• Nem Talált Eredményt

Az amerikai konzervativizmus három mai meghatározó irányzata Előzetes megjegyzések

In document DOKTORI DISSZERTÁCIÓ (Pldal 100-114)

Mielőtt komolyabban elemeznénk a jelenlegi amerikai konzervativizmus főbb irányzatait, meg kell jegyeznünk, hogy az örökség, amit megvédelmezni igyekeznek, egészen eltérő néhány esetben az európaiétól. Három dolgot tehát le kell szögeznünk! (1.) Amikor amerikai liberalizmusról beszélünk, akkor a kulturális liberalizmus szabadelvűségéről van szó, de amikor a gazdasági liberalizmusra térünk rá, akkor rögtön konzervatív értékbe ütközünk, hiszen a liberális, vagy klasszikus közgazdaság – tehát a tőkés gazdálkodás, a kapitalizmus – a par excellence hagyományos amerikai gazdasági rendszer. Irving Kristol meg is jegyzi, hogy „Smith és Burke barátok voltak, akik nagyra becsülték egymás munkáit, és legjobb tudomásuk szerint nem volt olyasmi, amiben konfliktusuk vagy alapvető ellentétük lett volna.”

351

(2.) Amikor pedig baloldalról szólunk, akkor Amerikában az alatt nem is kifejezetten a szocializmust értik, hanem a közterhek növekedését előidéző központi redisztributív gazdaságot, amely a társadalmi egyenlőség növelését célozza és a szociális háló szélesítése, szemeinek sűrítése érdekében a nagy bürokrácia, az adóemelés, a központi tervezés gyakorlatát folytatja. Ez éles ellentétben áll a „szabad versenyes rendszerrel”

(Thatcher), hiszen keynesiánus megoldásaival inflációt gerjeszthet, a teljes foglalkoztatásra törekedve lenyomja a béreket és bizonyos vállalkozást, befektetést visszafogó hatással is jár.

(3.) Az amerikai politika harmadik nagy issue-ja, ügye, a külpolitikai cselekvés módozatai és elvei, már nem annyira egyértelműen párosíthatóak a liberális–konzervatív pólusokhoz, hiszen nem csak a nemzetközi kapcsolatok iskoláihoz való viszont kell előbb tisztáznunk, hanem az egyes korszakok ezekre gyakorolt hatását is figyelembe kell vennünk. Az azonban mégis elmondható, hogy az idealista iskolához inkább a liberálisok, míg a realistához a konzervatívok állnak közelebb.

Az amerikai konzervativizmust összefoglalóan jellemezve azt mondhatjuk, hogy az a főként a fentebb vázolt történelmi okokból kifolyólag – az ismétlés kedvéért: a puritán telepesek által alapított autonóm államokban nem volt monarchikus berendezkedés, rendi viszonyok vagy feudalizmus, s így a polgári–kapitalista viszonyok a vallásos értékekkel együtt természetesnek számítottak – és az európaitól eltérő fejlődési út miatt – a felvilágosodás vallásos tartalma, a „forradalom” mint történelmi folyamat eltérő lezajlása,

352

a liberális és a tradicionalista értékbázis körülbelül egyenlő érvényesülése – lényegesen eltér a kontinensétől. Az USA esetében az individuális vállalkozási késztetés, a pioneer-ek gazdasági térre átültetett bátor egyéni kezdeményezése és a függetlenségi harc patriotizmusa jelenti a vallás és a liberális szabadságjogok mellett az amerikai értékeket. Az Alkotmány, az Alapító Atyák, az elnöki hivatal – ami prezidenciális, sőt: egyfajta karizmatikus, tekintélyen alapuló berendezkedés nyilvánul meg benne –, a csillagos-sávos lobogó tisztelete, a demokratikus értékek és berendezkedés felsőbbrendűségébe, ill. az amerikai unió erkölcsösségébe vetett hit jelölik ki az amerikai nemzeti érzelem vonalait.

Az amerikai konzervativizmus tradicionális értékei nagyjából minden amerikai konzervatív áramlat programjában megtalálhatóak. Russell Kirk hat elemet sorol fel, amelyek helyénvalóságában nincs okunk kételkedni. Az amerikai konzervativizmus általánosságban tehát (1.) hisz a társadalmi rend morális alapjában; (2.) az emberi lényeg és így a társadalom különbözőségét, komplexitását nagyra becsüli, s ezért az uniformizálást elutasítja; (3.) a magántulajdon szentségét nem kérdőjelezi meg, s az emberek közötti (ebbéli) különbségek

351 KRISTOL, Irving: On the Political Stupidity of the Jews. In: Azure, 1990. ősz

352 Irving Kristol Reflections of a Neoconservative. Looking Back, Looking Ahead c. könyvében (Basic Books, New York, 1983.) szintén rávilágít a francia és az angolszász–skót felvilágosodás és ebből fakadóan a politikai forradalmak lényeges különbségeire, amelyet a mérsékelt reform megítélése, a realitások figyelembevétele és a hagyomány tiszteletben tartása jelez. Amint erről fentebb bővebben már szóltunk.

lerombolását (is) veszélyesnek tartja; (4.) gyanúval viseltetik a központosított hatalommal szemben s ezért a tekintély kiegyensúlyozott elosztását, a föderális megoldást kedveli; (5.) a kollektivizmus absztrakt terveitől idegenkedik s ehelyett a történelem emlékezetére és a személyesen elérhető eredményekre támaszkodik; végül (6.) a hirtelen változások és az ilyet célzó nagy tervek ellensége.

