• Nem Talált Eredményt

191 nem adnám, mert nézze, ha möghalok, mán mégiscsak illendően köll a jó

In document Hála József (Pldal 192-200)

Úristen elé állnom – de magának odaadom öt pöngőért”.

– No hát, hozza be, lelkem, holnap délben a múzeumba. Tudja, hol van az, ugye?

– Hát hogyne tudnám. A kultúrpalotában. Maga is ott van szolgálat-ban? A Haska sógor is ott van, de tudja, az csak viackbul.

Ami úgy értendő, hogy az öreg Haska sógor szolgált modellül ahhoz a viaszfigurához, amely a múzeum parasztszobájában a nemzetfenntartó ele-met reprezentálja. Mármost tudnivaló, hogy az nagyon rendes hely lehet, ahol a viaszkból való Haska sógort mutogatják a világi népeknek, ennél-fogva másnap a nénike bizodalmasan behozta a kendőt, szépen ki is va-salta, s megkapta érte az öt pengőt papírban. Mert aranyban nem vette el, arról az volt az alsóvárosi nemzet fölfogása, hogy az csak zsidónak való.

Így vettük a cifra subát is, a tulipános ládát is, a régi királyok pénzeit is meg a mammutcsontot is, amit a tiszai partszakadásokból mentettek ki a helybéli tudomány számára a célszörű szögény halászok. Azaz hogy a régi pénzt meg a mammutcsontot mindig ajándékba kaptuk, mert az is bolond lett volna, aki az ilyenekért pénzt adott volna, de az meg már egé-szen tökéletlen lett volna, aki azt el is fogadta volna.

Huszonvalahány esztendeje vagyok a kultúrpalota mindenescselédje, de a háborúig csak egy bonyolódott üzletre emlékszem. Egyik tisztvise-lőtársam néprajzi gyűjtőútjában Kalocsára vetődött, ott is a sekrestyés-hez, aki ellátta minden jóval, testiekkel, lelkiekkel, még régi ostyasütőket is adott neki.

– Hát az a szép szenteltgyertya a falon?

– Azt az egyet nem adhatom, kérem.

De nagyon szép volt a gyertya, tulitarkára festve, szentek képeivel is ékesítve, nagyon díszére vált volna a néprajzi gyűjteményünknek.

– Úgy nézem, haldokló kezébe való szentelt gyertya ez, ugye?

– Az bizony, kérem alássan. A boldogult érsek úr tartotta a kezében, mikor haldoklott. Meghiggye, uram, nagy emlékem ez nekem.

– Meghiszem, barátom, éppen azért adnék meg érte két aranyat.

– Semmi áron se adhatom, uram.

Addig istenkedett azonban a kolléga, hogy az ilyen szép emléknek mú-zeumban a helye, míg utoljára beleegyesült a dologba a sekrestyés.

– Hát legyen az úré, de nem ajándékba, se pénzért. Hanem mondjon el az úr hét Miatyánkot az érsek úr lelke üdvösségéért, hét Üdvözlégyet meg az enyimért.

Némi nehézség csak abban volt, hogy a kolléga református ember, így csak a Miatyánkot vállalta, az Üdvözlégyet átutalta az én ügykörömbe.

192

Természetesen vállaltam, és le is róttam az adósságot. Bárcsak a magyar könyvkiadók és könyvkereskedők is ilyen föltétel mellett szállítanák a könyveket! Mindjárt nem lenne olyan hírhedt rossz fizető a bibliotékánk!

Sajnos, most már nemcsak a könyvkereskedők dolgoznak rideg üzleti alapon, hanem a mammuthalászok is. Például a télen múlt egy éve, ka-pok egy levelet Gyomáról. Azt írja benne egy becsületes halászmester, hogy az ő hálójába a Körösben mammutkoponya akadt, de olyan ám,

„akiben még a fogak is benne vannak”. Mármost ő ezt a múzeumnak szán-ta ajándékba, de úgy, hogy a múzeum is vetne neki valami kis ajándékot, mert neki hét élő gyereke van, s azt neki mind iskoláztatni kell.

