• Nem Talált Eredményt

Australia

In document Religio, 1854. 2. félév (Pldal 73-82)

A S a n d w i c h szigetekről érkezeit legújabb tudósítások a következőkről értesítenek :

„A calholicusok üldöztetése a regens halála óta ( 1 8 3 9 . ) megszűnt Ex évben jun. 17-én a mostani király proclamatiot bocsálolt ki, mellyben tökéletes szabadságot biztosit számukra ;

s az uj alkotmány 1840. oct. 8 á n el lön fogadva. Ebben m o n -datik, hogy : mindenki szabadságában áll Istent saját lelkisme-retének sugallata szerint imádni." — E szabadság az 1 8 5 2 - k i alkotmány által is biztosíttatik.

A calholicus missio, hosszú viszontagságok u t á n , az 1 8 4 0 - k i év május havában állandóan alapíttatott ineg e szigete-k e n ; s az óta több mint 27 ezer szigete-kereszteltetett meg. A tudósító ezt magának a püspöknek, M a i g n e t urnák szavai után állitja.

A mostani catholicusok száma valószínűleg meghaladja a 20,000;

— bár a himlőnek a mult nyáron tett pusztításai után azok h a -tározott számát tudni nem lehet. A szigetbeli presbyteranusok szinte körülbelül 2 0 , 0 0 0 - e n vannak. A többi n é p s é g , melly vagy 30,000 lelket számlál, semmi valláshoz nem tartozik ;. de rokonszenvénél fogva inkább a protestánsokhoz, mint a catho-licusokhoz szit. S ezért van a z , hogy a protestánsok azt magokénak lenni m o n d j á k ; mindemellett mondatik, miszerint a m e g -térések nálok számosak és gyakoriak.

A szigettengeren 15 áldozár van és 152 község azaz plébánia. A könyörületes B. Szűz Maria oltalma alatt álló h o n o -lului templom szép,corallkövekből rakott, 157 láb hosszú, s 50 láb széles épület. Ünnep- és vasárnapokon rendesen tömve van a hivek sokaságától, és seholsem látni nagyobb buzgóságot s a j t a -tosságot, mint épen itt.

A catholicus iskolák, átalában véve a h a w a i e n i király-ságban igen j ó lábon állanak ; r e n d e z é s e k könnyűséggel j á r , és a közpénztár részéről is segedelmet nyernek. E tekintetben a Sandwich szigetek felülmúlják az egyesült államokat, hol a c a tholicusok a nyilvános protestáns iskolák számára adózni k é n y telenittetnek, a nélkül, hogy saját iskoláik r é s z é r e némi s e g e -delmezésben részesülnének. Honoluluban minden 4 — 1 4 éves gyermek a törvény által iskolába járni köteleztetik, mellynek választása szülőiktől vagy gyámnokaiktól f ü g g ; és ha csak 15 iskolás gyermek van valamelly faluban, ez elég a r r a , hogy ott álladalmi iskola álliltassék fel. A gyermekek vallási oktatása a szülök vallása szerint szabadon gyakoroltatik, s az oktatási mi-nisterium 1852. évi april 14-én kelt egyik körlevelében monda-tik , hogy : „a kormány gondoskodni fog mindig olly tanítók választásáról, kiknek vallási rokonszenveik a szülök hitével ő s z -hangzásban állanak."

Bizonyos t é n y , miszerint a prolestantisinus alábbszáll e szigeteken, mig a catholicismus gyors haladásnak örvend, mi a jövőre nézve a legszerencsésb kilátás. Az egyház elleni l'ana-tismus megszűnt, mit leginkább két oknak tulajdonithaló: első a catholicus papság csudálatos magaviselete a kórmirigy ideje alatt, melly legnagyobb elleneit is l e f e g y v e r z é , s aztán, hogy tudós s feddhellen életii férfiakkal jeleskedik.

A polgárosodás behozta a Sandwich szigetekbe a statisli-cának müvelését, és alig ismerünk tartományt, melly e tekintet-ben több tudósítást nyújtana. Minden illyen tudósításból kitűnik, hogy a szigettengeren a népesség fogytában van; igy olvassuk, hogy 1853-ban 1513 született, 8026 pedig meghalálozott. A hét sziget népessége most körülbelül 70,000 lelket tesz, mig hatvan év előtt a 4 0 0 , 0 0 0 - e t túlhaladta. Az americai bálnahalá-szok, kik e szigeteken kikötni szoktak, az erkölcsök romlását igen előmozdítják, de reményleni lehet, miszerint a catholicismus ha-ladása a dolgok ezen szomorú állását orvosolandja. 1853-ban a sandwichi törvényszékek által elitéltek száma 3173 volt. ezek közül 1059 r é s z e g s é g és 860 erkölcsi sülyedés következtében.

Nyilvános iskola volt 423, mellyek közül 79 benszülött catholicusok mint tanítók által vezettetett. Az iskolák a kormány r é -széről 106 ezer francnyi segedelmet húztak, s az összes isko-lás gyermekek száma 12,000-et tett. E számokat az oktatásügyi ministernek a honolului képviselők házának beadott j e l e n t é s é -ből vettük. Azonban a protestáns polgárisodás több rosszat, mint jót hoz a szigetbeliekre és fajukat nem mentendi meg az elenyészéstöl. Csak a catholica hit képes fentarlani a vadnép-ségeket, müveivén s oktatván őket, s az erény gyakorlata által a vétektől megőrizvén ; ez igazságról P a r a g u a y , Mexico, Cali-fornia és Canada tesznek bizonyságot.

Irodalom.

Magyarország történeti, földirati s állami l e g ú j a b b l e -í r á s a . Hivatalos uton nyert adatokból irta ifj. P :i 1 u g y a y

Imre.

S z é k e s f e h é r v á r . A milly fáradhatatlan a t. sz.

a történeti adatok s emlékek fürkészésében, ép olly igazságos és hü azoknak összeállítása és felsorolásában. S valamint m i n d e nütt és minden alkalommal az egyház és vallásérdekü t á r g y a -kat méltóképen kitünteti : ugy Székesfehérvárnak, emez elökori, királyaink koronáztatási, temetkezési, sőt trónszékhelyül szol-gált ős magyar városnak történet-statisticai előadásában mint-egy önmagát látszik fölülmúlni, olly megragadó és kiválóan szép és tanulságos olvasmány ezen a magyar történetekben fontos szerepet játszott városnak leírása. Az annak e r e d e t e - s elneveztetéséröl, és történeti adatokról szóló szakaszokat kell leginkább kiemelnünk, főleg, hol sz. István első magyar király sz. kezének megtalálásáról van szó, ugy hogy egész lapokat kellene kiírnunk, ha e remek ecsetelésü szakaszokat érdemleg e s e n meérdemlegismertetni akarnók. ( 9 3 — 1 3 1 . 1.) A czimer és p e csétről, területe s felosztásáról, folyói, vizei, tavai, f ü r d ö i s termékeiről, a népesség és házak számáról szóló §§okat e l -hagyván, átmegyünk az egyházi intézetekre, mellyek minket közelebbről érdekelnek. A székegyházat sz. István királyunk a magyarok Nagyasszonyának tiszteletére építtette, mellyet Gizella királynő, Gyula erdélyi és Cea bolgár vezérek gazdagon m e g -adományoztak ; ezen ajtatos kegyelet a későbbi századok folytán is fenmaradt; mert ,egyik király sem kezde hadat, mielőtt a B.

