• Nem Talált Eredményt

Anyatejes táplálás kihívásai, támogató szervezetek a szoptatásért

In document Hallgatói jegyzet (Pldal 8-15)

A jelen kor emberének talán furcsa és elgondolkoztató az a tény, hogy miért is szentelnek képzéseket, szakembereket egy magától értetődő területnek, mert mindenki számára evidens lehet, hogy ha nincs egészségileg kizáró ok, akkor a csecsemő legfőbb tápláléka az anyatej.

Azt is mondhatjuk, hogy a szoptatás, de még inkább a kizárólagos szoptatás a csecsemőtáplálás alapvető normája. A szoptatás a biológiai norma, az embercsecsemő táplálásának és gondozásának optimális módja, ami az elérhető legjobb testi-lelki egészségi állapotot biztosítja a gyermek és az anya számára. Az UNICEF egy 2015-ös adata szerint a világ különböző régióiban nagyjából 35- 40% körüli a 6 hónapos korig kizárólagosan szoptatott csecsemők száma.

1.1. Az anyatejes táplálás kihívásai Magyarországon

2016. 08.01.- én a Szoptatás Világnapi rendezvény felhívó kampányának a Parlament adott otthont. Korábban ilyen jellegű megmozdulásra nem volt példa; anyatejes táplálással foglalkozó szakemberek és szervezetek voltak jelen azzal a céllal, hogy megerősítsék a hazai, romló anyatejes táplálási mutatókra reagálva az elköteleződésüket a szoptatás támogatásában.

Ahogyan „Az egészséges újszülött és koraszülött táplálás” deklarációja is írja: „A gazdaságilag fejlett országok közül 2008-ban Magyarország vezető pozíciót tudhatott magáénak a 4 illetve 6 hónapos korig történő kizárólagos szoptatás arányában. Azóta azonban folyamatosan csökkenő tendencia mutatkozik. Az egészségügy szereplőinek és szakembereinek elsődleges szerepe van a kedvezőtlen trend megállításában és a szoptatás támogatásában.”

A védőnői jelentés összesítője – az első életévüket betöltöttek táplálása dokumentum alapján 2018-ban a hazánkban kizárólag

szoptatott csecsemők aránya:

- 0-119 nap intervallumban 53,9 % - 0-179 nap intervallumban 36,1 % A kórházi hazabocsájtás időszakában bár megyénként és intézményenként

EFOP-3.4.3-16-2016-00014 projekt

nagyon szélsőségesen változó mutatókról beszélnek a szakemberek az anyatejes táplálás tekintetében, azonban az biztos tény, hogy a szülészeti intézményekből történő hazaadás után jelentkező „gondok” támogatást igényelnek.

Kik lehetnek támogatók?

- A hungarikumnak számító védőnői hivatás képviselői, a képzésük során nagyon sok elméleti és gyakorlati ismeretre tesznek szert. Minden család mellett jelen vannak a védőnők.

- 2010- óta a SOTE-n zajlik hazánkban Laktációs szaktanácsadó képzés (IBCLC- International Board Certified Lactation Consultant) Nem szakmai minimum feltétel még a Szülészeti intézményben sem a jelenlétük, főként magán praxisban érhetőek el.

- 2008- óta Perinatális szaktanácsadókat képez az ELTE, azzal a céllal, hogy a perinatális időszakra vonatkozó hatékony, célzott támogatást kapjanak a családok.

- Szakorvosok (elsősorban szülész-nőgyógyász, gyermekgyógyász), akik a szoptatás támogatás kapcsán kerülnek kapcsolatba a családokkal.

Elmondható az is, hogy nagyon sok társadalmi kampány, fórum, oktatás, képzés, blogok igyekeznek a szoptatás támogatással kapcsolatos információs igényt kielégíteni. Egyre inkább megnövekedett a szoptatásra, gyermekvállalásra tudatosan készülők köre, akik a számukra releváns szakembert igyekeznek megtalálni.

2018-ban elindult a „Családbarát szülészet” pályázati program (Családbarát kormányzati intézkedésekről szóló 1098/2018. (III.19.) Kormányhatározat), amelynek célja a családközpontú szülészeti ellátás kialakítása: „Magyarország Kormánya kiemelt célként határozza meg a családbarát értékrend, a család- és gyermekbarát szemlélet minél szélesebb körű megvalósulását, valamint ezek

érdekében családbarát intézkedések és szabályozási környezet létrehozását. A Kormány támogatja a hazai szülészeti ellátásnak a családok igényeit kielégítő, az új családtag születését, a család

EFOP-3.4.3-16-2016-00014 projekt

bővülését, a pozitív szülési és szoptatási élményt, a gyermekágyas időszak komfortérzetet növelő fejlesztését, a korai kötődés kialakulását, a gyermekek legjobb esélyét az egészséges életkezdethez, azaz azt, hogy a hazai szülészeti ellátás minél inkább családbarát módon működjön.” Ennek a projektnek szerves részét képezi a szoptatás támogató attitűd intézményi kialakítása.