Mi az ördögöt csinálhattam? A múzeumnak abban az időben – esz-tendő végén – két garasa sem volt. (Igaz, hogy most sincs, de most azért nincs, mert esztendő közepe van.) Itt nem volt mit tenni mást, mint az egyéni áldozatkészséghez folyamodni. Ilyenkor az esik áldozatul, aki elő-ször benyit hozzám. Sajnos, ezúttal sem bankdirektor lépett be (azok mind okos emberek, és nincsenek rászorulva arra, hogy könyvtárba, mú-zeumba járjanak), hanem egy kalendárium-csináló. Addig udvaroltam ne-ki, míg felajánlott hét darab ingyen kalendáriumot a haza oltárára, a hét darab halászgyerek számára.

Hét kalendárium egy mammutkoponyáért, egészen becsületes ellenér-ték. Igaz, hogy a kalendáriumok régiek voltak, de hát a mammut még régibb volt. A halász nem is vágott rossz képet a dologhoz, mert nem vet-te észre, hogy a naptárak nem 1922-re szólnak, hanem 1912-re. De ami-kor rájött, alighanem megátkozott, mert a néhai mammut maradványával nem volt szerencsénk.

– Tetszik tudni, most szénhiány van, azért a forgalmat korlátozni kel-lett. A vasút csak azokat az árucikkeket veheti fel, amelyek a rendelethez mellékelt listában benne vannak. Ebben a listában pedig mammutkopo-nya nevű árucikk nem szerepel. Tessék megnézni, kérem, nem kerül sem-mibe.

Megnéztem a listát, megátkoztam a kereskedelmi minisztert (már nem tudom, melyik volt a sok közül, alighanem Hegyeshalmy, most legalább megtudhatja, miért bukott meg, mert eddig bizonyosan nem találta indo-koltnak a bukását), és a mammut koponyája a legközelebbi állomásig

193

szekéren zötyögött a halhatatlanság felé. Persze, ott is megkérdezték, mi van a ládában, de akkorára már én is elővettem a jobbik eszemet.

– Csont.

– Miféle csont?

– Szappanfőzéshez való.

– Tehát zsiradék, ugyebár? Mehet!

Persze, itthon is kocsit kellett fogadni a láda beszállítására, azzal vele jár a kövezetvám is, s mire a növendék mammut – mert csak mammut-borjú viselhette a mázsás fejecskét – bekerült a Walhallába, belekerült 749 korona 60 fillérbe.

De még itt nincs vége a mammut-ügynek, mert ha vége volna, akkor meg se írtam volna, tekintettel arra, hogy aktuálisabb és fejlettebb mam-mutok is találtatnak a mienknél.

Az expedíció költségeit hivatalos pénzből fizettem, s a nyugtát annak idején a hivatalos helynek terjesztettem be. Volt rajta bélyeg is, 4 korona árú, II. fokozat szerint, ahogy dukál.

S most másfél esztendő múlva visszaküldi nekem a hivatalos hely a mammut-nyugtát azzal a barátságos figyelmeztetéssel, hogy jó lesz a nyug-tát a III. fokozat szerint is felbélyegezni, az akkori skálának megfelelő 12 koronával, mert különben jön a leletezés.

Ha a Körös közelebb volna, visszahajítanám bele a mammutot, hadd nőjön még akkorát, ami méltóvá teszi a III. fokozathoz is. Ámbár annak is igaza lehet, aki azt gondolja, hogy nem a régi őslényt kellene a vízbe hajítani.133

I r o d a l o m

Abel, Othenio

1923 Die vorweltlichen Tiere in Märchen, Sage und Aberglaube.

Karlsruhe in Baden

1939 Vorzeitliche Tierreste im Deutschen Mythus, Brauchtum und Volksgaluben. Jena

Al-Garnáti, Abu-Hámid

1985 Abu-Hámid al-Garnáti utazása Kelet- és Közép-Európában 1131–1153. Közzétette: Bolsakov, O. G.–Mongajt, A. L. Az útleírást arab nyelvből fordította: Iványi Tamás. Az előszót,