353

Mindezekhez járul hozzá napjainkra a neokonzervatívokhoz csatlakozott neoprotestánsok felfogása a pioneer-ek és Izrael közötti párhuzamról, valamint a Reagan-korszakban gyakorlatba is átültetett konzervatív jóléti állam-kritika reneszánsza, amelyet eszmeileg a régi értékek – úm. a vállalkozói kedv, a központi kormányzat befolyásának csökkentése, a verseny szabadsága – táplálnak. Ez utóbbiak, valamint a demokrácia-export elképzelés azok a különbségek, amelyek leginkább megkülönböztetik a neokonzervatívokat napjaink többi konzervatív irányzatától. Amerikában ugyanis mostanra három fontosabb konzervatív erő alakult ki.

354

Van egyfelől (1.) az ún. paleokonzervatívoknak nevezett, Patrick J. Buchanan vezette, a New Right utódjának számító jobboldali csoport (őket tradicionalistáknak is nevezik), amelyet határozott Izrael-ellenességük, az establishmenttel szemben megfogalmazott kritikájuk és antiliberalizmusuk tesz azzá, amik;

megkülönböztetünk (2.) libertáriusokat – főképp a Cato Intézet köré tömörülő csoportosulást –, akiket nemcsak gazdasági liberalizmusuk, hanem kulturális értelemben vett szabadelvűségük is a liberális abszolútum felé orientál inkább; végül a harmadik csoport, (3.) a neokonzervatívoké következik. A neokonzervatívok esetében jellemző egyfajta elitista megközelítés, kezdetben – itt főképp a Reagan-érát értem – a morális és hatalmi okokból is megfogalmazott antikommunizmus, amely ma az ideologikus természetű Pax Americana megteremtésére transzformálódott. A neokonzervatívok egyértelműen elutasítják az antiszemitizmust és a populista szókészletet – többek között ez különbözteti meg őket a sajátos amerikai radikális jobboldal rétegétől.

355

Paleokonzervatívok

Az, amit paleokonzervativizmusnak, vagy őskonzervativizmusnak, tradicionális konzervativizmusnak, sőt „organikus konzervativizmusnak” (Magyarics Tamás) nevezünk, lényegében nem más, mint a neokonzervativizmus ’80-as évekbeli megerősödése előtt létező meghatározó konzervatív áramlat. A név, amelyet a neokonok adtak nekik, szintén azt jelöli, hogy valami hozzájuk képest vett „régi” konzervativizmusról van szó, amely valójában a korábban jelző nélküli amerikai konzervativizmus volt.

356

A neokonzervatívok szemében az 1990 után létrejövő paleokonzervativizmus azonban inkább radikális jobboldalként, izolacionista nacionalizmusként, illetve reakciós konzervativizmusként határozódik meg.

357

Mindaz a helyzet, hogy a neokonzervativizmus lényegében a ’70-es évek közepétől–

végétől átvette az amerikai konzervativizmus intellektuális életének vezetését, meglehetősen keserű kifakadásokra sarkallja a paleokonzervatív szerzőket. Miután a neokonzervativizmus kisiklott és bel-, illetve külpolitikájában Amerika érdekeivel ellentétes és antikonzervatív akciókat hajt végre, ez a palók számára azt bizonyítja, hogy a neokonzervatívok trójai falóként hatoltak be az amerikai konzervativizmus várába.

358

353 KIRK, Russell: Prospect for Conservatives. Gateway Ed. Chicago, 1956. 36–39. oldal

354 Eligazításul ld. bőv.: KENNETH, M. D.–MEDCALF, L. J.: American Ideologies Today. McGrawhill, New York, 1993.

355 LÁNCZI András: A neokonzervatív filozófia. In: Szombat, 2004. 1. szám [A szöveg olvasható még:

LÁNCZI András: Az utópia mint hagyomány. Attraktor, Máriabesnyő–Gödöllő, 2005. 185–194. oldal.]

356 Az irányzatra ld. többek között: FRANCIS, S. T.: The Paleo Persuasion. In: The American Conservative, 2002. december 12.; SCOTCHIE, Joseph: Revolt from the Heartland. Transaction, New Brunswick, 2002.

357 WOLFSON, Adam: Conservatives and Neoconservatives. (2004) In: The Neocon Reader. Ed. by Irwin Stelzer, Grove Press, New York, 2004. 219. oldal

358 GOTTFRIED, Paul: The Conservative Movement. Twayne Publ. Boston, 1993.; RAIMONDO, Justin:

Reclaming the American Right: The Lost Legacy of the Conservative Movement. Forew. by Patrick J.

A paleokonzervatívok egyik hőse Robert A. Taft szenátor, aki az 1948-as republikánus elnökjelölti kampányban Eisenhowerrel szemben veszített. Hasonló módon járt mai legismertebb alakjuk, Patrick J. Buchanan is, aki id. George H. W. Bush-sal szemben veszített a Republikánus Párton belül 1992-ben, majd 1996-ban.

