• Nem Talált Eredményt

Bölcselettudományi előadások egyetemeinken

In document Religio, 1928. (Pldal 179-185)

Ily cím alat az »Atheneum« bölcselettudományi folyóirat még 1927. 3—4 füzetének 220 oldalán elmondja, mely előadásokat hir-dettek hazánk 4 egyetemén.

Mindenekelőtt állítólag elsorolja a budapesti egyetemen hirdetett előadásokat, de a bölcseleti karra szorítkozik s nem emlékezik meg azokról, melyeket a hittudományi karon és a jogi karon hirdettek.

Hogy ez mennyi előadás elhallgatását jelenti, kitűnik a kővetkező közlésből, mely nem a mult, hanem a jelen iskolai év II. félévének bölcseleti előadásait tünteti fel :

I. A budapesti hittudományi karon:

Lélektan, majd bölcseleti erkölcstan. Hetenként 5 óra. Dr.

Kiss János ny. r. tanár.

Társadalomtudomány. Hetenként 2 óra. Ugyanaz a tanár.

Korszerű bölcseleti kérdések. Hetenként 1 óra. Ugyanaz a tanár.

Szemináriumi gyakorlatok a bölcselet történetéből, lélektan-ból és a társadalomtudománylélektan-ból. Hetenként 1 óra. Ugyanaz a tanár.

Lénytan, természetbölcselet s ezt követöleg természetes Isten-tan. Hetenként 6 óra. Dr. Trikál József ny. r. tanár.

A fenomenologia ismertetése. Hetenként 1 óra. Ugyanaz a tanár.

Szemináriumi gyakorlatok. Hetenként 1 óra. Ugyanaz a tanár.

Leibniz theodikéje. Hetenként 1 óra. Dr. Schütz Antal ny. r.

tanár.

174

Mindezt elhagyta az Atheneum említett közlésében. Tessék ezzel az alábbiakat egybevetni.

II. A budapesti*jogtudományi karon:

Jogbölcsészet. Hetenként 5 óra. Dr. Angyal Pál ny. r. tanár.

Jogbölcsészeti szeminárium. Hetenként 2 óra. Ugyanaz a tanár.

III. A budapesti bölcsészeti karon:

Tragikum az újkori költészetben. Hetenként 3 óra. Dr. Né-gy essy László ny. r. tanár.

Logika. Hetenként 2 óra. Dr. Pauler Ákos ny. r. tanár.

Az ókori philosophia története. Hetenként 2 óra. Ugyanaz a tanár.

Philosophiai szeminárium az ókori bölcselettörténetből. He-tenként 1 óra. Ugyanaz a tanár.

Ethika. Hetenként 4 óra. Dr. Komis Gyula ny. r. tanár.

Az akarat psychologiája. Hetenként 1 óra. Ugyanaz a tanár.

Marxtól Spenglerig. (A történetfilozófia legújabb kérdései.) Hetenként 2 óra. Dr. Dékány István magántanár.

Platon tanítása a lélek halhatatlanságáról. (A Phaidon val-lástörténeti magyarázata.) Hetenként 2 óra. Dr. Kerényi Károly magántanár.

A metafizika rendszere és az etika alapjai. Hetenként 4 óra.

Dr. báró Brandenstein Béla magántanár.

Bevezetés az ismeretelméletbe és az ismeretelméleti irá-nyokba. Hetenként 2 óra. Dr. Somogyi József magántanár.

A következők a mult iskolai év II. félévének adatai:

IV. A debreceni egyetemen:

Tankó Béla ny. r. tanár: 1. Kant és a kriticizmus. 2. Esztétika.

V. A pécsi egyetemen:

Nagy József ny. r. tanár: Logika (3 óra). Mai filozófusok (2 óra).

Tájékoztató a filozófiai irodalomban (2 óra).

Várkonyi Hildebrand m. tanár: Pszichológiai típusok (2 óra).

Bartók György ny. r. tanár: A filozófia egyetemes története IV. Kanttól napjainkig (heti 4 óra). Az alkatlélektan alapvonalai (2 óra). Bevezetés a filozófiába (2 óra).

A Religio megrendelőihez.

Azokat, akik a Religio jelen vagy valamely előbbi évfolyamára hátralékban voltak, nemrég külön levélben felszólítottam, hogy fizes-senek. Akik ezt még meg nem tették, szíveskedjenek mielőbb fizetni.

Akik az ismételt felszólításra sem fizetnek, azoktól postai megbízás útján fogom a dijat bevételezni. Senki se vegye ezt rossz néven.