133 Móra 1969.

194

a bevezető tanulmányt, a történelmi kommentárt és a jegyze-teket fordította: Bakcsi György. Budapest

Általános katalógus

1896 Kiállítók. In Mudrony Soma–Micseh Endre–Ráth Károly (szerk.): Az 1896-iki Ezredéves Országos Kiállítás általános katalógusa. VI. csoport. Mezőgazdaság. 80–82. Budapest Banner János

1923 Tarcsai halászok. Békéscsaba Benkő Ferenc

1786 Magyar minerologia, az az a’ kövek’ ’s értzek’ tudomanya.

Kolo’sváratt

1800 Parnassusi időtöltés 1796. Hetedik darab. Enyedi ritkasá-gok. Egy kis tóldalékkal. Kolo’sváratt

Böckh János

1885 A Magyar Királyi Földtani Intézet Évi Jelentése 1884-ről. I.

Igazgatósági jelentés. Földtani Közlöny XV. 217–245.

1889 Igazgatósági jelentés. A Magyar Királyi Földtani Intézet Évi Jelentése 1888-ról 5–29. Budapest

1893 Igazgatósági jelentés. A Magyar Királyi Földtani Intézet Évi Je-lentése 1892-ről 5–38. Budapest

1898 Igazgatósági jelentés. A Magyar Királyi Földtani Intézet Évi Je-lentése 1897-ről 5–28. Budapest

1900 Igazgatósági jelentés. A Magyar Királyi Földtani Intézet Évi Je-lentése 1898-ról 5–26. Budapest

1901 Igazgatósági jelentés. A Magyar Királyi Földtani Intézet Évi Jelentése 1899-ről 5–25. Budapest

1903 Igazgatósági jelentés. A Magyar Királyi Földtani Intézet Évi Jelentése 1901-ről 5–37. Budapest

1905 Igazgatósági jelentés. A Magyar Királyi Földtani Intézet Évi Jelentése 1904-ről 5–39. Budapest

Buschmann Ferenc–Mező Szilveszter–Vadász István

2006 Lepkék, mamutok, jegecek… . A Jász-Nagykun-Szolnok Me-gyei Múzeumi Szervezet természettudományi gyűjteményei-nek bemutatása. Tiszavilág. A Tiszazugi Földrajzi Múzeum Közleményei I. 128–138. Tiszaföldvár

Danicska József

1894–1899 – levelei Herman Ottóhoz. Kelt: Mindszent, 1894. no-vember 14.–1899. nono-vember 3. Kézirat. Magyar Tudomá-nyos Akadémia, Kézirattár, Ms 254/29–52.

195

1896 Jelen és múltidő. Kézirat. Néprajzi Múzeum, Ethnológiai

Ar-chívum, EA 4289.

Deák Geyza

1911 Az ungvármegyei Tiszahát halászatáról. Néprajzi Értesítő XII. 144–150.

Dobos Ilona

1988 Bodrogkeresztúri mesék és mondák. ÚMNGy XXII. Buda-pest

Dornyay Béla

1942 A sümegi vár „emberóriásának” csontja. Ifjúság és Élet XVIII.

1. sz. 5–7.

Dudás Gyula

1886 Bács-Bodrogh vármegye régészeti emlékei. Zenta Ecsedi István

1925 A csendes Tisza partján. In Poros országutakon. Utirajzok.

20–27. Debrecen Eötvös Károly

1982 Balatoni utazás (Folytatás). A balatoni utazás vége. Szer-kesztette, az utószót és a jegyzeteket készítette: Szalay Kár-oly. Budapest