359

Az amerikai ókonzervativizmus, vagy nem-neokonzervatív konzervativizmus híven őrzi John Adams és Calhoun elveit, tűzkeresztségét a Franklin D. Roosevelttel szembeni évtizedes ellenállásuktól számítják (az America First mozgalomra gondolunk). Ebből is látszik, hogy a társadalom egyenlőtlen tagolódását, a szabad verseny szükségességét vallják, ám olyan kulturális értékek mentén képzelik el a társadalom kohézióját, mint a WASP-életmód, az igen hangsúlyos patriotizmus, a konföderációs (déli) hagyomány. A paleó meggyőződés szerint az állami beavatkozás eltúlzása bizonyosan rossz és rendkívül költséges is, ráadásul a tagállami szuverenitást sem tartja tiszteletben, viszont mindezt a kormány tekintélyvesztésére vezetik vissza. A kormány, a szövetségi intézmények, a tagállami adminisztráció, az egyházak és a bíróságok tekintélyének visszaállítása az a pont, ahol az amerikai paleokonzervativizmus sokkal inkább a premodern viszonyokhoz közeledik, mint a másik két irányzat. Az inkább az amerikai régi jobboldalhoz (Old Right) tartozó paleokonzervativizmust kulturális értékei Amerika múltjához kötik: partikulárisan amerikai és WASP értékeket véd, ugyanakkor bizonyos szempontokból csatlakozik a ’60-as évek végétől ébredező új amerikai jobboldalhoz (New Right) is, mivel az ellenkultúrával szembeni törekvéseit ma is erősen hangsúlyozza, a kormányzati kiadások radikális visszafogását követeli és érzékeny a külpolitikára.

360

A paleó meggyőződés tehát nehezen megfogható, mivel egyfelől szívesen érvényesíti a Mélyközép és a Dél politikai kultúrájában gyökerező agrárius–populista hangnemet a keleti parti establishment, az északi nagyvállalat-vezetők, a médiaelit, de a „neocon clicque” ellen is, másfelől pedig az antiegalitarizmus adamsi, calhouni hagyományát is folytatja. A paleó meggyőződés egyaránt vallja a jeffersoni konföderatív elképzelést és a hamiltoni ellenforradalmi vélekedést! A paleokonzervativizmus a tekintély és a kereszténység, az amerikai alapértékek és az elitellenesség összekapcsolásával jelentős kihívást jelent az őt meghatározni akaróknak. Annyi azonban bizonyos, hogy a második világháború utáni antikommunista hitvallást ma az antiliberalizmus jelszava váltotta fel náluk, s ez sokat elárul a paleó meggyőződés mibenlétéről.

A paleók által felszínen tartott ügyek közül kiemelkedik a nyugati, keresztény és amerikai családmodellbe bele nem illő jelenségek következetesen kemény bírálata. Jellemző szófordulattal Allan C. Carlson a posztmodern kort család-utáni kornak nevezte. Az abortusz és a melegházasság ellenzése a paleókat az európai jobboldal bátrabb irányzatához közelíti, s hasonló a helyzet a bevándorlás ellenzésével is. Ez, vagyis a migráció-ellenes kampány a paleokonzervativizmus legjelentősebb témája ma. A nem-európai bevándorlás ellenzéséről van szó, ezen belül is főképpen a dél-amerikairól és az afrikairól, de emellett az Ázsiából érkezők teljes korlátozását is hangoztatják. A paleó vélekedés szerint Amerika olyan ország felé tart, amelyből elvesztek az európai–amerikai értékek, posztindusztriális viszonyai közepette a bevándorlókból és a média által beszűkült tudatúvá tett csőcselékből álló tömeg öntötte el, amely sem az értékekre, sem a jövőre nem kíváncsi – ezt nem egyszer a Nyugat halálaként aposztrofálják, ahol a multikulturalizmus segítségével a liberális hegemónia uralma a teljes relativizmus megvalósításának lehetőségét érheti el.

361

Egyik szerzőjük, Thomas Fleming egyenesen az „angolszász–kelta nemzet” elvesztését prognosztizálja.

362

Buchanan, ISI Books, Wilmington, 1993. A neokonzervatívok jobboldali kritikájára ld. még Patrick J.

Buchanan lentebb idézendő munkáit.

359 MAGYARICS, 12. oldal

360 LEVITAS, Ruth: The Ideology of the New Right. Politiy Press, Cambridge, 1986.

361 GOTTFRIED, Paul: After Liberalism: Mass Democracy in the Managerial State. Princeton UP, Princeton, 1999.

362 FLEMING, Thomas: The Politics of Human Nature. Transaction, New Brunswick, 1988. Egy másik szerző, Kopff E. C. a klasszikus értékek felelevenítésére hív fel The Devil Knows Latin. Why America Needs Classical Traditon c. 2000-ben megjelent munkájában.

A migráció határozott visszautasítása tehát a paleokonzervatívok legkarakteresebb vonása ma.

