglátta a szőlőt, oszt mondta, hogy ő kérne szőlőt a csősztő. Oszt nem adott neki. Oszt aszonta, hogy: Akkor váljon kővé!

A másik meg azt mondta, hogy úgy van, hogy vót egy terhes asszony, megkívánta a szőlőt, de nem adott neki és akkor vált kővé.

Hogy oszt most melyik verzió az igaz, nem tudom.

[Mit tud a templom előtt álló két kőkosárról?]

Én úgy tudom, hogy az innen származott. Sőt, az a két oroszlány, aki oda alá van Péterkén [Pétervásárán], azt is innen vitték el. Most nem tudom, hogy az oroszok, vagy a németek. Levitték Péterkére, a [kő ]-oroszlányok ott maradtak, de a két kosarat visszahozták.46 (Istenmezeje)

14.

Pajor István: A megátkozott szőlőhegy (Néprege. Pályamű)

Jelszó: Meghagyta nekünk a letűnt idő Öreg regékben dús történetét.

TOMPA

Hevesnek egyik rejtett édenében, Hol a szülőföld áldott kebele Mindennel, ami a föld gyermekének Tápot s gyönyört ad, csordultig tele;

Hol tízszeresen adja a vetett mag A földmívesnek vissza önmagát,

46 Ludvig Albertné született Nagy Erzsébet (1936) – Istenmezeje, 2012.

június 17. (saját gyűjtés).

136

S izzadva vágja hajnaltól napestig A gyors kaszás a rétnek bársonyát;

Hol a tekergő Tarna hűs ölében

Az ínynek kedves márna s ponty tanyáz, Míg fenn az erdők lombos ernyejében Zengő madárdal s fürge nyáj körében A pásztor édes-búsan furolyáz;

Ottan, hol a bérc tűzitalt terem, S mely vastagon borítva kebelén, Gyümölcsözöntől reng a televény:

Kisded falunak jámbor tiszta népe Évszázadoktól boldogságban éle, Mint anyja hű keblén a csecsemő. A kis falu neve: Istenmező.

És e dicső név méltán illeté meg A szép virányt és erkölcsös lakóit, Kik Istennek híven szolgáltanak.

Ha kondult hajnalban a szent harang, Isten házába gyűlt kicsinye, nagyja Imádni azt, ki mindeneknek atyja, Kitől jő minden kedves adomány.

S imájok végeztével, mint a méh, Mely lankadatlan hévvel gyűjt, keres, Míg a köpű színültig telve lesz:

Úgy ők munkálni elsiettenek.

A kisded ház és tája tiszta, mint A forrás tükre, melybe tűzszemével A nap arany sugára betekint;

A dús mezőben nincs ugar, bozót;

Kiirtja azt a szorgalom keze, S szorgalmukon az ég áldása volt:

A kamra, pince, csűr újig tele.

S amit hálásan úgy elvettenek, Megoszták azt hűn a szűkölködővel, Vígasztalatlan a ház küszöbét Egy szenvedő sem hagyta náluk el.

Boldogság volt a lét Istenmezőn!

De hajh! ti gyarló bűnös emberek!

Mily állhatatlan szép erényetek!

137

In document Hála József (Pldal 134-138)