• Nem Talált Eredményt

A Z Á LLAMI S ZÁMVEVÕSZÉK VIZSGÁLATAI Összefoglaló

a Tempus Közalapítványnak juttatott központi költségvetési támogatás felhasználásának ellenõrzésérõl (0811)

Az Állami Számvevõszék befejezte a Tempus Közalapítványnak (TKA) juttatott költségvetési támogatás felhasználá-sának ellenõrzését.

A TKA az alapító okiratában megfogalmazott célok megvalósítása érdekében az ellenõrzött években az oktatás, a képzés és a kutatás-fejlesztés területén számos programot valósított meg hazai és európai uniós támogatásokból. A köz-alapítvány a 2005–2007. években közhasznú feladatai ellátásához összesen 15,2 milliárd Ft támogatást kapott, ennek há-romnegyed része közvetlenül az Európai Bizottságtól, egynegyed része hazai forrásból származott. A TKA a kapott álla-mi támogatást az alapító okiratban meghatározott célok elérése érdekében végzett feladatokra használta fel. A közalapít-vány az államháztartás alrendszereitõl a törvényi elõírásoknak megfelelõen, kizárólag írásbeli szerzõdés alapján része-sült támogatásban. A támogatási szerzõdések meghatározták a támogatás folyósításának és felhasználásának elõírásait, a

szegés jogkövetkezményeit. A TKA a támogatások felhasználásáról pénzügyi elszámolások és szakmai beszámolók be-nyújtásával, a támogatási szerzõdésekben elõírt határidõben elszámolt, a maradványt a támogatók számlájára vissza-utalta.

A 2005–2007. években megvalósított szakmai programok összes kimutatott ráfordítása 14,8 milliárd Ft volt, ebbõl pá-lyázatokra 13,0 milliárd, programok megvalósítására 1,8 milliárd Ft-ot számoltak el. A kuratórium a pályázati támogatá-sok 78,5%-át az uniós programokra, 21,5%-át a hazai finanszírozású programokra fordította, ez utóbbinak 86,2%-át az

„Útravaló” Ösztöndíjprogramra, 8,8%-át a Világ-Nyelv pályázati programra, 5%-át a CEEPUS Ösztöndíjprogramra.

E programok keretében nyújtott támogatások céljai összhangban voltak az alapító okiratban megjelölt közalapítványi célokkal. A TKA mindhárom programot a jogszabályi és az alapító okiratbeli elõírásoknak megfelelõen, pályázati úton hirdette meg. A pályázati felhívások megfeleltek a pályázattal kapcsolatos jogszabályi elõírásoknak. A pályáztatást a szerzõdésekben, a kuratóriumi határozatokban, valamint a vonatkozó kézikönyvben foglalt szabályoknak megfelelõen végezték. A nyertes pályázókkal megkötött támogatási szerzõdéseket a képviseleti joggal rendelkezõk írták alá. A támo-gatások folyósítása a szerzõdésben foglaltaknak megfelelõen történt.

A támogatottak a támogatási szerzõdésnek megfelelõen készítették el a támogatásfelhasználásról elszámolásaikat, amelyeket a közalapítvány a támogatási szerzõdésben foglaltaknak megfelelõen ellenõrzött. A közalapítvány kialakítot-ta a kuratórium álkialakítot-tal nyújtott támogatások felhasználásának monitoringrendszerét, amelynek keretében szakmai és pénz-ügyi ellenõrzést végzett egyrészt a közalapítványhoz benyújtott pénzpénz-ügyi és szakmai beszámolók alapján, másrészt a tá-mogatott szervezeteknél helyszínen ellenõrizte a beszámolók valódiságát, a támogatások hasznosulását. A helyszíni szakmai és pénzügyi ellenõrzések az „Útravaló” esélyegyenlõségi programoknál a támogatott tanulók 3,9%-át, a Vi-lág-Nyelv programnál a támogatottak 11,6%-át, a CEEPUS programnál 5%-át fedte le. A helyszíni ellenõrzéseket a TKA mindhárom programnál egységes szempontrendszer alapján végezte, az ellenõrzések tapasztalatait pályáztatási te-vékenységében hasznosította. A támogatások szabályos és rendeltetésszerû felhasználásának ellenõrzése csak a közala-pítvány által helyszínen ellenõrzött szervezeteknél valósult meg teljeskörûen, mivel a támogatási szerzõdések nem írták elõ az igényjogosultságot igazoló dokumentumok, a megkötött ösztöndíjszerzõdések, a kifizetéseket igazoló pénzügyi alapbizonylatok másolatainak megküldését a támogatások felhasználásával való pénzügyi elszámolás keretében.

A szakmai beszámolók szerint a támogatottak – a TKA által visszavont támogatások kivételével – a szerzõdésben vállalt feladatokat megvalósították, a támogatásokat rendeltetésszerûen használták fel.