363

Az illegális, tömegessé váló bevándorlás (Illegal Mass Immigration) meg nem akadályozása a paleók jogosnak tűnő félelmei szerint az európai multikulturális társadalom-modell amerikai kivitelezését jelentené. Ezzel Amerika eredeti WASP értékei, és a közösségi élet megszokott rendje végzetesen megbomlana. A kulturális diverzitás természetellenes felfokozása a társadalom kötelékeit akár egy-két generáció alatt eloldja és ezzel a liberális kulturális dominancia végett amúgy is széteső amerikai társadalom még jobban elveszti immunitását – mondják.

364

A bevándorlás akkor lett veszélyessé – írják –, amikor az eredeti szociokulturális közegükből kiszakadt és csak a megélhetésért Amerikába érkezők tömeges hulláma öntötte el az államokat. Ennek következtében olyan kompakt bevándorló társadalmak alakultak ki az USA-n belül, amelyek nem akarnak asszimilálódni és ezzel az amerikai értékek kivesznek a társadalomból. (Többen vizsgálták, hogy az amerikai életmódtól nem, csak bőrszínben elétérő ázsiai–amerikai közösségek sikeres beolvadást tudhatnak magukénak, míg az akár fehér vagy kreol, de más etnokulturális közegből érkező latinok meg sem próbálják azt.

365

)

A paleó önmeghatározás fordulópontja az Öböl-háború volt, amikor is a korábbi, antikommunizmus inspirálta intervenciós külpolitizálást felváltották a be nem avatkozás elvére. Buchanan és társai azóta is azt hangoztatják, hogy a külső birodalom építése helyett a belső gondokra kellene koncentrálni, és mindezt összekötik a neokonzervatívok Izraelhez fűződő viszonyának olyan magyarázatával, hogy az USA fegyveres erejének felhasználását (is) a cionista lobbi vezeti. Buchanan szerint az USA „alkotmányos köztársaság, nem pedig egy birodalom”,

366

s nem a külső hatalom kiépítésére kell az amerikai adófizetők pénzét költeni, kitéve őket a terrorizmusnak, hanem az amerikai értékek belső megvédésére kell összpontosítani. Más szerzők az amerikai demokrácia válságára figyelmeztetnek és újra kiadják az „Első Amerika!” jelszót.

367

Buchanan megsemmisítő kritikája a neokonzervativizmusról úgy hangzott, hogy az „a globalizáció, a külföldi intervenciók és a nyitott határok politikája”. A paleó vélekedés a külpolitikát ma teljességgel másképp gondolja el, mint a neokonzervatív tábor. A gyakran nacionalista izolacionizmussal illetett jacksoniánus paleokonzervatív megközelítés szerint Amerika kimeríti erejét a világméretű szerepvállalásokban, s ehelyett egy visszafogott, realista vonal követését javasolják.

368

A paleók és a neokonzervatívok közötti további különbség, hogy a szabad-kereskedelem és a világ globalizálódása körüli vitákban eltérő álláspontot képviselnek.

369

Míg az előbbiek a neoliberalizmus térnyerését káros, a nemzeti közösségeket felbomlasztó hatásúnak tartják, addig a neokonok támogatják a Nemzetközi Valutaalap, a Világkereskedelmi Szervezet és a Világbank tevékenységét, például olyan egyértelműen is,

363 Csak néhány munka a témára vonatkozóan: BUCHANAN, Patrick J.: The Death of the West: How Dying Populations and Immigrant Invasions Imperil Our Country and Civilisation. Thomas Dunne Books, New York, 2002. [Magyarul: A Nyugat halála. Hogyan veszélyezteti a kihaló népesség és a bevándorlók inváziója országunkat és civilizációnkat? Ford.: Stern Gabriella. Gede, Bp. 2007.]; uő: State of Emergency:

The Third World Invasion and Conquest of America. uo. 2006; FRANCIS, S. T.: America Extinguished:

Mass Immigration and the Disintegration of American Culture. uo. 2002.; WILLIAMSON, Chilton: The Immigration Mystique: America’s False Conscience. Basic Books, New York, 1996.

364 SAILER, Steve: Fragmented Future: Multiculturalism doesn’t Make Vibrant Communities but Defensive Ones. In: The American Conservative, 2007. január 15.

365 ROSE, Peter I.: Asian Americans: From Pariahs to Paragons. In: Clamor at the Gates: The New American Immigration. Ed. by Nathan Glazer, ICS Press, San Francisco, 1985. 181–212. oldal és HUNTINGTON, Samuel P.: Kik vagyunk? Az amerikai nemzeti identitás dilemmái. (2004) Európa, Bp. 2005. 350–388. oldal

366 BUCHANAN, Patrick J.: A Republic, Not an Empire: Reclaiming America’s Destiny. Regnery, Washington, 1999.

367 RYN, Claes: America the Virtuous: The Crisis of Democracy and the Quest for Empire. Transaction, New Brunswick, 2003.; KAUFFMAN, Bill: America First! Its History, Culture and Politics. Prometheus Books, New York, 1995.