Szűztől kikért segély elnyerése tekinteléböl gazdag ajándékot be nem mulatott volna, ugyanezt a kivívott győzelem után i s -mételni mulaszlhatlan kötelességüknek ismervén.' Azonban gyakori tűzvészek majdnem porrá hamvaszták nem egyszer e szentegyházat. A mídün pedig Székesfehérvár a török uralma alá került, ez a leégett szentegyház falainak köveit a vár k e r í tése kijavíttatására fordittatá. Királyainknak legtöbbje itt t e m e t tetett el, a mi a székegyház diszét és gazdagságát nagy m é r -tékben emelte. Igen érdekesen adja elő szerző közbevetőleg a királyok eltemettetésének szertartásait. A székegyházon kivül ,valának ez időben Székesfehérvárnak inind bel-, mind külvárosaiban, több szentegyházak is, mellyek ma már többnyire o m ladványaik'kal egyetemben elenyésztek.' Az ókori írók tiz s z e n t -egyházról tesznek emlilést. A két prépostságon kivül ,valának a városban az augustinianusok és sz. Clara szerzetbeli apáczák z á r d á f , s a sz. Ferencz nevét viselő szerzeteseknek III. László királyunk által 1280-ban alapított kolostoruk.' Azonkívül voltak domonkosiak, pálosok, maltai vitézek és jezsuiták. A mai s z é kesegyház Maria Theresia uralkodása alatt építtetett. Mi a s z é kesfehérvári püspökséget illeti, írja szerző : Jóllehet a S z é k e s -fehérvárott alapító szent király, az általa épített szentegyházhoz püspököt nem r e n d e l t : a társas káptalan fölébe helyzett n a g y prépostot a nagy hazában páratlan jogokkal ruházta f e l ; a r o -mai pápák e g y e d ü l i hatalma alá helyezvén öt a n n y i r a , hogy az országbeli püspökök nem másként, mint a sz.-fehérvári nagyprépost elevei engedelmével misézhettek a s z é k e s e g y -házban, sőt magok a királyok és királynék megkoronázása sem

vala máskép törvényesnek tekinthető, hacsak e nagyprépost jelenlétében nem ment véghez' (145. I.). Köztudomás szerint a

sz.-fehérvári püspökséget Maria Theresia 1777-ik évben alapí-totta ; ugyanez évben a társas káptalan székeskáptalani méltó-ságra emeltetett, mellyet I. Ferencz és V. Ferdinand ö felségeik különféle előnyük- és kedvezésekben részesítettek. Jelenleg vagyon itt két rom. cath. a n y a e g y h á z : a sajátlagos s z é k e s f e hérvári és a felső városi ; ezek területén létezik összesen 9 s z e n t -egyház és kápolna. A g ö r . n. egyesültek birnak egy -egyházzal, valamint a zsidók synagogával. Kolostor vagyon k e t t ő : a c i s t e r -cieké és a Boldogasszonyról nevezett szent-ferenezrendieké.

Meg kell itt még említeni az elaggott lelkészek ápoló intézetét s a megyei papneveldét. A tanintézeteket illetőleg S z é k e s f e h é r -váré a dicsőség, hogy kebelében létezett az első nagyobb

kiter-6 3

terjedésű iskola,,melly sz. István király által, hihetőleg egy idő-ben az ottani káptalannal, alapíttatván, hazánk valóságos anya-iskolájának tekinthető, s még a XIII. században is virágzott', de a törökök elenyésztették. 1688. körül a jezsuita atyák élesztették fel e tanintézetet, melly a rend eltörlése után 1776ban r e -mete sz- Pál szerzeteseinek, 1813-ban pedig a cislercirendieknek adatott át. Az elemi iskolákon kívül létezik itt katonai n e velde is. A jótékony intézetek sorában áll a szegényeké, b e -tegeké s öregeké. Létezik ilt : gazdasági egyesület, mezei gazdák e g y l e t e , c a s i n o - t á r s a s á g , takarékpénztár. Megjegy-zendő, hogy az ,életbiztosító-intézetek' eszméje Székesfehér-várott szülemlett meg hazánkban először.

S z e g e d . E törzsökös magyar és népes városnak t ö r -ténete egyházi tekintetben is érdekes és nagyfontosságú. Kettőt kell leginkább kiemelnünk: a várnai gyászos ütközetet m e g -előző esküszegést (,a melly fölötti tanácskozmányokban, miként a magyar cath. clerus becsületére van örökítve a történet lap-jain, a hazának 14 püspöke közül csak három : egri, váradi és

bosnyai, s egyetlen-egy apát vagy prépost sem vala j e l e n ' ) , és a b o s z o r k á n y p e r e k e t . Ezen „bírói istentelenségek"

ismertetésénél szabadjon kevéssé tovább időznünk.

Az emberiségnek történetkönyvei mutatják : hogy vajmi sokszor egyes elvakítottak a gonosz szellem segedelmével, a természet törvényeit fékezhetőknek s a fensöbb erőket leigázhatóknak tartották. Ennek nyoma majdnem minden népnél f e l található. A kereszténység csak fölötte lassan volt képes a k i i r -tás! győzelmet kivívni. Egyházi s világi törvényszékek, pápák s uralkodók, börtön és halálitéletek alig változtatták meg e n e m ben a tévgondolkozást. Boszorkányperek kezdettek meg és r e n d -szeresen végeztettek. Főleg a Ivarolíngok idejében dühöngött e pogányságból átszármazolt ábrány : ,hogy a bűvölő nők vihart és zivatart teremteni, s az emberek kedélyeit megváltoztatni k é p e -sek. Az egyház a népek kiskorúságához mérve,kényszerült felhasz-nálni hatalmát a pokol kísérlete s mesterkedései ellen, felhiván a világi hatalom, a bírói bünhesztö hatalom segélyét.... IX. G e r -gely pápa 1454-ik évben adá ki a németországbeli boszorkány-perek menetét szabályozó bulláját, s a marburgi Konrád hitnyo-mozónak korlátlan hatalmat kölcsönze a boszorkánykodás felöl gyanús egyéneket birói széke elé idézhetni. Ezt követé VI. I n nocentius pápának 1484ben kelt és Miksa császár által B r ü s -selben 1486-iki nov. 6 - á n elfogadott bullája stb.' Kitetszik eb-ből, hogy az egyház a világi hatalommal kezet fogva lépett fel ezen a pogányságból átszármazott, az emberiséget természeti méltóságából olly igen lealázó métely kiirtására ! ,S ki m e r é s z -kedend — igy kiált fel szerző nemes lelkesedéssel— e részben vádolni a catholicisinust . . . ? S valljon maga a lélek szabadsá-gaért ktizdelmeskedett reformatio fellépett-e e ,,kor r é m e " el-len ? Épen nem ! Sőt igen maga is hason készséggel hozá. meg áldozatait, s éleszté hittana követőiben az elhatalmaskodott á b -rány felöli balhiedelmet ! Igy olvashatjuk — folytatja sz.— mikép nem sokkal a reformatio életbe jötte u t á n , (a reformatio) saját hazájában Szászországban, boszorkányok égettettek. S 1597—

