• Nem Talált Eredményt

A Z Á LLAMI S ZÁMVEVÕSZÉK VIZSGÁLATAI

Szervezeti hírek K ÖLTSÉGVETÉSI SZERVEK

A Z Á LLAMI S ZÁMVEVÕSZÉK VIZSGÁLATAI

Összefoglaló

a Szabó Miklós Tudományos, Ismeretterjesztõ, Kutatási és Oktatási Szabadelvû Alapítvány 2005–2006. évi gazdálkodása törvényességének ellenõrzésérõl (0749)

Az Állami Számvevõszék befejezte a Szabó Miklós Szabadelvû Tudományos, Ismeretterjesztõ, Kutatási és Oktatási Szabadelvû Alapítvány 2005–2006. évi gazdálkodása törvényességének ellenõrzését. A kuratórium az ellenõrzött idõ-szakban törvényesen mûködött, az alapítvány vagyonkezelését és a gazdálkodást érintõ döntéseit a 2005–2006. években az alapító okiratában elõírtak szerinti határozatképes ülésen hozta meg. A határozatok tára a határozatok tartalmát, idõ-pontját tartalmazta, de az alapító okirattól eltérõen nem tartalmazta a döntést támogatók, ellenzõk arányát, személyét.

A korábbi ellenõrzés alapján tett ÁSZ-javaslatoktól eltérõen az alapító okiratot az alapító nem módosította, így az to-vábbra sem tartalmazta a kuratóriumi határozat érvényességéhez elõírt szavazati arányt. A kuratórium az ellenõrzött években az alapítvány költségvetéseit elkészíttette, határozattal elfogadta. A korábbi ellenõrzés javaslataival összhang-ban a kuratórium a határozatait 2006-tól a támogatási összeg megjelölésével hozta meg. A képviseleti és a összhang-bankszámla feletti rendelkezési jog alapító okiratbeli szabályozása megfelelt a Ptk.-ban foglaltaknak. Az alapítvány a képviseleti jog gyakorlása során betartotta az alapító okiratban foglalt szabályokat, a képviseleti jogot az alapítvány ügyvezetõ

igazga-II. FÕRÉSZ: Hivatali igazgatás

tója gyakorolta. A banki aláírási címpéldány az alapító okiratban meghatározottakkal nem volt összhangban, mivel azon az alapító által fel nem jogosított személy is szerepelt.

Az ellenõrzött években az alapítvány összes bevétele 220 955 ezer Ft volt, ennek 97,6%-át a központi költségvetési tá-mogatás, 2,4%-át a pénzügyi és egyéb bevételei tették ki. Az alapítvány által kapott költségvetési támogatás összege az ellenõrzött években megfelelt a párttörvényben meghatározott mértékû alap-, és mandátumarányos kiegészítõ támogatás együttes értékének. Eseti támogatásban az alapítvány nem részesült. Az alapítvány a 2005–2006. években a bevételei és az elõzõ évekrõl áthozott maradványa terhére a cél szerinti tevékenységével és mûködésével kapcsolatban költségként és ráfordításként összesen 283 362 ezer Ft-ot számolt el. Az alapítvány céljait egyrészt a kuratórium által megítélt, tovább-adott támogatások útján, másrészt saját szervezeti keretei között végzett tevékenységével valósította meg.

A kuratórium az alapító okiratban megfogalmazott célokkal összhangban nyújtott támogatást pályázati úton, egyedi kérelmekre, kuratóriumi kezdeményezésre szervezeteknek és magánszemélyeknek különféle programok (rendezvény, kutatási tevékenység, kiadvány, könyv- és lapkiadás stb.) megvalósításához. A kuratórium az alapító okirattal összhang-ban a támogatásokról határozattal döntött. A támogatás rendszere a 2006. évtõl szabályozott volt, de a szabályzat nem határozta meg, hogy az elszámolások ellenõrzése és elfogadása kinek a feladata. A támogatottakkal az alapítvány képvi-selõje támogatási szerzõdést kötött, melyben rögzítették a támogatás célját, a felhasználás és elszámolás határidejét, az elszámolási kötelezettséget. A támogatások felhasználása az alapító okiratban meghatározott céloknak megfelelõen tör-tént. Az ellenõrzött idõszakban a támogatásokkal a támogatottak 16,1%-a nem, vagy csak részben számolt csak el a hely-színi ellenõrzés lezárásáig. Ehhez hozzájárult az, hogy a támogatási szerzõdés nem írt elõ a késedelmes elszámolás miatt szankciót. A kuratórium határozattal döntött az alapítvány saját szervezeti keretein belül végzett tevékenységekrõl, azok az alapító okirat céljaival összhangban álltak. A cél szerinti tevékenységekre vonatkozóan az alapítvány képviseletében az ügyvezetõ igazgató a határozattal összhangban álló szerzõdést kötött.