368 MEAD, Walter R.: The Jacksonian Tradition and American Foreign Policy. In: National Interest, 1999. 58.

szám, 5–29. oldal

369 WOLFSON, i.m.

hogy utóbbi élén egy ideig a Bush által javasolt neokonzervatív Paul Wolfowitz korábbi amerikai védelmiminiszter-helyettes állt.

A paleokonzervativizmus olyan szerzők munkásságára alapozza szellemiségét, mint Burke, G. K. Chesterton és Belloc, Bernanos, T. S. Eliot és Wilhelm Röpke. A politikai filozófiát tekintve olyan neveket illik közéjük sorolni, mint Russell Kirk és Willmoore Kendall, újabban Mel Gibson filmrendezőt csakúgy soraikban tudják, mint a hozzá hasonlóan tradicionalista katolikus Molnár Tamást vagy a náluk jóval liberálisabb John Lukacsot.

370

(Különben is megfigyelhető, hogy a paleókhoz közeledik az amerikai katolikus jobboldal és a tradicionalista katolikus értelmiség is.) A thatcheri éra alatt tanácsadóként működő brit Roger Scrutont és lapját, a Salisbury Review-t is paleó fórumként tartják nyilván, Scruton gyakori szerző a The American Conservative hasábjain is. A Kendall és William F. Buckley Jr. által közösen alapított National Review adott kezdetben otthont a mozgalomnak, majd mára már a The American Conservative, a Chronicles, a Chronicles Magazine, az American Renassaince és a Conservative Heritage Time is őket erősíti. A Chronicles-t kiadó paleó agytröszt, a Rockford Institute mellett olyan intézeteket működtetnek, mint a neves Intercollegiate Studies Institut, a National Policy Institute vagy a St. Thomas More Society of Boston College. A nem-neokonzervatív amerikai konzervatív szerzők legnevesebbjei közé számít Buchanan mellett többek között George F. Will, Chilton Williamson Jr., Joseph Sobran (a Chronicles publicistája),

371

Thomas Fleming (a lap szerkesztője), a Carl Schmitt-szakértő Paul Gottfried, Samuel T. Francis, Mel Bradford és a Calhoun-kutató történész, Clyde N. Wilson.

Libertáriusok

A konzervativizmus természetrajzát tárgyaló alfejezetben már megállapítottuk, hogy az a szabadság és az egyenlőség értékei közötti választásnál az előbbit tünteti ki bizalmával. Olyan komplex rendszerben, mint a gazdaság és a társadalom összefüggése, különösen fontos kérdés a szabadság–egyenlőség közötti választás, hiszen a gazdaság korlátlan és államilag nem szabályozott működése magával hozhatja akár a társadalmi egyenlőtlenségek szélsőséges növekedését is. Márpedig a stabilitás szintén konzervatív alapérték.

Azok, akik a kapitalizmus ’70-es évek elejei válságakor a gazdasági krízist nem a rendszerben, hanem éppen az annak teljes kifejlődését gátló tényezőkben látták, sommásan fogalmazva a libertárius mozgalomhoz tartoznak. A jóléti állam (Welfare State) elleni fellépésük onnan táplálkozik, hogy abban nem csak a gazdasági szabadverseny kibontakozásának gátját azonosítják, hanem tágabb filozófiai értelemben magának a szabadságnak a bűnös korlátozását, sőt az ember elnyomatását.

Az ’50-es években, a konzervativizmus amerikai újrafelfedezése idejétől kezdve Peter Viereck, Clinton Rossiter és Russell Kirk keményen bírálta a libertáriusokat, utóbbi

„csacsogó különc kis szektának” nevezte őket, utalva arra, hogy a J. S. Mill és von Hayek tanait követő, kizárólag gazdasági témákra érzékeny neoliberális csoport sohasem tudott nagy befolyásra szert tenni.

372

Ezzel kapcsolatban érdemes idézni azt az adatot, amelyet a Cato Intézet állapított meg, hogy a 2000 utáni választásokon a libertárius szavazók 13 %-ot produkáltak.

373

A Hayek gazdaságfilozófiáját és Milton Friedman monetáris gazdaságpolitikáját kíméletlenül érvényesíteni akaró libertáriusok hozták létre 1977-ben Brink Lindsey vezetésével a Cato Intézetet, s még korábban, 1971-ben pártot is alapítottak Amerikai Libertárius Párt néven. A ’70-es évek elején a libertáriusok elszakadtak az addig velük együtt

370 Ez a rövid felsorolás is mutatja, hogy az amerikai konzervativizmus viszonyai közepette milyen gyorsan Buchanan táborában találja magát az, aki nem akar Bush-éba kerülni.

371 Fontos munkái: SOBRAN, Joseph: Single Issues: Essays on the Crucial Social Questions. (1983) és The Conservative Manifesto. (1984).

372 KIRK, Russell: Libertarians: The Chirping Sectaries. In: Modern Age, 1981. ősz, 345–351. oldal

373 Idézi: McCARTHY, Daniel: The Failure of Fusionism. In: The American Conservative, 2007. január 29.

menetelő keleti parti liberális republikánusoktól és nem értettek egyet a neokonzervatívok kemény kulturális konzervativizmusával és külpolitikai aktivizmusával.