. 1 6 7 9 - i g csak néhány helyütt 197 b o s z o r k á n y , s 1611-ben nem kevesebb mint 22 vitetett máglyára; Dresdában pedig 1586-ban két boszorkányságról vádolt nő adatott át a lángoknak' (192.1.).

A többi német tartományokban sem dühöngött kevesli k e g y e t -lenséggel e vakhiedelem. Igy : ,Würzburgban 1627 — 1 6 2 9 - b e n 157 egyén, közöltök 1 0 — 1 2 éves gyermekek i s , vezettetett máglyára;, igy 1729-ben ugyancsak Würzburgban az apáczazárda alfönöknéje Renata a sátánnali szövetségben léteiről v á -doltatván , elevenen megégettetett. Braunschvveigban a XVI.

század lefolyta közben nem egyszer e g y e g y nap 1 0 — 1 2 s z e -rencsétlen égett áldozatul. S ugyané században Holsteinban Rantzau Keresztély egyszerre 18 boszorkányt adott a l á n g o k -nak martalékul. Főleg Bajorország tűnik ki. Például egy legyen elég. 1 5 8 9 — 9 2 év táján, az akkoriban legszabadabb elvű w a r -denfelsi grófságban lefolyt boszorkánypernek eredményeül 4 8 nő, legtöbbnyire elevenen, miután néhány az előző l e g k e g y e t -lenebb vallási tortúrák közben veszett e l , adatolt a máglyák l á n g j a i n a k . . . . 1782-ben a glarusi canton reformált részében

egy leány, mivel uraságának gyermekét — miként az ítélet szavai mondják „durch ausserordentliche und unbegreifliche Kunstkraft" — megbüvölé, ugyancsak lefejeztetett A civilisait francziáknál az orleansi szűz, mint sátán

szövets é g e szövets e , vezettetett a máglyára. O l a szövets z o r szövets z á g b a n — j e lesen C o m o b a n — 1485ben nem kevesebb mint 14 é g e t -tetett meg.' (193. I.) —• Igy szerző. Szándékosan soroltuk fel ezen történeti adatokat, hogy kitűnjék , miszerint nem csupán Magyaror.-zágban égett az állítólagos boszorkányok számára a máglya, hanem olly tartományokban is, mellyek a felvilágosodottságot mintegy kizárólag önmagoknak tulajdonít-ják. S a philosophia ? ,Még 1754-ben — válaszol e k é r d é s r e

sz. — a philosophiainak nevezett század nevezett második f e -lében tehát, egy 13 éves leánykának mint boszorkánynak feje karddal vétetett; sőt két évvel utóbb egy 14 éves leány, ö r d ö g -geli fajtalankodásról vádoltatva, s mivel embereket bűvölt meg és zivatart idézett elő, szinte hóhér pallosa alá került.' S igy legkevésbbé sem érheti hazánkat a vád, hogy itt dühösebben üldöztetett ezen ábrány, mint egyebütt, noha be kell vallani, hogy a magyar alföld, főleg Szeged sok áldozatot vitt a babona máglyájára. De halljuk szerzőt a babona történeteiről hazánk évkönyveiben : ,Sz. László királyunk korát előző időkben, irja sz., ha valamelly büvőlónek vélt ebbeli mestersége üzésén k a -patott, legelső esetben a szentegyházba vezettetett, hol a lel-késztől a hit tanaiban oktattatott, és bőjtölés után szabadon bo-csáttatott. Másod ízben szinte egyházi bűnbánat alá vettetett, és mivel már az első ízben megkísértett szelídebb javítási mód sikertelensége miatt elrettentő példa szükségeltetett: az ámitó-nak homlokára, mellére és vállai közé a szentegyház tüzesitett kulcsai keresztbe süttettek fel. Harmad ízben végre, midőn a javulás már reméllhető nem vala , a köznép hitében s

erkölcsei-ben károsan rágó mételyt tenyésző ámitóknak kiirtása végett, ezek a bírónak, halálra ítélésül, átadattak. Nevezett sz. László királyunk alatt azonban a bűvölök és boszorkányok, minthogy a rossz szellemmel szövetkezésben lenni tartattak, a fajtalan n ő -személyekkel egyenlőknek tekintetve, ezekkel együtt a püspök birói udvarába vitettek.' Végre Kálmán király idejében m e g h o -zatott a törvény: ,,De Strigis quae noil sunt nulla questio fiat."

Nem is leplezgeti szerző e kérdés körül Szegednek babonával saturált eljárását, sőt inkább éles szavakkal megrovja, azt irván : ,miként 1728-iki julius 2 2 - é n Szegeden hat boszorkánymester (közöttök az előbbi évben városbírói hivatalt viselt 82 éves agg), és hét boszorkány n ő , összesen tehát 1 3 , miután mindannyiak irányában a kiállóit vizpróba (parafa—Pantolfelfa gyanánt kel-lett volna a Tisza felületén uszniok) és a mérlegezési próba (például egy magas vastag nő 1V2 latnál többet nem nyomhatott volna) sem tanusitá ártatlanságukat, a Tisza közelében emelt három máglya lángjainak adattak át. E szerencsétlenek egyike bába v o l t , ezzel vádoltatvan : mintha állítólag kétezer kisdedet keresztelt volna meg az ördög n e v é b e n ; egy czipész-inas pedig azzal : hogy Szeged szöllöi fölébe ezeket elverő nagy jégvihart idézett s e bűnténye felöl egyik fiu társa által lön bevádolva.' S lia a türténeltények egyszerű felsorolásából benső sajnálattal érzi az e m b e r , mennyire sülyedhet az é s z , milly roppant kiter-jedést nyerhet a babona, s milly emberalázó vércselekedetekre