A TKA az ellenõrzött években a vonatkozó törvényi és az alapító okirat elõírásával összhangban, vállalkozási tevé-kenységet csak közhasznú céljainak megvalósítása érdekében folytatott. Az uniós támogatások elnyeréséhez és szabá-lyos felhasználásához kapcsolódó felnõttképzési tevékenységet végzett. A közalapítvány mûködési költségei az alapító okirat elõírása alapján nem haladhatták meg az éves tervezett költségvetés kiadásainak 10%-át. Az elõírt mérték betartá-sa azonban nem volt megállapítható, mivel a mûködési költségek között elszámolható költségek körét sem az alapító ok-irat, sem az alapítványok gazdálkodására vonatkozó jogszabályi elõírások nem határozzák meg. A kuratórium a beszer-zéseinél érvényesítette a közbeszerzési törvény elõírásait. A közalapítvány mûködésének legfontosabb szabályait a Kor-mány által jóváhagyott alapító okirat tartalmazta. Az alapító az alapító okiratban rögzített célokat, a Ptk. vonatkozó elõ-írása ellenére, 2007-ben csökkentette. Ennek oka az volt, hogy az alapító okirat a közalapítvány átfogó céljai mellett konkrét feladatokat és programokat is célként nevesített, így a programok nevének, szerkezetének változása, új progra-mokban való közalapítványi részvétel, vagy annak megszüntetése az alapító okiratban rögzített célok módosítását igé-nyelte. Az alapító a Ptk. elõírásának megfelelõen meghatározta az alapító okiratban a kuratóriumi ülések határozatképes-ségéhez szükséges, alapítótól független kuratóriumi tagok számát, azonban nem jelölte meg, hogy kik számítanak alapítótól függetlennek, azt a kuratórium döntötte el. Az alapító az alapító okiratban a törvényi elõírásoknak megfelelõen szabályozta a képviseleti jog gyakorlásának módját, terjedelmét, a helyettesítés rendjét, valamint a bankszámlák feletti rendelkezés szabályait.

A TKA belsõ szabályzatai – az SZMSZ-re vonatkozóan feltárt hiányosságok kivételével – megteremtették a költség-vetési támogatás felhasználásának törvényes kereteit. A kuratórium a törvényi elõírásoktól eltérõen az alapító által a ku-ratórium gazdálkodása törvényességének ellenõrzésére kinevezett FB mûködését a közalapítvány szervezeti egysége-ként az SZMSZ-ben szabályozta. A közalapítvány rendelkezett az ellenõrzött idõszakban, a számviteli törvényben köte-lezõen elõírt, a kuratórium által elfogadott gazdálkodási szabályzatokkal, amelyeket a törvényi változásokkal összhang-ban aktualizált. A kuratórium az éves költségvetések keretében meghatározta a szakmai programok megvalósításához felhasználható pénzeszközök mértékét. Az ellenõrzött években hozott kuratóriumi határozatok 83%-a megfelelt, 17%-a nem felelt meg az alapító okirat elõírásának, mivel azokat a kurátorok nem az alapító okiratban elõírt határozatképes ülé-seken, hanem levélszavazás útján hozták meg. A kuratórium az alapító okiratban az alapító felé elõírt beszámolási kötelezettségét a közalapítvány mûködésérõl szóló részletes szakmai beszámolók és az éves közhasznúsági jelentések megküldésével teljesítette.

zött évekre elkészítette a kettõs könyvvitel szerinti könyvvezetéssel alátámasztott egyszerûsített éves beszámolóit és az éves közhasznúsági jelentéseket. A beszámolókat fõkönyvi kivonattal, a mérleget a számviteli törvény és a leltározási szabályzat elõírásának megfelelõ leltárral támasztották alá. A közalapítvány az éves közhasznúsági jelentéseket a törvé-nyi elõírásnak megfelelõen honlapján közzétette. A közalapítvány belsõ ellenõrzési rendszere a folyamatba épített elõze-tes és utólagos vezetõi ellenõrzéssel, valamint függetlenített belsõ ellenõr foglalkoztatásával valósult meg. A TKA belsõ szabályzataiban a pénzkezelésnek, a szállítói számlák ellenõrzésének, utalványozásának zárt rendszerét kialakították, azt a gyakorlatban betartották. A kuratórium gazdálkodásának törvényességét és szabályosságát az alapító által kineve-zett felügyelõbizottság ellenõrizte.

A helyszíni ellenõrzés megállapításainak hasznosítása mellett javasoltuk az oktatási és kulturális miniszternek, hogy kezdeményezze az alapító okirat módosítását a TKA által kezelt programok feladatként való meghatározása érdekében, valamint kezdeményezze a kurátorok alapítótól való függetlenségének egyértelmû meghatározását. A kuratóriumnak ja-vasoltuk, hogy vizsgálja felül a levélszavazás útján hozott kuratóriumi határozatokat, valamint a támogatott szervezetek elszámoltatatásának gyakorlatát.

Az elkészített jelentés az interneten a www.asz.hu címen olvasható.