• Nem Talált Eredményt

Vámszolgáltatási tevékenység közvetett vámjogi képviseletben

In document Vámlogisztika: Jegyzet (Pldal 163-0)

6. Versenyképes vámszakmai megoldások feltételrendszere – fókuszban a vámspecifikus

6.2. A vámlogisztikai eszközök közötti kapcsolat

6.2.3. Vámszolgáltatási tevékenység közvetett vámjogi képviseletben

Ebben a modellben a termelő vállalat nem rendelkezik saját erőforrásokkal az import/export küldeményeinek saját maga által történő elvégzésére, így e tevékenységre vámügynökséget vagy vámszolgáltatási tevékenységet is nyújtó fuvarozó/szállítmányozó vállalatot bíz meg.

A közvetett vámjogi képviselet esetén a vámjogi képviselő (vámügynök) a saját nevében DE egy másik személy (megbízó – termelő vállalat) érdekében jár el.

Ebben az esetben a vámügynök már nem „csak” a szaktudását és infrastruktúráját adja a vámeljáráshoz, hanem kötelezettségeket is vállal.

Import vámeljárás esetén már vámfizetésre kötelezetté válik, azaz az ő kötelezettsége lesz a vámteher határidőn belüli megfizetése a vámhatóság felé.

EFOP-3.5.1-16-2017-00001 „Duális és kooperatív felsőoktatási képzések, felsőoktatási szakképzési és

szakirányú továbbképzések fejlesztése”

164

Közvetett képviselet esetén az elévülési határidőn belül (3 év) a vámhatóság megkeresheti a vámügynököt az elvégzett vámkezelés jogszerűségének részleges vagy teljes ellenőrzése során.

Ebben az esetben a vámhatóság elsődleges „ügyfele” a vámkezelést kérő vámügynök lesz.

Természetesen amennyiben az áru importőre (megbízó – termelő vállalat) még létezik, akkor átadhatja azokat információkat és dokumentumokat a NAV részére, amely az ellenőrzés lefolytatásához szükséges.

Amennyiben az ellenőrzést követően a NAV pótlólagosan vámterhet és bírságot állapít meg, úgy ennek megfizetésére a vámügynököt kötelezik. A vámügynök az elszenvedett „kárát” polgári peres úton érvényesítheti a megbízója felé, ha ennek okozója a megbízó.

Mindkét képviseleti forma esetén a vámkezelés elvégzésének egyik alapfeltétele a képviseleti jogosultság igazolása, amely lehet:

 eseti vámkezelési megbízás,

 állandó vámkezelési megbízás.

Az eseti vámkezelési megbízásnak nincs a NAV által előírt kötött formátuma és tartalma, arról a szerződő felek szabadon állapodnak meg. E forma csak egy egyszeri ügylet lebonyolítására érvényes.

Az állandó vámkezelési megbízást akkor alkalmazzák, ha szerződő felek rendszeres áruforgalom vámkezelésében állapodnak meg. Erre a képviseleti formára a NAV kötött okmányformát állapít meg, amelynek a neve EGYKE (Egységes Képviseleti adatlap az Állami Adó- Vámhatóság előtt intézhető ügyek tekintetében az állandó képviseleti jogosultság bejelentéséhez) Az EGYKE nyomtatványt a NAV által üzemeltetett ÁNYK rendszeren keresztül elektronikusan kell beküldeni.

EFOP-3.5.1-16-2017-00001 „Duális és kooperatív felsőoktatási képzések, felsőoktatási szakképzési és

szakirányú továbbképzések fejlesztése”

165 6.2. ábra: Az EGYKE nyomtatvány – példa

EFOP-3.5.1-16-2017-00001 „Duális és kooperatív felsőoktatási képzések, felsőoktatási szakképzési és

szakirányú továbbképzések fejlesztése”

166 Záró gondolatok

A jegyzet célkitűzése az volt, az Európai Unión kívüli harmadik országból importáló, azaz a vámkezelésre kötelezett gazdálkodók esetében vizsgálja a folyamataik vámlogisztikai szempontú megközelítését.

A harmadik országos relációkban tevékenykedőknek meg kell oldaniuk a vámhatárt átlépő nem uniós áruk vám- és adójogi szempontú szabad forgalomba helyezését, vagy más vámeljárásban történő vámkezelését azért, hogy az import terméket felhasználhassák, feldolgozhassák, értékesíthessék. A folyamatok szervezése szempontjából lényegesnek tartottuk kiemelni, és láttatni, hogy a gazdálkodók eredményesebbek tudnak eleget tenni saját, partnereik, illetőleg a hatóságok elvárásainak, amennyiben a logisztikai folyamataikhoz a megfelelő, a legjobban illeszkedő vámtechnikát alkalmazzák.