fajulhat: annál inkább fogjuk é r e z n i , ha ezen boszorkányperek folyamatát, a történt birói vizsgálatokat, vallomásokat, zsarnoki t o r t ú r á k a t , Ítéleteket stb. veszszük tekintetbe. Bizonyára méltánylat és hálával tartozunk a tudós szerzőnek, hogy e p e r e k -ről az adatokat nyilvánosságra hozta; az azon korróli ítélet biz-tosabbá s igazságossabbá válik, valamint azon nézetnek helyessége is kétségtelenné, hogy a babona mindent, még a s z e n t -írást is saját védelmére kiaknászni törekszik. Hogy a mondottakról m e g g y ő z ő d j ü n k , a Szegeden boszorkánykodásról v á -dolt R ó z s a Dániel ellen folyamatba tett pernek indoklását kell kissé közelebb szemügyre venni. A per 1728ban folyt le. F e l -emliltetvén, hogy nevezett Rózsa Dani az ördöggel szövetke-z e t t , aszövetke-z Istent, a b. Sszövetke-züszövetke-zet s aszövetke-z angyalokat megtagadta, a ker.

hitről e l t é r t , az embereket marhákat és gyümölcsöket m e g b ű völte stb a perkezdö ügyvéd mind a hazai, mind a külföldi t ö r -vényekre hivatkozott, nevezetesen: S. Stephani R. Libr. II. C.

3 2 . és Art. 60. .Discursus Kithonicliiaiii C. 6. qu. 8. és P. I. opin.

172 et 173, k é r v é n , hogy a vádlott előbb kínpadra vonassék, ,tandem ob peracta facinora ad mentem J u r i s Consulli Benedicli Kapr. P. I - m a e Qu- 4 9 . num. 3 4 . et 5., n e c non de diclamine S.

Scriplurae Leviticor. Cap. 2 0 . vers. 27. hune tenorem in se com-plcctentis : v i r , sive mulier in quibus Pylhonicus vel Divi-nationis fuerit s p i r i t u s , morte rnoriantur ; " nec non Exodi Cap. 32. vers. 18. ac Jeremiae Cap. 15. vers 9. in t e r r i -bile aliorum exeinplum llammis ignis vivus concremetur.' A boszorkányperek adatait a 1 9 6 — 2 1 0 . lapokon olvashalni.

E rémletes babonának és véritéletnek kiirtásában az e g y e s t u dósok, egyháziak és világiak , dicséretes b u z g ó s á g g a l f á r a d o z tak. A mindenben az elöharczosok sorában vitézkedő j e z s u i t á k -nak jutott itt is az elsőség. T a n n e r és főleg S p e e Frigyes olly n e v e k , mellyeket ez é r d e m b e n nem lehet e l é g g é m é l t á nyolni. Ez utóbbi már 1 6 3 1 b e n bocsátott k ö z r e „Cautio e r i m i nalis de processibus contra S a g a s " czim alatt egy miivet, m e l l y -ben törhellen bátorsággal az állítólagos b o s z o r k á n y k o d á s r ó l vádolt s elitéit e g y é n e k n e k ártatlanságát bevitatni t ö r e k e d e t t . Az ábrány ha nem is enyészett el v é g k é p , legalább e r é l y e s e n gyengilletett. ,Ütött v é g r e — írja szerzőnk — a kiábrándulás ó r á j a , s V a n S w i e t e n udvari fövorvosnak a mélyen sértett e m b e r i s é g é r d e k é b e n telt e l ő t e r j e s z t é s e i n e k igazságát átlátó nagy királynénk Maria Theresia halalomszava tellleg szünteté m e g a btinök l e g n a g y o b b i k á t ! ' Az e r r e vonatkozó, az összes birodalomra kötelező legfelsőbb leirat a 2 1 0 - i k lapon olvasható!

Kissé hosszasban tárgyalván az e g y h á z é r d e k k e l bíró p e r e k e t , t é r j ü n k át más t á r g y r a . A szentegyházakat illetőleg: hajdan S z e

g e d e n a rom. catholicusoknak 17 szentegyházuk volt. A v á r o s -nak akkori területe kisebbedésével csökkenvén a lakosok száma, szentegyházainak száma is kisebbedett. A mostani plébániák és egyházak a következők : Palánka, öt kápolnával ; alsóvárosi templom; a s z e n t - f e r e n c z i e k é , Mátyás király állal épilve ; a felsővárosi e g y h á z ; a m i n o r i t á k é ; é s a R ó k u s e g y h á z , a felsővárosi k ö z -s é g állal alapítva. A g. n. egye-sülteknek i-s két -szentegyházuk van. A tudományos intézetek közt legelső helyen áll a k e g y e s r e n d i e k vezérlete alatt lévő, j e l e n l e g 8 osztályú n a g y g y m n a -sium, mellynek f e l s z e r e l é s e - s fentartásához a város bökeziileg h o z z á j á r u l ; van ilt királyi k é p e z d e , polgári i s k o l a , elemi i s k o -lák, leánylanoda, előkészítő osztályok, vasárnapi ismétlő iskolák stb. A jótékony i n t é z e t e k , alapítványok, s egyletek rovatában van : Jellinalapitvány házi s z e g é n y e k f e l s e g é l l é s é r e , s z e g é -nyek intézete, Sobay-alápitvány s z e g é n y e b b tanulók számára, t a k a r é k p é n z t á r , tápláló intézet ügyefogyottak é t k e z é s é r e , kisdedovóintézet, casino, társalgási egylet, diszes társalkodó e g y let, s z e g é n y e g y l e t , temetkezési t á r s u l a t , ifjúsági társulat s z e g é n y e k f e l s e g é l l é s é r e , izraelita n ő e g y l e t , izraelita m e s l e r l e g é n y s é g társulata. Végül megemlíteni a k a r j u k III. Károly k i -rályunknak adományozó levelét, melly a 2 6 0 — 2 7 9 . lapokon egész terjedelemben olvasható. CVége köv.) S z a b ó k y.

Vegyesek.

M a g y a r o r s z á g , l ' e s t , jul. 17. B i b o r n o k h e r c z e g p r i -más ö eminenliája tegnapelőtt, azaz f. h. 15-én esti 7 óra tájban csakugyan s z e r e n c s é s e n , h a r a n g o k zúgása közt, m e g é r k e z e t t a f ő v á r o s b a , az összes budapesti papságtól, számos fiai- s hívei-től majd a dunaparton, majd a s z e n t - f e r e n c z i e k zárdájában, hova beszállni méltóztatott, örömüdvözlellekkel fogadtatva. 0 e m i n e n t i á j a f r i s e g é s z s é g n e k ö r v e n d , d a c z á r a azon folytonos m e g e röltésnek , mellyet apostoli munkálkodása igényel : mi a j e l e n lévőkre kellemes benyomást gyakorlott. — T e g n a p k o r á n r e g gel a s z e n t f e r e n c z i e k egyházában mutatá be Istennek a l e g k e d vesb áldozatot, melly után mintegy 1 2 0 0 n a k szolgálta ki a b é r -málás szentségét. — Ma pedig ugyan azoknál a ház látogatását végzendi. Ennek e r e d m é n y é r ő l azonban közelebb alkalommal.