Evliyâ Çelebi b. Dervịş Mehemmed Zillî

2001 Evliyâ Çelebi Seyahatnâmesi. Topkapı Sarayı Kütüphanesi Bağdat 307 Yazmasının Transkripsiyonu – Dizini. 5. Kitap.

Haz. Yücel Dağlı–Seyit Ali Kahraman–İbrahim Sezgin. İs-tanbul

2002 Evliyâ Çelebi Seyahatnâmesi. Topkapı Sarayı Kütüphanesi Revan 1457 Numaralı Yazmanın Transkripsiyonu – Dizini. 6.

Kitap. Haz. Seyyid Ali Kahraman–Yücel Dağlı. İstanbul Értesítő

1890 V. Tanszerek. A Jézus-Társasági Kalocsai Érseki Főgymná-sium Értesítője az 1889–90. iskolai évről 37. Kalocsa Fényes Elek

1851 Magyarország geographiai szótára. I–IV. Pesten Főzy István–Szente István

2007 A Kárpát-medence ősmaradványai. Budapest Gasparik Mihály

1997 Az állatvilág jégkorszaki és jelenkori fejlődése Magyaror-szág területén. Az utolsó 2,5 millió év. Budapest

Géczy Barnabás

1995 A magyarországi őslénytan története. Akadémiai székfoglaló 1994. február 7. Budapest

196

Hála József–Papp Gábor–Pozsonyi József (szerk.) 2008 Semsey Andor emlékkötet. Debrecen Hanusz István

1893 Népköltésünk a geologiában. Földrajzi Közlemények XXI.

337–350.

Herman Ottó

1887–1888 A magyar halászat könyve. I–II. Budapest

1896 Elöljáró szó. In 1896-iki Ezredéves Országos Kiállitás. A tör-ténelmi főcsoport hivatalos katalogusa. III. füzet. Ősfoglal-kozások. 55-dik és 57-dik pavillon. 1–4. Budapest

1897 – levele Jankó Jánoshoz. Kelt: Budapest, 1897. június 30.

Kézirat. Néprajzi Múzeum, Irattár, NMI 57/897.

Hivatalos katalógus

1896 III. Őshalászat. A tó szine fölött 57. pavillon. In 1896-iki Ez-redéves Országos Kiállitás. A történelmi főcsoport hivatalos katalogusa. III. füzet. Ősfoglalkozások. 55-dik és 57-dik pa-villon. 113–120. Budapest

Horusitzky Henrik

1906 A Tiszából kihalászott diluviális gerinczesekről. Földtani Közlöny XXXVI. 418–423.

Ipolyi Arnold

1854 Magyar mythologia. Pest Jankó János

1897 – levele Herman Ottóhoz. Kelt: Budapest, 1897, június 21.

Kézirat. Néprajzi Múzeum, Irattár, NMI 57/897.

1897b – levele Danicska Józsefhez. Kelt: Budapest, 1897. július 3.

Kézirat. Néprajzi Múzeum, Irattár, NMI 57/897.

Jánossy Dénes

1979 A magyarországi pleisztocén tagolása gerinces faunák alap-ján. Budapest

Jánossy, Dénes–Vörös, István

1979 Grossäuger – Streufunde aus Pleistozän Ungarns. Fragmenta Mineralogica et Palaeontologica 9. 21–60.

Jegyzőkönyv

1850– A Magyar Nemzeti Muzeum Természetiektárának gerinczes állatok osztályába ajándok és szerzemény utján 1850-ki ja-nuár 1-e óta begyült tárgyak Jegyzőkönyve. Kézirat. Máso-lat. Magyar Természettudományi Múzeum, Föld- és Őslény-tár, Budapest

197

Kálmány Lajos

1895 A magyar halászok vízi ellenségei. Ethnographia VI. 102–

105.

Kaposvári Gyöngyi

2002 Kaposvári Gyula. In Bodó Sándor–Viga Gyula (főszerk.): Ma-gyar múzeumi arcképcsarnok. 444–446. Budapest

Kaposvári Gyula

1959 Mit rejt a Tisza mélye? Múzeumi Levelek 2. 4. Szolnok Kecskeméti Tibor

2006 A Természettudományi Múzeum gyűjteményei tűzvészben.

Magyar Múzeumok XII. 3. sz. 34–37.

Koch Antal

1900 A Magyar Korona országai kövült gerinczesállat maradvá-nyainak rendszeres átnézete. A Magyar Orvosok és Termé-szetvizsgálók Munkálatai XXX. 526–560.