1.2. Bababarát kórház kezdeményezés és törekvések a szoptatás támogatás érdekében nemzetközi színtéren

1990. 08.01-én Innocentben a WHO/UNICEF világtalálkozón fogadták el azt a kiáltványt, amely rögzíti a szoptatás védelmét, elősegítését és támogatását. 10 ENSZ szervezet és 32 ország írja alá, kijelölve a cselekvési irányt.

„Innocenti kiáltvány”- néven került a köztudatba, a következő pontokat tartalmazza:

Minden anyát képessé kell tenni arra, hogy 4-6 hónapig kizárólagosan szoptasson, azután pedig megfelelő kiegészítés mellett folytatódjon a szoptatás 2 éves korig vagy azon túl.

 Ennek a célnak eléréséhez sok országban szükség van a „szoptató-kultúra”

megerősítésére és a „cumisüveges-kultúra” betörése elleni erőteljes ellenállásra.

 „Arra kell törekednünk, hogy növeljük a nők önbizalmát, hogy képesek szoptatni.

Ahhoz azonban, hogy ez a folyamat sikeres legyen, el kell távolítanunk minden akadályt és olyan befolyásoló tényezőt, ami a szoptatással kapcsolatos gondolkodást és viselkedést manipulálja, gyakran közvetett, kifinomult eszközökkel. Ez érzékenységet és örökös éberséget követel, valamint olyan felelős és átfogó kommunikációs stratégiát, amely felöleli az összes médiumot és a társadalom minden rétegéhez szól. El kell távolítani továbbá minden olyan akadályt az egészségügyi rendszerben, a munkahelyeken

és a közösségekben, ami a szoptatás útjába állhat.”

 • Lépéseket kell tenni, hogy a nők megfelelően táplálkozzanak, megfelelő információkkal

EFOP-3.4.3-16-2016-00014 projekt

rendelkezzenek a családtervezésről és segítséget kapjanak a szoptatás fenntartásához, hogy ezáltal is növeljék a szülések közötti időtartamot.

 Minden kormány dolgozzon ki nemzeti szoptatási irányelveket, és tűzzön ki megfelelő nemzeti célokat a 90-es évekre!

 A nemzeti hatóságok illesszék a szoptatási irányelveket az általános egészségügyi irányelvekbe; támogassanak minden olyan tevékenységet, amely védi, előmozdítja és támogatja a szoptatást; minden egészségügyi dolgozót oktatásban kell részesíteni, hogy rendelkezzenek a megfelelő ismeretekkel a szoptatás segítéséhez!

1991-ben a WHO/UNICEF elindította a Bababarát kórház kezdeményezést (BBKK) a jelzett év júniusában, Ankarában; számtalan szervezet csatlakozott a világméretű hálózat megalakításához, amely a szoptatás védelmét és támogatását képviseli, ez a World Alliance for Breastfeeding Action (WABA-Szoptatást Támogató Szervezetek Világszövetsége).

WABA egy globális hálózata azoknak a szervezeteknek és egyéneknek, akik hisznek abban, hogy a szoptatás/anyatejes táplálás joga minden gyermeknek és anyának és akik elkötelezték magukat arra, hogy védik, elősegítik és támogatják ezt a jogot.

1992.08.01-én kihirdették a Szoptatás Világhetét, amelyet azóta is számtalan országban támogatnak és évről évre gazdag programokkal kívánnak emlékezetessé tenni. Ez az időszak minden évben augusztus 1-7-ig tart, nagyon sok helyen meghirdetik ilyenkor a „Séta a szoptatásért” programot.

Nemzetközi színtéren az anyatejes táplálásért tevékenykedő szervezetek között kiemelkedően jelentős szereppel bír a La Leche League International (magyarul La Leche Liga, LLL), akik az 1950-es évek végén indítanak határozott kampányt az Egyesült Államokban. Ők elsősorban a képzett LLL tanácsadókon

keresztüli helyi támogató közösségek munkáját preferálják, ezek jelentősek lesznek először Észak-Amerikában, majd az egész világon (1981. UNICEF tanácsadó szervezet).

EFOP-3.4.3-16-2016-00014 projekt

1.3. A Bababarát kórház kezdeményezés, (BBKK)- Baby Friendly Hospital Initiative, (BFHI) (dr. Várady Erzsébet fordítása nyomán)

A bababarát kórház kezdeményezés célja:

 Biztosítani, hogy az újszülöttek időben és megfelelő ellátást kapjanak, azt megelőzően és az idő alatt, amikor az őket ellátó intézményben vannak, hogy az újszülöttek optimális táplálást kapjanak, mely elősegíti egészségüket és fejlődésüket.