— Tegnapelőtt vagyis f. h. 1 6 - á n tartatott meg az egyetemi templomban ünnepélyes T e D e u m, hálaadásuk Isten ö F e l -s é g é n e k a pályaév -s z e r e n c -s é -s lefolyta- é-s b e f e j e z é -s e é r t , az összes egyetemi tankarok s i f j ú s á g j e l e n l é t é b e n . Az isteni t i s z teletet ft. L i p t h a y E n d r e papneveidei igazgató ö nsága v é g zé. — A jövő tanévben m e g t a r t a n d ó V e n i S a n c t e h a t á r n a p -jaul oclober 8 - k a vagyon kitűzve.

N é m e t o r s z á g . Az ágostai postalapnak K a r l s -r u h e b ó l i-rják : h o g y a -romai szentszék és a badeni ko-rmány között állítólag létesült provisorium felöl elterjedi hír minden h i -t e l e s s é g i alapo-t nélkülöz. A h í r r e oko-t szolgál-ta-to-t-t a s z e n -t s é g e s atyának ujabb b r e v é j e a freiburgi bajnok é r s e k h e z ; melly o k -mányról a Romában időzött rendkívüli követ g r . L e i n i n g e n, Ki vol az közöltetett, a badeni kormányt eleve értesítette. A b r e -vét az é r s e k személyesen közölte az egybehívott e s p e r e s e k k e l . Tartalmáról még semmi bizonyost nem lehet tudni. Az ügy f o n tosságához képest a n a g y h e r c z e g s é g i kormány a b r e v e e l é r -k e z l e után azonnal teljes ministeri gyűlést tartott.

O l a s z o r s z á g . A lapok dicsérőleg említenek egy i r o dalmi ú j d o n s á g o t , melly „Clemens XIII. et Clemens XIV. a u c t o r e P. R a v i g n a n , S. J . " czim alatt közelebb megjelent. E d -dig csak az első kötet adatott ki, mellyben a történeti okmányok felsorolvák ; a második kötet ezen okmányok critical t á r g y a l á s á t foglalandja magában.

S z e m é l y z e t i e k . Ö c s . kir. Apostoli Felsége f. é. jul 7- én Laxen-burgban kelt legfelsőbb határozata által D a n c s e s József ikervári plébános és esperest szombathelyi czimzetes kanonokká legkegyelmesebben kinevezni méltóztatott.

(Helyreigazítás.) R o z s n y ó , jul. 13. A ,Religio' mult félévi 70. és 7 1 i k számába igtatott rosnyói tudósításnak a c a -nonica visilatióról szóló pontjában az mondatik : miszerint a szepességi kerület 3 0 év óta nem volt canonszerüleg l á t o g a t v a ; miután a nevezett kerületben h e r c z e g - p r i i n á s ö eminenliája, mint akkori rosnyói püspök 1 8 2 9 i k b e n , s igy 2 5 év előtt t a r -tott canonszerü látogatást : a tudósítás írója ösztönöztetve é r z i magát, a felhozott pont értelmét ezen körülmény szerint m ó d o -sítani ; a 3 0 év a többi k e r ü l e t e k nagyobb r é s z é r e lévén alkalmazandó, m e l l y e k b e n a z e g y h á z m e g y e i levéltár bizonyítása s z e -rint csak 1824-ik évben tartalék utolsó c a n o n s z e r ü látogatás.

Mivel épen alkalmam van, a ,Religio'folyó félévi 3 i k s z á mában hozzám intézett válaszra is azon m e g j e g y z é s t b á t o r k o -dom lenni : miszerint a „Manuale p a r o c h o r u m " czimü k ö n y v r e vonatkozó felszólalásom m é g azon esetben sem lett volna épen jogtalan vagy igazságtalan, ha a felhozott „cum receptione e x e m p l a r i u m " o t inkább az egyházmegyei hivatalokra kellene is é r -teni, mint az a l á í r ó k r a , mivel a példányok á r á n a k b e k ü l d é s e ezektől is jóval előbb sürgetteték, mintsem a kézbesítés m e g t ö r -tént volna. Egyébiránt a műnek kezünkhez vételével már el van hárítva minden n e h é z s é g , és a tisztelt szerző meg lehet g y ő -ződve, miszerint könyvéről sokkal j o b b véleményben v a g y u n k , hogy sem annak becsét „ e g y e d ü l az ivek r i d e g számától" a k a r

-nók mérni. * — * T a r t a l o m . Egyháztörténeti nyomozások. I. Nagy szent Leo pápa »

catcedoni zsinat 28-ik canonját megsemmisíti.

E g y h á z i t u d ó s í t á s o k . F r a n c z i a o r s z á g : Mult évi számadások az összes szegériysegéllő-intézelek bevétele- s kiadásairól. — B e l g i u m : A keresztény szeretet gyakorlatát korlátozó törvényjavaslat. A brüggei püspök munkája, s hatása. — A m e r i c a : Spaccapietra szentszéki delegatus apostoli munkálkodása az Antillákon. Zsinatok. — A u s t r a l i a : A ca'li. egyház felszabadittatása a Sandwich szigeteken. Statistical adatok.

Iskolák. A népesség folytonos fogyta.

I r o d a l o m . Magyarország történeti, földirati s állami legújabb leí-rása. If). Palugyai Imrétől.

V e g y e s e k . Magyar-, Német-, Olaszország.

S z e m é l y z e t i e k . Helyreigazítás.

Tulajdonos és felelős szerkesztő : B a n i e l i k J á n o s . — Kiadó : E m i c h G u s z t á v nyomdász.

P e s t , 1854. Emich Gusztáv k ö n y v n y o m d á j a , u r i - u t c z a 8. szám.

R E L I G I O ,

E G Y H Á Z I É S I R O D A L f f l I F O L Y Ó I R A T .

P E S T E N , J U L I U S 2 0 . 1 8 5 4 . II. F É L É V .

Megjelenik e lap hetenkint háromszor : k e d d e n , csütörtökön és vasárnapon. Az előfizetési d í j félévre postán 6 ; h e l y b e n 5 frt p . p . — Előfizethetni minden cs. kir. p o s t a h i v a t a l n á l , P e s t e n a szerkesztőségnél ( K a l a p - u t e z a 5. s z . ) és Hartleben Ii. A. könyvkereskedésében.