A folyamatok középpontjába az időt helyeztük, azt vizsgáltuk, hogy a meghatározott hatósági folyamatokat milyen módon lehet a leggyorsabban lebonyolítani. A gyorsaság mellett természetesen figyelmet fordítottunk a szakszerűség és a jogszerűség követelményeire.

A jogszabályok kötelezően betartandó és végrehajtandó mozzanatokat, viselkedésformákat írnak elő. A jogszabályi környezet, azaz az Uniós Vámkódex és a hozzá kapcsolódó nemzeti joganyag nemcsak kereteket ad, hanem lehetőségeket is biztosít a vámeljárási folyamatokban résztvevők számára. Ezen lehetőségek a vámjogi egyszerűsítések.

Fontos kiemelni, hogy a vámjogi egyszerűsítésekben rejlő előnyök önmagukban nem biztosítanak komplex megoldást. A vámeljárás technológiáját azonban ki kell egészíteni azokkal a nemzeti jogszabályok biztosította lehetőségekkel, melyek ugyan nem minősülnek egyszerűsítésnek, viszont pénzügyi oldalról támogatják az uniós szinten kimagasló 27%-os általános forgalmi adó biztosításával és megfizetésével kapcsolatos kötelezettségeket is.

A logisztikai folyamatokat gyorsító elemeket kiemeltük a jogszabályokból és láncra fűztük azokat, bemutatva, hogy egymás között milyen kötelező, vagy éppen logikai kapcsolat épül, vagy építhető,

EFOP-3.5.1-16-2017-00001 „Duális és kooperatív felsőoktatási képzések, felsőoktatási szakképzési és

szakirányú továbbképzések fejlesztése”

167

amely biztosítja a lánc minden elemének másikba illeszkedését, biztosítva ezáltal a teljes lánc erősségét.

Bizonyítottnak látjuk, hogy amennyiben egy gazdálkodó számára prioritás a vámfolyamatai gyors, pontos, költséghatékony és jogszerű lebonyolítása akkor ezeknek az elvárásoknak csak a vámjogi egyszerűsítések alkalmazásával képes eleget tenni.

Hivatkozások jegyzéke

Európai Parlament és Tanács: az Európai Parlament és a Tanács 952/2013/EU rendelete az Uniós Vámkódex létrehozásáról. Európai Unió Hivatalos Lapja HL L 269 2013.10.10.

Európai Bizottság: a Bizottság (EU) 2015/2446 felhatalmazáson alapuló rendelete a 952/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendeletnek az Uniós Vámkódex egyes rendelkezéseire vonatkozó részletes szabályok tekintetében történő kiegészítéséről. Európai Unió Hivatalos Lapja HL L 343 2015.12.29.

Európai Bizottság: a Bizottság (EU) 2015/2447 végrehajtási rendelete az Uniós Vámkódex létrehozásáról szóló 952/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet egyes rendelkezéseinek végrehajtására vonatkozó részletes szabályok megállapításáról. Európai Unió Hivatalos Lapja HL L 345 2015.12.29.

Országgyűlés: 2017. évi CLII. törvény az uniós vámjog végrehajtásáról

Nemzetgazdasági Minisztérium: 11/2016 (IV.29) NGM rendelet az uniós vámjog végrehajtásának részletes szabályairól

Az internetes források letöltésének ideje: 2019. szeptember 10.

DG TAXUD: EGYSZERŰSÍTÉSEK – Az Uniós Vámkódex V. címe / „Iránymutatás a tagállamok

és a kereskedelmi szereplők részére”, TAXUD/A2/07/04/2017

https://ec.europa.eu/taxation_customs/sites/taxation/files/docs/body/guidance_simplifications_hu.

pdf

EGYKE - Egységes Képviseleti Adatlap - Bejelentés az állami adó- és vámhatósági ügyek

képviselő útján történő intézéséhez.

https://nav.gov.hu/nav/letoltesek/nyomtatvanykitolto_programok/nyomtatvanykitolto_programok _nav/adatbejelentok_adatmodositok/NAV_egyke.html

In document Vámlogisztika: Jegyzet (Pldal 163-0)