 A szoptatás bizonyított fontosságát tekintetbe véve, a BBKK védi, elősegíti és támogatja a szoptatást, miközben időben nyújtott és megfelelő ellátásban és táplálásban részesítik azokat az újszülötteket, akiket nem szoptatnak.

A bababarát kórház kezdeményezés jelentősége:

 Az első néhány óra és nap kritikus időszak abban a tekintetben, hogy megtörténjen a szoptatás megalapozása és az anyák megkapják a támogatást ahhoz, hogy sikeresen szoptassanak. Bár a szoptatás a biológiai norma, az intézmények jelentős részében számos olyan gyakorlatot folytatnak, melyek beleavatkoznak a szoptatás elkezdésébe pl. anya és újszülött indokolatlan szeparációja, prelaktális etetés, felesleges pótlás.

Számottevő bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy a 10 lépés megvalósítása javítja a szoptatási mutatókat. Egy 58 vizsgálatot felölelő, 2016-ban publikált szisztémás áttekintés világosan kimutatta, hogy a 10 lépés befolyásolja a korán elkezdett szoptatást, hat a kizárólagos szoptatásra és a szoptatás tartamára.

Bababarát Kórház Kezdeményezés- BBKK 10 lépés (2018 kibővített verzió) Kritikus irányítási eljárások

1a. Maradéktalanul tartsák be “Az anyatejet helyettesítő készítmények marketingjének nemzetközi kódexét” és az Egészségügyi Világszervezet Közgyűlésének vonatkozó határozatait.

1b. Rendelkezzenek írásos

EFOP-3.4.3-16-2016-00014 projekt

rendszeresen ismertessenek a dolgozókkal és a szülőkkel.

1c. Hozzanak létre olyan rendszereket, melyek lehetővé teszik a folyamatos monitorozást, és adatkezelést.

2. Biztosítsák, hogy a dolgozók megfelelő ismeretekkel, kompetenciákkal és gyakorlati készségekkel rendelkezzenek ahhoz, hogy támogatni tudják a szoptatást.

Kulcsfontosságú lépések a klinikai gyakorlatban

3. Történjen megbeszélés a várandós nőkkel és családjukkal a szoptatás fontosságáról és gyakorlati kivitelezéséről.

4. Segítsék elő az azonnali és megszakítás nélküli bőr-bőr kontaktust, és támogassák az anyákat abban, hogy a szülés után a lehető leghamarabb megkezdjék a szoptatást.

5. Segítsék az anyákat a szoptatás megkezdésében és fenntartásában, és kezeljék a gyakori nehézségeket.

6. A szoptatott újszülötteknek az anyatejen kívül ne adjanak más ételt vagy italt, hacsak az orvosilag nem indokolt.

7. Tegyék lehetővé, hogy az anyák együtt maradjanak csecsemőjükkel és a nap 24 órájában rooming-in rendszerben legyenek elhelyezve.

8. Támogassák az anyákat abban, hogy felismerjék csecsemőik táplálkozással kapcsolatos jeleit és reagáljanak azokra.

9.Tájékoztassák az anyákat a cumisüvegek, etető- és nyugtató cumik használatáról és azok kockázatairól.

10. A hazaadást úgy szervezzék meg, hogy a szülők és csecsemőik időben megkapják a folyamatos támogatást és gondozást.

EFOP-3.4.3-16-2016-00014 projekt

1.4. Felhasznált irodalom

 Bababarát kezdeményezés. Letöltés ideje: 2020.06.26.

www.szoptatas.info

 Gárdos L.,Kovács T.,Nádor Cs., Szabó M.: Az egészséges újszülött és koraszülött táplálás szakmai irányelveken alapuló gyakorlati útmutatója

 https://www.aeek.hu/-/csaladbarat-szuleszet-palyazati-program-csbsz-2019 Letöltés ideje: 2020.06.26.

 Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkár (2019):

Egészségügyi szakmai irányelv – Az egészséges csecsemő (0-12 hónapos) táplálásáról. Egészségügyi Közlöny; 18: 2016-2076.

 Innocenti nyilatkozat. Letöltés ideje: 2020.06.26.

https://ibclc.hu/dokumentumok/dokumentumok/

 Pérez-Escamilla R., Martinez JL., Segura-Pérez S.: Impact of the Baby-friendly Hospital Initiative on breastfeeding and child health outcomes: a systematic review.

Matern Child Nutr. 2016;12(3):402–17. doi:10.1111/mcn.12294..

 https://www.who.int/activities/promoting-baby-friendly-hospitals/ten-steps-to-successful-breastfeeding Letöltés ideje: 2020.06.26.

EFOP-3.4.3-16-2016-00014 projekt

In document Hallgatói jegyzet (Pldal 8-15)