Krenner József

1902 Az ásvány-őslénytár története. In A Magyar Nemzeti Múze-um tisztviselői: A Magyar Nemzeti MúzeMúze-um multja és jelene.

305–313. Budapest Kubinyi Ferenc

1855 A’ Tisza’ medre mint az ősemlősök’ sírkertje, föld-, állat- és őslénytani tekintetben. Magyar Academiai Értesítő XV. III.

sz. 161–180.

1856 Őslénytani adatok Magyarországról. Magyar Academiai Ér-tesítő XVI. I. sz. 1–12. + 1 tábla.

1863 Ajnácskői ősemlősök. A Magyarhoni Földtani Társulat Mun-kálatai II. 77–89.

Kubinyi Ferenc–Kováts Gyula

1863 Földtani kirándulás a Tiszára s a Hegyaljára 1851-ben. A Ma-gyarhoni Földtani Társulat Munkálatai II. 47–50.

Landgráf János

1897 Halászat. In Matlekovits Sándor (szerk.): Magyarország köz-gazdasági és közművelődési állapota ezeréves fennállásakor és az 1896. évi ezredéves kiállítás eredménye. VI. 427–437.

Budapest Leltári napló

1868–1903 A magy. kir. földtani intézet Ob I. belföldi ősgerinczesek gyűjteményének leltári naplója. 1868–1903. (1–1899. sz.).

Kézirat. Magyar Földtani és Geofizikai Intézet, Földtani és Geofizikai Gyűjteményi Főosztály, Budapest

198

1904–1931 A magy. kir. földtani intézet Ob II. belföldi ősgerinczesek gyűjteményének leltári naplója. 1904–1931. (1900–3712. sz.).

Kézirat. Magyar Földtani és Geofizikai Intézet, Földtani és Geofizikai Gyűjteményi Főosztály, Budapest

Marsigli, Luigi Ferdinando

1726 Danubius Pannonico–Mysicus. II. Hagae–Amstelodami.

Móra Ferenc

1969 A mamut utazása. In Beszélgetés a ferdetoronnyal. Túl a pa-lánkon. Szerk.: Vajda László. Sajtó alá rendezte: Vajtai Ist-ván. Móra Ferenc Összegyűjtött Munkái. 157–161. Budapest MTM Leltárkönyv

1957–1960 G. Gerinces anyag. 1957–1960. Kézirat. Magyar Termé-szettudományi Múzeum, Föld- és Őslénytár, Budapest 1960–1967 V. Gerinces anyag. 1960–1967. Kézirat. Magyar

Termé-szettudományi Múzeum, Föld- és Őslénytár, Budapest 1975–1994 V. Gerinces anyag. 1975–1994. Kézirat. Magyar

Termé-szettudományi Múzeum, Föld- és Őslénytár, Budapest Nagy Béla

1996 Krenner József. A Múlt Magyar Tudósai. Budapest Papp Gábor

2002 A magyar topografikus és leíró ásványtan története (az ás-ványtan egyéb területei, valamint az oktatási, kutatási és gyűj-teményi háttér áttekintésével). Topographia Mineralogica Hun-gariae VII. Miskolc

Petényi Salamon János

1864 A magyarországi ásatag állatok maradványainak jegyzéke, Petényi Salamon J. által összeírva. In: Petényi hátrahagyott munkái. 83–120. Pest

Régészeti leltárkönyv

é. n. 2. sz. régészeti leltárkönyv 55.28.63.–71.1.423. Kézirat. Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Katona József Múzeum, Kecs-kemét

Sándor István

1799 Az úgy nevezett Óriás Tsontokról. Sokféle. Hatodik darab. 51–

52. Győrött Schmidt József

1897 A kiállitás szervezete és berendezése. In Matlekovits Sándor (szerk.): Magyarország közgazdasági és közművelődési álla-pota ezeréves fennállásakor és az 1896. évi ezredéves kiállí-tás eredménye. III. 1–425. Budapest

199

In document Hála József (Pldal 192-200)