É s z r e v é t e l e k az 1 8 5 4 i k i , V a s G e r e b e n n a g y n a p -t á r á é b a n közlö-t-t, s H a m a r i Dániel o r v o s -t u d o r j e l ö l -t által irt „ A b e t e g s é g e k o k a i r ó l " czimü é r t e k e z é s r e . Ujabb k o r s z a k b a n hazai i r o d a l m u n k n a k több olly s z ü -l e m é n y e i v e -l ö r v e n d e z t e t t ü n k m e g , minők aze-lőtt c s a k g y é r e b b e n mutatkoztak. É r t e m a n é p s z e r ű i r m o d o r b a n kiadott k ö n y v e k e t , f o l y ó i r a t o k a t é s k ü l ö n f é l e t á r g y a k r ó l

szóló alkalmi népies é r t e k e z l e t e k e t .

Irodalmunk illyetén g y a r a p o d á s á n mindenki ö r ü l , k i n e k a n é p n e v e l é s szivén f e k s z i k ; és hálát ad I s t e n n e k a szivet j ó r a h a j i i n g a t ó , s az észt felvilágosító isteni m a lasztért, h o g y a j ó a k a r a t u a k é s k i k é p z e t t e k n e m csak m a -g o k n a k é l n i , hanem k i k é p z e t t s é -g ö k e t és t u d o m á n y u k a t e m b e r t á r s a i k k a l is m e g o s z t a n i i p a r k o d n a k . D i c s ő , s nem e g y é b , mint k e r e s z t é n y i e s e s z m e illy m ó d o n n é p b a r á t t á lenni a k a r n i ; ámde annak e g y s z e r s m i n d lenni t u d n i , a l e g n e h e z e b b feladat.

A n é p b a r á t , mikor t u d o m á n y o s polczáról az a n y a g i -akkal f o g l a l k o z ó társaihoz l e e r e s z k e d i k , mit a k a r h a t vallj o n e g y e b e t , mint h o g y ő k e t az emberi m é l t ó s á g h o z i l l ő l e g , — s e s a r k p o n t körül f o r o g n i látszik H. D. ur é r t e k e -z é s e is — s-zellemi k i m ü v e l ő d é s ö k b e n e l ő s e g í t s e .

A z e m b e r n e k szellemi k i m ü v e l ö d é s e a l é l e k n e k f o l y t o n o s j o b b r a - t ö r e k v é s é b e n áll ; azon t ö r e k v é s b e n , m e l l y szerint Istennek, kinek k é p é r e s h a s o n l a t o s s á g á r a t e r e m t e t e t t , t ö k é l e t e s s é g é t minél inkább m e g k ö z e l í t e n i i p a r k o d i k . Az é s z k é p z é s p e d i g mindenféle i s m e r e t e k n e k m e g s z e r z é s é b e n , a z o k n a k e g y m á s s a l i ö s s z e h a s o n l í t á s á -ban s m é r l e g b e v é t e l é b e n , az i g a z s á g e l f o g a d á s á b a n , s i g y l e l k ü n k n e k végczéljáhozi v e z e t é s e e l ő s e g é l l é s é b e n áll. E z e k szerint a s z i v - s az é s z k é p z é s olly két e g y m á s t s z e r e t ő , s olly a n n y i r a e g y b e f o r r t t e s t v é r , h o g y e g y i -k ö -k e t a mási-któl e l v á l a s z t a n u n -k sohasem t a n á c s o s .

Nem j ó n e v e l ő a z , ki n e v e u d é k é n e k csak észbeli k i m ű v e l é s é n f á r a d o z o t t , mitsem t ö r ő d v é n annak s z i v e k i k é p e z é s é v e l . T a n u l t n a k , s a mellett r o m l o t t s z i v ü n e k lenni, két ö s s z e f é r h e t l e n dolog. I g e n j ó l t u d j u k , h o g y azt m a g o k a n é p b a r á t o k sem a k a r j á k , m e r t ők csak a j ó ban, n e m p e d i g a r o s s z b a n a k a r j á k felvilágosítani a n é pet. T u d o m á n y u k k a l , m e l l y e t f á r a d a l m a s t a n u l m á n y o z á sok után m a g o k n a k s z e r e z é n e k , ők is a k a r n a k az e m -b e r i s é g n e k h a s z n á l n i — t e s t i k é p e n és l e l k i k é p e n i s ; de m á r itt t ö b b n y i r e botlások t ö r t é n n e k r é s z ö k r ő l , valamint az a b ü s z k é l k e d ö k k e l m e g t ö r t é n i k , kik m i v e l h o g y h e t y k é n l é p d e g é l n e k , g y a k r a n megbotlanak. Talán n e m c s a j a t k o z u n k , ha az efféle b o t l á s o k n a k okát a s z e r é n y t e l e n

s é g b e n , melly t ö b b n y i r e a kiképzett fiatal e l m é k e t m e g -szállani szokta, r e j l e n i hiszszük.

A n é p b a r á t o k , h a b á r mutálják i s , h o g y s z e r é n y e k , midőn a tudományok pompás c s a r n o k á t e l h a g y v a , az anyagiakkal f o g l a l k o z ó k közé l é p n e k : m é g i s , ki n e m látja f e n h é j a z á s u k a t , mikor csupán csak g y a r l ó eszök al-kotta e l v e k e t h i r d e t n e k , m e l l y e k b e olly s z e r e l m e s e k , h o g y csupán s e g y e d ü l azokat észszel ö s s z e f é r h e t ő k n e k , s az e m b e r i m é l t ó s á g n a k m e g f e l e l ő k n e k kürtölik, s ezzel mint v a l a m e l l y ujonszülött népboldogitók a m u n k á s o s z -tályokba behatolni i g y e k s z e n e k . T ö r e k v é s e i k leginkább a k e r . cath. e g y h á z , mint valami positiv t e k i n t é l y ellen i r á n y o z v á k ; a miért is e n n e k institutioi ellen néha k ö z -vetlenül , g y a k r a n p e d i g k ö z v e t v e , s t ö b b n y i r e bizonyos lepel alatt k i k e l n e k : mintha az a k o r i g é n y e i v e l e l l e n -k e z ő , s -k ö v e t -k e z ő l e g szerintö-k az e m b e r i méltósággal ö s s z e nem f é r ő r e n d s z a b á l y o k a t léptetett v o l n a é l e i b e . — L á s s u k , mint v é l e k e d i k H . D . ur a n y a s z e n t e g y h á z u n k azon r e n d e l m é n y é r ö l , mellynél f o g v a az ö n m a g o k a t e r ő s z a k o san k i v é g z e t t e k r ő l , az ö n g y i l k o s o k t ó l a szokott t e m e t k e z é s i s z e r t a r t á s o k a t m e g t a g a d á s bulláikat megholt h í veinek k ö r é b e , a t e m e t ő b e eitaítarittatni t i l t j a ; n e m e l -l e n k e z v é n e g y é b i r á n t , ha a z o k a t , r o k o n a i k , b a r á t j a i k , v a g y e g y é b illetők a temetőn kivül eltemetik.