A libertáriusok céljai röviden a következők: az önfenntartó egyén szabadságának lehető legteljesebb maximalizálása, ami a korlátok lebontását jelenti, vagyis az állam gazdasági beavatkozását, csakúgy mint tulajdonát nullára kell csökkenteni, hogy minden szolgáltatás a magántulajdonon alapuló verseny részese legyen s ezzel biztosíttassék minősége.

374

A libertárius felfogás szerint ugyanis a verseny szelekciója az egyetlen minőségbiztosító intézmény s amennyivel korlátlanabbul működik a piac, annyival lesz hatékonyabb.

A jóléti államot Welfare Ghetto-nak nevező radikális neoliberális gondolkodók vélekedését az ember nem-pesszimista felfogása uralja, mivel ők tulajdonképpen nem az emberi lényeg jóságával szemben szkeptikusak, mint a konzervatívok, hanem az állammal szemben. Azt mondják, hogy mivel az ember hozza létre az államot, ezért az tökéletlen, viszont a piacot a közmegegyezés hozta létre, s így az a maga útján járva tökéletesen működik, sőt az emberi társadalom stabil rendjét is képes biztosítani a gazdasági élet működtetésén keresztül. Ez a pánökonomista szemlélet meglehetősen ellentétes a konzervativizmus normatív, kultúra-centrikus felfogásával, amint arra Kirk is több helyen rámutatott.

375

A libertáriusok társadalmi és külpolitikai programja, azaz a másik két nagy strukturáló tényezővel kapcsolatos vélekedésük meglehetősen háttérben marad. Az izolacionizmust nem azért vallják, mint a paleók, hanem azért ellenzik a beavatkozást, mert az sokba kerül és gazdaságilag improduktívnak tekintik. A kulturális élettel kapcsolatos vélekedésük meglehetősen változó, tekintve, hogy sem központi doktrína, sem egységes infrastruktúra nincs mögöttük, így e tekintetben beszélhetünk liberális és konzervatív libertáriusokról. Olyan ügyek mentén szakad a part közöttük, mint a melegházasság engedélyezése, a feminista mozgalomról és az abortuszról való gondolkodás vagy az egyházak közéleti szerepe.

(Jellemző, hogy a liberális libertáriusok is ellenzik a pozitív diszkriminációt, mert az nem az egyéni teljesítmény alapján működik és ezzel torzítja a munkaerőpiac kívánatos tiszta viszonyait.) A belpolitikai ügyek között a libertárius vélemény leginkább a minél teljeskörűbb adócsökkentés, a privatizáció előmozdítása, a fegyverkezési és környezetvédelmi költségek radikális csökkentésének követelésében ismerhető meg. A libertáriusok konzervatívjai értékpártiságukat Amerikában a neokonok és a paleók által is vallottak mérsékelt változatában mutatják fel, míg a liberális libertáriusok értékmentességet hirdetnek, mondván, hogy az értékek is csak korlátozzák az egyéni kreativitást és az önmegvalósítást. A közelmúlt egyik elvetélt kísérlete volt, hogy az amerikai intézményi berendezkedést védő neoliberális struktúrakonzervatívok (vagy ún. fiskális konzervatívok) és a kulturálisan konzervatív módon gondolkodó libertáriusok összefogjanak az állam leépítését és a kapitalizmus kiteljesítését célzó program megvalósítására.

376

A libertáriusok antropológiai felfogása szerint az ember önmagában vett érték, amelynek kamatoztatását tehetsége teljes és egyéni kiélésével érheti el, így az individualizmus az egyetlen morálisan elfogadható megközelítése úgy az egyénnek, mint a társadalomnak. A libertárius krédó szerint a személyes felelősségre és egyéni erőfeszítésre leginkább érzékeny rendszer a vállalkozások versenyén alapuló szabad piac, amelyet semmiféle állami beavatkozás nem korlátoz. Ennek hátrányát, a társadalom szolidáris elvek hiányában való tulajdonképpeni felépíthetetlenségét nem veszik figyelembe. Jellemző libertárius vélemény az állammal és az adózással kapcsolatban Frédéric Bastiat-é: „Az állam egy nagy képzelődés,

374 MAGYARICS, i.m. A köv. szöveggyűjtemény széles spektrumot vonultat fel libertárius szerzőkből: The Libertarian Reader. Classic and Contemporary Readings form Lao-tzu to Milton Friedman. Ed. by David Boaz, Free Press, New York, 1997.

375 Pl.: KIRK: Prospects for Conservatives. 5. oldal.

376 Ld. ennek egyik dokumentumát: HOPPE, Hans-Hermann: Democracy. The God that Failed: The Economics and Politics of Monarchy, Democracy and Natural Order. Transaction, New Brunswick, 2003.

amelyben mindenki megpróbál a másik költségére élni.”