Kétségtelenül kívánatos, hogy a Religio hit- és bölcselettudományi katholikus folyóirat fennmaradjon, ez pedig a megrendelők hozzájá-rulása nélkül nem lehetséges. Kevés fizetővel és sok hátralékkal nem tartható fenn semmi vállalat. Aki rendelte a folyóiratot, árát mind-addig tartozik fizetni, mig kifejezetten vissza nem lépett. Aki

vissza-175 VEGYESEK.

lép, eddigi tartozását ki kell fizetnie, továbbra törlöm. Ez az egyetlen igazságos és méltányos eljárás. Nem szabad engedni, hogy azok, akiknek a miénktől eltérő vagy épen azzal ellenkező világnézetük van, azok a nekik megfelelő világnézetet művelő irodalmi vállalatokat anyagilag jobban támogassák, mint a mieink a nekik tetsző irodalmi termékeket; világosabban szólva nem szabad annak lennie, hogy a keresztény katholikus világnézettel meg nem egyező hit- és bölcse-lettudományi irodalmi vállalatok olvasóközönségük részéről nagyobb felkarolásban részesüljenek, mint a keresztény katholikus szelleműek.

Ha ez így volna, ilyen tényt arra lehetne magyarázni, hogy a tőlünk eltérők meggyőződése erősebb, mélyebb, mint a mieinké, mert a pénz hovafordításában elhatározóbb, mint minálunk. Hogy valaki akár nagyobb, akár kisebb pénzét hova és mire fordítja, az nem utolsó jele annak, hogy hol a szive-lelke s mit becsül nagyra. A költeke-zésnek ép úgy meg van a lélektana, mint minden más emberi cse-lekvésnek. Amivel a szív tele, arról beszél a száj, akit szeret az em-ber, annak javára mozgósítja pénzét, akár kevés az, akár több, ami írás vagy amely cikk érdekel minket, annak terjesztésére sokból sokat, kevésből keveset, de mégis valamit ki fogunk szorítani. És ha az igazságosság átjárja lelkünket, vagy talán jobban fejezem ki maga-mat így: ha az igazságosság egy a lelkünkkel, akkor nem fogunk minduntalan elszórakozni fizetési kötelezettségünk teljesítésétől. A lélek, a lelkület, a meggyőződés az, mely egy vállalatot felkarol és arra fizet, ugyancsak a lélek az, mely valamit fel nem karol vagy ellany-hul, elszórakozik és megfeledkezik.

Külföldiek is bizton rendelhetik a folyóiratot, szállításának semmi akadálya sincs; szállításidíj címén a 10 pengőhöz még 2 P-t csatol-janak.

A megrendelők a címükben történt változást szíveskedjenek hamar bejelenteni, ebben a tekintetben nagy a panaszom, igen keve-sen jelentik személyi változásukat. Közlönyömet tessék másoknak is, intézeteknek és könyvtáraknak is ajánlani.

Az Aquinói Sz. Tamás-Társaság igen élénk tevékenységet fejt ki. Mivel ennek a társaságnak üléseiről mindig kellő tájékoztatást hoz, az azokon elhangzott eszmecseréket résztelesen ismerteti s az ott tartott előadások nagy részét közli a Religio, már e miatt is ajánlatos, hogy ezt a folyóiratot az Aquinói Sz. Tamás-Társaság minden rendű tagjai járassák. Ám itt egy tévedést el kell oszlatnom. Többeknél találkoztam azzal a felfogással, mintha a Religio az Aquinói Sz. Tamás-Társaságnak közlönye volna. Ez minden ízében tévedés. Két teljesen külön vállalatról van szó. Az Aquinói Sz. Tamás-Társaságnak semmi köze sincs a Religio című folyóirathoz, ennek fenntartásához soha semmivel hozzá nem járult, nem is tehette ezt, nem is teheti. A kettő közelsége először abban áll, hogy aki a nevezet bölcseleti Társaság létesítését 35 év előtt kezdeményezte és azóta annak ügyeit mint ügyvezető alelnök vezeti, ugyanaz jelenleg a Religio tulajdonosa és szerkesztő-kiadója ; másodszor abban, hogy a Religio közli az Aqui-nóiban történteket s e nagyhatású, szükséges Társaság terjesztésére és felvirágoztatására minden tőle telhetőt megtesz.