H. D. ur a „ b e t e g s é g e k o k a i r ó l " é r t e k e z v é n , azon h e l y e n , hol a k ö r l é g r ö l , m e l l y b e n l e g t ö b b k ó r o k o t r e j leni m o n d j a , tesz szót — különösen midőn a k ö n s z é n e c s -röl, m e l l y sirhalmok alatt, b á n y á k - , m o c s á r o k b a n és más*

illy h e l y e k e n származik, beszél : nem h e l y e s l i a c r y p t á k -bani t e m e t é s t . D e mellőzzük ezt. Á t m e g y aztán a z o n szívtelen b á n á s m ó d r a és s a j n á l k o z i k r a j t a , „ m i k o r e g y i k f e l e k e z e t a másik h a l o t t j á t , v a g y é p e n m a g á é t e l t e m e t n i sem a k a r j a , v a g y a j e l e n k o r morális e l v e i v e l m e g nem e g y e z t e t h e t ő módon k i v á n j a más n e m t e l e n c s e l e k v é s e k r e szánt e g y é n e k által (itt alkalmasint a h ó h é r o k a t és k u -t y a v e r ö k e -t é r -t i ) — m e l l ő z v e a vallási s z e r -t a r -t á s o k a -t , m e l l y e k a lélek— és k e d é l y r e olly n y o m a t é k o s a n hatnak

— e l á s a t n i , v a g y a temető á r k á b a v e t t e t n i : mert b i z o -n y o s k é -n y s z e r í t ő k ö r ü l m é -n y e k olly é r z é k e -n y ü l r o h a -n t á k m e g l e l k ü l e t é t , miszerint ö n g y i l k o l á s v e t e t t v é g e t é l e t é -n e k ? Milly g y á s z o s a -n -n e v e t s é g e s dolog megholttal i g y b á n n i ! B e n n e az e m b e r t l e a l a c s o n y í t a n i ! Általa m i n k e t élőket m e g s z é g y e n i t e n i akarni ! "

Ha H. D. ur c s a k a t e m e t ő árkába v e t e t t , s az e m -b e r e k -b o t r á n y á n a k , m e g a k u t y á k , m a c s k á k és hollók m a r t a l é k á n a k kitelt ö n g y i l k o s hullája felöl mondaná ki itt s a j n á l a t á t , s e z t a j e l e n k o r m o r á l i s (?) e l v e i v e l m e g nem e g y e z t e t h e t ő módnak n e v e z t e v o l n a , a k k o r n e m

9

g y i l k o s o k t ó l vallási s z e r t a r t á s o k a t m e g t a g a d n i , szinte a j e l e n k o r morális e l v e i v e l m e g nem e g y e z t e t h e t ő , s e m -b e r t l e a l a c s o n y í t ó dolognak n e v e z i .

Mikor a k e r . cath. a n y a s z e n t e g y h á z az ö n g y i l k o -soktól szertartásait m e g t a g a d j a , k o r á n s e m czélja, h o g y e z által valami n e m t e l e n bosszút g y a k o r o l j o n a bűnös l é lek holtteste fölött. O a halottak t e m e t é s é t az i r g a l m a s s á g c s e l e k e d e t e i k ö z é sorolja, valamint ezt o r v o s ur m i n -den ker. cath. hiitani k ö n y v b e n olvashatja. H o g y l e n n e ö tehát olly k é r l e l h e t l e n e l l e n s é g e az öngyilkos h u l l á j á n a k , melly m á r mit&em á r t h a t ? — A s z e r t a r t á s o k , m e l l y e k e t a n y a s z e n t e g y h á z u n k a t e m e t é s e k n é l g y a k o r o l , nem e g y é b , mint nyilvános k ö n y ö r g é s e k megholt h i v é n e k l e l k e é r t , s e g y v é g m e g t i s z t e l t e t é s , mellyel s z e r e t e t t t a g j á n a k t e temeit a sirba kiséri. E z e n szertartásait ö az ö n g y i l k o s -tól m e g t a g a d j a , mert lelkét ö r ö k r e elkárhozottnak hiszi, ki t e s t é v e l e g y ü t t lelkét is m e g ö l v e , mint istentelen és halálos bűnbe e s e t t niult ki e világból. Más a z , lia h i -t e l e s ada-tok n y o m á n -tud-tára esik, h o g y az ö n g y i l k o s n e m maga a k a r a t j á b ó l , hanem t ö k é l e t e s ő r ü l t s é g é b e n gyilkolta m e g m a g á t , akkor a temetési s z e r t a r t á s o k a t nem szokta elvonni tőle. Nincs ok tehát k e r e s z t é n y e l l e n e s n e k , v a g y a j e l e n k o r morális elveivel meg nem e g y e z t e t h e t ő , s e m b e r t lealacsonyító dolognak nevezni az a n y a s z e n t e g y ház e l j á r á s á t , mikor az öngyilkosoktól a temetési s z e r -t a r -t á s o k a -t e l v o n j a ; k í v á n v á n e g y é b i r á n -t , s minden in-téz- intéz-k e d é s e intéz-k e t m e g t e v é n , h o g y hulláiintéz-k a földbe t é t e s s e n e intéz-k .

H. D. ur k e r e s z t é n y , mert hisz t i z e n e g y sorral alább a k e r e s z t é n y vallás elvét (?), „ m e l l y s z e r e t e t e t é s békét p a r a n c s o l ' * , m a g á é n a k v a l l j a ; én mégis hajlandó v a -g y o k hinni, h o -g y inkább csak n é v s z e r i n t k e r e s z t é n y , mit róla a k e r e s z t é n y s é g g e l össze nem f é r ő , s az e g y ház iránti k e g y e l e t l e n s é g elvénél f o g v a feltenni k é n y t e -lenittetem. T e h á t e n g e d j e m e g , ha tisztán hurnanisticus s z e m p o n t n á l f o g v a k ö v e t k e z ő argumentummal ad h o m i -nem lépek fel hurnanisticus állításának e l l e n é b e :

Okos o r v o s , ha hivatalát méltányolja , nem fogja tartani e m b e r t lealacsonyító dolognak a testbonczolást.