377

A libertárius cinizmus mögött valójában az állam túlterhelésétől való félelemnél – amely az amerikai konzervativizmus állam-kritikát jellemzi John Adams óta – jóval több is rejlik. A libertáriusok ugyanis a minimálállam melletti érvelésükben gyakran arra hivatkoznak, hogy az állam olyannyira szükséges rossz, hogy talán nem is szükséges. A neokonok megállnak ott, hogy megfelelő korlátokkal, de elfogadják az állam létét, mint természetes emberi alkotást, de túl nagy szerepet nem adnának neki. A libertárius érvelésnek nagy erőt adott Ernst F. Schumacher könyve, a Small is beautifull (1980), amelyben igyekezett kimutatni, hogy a termelés és a társadalom igényeinek kielégítése korántsem megoldott a modern ipari civilizációban, s lassan-lassan felemésztjük mind a természeti kincseket, mind pedig az emberi lényeg fedezeteit. Mindezt azzal magyarázta, hogy „az óriás méretek hajszolása” mint „az önpusztítás szenvedélye” veszélyként jelenik meg a modernitás horizontján is.

378

Ezért az embernek az univerzum egészéhez viszonyított méretét ajánlja a gazdasági és társadalmi rendszerek, intézmények mennyiségi mércéjéül is. Schumacher csupán kötete utolsó fejezeteiben foglalkozik a szocializmus és a köztulajdon kritizálásával, a nagyvállalatok, az óriásberuházások és a mammutcégek bírálatával, mint amelyek nem egyeztethetőek össze az ember természetével. A libertáriusok azonban sokkal inkább az állam leépítésére való összpontosítást vitték tovább a könyv mondanivalójából.

Úgy hisszük, a neokonok közé is sokszor elővigyázatlanul besorolt Robert Nozick talán mindennél tovább ment, hiszen egyenesen az anarchikus megoldást javasolta az állam helyett, a kapitalizmus minél nagyobb üdvére Anarchy, State and Utopia című 1974-es könyvében.

379

Az állammal szemben a piac a libertáriusok szerint az egyenlő partnerkapcsolaton, a teljesítménnyel tökéletesen arányos elosztáson (tehát az igazságosságon) és a gazdagság lehetővé tételén alapul.

380

A libertárius értelmiség jobbára az újosztrák filozófia hayekiánus ága és a friedmani chicagói iskola mentén helyezkedik el, de a Public Choice és a Rational Choice elméleteit követő iskolák, ahogyan a játékelméleti fejtegetések is vonzzák őket. Amerikában a Cato Institute köre tömöríti a libertáriusokat, jelenlegi vezetője William Niskanen, Reagan egykori tanácsadója, az intézet alelnöke David Boaz. A Cato Intézet világszerte támogatja a lassez faire kapitalizmus elkötelezett híveit, kéthavi lapjában, a Cato Policy Report-ban az amerikai szerzők mellett jónéhány közép-európai libertárius is publikál.

381

A libertáriusok kurrensnek számító lapja a Liberty Magazine, szerkesztője Stephen Cox. A libertáriusok szélsőséges, a társadalmi és kulturális konzervativizmust mindenestől elvető szárnya az ún. anti-state, vagy anarcho-kapitalistáké, ők a Lew Rockwell-fórum és az ezt működtető Ludwig von Mises Institut nevű agytröszt „szervezésében” tevékenykednek, legismertebb nevű szerzőjük Murray N. Rothbard volt. Ő a ’90-es évek elején felújította a szövetségkeresést a jobboldal felé, mivel mind a paleók, mind ők ellenezték az Öböl-háborút, ezen a ponton akarta a hidat felállítani köztük. Ez azonban elég instabil alapnak bizonyult, végül néhány közös intézményi kutatási projekten kívül más nem valósult meg a tervből.

382

Azóta a libertárius értelmiség inkább a baloldalhoz vágyódik, értve ez alatt a kulturálisan szabadelvűeket. 2006-ban Ryan Sager, Markos Moulitsas és Brink Lindsay ki is adta a jelszót: „liberálisok és libertariánusok fúziója

377 Idézi: LICHTSCHLAG, André F. von: Für die Libertär-konservative Sezession. In: Sezession, 2003.

október, 38. oldal

378 SCHUMACHER, Ernst F.: A kicsi szép. Tanulmányok egy emberközpontú közgazdaságtanról. (1980) Ford.: Perczel István. Közg. és Jogi, Bp. 1991. 164. oldal

379 NOZICK, Robert: Anarchy, State and Utopia. Blackwell, Oxford, 1974. Nozick a racionális döntések elméletét is társítja államellenességéhez (The Normative Theory of Individual Chioce. 1990).

380 LICHTSCHLAG, 38. oldal

381 A Cato Intézetről kiváló összefoglalót adott: BUDAI Attila: Nem a kormányok művelnek csodákat, hanem a szabad emberek. A Cato Institute. In: Kommentár, 2007. 4. szám.

382 McCARTHY, i.m. A konzervatív–libertárius vitára: Freedom and Virtue: The Conservative/Libertarian Debate. Ed. by George W. Carey, Intell. Studies Inst. Willmington, 1998.

– amit liberáltarianizmusnak hívunk”.

383

A nevetségességig csavart libertárius öndefiníciós fogalmak jól jelzik, hogy a csoport inkább a gazdasági válságjelenségek mellett kivirágzó és gyorsan elszáradó valami, mintsem életerős, magában megállni képes politikai rendszer.