A Religio hit- és bölcselettudományi alapos dolgozatokat: érte-kezéseket, könyvismertetéseket, hozzászólásokai, kérdéseket, nehézsé-geket s bármely más műfajt bárkitől elfogad; a közlésről a szerkesztő szabadon határoz. A nem közölteket nem dobom papírkosárba, hanem visszaadom. Azoktól az érdemes munkatársaktól, akik értekezésük vagy egyéb cikkük közlését már a jelen füzetben várták, valamint azoktól, kik hozzám ismertetés végett beküldték kiadványukat s a várt ismertetést nem találják, szíves elnézést kérek; a terjedelem nem en-gedte több cikk közlését, különben is nemsokára megjelenik az idei III. füzet.

Folyóiratom szerkesztésében a nagyérdemű olvasóközönség is résztvehet, ha élőszóval vagy írásban a szerkesztőhöz fordulva a megjelent cikkekre észrevételeket tesz s megmondja, mit kíván a folyóiratban tárgyaltatni. Én minden ily észrevételt megfontolás tár-gyává teszek. Ép igy az iránt is lehet kívánságot kifejezni, hogy mit vegyünk az Aquinói-Társaságban tárgyalás alá. A szerkesztő, a veze-tőség, a munkatársak és a közönség működjenek közre.

A megrendelők szíveskedjenek a címükben történt változást be-jelenteni s folyóiratomat megrendelésre másoknak, intézeteknek is ajánlani.

Budapest. IX. Köztelek-utca 1. 1928, június 30. Dr. Kiss János egyetemi tanár, a Religio szerkesztője és kiadója.

F i z e t é s e k n y u g t a t á s a . 1929-re 16 pengőt beküldött: Dedek Cres-cens Lajos. 1928-ra 50 pengőt: dr. Glatfelder Gyula. 30 pengőt: Miklósy István. 10 pengőt: Angolkisasszonyok tanitónőképzője, Baráczius József, Bán Frigyes, dr. Bárdos István, Bezdán József, Bihari Ferenc, dr. Bochkor Á d á m , dr. Csepela Lajos, dr. Dőry Ferenc, Egyházirodalmi Iskola Eszter-gom, báró Forster Gyula, dr. Gere Gábor, dr. Henny Ferenc, Herger Nándor, Ifi Lajos, Jézustársasági Pius-Kollégium Pécs, Juhász Márton, Kaufmann János, dr. Kúp Gyula, dr. Lindenberger János, dr. Mázy Engelbert, gróf Mikes János, dr. Némethy Ernő, Pécsi Katholikus Kör, Perr Viktor, Polyák Károly, Plébánia Hivatal Szomor, dr. Ráday Sebestyén, dr. Robitsek Ferenc, Streit Ferenc, Szalézi intézet Szentkereszt, gróf Széchényi Aladár, Terlan-d a y RuTerlan-dolf, Terlan-dr. Ulviczky Ferenc, Terlan-dr. Varga Gábor, VajTerlan-dahunyaTerlan-di theologiai kar, dr. Végh József, Virág Ferenc, Zimányi Gyula. 9 pengőt: Peifer Fer-dinánd könyvkereskedő cég Budapest. 8 pengőt: dr. Huszár Elemér. 6 pengőt: A bencés gimn. tanári könyvtára Győr, dr. Kis György, dr. Kriiger Áladár. 5 20 pengőt: Az irgalmas-rend Betegápoló Intézete Budapesten.

5 pengőt : Antal Vince, Kulcsár Kálmán, Masson Lipót. 4'80 P-t: özv.

őrgróf Pallavicini Edéné. 4 pengőt: Dörnyei Imre, Papnevelde Szombat-hely, Plébánia Hivatal Kondorostanya. 1927 és 28-rct 18 P-t: Magyar J á n o s . 16 pengőt : dr. A p á t h y Gyuláné, Breisach Béla, dr. Bürchner László, Chobot Ferenc, dr. Eder László, dr. Heckenberger Konrád, dr. Madarász István, Magdics István, Pálosok Rendháza Pécs, Uhl Antal. 1120 P-t: Bencés Tanári Könytár Pápa, Kunstädter Hirlap-előfizetési irodája Budapest, dr. Mattya-sovszky Kasszián, dr. Molnár Ignác. 11 pengőt: Plébánia Hivatal Nógrád-verőce, 1927-re 6 pengőt: Növ. P a p s á g Egyházirodalmi Társasága Eger, dr. Tihanyi Béla. 1924-25-26 és 28-ra 20 pengőt : dr. Faragó János. 1926 és 28-ra 15 pengőt : dr. Horváth Győző. 1925-26-27-re 15-pengőt: Baráczius József.