Az alapítvány a jogszabályban elõírt számviteli szabályzatokkal rendelkezett, azokat az ellenõrzött idõszakban módo-sította, de a korábbi ellenõrzés javaslatait csak részben vette figyelembe. A szabályzatok nem teljeskörûen, és nem az alapítványi sajátosságok figyelembevételével szabályozták a számviteli elszámolás rendjét, továbbá elõírásaik nem ér-vényesültek maradéktalanul a gyakorlatban, mindezek a könyvvezetési és az egyszerûsített éves beszámoló összeállítása során elkövetett hibákhoz vezettek.

Az alapítvány az ellenõrzött idõszakban beszámolókészítési kötelezettségének eleget tett, a kettõs könyvviteli rend-szernek megfelelõ egyszerûsített éves beszámolókat a kuratórium határozattal elfogadta. Az alapítvány az éves beszá-molók elkészítése és könyvvezetése során 2005. évben a valódiság, 2006. évben a valódiság és lényegesség kivételével érvényesítette a számviteli alapelveket. A honlaphoz kapcsolódó kiadások immateriális javak közti nyilvántartása he-lyett igénybe vett szolgáltatásként való téves elszámolása miatt, az éves beszámolóban feltárt hiba mértéke a 2005. évben (bevételek 0,4%-a) nem érte el, a 2006. évben (bevételek 5,2%-a) azonban meghaladta a lényegességi szint (bevételek 2%-a) mértékét, továbbá az alapítvány számviteli politikájában meghatározott jelentõs összegû hiba határát. Az ellenõr-zés megállapításai alapján az alapítvány a 2006. évre vonatkozóan a lényegességi szintet érintõ hibát helyesbítette. A ku-ratórium a módosított beszámolót határozattal elfogadta. Az alapítvány egyszerûsített éves beszámolójának adatai a fõ-könyvi kivonatból levezethetõk, a mérleg tételei leltárakkal alátámasztottak. A házipénztári nyilvántartás során a bi-zonylati elv és fegyelem szabályai sérültek, mert az ellenõrzött idõszakban a forint pénztári nyilvántartás vezetése során a tételek 6,3%-ánál a kifizetés tényleges idõpontja, sorrendje eltért a pénztári bizonylatokon feltüntetett dátumtól, hibás sorrendben került a pénztárjelentésbe, továbbá a valutaforgalomról pénztári bizonylat nem került kiállításra, a pénzmoz-gást csak fõkönyvi nyilvántartásban rögzítették, jogosulatlan kifizetés nem volt.

Az alapítvány, mint munkáltató, eleget tett a személyi jövedelemadóról, a társadalombiztosítás ellátásaira és a magán-nyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetérõl, az egészségügyi hozzájárulásról és az adózás rendjérõl szóló hatályos törvényi elõírásoknak. Vezette a jogszabályok által elõírt munkáltatói és a kifizetõi feladatokhoz rendelt nyilvántartásokat, ellátta az elõírt adatszolgáltatási kötelezettségét. Levonta a kifizetett bér- és bérjellegû jövedelmekbõl a magánszemélyeket terhelõ levonásokat, a központi költségvetéssel szembeni bevallási és befizetési kötelezettségét ha-táridõre teljesítette.

Az ellenõrzés személyi feltételei nem voltak biztosítottak, mivel az alapító nem jelölt ki a kuratórium ellenõrzésére jo-gosult szervet, a kuratórium nem bízott meg könyvvizsgálót az egyszerûsített éves beszámolók ellenõrzésével és hitele-sítésével, a vezetõi ellenõrzést nem szabályozta. Az alapítvány és a megbízott könyvelõ cég közötti szerzõdés az alapít-vány ellenõrzési jogosultságát nem kötötte ki. A folyamatba épített, elõzetes és utólagos ellenõrzés csak részben mûkö-dött, nem volt zárt rendszerû, mivel a támogatási döntések végrehajtását, a pénztárat a 2005–2006. években nem ellen-õrizték. Az ellenõrzési hiányosságok hozzájárultak a számviteli szabályzatokban foglaltaktól eltérõ gyakorlat alkalma-zásához, a könyvvezetés és a beszámoló összeállítása során feltárt, a lényegességi szintet meghaladó hibához.

A kuratóriumnak javasoltuk a belsõ szabályzatok felülvizsgálatát, valamint a belsõ ellenõrzési rendszer kialakítását, a könyvvezetésben és az éves beszámoló összeállításánál a számviteli alapelvek maradéktalan érvényesítését, a bizonylati elv és fegyelem betartatását. Javasoltuk továbbá, hogy módosítsa a banki aláírásra bejelentettek körét az alapító okirat elõírásainak megfelelõen.

Az elkészített jelentés az interneten a www.asz.hu címen olvasható.