A publicisztikában sokszor előfordul az a hiba, hogy a republikánusok adócsökkentő, szabadpiaci jelöltjeit – legyenek azok bár paleo-, neo-, vagy pragmatikus konzervatívok – libertáriusnak nevezik. Ez a tévedés abból adódik, hogy a kapitalista gazdaság hagyományos rendjét megőrizni igyekvő konzervatívok egy kérdésben egy platformra kerülnek a minden korláttól mentes tőkés rendszer képviselőivel. Ez az egy kérdés azonban nem elegendő a szövetségépítésre, hiszen amellett a kulturális konzervativizmus és a külpolitikai vélekedés is rendre meghatározó szerepet visz. A libertárius politika tehát mindig a két szék közötti állapot potenciális helyzetében van. A paleóknak nem kellenek, hiszen túl liberálisok, míg a különben kulturálisan konzervatív szárnyukat eltávolítja erőteljes háborúellenességük a neokonoktól.

384

Az amerikai libertáriusok legjelentősebb elméleti alkotói a német Hans-Hermann Hoppe,

385

Robert Nozick és az 1982-ben elhunyt írónő, Ayn Rand, aki irányregényekben fejtette ki filozófiáját, amelyet objektivizmusnak nevezett.

386

Rand individualizmusa már-már szélsőséges méreteket ölt, mikor az egyéni önmegvalósítás bármilyen korlátozását totalitarizmusnak nevezi és ezzel egyfajta kollektivizmus-paranoiát árul el magáról. Regényei a racionális önérvényesítés abszolút erkölcsösségét hirdetik, a kreatív, önérdekvezérelt és racionálisan döntő egyén felmagasztalását végzik el. Az emberi méltóságot egyedül megőrizni képes rendszer nem más, mint a kapitalizmus és nem a társadalom ilyen vagy olyan berendezése – szól a libertárius krédónak megfelelően az írónő mondanivalója, hiszen Rand regényei cselekvésének tendenciája szerint az egyéni boldogság keresésére csak ez ad objektív lehetőséget, s ennél fontosabb márpedig nincs. Rand, aki a Szovjetunióból vándorolt ki az Egyesült Államokba, új hazáját „a világtörténelem leghatalmasabb, legnemesebb, és alapító eszméit tekintve egyedül erkölcsös” országnak nevezte.

387

Neokonzervatívok

Az amerikai neokonzervativizmus a ’70-es évek óta a tudományos érdeklődés középpontjában áll. A neokonzervativizmusra vonatkozó tudományos, gazdaság- és eszmetörténeti, publicisztikai érdeklődés nem túlzott izgalom eredménye, lévén vele kapcsolatban az általános konzervatív paradigmának egy nagyon invenciózus, gondolatgazdag, intézményi hálózattal rendelkező, a kormányzati hatalomban is reprezentált jelenségéről van szó, amely a XX. század második felének egyik legérdekesebb intellektuális eseménye.

388

Magát a

383 Idézi: McCARTHY, i.m. és Left-Libertarianism and Its Critics: The Contemporary Debate. Ed. by Peter Vallentepe–Hillel Steiner, Palgrave, New York, 2000.

384 Bill Kauffmann, Jesse Walker és Justin Raimondo ugyan konzervatívnak tekinthető kulturálisan, de jól jelzi a neokonoktól őket elválasztó vonalat, hogy utóbbi szerkeszti az iraki beavatkozást hevesen ellenző Antiwar.com-ot.

385 HOPPE, Hans-Hermann: A Theory of Socialism and Capitalism. Kluwer Academic Publ. Boston, 1989. és The Economics and Ethics of Private Property: Studies in Political Economie and Philosophy. uo. 1993.

386 RAND, Ayn: We the Living. (1936); The Fountainhead. (1943); Atlas Shrugged. (1957); emellett kiadták naplóját Journals of Ayn Rand cím alatt (Ed. by David Harriman, Plume, Dutton, 1997.) és egy interjúit tartalmazó kötetet is Ayn Rand, Libertarians and the Fifth Revolution címen (Ed. by Jason Alexander, Sitnalta Press, San Francisco, 1988.).

387 Idézi: HALM, 105. oldal

388 Az igen széles irodalomból itt most csak az alapmunkák felsorolására szorítkozunk, amelyekből mi is merítettünk: DORRIEN, Gary: The Neoconservative Mind: Politics, Culture and the War of Ideology.

Temple UP, Philadelphia, 1993.; DUBIEL, Helmut: Was ist Neokonservatismus? Suhrkamp, Frankfurt a.

M. 1985.; EHRMAN, John: The Rise of Neoconservatives: Intellectuals and Foreign Affairs, 1945–1994.

Yale UP, New Haven, 1995.; GERSON, Mark: The Neoconservative Vision: From the Cold War to the Culture War. Madison Books, Lanhem, 1996.; HEILBURN, Jacob: They Knew There Were Right: The Rise of the Neocons. Doubleday, New York, 2008.; HOELVER, David J.: Watch on the Right. Univ. of Wisconsin Press, Madison, 1991. (különösen Irving Kristol, Jeane Kirkpatrick és Michael Novak személyére); LIPSET, S. M.: Neoconservatism: Myth and Reality. The Short Story Happy Life of

In document DOKTORI DISSZERTÁCIÓ (Pldal 100-114)