A jelen s z á m b a n nyugtatott bevétel bizony n a g y o n csekély ; amit az idei I. füzetben nyugtattam, az sem volt sok. N a g y o n kell a hátralékoso-kat kérnem, h o g y fizessenek.

HIRDETÉSI ROVAT.

A z A q u i n ó i S z e n t T a m á s - T á r s a s á g a bölcselettudomány m i n d e n részének és történetének müvelésére 1893-ban létesült. Szorosan bölcseleti tárgyú, alapos és korszerű dolgozatok jutnak benne előadásra. Az ülések színhelye a Központi Papnevelőintézet díszterme Budapest, IV. Prohászka Ottokár utca 7. I. em. A rendes tagot a közgyűlés választja a bölcselet művelőiből. Alapító bárki lehet ICO pengővel, pártoló szintén, évi 4 p e n g ő kötelezettséggel. Elnök : dr. N o t t e r A n t a l jog- és államtudományi ny. r.

tanár. Ügyvezető alelnök : dr. Kiss J á n o s egyetemi ny. r. tanár, Budapest, IX, Köztelek-utca 1., ide forduljon, aki alapító vagy pártoló tagul be a k a r lépni, aki rendes tag kiván lenni, aki ilyent akar ajánlani, aki felolvasni, aki fizetni vagy meghívót akar kapni. Számvizsgáló: d r . P a t a k y A r n o l d apát, egyetemi ny. r. tanár. Főtitkár: D r . S c h ü t z A n t a l egyetemi ny. r e n d e s tanár. Titkár: dr. A r t n e r E d g á r egyetemi magán tanár. A budapesti kir.

magy. P á z m á n y Pcter tudomány-egyetem hittudományi karán a bölcselet-t u d o m á n y n a k kébölcselet-t rendes bölcselet-tanári széke van. Az e g y i k n e k bölcselet-tárgya : alaki gondolkodástan, ismeretelmélet, általános metafizika, természetbölcselet és természetes Isten-tan. A másodiknak tárgya a lélektan, bölcseleti er-kölcstan, társadalomtudomány és a bölcselet története. Ettől a második bölcseleti tanári széktől eddigi ellátója mostanában megválik, a szék b e -töltésére pályázatot hirdettek, szeptemberig a kinevezés is megtörténik. A szóban forgó tanári szék eddigi ellátója azt a reményt táplálja, hogy a kinevezendő tanár, t á r g y á n a k megfelelően, az Aquinói Szent Tamás-Tár-saság céljainak eléréséhez buzgó működéssel hozzájárul. A francia azt mondja, hogy noblesse obiige; az, h o g y valaki keresztény bölcseleti tanári szék birtokosa, erkölcsileg nyilvánvalóan kötelezi őt arra, hogy a Szentszék kívánsága értelmében létesült és m ű k ö d ő AquinóiTársaságnak t e v é -keny t a g j a legyen. Ezeket meggondolva n a g y várakozással nézek egy új erő alkalmazása elé : egy fiatal buzgó erő a Társaságra új virágzást hozhat.

H a z á n k b a n a legtöbb tudományos t á r s a s á g üléseinek fő része úgy m e g y végbe, h o g y az egy v a g y több t u d o m á n y o s előadás elhangzik s h o z z á -szólás ott az ülésen n e m történik. Nem így az Aquinói Sz. Tamás-Társa-ságban. Itt az elhangzott előadásokat eszmecsere követi, az előadáshoz mindenki hozzászólhat, aki az ülésen jelen van. A hozzászólások t ö b b -nyire élénkek, érdekesek és néha számosak, úgy hogy n é h a egy ülésen véget sem érnek, h a n e m három-négy ülésre is kiterjednek. Igy pl. a spiritizmusról is m e g az intuícióról is n é g y n é g y ülésen át folytak a m e g b e -szélések. Ez az intézmény igen hasznos, mert a hozzászólások n a g y b a n megvilágítják a tárgyat, ébren tartják a figyelmet, megszerettetik az ilyen alkalmakat. Emellett annak, akinek valami, talán n a g y o n is nem tetszett az előadásban, alkalmat ad a felszólalásra. Szinte kinos lehet egyes

hall-A „Collegium Medicum" W

orvostanhallgatók részére bennlakó intézet : Budapest, IX. Köztelek-u. J j 1. Igazgató dr. Kiss János egyetemi tanár. T e l j e s e l l á t á s h a v i 55 p e n g ő é r t . Ugyanott bármely főiskolai hallgatónak „Mensa Medica", jó és dús ebéd egy hónapra 22 pengő, vacsora egy h ó n a p r a 11 pengő.