P e d i g — e n g e d e l m é v e l l e g y e n mondva — attól j o b b a n irtózik az e m b e r i s é g , és j o b b a n m e g b o t r á n k o z i k r a j t a , mint mikor az öngyilkost minden e g y h á z i s z e r t a r t á s o k nélkül eltemetni szemléli. É s miért nem f o g j a o r v o s ur a t e s t b o n c z o l á s t e m b e r t lealacsonyító dolognak tejkinteni?

b i z o n y n y a l a z é r t n e m , m e r t ezt az e m b e r i s é g t i s t i j a v á r a c z é l s z e r ü c s e l e k m é n y n e k tekintendi. Hogy n e v e z heti tehát e m b e r t lealacsonyító dolognak az ö n g y i l k o s -nak e g y h á z i s z e r t a r t á s o k nélküli e l t e m e t t e t é s é t , mikor ez, mint láthatja, az e m b e r i s é g l e l k i — mi sokkal f e n s é g e s b a testinél — j a v á r a s z o l g á l , mikor tudnillik i l l y e tén e l j á r á s s a l az öngyilkolás iszonyatos bűne m e g u t á l -tatik az e m b e r r e l ? Sapienti pauca

D e hisz é r t e k e z ő az öngyilkolást nem is tartja olly i s z o n y a t o s bűnnek. Halljuk szavait : „ D e illyen a v i l á g ! A b e c s ü l e t e s s é g e t m é g a halálban is tisztelni k e l l e n e ! mert n a g y k é r d é s s é válik, valljon nem az é l e t e n által l u -v e n m e g ő r z ö t t becsület n i e g s é r t e t é s e , -v a g y e g y é b n e m e s c z é l o k cl n e m é r h e t é s e , v i t t e valakit az életröli l e m o n dás g o n J ü l a t á r a , melly a v é g s ő pillanatban mindig l é l e k

-k é t s é g b e e s é s , b ú -k ó r stb.— történi-k, v a g y p e d i g v a l ó s á g o s gonosz t e r v ? H o g y valaki a halál g o n d o l a t á v a l m e g b a -r á t k o z z é k : e -r ő s , hajthatlan, s tiszta l é l e k k e l kell bí-rnia, mire a g o n o s z s á g ritkán ad példát, de e tekintetben a b e c s ü l e t e s e k szánia legio. Az é l e t i g é n y e k e t n e m k e l l e n e m e g z a v a r n u n k , h o g y halálunk ne l e g y e n szokatlan m ó doni. Tudjuk m e g az o k o k a t , s e k k o r nem f o g j u k k á r -hoztatni az öngyilkost. S ha c s a k u g y a n m e g j ö t t a halál, utána ne háborítsuk a megholt álmait : a k e r e s z t é n y v a l -lás elve s z e r e t e t e t , b é k é t parancsol ! Illy e s e t e k r ő l ma is olvashatunk. Sok balitélettel kell m é g küzdeni ! Sok m é g a m a g á t tudósnak hivő oktalan ember ! " E z e n s z a v a k nem e g y é b r e , h a n e m az ö n g y i l k o s igazolására czéloznak.

Valóban értekező igen k e d v e z ő bírája az ö n g y i l k o s n a k . É p e n u g y nem a k a r j a kárhoztatni az ö n g y i l k o s t , mint nem k á r h o z t a t j u k a g y e r m e k e t , midőn valami csinyt k ö -vet el, mert még n e m tud élni észszel. H D. u r , h a b á r az ö n g y i l k o l á s t nem p á r t o l j a t á r g y i l a g , mert csak fel—

teszszük b e n n e azon g y ö n g é d é r z é s t , h o g y irtózik az öngyilkolástól ; de mivel a „ s z e r e t e t , b é k e , e m b e r i m é l t ó s á g és morális e l v e k " e m l e g e t é s é v e l f ű s z e r e z i é r t e -k e z é s é t , a l a n y i l a g m é g sem -k á r h o z t a t j a a z t , mert mondja : „ T u d j u k m e g az o k o k a t , s e k k o r n e m f o g j u k kárhoztatni az ö n g y i l k o s t . " L e g y e n az bármi n e m e s czél, melly miatt öngyilkossá válik v a l a k i , e tette s o h a s e m igazolható. Mert ha nem szabad e g y igaz e m b e r t m e g ölni, de e g y bűnöst s e m , kinek k i v é g z é s é r e nem h a t a l -maz fel a t ö r v é n y : tehát annál k e v e s b b é ö n m a g á t ; s a ki ezt leszi, e m b e r g y i l k o s s annál k á r h o z t a t ó b b lesz ezen lelte, minél n e m e s e b b vala czélja, minél szentebb o k a , a miért magát m e g ö l é . Mert ha Júdás tettét, ki magát az igaz v é r n e k elárulása miatt f e l a k a s z t á , minden jó lélek k á r h o z t a t j a , mivel ez által magát m e g j a v u l á s a s v e z e k lése idejétől e r ő s z a k o s a n m e g f o s z t v a , gonosz tettét ö r e g -bité : minél inkább kell borzadnia az öngyilkolástól e g y igaznak, ki milsem talál büntetésre méltót m a g á b a n ? J ú -dás, midőn önmagát m e g ö l t e , a bűnös e m b e r t ölte m e g ; é s mégis nem csak mint Krisztus halálának, hanem e g y -szersmind mint a magaénak okozója mult ki e v i l á g b ó l : mert habár tulajdon b ű n e miatt, mégis s a j á t b ű n é n e k r o -v á s á r a ölte m e g magát. Miért ölje m e g tehát m a g á t e g y igaz, ki minthogy semmi rosszat sem tett, ez által ö n m a -g á n a k rosszat t e -g y e n , s i-gy önma-gát m e -g -g y i l k o l v a , az igaz e m b e r t e g y s z e r s m i n d ölje agyon.

H. D. ur n a g y l e l k ű s é g e t is tesz fel az öngyilkosban, inert e r r e „ e r ő s , hajthatlan s tiszta lélek1" k i f e j e z é s e i mutatnak. Szomorú d o l o g , ha i l l y e n e k b e n helyezzük a n a g y l e l k ű s é g e t . Valljon l e h e t - e n a g y l e l k ű n e k nevezni azt, ki e világ bajait eltűrni nem t u d v a , magát mint a v a s kaliczkába zárt "dühös állat t ü r e l m e t l e n s é g é b e n m e g ö l i ? IIa valakit, a k k o r talán Cleombrotusról lehetne mondani, hogy n a g y l e l k ű s é g é b ő l ölte meg m a g á t , kiről a t ö r t é n e lem m o n d j a , h o g y midőn Platónak a lélek h a l h a t a t l a n s á -g á r ó l szóló k ö n y v é t o l v a s t a , ma-gát a falazatról l e v e t e t t e , s igy ez életből a m á s i k b a , mellyet j o b b n a k h i t t , k ö l t ö zött. Nem k é n y s z e r i t é k öt e r r e a világ b a j a i , nem a b ű -nös öntudat, nem más olly k e l l e m e t l e n s é g e k , m e l l y e k el nem v i s e l h e t é s é v e l önmagát elviselni k é p e s nem lett

In document Religio, 1854. 2. félév (Pldal 73-82)