HIRDETÉSI ROVAT.

gátónak, ha valami nyilvánvalóan, vagy előtte téves tant v a g y állítást hall s ő kénytelen minden megjegyzés nélkül távozni. Az Aquinóiban nincs igy, itt ami nem tetszik, észrevételezni, ami hamis, megcáfolni s ami homályos, megvilágítani vagy legalább homályosságára rá lehet mutatni.

De szinte lehetetlen is röviden elmondani a z eszmecserék hasznát. Az ál-talános szokás az, hogy tudományos társaságokban előadnak és senki sem szól hozzá, a hozzászólás a legtöbb helyen kivételes, p e d i g a hozzá-szólásnak kellene szokásnak lennie. Ezen az állásponton van az Aquinói Szent Tamás-Társaság, azért ülései igen kedveltek és látogatottak. Az eze-ken elhangzott hozzászólásokat a „Religio" kivonatban közölni szokta.

— A m a g y a r h u m a n i s z t i k u s g i m n á z i u m hivei egyesületének emlékirata a klasszikus oktatás újjáélesztése tárgyában. Budapest. 1927. Kézirat gya-nánt. — D e b r e c e n i S z e m l e . Tudományos folyóirat. II. évfolyam. Szer-kesztők Hankits János (szellemtudományi sorozat, páratlan hónapokban) és Milleker Rezső (természettudományi sorozat, páros hónapokban) egye-temi tanárok Debrecenben. Évenként 10-szer. Egy évre 16 p e n g ő . Előttünk az 1928. áprilisi és májusi füzetek, képekkel. — Dr. F e l b e r G y u l a Lour-des, Mária-Tafeln. 1'60 P. Megrendelhető a szaléziánusoknál, Nyergesujfalu.

— Dr. M a g y a r y Z o l t á n , Huszti József, Hornyánszky Gyula és Imre Sándor.

— E g y e t e m p o l i t i k a i k é r d é s e k . 1928. A szegedi Széphalom című folyó-iratból, a Széphalom-könyvtár 7. száma. — D r . Marczell M i h á l y és dr.

Koszterszitz József. A kemény parancs. Az Élet kiadása. Budapest. 1928.

5 pengő. — M i n e r v a . Tudományos folyóirat. Szerkeszti T i e n e m a n n T i v a -d a r egyetemi tanár, Pécs. VII. évfolyam, 4—7. egyesített szám. A Minerva-Társaság folyóirata. Tagsági dij 8 pengő. A folyóirat évi ára jogi személyeknek 12 p e n g ő . — Dr. S i p o s I s t v á n egyházjogtanár Pécs. A k a t o l i -k u s h á z a s s á g j o g r e n d s z e r e a Codex Juris Canonici szerint. II. bővített kiadás. 1928. Nagy. 8—r. 450 old. Ára ? — D r . P r o h á s z k a O t t o k á r . E m l é k b e s z é d V a s v á r i P á l r ó l . 1927. március 27. Szép képekkel. — Dr.

S c h ü t z A n t a l egyetemi tanár. Az I g e s z o l g á l a t á b a n . Összegyűjtött dolgozatok, előadások, beszédek. 1928. Magy. 8—r. 642 old. 10 pengő.

Ismertetni fogjuk. D r . T i h a m é r Tóth, Professor an der Universität zu Budapest. C h a r a k t e r d e r j u n g e n M e n s c h e n . Herder, Freiturg in Breisgau.

1928. Ismertetni fogjuk. D r . Z á b o r s z k y I s t v á n , hittudományi főiskolai tanár Esztergom. A lelkiismereti Ítélet kialakulása Aquinói Szent Tamás szerint. 1927. — A W e i s z - f é l e remek, 22 kötetes nagy V i l á g t ö r t é n e l e m magyar kiadásának 15 példánya bekötés címén Nagybecskereken volt, a háború ott fogta, most v é g r e útban van hazafelé, megszerzésére itt az utolsó alkalom, tessék nálam jelentkezni, a jelentkezés sorrendjében fogom szétküldeni, a háború előtt 200 arany korona volt, mostani árát véglege-sen akkor mondhatom meg, amikor bekötési áráról és szállítási díjáról bizonyos leszek. Budapest IX. Köztelek-u. 1. Dr. Kiss János egyetemi tanár.

50250

87-ik évfolyam, 1928. III. filzet, november 15.

RELI

HITTUDO

In document Religio, 1928. (Pldal 179-185)